A ko tebe proglasi glasnogovornikom bosnjaka? S obzirom da vecina sto ovdje pise su bosnjaci ienko 1964 wrote: ↑29/07/2025 00:09Kao što rekoh, baš nemate pojma o Bošnjacima.Quaresma wrote: ↑28/07/2025 16:22Eto sad, mi krajisnici novi muslimanito svi smo mi Allahovi i Allahu sr vracamo je izvedeno iz Kur'ana koliko znam. Iskreno, meni je to najljepsi izraz.
Bajram barecola se i dalje kod nas gori govori. Selam alejć, dzumaja![]()
Ali sto dozer veli, nema tu nekog pravila, tako da u konacnici i nije bitno kako se rece. Ali iskreno, i meni smeta taj turski izraz.
Pa vjerovatno to sto misli da ako se kaze na drugom jeziku u ovom slucaju na turskom da je to bolje ili vise sevapnije![]()
Islam - pitanja i odgovori
-
Vjecita_zavrzlama
#6526 Re: Islam - pitanja i odgovori
-
Vjecita_zavrzlama
- Dozer
#6528 Re: Islam - pitanja i odgovori
Pri cemu je i dalje potpuno besmisleno koristiti turske rijeci.
Zasto ne na nasem jeziku - umrli/pokojni?
Jer rahmet(lija) znaci upravo to pokoj, mir.
Cemu X izraza na na turskom, a ne moje saucesce ili primi moje saucesce?
Stokholmski sindrom, sta li......
Zasto ne na nasem jeziku - umrli/pokojni?
Jer rahmet(lija) znaci upravo to pokoj, mir.
Cemu X izraza na na turskom, a ne moje saucesce ili primi moje saucesce?
Stokholmski sindrom, sta li......
-
Armin2013
#6529 Re: Islam - pitanja i odgovori
Koliko sam ja primjetio dva izraza su aktuelna kod izjavljivanja saučešće
1. Basum sagosum
2. Inna lilahi we inna ilejhi radziun
ne znam ko ih je donijeo ili oživio u našem jeziku ali ja ih nisam čuo prije rata, dolazim iz okoline Doboja
Uvijek se izražavalo saučešće
A izraz Allahovi smo i Allahu se vraćamo kaže hodža kad se obraća prije klanjanja dženaze, i onda je to i narod prihvatio, kao neka utjeha čovjeku u tim trenucima
Bajram barećula je kod nas vazda bilo, odgovor Allahrazila
Sad su počeli Bajram Šerif Mubarek Olsun, što je vjerovatno i pravilnije, al je meni i dugo, a i ovo Bajram barećula mi je draže srcu
Što se tiče mezarluka, kod nas se plaća košenje uz hodžarinu svake godine, to je neki običaj, sad ne znam u ostalim mjestima.
Što se tiče riječi Harem, mi smo imali jednu njivu gdje su bilvaktile ukopani svatovi, legenda kaže da su turski svatovi prolazili kroz selo i došli je do nekog obračuna i poginuli Turci su u toj njivi sharanjeni, i uvijek smo tu njivu zvali harem. Dok smo gdje se mi ukopajemo zvali mezarluci, neko je i to zvao harem.
A što se tiče usvajanja ovih novih izraza i običaja, moje mišljenje je da to radimo jer se udaljavamo od srži vjere, i kako ne praktikujemo osnove vjere pokušavamo to ovim maskirat i sebe ubijedit da smo vjernici. Pa tako imamo pojavu masovnih iftara ili oko džamija ili po restoranima, što je meni bezveze i jedno i drugo. Iftar je u krugu porodice, kod kuće, meni je to ćejf. Ili pojava da se za Bjaram ide na koncerte i opija, i kaže slavim bajram, ne kontam.
Skoro je bio onaj video od Pejzica za žene i more koji je izazvao lavinu komentara. Ja Pejzića ne slušam, niti njemu slične jer smatram da su oni plaćeni da nama donesu neku drugo tumačenje Islama iz arapskih zemalja. Ali čovjek je u pravu, ako se držimo vjere moramo misliti i na to, kako nam se žena oblači, djeca, kako se ponašaju itd.
Upravu je onaj hodža iz Zavidivića kada kaže da smo sveli vjeru na festival.
1. Basum sagosum
2. Inna lilahi we inna ilejhi radziun
ne znam ko ih je donijeo ili oživio u našem jeziku ali ja ih nisam čuo prije rata, dolazim iz okoline Doboja
Uvijek se izražavalo saučešće
A izraz Allahovi smo i Allahu se vraćamo kaže hodža kad se obraća prije klanjanja dženaze, i onda je to i narod prihvatio, kao neka utjeha čovjeku u tim trenucima
Bajram barećula je kod nas vazda bilo, odgovor Allahrazila
Sad su počeli Bajram Šerif Mubarek Olsun, što je vjerovatno i pravilnije, al je meni i dugo, a i ovo Bajram barećula mi je draže srcu
Što se tiče mezarluka, kod nas se plaća košenje uz hodžarinu svake godine, to je neki običaj, sad ne znam u ostalim mjestima.
Što se tiče riječi Harem, mi smo imali jednu njivu gdje su bilvaktile ukopani svatovi, legenda kaže da su turski svatovi prolazili kroz selo i došli je do nekog obračuna i poginuli Turci su u toj njivi sharanjeni, i uvijek smo tu njivu zvali harem. Dok smo gdje se mi ukopajemo zvali mezarluci, neko je i to zvao harem.
A što se tiče usvajanja ovih novih izraza i običaja, moje mišljenje je da to radimo jer se udaljavamo od srži vjere, i kako ne praktikujemo osnove vjere pokušavamo to ovim maskirat i sebe ubijedit da smo vjernici. Pa tako imamo pojavu masovnih iftara ili oko džamija ili po restoranima, što je meni bezveze i jedno i drugo. Iftar je u krugu porodice, kod kuće, meni je to ćejf. Ili pojava da se za Bjaram ide na koncerte i opija, i kaže slavim bajram, ne kontam.
Skoro je bio onaj video od Pejzica za žene i more koji je izazvao lavinu komentara. Ja Pejzića ne slušam, niti njemu slične jer smatram da su oni plaćeni da nama donesu neku drugo tumačenje Islama iz arapskih zemalja. Ali čovjek je u pravu, ako se držimo vjere moramo misliti i na to, kako nam se žena oblači, djeca, kako se ponašaju itd.
Upravu je onaj hodža iz Zavidivića kada kaže da smo sveli vjeru na festival.
- -Chesterfield-
#6530 Re: Islam - pitanja i odgovori
Pa da nema turskih riječi mi ne bi znali nazive.
Ima dosta riječi a da nemamo zamjenu.
Jastuk, dušek, čaršaf, kutija, tepsija, tava, kašika, čaša, sahan, ibrik, zdjela, čarape, šamija, fes, sarma, baklava, pilav, ćevap, burek, pita, šerpa, džezva, komšija, dućan, avlija, kapija, mahala, čaršija, sahat, bajram, hanuma, jaran, džamija, mekteb, namaz, abdest, sehara, sofra...
-
Zehran82
#6531 Re: Islam - pitanja i odgovori
Odose ljudi u turcizme i stare bosanske rijeci a tema sasvim nesto drugo.
Ovo je kao da pricamo o heklanju na temi o elektricnim autima
Ovo je kao da pricamo o heklanju na temi o elektricnim autima
- Dozer
#6532 Re: Islam - pitanja i odgovori
OK. Ali, sve sto si nabrojao su vecinom fizicke stvari - predmeti, jela, itd., i neke stvari vezane za islam.-Chesterfield- wrote: ↑29/07/2025 13:33Pa da nema turskih riječi mi ne bi znali nazive.
Jastuk, dušek, čaršaf, kutija, tepsija, tava, kašika, čaša, sahan, ibrik, zdjela, čarape, šamija, fes, sarma, baklava, pilav, ćevap, burek, pita, šerpa, džezva, komšija, dućan, avlija, kapija, mahala, čaršija, sahat, bajram, hanuma, jaran, džamija, mekteb, namaz, abdest, sehara, sofra...
Turcizmi su ustaljeni na nasem prpstoru, i to je sasvim OK za ono sto je i doslo s njima, kao njihov proizvod.
Ali mrtvac nije njihovo autorsko pravo, kao i masa drugih stvari.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#6533 Re: Islam - pitanja i odgovori
A zašto tebe to briga?
I ja bih mogao uzvratiti, zašto se smatraš ateistom? Zašto ne jednostavno nevjernikom? Ili općenito kod ateista, zašto se služe tim terminom ako postoji domaća riječ?
-
Vjecita_zavrzlama
#6534 Re: Islam - pitanja i odgovori
Za bar 60% od tih imamo svoje rijeci, ko jos koristi u svakodnevnom govoru hanuma umjesto gospodja? Jaran je germanizam(jahrgang-vrsnjak) ,avlija dvoriste, sofra trpeza itd itd-Chesterfield- wrote: ↑29/07/2025 13:33Pa da nema turskih riječi mi ne bi znali nazive.
- Dozer
#6535 Re: Islam - pitanja i odgovori
-
HelaS
- Dozer
#6537 Re: Islam - pitanja i odgovori
Pa, Allah je najveci 
- W0rM
- Grijem se na: sunčevu energiju
- Vozim: se po mahali
#6538 Re: Islam - pitanja i odgovori
Pitanje za ekipu, jer ne mogu da nadjem relevantan odgovor.
Gdje u BiH ili u De mogu da nadjem ili bolje reci postoji li banka koja radi po islamskim principima?
Ne treba mi ono da je kamata zamotana u celofan pod nekim drugim imenom nego da je uopste nema.
Nadalje, sta kazu ucenjaci, daije i ostali po ovom pitanju - zasto nemamo vise banaka koje posluju po islamskim principima?
Gdje u BiH ili u De mogu da nadjem ili bolje reci postoji li banka koja radi po islamskim principima?
Ne treba mi ono da je kamata zamotana u celofan pod nekim drugim imenom nego da je uopste nema.
Nadalje, sta kazu ucenjaci, daije i ostali po ovom pitanju - zasto nemamo vise banaka koje posluju po islamskim principima?
-
Armin2013
#6539 Re: Islam - pitanja i odgovori
U BiH ti nema banke da radi po islamskim principima, imaš BBI banku gdje je bivši reis aminovao da je halal ali je i kod njih kamata i rade po principu kao i ostale banke samo se ne zove kamata. A koliko gule prilikom obrade uplata teško da ima išta tu halal.W0rM wrote: ↑05/08/2025 07:39 Pitanje za ekipu, jer ne mogu da nadjem relevantan odgovor.
A zašto nema više banaka? Jednostavno, kod Islamskog bankarstva i banka mora preuzeti rizik kada daje kredit, to banke neće.
Primjer kada kupuješ stan,
po islmaskim principima: Ti nađeš stan, odeš u banku, banka kupi taj stan i tebi ga proda za dogovoren iznos, s tim da je vlasnik banka i kada ti uplatiš ratu određeni dio stana prelazi u tvije vlasništvo, kada sve otplatiš stan je tvoj. U slučaju da prestaneš plaćati banka prodaje stan i djeli pare s tobom u odnosu na pricenat vlasništva u tom trenutku, pa koliko kome dođe. tu banka ima rizik
kod komerijane banke: banka ti daje pare da kupiš stan, ali ga uzme pod hipoteku, i ti uletiš u probleme i ne platiš par zadnjih rata, banka će prodati stan pošto bilo, uzeti svoje a tebi ako šta ostane.
- W0rM
- Grijem se na: sunčevu energiju
- Vozim: se po mahali
#6540 Re: Islam - pitanja i odgovori
Zar nije tragicno da ne postoji institucija iz Islamskog svijeta koja bi imala podruznice u drugim drzavama. A para ima.Armin2013 wrote: ↑05/08/2025 07:55U BiH ti nema banke da radi po islamskim principima, imaš BBI banku gdje je bivši reis aminovao da je halal ali je i kod njih kamata i rade po principu kao i ostale banke samo se ne zove kamata. A koliko gule prilikom obrade uplata teško da ima išta tu halal.W0rM wrote: ↑05/08/2025 07:39 Pitanje za ekipu, jer ne mogu da nadjem relevantan odgovor.
A zašto nema više banaka? Jednostavno, kod Islamskog bankarstva i banka mora preuzeti rizik kada daje kredit, to banke neće.
po islmaskim principima: Ti nađeš stan, odeš u banku, banka kupi taj stan i tebi ga proda za dogovoren iznos, s tim da je vlasnik banka i kada ti uplatiš ratu određeni dio stana prelazi u tvije vlasništvo, kada sve otplatiš stan je tvoj. U slučaju da prestaneš plaćati banka prodaje stan i djeli pare s tobom u odnosu na pricenat vlasništva u tom trenutku, pa koliko kome dođe. tu banka ima rizik
kod komerijane banke: banka ti daje pare da kupiš stan, ali ga uzme pod hipoteku, i ti uletiš u probleme i ne platiš par zadnjih rata, banka će prodati stan pošto bilo, uzeti svoje a tebi ako šta ostane.
Haram kamata, a Ummet nista ne radi po tom pitanju da se olaksa...
-
Armin2013
#6541 Re: Islam - pitanja i odgovori
Druže, Ummet gleda gladnu djecu Palestine i šuti, a da im kamata smeta. A ti koji imaju para zaokupljenu su skupim autima, zlatnim kućama, kućnim ljubimcima, itd.W0rM wrote: ↑05/08/2025 09:30Zar nije tragicno da ne postoji institucija iz Islamskog svijeta koja bi imala podruznice u drugim drzavama. A para ima.Armin2013 wrote: ↑05/08/2025 07:55U BiH ti nema banke da radi po islamskim principima, imaš BBI banku gdje je bivši reis aminovao da je halal ali je i kod njih kamata i rade po principu kao i ostale banke samo se ne zove kamata. A koliko gule prilikom obrade uplata teško da ima išta tu halal.W0rM wrote: ↑05/08/2025 07:39 Pitanje za ekipu, jer ne mogu da nadjem relevantan odgovor.
Haram kamata, a Ummet nista ne radi po tom pitanju da se olaksa...
Za usporedbu, u Izraelu banka daje bezkamatne kredite Jevrejima za biznis, i oni svi vrate glavnicu i jedan dio dobiti daju banci. (tako sam bar čito prije 20 godina)
-
konami666
#6542 Re: Islam - pitanja i odgovori
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/aust ... /250803111
U komentarima piše da ima ovoga dosta i po Bosni. Da li je poznato koliko se ovo dešava po Bosni ili je to neka javna tajna? Jer gdje ima dima, ima i vatre.
U komentarima piše da ima ovoga dosta i po Bosni. Da li je poznato koliko se ovo dešava po Bosni ili je to neka javna tajna? Jer gdje ima dima, ima i vatre.
- Dozer
#6543 Re: Islam - pitanja i odgovori
Svega ima i po Bosni, ali zatvorene sredine + suti, nemoj da ko cuje = "ne zna se".
Mada, njima ne treba veci kupleraj od onoga po medzlisima. Tu se ne zna ko je s kim, kad, djece od jedne majke i 2-3-4 oca kamara. Sve po serijatu.
Mada, njima ne treba veci kupleraj od onoga po medzlisima. Tu se ne zna ko je s kim, kad, djece od jedne majke i 2-3-4 oca kamara. Sve po serijatu.
-
Dobrinjac-u-Pragu
#6544 Re: Islam - pitanja i odgovori
Pitanje za nas znalce o islamu. Zasto je kremiranje ljudi nakon smrti zabranjeno u islamu? Ili opcenito u bilo kojoh religiji. Meni to djeluje kao najbolje i najefikasnije rjesenje poslije smrti plus ne zauzima puno prostora na groblju/mezarju.
-
Zehran82
#6545 Re: Islam - pitanja i odgovori
zato sato se sa postovanjem treba poslat covjeka na onaj svijet a ne spalit ko kavo smece.....Dobrinjac-u-Pragu wrote: ↑23/08/2025 12:37 Pitanje za nas znalce o islamu. Zasto je kremiranje ljudi nakon smrti zabranjeno u islamu? Ili opcenito u bilo kojoh religiji. Meni to djeluje kao najbolje i najefikasnije rjesenje poslije smrti plus ne zauzima puno prostora na groblju/mezarju.![]()
dusa se vraca tijelu u zgrobnom svijetu nakon registracije na nebu da je umrla, i onda kad se vrati u grob dolaze mu dva ispitivaca andjela da postave nekolika pitanja, na osnovu tih pitanja tvoja sudbina se odredjiva u kom smjeru ides, prema Raju ili prema Paklu....
pa sad kada bi spalio tijelo pitanje je dali bi to imalo ikakvog utjecaja za dusu, to je pod upitnikom.
- Dozer
#6546 Re: Islam - pitanja i odgovori
Cekaj...dusa se vraca u tijelo u grobu...?Zehran82 wrote: ↑23/08/2025 14:26
zato sato se sa postovanjem treba poslat covjeka na onaj svijet a ne spalit ko kavo smece.....
dusa se vraca tijelu u zgrobnom svijetu nakon registracije na nebu da je umrla, i onda kad se vrati u grob dolaze mu dva ispitivaca andjela da postave nekolika pitanja, na osnovu tih pitanja tvoja sudbina se odredjiva u kom smjeru ides, prema Raju ili prema Paklu....
pa sad kada bi spalio tijelo pitanje je dali bi to imalo ikakvog utjecaja za dusu, to je pod upitnikom.
Zasto onda uopste napusta tijelo? Da se "registruje" negdje da je tijelo umrlo? I onda se vraca u to umrlo tijelo...?
Pa jeste...ima smisla...gdje bi se dusa vratila ako je tijelo spaljeno... Mozda su to onda poltergejsti?
Last edited by Dozer on 25/08/2025 11:09, edited 1 time in total.
-
BimboElektron
#6547 Re: Islam - pitanja i odgovori
Zehran82 wrote: ↑23/08/2025 14:26zato sato se sa postovanjem treba poslat covjeka na onaj svijet a ne spalit ko kavo smece.....Dobrinjac-u-Pragu wrote: ↑23/08/2025 12:37 Pitanje za nas znalce o islamu. Zasto je kremiranje ljudi nakon smrti zabranjeno u islamu? Ili opcenito u bilo kojoh religiji. Meni to djeluje kao najbolje i najefikasnije rjesenje poslije smrti plus ne zauzima puno prostora na groblju/mezarju.![]()
-
Zehran82
#6548 Re: Islam - pitanja i odgovori
Dozer wrote: ↑23/08/2025 19:08Cekaj...dusa se vraca u tijelo u grobu...?Zehran82 wrote: ↑23/08/2025 14:26
zato sato se sa postovanjem treba poslat covjeka na onaj svijet a ne spalit ko kavo smece.....
Zasto onda uopste napusta tijelo? Da se "registruje" negdje da je tijelo umrlo? I onda se vraca u to umrlo tijelo...?
Pa jeste...ima smisla...gdje bi se dusa vratila ako je tijelo spaljeno... Mozda su to onda poltergejsti?
vraca se u zgrobni svijet dusa....sad koliko jeli uopste konektovana za tijelo, upitno je, ja mislim da nije...Cekaj...dusa se vraca u tijelo u grobu...?
dusa moze da bude konektovana u tijelo u tom paralelno svijetu da dobije neku vrstu tijela u tom zgrobnom svijetum a taj zgrobni svijet je hajmo reci kao neki paralelni univerzum.
kad napusti tijelo, kada andjeli preuzmu dusu da je registruju u knjizi umrlih, ot je onda oficijelna smrt i nema povratka vise.Zasto onda uopste napusta tijelo?
kada napusti tijelo , tvoj zivotni test se zavrsio, i ides na introdukciju za Raj i Pakao u zgrobnom svijetu....da te informisu za Raj i Pakao, i ujedno da ti naznace sta te ceka na sudnjem danu....ako si vjernik, vriskat ces od dragosti i trazit od Boga da pozuri sa sudnjim danom, ako si nevjernik kao sad sto si, kada ti se saopsti da te ceka Dzehennem, i jos ti pokazu to mjesto da vizelno vidis, panika i strava te onda obuzima, i vristis Bogu da odgodi sudnji dan.
andjeli nose dusu da je registruju u knjizi umrli, a knjiga umrli znaci osoba koja je prebacena iz ovog svijeta na drugi.Da se "registruje" negdje da je tijelo umrlo?
ona se moze vratiti u grobn gdje tijelo ili kosti, ali bez ikakve konekcije sa tijelom, da ozivi itd to ne....I onda se vraca u to umrlo tijelo...?
znaci kada te vrate u grob nakon registracije a sahrana je jos u toku, ti cujes, ili tvoja dusa cuje topot hoda ljudi cak iznad tebe, pa kad zadnji covjek ode sa sahrane, tek tad dolaze dva andjela ispitivaca da postave 3 pitanja, i tu se odredjuje tvoja destinacija na sudnjem danu.
- Dozer
#6549 Re: Islam - pitanja i odgovori
Smrle...na cemu si, hljeba ti? Daj ba malo, sta si se stisn'o 
-
Zehran82