Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Rostovo97

#12801 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by Rostovo97 »

Kakva vojska takav i ministar.
Droog

#12802 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by Droog »

Vojska je zlatna kakav je sistem odlucivanja. I ovaj Helez realno nije los ako ga usporedimo sa proslim ministrima i ako na to dodamo otvorene blokade za modernizaciju OS.
GOLDZEN

#12803 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by GOLDZEN »

Nije loš - grozan je, pri čemu izjave o veoma bitnim stvarima mijenja unutar 24h. Danas ovako sutra ovako. O samohvalisanju da ne pričam jer je odlika većine političara. Ja uradio ovo, ja uradio ono, zahvaljujući meni... Što se tiče profesionalizma Podžić i Helez ko nebo i zemlja.
Droog

#12804 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by Droog »

GOLDZEN wrote: 29/07/2025 14:54 Nije loš - grozan je, pri čemu izjave o veoma bitnim stvarima mijenja unutar 24h. Danas ovako sutra ovako. O samohvalisanju da ne pričam jer je odlika većine političara. Ja uradio ovo, ja uradio ono, zahvaljujući meni... Što se tiče profesionalizma Podžić i Helez ko nebo i zemlja.
Jel pričamo o licnostima ili zaslugama?
Mene ne zanima kakav je on u duši, kakve izjave daje i sl , zanima me sta je uradio za OS. Nešto se ne sjecam da je Podzic ista uradio. Nesto bolje od Heleza?
Ako grijesim molim te me ispravi da se izvinem i tebi i njemu.
archi_a

#12805 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by archi_a »

Ako ćemo taksativno, većina opreme ili više opreme je u OS BiH došlo prije ovog ministra. Osim najava, za vrijeme Heleza je u OS BiH došlo 4 terenca za VP, 4 oklopna vozila za BLP, i djelimično implementirana nabavka novih uniformi i par sanitetskih vozila, kao i tegljača, antidron. Sve ostalo što se koristi je od "bivše uprave", tako da Helez još mora da se potrudi da stigne ili prestigne bivše. Za početak, kao ozbiljan ministar u svakoj normalnoj zemlji, izađeš i kažeš: "nabavljena oprema ta i ta i dolazi tačno tad". I to putem oficijelnih kanala komunikacije a ne na privatnim profilima. :-) A ne da vijećamo ko kakve gatare, hoćel danas ili sljedeće godine. Neozbiljno.
U svakom slučaju, podržavam ga da nabavi što više i da bude najbolji ministar ikad viđen na ovim prostorima. Manje samohvale, više rada. :bih:
Rostovo97

#12806 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by Rostovo97 »

Droog wrote: 29/07/2025 14:28 Vojska je zlatna kakav je sistem odlucivanja. I ovaj Helez realno nije los ako ga usporedimo sa proslim ministrima i ako na to dodamo otvorene blokade za modernizaciju OS.
Vojska u terminu cura i momaka u uniformi koji daju sve od sebe jeste zlatna ali sve ostalo je grozno, bez ikakve jasne vizije, od formacije, strukture, sistema funkcionisanja i samog novčanja koje se svodi na donacije.
Rostovo97

#12807 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by Rostovo97 »

archi_a wrote: 29/07/2025 16:50 Ako ćemo taksativno, većina opreme ili više opreme je u OS BiH došlo prije ovog ministra. Osim najava, za vrijeme Heleza je u OS BiH došlo 4 terenca za VP, 4 oklopna vozila za BLP, i djelimično implementirana nabavka novih uniformi i par sanitetskih vozila, kao i tegljača, antidron. Sve ostalo što se koristi je od "bivše uprave", tako da Helez još mora da se potrudi da stigne ili prestigne bivše. Za početak, kao ozbiljan ministar u svakoj normalnoj zemlji, izađeš i kažeš: "nabavljena oprema ta i ta i dolazi tačno tad". I to putem oficijelnih kanala komunikacije a ne na privatnim profilima. :-) A ne da vijećamo ko kakve gatare, hoćel danas ili sljedeće godine. Neozbiljno.
U svakom slučaju, podržavam ga da nabavi što više i da bude najbolji ministar ikad viđen na ovim prostorima. Manje samohvale, više rada. :bih:
Ako ćemo taksativno, većina opreme ili više opreme je u OS BiH je naslijedita imovina entitetski vojski pretežno vojske federacije.
tramvajtrojka

#12808 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by tramvajtrojka »

archi_a wrote: 29/07/2025 16:50 Ako ćemo taksativno, većina opreme ili više opreme je u OS BiH došlo prije ovog ministra. Osim najava, za vrijeme Heleza je u OS BiH došlo 4 terenca za VP, 4 oklopna vozila za BLP, i djelimično implementirana nabavka novih uniformi i par sanitetskih vozila, kao i tegljača, antidron. Sve ostalo što se koristi je od "bivše uprave", tako da Helez još mora da se potrudi da stigne ili prestigne bivše. Za početak, kao ozbiljan ministar u svakoj normalnoj zemlji, izađeš i kažeš: "nabavljena oprema ta i ta i dolazi tačno tad". I to putem oficijelnih kanala komunikacije a ne na privatnim profilima. :-) A ne da vijećamo ko kakve gatare, hoćel danas ili sljedeće godine. Neozbiljno.
Kako archie provuče nekoliko saniteta da umanji maksimalno 34 saniteta ti nekoliko :mrgreen: :mrgreen:
archi_a

#12809 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by archi_a »

:-)

Ja sam to i ispratio do u detalje i iskreno se veselio svakom komadu opreme. Da je "archi" htio da poentira spomenuo bi 4 nova helikoptera i 79 humvee vozila "bivših uprava", ali nisam. Jebala te politika.
Ne volim likove koji nadobudno i previše hvale sami sebe i "svoja dostignuća". Isak i Helez prednjače, na žalost.
Al nek on izbori maksimalno, zanemarit ćemo samohvalu! I bistu ćemo mu podići ako treba. I potpisati ispod sdp, ako treba. Mada, kako vidimo šta rade nermin i vojin, biće Helez izguran, ko i Bećirović. Jebale vas stranke. :oops:
liyf

#12810 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by liyf »

GOLDZEN wrote: 23/07/2025 17:04
liyf wrote: 22/07/2025 23:05
GOLDZEN wrote: 22/07/2025 18:56 FUP ide u jednu, po izgledu, baš finu nabavku:

1. Balističke kacige sa komunikacijom
2. Panciri taktički jurišni
3. Automatska puška cal. 5,56mm sa brzim nišanom (10 i 14 inchi)
4. Automatska puška cal 9mm sa brzim nišanom
5. Pištolji u kalibru 9 mm
6. Balistički štit
7. "Binokular"
8. Dodatne količine brzih nišana za jurišnu pušku (jedan ugovor je već dodijeljen krajem septembra 2024.)
9. Snajperska poluautomatska puška 50BMG
10. Lanser granata
11. Automatska puška cal.5,56 sa brzim nišanom (odvojeno od stavke broj 3)
12. Razna municija

Za KS par stvari koje zapadaju za oko:

1. Preko 1.5 miliona KM (bez PDV-a) za nabavku opreme za osmatranje (NVG?)
2. 2.5 miliona KM za nabavku municije u kalibru 5.56mm (mislim da bi se za ovu cifru mogla kupiti fina količina ove municije)
3. Već spomenuti balistički šljemovi (2 tipa sa i bez komunikatora) za 610.000 KM bez PDV-a
1 Opet Hrv+Peltor kombinacija
2 Vjerovatno opet DAG
3 Ovo ne znam šta je tačno ali garant neka AR platforma
7 NVG - PVS31D kao SIPA ili DTNVS kao MUP KS (vjerujem DTNVS vise nego 31D)
8 Ili Holosun ili EoTech EXPS (prije Holosun)
9 Znamo svi :run:
10 i 11 Scar-L i FN40GL (Scarova 40mm adaptacija)
8. Mislim da smo na Vracama kod FUP-a mogli vidjeti neku Holosun optiku koju do sad nismo viđali.
10 i 11 - da se nadovežem na ono pod brojem 3 u mom originalnom postu. KS ako me oči ne varaju već ima SCAR-L sa cijevima dužine 10" i 14.5" (najbolje se vidi na slikama iz Bihaća) ali iskreno nemam pojma da li su one bile i prije ovoga u sastavu SPJ MUP-a KS ili je to neki novitet. Mada što se tiče FUP-a. svakako očekujem da će se nabaviti ono što u tom trenutku bude u ponudi kod onoga ko bude dostavio ponudu na tenderu. S obzirom da je tender još u toku tenderska procedura nije svima dostupna pa ne znam šta traže konkretno. Možda imaju nekoga ko zapravo zna napisati tender u tako važnoj instituciji za razliku od USK gdje su obavještenja puna gramatičkih grešaka i to nimalo bezazlenih ali helem skrećem sa teme.
jebo ja sebe ako znam dal sam odgovorio il ne, al evo opet ako jesam

Da, nova AEMS linija koju koriste na Škorpionima, a liniju 507 i 510 na Scarovima. Meni je to downgrade ali nije loše

Dobro si, vjerovatno će biti ScarLS i Lcqc
ScarL ima 14.5inch u standardnoj varijanti i 10inch u CQC varijanti, onda će 11. da bidne CZ Bren ili Sig MCX/516 da zamijeni 553

MUPKS je imao svaku osnovnu varijantu Scara u odr3đenom trenutku, a dosta modela je dijeljeno sa FUPom za obuke i vježbe
archi_a

#12811 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by archi_a »

Govoreći o opremi i obuci vojnika, Helez ističe da OSBiH već intenzivno sprovode obuke za nove helikoptere koje nabavljaju, te da je ugovor za obuku 60 pilota potpisan, što je brojka veća od ukupnog broja pilota u Srbiji i Hrvatskoj zajedno.

Naglasio je i da Oružane snage BiH trenutno primaju najmoderniju opremu, uključujući „kamikaze“ dronove, repetitore i primarne radare.

Obučavamo se za dronove, vojnici prolaze trening za kamikaze dronove, za repetitore, radare primarne. Kad imate obučene vojnike, nije problem nabaviti oružje“, rekao je ministar, dodajući da se obuke odvijaju širom svijeta
.
Ministar podsjeća da se sav proces opremanja odvija na temelju tri ključna dokumenta – odluke Predsjedništva BiH, sporazuma o vojno-finansijskoj saradnji između BiH i Turske iz 2021. godine, te planu pomoći NATO saveza s prošlogodišnjeg samita u Madridu, kada je za OSBiH izdvojeno 52 miliona eura.
:bih:
GOLDZEN

#12813 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by GOLDZEN »

archi_a wrote: 30/07/2025 15:50
Govoreći o opremi i obuci vojnika, Helez ističe da OSBiH već intenzivno sprovode obuke za nove helikoptere koje nabavljaju, te da je ugovor za obuku 60 pilota potpisan, što je brojka veća od ukupnog broja pilota u Srbiji i Hrvatskoj zajedno.

Naglasio je i da Oružane snage BiH trenutno primaju najmoderniju opremu, uključujući „kamikaze“ dronove, repetitore i primarne radare.

Obučavamo se za dronove, vojnici prolaze trening za kamikaze dronove, za repetitore, radare primarne. Kad imate obučene vojnike, nije problem nabaviti oružje“, rekao je ministar, dodajući da se obuke odvijaju širom svijeta
.
Ministar podsjeća da se sav proces opremanja odvija na temelju tri ključna dokumenta – odluke Predsjedništva BiH, sporazuma o vojno-finansijskoj saradnji između BiH i Turske iz 2021. godine, te planu pomoći NATO saveza s prošlogodišnjeg samita u Madridu, kada je za OSBiH izdvojeno 52 miliona eura.
:bih:
Bile bi lijepe vijesti da dolaze od nekoga kome se može vjerovati. Ovako, nažalost, prva pomisao mi uvijek bude da buba kao maksim po diviziji. Posebno dio vezan za "trening" na primarnim radarima. Planirana su navodno dva, od kojih bi prvi bio nabavljen kroz EU fondove. Ovaj projekat je EU timu od strane MO predstavljen prije tek 4 mjeseca.
Radi se o Europskom instrumenta za mir (EPF) u okviru kojeg su do sada za potrebe jačanja kapaciteta OS BiH donirana sredstva u dvije tranše, vrijednosti od dva puta po 10 miliona eura, za unapređenje operativnih sposobnosti deminiranja i taktičku potporu OS BiH.

U timu EPF-a su službenici Diplomatske službe EU (EEAS) Rory Domm, Anne-Calire Marangoni i Kari Ahrnberg, kojima je stručni tim MO i OS BiH u utorak 11. marta 2025. godine, u sarajevskom Domu OS BiH prezentirao naredne prioritetne projekte iz Plana modernizacije OS BiH 2017-2027, kojim bi se apliciralo za treću tranšu pomoći EU u visini od 15 miliona eura. Prioritetno se radi se o projektu razvoja sposobnosti zračnog osmatranja i javljanja, ali i još nekim projektima modernizacije, koji se još ne realiziraju, jer Vijeće ministara BiH nije donijelo odluku za izdvajanje potrebnih finansijskih sredstava.
Helez spominjao Češku i Francusku kao moguće izvore. Dalje imamo i ovu izjavu iz januara ove godine tokom sastanka u Ramsteinu, gdje je Helez..:
Posebno istakao dogovor s ministrom Pistoriusom o nabavci primarnog radara za Bosnu i Hercegovinu.
Pa sad... čekamo da neko u koga imamo više povjerenja ovo izjavi/potvrdi. Doduše to od Kneževića sigurno nećemo čuti a Ahmić je zadnji put imao Intervju na nekoj TV emisiji u novembru prošle godine. Valja nam čekati.
GOLDZEN

#12814 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by GOLDZEN »

Skupština Istočnog Sarajeva traži formiranje odjela Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a RS-a
https://www.klix.ba/vijesti/bih/skupsti ... /250731137
GOLDZEN

#12815 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by GOLDZEN »

liyf wrote: 30/07/2025 14:07
liyf wrote: 22/07/2025 23:05
1 Opet Hrv+Peltor kombinacija
2 Vjerovatno opet DAG
3 Ovo ne znam šta je tačno ali garant neka AR platforma
7 NVG - PVS31D kao SIPA ili DTNVS kao MUP KS (vjerujem DTNVS vise nego 31D)
8 Ili Holosun ili EoTech EXPS (prije Holosun)
9 Znamo svi :run:
10 i 11 Scar-L i FN40GL (Scarova 40mm adaptacija)
8. Mislim da smo na Vracama kod FUP-a mogli vidjeti neku Holosun optiku koju do sad nismo viđali.
10 i 11 - da se nadovežem na ono pod brojem 3 u mom originalnom postu. KS ako me oči ne varaju već ima SCAR-L sa cijevima dužine 10" i 14.5" (najbolje se vidi na slikama iz Bihaća) ali iskreno nemam pojma da li su one bile i prije ovoga u sastavu SPJ MUP-a KS ili je to neki novitet. Mada što se tiče FUP-a. svakako očekujem da će se nabaviti ono što u tom trenutku bude u ponudi kod onoga ko bude dostavio ponudu na tenderu. S obzirom da je tender još u toku tenderska procedura nije svima dostupna pa ne znam šta traže konkretno. Možda imaju nekoga ko zapravo zna napisati tender u tako važnoj instituciji za razliku od USK gdje su obavještenja puna gramatičkih grešaka i to nimalo bezazlenih ali helem skrećem sa teme.

Da, nova AEMS linija koju koriste na Škorpionima, a liniju 507 i 510 na Scarovima. Meni je to downgrade ali nije loše

ScarL ima 14.5inch u standardnoj varijanti i 10inch u CQC varijanti, onda će 11. da bidne CZ Bren ili Sig MCX/516 da zamijeni 553

MUPKS je imao svaku osnovnu varijantu Scara u odr3đenom trenutku, a dosta modela je dijeljeno sa FUPom za obuke i vježbe
Jesi odgovorio si već jednom ako se dobro sjećam samo ja nisam imao šta dodati na to. Bilo je poprilično mnogo objava na forumu u zadnje vrijeme.
liyf

#12816 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by liyf »

GOLDZEN wrote: 31/07/2025 20:21
liyf wrote: 30/07/2025 14:07

Jesi odgovorio si već jednom ako se dobro sjećam samo ja nisam imao šta dodati na to. Bilo je poprilično mnogo objava na forumu u zadnje vrijeme.
jos ja na godisnjem pa ne znam gdje udaram, halali
archi_a

#12817 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by archi_a »

OS BiH, Igman

Image
HarTar

#12818 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by HarTar »

Prilog BHRT-a o novoj opremi za Oružane snage BiH. https://youtu.be/QLMgCAhnjHc?si=oxs0e5hyrGtsiJus
liyf

#12819 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by liyf »

Na SJJ je prije 2 dana stigao i u upotrebu od strane spasilačko-vatrogasne službe stavljen novi (drugi) Rosenbaer Panther :bih:
archi_a

#12820 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by archi_a »

OS BiH, Vlašić

Image
GOLDZEN

#12823 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by GOLDZEN »

Kad smo već kod pilota i helikoptera ekipa iz 2. HS trenutno u SAD-u (Florida) na preobuci/do-obuci(?). Vide se helikopteri Robinson R22 Beta registrovan na 'NIELSEN AIRCRAFT CORP' i AW119T(TH-73) US Navy.
CrveniKuk

#12824 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by CrveniKuk »

GOLDZEN wrote: 06/08/2025 20:59 Kad smo već kod pilota i helikoptera ekipa iz 2. HS trenutno u SAD-u (Florida) na preobuci/do-obuci(?). Vide se helikopteri Robinson R22 Beta registrovan na 'NIELSEN AIRCRAFT CORP' i AW119T(TH-73) US Navy.
Ovo poprilično brzo ide.
Mada, kod mene je još veliki žal za Bell 412 helikopterima.
GOLDZEN

#12825 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by GOLDZEN »

CrveniKuk wrote: 06/08/2025 21:41
GOLDZEN wrote: 06/08/2025 20:59 Kad smo već kod pilota i helikoptera ekipa iz 2. HS trenutno u SAD-u (Florida) na preobuci/do-obuci(?). Vide se helikopteri Robinson R22 Beta registrovan na 'NIELSEN AIRCRAFT CORP' i AW119T(TH-73) US Navy.
Ovo poprilično brzo ide.
Mada, kod mene je još veliki žal za Bell 412 helikopterima.
Možda ja griješim samo prenosim ono što sam vidio :) Može biti dio prethodno dogovorenih aktivnosti. Sumnjam da bi krenuli prije potpisivanja ugovora.

Mislim da kod svih nas ostaje žal za 412-ama ili generalno manjku bilo kakvog dvomotorca u OS BiH.
Post Reply