Ukrajina
- Point.
#218551 Re: Ukrajina
Karanana ne vjeruje ukrajinskim izvorima, vjeruje ruskim gdje su već u centru Pokrovska.
Ništa novo.
Ništa novo.
- karanana
#218552 Re: Ukrajina
ove zadnje dvije recenice, pitanje pa odgovor o cemu sanja, odgovor mi nije jasan. ja sam konto da je ovo dnevni prosjek.Čitalac wrote: ↑26/07/2025 22:14 Kirilo Veres, Heroj Ukrajine: Ako dođe do primirja, moramo se ukopati, moramo se zabetonirati.
- Ukoliko dođe do prekida vatre od 30 dana, moramo to iskoristiti da se ukopamo, da se zabetoniramo, da napravimo normalnu liniju odbrane. Ako primirje potraje duže, pitanje je šta će nam se dogoditi sa armijom. Tu se nešto mora učiniti. Mislim da će, čim prestanu borbe, 70 % vojnika tražiti da idu kući. I imaju puno pravo na to. Slušajte, ni ja ne želim da sjedim na frontu. Rekao sam već i ponavljam: biću prvi koji ide kući: izvještaj na sto i svako dobro! Ko god želi moju poziciju, samo izvolite. Ali, iskreno, ne vjerujem u potpuni prekid vatre. Dronovi će sigurno letjeti, manje, ali će letjeti. No i takvo primirje će nam značiti.
- Nas Ukrajince ne može slomiti niko, osim nas samih. Mi smo sami sebi najveći neprijatelji. Mi se jedemo iznutra, u svemu vidimo izdaju, govorimo o problemima, ali ne nudimo rješenja…
- Ljudima treba reći istinu i to konkretno treba da čini Teleton (jedinstveni informativni program). Tada će ljudi skinuti ružičaste naočare i shvatiti da kod nas nije sve u redu. Kod nas ništa nije u redu. Treba jasno reći: situacija je zajebana i biće još gore. Imali smo ruska vozila nadomak Kijeva. Hoćete li to ponovo? Ljudi moraju znati istinu da se to ne bi ponovilo.
- Jedino što me danas raduje je pogled na našu tablu na koju upisujemo ruske gubitke. Ljutim se na sebe što nisam radio više. O čemu sanjam? Da ubijemo hiljadu Rusa svakog mjeseca.
- alijagoro
#218553 Re: Ukrajina
Jedino ako ne misli samo na svoj dio ratistakaranana wrote: ↑27/07/2025 00:22ove zadnje dvije recenice, pitanje pa odgovor o cemu sanja, odgovor mi nije jasan. ja sam konto da je ovo dnevni prosjek.Čitalac wrote: ↑26/07/2025 22:14 Kirilo Veres, Heroj Ukrajine: Ako dođe do primirja, moramo se ukopati, moramo se zabetonirati.
- Ukoliko dođe do prekida vatre od 30 dana, moramo to iskoristiti da se ukopamo, da se zabetoniramo, da napravimo normalnu liniju odbrane. Ako primirje potraje duže, pitanje je šta će nam se dogoditi sa armijom. Tu se nešto mora učiniti. Mislim da će, čim prestanu borbe, 70 % vojnika tražiti da idu kući. I imaju puno pravo na to. Slušajte, ni ja ne želim da sjedim na frontu. Rekao sam već i ponavljam: biću prvi koji ide kući: izvještaj na sto i svako dobro! Ko god želi moju poziciju, samo izvolite. Ali, iskreno, ne vjerujem u potpuni prekid vatre. Dronovi će sigurno letjeti, manje, ali će letjeti. No i takvo primirje će nam značiti.
- Nas Ukrajince ne može slomiti niko, osim nas samih. Mi smo sami sebi najveći neprijatelji. Mi se jedemo iznutra, u svemu vidimo izdaju, govorimo o problemima, ali ne nudimo rješenja…
- Ljudima treba reći istinu i to konkretno treba da čini Teleton (jedinstveni informativni program). Tada će ljudi skinuti ružičaste naočare i shvatiti da kod nas nije sve u redu. Kod nas ništa nije u redu. Treba jasno reći: situacija je zajebana i biće još gore. Imali smo ruska vozila nadomak Kijeva. Hoćete li to ponovo? Ljudi moraju znati istinu da se to ne bi ponovilo.
- Jedino što me danas raduje je pogled na našu tablu na koju upisujemo ruske gubitke. Ljutim se na sebe što nisam radio više. O čemu sanjam? Da ubijemo hiljadu Rusa svakog mjeseca.
- Čitalac
#218554 Re: Ukrajina
Misli na rezultate njegove jedinice.karanana wrote: ↑27/07/2025 00:22ove zadnje dvije recenice, pitanje pa odgovor o cemu sanja, odgovor mi nije jasan. ja sam konto da je ovo dnevni prosjek.Čitalac wrote: ↑26/07/2025 22:14 Kirilo Veres, Heroj Ukrajine: Ako dođe do primirja, moramo se ukopati, moramo se zabetonirati.
-
Crvene_brigade
#218555 Re: Ukrajina
Pod stalnim udarima su željezničke logističke rute fašističkog agresora...
- studeni76
#218556 Re: Ukrajina
Puno ti relativizujes. Sta god da padne ili je ugroženo za tebe postaje svakako nebitnozigzag wrote: ↑26/07/2025 18:43U pravu si. Meso navaljuje.karanana wrote: ↑26/07/2025 17:04 haha, cuj da propjevaju....
mozda izdaju mjesto i vrijeme putinovog kretanja ili polijetanja bombardera, neke tajne kodove i sifre za nuklearnu loptu..... prasinari kojim je receno sjedaj na motor i zauzmi ovu kucu. to ce i propjevat. zaista informacije koje ce okrenuti tok rata.
btw, ne vjerujem nikakvim ukr kontrama i razbijanjima grupa. isto su javljali i za ranije gradove koji su pali...od velikog debakla od kontre i pokolja u sjeverodonjecku, te avdivka, te toretsk, te u kursku kad su "razbili" specijalce koji su prosli kroz plinske cijevi....i kako je sve to zavrsilo na kraju?
ove vijesti mi govore upravo obrnuto, da je grad pred padom i da nisu patke da su prva naselja pala. pa pogledajte mapu gore, koje su jos ceste ostale za ulaz/izlaz iz grada i koliko su rutalji udaljeni od njih fisizcki a naravno da dronovi bez problema to kontrolisu.
reko sam mjesec do pada grada, sad kad sam vidio ovu mapu koja navodno objavljuje dobru vijest, mislim da 7-10 dana grad se mora evakuirat i da ce pasti.
Ali realno vrijednosti tih gradića u okolini Donjecka su bezveze. Koliko se mesa valja preostale ruševine će biti preplavljene.
U konačnici nista ne mijenja, ni Kramatorsk , ni Slavjank, a kamoli nekakva Konstantinivka ili Pokrovsk.
Koga briga za te gradiće. Meso može izaći i na Dnjepar sjeverno od Zaporožja ali opet ništa ne mijenja situaciju. Opet će rusija najebat kad konji postanu miševi a kočije bundeve.
Rusi su u blatu i dok god se koprcaju misle da im ide dobro.
Za Ruse su žrtve nebitne, koliko god da ih gine je nebitno komandi. Samo da se zadrži trend napredovanja, pa bilo to metar po metar. A mesa im ne fali, daleko veći bazen imaju od ukrajinaca
-
mishic
#218557 Re: Ukrajina
"UKRAJINCI TVRDE: Ubijen pukovnik Lebedev, predvodio je ruske juriše u Harkovskoj oblasti"
"U trenutku objave nije bilo dostupno više informacija o njegovoj smrti..."
Tako piše portal Slobodna Bosna
"U trenutku objave nije bilo dostupno više informacija o njegovoj smrti..."
Tako piše portal Slobodna Bosna
-
Crvene_brigade
#218558 Re: Ukrajina
Ukrajinske snage objavile su da su likvidirale ruskog pukovnika Lebedeva, zapovjednika 83. motorizirane streljačke pukovnije, koji je osobno vodio jurišne operacije u blizini mjesta Veliki Burluk u Harkivskoj oblasti.
Vijest o eliminaciji potvrdila je operativno-strateška skupina snaga "Horticija". U njihovom priopćenju navodi se kako je pukovnik Lebedev, zapovjednik 83. motorizirane streljačke pukovnije unutar 69. divizije ruske vojske, ubijen dok je predvodio napade na harkivskom bojištu. "Pripadnici obrambenih snaga eliminirali su pukovnika Lebedeva", kratko stoji u objavi.
Preuzeto sa: https://www.index.hr/mobile/vijesti/cla ... i_ostalo_m
- Peacean
#218559 Re: Ukrajina
Ovo bi ukrajinskim obavještajcima trebala biti prioritetna meta, ako bi uspjeli da odrade operaciju na nivou onih dronovskih napada na aerodrome nanijeli bi veliku štetu.Russia expanding Alabuga drone factory.
Satellite images show dozens of new buildings, including dorms and production halls.
Once completed, the site could host up to 40,000 workers — signaling a major boost in UAV output.
-
zigzag
#218560 Re: Ukrajina
Opet. Treću godinu za redom, da ponavljamo. Rusi su bili na ulazu u Kijev. Danas su na izlazu Donjecka.studeni76 wrote: ↑27/07/2025 18:52Puno ti relativizujes. Sta god da padne ili je ugroženo za tebe postaje svakako nebitnozigzag wrote: ↑26/07/2025 18:43U pravu si. Meso navaljuje.karanana wrote: ↑26/07/2025 17:04 haha, cuj da propjevaju....
mozda izdaju mjesto i vrijeme putinovog kretanja ili polijetanja bombardera, neke tajne kodove i sifre za nuklearnu loptu..... prasinari kojim je receno sjedaj na motor i zauzmi ovu kucu. to ce i propjevat. zaista informacije koje ce okrenuti tok rata.
btw, ne vjerujem nikakvim ukr kontrama i razbijanjima grupa. isto su javljali i za ranije gradove koji su pali...od velikog debakla od kontre i pokolja u sjeverodonjecku, te avdivka, te toretsk, te u kursku kad su "razbili" specijalce koji su prosli kroz plinske cijevi....i kako je sve to zavrsilo na kraju?
ove vijesti mi govore upravo obrnuto, da je grad pred padom i da nisu patke da su prva naselja pala. pa pogledajte mapu gore, koje su jos ceste ostale za ulaz/izlaz iz grada i koliko su rutalji udaljeni od njih fisizcki a naravno da dronovi bez problema to kontrolisu.
reko sam mjesec do pada grada, sad kad sam vidio ovu mapu koja navodno objavljuje dobru vijest, mislim da 7-10 dana grad se mora evakuirat i da ce pasti.
Ali realno vrijednosti tih gradića u okolini Donjecka su bezveze. Koliko se mesa valja preostale ruševine će biti preplavljene.
U konačnici nista ne mijenja, ni Kramatorsk , ni Slavjank, a kamoli nekakva Konstantinivka ili Pokrovsk.
Koga briga za te gradiće. Meso može izaći i na Dnjepar sjeverno od Zaporožja ali opet ništa ne mijenja situaciju. Opet će rusija najebat kad konji postanu miševi a kočije bundeve.
Rusi su u blatu i dok god se koprcaju misle da im ide dobro.![]()
Za Ruse su žrtve nebitne, koliko god da ih gine je nebitno komandi. Samo da se zadrži trend napredovanja, pa bilo to metar po metar. A mesa im ne fali, daleko veći bazen imaju od ukrajinaca
I jedno milion mrtvih. Koliko god da imaju mesa jedva će izaći na Dnjepar. I opet i da izađu , ništa nemaju.
Puno vi glorifikujete ruske divljake.
- jednonogi_Jack
#218561 Re: Ukrajina
Front je prakticno stao. Negdje se uzme koji kilometar uz ogromne zrtve. Nemaju rutalji vise snage za strateski proboj.studeni76 wrote: ↑27/07/2025 18:52Puno ti relativizujes. Sta god da padne ili je ugroženo za tebe postaje svakako nebitnoSpoilerShowzigzag wrote: ↑26/07/2025 18:43U pravu si. Meso navaljuje.karanana wrote: ↑26/07/2025 17:04 haha, cuj da propjevaju....
-
Crvene_brigade
#218562 Re: Ukrajina
Samoubilački napad Putinovih fašističkih agresora...
- drug_profi
#218563 Re: Ukrajina
Ukrajina predstavlja presretač dronova sa 6 cijevi
Šestocijevka lovara na ptici....

https://militarnyi.com/en/news/ukraine- ... terceptor/
Šestocijevka lovara na ptici....

https://militarnyi.com/en/news/ukraine- ... terceptor/
- studeni76
#218564 Re: Ukrajina
Hvala Bogu pa nemaju, al ujedaju ovako pomalo. Meni vise smeta ovo relativiziranje, svako selo ili gradić koji se izgube se proglašavaju za nebitne teritorije. Živio sam i preživio nas rat i znam da nijedan dio zemlje nije nebitan.jednonogi_Jack wrote: ↑27/07/2025 21:22Front je prakticno stao. Negdje se uzme koji kilometar uz ogromne zrtve. Nemaju rutalji vise snage za strateski proboj.studeni76 wrote: ↑27/07/2025 18:52Puno ti relativizujes. Sta god da padne ili je ugroženo za tebe postaje svakako nebitnoSpoilerShowzigzag wrote: ↑26/07/2025 18:43
U pravu si. Meso navaljuje.
- JMGuti
#218565 Re: Ukrajina
80% Donbasa je pod ruskom kontrolom. Od par stotina naseljenih mjesta pod ukrajinskom kontrolom, Kramatorsk i Slavjansk su najveći. Itekako da su bitni. Pa i Pokrovsk i Konstantinivka. Već sam jednom to rekao, ali ponovit ću... Rusi će zaokružiti Donbas, ali Ukrajinci ga nikad neće osloboditi.zigzag wrote: ↑26/07/2025 18:43 U pravu si. Meso navaljuje.
Glupost je reći koga briga. Što ginu i brane to? Sutra će morati u protuofanzivu ko 2022. na Balakliju, Ševčenkove, Kupjansk, južnije na Izjum, Liman itd. Samo što se više neće desiti da će Rusi bježati u Kreminu i Rubižne, već će morati lomiti zube kao 2023. kod Robotina.
Danas kontroliraju manje svoje teritorije nego 2022., mrtve ne mogu prebrojati kao ni Rusi, u goroj su ekonomskoj situaciji nego Rusi pod sankcijama sa 50% budžeta usmjerenog u rat, imaju daleko veće probleme sa mobilizacijom, a ovdje se već dugo naivno piše kako vode uspješan rat iscrpljivanja protiv Rusa.
- Point.
#218566 Re: Ukrajina
Vikend je još u nekim zemljama vidim.
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#218567 Re: Ukrajina
Da li se ruska ekonomija trenutno raspada?
Otkrivanje ruske propagande, protesta u Kijevu i kolapsa ruske ekonomije s Konstantinom. Počinjemo raspravom o tekućim protestima u Kijevu i njihovim implikacijama, prije nego što fokus prebacimo na propadanje ruske ekonomije.
POGLAVLJA:
00:00 Uvod i dobrodošlica gostima
00:33 Protesti u Kijevu: Kartonska revolucija
03:02 Ruske propagandne borbe
09:26 Ukrajinska demokratija u akciji
11:23 Ekonomski kolaps: Visoke kamatne stope i inflacija
20:30 Ukrajinska strategija: Ciljanje ruske infrastrukture
26:27 Ekonomska kriza u Rusiji
27:28 Procvat pogrebne industrije
28:31 Groteskna odmarališta
30:06 Ruska propaganda i percepcija javnosti
31:59 Odmor u ratnim zonama
39:58 Predstojeći sadržaj na Inside Russia
50:06 Važnost razumijevanja dinamike
Mnogi ljudi postavljaju pitanje zašto je Putin započeo rat? Šta on ima protiv Ukrajine i ukrajinskog naroda? Mislim da je ovo odgovor.
Evo šta on ima protiv ukrajinskog naroda. I to upravo sada vidimo u Kijevu. Pa, vidjeli smo to nedavno. Ljudi jednostavo izađu na ulice, protestuju i znate šta? Oni postižu rezultate. Ljudi su progovorili i njihova volja je prevladala, a to je jedna stvar koje se Putin jako boji. Ne voli da Rusi izlaze na ulice jer bi i oni mogli postići rezultate. I to jednostavno nije u skladu sa slikom svijeta Vladimira Putina.
Ukrajinci su slobodni i to je ono što mu se kod njih ne sviđa.
On želi kontrolirati Ukrajinu, ne nužno anektirati cijelu ukrajinsku zemlju i pretvoriti je u jednu veliku Rusiju, ali želi političku kontrolu nad zemljom i želi eliminirati samu ideju da ljudi mogu izaći na ulice i protestirati, iznijeti svoje mišljenje, a da zbog toga ne budu uhapšeni i da ne budu pretučeni.
Ovo je jednostavno ono što Rusi nemaju.
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#218568 Re: Ukrajina
Ruski mehanizovani pritisak se raspada.
Video pruža detaljnu analizu trenutne situacije na Ukrajinskom frontu. Voditelj dovodi u pitanje izvještaje o ruskom napretku u blizini Pokrovska i Sumija, nudeći nijansiranu perspektivu nakon povratka iz Ukrajine. Ove najnovije vijesti pružaju jasniju sliku rata u Ukrajini.
Vjerujte u AFU, vjerujte u Ukrajinu!
-
zigzag
#218569 Re: Ukrajina
JMGuti wrote: ↑28/07/2025 00:4480% Donbasa je pod ruskom kontrolom. Od par stotina naseljenih mjesta pod ukrajinskom kontrolom, Kramatorsk i Slavjansk su najveći. Itekako da su bitni. Pa i Pokrovsk i Konstantinivka. Već sam jednom to rekao, ali ponovit ću... Rusi će zaokružiti Donbas, ali Ukrajinci ga nikad neće osloboditi.zigzag wrote: ↑26/07/2025 18:43 U pravu si. Meso navaljuje.
Glupost je reći koga briga. Što ginu i brane to? Sutra će morati u protuofanzivu ko 2022. na Balakliju, Ševčenkove, Kupjansk, južnije na Izjum, Liman itd. Samo što se više neće desiti da će Rusi bježati u Kreminu i Rubižne, već će morati lomiti zube kao 2023. kod Robotina.
Danas kontroliraju manje svoje teritorije nego 2022., mrtve ne mogu prebrojati kao ni Rusi, u goroj su ekonomskoj situaciji nego Rusi pod sankcijama sa 50% budžeta usmjerenog u rat, imaju daleko veće probleme sa mobilizacijom, a ovdje se već dugo naivno piše kako vode uspješan rat iscrpljivanja protiv Rusa.
Džaba se nadate. Neće biti zapišano.
Rusi bi sad stali da mogu. Jer jedino ovo navaljivalje i tjeranje mesa u nigdje ih predstavlja jakim. Sve ostalo je potpisivanje poraza
Ili vi možda razmišljate za putina pa znate da mu je životna želja ravnanje i ostvajanje Konstaninivke i Pokrovska. O tome je pravio planove još dok je bio službenik u Drezdenu
- JMGuti
#218570 Re: Ukrajina
Griješiš što ulaziš sa pretpostavkom da se ja nečemu nadam i da mislim ili da hoću da nekog ubijedim da je Putinu želja ili cilj osvajanje Pokrovska. Ja sam već ponovio to nekoliko puta, naravno da Rusima nije cilj Donjeck i Luhansk, ali zaokružiti Donbas je sve što mogu uraditi, a da se pritom kući mogu opravdati i reći kako su pobijedili u Ukrajini. To je činjenica. Kao što je činjenica da će Pokrovsk pasti, i to je samo pitanje dana. Na isti način kao ranije Bahmut, Adviivka, Marinka, koji su bili u gotovo potpunom okruženju, sa jednom cestom za evakuaciju vojnog osoblja.zigzag wrote: ↑28/07/2025 07:37JMGuti wrote: ↑28/07/2025 00:4480% Donbasa je pod ruskom kontrolom. Od par stotina naseljenih mjesta pod ukrajinskom kontrolom, Kramatorsk i Slavjansk su najveći. Itekako da su bitni. Pa i Pokrovsk i Konstantinivka. Već sam jednom to rekao, ali ponovit ću... Rusi će zaokružiti Donbas, ali Ukrajinci ga nikad neće osloboditi.zigzag wrote: ↑26/07/2025 18:43 U pravu si. Meso navaljuje.
Džaba se nadate. Neće biti zapišano.
Rusi bi sad stali da mogu. Jer jedino ovo navaljivalje i tjeranje mesa u nigdje ih predstavlja jakim. Sve ostalo je potpisivanje poraza
Ili vi možda razmišljate za putina pa znate da mu je životna želja ravnanje i ostvajanje Konstaninivke i Pokrovska. O tome je pravio planove još dok je bio službenik u Drezdenu![]()
![]()
Isto tako je činjenica da su Ukrajinci nesposobni to sve osloboditi. Nemaju ljudstva, nemaju opremu, nemaju moral i kao od prvog dana ovog rata nemaju punu podršku zapada. Sve što mogu je braniti što duže, nanositi što veće gubitke Rusima i nadati se da će ovi ubrzo pristati na neke pregovore.
-
zigzag
#218571 Re: Ukrajina
Nema ruske pobjede jer rat neće stati kada rusi prestanu napadati tako da je putin nikad neće proglasiti dok je živ. A nikad nije bila opcija da ukrajinci dođu do granice na Istoku, na vojni način. Ovdje na forumu je to samo bila želja pojedinaca. Vojno niko ne bi zauzeo-oslobodio Donjeck grad.
Za neki drugi način će imati šansu nekada kada dođe vrijeme
Trenutno, odnosno već tri godine se vodi besmisleni rat u kojem ginu desetine hiljada ljudi samo radi putina.
Za neki drugi način će imati šansu nekada kada dođe vrijeme
Trenutno, odnosno već tri godine se vodi besmisleni rat u kojem ginu desetine hiljada ljudi samo radi putina.
- 512MB
#218572 Re: Ukrajina
Hakeri, među kojima su i proukrajinski Bjelorusi, prizemljili su Aeroflot
Avio-kompanija Aeroflot otkazala je 40 letova nakon pada svog informacionog sistema. U medijima se navodi da je riječ o hakerskom napadu. Aeroflot je saopćio da stručnjaci rade na tome da se ponovo uspostavi normalan režim letenja. Kako javlja novinska agencija Reuters, jedna hakerska grupa je izjavila da je napala informacioni sistem Aeroflota. Navodi se da hakeri dolaze, između ostalog, i iz Bjelorusije.
Hakerske grupe su saopćile da su potpuno uništile internu IT-infrastrukturu Aeroflota. Tvrde da su godinu dana bile prisutne u mreži kompanije i da su uspjele doći do samog jezgra infrastrukture (Tier 0). Na taj način su hakeri uspjeli iznijeti kompletnu bazu podataka o letovima, onesposobiti sve ključne sisteme kompanije, preuzeti kontrolu nad računarima zaposlenih, uključujući i rukovodstvo, kopirati podatke sa servera za prisluškivanje — uključujući audio snimke telefonskih razgovora i presretnute poruke — kao i izvući podatke iz sistema za nadzor i kontrolu osoblja. Hakeri najavljuju da će uskoro objaviti dio tih podataka.
U međuvremenu je jutros na aerodromu Šeremetjevo izbio novi haos. Aeroflot je najavio otkazivanje oko 50 letova (u oba smjera), ali se nije izjasnio o hakerskom napadu.
Avio-kompanija Aeroflot otkazala je 40 letova nakon pada svog informacionog sistema. U medijima se navodi da je riječ o hakerskom napadu. Aeroflot je saopćio da stručnjaci rade na tome da se ponovo uspostavi normalan režim letenja. Kako javlja novinska agencija Reuters, jedna hakerska grupa je izjavila da je napala informacioni sistem Aeroflota. Navodi se da hakeri dolaze, između ostalog, i iz Bjelorusije.
Hakerske grupe su saopćile da su potpuno uništile internu IT-infrastrukturu Aeroflota. Tvrde da su godinu dana bile prisutne u mreži kompanije i da su uspjele doći do samog jezgra infrastrukture (Tier 0). Na taj način su hakeri uspjeli iznijeti kompletnu bazu podataka o letovima, onesposobiti sve ključne sisteme kompanije, preuzeti kontrolu nad računarima zaposlenih, uključujući i rukovodstvo, kopirati podatke sa servera za prisluškivanje — uključujući audio snimke telefonskih razgovora i presretnute poruke — kao i izvući podatke iz sistema za nadzor i kontrolu osoblja. Hakeri najavljuju da će uskoro objaviti dio tih podataka.
U međuvremenu je jutros na aerodromu Šeremetjevo izbio novi haos. Aeroflot je najavio otkazivanje oko 50 letova (u oba smjera), ali se nije izjasnio o hakerskom napadu.
-
Crvene_brigade
#218573 Re: Ukrajina
Najnovija vijest: Trump: Razočaran sam Putinom. Skraćujem mu rok od 50 dana!
Predsjednik Donald Trump izjavio je danas da je razočaran ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom te da skraćuje rok od 50 dana koji je dao Rusiji zbog rata u Ukrajini, piše CNN.
"Razočaran sam predsjednikom Putinom, jako sam razočaran njime", rekao je Trump novinarima, uoči sastanka sa britanskim premijerom Keirom Starmerom u Škotskoj. "Skraćujem tih 50 dana koje sam mu dao na manji broj."
Trump je rekao da je puno razgovarao s Putinom, dodavši: "Imali smo rasprave."
Američki predsjednik je prije dva tjedna najavio da je Putinu dao rok od 50 dana da postigne dogovor s Ukrajinom, prije nego što se suoči s posljedicama. "Uvest ćemo vrlo stroge carine ako ne postignemo dogovor u roku od 50 dana", rekao je tada Trump. "Carine od oko 100%, rekli biste da su to sekundarne carine. Znate što to znači."
Uskoro opširnije na: https://www.index.hr/mobile/vijesti/cla ... sti_prva_m
Predsjednik Donald Trump izjavio je danas da je razočaran ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom te da skraćuje rok od 50 dana koji je dao Rusiji zbog rata u Ukrajini, piše CNN.
"Razočaran sam predsjednikom Putinom, jako sam razočaran njime", rekao je Trump novinarima, uoči sastanka sa britanskim premijerom Keirom Starmerom u Škotskoj. "Skraćujem tih 50 dana koje sam mu dao na manji broj."
Trump je rekao da je puno razgovarao s Putinom, dodavši: "Imali smo rasprave."
Američki predsjednik je prije dva tjedna najavio da je Putinu dao rok od 50 dana da postigne dogovor s Ukrajinom, prije nego što se suoči s posljedicama. "Uvest ćemo vrlo stroge carine ako ne postignemo dogovor u roku od 50 dana", rekao je tada Trump. "Carine od oko 100%, rekli biste da su to sekundarne carine. Znate što to znači."
Uskoro opširnije na: https://www.index.hr/mobile/vijesti/cla ... sti_prva_m
-
Crvene_brigade
#218574 Re: Ukrajina
Trump: ‘Skratit ću rok koji sam dao Putinu. Razočarao me, ubija ljude u staračkim domovima‘. Nije naveo kad je novi rok, dodajući da je razočaran u ruskog predsjednika
Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je najavio da će skratiti rok od 50 dana koji je dao Rusiji da postigne dogovor s Ukrajinom o prekidu vatre.
„Razočaran sam predsjednikom Putinom”, rekao je Trump u Škotskoj, govoreći uz britanskog premijera Keira Starmera.
„Skratit ću onih 50 dana kojih sam mu dao na manji broj”, dodao je republikanac, ne kazavši kad je novi rok.
Trump je 14. srpnja dao ruskom predsjedniku 50 dana da završi rat u Ukrajini, pod prijetnjom strogih sankcija.
U ponedjeljak je rekao da je "puno razgovarao s Putinom" te se s njim "dobro slagao".
No ruski predsjednik "lansira rakete na gradove poput Kijeva i ubija mnogo ljudi u staračkom domu i gdjegod, s tijelima koja leže nasred ulice".
Preuzeto sa: https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ ... home_g2_g3
Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je najavio da će skratiti rok od 50 dana koji je dao Rusiji da postigne dogovor s Ukrajinom o prekidu vatre.
„Razočaran sam predsjednikom Putinom”, rekao je Trump u Škotskoj, govoreći uz britanskog premijera Keira Starmera.
„Skratit ću onih 50 dana kojih sam mu dao na manji broj”, dodao je republikanac, ne kazavši kad je novi rok.
Trump je 14. srpnja dao ruskom predsjedniku 50 dana da završi rat u Ukrajini, pod prijetnjom strogih sankcija.
U ponedjeljak je rekao da je "puno razgovarao s Putinom" te se s njim "dobro slagao".
No ruski predsjednik "lansira rakete na gradove poput Kijeva i ubija mnogo ljudi u staračkom domu i gdjegod, s tijelima koja leže nasred ulice".
Preuzeto sa: https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ ... home_g2_g3
- Čitalac
#218575 Re: Ukrajina
Ukrajinska Pravda o tekućoj reformi Oružanih snaga:
...U lipnju 2025. korpusi su počeli postupno "ulaziti" na frontu. Na nekim smjerovima, privremena zapovjedna tijela poput taktičkih skupina (TGR) i operativno-taktičkih skupina (OTU) već su nestala ili nestaju. Umjesto toga, stalni, ali ipak slabi novostvoreni korpusi počinju voditi frontu. U Donjeckoj regiji u ovom trenutku su dva nova korpusa:
- 19. korpus, kojim zapovijeda Oleksandr Bakulin, ušao je u područje Torecka i Kostjantinivke – oko potonje se sve više sužava polukrug.
- 20. korpus, koji predvodi tenkist Maksim Kitugin, ušao je južno od Pokrovska, u smjeru Novopavlivke, gdje Rusi posežu za Dnipropetrovskom regijom.
- 7. korpus Zračno-desantnih snaga, kojim zapovijeda padobranac Jevgen Lasijčuk, uskoro će zauzeti svoj pojas na najtežem, Pokrovskom smjeru.
OTU "Lugansk" i OTU "Donjeck" gase se kao operativno-taktičke skupine i nastavit će raditi kao 11. i 9. korpus. (11. u smjeru Časiv Jar i Siversk, 9. korpus u smjeru Pokrovsk). OTU "Harkiv" i OTU "Starobilsk" zasad će nastaviti raditi u starom formatu.
Novostvoreni korpusi preuzimaju kontrolu u onim područjima gdje se, vojničkim jezikom rečeno, već odvija "žestoka jebačina". Teško je ili nemoguće zaustaviti je iscrpljenim brigadama bez dodatnih resursa.