Pa i ti si realno švedski turista koji je također privremen u SarajevuVjecita_zavrzlama wrote: ↑21/07/2025 17:51Pase meni Sarajevo jer je grad moje zemlje.Turisti su tu privremenj, iritiraju da ali jbgeltroxin wrote: ↑21/07/2025 15:51Imas pravo da ides gdje god hoces ali ipak dolazis u Sarajevo gdje ti nista ne pase?Vjecita_zavrzlama wrote: ↑21/07/2025 06:42
Kakva Lukavica? Ja kao bosnjak inam pravo doci gdje hocu a grdno se varas ako mislis da bosnjacima ne smeta sta se desava od bascarsijeCudan si mazohista.
Zato i ti pisem da mozes u Lukavicu, Kiseljak ili na Maldive, prevelik je svijet da bi isao tamo gdje ti se gadi.
Hocu kahvu a ne turski caj
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- canvra888
#151 Re: Hocu kahvu a ne turski caj
-
Vjecita_zavrzlama
#152 Re: Hocu kahvu a ne turski caj
Glasam i imam pasos tako dacanvra888 wrote: ↑26/07/2025 01:37Pa i ti si realno švedski turista koji je također privremen u SarajevuVjecita_zavrzlama wrote: ↑21/07/2025 17:51Pase meni Sarajevo jer je grad moje zemlje.Turisti su tu privremenj, iritiraju da ali jbg![]()
- Edin H.
#153 Re: Hocu kahvu a ne turski caj
Hoš’ prodati pasoš?Vjecita_zavrzlama wrote: ↑26/07/2025 02:07Glasam i imam pasos tako dacanvra888 wrote: ↑26/07/2025 01:37Pa i ti si realno švedski turista koji je također privremen u SarajevuVjecita_zavrzlama wrote: ↑21/07/2025 17:51
Pase meni Sarajevo jer je grad moje zemlje.Turisti su tu privremenj, iritiraju da ali jbg![]()
![]()
- jeza u ledja
#154 Re: Hocu kahvu a ne turski caj
Ovo nije "ovo samo kod nas ima problem", vec se desava svugdje u svijetu sa najezdom turista. Nazalost, Sarajevo i Bosna nisu dovoljno veliki da se odupru tome se nekom autenticnom ponudom. Pretpostavljam da su kojekakvi privrednici iz Turske kupili bruku mjesta po Carsiji i lagano poceli sa onim sto znaju - lokumi, doneri, cajevi.
Ova nasa novopecena SDA elita nasla u tome svoj identitet, slicno kao sto su katolici i pravoslavci iz BiH pokupili kvazikulturu, jezik i kic iz Srbije i Hrvatske. I onda se osorno oglasavaju, busajuci se u prsa, u stilu ko ste vi da nam kazete ciji cemo mi kulturni identitet pokupiti kao svoj?
Helem, Carsija je danas puna turista i mescini vrlo malo je raje iz grada. Ni ja ne bih isao, bar ljeti, kad je krcato strancima. A turisti uglavnom vole ono sto je njima poznato. U turistickim mjestima na jugu Spanije i Portugala najpopularniji restorani su indijski. Nije tesko povezati zasto.
E tako i kod nas.
Ja sam danas samo turista u Sarajevu i meni je interesantno naletiti na nesto novo. Shvatam problematiku koju autor teme spominje i bilo bi dobro vise nase ponude. Ali jebiga, potraznja.
Btw, definitivno nije se moze naci nace kuhinje, ne samo bureka i cevapa, vec regularnih ascinica i tradicionalne kuhinje. Bilo koji iole iskusniji turista ce znati sta i gdje treba potraziti.
Ova nasa novopecena SDA elita nasla u tome svoj identitet, slicno kao sto su katolici i pravoslavci iz BiH pokupili kvazikulturu, jezik i kic iz Srbije i Hrvatske. I onda se osorno oglasavaju, busajuci se u prsa, u stilu ko ste vi da nam kazete ciji cemo mi kulturni identitet pokupiti kao svoj?
Helem, Carsija je danas puna turista i mescini vrlo malo je raje iz grada. Ni ja ne bih isao, bar ljeti, kad je krcato strancima. A turisti uglavnom vole ono sto je njima poznato. U turistickim mjestima na jugu Spanije i Portugala najpopularniji restorani su indijski. Nije tesko povezati zasto.
E tako i kod nas.
Ja sam danas samo turista u Sarajevu i meni je interesantno naletiti na nesto novo. Shvatam problematiku koju autor teme spominje i bilo bi dobro vise nase ponude. Ali jebiga, potraznja.
Btw, definitivno nije se moze naci nace kuhinje, ne samo bureka i cevapa, vec regularnih ascinica i tradicionalne kuhinje. Bilo koji iole iskusniji turista ce znati sta i gdje treba potraziti.
- muha_sa
#155 Re: Hocu kahvu a ne turski caj
Zar je ovoj temi ovdje mjesto
Historija/povijest
Kako znam za sebe--mLogo je godina
-Sarajevom (čaršijom) nisi mogo proc od turista--što je meni vazda bilo
Kome smeta gužva nek dodje na Cvilu i prošeta sa mojom hanumom krug od Bosmala do bazena i nazad
Nekad su bili ineteresantni stari zanati, bosanske kaHvane, cevabdzinice i burekdzinice a boMMe i ašcinice
Sad je drugi vakat--nešto drugo je turistima interesantno
kad sam vozo ficolinija konto sam da nema boljeg aVta dok mi nije gumigeling rikno 
Kako znam za sebe--mLogo je godina
Nekad su bili ineteresantni stari zanati, bosanske kaHvane, cevabdzinice i burekdzinice a boMMe i ašcinice
Sad je drugi vakat--nešto drugo je turistima interesantno
-
Vjecita_zavrzlama
#156 Re: Hocu kahvu a ne turski caj
Vise je to od toga, ima tu ideologije, turskog imperijalizmajeza u ledja wrote: ↑26/07/2025 04:58 Ovo nije "ovo samo kod nas ima problem", vec se desava svugdje u svijetu sa najezdom turista. Nazalost, Sarajevo i Bosna nisu dovoljno veliki da se odupru tome se nekom autenticnom ponudom. Pretpostavljam da su kojekakvi privrednici iz Turske kupili bruku mjesta po Carsiji i lagano poceli sa onim sto znaju - lokumi, doneri, cajevi.
Ova nasa novopecena SDA elita nasla u tome svoj identitet, slicno kao sto su katolici i pravoslavci iz BiH pokupili kvazikulturu, jezik i kic iz Srbije i Hrvatske. I onda se osorno oglasavaju, busajuci se u prsa, u stilu ko ste vi da nam kazete ciji cemo mi kulturni identitet pokupiti kao svoj?![]()
E tako i kod nas.
Ne znam jeste li upratili da je reis umjestp bosanske kafe na prijemu uveo turski caj

-
Hakiz
#157 Re: Hocu kahvu a ne turski caj
Nema veze.
Last edited by Hakiz on 27/07/2025 02:16, edited 1 time in total.
-
suspect_zero
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#159 Re: Hocu kahvu a ne turski caj

Trebalo bi otvoriti jednu novu Shawarma radnju, čisto da imamo malo više raznolikosti hehehehhehe
-
Hakiz
#160 Re: Hocu kahvu a ne turski caj
Može li espresso, mocca, instant...suspect_zero wrote: ↑27/07/2025 01:16Tu smo negdje sa mišljenjem, hocu bosansku kahvu ali necu da slusam nikoga, necu da vidim nikoga....ne dam da mi se seru u ćeif![]()
Ili su i te kafe kulturološki kolonijalizam, odricanje od tradicije itd?
-
suspect_zero
#161 Re: Hocu kahvu a ne turski caj
Te mogu ali kad dan odmakne, jedna soljica, moze i u društvu....ali prva "razhavizuša" se pije bosanska, sama sa sobomHakiz wrote: ↑27/07/2025 02:18Može li espresso, mocca, instant...suspect_zero wrote: ↑27/07/2025 01:16Tu smo negdje sa mišljenjem, hocu bosansku kahvu ali necu da slusam nikoga, necu da vidim nikoga....ne dam da mi se seru u ćeif![]()
Ili su i te kafe kulturološki kolonijalizam, odricanje od tradicije itd?
- dr_Evil
#162 Re: Hocu kahvu a ne turski caj
Bravo majstore! I sam cesto o ovome razmisljam dok setam starim carsijama nase domovine. Vidis kako ti mozes izvuci dobar tekst kad hoces.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑21/06/2025 17:20 Naidjoh na tekst i potpisujem , sta vi mislite gubi li bas carsija svoj duh?
HOĆU ĆEVAPE, NEĆU DONER – Pijem kahvu, a ne čaj… osim ako sam bolestan
Često iz svoga stana na Marin Dvoru krenem u šetnju do Sebilja pa napravim krug nazad… To mi je gotovo svakodnevna meditacija.
Baščaršija. Srce Šehera.
Kamen po kojem je koračala historija, gdje se miris dima s roštilja miješao s ezanom i zvukom kujundžijskog čekića. Mjesto gdje si znao da si u Bosni.
A danas?
Sve češće se pitam – jesam li sletio u Istanbul bez pasoša?
Nikada nismo imali milion verzija turskih lokuma koji jednostavno nisu dio naše kuhinje… niti onaj preslatki sladoled iz Anadolije, koji se kod nas nikad nije jeo.
Prođite od Begove džamije prema Sebilju i nećete naći niti jednu jedinu ćevabdžinicu, ni aščinicu, niti mjesto gdje se može kupiti pita.
Na svakom čošku doneri, kebabi, slatkiši iz Anadolije. I čaj. U malim čašicama. Onaj crni…
A gdje su nestale naše predivne aščinice?
Moraš ih bukvalno tražiti povećalom.
Ćevabdžinice koje su godinama nosile duh Čaršije danas stoje pored šarenih fast food kutaka s natpisom “originalni turski recept”. Kahvu zamjenjuje “turski čaj”, a umjesto da miriše na somun i luk – Baščaršija sve više miriše na kebab iz Alanye.
Nemojte me pogrešno shvatiti – volim Tursku.
Hvala im na prijateljstvu. Ali jedno je prijateljstvo i kulturna razmjena, a drugo je kulturno “preuzimanje” , i to kojeg terena?
Epicentra onoga što nas kulturološki definiše!
Zaista mi nije jasno kako urbanisti daju dozvole turskim radnjama na najcentralnijim mjestima, a ne vode računa o balansu.
Baščaršija ne smije postati kulisa turske sapunice. Ovdje se ne pije čaj s limunom – osim ako si bolestan. Ovdje se ne jede doner kad ti se jedu ćevapi.
Imam osjećaj da se duša grada gubi pod pritiskom pretjerane orijentalne egzotike.
To nismo mi.
Mi smo mnogo više od toga.
Naravno da je sasvim u redu da postoji turski kutak, kvart, restoran… ali ne ovako intenzivno i gotovo agresivno.
Jer ako izgubimo ćevap, izgubili smo mnogo više od zalogaja. Izgubili smo identitet, okus djetinjstva, prepoznatljiv miris i onu kahvu uz naš ćejf…
Baščaršija je duša Sarajeva gdje mi ostajemo MI.
I valjda se zna: kod nas miriše na roštilj, na čorbe iz aščinica, a ne na sezonsku fuziju za TikTok turiste.
Hoću ćevape. Neću doner.
Rekao sam što sam rekao!
Eh sad problematika. Cesto sam prije par mjeseci pricao o asimilaciji i nestanu identiteta, najvise se to sto se nas tice odnosi na mrski zapad. E tada si mi govorio da takvo sta nije istina, da nije moguce, i slicne stvari. Otkud sad ovo da podrzavas:
Helem, ako je asimilacija od Mlecana onda lahko predjes preko togaHvala im na prijateljstvu. Ali jedno je prijateljstvo i kulturna razmjena, a drugo je kulturno “preuzimanje” , i to kojeg terena?
U svakom slucaju veliki lajk za tekst, 100% podrska sa moje strane!
-
Vjecita_zavrzlama
#163 Re: Hocu kahvu a ne turski caj
Vidis mozemo se i slozitdr_Evil wrote: ↑27/07/2025 09:25Bravo majstore! I sam cesto o ovome razmisljam dok setam starim carsijama nase domovine. Vidis kako ti mozes izvuci dobar tekst kad hoces.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑21/06/2025 17:20 Naidjoh na tekst i potpisujem , sta vi mislite gubi li bas carsija svoj duh?
HOĆU ĆEVAPE, NEĆU DONER – Pijem kahvu, a ne čaj… osim ako sam bolestan
Često iz svoga stana na Marin Dvoru krenem u šetnju do Sebilja pa napravim krug nazad… To mi je gotovo svakodnevna meditacija.
Baščaršija. Srce Šehera.
Kamen po kojem je koračala historija, gdje se miris dima s roštilja miješao s ezanom i zvukom kujundžijskog čekića. Mjesto gdje si znao da si u Bosni.
A danas?
Sve češće se pitam – jesam li sletio u Istanbul bez pasoša?
Nikada nismo imali milion verzija turskih lokuma koji jednostavno nisu dio naše kuhinje… niti onaj preslatki sladoled iz Anadolije, koji se kod nas nikad nije jeo.
Prođite od Begove džamije prema Sebilju i nećete naći niti jednu jedinu ćevabdžinicu, ni aščinicu, niti mjesto gdje se može kupiti pita.
Na svakom čošku doneri, kebabi, slatkiši iz Anadolije. I čaj. U malim čašicama. Onaj crni…
A gdje su nestale naše predivne aščinice?
Moraš ih bukvalno tražiti povećalom.
Ćevabdžinice koje su godinama nosile duh Čaršije danas stoje pored šarenih fast food kutaka s natpisom “originalni turski recept”. Kahvu zamjenjuje “turski čaj”, a umjesto da miriše na somun i luk – Baščaršija sve više miriše na kebab iz Alanye.
Nemojte me pogrešno shvatiti – volim Tursku.
Hvala im na prijateljstvu. Ali jedno je prijateljstvo i kulturna razmjena, a drugo je kulturno “preuzimanje” , i to kojeg terena?
Epicentra onoga što nas kulturološki definiše!
Zaista mi nije jasno kako urbanisti daju dozvole turskim radnjama na najcentralnijim mjestima, a ne vode računa o balansu.
Baščaršija ne smije postati kulisa turske sapunice. Ovdje se ne pije čaj s limunom – osim ako si bolestan. Ovdje se ne jede doner kad ti se jedu ćevapi.
Imam osjećaj da se duša grada gubi pod pritiskom pretjerane orijentalne egzotike.
To nismo mi.
Mi smo mnogo više od toga.
Naravno da je sasvim u redu da postoji turski kutak, kvart, restoran… ali ne ovako intenzivno i gotovo agresivno.
Jer ako izgubimo ćevap, izgubili smo mnogo više od zalogaja. Izgubili smo identitet, okus djetinjstva, prepoznatljiv miris i onu kahvu uz naš ćejf…
Baščaršija je duša Sarajeva gdje mi ostajemo MI.
I valjda se zna: kod nas miriše na roštilj, na čorbe iz aščinica, a ne na sezonsku fuziju za TikTok turiste.
Hoću ćevape. Neću doner.
Rekao sam što sam rekao!
Eh sad problematika. Cesto sam prije par mjeseci pricao o asimilaciji i nestanu identiteta, najvise se to sto se nas tice odnosi na mrski zapad. E tada si mi govorio da takvo sta nije istina, da nije moguce, i slicne stvari. Otkud sad ovo da podrzavas:
Helem, ako je asimilacija od Mlecana onda lahko predjes preko togaHvala im na prijateljstvu. Ali jedno je prijateljstvo i kulturna razmjena, a drugo je kulturno “preuzimanje” , i to kojeg terena?![]()
U svakom slucaju veliki lajk za tekst, 100% podrska sa moje strane!
- canvra888
#164 Re: Hocu kahvu a ne turski caj
Kakva koincidencija da se dvojica dijasporaca/stranaca/turista slažu oko ove tematike, a nema ih u BiH ni jedan puni mjesec godišnje. Tragikomedija 
- TAFKAP
#165 Re: Hocu kahvu a ne turski caj
Jesi li bio ikad na Balearskim ostrvima, na Mallorci?
- eltroxin
-
Vjecita_zavrzlama
-
Vjecita_zavrzlama
#168 Re: Hocu kahvu a ne turski caj
Objasni? Ovo je glavni grad i srce i simbol , tesko da se moze poredit
Mi smo od svakoga primili sto nama odgovara,turci donjeli baklave tulumbe, austrijanci oblande rolate krofne, madjari gulase
Sve smo to prihvatili i sebi prilagodili.Ne znaci da neko od njih sad ima pravo doci i nametat svoje
- canvra888
#169 Re: Hocu kahvu a ne turski caj
Što bi mi to šta značilo, kad mu je očito najveći publikum dijaspora sa mindsetom kao što je tvoj...Vjecita_zavrzlama wrote: ↑27/07/2025 17:10Tekst je napisao bosanac i musliman, a ne dijasporac ako ti znaci sta
-
zigzag
#170 Re: Hocu kahvu a ne turski caj
1600. Godine osmalije " donijele" baklave i tulumbe i pitale: eto bil vi ovo prihvatili.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑27/07/2025 17:25Objasni? Ovo je glavni grad i srce i simbol , tesko da se moze poredit
Mi smo od svakoga primili sto nama odgovara,turci donjeli baklave tulumbe, austrijanci oblande rolate krofne, madjari gulase
Sve smo to prihvatili i sebi prilagodili.Ne znaci da neko od njih sad ima pravo doci i nametat svoje
Autrougari isto tako sa krofnama.
Ali danas mrski okupator nameće doner. I što je najgore Lukas Podolski je bio prisiljen od strane mrakog okupatora da napravi lanac doner restorana širom Njemačke
- eltroxin
#171 Re: Hocu kahvu a ne turski caj
To ti je doner diplomacija, kao sto Kinezi imaju panda diplomaciju.zigzag wrote: ↑27/07/2025 17:361600. Godine osmalije " donijele" baklave i tulumbe i pitale: eto bil vi ovo prihvatili.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑27/07/2025 17:25Objasni? Ovo je glavni grad i srce i simbol , tesko da se moze poredit
Autrougari isto tako sa krofnama.
Ali danas mrski okupator nameće doner. I što je najgore Lukas Podolski je bio prisiljen od strane mrakog okupatora da napravi lanac doner restorana širom Njemačke
![]()
![]()
-
Vjecita_zavrzlama
#172 Re: Hocu kahvu a ne turski caj
Jako se varas,lika su podrzali cak i poznata imena tipa Muhamed Velic,influencer imam, za par sati na preko 500 komentara i vise hiljada lajkova vecinom sarajlijacanvra888 wrote: ↑27/07/2025 17:29Što bi mi to šta značilo, kad mu je očito najveći publikum dijaspora sa mindsetom kao što je tvoj...Vjecita_zavrzlama wrote: ↑27/07/2025 17:10Tekst je napisao bosanac i musliman, a ne dijasporac ako ti znaci sta
Obicno je dijaspora pro sda erdoganisticna itd.Tako da si fulio.Vise sam ja manjina kod bosnjaka u malmeu nego u SA
Last edited by Vjecita_zavrzlama on 27/07/2025 17:49, edited 1 time in total.
- PreWiBa
#173 Re: Hocu kahvu a ne turski caj
Kakva bi hercika trefila našeg Zavrlamu da je Berlin najpoznatiji po svom doneru 
- dr_Evil
#174 Re: Hocu kahvu a ne turski caj
Bezveze ide rasprava u suprotnom smjeru. Nije Capajebo nikakva iznimka, sve stare jezgre balkana pomalo lice na turski bazar. To je ponajvise zbog dostpunosti jeftine robe iz Turske, i onda se okrenulo da se sve gura u tom smjeru, a turisti ko turisti traze dasak istoka, trgovci se naravno okrecu tome gdje je lova.
Nema to veze sa asimilacijom(op.a teksta), kao sto je slucaj ono cemu smo izlozeni od zapada i polahko smo kulturoloski u nestajanju, jer cim se odmaknes iz stare jezgre taj orijentalni stil zivota niti se zivi niti postoji.
Turistima zanimljivo, lokalnom stanovistvu svakako ne, pa sami vlasnici cevabdzinica s Bascarsije kazu da lokalci vise tu i ne jedu. Ja licno nemam potrebu da hodam po kujundziluku, ne izgleda i ne mirise kao za moje mladosti, ali zato dolazi citav svijet da ga vidi, i pretpostavljam da ovi ljudi znaju sta rade. Valjda da imaju para od pravljenja kahve, bureka, i pravljenja dzezvi time bi se i bavili.
Jedina posljedica ovog ugostiteljskog vucenja na orijentalizam su brude sa torbicama i nargilama.
Ne razumijem domaceg covjeka koji bi pio caj, i to ne nas domaci nego negi stranjski u staklenoj soljici, ono wtf, ali definitivno turisti to zele. I zavrzlama kad ode na Tajland trazi mozda tinejdzere sta imaju chunu, a oblace se kao curice, sto ne znaci da je to zanimljivo lokalcima.
Nema to veze sa asimilacijom(op.a teksta), kao sto je slucaj ono cemu smo izlozeni od zapada i polahko smo kulturoloski u nestajanju, jer cim se odmaknes iz stare jezgre taj orijentalni stil zivota niti se zivi niti postoji.
Turistima zanimljivo, lokalnom stanovistvu svakako ne, pa sami vlasnici cevabdzinica s Bascarsije kazu da lokalci vise tu i ne jedu. Ja licno nemam potrebu da hodam po kujundziluku, ne izgleda i ne mirise kao za moje mladosti, ali zato dolazi citav svijet da ga vidi, i pretpostavljam da ovi ljudi znaju sta rade. Valjda da imaju para od pravljenja kahve, bureka, i pravljenja dzezvi time bi se i bavili.
Jedina posljedica ovog ugostiteljskog vucenja na orijentalizam su brude sa torbicama i nargilama.
Ne razumijem domaceg covjeka koji bi pio caj, i to ne nas domaci nego negi stranjski u staklenoj soljici, ono wtf, ali definitivno turisti to zele. I zavrzlama kad ode na Tajland trazi mozda tinejdzere sta imaju chunu, a oblace se kao curice, sto ne znaci da je to zanimljivo lokalcima.
- PreWiBa