Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Ozimician
#27251 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kako se zove onda ta pojava kad ljudi zele da imaju luksuz, a ne mogu ga platiti?
Ono, ja stvarno ne vidim smisao da neko kupuje supersportski auto (ili bilo koje ultra-skupe luksuzne stvari) na leasing. Druze, ako to ne mozes iskesirati, onda to nije za tebe.
Sta zelis? Da se kurcis ili ocejfis ili oboje?
Imaju i oni u Beogradu sto rentaju markirane torbe po danu, sedmici... to je taj nivo.
Ono, ja stvarno ne vidim smisao da neko kupuje supersportski auto (ili bilo koje ultra-skupe luksuzne stvari) na leasing. Druze, ako to ne mozes iskesirati, onda to nije za tebe.
Imaju i oni u Beogradu sto rentaju markirane torbe po danu, sedmici... to je taj nivo.
- ZoomZoomKiwi
#27252 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa dobro ja samo kažem na šta se ona izjava odnosila najviše.
-
tokio25
#27253 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
pa toga ima i vise nego sto mislimo
pa i u sarajevu koliko njih iznajmi ili posudi auto da bi izasao navece u grad i sl
fake roba je najbolji pokazatelj toga
pa i u sarajevu koliko njih iznajmi ili posudi auto da bi izasao navece u grad i sl
fake roba je najbolji pokazatelj toga
- ZoomZoomKiwi
#27254 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne govorim o tim kompleksima.Ozimician wrote: ↑25/07/2025 18:10 Kako se zove onda ta pojava kad ljudi zele da imaju luksuz, a ne mogu ga platiti?
Ona izjava se odnosila na milionere koji svakako mogu priuštiti sebi i jahtu i avion i supersportsko vozilo.
Ali im je, sa investicijsko-financijskog aspekta pametniji operativni leasing nego kupovina takvog asseta. Jer zagarantovano dugoročno gube novac posjedovanjem tih stvari.
Operativnim leasingom izbjegavaju troškove i gubitak vrijednosti, a ispune sebi ćejf.
Opet kažem, kolekcionarske stvari tipa Ferrariji ili kupovina jahte s planom otvaranja charter kompanije su druga priča.
-
tokio25
#27255 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
pa zavisno od drzave do drzave oni te stvari vjerovatno uzimaju na firmu tako da je to sasvim drugi svijet
- ZoomZoomKiwi
#27256 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma i tada se isplati operativni leasing za neke stvari.
Pa imaš situacije da neke aviokompanije kojima je osnovno sredstvo avion upravo te avione leasaju iako s njima zarađuju. Pojednostavljeno im je održavanje i ne brinu oko amortizacije.
Ista stvar i s jahtama, mnoge charter kompanije koje rentaju jahte s posadom zapravo leasaju te jahte od drugih, smanjuju operativne troškove i nemaju gubitak na amortizaciji.
Ekonomija je čudo
- ZoomZoomKiwi
#27257 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
A tek kad u priču uvedemo poreze i namete onda tek bude zanimljivo i tad se pokažu prave prednosti operativnog leasinga.
Opet ponavljam, ovdje je riječ o velikim ciframa i najčešće flotama ili luksuzu.
Za nas buraniju, samo čista matematika, kupi ono što si možeš priuštiti, ne samo nabavnu cijenu, nego i održavanje i operativne troškove istog. Matematika je i kako ćeš obezbijediti financiranje za to, da li kredit ili finansijski leasing, ovisi o troškovima na kraju balade, a to se lako stavi na papir.
Operativni leasing se najčešće nama običnom folku ne isplati.
Opet ponavljam, ovdje je riječ o velikim ciframa i najčešće flotama ili luksuzu.
Za nas buraniju, samo čista matematika, kupi ono što si možeš priuštiti, ne samo nabavnu cijenu, nego i održavanje i operativne troškove istog. Matematika je i kako ćeš obezbijediti financiranje za to, da li kredit ili finansijski leasing, ovisi o troškovima na kraju balade, a to se lako stavi na papir.
Operativni leasing se najčešće nama običnom folku ne isplati.
Last edited by ZoomZoomKiwi on 25/07/2025 18:22, edited 2 times in total.
-
tokio25
#27258 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
pa zato sam i rekao kad je neko milioner i ima firme to je skroz drugi svijet
tako da ta prica nema nikave veze sa tim da li sarafina rugafet ili bilo ko kupuje auto gore na lizing na kredit kesom i sl
prvo sto oni nemaju opcije kao neki ko kupuje jahtu avione kamione i sl
mozda neko uz jahtu dobije ferarija pa ga i ne kupi na kraju krajeva
tako da ta prica nema nikave veze sa tim da li sarafina rugafet ili bilo ko kupuje auto gore na lizing na kredit kesom i sl
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#27259 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Leasing nije za privatnu osobu 100% dobra stvar.
Mislim, koja je razlika?
Sa jedne strane auto gubi na vrijednosti, a sa druge strane iskeširaš taj gubitak vrijednosti svaki mjesec.
Samo eto, preglednije je koliko ćeš izgubiti. No, to ne mora biti manje od gubitka preko manje vrijednosti.
Uz to, često uz sami leasing moraš uzimati neka ekstra osiguranja, servis samo kod ovlaštenih i tkd.
Mislim, koja je razlika?
Sa jedne strane auto gubi na vrijednosti, a sa druge strane iskeširaš taj gubitak vrijednosti svaki mjesec.
Samo eto, preglednije je koliko ćeš izgubiti. No, to ne mora biti manje od gubitka preko manje vrijednosti.
Uz to, često uz sami leasing moraš uzimati neka ekstra osiguranja, servis samo kod ovlaštenih i tkd.
- ZoomZoomKiwi
#27260 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kasko osiguranje, kao i svako drugo osiguranje se svakako isplati bez obzira na način financiranja nabavke vozila. Naravno pričamo o novom vozilu.
A za garanciju ti je uslov održavanje u ovlaštenom servisu svakako, u Europi barem. Doduše garancija je obično kraća od perioda financiranja.
A za garanciju ti je uslov održavanje u ovlaštenom servisu svakako, u Europi barem. Doduše garancija je obično kraća od perioda financiranja.
-
konami666
#27261 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ima ona stara Gibraltarska poslovica, kaže: “Para na paru, uš na fukaru”.tokio25 wrote: ↑25/07/2025 18:22 pa zato sam i rekao kad je neko milioner i ima firme to je skroz drugi svijet
Onaj ko ima firme ili dio firme izabere da uplate ne prima platu, prima dionice firme. I onda ode kod banke i kaže da hoće toliko i toliko para a zauzvrat ostavi dionice kod firme kao kolateral ili kako se na našem kaže. Poreza plati 0%. Kako vrijeme ide, ide i vrijednost dionica gore, tako da se može još da zaduži bez da plaća ikakve poreze ili da uzima kredite sto je zabava za sirotinju.
-
belfy
#27262 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
SaraFina wrote: ↑24/07/2025 13:24Možda su ljudi navikli tako živjeti. A mi radimo pogrešno. Ja na poslu u toku dana, ne mogu proći ispod 15 eura. Znaci ništa pretjerano. Ili naručim neki ručak desetak ili dvanaest eura, ili kupim nešto sto napravim. Salatu i piletinu recimo. I doručak mi je neko pecivo sa namazom. 100 grama nekog namaza (humus recimo) ti je oko 2 eura. Mozzarella je 1,79 i uzmi dva paradajza i neko pecivo opet si na 4 eura. A ne mozes cijeli dan ni sendviče jesti. Nije to znaci razbacivanje. Moj rodjak kaže da pojede i 25, čak 30. Lik je 1,95 i ima 90 kg.Ozimician wrote: ↑24/07/2025 12:30 Da nije ove teme, ne bih vjerovao koliko ova dijaspora stedi na sebi.
Opet je ocigledno do perspektive i cim je neko zadovoljan. Pola forumasa kaze da trosi i do 1000 € mjesecno samo na sebe; drugo pola kaze da viseclanoj porodici moze biti 600 € mjesecno za hranu i higijenu.
Ja licno ne mogu ni u BiH da zamislim viseclanu porodicu koja na hranu i higijenu (supermarketi+drogerije) trosi samo 600 €, a kamoli u DE/AT, ali to sam samo ja, o tome mogu vise reci ovi koji imaju porodice u BIH.
To nismo nikako računali u onu @belfy tabelu. Ja kafu ne plaćam i piće recimo. To je kod mene od firme. I voće dobijemo ponedeljkom takodjer.
Sto se pica tice i ko kupuje u Austriji ima opcija vraćanja limenku i flaša i dobiješ 25 centi po boci ili dozi, ali zato sve ono sto je koštalo 1,69 je 25 centi skuplje. Ja ne kuzim recimo kako ionako skromne dnevne troškove prehrane na poslu svesti na manje. Jedino serpu graha da ponesem u ponedeljak i jedem cijelu radnu sedmicu![]()
rekoh da cu odgovarati kada nadjem vremena, a sada ga malo nadjoh...
mislim da bi i Bezos i Musk imali susramlje da neko jede takve splacine... mislim, ti si ono prva to postavila na 600 EUR mjesecno za hranu, ali kada je navijac to digao na 1k odmah si se slozila. ne znam sto to nije zaokruzio na 1982,73 EUR mjesecno. mislim da ga se treba pitati o kiriji u Njemackoj koliko i tebe...
-
belfy
#27263 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
citas li ti sta je on napisao? on sam kaze da je sam i da toliko mjesecno trosi u suprmarketima. ne da jede vani. idi i procitaj ponovo ako ti je sta nejasno... da li ovo u ljetno vrijeme ljudi imaju vece probleme sa citanjem?Bodkin wrote: ↑24/07/2025 09:57zasto? prvo pitanje je da li jede 3 obroka dnevno kuci. drugo, koliko ih je. trece jede li samo pice robne marke ili relativno zdraviju i raznovrsnu hranu. na hemiju i hranu 1000 za nekih 2 i mozda plus jedno dijete nije puno uopste.
-
belfy
#27264 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
ti nemas pojma o cemu pricas, a govoris da zivis u Salzburgu koji ima isti nivo kao i Bec. ili si samo zaboravio sta si prije pricao... a, sa druge strane, koji vi? koliko "vas" potrosite toliko?512MB wrote: ↑24/07/2025 08:36Ne možeš uspoređivati Saru, koja je odrasla u zaštićenom bubble imućnih roditelja u jednom od najskupljih gradova Europe, s ljudima koji su s djecom jedva izvukli živu glavu iz kaosa zvanog BiH i koji u Njemačkoj na početku prevrću svaki euro.
Cijene hrane u Beču su doslovno duplo više nego u Njemačkoj – izuzevši možda München. Puno ljudi iz mog kraja naprimjer ide upravo u München u kupovinu jer je tamo jeftinije a blizu.
I da, 1000 € mjesečno stvarno nije neka luksuzna svota. Mi, primjerice, mjesečno potrošimo oko 1500 € samo na hranu i svakodnevne potrepštine, i to uz nastojanje da budemo racionalni i ne rasipamo. Samo na pelene i dječju hranu ode više od 250 €.
-
belfy
#27265 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
smijesno je reci da se za jednu osobu potrosi mjesecno 1000 EUR na hranu i higijenu u jednom mjesecu. mislim, kao sto rekoh, mozes, ali tada ti ostane hemije za par mjeseci, kao i hrane. iza ovoga stojim 150%. jer, ako ti neko kaze da je potrosio 50k EUR jer je taj mjesec kupio auto ne znaci nista. nece svaki mjesec kupovati novo auto. elem - gluposti... ako cemo gledati sa glupe strane, onda ti ni za drogu ne moze biti 5k mjesecno ako koristis kokain pored ostalih troskova...jeza u ledja wrote: ↑24/07/2025 03:41Koja je ovdje prica, da je 1000 puno ili malo za jednu osobu?
-
belfy
#27266 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
hm, mozda si ovdje i u pravu druze jez. da, nekada se nareda takvih, pa mi ne bude mrsko da svima odgovorim unatoc svemu...jeza u ledja wrote: ↑24/07/2025 03:38Kaze najveci namcor na forumubelfy wrote: ↑24/07/2025 00:40ja ne znam sto se vi ljudski ne dogovorite da se potucete i da to neko snimi za forum. ovako je bezveze... ko snimi dobije svih 150 pratioca sa foruma. mozda i 500 ako tuca bude dobra. ovo siktanje ne vrijedi ni ovih postova na forumu...jeza u ledja wrote: ↑24/07/2025 00:35
Ja nemam “pricu”. Ti je imas i ona je lazna. Persona koju si o sebi stvorio na ovoj temi je lazna. Nemam ja nista dokazivati jer ja nisam trosio vrijeme dokazujuci svoj lazni uspjeh na temi, kao sto si ti, sa vise nickova.
I slazem se, to nije normalno. To je bolesno.
Al je zato jezik spreman za ad hominem, jer moze ti se.. Nedavno si na ovu temu zasao i redom odgovarao na raznorazne postove koji su ti se valjda nakupili od nekoliko sedmica necitanja.
Pa malo po ovom, malo po onom. Meni je doduse bila uzivancija citati.![]()
Nema, zivotna mi je zelja letiti preko okeana samo da bi zavrtao usi nekim neotesanim piskaralima.
- stubrijez
#27267 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Neces od nule brate ako dodjes iz dijaspore... jedino ako si sve prokockao._BataZiv_0809 wrote: ↑18/07/2025 17:34 Gledam ove reklama vrati se u drzavu dijasporu i kontam, pa evo i da se vrate- pa valja tim ljudima opet sve ispocetka.
Ne vracaju se oni na stecene pozicije koje su imali kad su otisli ili koje imaju u inostranstvu, nego je i njima pocetak mozda ne od nule, ali sigurno nije sa iste pozicije koju imaju vani.
- jeza u ledja
#27268 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
belfy wrote: ↑25/07/2025 21:01hm, mozda si ovdje i u pravu druze jez. da, nekada se nareda takvih, pa mi ne bude mrsko da svima odgovorim unatoc svemu...jeza u ledja wrote: ↑24/07/2025 03:38Kaze najveci namcor na forumu. Nedavno si na ovu temu zasao i redom odgovarao na raznorazne postove koji su ti se valjda nakupili od nekoliko sedmica necitanja.
Pa malo po ovom, malo po onom. Meni je doduse bilauzivancija citati.
![]()
Nema, zivotna mi je zelja letiti preko okeana samo da bi zavrtao usi nekim neotesanim piskaralima.mada ne znam sto me prozva za "najveceg namcora". mislim da mi treba barem jos par godina do toga... no, zasluge primjeljene su zasluge zasluzene. tako da se onda (valjda) zahvaljujem.
![]()
Legendo evo dokaz iznad o cemu govorim.
Uzdravlje.
- SaraFina
#27269 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja ne kuzim sta je s tobom fakat? I cemu ovaj omalovazavajuci ton? Spocitavas meni da volim biti u pravu, a sam bi diskutirao do besvijesti, dok ne istjeras svoje. E pa nisi u pravu. Jbg preboli to.belfy wrote: ↑25/07/2025 20:46SaraFina wrote: ↑24/07/2025 13:24Možda su ljudi navikli tako živjeti. A mi radimo pogrešno. Ja na poslu u toku dana, ne mogu proći ispod 15 eura. Znaci ništa pretjerano. Ili naručim neki ručak desetak ili dvanaest eura, ili kupim nešto sto napravim. Salatu i piletinu recimo. I doručak mi je neko pecivo sa namazom. 100 grama nekog namaza (humus recimo) ti je oko 2 eura. Mozzarella je 1,79 i uzmi dva paradajza i neko pecivo opet si na 4 eura. A ne mozes cijeli dan ni sendviče jesti. Nije to znaci razbacivanje. Moj rodjak kaže da pojede i 25, čak 30. Lik je 1,95 i ima 90 kg.Ozimician wrote: ↑24/07/2025 12:30 Da nije ove teme, ne bih vjerovao koliko ova dijaspora stedi na sebi.
Opet je ocigledno do perspektive i cim je neko zadovoljan. Pola forumasa kaze da trosi i do 1000 € mjesecno samo na sebe; drugo pola kaze da viseclanoj porodici moze biti 600 € mjesecno za hranu i higijenu.
Ja licno ne mogu ni u BiH da zamislim viseclanu porodicu koja na hranu i higijenu (supermarketi+drogerije) trosi samo 600 €, a kamoli u DE/AT, ali to sam samo ja, o tome mogu vise reci ovi koji imaju porodice u BIH.
To nismo nikako računali u onu @belfy tabelu. Ja kafu ne plaćam i piće recimo. To je kod mene od firme. I voće dobijemo ponedeljkom takodjer.
Sto se pica tice i ko kupuje u Austriji ima opcija vraćanja limenku i flaša i dobiješ 25 centi po boci ili dozi, ali zato sve ono sto je koštalo 1,69 je 25 centi skuplje. Ja ne kuzim recimo kako ionako skromne dnevne troškove prehrane na poslu svesti na manje. Jedino serpu graha da ponesem u ponedeljak i jedem cijelu radnu sedmicu![]()
rekoh da cu odgovarati kada nadjem vremena, a sada ga malo nadjoh...
mislim da bi i Bezos i Musk imali susramlje da neko jede takve splacine... mislim, ti si ono prva to postavila na 600 EUR mjesecno za hranu, ali kada je navijac to digao na 1k odmah si se slozila. ne znam sto to nije zaokruzio na 1982,73 EUR mjesecno. mislim da ga se treba pitati o kiriji u Njemackoj koliko i tebe...
U tih 600 eura, govorili smo (ili bar ja sam govorila) o hrani koju kupujemo za sedam dana i koju kuhamo kucama. Za 2 osobe. Da naglasim. Jer sam u onu tvoju Tabelle pisala troskove za 2 osobe. Nema sanse da prezivis od 600 eura i da u tu sumu ulazi i ono sto pojedes u toku dana na poslu. I ti kao samac. A ne bracni par i djeca. Na koju foru? Vikend jedes po tri obroka dnevno. Petak se takodjer i ruca i vecera. De ba.
Izracunaj ti covjece. 2 odrasle osobe 20 eura dnevno *20 radnih dana. I djeca neka budu po 50 eura mjesecno. Kako ces prezivjeti sa 600?
Sad govorimo i o onoj imaginarnoj porodici, tu racunaj da trose i muz i zena na poslu. Plus 2 djece. Svi jedu u toku dana. I to je opterecenje dodatno svakome. Ne moze zdrav i normalan covjek prezivjeti od sendvica dvadesetak radnih dana.
Zao mi je ali tvoja predvidjanja za ustedu po mom misljenju su totalno nerealna. A ti se upirida dokazes supeotno koliko god zelis.
Sto se Ozija tice, ako narucuje cesto i jede dva puta vani u sedmici ne moze proci sa 600. uzmi da je pojeo na poslu 15 i da je narucio pizzu to ti je 35 eura. Pa ti vidi.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#27270 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma mi smo narod opcenito pogresno poslozenih prioriteta i "šminka" nam je najvaznija. Mislim da je to primjenjivo opcenito na cijelu istocnu Evropu.Ozimician wrote: ↑25/07/2025 18:10 Kako se zove onda ta pojava kad ljudi zele da imaju luksuz, a ne mogu ga platiti?
Evo ne moram ici dalje od primjera kojima licno svjedocim. Frajer prelose zube ima, ali nosi najnoviji iPhone. Drugi vozi tri puta skuplje auto od mene, a u stanu dva tanjira ista nema, namjestio ga tudjim otpacima...
-
komsinica_s_drugog
#27271 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Dva tinejdzera i ja ne mozemo pojesti 1000 za mjesec, nema sanse. A oni jedu bas puno, posebno stariji. Otprilike 150 € sedmicno potrosim na hranu. Ne stedim, kupim sta nam se jede, ali tako je.
Evo u cetvrtak isla u nabavku, 90 i nesto eura. Nisam gledala sta stavljam u kolica, 1 kg pilecih prsa 10 €, pola kg purecih 5 i nesto, garneli 300 gr ( za rizoto) haman isto oko 5. Voca uzela (maline, grozdje, breskve), povrca nisam, imam kuci. Njima za sendvice za skolu salame i sira, i jos sireva da ima u frizideru, slatkisa, sladoleda, jaja, onako stvarcica za brzinski dorucak.
Ne kazem da neko ne potrosi 1000 ali sta kupuje.
Kupila sam pocetkom mjeseca kod Turcina mesa, 4 kg mislim, oko 60 € bilo, nismo jos pojeli, fasirano, junetina i janjetina... Dokupim ovako piletine, purerine, ne potrosim 100 € za meso haman.
Fazon je sto mi to sve i ne mozemo pojesti u mjesec dana, nego onaj strah iz rata i gladnih dana, pa skladisim hranu
Evo u cetvrtak isla u nabavku, 90 i nesto eura. Nisam gledala sta stavljam u kolica, 1 kg pilecih prsa 10 €, pola kg purecih 5 i nesto, garneli 300 gr ( za rizoto) haman isto oko 5. Voca uzela (maline, grozdje, breskve), povrca nisam, imam kuci. Njima za sendvice za skolu salame i sira, i jos sireva da ima u frizideru, slatkisa, sladoleda, jaja, onako stvarcica za brzinski dorucak.
Kupila sam pocetkom mjeseca kod Turcina mesa, 4 kg mislim, oko 60 € bilo, nismo jos pojeli, fasirano, junetina i janjetina... Dokupim ovako piletine, purerine, ne potrosim 100 € za meso haman.
Fazon je sto mi to sve i ne mozemo pojesti u mjesec dana, nego onaj strah iz rata i gladnih dana, pa skladisim hranu
-
elcaliente
#27272 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma to je od kuce do kuce drugacije i zavisi kakve proizvode uzimas i sta jedes.komsinica_s_drugog wrote: ↑26/07/2025 10:25 Dva tinejdzera i ja ne mozemo pojesti 1000 za mjesec, nema sanse. A oni jedu bas puno, posebno stariji. Otprilike 150 € sedmicno potrosim na hranu. Ne stedim, kupim sta nam se jede, ali tako je.
Fazon je sto mi to sve i ne mozemo pojesti u mjesec dana, nego onaj strah iz rata i gladnih dana, pa skladisim hranu![]()
Ja licno ne mogu reci koliko nas cetvero tacno potrosimo na hranu jer nepazimo na to, ali je sto posto preko hiljadu eura za hranu jer znam kada ugrubo planiram kucni budzet da je uvjek preko hiljadu eura hrana.
Kada idemo u sedmicnu kupovinu uvjek je racun izmedju 220-270 eur, petkom uvjek narucujemo hranu, naruci se meso kod seljaka, nama treba najmanje 5 kg mesa sedmicno od raznih zivotinja.
Uglavnom nema tu neke cifre za koju se moze reci toliko i toliko para treba za hranu za 4 osoobe, sve zavisi od kuce do kuce.
Last edited by elcaliente on 26/07/2025 15:28, edited 1 time in total.
- dr_Evil
#27273 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jos malo pa septembar, ide citavo janje sa farme u skrinju, a onda domalo ide pa nece citavo ali makar 30kg teletaelcaliente wrote: ↑26/07/2025 10:38Ma to je od kuce do kuce drugacije i zavisi kakve proizvode uzimas i sta jedes.komsinica_s_drugog wrote: ↑26/07/2025 10:25 Dva tinejdzera i ja ne mozemo pojesti 1000 za mjesec, nema sanse. A oni jedu bas puno, posebno stariji. Otprilike 150 € sedmicno potrosim na hranu. Ne stedim, kupim sta nam se jede, ali tako je.
Fazon je sto mi to sve i ne mozemo pojesti u mjesec dana, nego onaj strah iz rata i gladnih dana, pa skladisim hranu![]()
Ja licno ne mogu reci koliko nas cetvero tacno potrosimo na hranu jer nepazimo na to ali je sto posto preko hiljadu eura za hranu jer znam kada ugrubo planiram kucni budzet da je uvjek preko hiljadu eura hrana.
Kada idemo u sedmicnu kupovinu uvjek je racun izmedju 220-270 eur, petkom uvjek narucujemo hranu, naruci se meso kod seljaka, nama treba najmanje 5 kg mesa sedmicno od raznih zivotinja.
Uglavnom nema tu neke cifre za koju se moze reci toliko i toliko para treba za hranu za 4 osoobe, sve zavisi od kuce do kuce.
- jeza u ledja
#27274 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mescini da je Njemacka najjeftinija zemlja od ovih naprednih, tako da me i ne cude tako male cifre.
Ja u ovu racunicu ubrajam i “hemiju”, znaci od tariguza do deterdzenta, kafu, sokove, pica ili sta li vec. Sve sto se u supermarketima kupuje.
I nama je racun obicno u 200-300 kad idemo u radnju, obicno jednom sedmicno, naravno autom pa se to natrpa. Zna se nekad zadesit i 400+.
Plus ovako u neke specijalizirane radnje ponekad.
Helem nakupi se tu sigurno 1600+ mjesecno. Dolara naravno.
Plus su tu online narudzbe za neke potrepstine.
Ja u ovu racunicu ubrajam i “hemiju”, znaci od tariguza do deterdzenta, kafu, sokove, pica ili sta li vec. Sve sto se u supermarketima kupuje.
I nama je racun obicno u 200-300 kad idemo u radnju, obicno jednom sedmicno, naravno autom pa se to natrpa. Zna se nekad zadesit i 400+.
Plus ovako u neke specijalizirane radnje ponekad.
Helem nakupi se tu sigurno 1600+ mjesecno. Dolara naravno.
Plus su tu online narudzbe za neke potrepstine.
-
belfy
#27275 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
e, cuj dokaz.jeza u ledja wrote: ↑25/07/2025 21:30belfy wrote: ↑25/07/2025 21:01hm, mozda si ovdje i u pravu druze jez. da, nekada se nareda takvih, pa mi ne bude mrsko da svima odgovorim unatoc svemu...jeza u ledja wrote: ↑24/07/2025 03:38
Kaze najveci namcor na forumu. Nedavno si na ovu temu zasao i redom odgovarao na raznorazne postove koji su ti se valjda nakupili od nekoliko sedmica necitanja.
Pa malo po ovom, malo po onom. Meni je doduse bilauzivancija citati.
![]()
Nema, zivotna mi je zelja letiti preko okeana samo da bi zavrtao usi nekim neotesanim piskaralima.mada ne znam sto me prozva za "najveceg namcora". mislim da mi treba barem jos par godina do toga... no, zasluge primjeljene su zasluge zasluzene. tako da se onda (valjda) zahvaljujem.
![]()
![]()
Legendo evo dokaz iznad o cemu govorim.![]()
Uzdravlje.