Nostalgija

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Olivander

#1 Nostalgija

Post by Olivander »

Čega se rado sjećate iz djetinjstva, mladosti i prošlih vremena?

Pozdrav svima! 😊

Otvaram ovu temu jer me u zadnje vrijeme često uhvati nostalgija za nekim starim, jednostavnijim vremenima... Djetinjstvo, mladost, bezbrižni dani. Nedostaje mi onaj osjećaj kad si cijeli dan vani s rajom, pa te mama zove kroz prozor da dođeš na večeru. Ili miris svježe pečenog hljeba iz kuhinje dok u pozadini ide neka stara dobra pjesma s radija.

Zanima me – šta vas veže za ta vremena? Koji su to trenuci, mirisi, slike, zvukovi koji vas vrate u prošlost? Šta vam najviše nedostaje i šta vas podsjeća na to zlatno doba?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2 Re: Nostalgija

Post by Truba »

Image

kad se sjetim kuhanog graha u stubistu dok sam pokusavao dobiti u razmjeni ocaj strip za vrijeme rata
ali je tražio previše...ne sjećam se ali možda 25 stripova za ovaj jedan

il ovaj strip dok smo ga prodavali na mostu pored treske...

Image

i dan danas pokusavam nabaviti zagora ali je cijena otisla u nebo
Point.

#3 Re: Nostalgija

Post by Point. »

Znam da nije to to, al imaju ovi stripovi online.
Ironmen

#4 Re: Nostalgija

Post by Ironmen »

Čega se rado sjećate iz djetinjstva, mladosti i prošlih vremena
Sjecam se kako je mirisalo ljeto prije dok sam kao dijete igrao klikera ispod reda Jablana u debeloj hladovini, sada cesto prodjem u setnji kroz isti park ali ljeto vise nema miris kao sto je imalo u djetinstvu. Okus vode sa Hadziefendijine cesme nakon sto ste trcali 2 km sa poligona zedni kao deve, bez para i mobitela ali svi sretni, pa utorkom u skoli prepricavanje petice sa HRT2 i ciji je gol bio naljepsi nesto kasnije TopGol a zatim na poligonu reinkarnacija istih.
Dobrinjac-u-Pragu

#5 Re: Nostalgija

Post by Dobrinjac-u-Pragu »

najbolji crtic mog djetinjstva...

mali_balon

#6 Re: Nostalgija

Post by mali_balon »

Npr nedjelja...nedjeljni zabavnik i onda dozvolite da se obratimo sa partizanskim filmom....kssnije pucacina po mahali.....cekanje dinastije.....1986 hotel sutjeska baska voda i Bozija ruka....
Jack Be Nimble

#7 Re: Nostalgija

Post by Jack Be Nimble »

Sada kada mi je 40 i neka, nostalgija mi je iz 2000.
Jack Be Nimble

#8 Re: Nostalgija

Post by Jack Be Nimble »

mali_balon wrote: 25/07/2025 00:09 Npr nedjelja...nedjeljni zabavnik i onda dozvolite da se obratimo sa partizanskim filmom....kssnije pucacina po mahali.....cekanje dinastije.....1986 hotel sutjeska baska voda i Bozija ruka....
Nedelja. Pada mrak. Mrsko ti kuci, jer znas da je nedeljno kupanje, ali ipak nakon kupanja, Bolji Zivot.
mali_balon

#9 Re: Nostalgija

Post by mali_balon »

Jack Be Nimble wrote: 25/07/2025 01:50
mali_balon wrote: 25/07/2025 00:09 Npr nedjelja...nedjeljni zabavnik i onda dozvolite da se obratimo sa partizanskim filmom....kssnije pucacina po mahali.....cekanje dinastije.....1986 hotel sutjeska baska voda i Bozija ruka....
Nedelja. Pada mrak. Mrsko ti kuci, jer znas da je nedeljno kupanje, ali ipak nakon kupanja, Bolji Zivot.
E zaboravio sam na bolji zivot....zar nije subotom islo....a tek crtani nedjeljom u 19:30 nije bio onaj "normalni" nego dugi...sport billy, tarzan....pa film popodne vazda neki kauboji i andijanci 😂😂😂
A na raspustu isao neki obrazovni program.....crtani, fliper i opstanak i onda od nekih 12:00 nije bilo nista...do 2 3 popodne da se izrezes od dosade.....
Last edited by mali_balon on 25/07/2025 09:23, edited 1 time in total.
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#10 Re: Nostalgija

Post by W0rM »

Sjecanje na stelitsku Tv i Dragon ball Z na RTL II te trcanje ka kuci u 7 navecer s drugarima da gledamo, duple epizode bile :D
mali_balon

#11 Re: Nostalgija

Post by mali_balon »

Pa iscekivsnje nadrealista.......nedjeljom na radiju selo veselo.....pa zabavni program.....pa sportsko popdne sve tekme iz juge se prenosile
Pucacina na zx spetrumu i komadoru 64.....1986 uvedena kablovska i mtv ko da je bilo Bogojavljane.... :lol:
enko 1964
Grijem se na: južnu konekciju

#12 Re: Nostalgija

Post by enko 1964 »

Krajem šezdesetih, imao sam 4 - 5 godina, naravno nisam znao čitati a jako sam volio stripove.
Imao sam rođaka zaljubljenika u stripove, koji je bio stariji nekih 12 - 13 godina i koji mi je čitao.
Jednom mi je "pročitao" da je poginuo Tarzan.
Ja sam plačući otrčao do nane da provjeri vijest i da vidi da li se šta može učiniti po tom pitanju.

Rahmetli rođo me je do rata zvao Tarzan i zajebavao zbog cmizdrenja.
Ljeta devedeset druge je uspio pobjeći iz živog štita ali se zahvaljujući bratsko-komšijskom tretmanu u vogošćanskim četničkim logorima ubrzo razbolio i umro.
Negova majka, koja je početkom rata imala oko 80 godina, je ubijena a njeni ostaci do danas nisu pronađeni.
Truba

#13 Re: Nostalgija

Post by Truba »

ja sam ko mali bio velika truba :mrgreen:

npr mislio sam da je cijeli svijet brod koji plovi po moru a kise rijeke i jezera su ono sto se prelije
mislio sam da je pauk za uklanjanje vozila zapravo pravi pauk koji se zavuce ispod kola i podigne ih i odnese
takodjer sam mislio da se čarli čaplin zove ĆAO ĆAPLIN :lol:
bilo je tu jos gomile stvari

ali to me i danas prati...sjećam se kako sam u srednjoj skoli umjesto LJERMONTOV napisao Jermontov i momentalno keca dobivas-...
takav sam iz matematike i fizike bio :D 2+2 napišem 6 :mrgreen:

i dan danas svi ti pojmovi s kojima se susretnem vrate me u djetinjstvo
neki dan sam pisao kako je pauk nosio kola parkirana ispred firme
skupilo se nas 20 muskih i promatramo a ja se sjecam kako sam ko mali razmisljao o tom pauku i kako se diže
zanimalo me kako mali pauk može podići auto onda sam kontao možda nešto pojede i popije pa naraste :D
hipnotiziran sam gledao pauka kako dize velikog mercedesa...i promisljao...vjerojatno sam nekad u nekom trenutku pitao roditelje o pauku a oni nisu dobro slusali pa rekli da da tako je ...ili sam jednostavno pogresno razumio

tako da pauk je meni sinonim na pogresno djetinje razmisljanje
Jack Be Nimble

#14 Re: Nostalgija

Post by Jack Be Nimble »

Noc i Dan program sa Klinika Svarcvald :D
mali_balon

#15 Re: Nostalgija

Post by mali_balon »

Jack Be Nimble wrote: 25/07/2025 10:11 Noc i Dan program sa Klinika Svarcvald :D
:lol: :lol: Udo......bili simpsoni zvjezdane staze....montyjevci....mucke..jel bio Alf u nicnom ili je isao posebno
moimoi

#16 Re: Nostalgija

Post by moimoi »

Ja sam mislila da svi lopovi voze crna auta :D dok mi brat nije rekao da sam glupa, jer da je tako.. milicija bi ih odmah uhvatila … to je bilo OTKRICE za mene.

Pamtim igranje gume non-stop. Pitam se.. zasto je niko vise ne igra? Pa danas bi mogao napraviti hit fitnes sa gumom :lol:
Izmedju dvije vatre… doduse, nema vise slobodnog parkinga.
Snorkijevci i strumpfovi.. skupljanje slicica….… moram priznati da su danasnji crtici puno, puno bolji, barem filmovi.
Truba

#17 Re: Nostalgija

Post by Truba »

igraju se djeca od jutra do mraka
samo vrijeme i vremenske prilike kao i drustvo koje smo napravili ne pogoduje dječjoj igri (migranti seksualni predatori manijaci i ogromna vozila)
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#18 Re: Nostalgija

Post by _BataZiv_0809 »

Najvise se sjecam svog mastanja kako ce mi biti kad budem imao godina koliko ih imam sad :D

Ali najvise mi fali taj osjecaj da dan traje jako dugo i da u njega svasta stane i da vrijeme prolazi jako sporo.
Jack Be Nimble

#19 Re: Nostalgija

Post by Jack Be Nimble »

mali_balon wrote: 25/07/2025 10:14
Jack Be Nimble wrote: 25/07/2025 10:11 Noc i Dan program sa Klinika Svarcvald :D
:lol: :lol: Udo......bili simpsoni zvjezdane staze....montyjevci....mucke..jel bio Alf u nicnom ili je isao posebno
Sve to i Cosby, skrivena kamera, pred rat bilo i Amercan Funniest Videos ili ti sto ti je youtube danas
TojoOptics
Grijem se na: Sunce
Vozim: bicikl

#20 Re: Nostalgija

Post by TojoOptics »

Cekanje da me primi zubar Miso u Vrazovoj, da mi plombira zub bez anastezije ili izvadi zivac.
stubrijez

#21 Re: Nostalgija

Post by stubrijez »

Dinastija je isla ponedeljkom... nedjeljom iza popodnevnog filma bude onaj poduzi crtani tipa Fraglici, Strumfovi, Ewoxi isl. poslije Tarzan, Kornjace i Hi man.
Kamp u Orascu i bungalovi na Tjentistu.
Jack Be Nimble

#22 Re: Nostalgija

Post by Jack Be Nimble »

Sportski program nedeljom i Daktari
moimoi

#23 Re: Nostalgija

Post by moimoi »

TojoOptics wrote: 25/07/2025 16:32 Cekanje da me primi zubar Miso u Vrazovoj, da mi plombira zub bez anastezije ili izvadi zivac.
:lol:
Jesu ti stavljali klincic na zub? Fol da prestane boliti.. niDze veze.
Koliko vas je kod Mitic Djoke i Rajka polagalo vojnu obuku? 😁❤️
Jack Be Nimble

#24 Re: Nostalgija

Post by Jack Be Nimble »

Ovi nazivi igre su mozda razliciti od naselja do naselja i regije.

Ali petom praviti roŠu za klikere, pa uvijek ima onaj mangup koji voli da "nanosi" kada je njegov potez. Bili oni crni klikeri, zvali ih "naftaši".

Igranje panini slikica, lice/slika.

Biciklo sa banana sicem - mercedes bicikala

Image
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#25 Re: Nostalgija

Post by _BataZiv_0809 »

Fali mi vrijeme prije drustvenih mreza, smartfona, kad si zapravo morao cekati da se nesto prikazuje na TV da bi gledao...
Post Reply