Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Ateista

#15226 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Ateista »

Truba wrote: 24/07/2025 11:15 Sve su to sofizmi
To sto je Bog testirao jednog ili dva praoca ili svetca ne znaci da se mi obicni moramo muciti psihicki za sizuacije koje nikad nece doci

Apropo tvoje konstaacije ima jedna Isusova recenica da je parafraziram a i merlin je pjevao umri prije smrti
Kao ko umre za zivota rodit ce se ponovno ...i obratno

Istinski vjernik prezire ovozemaljski zivot
Iskreno za pitanje smrti samo me strah bola
I zao mi sto necu procitat sve knjige sto sam kupio
To sto tebe nece testirati na taj nacin, ne znaci da to nije dobro hipoteticko pitanje koje bi moglo dosta pokazati o tome koliko su vjernici danas sigurni u svoju vjeru.

To sto neko nema veliki strah od smrti, ne znaci samo po sebi nista, mogu biti razni razlozi za to, od depresije, nezadovoljstva svojim zivotom, do raznih drugih, i ne mora biti iskljucivo vezano za vjernike. Dosta ljudi je spremno zrtvovati se za neku ideju, visi cilj, da odbrani nekog svog, toga je uvijek bilo i bice, ali kad se dodje do toga da treba zrtvovati svoje dijete ili djecu, na to je vec malo ko spreman, bez obzira na to koji je razlog.
Zehran82

#15227 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Zehran82 »

nemezis wrote: 24/07/2025 06:58
Hendrix wrote: 24/07/2025 00:07
Zehran82 wrote: 23/07/2025 23:38

To je pokazatelj njegove ogromne vjere u boga da slijedi boga sra god mu naredi.....zato je on prvi medju prvima, uzor za vjernik kako neko ima snagu vjere.
Ti rece ne bi ubio svoje dijete da ti bog naredi. Je li to znak da nisi bas toliko pobozan ili ti je dijete draze od boga? U oba slucaja ne gine ti rostilj u dzehenemu ko i svima nama druze.
Rekao si
da pokaze cijelom covjecanstvu da se treba slijediti Boga pa makar to bilo i protiv nas
A u stvari ne misliš da treba slijediti uvijek?
Ne radi se to o meni i mnogim ljudima kojima je to nemoguce ispostovati da Bog od nas trazi, ali uzor je ibrahim koji je imao jaku vjeru u boga pa makar to bilo protiv sebe i neshvatao mudrost toga.....kada on mogao poslusati Boga mozemo i mi za daleko lakse stvari sto Bog od nas trazi sad.
toska

#15228 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by toska »

Ateista wrote: 24/07/2025 11:03 U stvari je to jako zanimljivo pitanje, da li bi neko uradio bas sve sto bi bog od njega trazio?
...
Kako to misliš?

Imaš post odmah iznad da se nikome od nas Bog nikada ne obraća niti će se obratiti i ti opet pistas: Šta ako?

Kome se Bog obrati pravac psihijatrija.
Ateista

#15229 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Ateista »

toska wrote: 24/07/2025 13:15
Ateista wrote: 24/07/2025 11:03 U stvari je to jako zanimljivo pitanje, da li bi neko uradio bas sve sto bi bog od njega trazio?
...
Kako to misliš?

Imaš post odmah iznad da se nikome od nas Bog nikada ne obraća niti će se obratiti i ti opet pistas: Šta ako?

Ne mora se obratiti licno, moze na razne nacine, da je zapisano u vjerskim knjigama da te i te osobe u tim i tim slucajevima moraju zrtvovati svoju djecu, kao sto je sa kurbanom, ili ne neki skroz drugi nacin, nije ni bitno. Stvar je u tome da svako od nas proba zamisliti hipoteticki tu situaciju i iskreno sebi kaze da li bi pristao na to ili ne?
Ni ja ni najmanje ne ostavljam mogucnost da bog postoji (bar ne abrahamski bog) ali za potrebe rasprave mogu hipoteticki zamisliti tu mogucnost.

Ovo je zanimljivo sto kazes - pravac psihjatrija, znaci ako bi danas neko rekao da mu se bog obratio zavrsio bi na psihjatriji, kada su to govorili ljudi prije par hiljada godina onda im se vjerovalo i oni su proglasavani poslanicima, polubogovima i slicno, jako zanimljivo.
Znam da ce jedan od odgovora biti kako je u islamu naznaceno da je Muhamed zadnji poslanik i da zbog toga ne moze biti neko poslije njega, ali jasno je da to nije glavni razlog. Bilo je toliko razlicitih ljudi kroz istoriju koji su tvrdili da na neki nacin prenose prouke od boga ili bogova, ti si odlucio da vjerujes jednom od njih, neko drugi vjeruje nekom drugom, zasto se ne moze pojaviti i sad neki novi i da neki ljudi njemu povjeruju, zasto bi sad takav zavrsio na psihjatriji a nije ni jedan prije par hiljada godina?
toska

#15230 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by toska »

Ateista wrote: 24/07/2025 14:12
...
Kako to misliš?

...
Ovo je zanimljivo sto kazes - pravac psihjatrija, znaci ako bi danas neko rekao da mu se bog obratio zavrsio bi na psihjatriji, kada su to govorili ljudi prije par hiljada godina onda im se vjerovalo i oni su proglasavani poslanicima, polubogovima i slicno, jako zanimljivo.
Znam da ce jedan od odgovora biti kako je u islamu naznaceno da je Muhamed zadnji poslanik i da zbog toga ne moze biti neko poslije njega, ali jasno je da to nije glavni razlog. Bilo je toliko razlicitih ljudi kroz istoriju koji su tvrdili da na neki nacin prenose prouke od boga ili bogova, ti si odlucio da vjerujes jednom od njih, neko drugi vjeruje nekom drugom, zasto se ne moze pojaviti i sad neki novi i da neki ljudi njemu povjeruju, zasto bi sad takav zavrsio na psihjatriji a nije ni jedan prije par hiljada godina?
Bilo ih je možda i milione koje su to tvrdili, ima i danas.

To bi bila dijagnoza mentalne bolesti sch i u takvom stanju nije moguće cijeli život biti vrlo uspješan, vješt vođa i možda najbitnije 23 godine prenositi na stotine mudrosti pa i mistike koja se može naslutiti, kroz godine i život, pa čak malo, zrno dobiti i uvid u nju. Govorim o Islamu, a neko drugi može o ostalim.

Šizofrenija daje sasvim drugačije ponašanje pogotovo kroz cijeli životni vijek ili tih 23 godine.
Zehran82

#15231 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Zehran82 »

Ateista wrote: 24/07/2025 14:12
...
Kako to misliš?

Ne mora se obratiti licno, moze na razne nacine, da je zapisano u vjerskim knjigama da te i te osobe u tim i tim slucajevima moraju zrtvovati svoju djecu, kao sto je sa kurbanom, ili ne neki skroz drugi nacin, nije ni bitno. Stvar je u tome da svako od nas proba zamisliti hipoteticki tu situaciju i iskreno sebi kaze da li bi pristao na to ili ne?
Ni ja ni najmanje ne ostavljam mogucnost da bog postoji (bar ne abrahamski bog) ali za potrebe rasprave mogu hipoteticki zamisliti tu mogucnost.

I za vrijeme Muhammeda isto tako su govorili kao vi sad,eno ga ludjak, poludio , treba mu egzorcizam raditi ili sta sve ne.......

Samo vi ne kontate neke stvari a to je da je Muhammed istinski boziji poslanik potpomognut CUDIMA, znaci nije to bas tako sarlatanski naivno krenuo bez poptore za svoju misiju. Bog je pomogao Muhammeda raznim cudima, zasto su ljudi masovno ulazili uislam jer su vidjeli ocite dokaze poslanstva i cuda koje su se desavale oko muhammeda , od momenta kad je bio u majcinom stomaku pa, tokom zivota pa i poslije njegove njegove smrti su se cuda desavala,pa cak i dan danas....samo vi ateisti ste slijepi od silne zablude i ne vidite to i ne znate o tim stvarima.
Last edited by Zehran82 on 24/07/2025 15:26, edited 1 time in total.
TojoOptics
Grijem se na: Sunce
Vozim: bicikl

#15232 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by TojoOptics »

Ovaj ima bar 1000 vise cuda od Muhameda i Isusa zajedno
TojoOptics

#15233 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by TojoOptics »

Religija objasnjena u minut i dvadeset sekundi

Zehran82

#15234 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Zehran82 »

TojoOptics wrote: 24/07/2025 15:22

Ovaj ima bar 1000 vise cuda od Muhameda i Isusa zajedno
Nikakva to cuda nisu, to su obicni madzionicarski trikovi
TojoOptics

#15235 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by TojoOptics »

Pa sta mislis sta je radio Muhamed? Foler, ba. Nema nikakvih nadnaravnih cuda. Nikada nije ni bilo. Mozemo danasnju tehnologiju nazivati cudom, ali iza nje stoji nauka. Nije nadnaravna. Da spalis sve svete knjige, da ih nema vise, u buducnosti se nikada ne bi pojavile ponovo, docim ako bi spalio sve naucne knjige, u buducnosti bi se doslo do identicnih rezultata, istih formula, istih otkrica koje imamo danas.
Zehran82

#15236 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Zehran82 »

TojoOptics wrote: 24/07/2025 16:05 Pa sta mislis da je radio Muhamed? Foler, ba.
Olahko ti ides u nagadjanja....

Reci mi kojim trikom jeo radip evo recimo ovo cudo.....ljudi dolaze muhammedu apeluju mu da moli Boga za kisu, ne pada nikako kisa, pocrkat ce i oni i zivotinje, iako nema ni jednog oblaka na nebu, muhammed digne ruke i moli Allaha za kisu, a ljudi gledaju u nebo i vide kako se oblaci sakupljaju , nije ni ruka spustio moleci Boga a pljusak je toliko poceo padati,da su poplave nastale, pa poplave pocele praviti probleme....pa mu opet dosli i rekli odnese sve voda trazi od Boga da prestane, pa je digao ruke i poceo moliti, a oblaci su se razislil okolo Medine tamo nastavili padati.

Koji trik je to....nikakav trik nego konkretno cudo od Boga. Ili da iz jedne serpe hrane nahrani preko hiljadu ljudi, znaci hrana nadolazila u loncu cijelo vrijeme dok je muhammed vrtio kutlacom i davao ljudima.....koje cudo je tu???

I masa jos raznih cuda tokom cijelog zivota....o ovim stvarima vi nista ne znate,i zato nagadjate na suho onako bez ikakvog pokrica
TojoOptics

#15237 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by TojoOptics »

To sto ti pises i opisujes su bajke. Fantazija. Ja sam jedanput pretrcao razdaljinu Sarajevo - Mostar za 4,5 minuta. Sa rancem na ledjima. Evo ti jos bajki dole, baron Minhauzen. Vjeruj mi, zabavniji od Kur'ana, nema vatre kojom te plase.

Image
Ateista

#15238 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Ateista »

Meni je zanimljivo kako su ta cuda, i biblijska i kuranska, se desavala samo u vrijeme kada nije postojala tehnologija da ih dokumetuje, potvrdi i dokaze, nego se od nas ocekuje da vjerujemo samo zato sto u nekoj knjizi neko tvrdi da su se ona desila... :-)
Zehran82

#15239 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Zehran82 »

Ateista wrote: 24/07/2025 17:48 Meni je zanimljivo kako su ta cuda, i biblijska i kuranska, se desavala samo u vrijeme kada nije postojala tehnologija da ih dokumetuje, potvrdi i dokaze, nego se od nas ocekuje da vjerujemo samo zato sto u nekoj knjizi neko tvrdi da su se ona desila... :-)
Eno ti cuda se desavaju u gazi, desavala su se i u ratu u bosni i afganistanu i u siriji...samo vi ateisti niste upuceni u te stvari, jer ste neuka druzina
TojoOptics

#15240 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by TojoOptics »

:shock: :shock: :shock: :shock:
Hendrix

#15241 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hendrix »

Hajd brzi test vjere. Da li vam je vlastito dijete draze od boga?

I pazljivo, on sve vidi i zna sto pisete ovde po forumu.

Hipoteticko pitanje jel, kao i sama spoznaja boga.

Najveci dokaz vjere je bio dolazak Torabija i puna zetra mjesec dana. Ljudi nosili kartone vode sarajevske pivare i cuvene flase na kojoj se nazire kao dzamija. Najveci mumini vjernici ovamo a kad dodje sarlatan tvrdeci da je s planete kornjaca, hrle da mu pare daju.
Ateista

#15242 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Ateista »

Zehran82 wrote: 24/07/2025 19:30
Ateista wrote: 24/07/2025 17:48 Meni je zanimljivo kako su ta cuda, i biblijska i kuranska, se desavala samo u vrijeme kada nije postojala tehnologija da ih dokumetuje, potvrdi i dokaze, nego se od nas ocekuje da vjerujemo samo zato sto u nekoj knjizi neko tvrdi da su se ona desila... :-)
Eno ti cuda se desavaju u gazi, desavala su se i u ratu u bosni i afganistanu i u siriji...samo vi ateisti niste upuceni u te stvari, jer ste neuka druzina
Tebi je ubijanje ljudi i djece cudo, od svih nebuloza ovo je najveca od tebe... :shock:
Ateista

#15243 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Ateista »

TojoOptics wrote: 24/07/2025 20:22 :shock: :shock: :shock: :shock:
Kad mislis da te od nekog vise nista ne moze iznenaditi, onda onakva izjava...
tokio25

#15244 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by tokio25 »

Zehran82 wrote: 24/07/2025 16:16
TojoOptics wrote: 24/07/2025 16:05 Pa sta mislis da je radio Muhamed? Foler, ba.
Olahko ti ides u nagadjanja....

Reci mi kojim trikom jeo radip evo recimo ovo cudo.....ljudi dolaze muhammedu apeluju mu da moli Boga za kisu, ne pada nikako kisa, pocrkat ce i oni i zivotinje, iako nema ni jednog oblaka na nebu, muhammed digne ruke i moli Allaha za kisu, a ljudi gledaju u nebo i vide kako se oblaci sakupljaju , nije ni ruka spustio moleci Boga a pljusak je toliko poceo padati,da su poplave nastale, pa poplave pocele praviti probleme....pa mu opet dosli i rekli odnese sve voda trazi od Boga da prestane, pa je digao ruke i poceo moliti, a oblaci su se razislil okolo Medine tamo nastavili padati.

Koji trik je to....nikakav trik nego konkretno cudo od Boga. Ili da iz jedne serpe hrane nahrani preko hiljadu ljudi, znaci hrana nadolazila u loncu cijelo vrijeme dok je muhammed vrtio kutlacom i davao ljudima.....koje cudo je tu???

I masa jos raznih cuda tokom cijelog zivota....o ovim stvarima vi nista ne znate,i zato nagadjate na suho onako bez ikakvog pokrica
Gledao vremensku prognozu
toska

#15245 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by toska »

Hendrix wrote: 25/07/2025 00:11 ..

Najveci dokaz vjere je bio dolazak Torabija i puna zetra mjesec dana. Ljudi nosili kartone vode sarajevske pivare i cuvene flase na kojoj se nazire kao dzamija. Najveci mumini vjernici ovamo a kad dodje sarlatan tvrdeci da je s planete kornjaca, hrle da mu pare daju.
Kakve veze sa vjerom ima crna mačka koja vam presiječe put, petak 13., prolazak ispod merdavina itd.?

Nikakve baš, ali ljudi su skloni praznovjeru bez obzira na vjeru ili tačnije, pokazuju nepoznavanje svoje vjere.
Za Torabija je prvenstveno kriva IZ i Grad Sarajevo (dobio je čak i naku zahvalnicu od tadašnjeg premijera).

IZ je trebala reagovati, ali izgleda da nisu htjeli ići protiv mase i politike nezamjeranja toj masi.

Najveći apsurd je da su išli i zdravi mlađi ljudi "za svaki slučaj".
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#15246 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Truba »

ajd dobro što lažeš sebe
ali zašto lažeš nas
budimo realni
u izravnom prijenosu da ti se da neko čudo ili sam Isus da se pojavi na dnevniku
ti ne bi vjerovao

iza svakog svetca stoji jedno čudo minimalno
inače ne bi bio proglašen svetcem
uzmi nasumice jednog i prouči zašto je postao svetcem
Hendrix

#15247 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hendrix »

toska wrote: 25/07/2025 08:58
Hendrix wrote: 25/07/2025 00:11 ..

Kakve veze sa vjerom ima crna mačka koja vam presiječe put, petak 13., prolazak ispod merdavina itd.?

Nikakve baš, ali ljudi su skloni praznovjeru bez obzira na vjeru ili tačnije, pokazuju nepoznavanje svoje vjere.
Za Torabija je prvenstveno kriva IZ i Grad Sarajevo (dobio je čak i naku zahvalnicu od tadašnjeg premijera).

IZ je trebala reagovati, ali izgleda da nisu htjeli ići protiv mase i politike nezamjeranja toj masi.

Najveći apsurd je da su išli i zdravi mlađi ljudi "za svaki slučaj".
Pa hajd im reci da nisu vjernici. I kad smo vec kod cuda na temi, kolega me u firmi tada napao sto ja serem kad ne znam kakva se cuda desavaju u Zetri.

Jebote gledas covjek ima preko 50 godina, visoko obrazovan, nije tesko bolestan i mrtav hladan ide u Zetru da dobije energiju od Torabija.

Pa ako je danas moguce ovako levate presvuci ja ne mogu da zamislim kakva su praznovjerja bila hiljadama godina prije.
dr_Evil

#15248 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by dr_Evil »

:thumbup: :thumbup:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#15249 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Truba »

Na misi je sudjelovala djevojka čije je ozdravljenje po zagovoru kardinala Stepinca komisija Kongregacije za kauze svetaca proglasila ‘pravim čudom’. Njoj su bili dijagnosticirani teški znaci anemije nekompatibilni sa životom. „Medicinsko znanje ne može objasniti da nema nijedan klinički vidljiv znak psihofizičkog odstupanja, a ta anemija neminovno izaziva nedostatak kisika u krvi, nedostatak kisika u tkivima i sve dovodi do oštećenja i zatajenja vitalnih organa, prvenstveno središnjeg živčanog sustava, srca i bubrega. Djevojka je nekoliko sati preživjela u toj teškoj anemiji. Ni medicinska literatura ni medicinska znanost ne mogu objasniti ovako brzo potpuno i trajno izlječenje. Eto to je plod molitava na zagovor našega blaženika“, rekao je mons. Batelja.
tokio25

#15250 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by tokio25 »

Truba wrote: 25/07/2025 09:01
ajd dobro što lažeš sebe
ali zašto lažeš nas
budimo realni
u izravnom prijenosu da ti se da neko čudo ili sam Isus da se pojavi na dnevniku
ti ne bi vjerovao

iza svakog svetca stoji jedno čudo minimalno
inače ne bi bio proglašen svetcem
uzmi nasumice jednog i prouči zašto je postao svetcem
jesi vidio sta je uradio mesi
je li on svetac?
Post Reply