To što ti i ja ne poznajemo mnogo ljudi koji gledaju realities ne znači da ne postoje. Holanđanin John de Mol je izmislio Big Brother i prodao licencu širom svijeta, i ne samo to, nego i mnoge druge realityje. Dakle, to je tamo nastalo, tamo se uvijek najviše i gledalo, i gleda se i dalje.Bodkin wrote: ↑24/07/2025 09:44 sve zemlje imaju svoj sund i svoj papanluk. poenta je sta je mainstream. nisam znao ali bas nikoga da gleda reality u zemljama gdje sam zivio, a zivio sam u 10 zemalja duze ili krace. doslovno nikad nikoga nisam upoznao da gleda, a pogotovo da prica o tome.
papanluka i nekulture koji su postali mainstream kao kod nas nema nigdje u zapadnoj evropi. ironija je da je istocna evropa danas kulturnija, ali to je druga prica. dakle nigdje nisam vidio toliku kolicinu nekulture i papanluka. ono sto jesam je ponasanje kao u zemljama treceg svijeta po francuskim gradovima ali to je neuporedivo sa ponasanjem kod nas. jednostavno nije kul ponasati se po nekim pravilima, furati nauku, literaturu, intelektualne hobije
i to su cinjenice. ima sarajevo svojih prednosti puno (da ne ulazimo u ostatak drzave). samo je bitno kome je sta prioritet u zivotu. ovo gore nabrojano nije medju njima.
razlika izmedju dodika i bilo kojeg ekstremnog politicara u evropi je prvo sto to nije tvoja zemlja. znaci ako me jebe nacionalista u mojoj zemlji, drugacije to primim nego kad me jebe tamo gdje sam gost. a drugo sto se svaka dodikova ili bakirova ili draganova recenica na tvu prelije na drustvo koje je u stalnom grcu. nacionalizam je nacin zivota. dok vani mozes zivjeti bez da znas sta se desava u politici. dole otvoris klix i imas 10 huskackih naslova svaki dan
a cujem redovno da stranci pricaju protiv svojih zemalja. nema tu nista lose. zato se barem ponekad mijenjaju partije koje su na vlasti. holandija je zemlja ne tako sjajne perspektive. neke studije kazu medju rijetkima koja je dostigla plafon rasta gdpa. njemci odavno seru po njemackoj kako nije kakva je bila, masa problema od migranata do perspektive.
ne vidim poentu velicanja svoje zemlje ako nije realno. baca mi na odbrambeni mehanizam kolektiva. individualno nisam nesto postigao pa se krijem iza kolektiva. po svim parametrima nemamo bas sjajnu domovinu. to ne znaci da ne mozes imati lijep zivot u njoj.
mada se slazem djelimicno da smo narod koji se zali 24/7 i da ima puno samosazaljevanja.
Druga je stvar što Andre Hazes ljudima zvuči simpatično, a na Šabana Šaulića se šatro ježe jer je malograđanština, a realno su obojica malograđanština. Što opet ne mora značiti da nemaju i koju dobru pjesmu.
Kao s muzikom, i s politikom je tako, ali realno je Wilders mnogo veće zlo od Dodika, Čovića ili Bakira, a da ne pričam o Trumpu, Bidenu, Obami i ostalim masovnim ubicama. To što nas ovi naši više bole je naša stvar, ali nije realno. Kao što ja popizdim kad vidim da neko smeće baca u Sarajevu na ulici, a u Amsterdamu i Briselu me to nije previše tangiralo.
Ja nigdje nisam vidio ovoliku količinu kompleksa niže vrijednosti kao kod nas. Ne znam je li stvarno to ljudi misle, ili samo tako pričaju. Ova trojica na temi su postali više i paglu sa svojim trolovanjem, ali i drugi ljudi se često slično ponašaju.
Nijemci pričaju da Njemačka nije što je bilo zato što ne žele gledati ljude drugih nacija, a šta je to drugo nego nacionalizam i fašizam? Ne misle oni tu na ekonomiju, kulturu i ostale stvari, nego im smetaju muslimani, hajde da budemo realni. Slično je i u drugim razvijenim zemljama.
U Holandiji su svi u međuvremenu postali Holanđani, osim Marokanaca i Turaka. Indonežani, Surinamci, crnci iz raznih dijelova svijeta, niko ih više ne etiketira, ali o Marokancima se stalno priča, iako ti ljudi uglavnom znaju samo holandski, nemaju više nikakve veze sa svojom pradržavom, niti uopšte i idu tamo, ali im idu na živce jer su muslimani. Dotle ide ta spika da će ti većina ljudi danas reći kako to nisu ni bijelci, svrstavajući ih u nekakve podrgrupe, a ljudi bijelci kao i ti i ja, ali ti i ja smo neprimjetni jer nismo Arapi i Turci.