fina izvlaka... al' ja cu svejedno ismijavati bilo koga ko kaze da u supermarketu potrosi mjesecno 1000 EUR na hranu i hemiju mjesecno...
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
belfy
#27101 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- dale cooper
#27102 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nisam baš u potpunosti pratio cijelu raspravu, ali znam da jesi spominjao nekog poznanika sa porodicom i koliko on potroši u odnosu na Saru i Ozija.belfy wrote: ↑24/07/2025 01:16sad se morah vratiti maksuz da tebi odgovorim... i ja sam samac (ovo ce malko poremetiti ono sto Sara misli da znadale cooper wrote: ↑24/07/2025 01:09Jebiga, možda su oboje samci, ili bez djece, pa ih boli kurac, troše na sebe maksimalno.belfy wrote: ↑24/07/2025 01:07
onda mozes u sve...
rekoh vec gdje ce njegov odgovor zavrsiti. da je jos dodao zenu i djecu (recimo dva komada, jer smo tako poceli) onda bi bilo preko 10k EUR mjesecno...![]()
1000 EUR mjesecno na hranu i higijenu... cak si i ti to "podcijenila"(a prije toga rece ono o piletini, jel treba da citiram? gdje sada ovdje sam sebi skace u stomak, ali bukvalno...) ne znam sto se ogranicio samo na 1000 EUR mjesecno. mozes svaki mjesec kupiti samo parfema u vecoj vrednosti, takodjer jesti u restoranima gdje je obrok minimalno 150 EUR, pa jel!
![]()
iako se sada ovo pretvara u dobru komediju gdje bih volio ucestvovati, ipak je malo prekasno, a valja na poraniti na posao... budem vas nastavio ismijavati sutra ako nadjem vremena. jer, ovo sto pisete...![]()
) i boli me kurac i trosim na sebe maksimalno (cak ne i samo na sebe). znam da ti je ovo navijacki, ali za koga si ti mislio da navijas?
![]()
Ma ne navijam ni za koga, onako se ubacio jarane, konto da ponudim drugačiji pogled na priču.
- SaraFina
#27103 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nije izvlaka. Ozbiljna sam. Ja nekad spiskam pola love, sto kaže moj ćaća “na klasu”. Nije ni stigla na račun.
Ti si čovjek o sebi pri sebi očigledno. Čim lovu tu tako sklanjaj za crne dane. Svaka čast.
Ja sam neodgovorna i rastrošna. Šta ću boze..
- SaraFina
#27104 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja odem u Billu s posla. Po jednu stvar. Kao fali. Izadjem s računom od 50 eura. Ništa konkretno nemam kupljeno. Nego neke gluposti i slatkiše koje skladištim u neku laticu. Još nikad nisam izašla iz neke radnje da uzmem ono po sto sam došla. Lol
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#27105 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
ništa na nos?
e to je jedna stvar koja mi neće nedostajati kada odem, ovdje je izbor svega nikakav, sve moram naručivati
e to je jedna stvar koja mi neće nedostajati kada odem, ovdje je izbor svega nikakav, sve moram naručivati
- Didier
#27106 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Comandini wrote: ↑24/07/2025 00:49 Bodkinov post je dobar ali mu treba dopuna.
Muskinje koje komentiraju na ovom forumu nervira Didier koji ih prizemno zajebava. Ali takva vrst zajebancije savrseno odgovara njihovim postovima jer u njima nema nista osim identitarnih izljeva zute zuci.
Takav nas subjekt zivi svoj zivot kao jedinka kojem je dostupan samo techne ali ne i sophos.
On gradi i privredjuje, dodaje i oduzima, ulaze i skuplja ali mu fali ona kljucna aktualizacija covjeka kao zoona politikona, tvorca svoga socijalnog okruzenja.
Zato jadni 512 pise ovdje na temama o Zeljku Komsicu, pa potom ovdje ostavlja svoje frustracije. Ni Salzbach ni Spreca ne mogu sprati cudnovata osjecanja koja osjeca: nepripadnost i sram zbog svoje situacije, onoga sto se po Skaljicu zvalo Gurbet. On nije kovac svoje srece, njegova situacija mu je data,on obreo se u takvoj sredini mimo svoje volje i od diskrepancije njegove unutarnje, intramuralne kulture koje zivi i vanjske, kulture agore drustva u kojem bistvuje on bjezi upravo u svoju techne. Pomocu nje on kupuje i zida, podize kucu u kojoj se u renoviranoj kupaonici kupaju njegovi otroci. Takvi nasi subjekti onda podizu djecu imena poput, Elmar, Azmir, i slicnih, svjetsko a nase, imena koja podsjecaju na lijekove Bosnalijeka i koji savrseno zaokruzuju ahistoricnu masu mesa koja ih nosi. Oni su savrsen potrosni materijal moloha kapitalizma i zavrsen krug individue neosvojene nacionalne svijesti.
Ipak, postoji jedna stavka koja zivi ! Za nju nam je potrebno moje pitanje o svinjetini.
Posmotrimo Kiwijev odgovor na moje pitanje: on zakljucuje da su ljudi na Zapadu prepoznali nezdravost svinjetine te je i ne konzumiraju !
Opazite obrazac: to je post-kolonijalni islamisticki obrazac misljenja - vlastita kulturalno-vjerska preferencija je opravdana putem, opet, techne.
Potrebno je logicno objasnjenje. Svinjetina nije zdrava, Zapad je napredan ergo, ni zapadnjaci ne jedu svinjetinu. Vuk je sit a i ovce su na broju. Izbor dakle nije identitetsko-kulturalni nego naucno-tehnicki, opecacen stambiljom Zapada.
Nas subjekt dakle participira u Zapadu putem svojih vjestina a takav nacin misljenja mu omogucava da i opravda one kulturolosko-vjerske rezidue koje zive u njegovoj dnevnoj kulturi. Ipak, takvo opravdanje mu upravo sluzi i tome da konacno pobjegne od politicke aktualizacije i ostane identiteski nedefinisan, da pobjegne od normativnog iskaza vjerovanja, cime vrsi svoj veliki bijeg od slobode. Jer - sloboda je opasna, identitet je opasan, politika je opasna, ona, na kraju krajeva hoce istjerati iz toplih i masnih plodova rada naseg covjeka. Mnogo je za riskirati, a malo za dobiti !
Nota bene, Kiwi je ipak ovdje najbolji clan, te ja duboko postujem njegov doprinos kao malog privrednika. Ne mogu ni zamisliti kako je to platiti toliki porez za finasiranje ergele nasih uhljeba, tako da razumijem njegove frustracije
Pitajuci Jezurku Jezica o njegovim etnicko-nacionalnim preferencijama, moram priznati da nisam ocekivao odgovor koji mi je dao. Moze biti da je to razlika u generacijama, buduci da je stariji od mene, ali njegovog odgovor, koji ovdje parafraziram u stilu "samo nas covjek te to pita da te moze odmah svrstati" govori sve sto nam je potrebno.
Jezurka je iz svoje prekookeanske pecalbe nakucao 48 tisuca postova na ovom, odista kako Bodkin kaze, izumirucem kanalu komunikacije. Kada ne participira na ovoj temi Jez bije ljutke bitke s slucajnim bosanskim prolaznicima o Trumpu, americkoj politici, stanju u Iranu, demokratima i republikancima. S kakvim gustom to radi! Koliko agresije u tim rasprama! A potom, zao preokret! Covjek koji zivi u zemlji koja je u zadnjih 20 godina glavni spiritus movens i izvoznik kulturalne identitarske politike koja truje cijeli svijet zakljucuje, da samo nasi ljudi postavljaju identitetska pitanja !
Nemogucnost jeza da zauvijek prekine pupcanu vrpcu koja ga veze s zavicajem ga ostavlja u svome kulturoloskom limbu. Kognitivna disonanca podstice manicnu komunikaciju. Tanki prsti pisu kajde rijeci poslije posla. Uzalud. Uzalud.
Još samo da se @perscitus javi, pa da mi popravi dan... Kako ih je taj samo rastavljao na proste faktore
- Ozimician
#27107 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja iskreno nemam komplekse i dovoljno sam odrastao da nicije zivotne odabire i stilove ne ismijavam.
Sasvim je OK ako neko zeli da ustedi i jede vise tijesta, nego mesa, voca i povrca. Njegov odabir. Sasvim je OK da je nekome izlazak otici s djecom na sladoled jednom sedmicno. Isto tako je OK da neko godisnje potrosi u Njemackoj ukupno na auto onoliko koliko je mene u BiH kostala samo registracija za auto. Kako ti ljudi to uspjevaju, oni sami znaju i svaka im cast na tome.
I u BIH neko prezivljava na minimalcu od 1000 KM - sa ovakvim cijenama kakve jesu.
Sasvim je OK ako neko zeli da ustedi i jede vise tijesta, nego mesa, voca i povrca. Njegov odabir. Sasvim je OK da je nekome izlazak otici s djecom na sladoled jednom sedmicno. Isto tako je OK da neko godisnje potrosi u Njemackoj ukupno na auto onoliko koliko je mene u BiH kostala samo registracija za auto. Kako ti ljudi to uspjevaju, oni sami znaju i svaka im cast na tome.
I u BIH neko prezivljava na minimalcu od 1000 KM - sa ovakvim cijenama kakve jesu.
- Didier
- SaraFina
#27109 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne drogiram se sreća moja.
- SaraFina
#27110 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
I nemoj. Nije to fer. Na čiku u godinama dizati ruku.
- jeza u ledja
#27111 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kaze najveci namcor na forumubelfy wrote: ↑24/07/2025 00:40ja ne znam sto se vi ljudski ne dogovorite da se potucete i da to neko snimi za forum. ovako je bezveze... ko snimi dobije svih 150 pratioca sa foruma. mozda i 500 ako tuca bude dobra. ovo siktanje ne vrijedi ni ovih postova na forumu...jeza u ledja wrote: ↑24/07/2025 00:35Ja nemam “pricu”. Ti je imas i ona je lazna. Persona koju si o sebi stvorio na ovoj temi je lazna. Nemam ja nista dokazivati jer ja nisam trosio vrijeme dokazujuci svoj lazni uspjeh na temi, kao sto si ti, sa vise nickova.Didier wrote: ↑23/07/2025 21:52
Ti ba nisi normalan. Umišljaj šta hoćeš, zaboli me dupe. Nisam se javljao jer sam bio banovan zbog teme o Želji, ali ne znaš ti ni šta to znači, tebi je Brabonjište porodična istorija, zato takvi poput tebe navijaju za strane klubove.
Nemaš petlje da se predstaviš, a pričaš o mojoj "lažnoj slici", uz to kršiš nepisani forumski kodeks jer papak u tebi ne može iz svoje kože.
Pored toga, o tebi ne znamo ništa, osim da si seljo beljo, što si dokazao dosad petsto puta, a ja ti evo opet nudim da dokažemo svoje priče barem jedan drugom, pa ko bude lagao, neka zašuti zauvijek na temi. Neću ja tebe izdati na forumu, nisam ja papak.
Ali kurac ćeš ti to pristati, zato sad odjebi od mene, jer si odsad na ignore.
I slazem se, to nije normalno. To je bolesno.
Al je zato jezik spreman za ad hominem, jer moze ti se.
Pa malo po ovom, malo po onom. Meni je doduse bila uzivancija citati.
Nema, zivotna mi je zelja letiti preko okeana samo da bi zavrtao usi nekim neotesanim piskaralima.
- jeza u ledja
#27112 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- jeza u ledja
#27113 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jedes li svinjetinu?Comandini wrote: ↑24/07/2025 00:49 Bodkinov post je dobar ali mu treba dopuna.
Muskinje koje komentiraju na ovom forumu nervira Didier koji ih prizemno zajebava. Ali takva vrst zajebancije savrseno odgovara njihovim postovima jer u njima nema nista osim identitarnih izljeva zute zuci.
Takav nas subjekt zivi svoj zivot kao jedinka kojem je dostupan samo techne ali ne i sophos.
On gradi i privredjuje, dodaje i oduzima, ulaze i skuplja ali mu fali ona kljucna aktualizacija covjeka kao zoona politikona, tvorca svoga socijalnog okruzenja.
Zato jadni 512 pise ovdje na temama o Zeljku Komsicu, pa potom ovdje ostavlja svoje frustracije. Ni Salzbach ni Spreca ne mogu sprati cudnovata osjecanja koja osjeca: nepripadnost i sram zbog svoje situacije, onoga sto se po Skaljicu zvalo Gurbet. On nije kovac svoje srece, njegova situacija mu je data,on obreo se u takvoj sredini mimo svoje volje i od diskrepancije njegove unutarnje, intramuralne kulture koje zivi i vanjske, kulture agore drustva u kojem bistvuje on bjezi upravo u svoju techne. Pomocu nje on kupuje i zida, podize kucu u kojoj se u renoviranoj kupaonici kupaju njegovi otroci. Takvi nasi subjekti onda podizu djecu imena poput, Elmar, Azmir, i slicnih, svjetsko a nase, imena koja podsjecaju na lijekove Bosnalijeka i koji savrseno zaokruzuju ahistoricnu masu mesa koja ih nosi. Oni su savrsen potrosni materijal moloha kapitalizma i zavrsen krug individue neosvojene nacionalne svijesti.
Ipak, postoji jedna stavka koja zivi ! Za nju nam je potrebno moje pitanje o svinjetini.
Posmotrimo Kiwijev odgovor na moje pitanje: on zakljucuje da su ljudi na Zapadu prepoznali nezdravost svinjetine te je i ne konzumiraju !
Opazite obrazac: to je post-kolonijalni islamisticki obrazac misljenja - vlastita kulturalno-vjerska preferencija je opravdana putem, opet, techne.
Potrebno je logicno objasnjenje. Svinjetina nije zdrava, Zapad je napredan ergo, ni zapadnjaci ne jedu svinjetinu. Vuk je sit a i ovce su na broju. Izbor dakle nije identitetsko-kulturalni nego naucno-tehnicki, opecacen stambiljom Zapada.
Nas subjekt dakle participira u Zapadu putem svojih vjestina a takav nacin misljenja mu omogucava da i opravda one kulturolosko-vjerske rezidue koje zive u njegovoj dnevnoj kulturi. Ipak, takvo opravdanje mu upravo sluzi i tome da konacno pobjegne od politicke aktualizacije i ostane identiteski nedefinisan, da pobjegne od normativnog iskaza vjerovanja, cime vrsi svoj veliki bijeg od slobode. Jer - sloboda je opasna, identitet je opasan, politika je opasna, ona, na kraju krajeva hoce istjerati iz toplih i masnih plodova rada naseg covjeka. Mnogo je za riskirati, a malo za dobiti !
Nota bene, Kiwi je ipak ovdje najbolji clan, te ja duboko postujem njegov doprinos kao malog privrednika. Ne mogu ni zamisliti kako je to platiti toliki porez za finasiranje ergele nasih uhljeba, tako da razumijem njegove frustracije
Pitajuci Jezurku Jezica o njegovim etnicko-nacionalnim preferencijama, moram priznati da nisam ocekivao odgovor koji mi je dao. Moze biti da je to razlika u generacijama, buduci da je stariji od mene, ali njegovog odgovor, koji ovdje parafraziram u stilu "samo nas covjek te to pita da te moze odmah svrstati" govori sve sto nam je potrebno.
Jezurka je iz svoje prekookeanske pecalbe nakucao 48 tisuca postova na ovom, odista kako Bodkin kaze, izumirucem kanalu komunikacije. Kada ne participira na ovoj temi Jez bije ljutke bitke s slucajnim bosanskim prolaznicima o Trumpu, americkoj politici, stanju u Iranu, demokratima i republikancima. S kakvim gustom to radi! Koliko agresije u tim rasprama! A potom, zao preokret! Covjek koji zivi u zemlji koja je u zadnjih 20 godina glavni spiritus movens i izvoznik kulturalne identitarske politike koja truje cijeli svijet zakljucuje, da samo nasi ljudi postavljaju identitetska pitanja !
Nemogucnost jeza da zauvijek prekine pupcanu vrpcu koja ga veze s zavicajem ga ostavlja u svome kulturoloskom limbu. Kognitivna disonanca podstice manicnu komunikaciju. Tanki prsti pisu kajde rijeci poslije posla. Uzalud. Uzalud.
-
komsinica_s_drugog
#27114 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Morali su obojica u integracione razrede ovu godinu, u razlicitnim su skolama, ali to nema veze sa samim skolama vec s njjhovim uzrastom i gdje imaju integraciona odjeljenja za njih.Ozimician wrote: ↑23/07/2025 23:02Jesu li u Njemackoj morali ponavljati razred, da li su uspjeli upisati gimnaziju ili su zavrsili u nekoj nizoj skoli?komsinica_s_drugog wrote: ↑23/07/2025 20:14 Neki dan sam ih na poslu ucila da izgovaraju lj, nj i đ, pisancije
To im je za ö, ä i ü
Moja djeca su zavrsila jedan 4, a drugi 6 razreda u Bosni. Nema se potrebe niko sekirati za njihovo poznavanje maternjeg jezika.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
- Ozimician
#27116 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Toliko izadje full-kasko za obicni BMW 3 sa 2.0 motorom.
https://www.allianzdirect.de/kfz-versic ... icleSearch
Po ovom izracunu je za M4 - 7000 € godisnje osiguranje.
- 512MB
#27117 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ima puno side battles, tesko je sve pohvatat 
- 512MB
#27118 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne možeš uspoređivati Saru, koja je odrasla u zaštićenom bubble imućnih roditelja u jednom od najskupljih gradova Europe, s ljudima koji su s djecom jedva izvukli živu glavu iz kaosa zvanog BiH i koji u Njemačkoj na početku prevrću svaki euro.
Cijene hrane u Beču su doslovno duplo više nego u Njemačkoj – izuzevši možda München. Puno ljudi iz mog kraja naprimjer ide upravo u München u kupovinu jer je tamo jeftinije a blizu.
I da, 1000 € mjesečno stvarno nije neka luksuzna svota. Mi, primjerice, mjesečno potrošimo oko 1500 € samo na hranu i svakodnevne potrepštine, i to uz nastojanje da budemo racionalni i ne rasipamo. Samo na pelene i dječju hranu ode više od 250 €.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#27119 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
taj bmw 3 bi mene kostao 900€ godisnje vollkasko u mojoj SF klasi, sad sam provjerio evo.Ozimician wrote: ↑24/07/2025 08:03 Toliko izadje full-kasko za obicni BMW 3 sa 2.0 motorom.
neki dan si izbacio svoje troskove za osiguranja, ustanovili smo da te uzimaju lopatom a vidim i da ti to smatras ok.
ali s druge strane, ne znamo licni bonitet ovdje svakoga pojedinacno, pa i ne mozemo tako olako tvrditi sta se krije iza tako velikih rata za osiguranja.
- Dope_Man
#27120 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ovo pretjerujes samo tako. Ili nemas apsolutno pojma kako zivjeti i kupujes gluposti, il samo preuvelicavas. Ja za porodicu od troje ne prelazim 600 a jedemo prilicno zdravo i raznovrsno, jako malo paste imamo u tome, kupujemo meso u finoj mesari iako je malo skuplje nego supermarket.. al gle, ne jedemo kilu teletine svaki dan jer nam zaista ne treba svaki dan kila teletine i slicno.Ozimician wrote: ↑24/07/2025 00:49 Isto tako hrana i odjeca, ono, nije da se ne moze uklopiti, ako se svaki dan jedu nudle i zamrznute pizze iz Lidla, ako hoces da jedes bilo sta pristojno i to u kucnim uslovima, ne vani, dakle jednako kao sto sam i u BiH jeo, to itekako kosta. 800-1000 € ostavim po supermarketima i drogerijama mjesecno (hrana i higijena).
A evo da dodam i izlazak u restoran prije par sedmica, sa drugim parom, dakle 4 odraslih i 2 male djece. Izaslo nas oko 150. Jest da smo uzeli "obicno" jelo sa menija, nismo neki steak koji kosta 50+ eura po komadu, i narucili par "obicnaih" pica, nismo neku flasu vina iz 1876te. Al nam nije trebalo ni blizu 200, a kamoli 400 na kraju dana.
Ma previse je bilo u Austriji ili Njemackoj (jer cijene su slicne).
-
Bodkin
#27121 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
sve zemlje imaju svoj sund i svoj papanluk. poenta je sta je mainstream. nisam znao ali bas nikoga da gleda reality u zemljama gdje sam zivio, a zivio sam u 10 zemalja duze ili krace. doslovno nikad nikoga nisam upoznao da gleda, a pogotovo da prica o tome.Didier wrote: ↑23/07/2025 17:33Pazi, možemo se u nekim stvarima složiti. Obojica imamo slično iskustvo, koliko znam, s tim da ne znam koliko dugo si ti u Holandiji.Bodkin wrote: ↑23/07/2025 10:12druze to su sve samo reakcije ljudi kojima neko objasnjava koliko je dobra patnja koju su prolazili svakodnevno. nece me niko ko je odrastao u njemackoj ili austriji ili je gore od 18e ubjedjivati kako je i koliko dobro zivjeti u sarajevu.Didier wrote: ↑23/07/2025 00:47 Da sumiramo!
1. Nekoliko likova se ovdje izdrkava i hvali na forumu da su zaboga uspjeli, bježeći iz vukojebine zvane Bosne. Pritom sve to rade na bosanskom forumu.
2. Nijedan od tih likova nije iz Sarajeva, ili barem nisu spominjali odakle su, mada se moglo zaključiti da nisu.
3. Neki od njih uhode raju s foruma jer im je neko rekao ko su, a ovamo o sebi ni riječi, tačnije nemaš pojma je li stvarno u Americi, Austriji, ili gdje već. Onda misle da ispadaju pametni jer su nekoga prozreli ko su, a ima nas koji se nikad nismo ni krili.
4. Ovome je bazen pun crnaca koji se nemaju gdje drugo okupati i nekoliko piva vrhunac života. Zamisli jebote gdje je taj živio prije toga. I još spominje Dodika, i onda ode u Ameriku gdje je svaki drugi kao Dodik.
5. Većina tih likova koji pljuju na Bosnu su itekako zlonamjerni u raspravama, i kad se nešto pokuša s njima normalno pričati, završi nekim seljačkim šukovima, koji su možda smiješni u Donjem Brabonjištu.
6. Brane svoje stavove kao da su Goražde, i to većinom iz razloga što ne bi sebi nikad priznali da to i nije baš tako kao što su mislili. Jer da jeste, ne bi sigurno dolazili ovdje na forum i tipkali hiljade postova.
7. Svi imaju orgomna primanja i svima je najveći. Jest, kako da nije...
8. Malograđanština izbija iz gotovo svakog posta.
9. Na većinu pitanja neće odgovoriti nego će opet nešto šuknuti.
10. Itakodalje.
Zato na ovu temu dolazim realno samo da vidim kao vas Sara i Bata ubijaju nogama i rukama. Kad god sam pokušao fino razgovarati, dobio sam neki prizemni šuk. To fakat govori o vama.
nije poenta jel dobro ili nije. znamo svi da je to subjektivno.
a ako si otisao ili ostao i to svojom voljom, ne primoran, onda je apsolutno nebitno sto neki anonimus na forumu napise da "je ostanak/odlazak samo za nesposobne"
forum je izumiruci medij pa je prosjek godina ovdje svakako 32+. tako da ljudi koji pisu pokusavaju da stave na vagu plus i minus o kojima mladja raja ni ne razmislja
vani:
ako hoces velike stvari u karijeri, da dodjes do jakih pozicija ili osjetis da si dio globalnog svijeta
ako hoces relativno uredjen sistem (koji je svake godine sve gori ali je i dalje bolji nego bih)
ako neces papanluk, nekulturu, prosjek nije zadruga i neces da slusas o ratu i medjuetnickoj mrznji svaki dan
ako ti nije bitno da si na svom i medju svojima
ostalo je manje-vise individualno. ako imas dobre plate kod nas, imas privatno osiguranje, privatne tutore djeci, mozes putovati, kupiti stan, blizu ti je planina i more. manje vise sve sto mozes i iz beca.
rekao bih samo da je prosjek bolji vani i vise ljudi moze ovo sebi priustiti. ima kod nas taj momenat snalazenja. ono, mozes zaraditi ako se znas snaci. ako "samo radis za platu" treba te je*at
Ipak, ja sam papanluk i nekulturu itekako vidio i tamo. I ne samo u Holandiji, nego i u Belgiji, Njemačkoj, Austriji, Americi, Kanadi... Ništa mi nismo specijalno drugačiji od drugih, mada nas ne bih poredio s Afrikom i ljudima koji nemaju normalnu školu iz mjesta odakle su došli.
Što se tiče zadruge i sličnih emisija, ne znam koliko znaš, ali Holanđani su izmislili i Big Brother, a i sve ostale reality shows. Oni su praoci tog šunda, tako da ne možemo baš govoriti da smo mi po tome poznati.
I oni imaju turbo folk, kao i mi, i oni imaju Andre Hazesa i slične likove što je pandan za našeg Halida. I sve je to okej.
Međutim, ono što Sara objašnjava ovdje je činjenica da mnogi ljudi sve to kod nas preziru, a tolerišu čim pređu granicu. I tu je to preseravanje koje nas nervira od početka ove teme. Dvolično je govoriti da ti smeta Dodik, a drkati na Trumpa ili Wildersa, a naši ljudi su po tome poznati. Ja poznajem mnogo naših ljudi koji su glasali za obojicu.
Možemo se složiti i da ona ne mora znati kako je živjeti u Bosni, kao što znamo ti i ja, ali ne znamo da li je baš tako, i da li ona možda ima neku perspektivu za koju mi ne znamo. Ono što je činjenica je da ona ne pljuje po svom, a Bosanci su generalno stručnjaci za to. Hrvati su tu još gori, iako im je država itekako uređenija u zadnjih deset godina.
Ali kad si čuo Holanđanina da pljuje po svom? Nećeš ni čuti, osim možda u rijetkim slučajevima. Ili Švabu? A mnogo toga ne funkcioniše ni tamo, ili funkcioniše slabo. Te zemlje imaju ogromne probleme sa stanovanjem, drogom i mnogim drugim negativnim pojavama, koje se kod nas podrazumijevaju da nisu ni blizu te količine.
papanluka i nekulture koji su postali mainstream kao kod nas nema nigdje u zapadnoj evropi. ironija je da je istocna evropa danas kulturnija, ali to je druga prica. dakle nigdje nisam vidio toliku kolicinu nekulture i papanluka. ono sto jesam je ponasanje kao u zemljama treceg svijeta po francuskim gradovima ali to je neuporedivo sa ponasanjem kod nas. jednostavno nije kul ponasati se po nekim pravilima, furati nauku, literaturu, intelektualne hobije
i to su cinjenice. ima sarajevo svojih prednosti puno (da ne ulazimo u ostatak drzave). samo je bitno kome je sta prioritet u zivotu. ovo gore nabrojano nije medju njima.
razlika izmedju dodika i bilo kojeg ekstremnog politicara u evropi je prvo sto to nije tvoja zemlja. znaci ako me jebe nacionalista u mojoj zemlji, drugacije to primim nego kad me jebe tamo gdje sam gost. a drugo sto se svaka dodikova ili bakirova ili draganova recenica na tvu prelije na drustvo koje je u stalnom grcu. nacionalizam je nacin zivota. dok vani mozes zivjeti bez da znas sta se desava u politici. dole otvoris klix i imas 10 huskackih naslova svaki dan
a cujem redovno da stranci pricaju protiv svojih zemalja. nema tu nista lose. zato se barem ponekad mijenjaju partije koje su na vlasti. holandija je zemlja ne tako sjajne perspektive. neke studije kazu medju rijetkima koja je dostigla plafon rasta gdpa. njemci odavno seru po njemackoj kako nije kakva je bila, masa problema od migranata do perspektive.
ne vidim poentu velicanja svoje zemlje ako nije realno. baca mi na odbrambeni mehanizam kolektiva. individualno nisam nesto postigao pa se krijem iza kolektiva. po svim parametrima nemamo bas sjajnu domovinu. to ne znaci da ne mozes imati lijep zivot u njoj.
mada se slazem djelimicno da smo narod koji se zali 24/7 i da ima puno samosazaljevanja.
-
Bodkin
#27122 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
zasto? prvo pitanje je da li jede 3 obroka dnevno kuci. drugo, koliko ih je. trece jede li samo pice robne marke ili relativno zdraviju i raznovrsnu hranu. na hemiju i hranu 1000 za nekih 2 i mozda plus jedno dijete nije puno uopste.
-
Bodkin
#27123 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
jel 1450 puno? i jel to samo osiguranje ili i onaj porez sto platis uz osiguranje? jer ne zvuci puno
-
Karikaturist
#27124 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mozda dva auta 
-
KraljicaIzJajca