Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#27076 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
kako niko od vas ne kocka, ne drogira se ponekad, alkoholiše? kako vodite troškove te... 
-
belfy
#27077 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
kad vec to znas, onda imas da budes moderator i tamo i lijepo kazes da se isti ne izvlaci do kraja snimanja. a onda nadalje moderiras u najboljem smislu... ono, nema ispod pojasa osim ako bas ne mora i ne smije prst u oko osim ako ne ide u oba...
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
#27078 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
zamisli live stream 'tuča kliks forumaša' i da Nuni bude sudija...
- SaraFina
#27079 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jež ima 100 godina. Didi je mlad lik u najboljim godinama. Nema tu nikakve ravnopravnosti. Jež bi riknuo.
- Rugafet
- Comandini
#27081 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bodkinov post je dobar ali mu treba dopuna.
Muskinje koje komentiraju na ovom forumu nervira Didier koji ih prizemno zajebava. Ali takva vrst zajebancije savrseno odgovara njihovim postovima jer u njima nema nista osim identitarnih izljeva zute zuci.
Takav nas subjekt zivi svoj zivot kao jedinka kojem je dostupan samo techne ali ne i sophos.
On gradi i privredjuje, dodaje i oduzima, ulaze i skuplja ali mu fali ona kljucna aktualizacija covjeka kao zoona politikona, tvorca svoga socijalnog okruzenja.
Zato jadni 512 pise ovdje na temama o Zeljku Komsicu, pa potom ovdje ostavlja svoje frustracije. Ni Salzbach ni Spreca ne mogu sprati cudnovata osjecanja koja osjeca: nepripadnost i sram zbog svoje situacije, onoga sto se po Skaljicu zvalo Gurbet. On nije kovac svoje srece, njegova situacija mu je data,on obreo se u takvoj sredini mimo svoje volje i od diskrepancije njegove unutarnje, intramuralne kulture koje zivi i vanjske, kulture agore drustva u kojem bistvuje on bjezi upravo u svoju techne. Pomocu nje on kupuje i zida, podize kucu u kojoj se u renoviranoj kupaonici kupaju njegovi otroci. Takvi nasi subjekti onda podizu djecu imena poput, Elmar, Azmir, i slicnih, svjetsko a nase, imena koja podsjecaju na lijekove Bosnalijeka i koji savrseno zaokruzuju ahistoricnu masu mesa koja ih nosi. Oni su savrsen potrosni materijal moloha kapitalizma i zavrsen krug individue neosvojene nacionalne svijesti.
Ipak, postoji jedna stavka koja zivi ! Za nju nam je potrebno moje pitanje o svinjetini.
Posmotrimo Kiwijev odgovor na moje pitanje: on zakljucuje da su ljudi na Zapadu prepoznali nezdravost svinjetine te je i ne konzumiraju !
Opazite obrazac: to je post-kolonijalni islamisticki obrazac misljenja - vlastita kulturalno-vjerska preferencija je opravdana putem, opet, techne.
Potrebno je logicno objasnjenje. Svinjetina nije zdrava, Zapad je napredan ergo, ni zapadnjaci ne jedu svinjetinu. Vuk je sit a i ovce su na broju. Izbor dakle nije identitetsko-kulturalni nego naucno-tehnicki, opecacen stambiljom Zapada.
Nas subjekt dakle participira u Zapadu putem svojih vjestina a takav nacin misljenja mu omogucava da i opravda one kulturolosko-vjerske rezidue koje zive u njegovoj dnevnoj kulturi. Ipak, takvo opravdanje mu upravo sluzi i tome da konacno pobjegne od politicke aktualizacije i ostane identiteski nedefinisan, da pobjegne od normativnog iskaza vjerovanja, cime vrsi svoj veliki bijeg od slobode. Jer - sloboda je opasna, identitet je opasan, politika je opasna, ona, na kraju krajeva hoce istjerati iz toplih i masnih plodova rada naseg covjeka. Mnogo je za riskirati, a malo za dobiti !
Nota bene, Kiwi je ipak ovdje najbolji clan, te ja duboko postujem njegov doprinos kao malog privrednika. Ne mogu ni zamisliti kako je to platiti toliki porez za finasiranje ergele nasih uhljeba, tako da razumijem njegove frustracije
Pitajuci Jezurku Jezica o njegovim etnicko-nacionalnim preferencijama, moram priznati da nisam ocekivao odgovor koji mi je dao. Moze biti da je to razlika u generacijama, buduci da je stariji od mene, ali njegovog odgovor, koji ovdje parafraziram u stilu "samo nas covjek te to pita da te moze odmah svrstati" govori sve sto nam je potrebno.
Jezurka je iz svoje prekookeanske pecalbe nakucao 48 tisuca postova na ovom, odista kako Bodkin kaze, izumirucem kanalu komunikacije. Kada ne participira na ovoj temi Jez bije ljutke bitke s slucajnim bosanskim prolaznicima o Trumpu, americkoj politici, stanju u Iranu, demokratima i republikancima. S kakvim gustom to radi! Koliko agresije u tim rasprama! A potom, zao preokret! Covjek koji zivi u zemlji koja je u zadnjih 20 godina glavni spiritus movens i izvoznik kulturalne identitarske politike koja truje cijeli svijet zakljucuje, da samo nasi ljudi postavljaju identitetska pitanja !
Nemogucnost jeza da zauvijek prekine pupcanu vrpcu koja ga veze s zavicajem ga ostavlja u svome kulturoloskom limbu. Kognitivna disonanca podstice manicnu komunikaciju. Tanki prsti pisu kajde rijeci poslije posla. Uzalud. Uzalud.
Muskinje koje komentiraju na ovom forumu nervira Didier koji ih prizemno zajebava. Ali takva vrst zajebancije savrseno odgovara njihovim postovima jer u njima nema nista osim identitarnih izljeva zute zuci.
Takav nas subjekt zivi svoj zivot kao jedinka kojem je dostupan samo techne ali ne i sophos.
On gradi i privredjuje, dodaje i oduzima, ulaze i skuplja ali mu fali ona kljucna aktualizacija covjeka kao zoona politikona, tvorca svoga socijalnog okruzenja.
Zato jadni 512 pise ovdje na temama o Zeljku Komsicu, pa potom ovdje ostavlja svoje frustracije. Ni Salzbach ni Spreca ne mogu sprati cudnovata osjecanja koja osjeca: nepripadnost i sram zbog svoje situacije, onoga sto se po Skaljicu zvalo Gurbet. On nije kovac svoje srece, njegova situacija mu je data,on obreo se u takvoj sredini mimo svoje volje i od diskrepancije njegove unutarnje, intramuralne kulture koje zivi i vanjske, kulture agore drustva u kojem bistvuje on bjezi upravo u svoju techne. Pomocu nje on kupuje i zida, podize kucu u kojoj se u renoviranoj kupaonici kupaju njegovi otroci. Takvi nasi subjekti onda podizu djecu imena poput, Elmar, Azmir, i slicnih, svjetsko a nase, imena koja podsjecaju na lijekove Bosnalijeka i koji savrseno zaokruzuju ahistoricnu masu mesa koja ih nosi. Oni su savrsen potrosni materijal moloha kapitalizma i zavrsen krug individue neosvojene nacionalne svijesti.
Ipak, postoji jedna stavka koja zivi ! Za nju nam je potrebno moje pitanje o svinjetini.
Posmotrimo Kiwijev odgovor na moje pitanje: on zakljucuje da su ljudi na Zapadu prepoznali nezdravost svinjetine te je i ne konzumiraju !
Opazite obrazac: to je post-kolonijalni islamisticki obrazac misljenja - vlastita kulturalno-vjerska preferencija je opravdana putem, opet, techne.
Potrebno je logicno objasnjenje. Svinjetina nije zdrava, Zapad je napredan ergo, ni zapadnjaci ne jedu svinjetinu. Vuk je sit a i ovce su na broju. Izbor dakle nije identitetsko-kulturalni nego naucno-tehnicki, opecacen stambiljom Zapada.
Nas subjekt dakle participira u Zapadu putem svojih vjestina a takav nacin misljenja mu omogucava da i opravda one kulturolosko-vjerske rezidue koje zive u njegovoj dnevnoj kulturi. Ipak, takvo opravdanje mu upravo sluzi i tome da konacno pobjegne od politicke aktualizacije i ostane identiteski nedefinisan, da pobjegne od normativnog iskaza vjerovanja, cime vrsi svoj veliki bijeg od slobode. Jer - sloboda je opasna, identitet je opasan, politika je opasna, ona, na kraju krajeva hoce istjerati iz toplih i masnih plodova rada naseg covjeka. Mnogo je za riskirati, a malo za dobiti !
Nota bene, Kiwi je ipak ovdje najbolji clan, te ja duboko postujem njegov doprinos kao malog privrednika. Ne mogu ni zamisliti kako je to platiti toliki porez za finasiranje ergele nasih uhljeba, tako da razumijem njegove frustracije
Pitajuci Jezurku Jezica o njegovim etnicko-nacionalnim preferencijama, moram priznati da nisam ocekivao odgovor koji mi je dao. Moze biti da je to razlika u generacijama, buduci da je stariji od mene, ali njegovog odgovor, koji ovdje parafraziram u stilu "samo nas covjek te to pita da te moze odmah svrstati" govori sve sto nam je potrebno.
Jezurka je iz svoje prekookeanske pecalbe nakucao 48 tisuca postova na ovom, odista kako Bodkin kaze, izumirucem kanalu komunikacije. Kada ne participira na ovoj temi Jez bije ljutke bitke s slucajnim bosanskim prolaznicima o Trumpu, americkoj politici, stanju u Iranu, demokratima i republikancima. S kakvim gustom to radi! Koliko agresije u tim rasprama! A potom, zao preokret! Covjek koji zivi u zemlji koja je u zadnjih 20 godina glavni spiritus movens i izvoznik kulturalne identitarske politike koja truje cijeli svijet zakljucuje, da samo nasi ljudi postavljaju identitetska pitanja !
Nemogucnost jeza da zauvijek prekine pupcanu vrpcu koja ga veze s zavicajem ga ostavlja u svome kulturoloskom limbu. Kognitivna disonanca podstice manicnu komunikaciju. Tanki prsti pisu kajde rijeci poslije posla. Uzalud. Uzalud.
Last edited by Comandini on 24/07/2025 00:50, edited 1 time in total.
- Ozimician
#27082 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne znam, nemam familiju od 4 clana u Njemackoj, a inace ne pitam ljude nikad privatno o troskovima ni o zaradama, cim neko potegne tu temu, znam o kakvom se tipu radi, a mnogi se troskovi i previde.
Evo meni nije jasno kako neko na auto potrosi 480€ godisnje, mene u BiH skoro toliko izlazila osnovna registracija (810 KM) za auto staro 10 god. + osnovno osiguranje, dakle bez kasko osiguranja. Ovdje mi je na auto kupljeno kesom (dakle nikakva rata ni kredit ni leasing) to mjesecni trosak: osiguranje, porez, tehnicki pregled, redovni servisi, gorivo, parkinzi, gume... ne bi ti troskovi za isto auto ni u BiH bili nesto znacajno nizi.
Isto tako hrana i odjeca, ono, nije da se ne moze uklopiti, ako se svaki dan jedu nudle i zamrznute pizze iz Lidla, ako hoces da jedes bilo sta pristojno i to u kucnim uslovima, ne vani, dakle jednako kao sto sam i u BiH jeo, to itekako kosta. 800-1000 € ostavim po supermarketima i drogerijama mjesecno (hrana i higijena).
Izlasci isto tako, nedavno je nas 5 otislo na veceru, racun 400€ izasao. Ja recimo ne idem po clubovima i tim partyima kao u BiH sto sam isao, ali tu su cijene astronomske, od ulaznica do svega ostalog...
Recimo razliku koju sam primjetio u odnosu na Sarajevo jeste sto smo u Sarajevu na poslu svi narucivali dostavu na pauzi iz raznih fast foodova, dok ovdje ljudi vecinom nose hranu od kuce. To je jedna razlika u standardu koja mi je na prvu upala u oci.
Moze se itekako ustedjeti, ali to je onda vrlo skroman zivot, da budemo realni, 4-clana porodica u Sarajevu, ako zeli pristojan zivot, vannastavne aktivnosti, izlaske, voze auta, ako jos i placa kiriju ili ratu kredita za stan, s ovakvim cijenama danas, bice joj 5000 KM mjesecno knap. Moci ce ustedjeti evtl. jos za more i to je to.
Ko zeli zivotariti, moze naravno ustedjeti, ali ko zeli da zivi normalan zivot, to itekako kosta. Mislim, jasno je meni da su mnogi iz BiH dosli iz teskog siromastva, pa im je to sto imaju svemir, eh sad ko je zivio normalan zivot u BiH, izlazio redovno, obilazio drustvene aktivnosti i zeli da nastavi tim zivotom ili da ga jos i unaprijedi, taj mora za to adekvatno i platiti.
-
belfy
#27083 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
lol, pa i ja sam u Dojcland, samo malo duze od njega, ali ajde da sacekamo da i on odgovori.SaraFina wrote: ↑24/07/2025 00:43Evo sada će lik koji je u Dojclandu poslagati troškove. Ako ih ja preuveličavam. Ti si iskljuciv u toj računici. Totalno. Ti računaš minimume neke kojih se živi ljudi ne mogu držati. Ja bar ne mogu. A ne mogu ni znati koliko nečija djeca trose. Jer to je individualno. Ne postoji obrazac da izvadiš prosjek. Možda fakat bi ti mogao sa svojim od tih 5000 uštedili tih famoznih 15 ili 20 k. Ja ne bi mogla. Jer to je život užas. Bez ikakve zabave i bez ikakvih izlazaka. Ti računaš na izlaske 150 mjesečno. To je da jednom odete na veceru i sladoled nakon toga. Mislim budi realan. Ljeto je djeca hoće vani. Zeni se ne kuha. 4 kebaba da kupiš to ti je 40 eura. Mislim pišemo o necemu na sto imamo totalno razlicite poglede.belfy wrote: ↑24/07/2025 00:34napokon trunka iskrenosti... korak naprijed, zasigurno.SaraFina wrote: ↑24/07/2025 00:11
Ja iskreno nemam pojma koliko bi potrošila porodica sa dvoje djece struje i tople vode. Kirija uzmi da je fix jer se radi o trosobnom stanu. Ali djeca sigurno trose vise i vode i struje. Jer moraš češće prati i tuširaju se do dva puta u danu. Telefoni isto 4 komada. Pa neka su dječiji na dopunu opet je to 20 eura minimum po djetetu.
Hemija je zara. Puse 100 pranja na Persil i Ariel, jeste ali da čep sipas po masini. Kaladonti i gelovi. Šamponi. Sve je to užas. Ne mogu objektivno nikako propracunati koliko to sve kosta. Plus sto djeca stalno nešto zele od igrački. Igrice i sl. Pa jedna igrica kosta koliko? Mislim da ja da sam žena u toj imaginarnoj četveročlanog porodici i da imamo 5000 mjesečno, daj boze da bi ostalo na kraju 100 eura.
sve je pocelo sa sa sigurnom tvrdnjom da cetvoroclanoj porodici ne moze biti 5k netto. onda smo malo pretabirili troskove. sada smo dosli barem do ovoga "ne znam koliko takva porodica trosila"...
pa, dovoljno ti je pogledati i oko sebe. valjda ima nekih porodica sa dvoje djece gdje roditelji rade regulatne poslove i vidjeti kako se nose, sta voze i da li, i koliko, cesto su odsutni vikendima ili tokom godisnjih odmora. cak mi je tesko zamisliti i da ne poznajes barem jednu takvu porodicu u okolini, jer onda sa njima se moze i popricati... cak ne mora biti ni cetvoroclana, nek je i troclana ili petoroclana. jel moguce da ne poznajes takve i ne pricas sa njima?
Svaka čast ako ti od te love mozes ostaviti svaki mjesec fix sumu. Ja nisam takav tip. Niti ću kada biti.
P.S. jesam rekao vec da te razumijem da neces priznati da nisi u pravu (sto se upravo pokazalo). evo, sada, vjerujem da ce Ozi pokusati navlaciti vodu na tvoj mlin, ali to opet nece zavrsiti daleko od onoga sto sam govorio. mada ne znam ni sto njega prizivas (osim sto vjerujes da ce pisati protiv mene), jer on je, zapravo u losijoj poziciji da to procijeni. eto, vas je dvoje, a Ozi je sam. nema ni partera/partnerku, a ti hoces da on bolje procijeni od tebe...
ako ti ovo nije dobar primjer sirenja golova i skretanja u druge ulice samo da ne bi rekla da nisi u pravu neka bude... sacekamo da i on kaze sta mu sestra kaze, kao i prijatelji sa kojima se druzi. ne ocekujem puno, ali se nadam da te nece iznevjeriti...
-
belfy
#27084 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Speed bi dosao jos najmanje dva puta... a onda bi se mozda i Dana White zainteresovao i eto ti spektakla...Velkoski wrote: ↑24/07/2025 00:45zamisli live stream 'tuča kliks forumaša' i da Nuni bude sudija...
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
#27085 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Već sam nudio nešto slično na 'pomoć oko kupovine auta' i nisu pristali, valjda ovi budu širokoumniji
- SaraFina
#27086 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne znam šta je izmedju tebe i Ozija, ali ja se s njim slažem u nekim stavovima. Mislim odgovorio je lik upravo i opširno. I mogu ti reci da mi je njegov odgovor realističniji od tvojih izvoda troškova. Ako ti fakat mozes mjesečno biti na onim ciframa koje si naveo svaka čast. To si ti.belfy wrote: ↑24/07/2025 00:51lol, pa i ja sam u Dojcland, samo malo duze od njega, ali ajde da sacekamo da i on odgovori.SaraFina wrote: ↑24/07/2025 00:43Evo sada će lik koji je u Dojclandu poslagati troškove. Ako ih ja preuveličavam. Ti si iskljuciv u toj računici. Totalno. Ti računaš minimume neke kojih se živi ljudi ne mogu držati. Ja bar ne mogu. A ne mogu ni znati koliko nečija djeca trose. Jer to je individualno. Ne postoji obrazac da izvadiš prosjek. Možda fakat bi ti mogao sa svojim od tih 5000 uštedili tih famoznih 15 ili 20 k. Ja ne bi mogla. Jer to je život užas. Bez ikakve zabave i bez ikakvih izlazaka. Ti računaš na izlaske 150 mjesečno. To je da jednom odete na veceru i sladoled nakon toga. Mislim budi realan. Ljeto je djeca hoće vani. Zeni se ne kuha. 4 kebaba da kupiš to ti je 40 eura. Mislim pišemo o necemu na sto imamo totalno razlicite poglede.belfy wrote: ↑24/07/2025 00:34
napokon trunka iskrenosti... korak naprijed, zasigurno.
sve je pocelo sa sa sigurnom tvrdnjom da cetvoroclanoj porodici ne moze biti 5k netto. onda smo malo pretabirili troskove. sada smo dosli barem do ovoga "ne znam koliko takva porodica trosila"...
pa, dovoljno ti je pogledati i oko sebe. valjda ima nekih porodica sa dvoje djece gdje roditelji rade regulatne poslove i vidjeti kako se nose, sta voze i da li, i koliko, cesto su odsutni vikendima ili tokom godisnjih odmora. cak mi je tesko zamisliti i da ne poznajes barem jednu takvu porodicu u okolini, jer onda sa njima se moze i popricati... cak ne mora biti ni cetvoroclana, nek je i troclana ili petoroclana. jel moguce da ne poznajes takve i ne pricas sa njima?
Svaka čast ako ti od te love mozes ostaviti svaki mjesec fix sumu. Ja nisam takav tip. Niti ću kada biti.
P.S. jesam rekao vec da te razumijem da neces priznati da nisi u pravu (sto se upravo pokazalo). evo, sada, vjerujem da ce Ozi pokusati navlaciti vodu na tvoj mlin, ali to opet nece zavrsiti daleko od onoga sto sam govorio. mada ne znam ni sto njega prizivas (osim sto vjerujes da ce pisati protiv mene), jer on je, zapravo u losijoj poziciji da to procijeni. eto, vas je dvoje, a Ozi je sam. nema ni partera/partnerku, a ti hoces da on bolje procijeni od tebe...
ako ti ovo nije dobar primjer sirenja golova i skretanja u druge ulice samo da ne bi rekla da nisi u pravu neka bude... sacekamo da i on kaze sta mu sestra kaze, kao i prijatelji sa kojima se druzi. ne ocekujem puno, ali se nadam da te nece iznevjeriti...![]()
Ja ne mogu. I on čovjek očigledno ne može.
- Rugafet
#27087 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Evo ja se nudim da nekom od forumaša vilicu pomjerim prvom prilikom kad mi se qrac digne i dodjem dole amidžiće da obidjem
- SaraFina
#27088 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Slažem se s tobom. Ja nisam tip očigledno, koji bi mogao tako živjeti. Niti znam. Svaka čast onome ko može.Ozimician wrote: ↑24/07/2025 00:49Ne znam, nemam familiju od 4 clana u Njemackoj, a inace ne pitam ljude nikad privatno o troskovima ni o zaradama, cim neko potegne tu temu, znam o kakvom se tipu radi, a mnogi se troskovi i previde.
Evo meni nije jasno kako neko na auto potrosi 480€ godisnje, mene u BiH skoro toliko izlazila osnovna registracija (810 KM) za auto staro 10 god. + osnovno osiguranje, dakle bez kasko osiguranja. Ovdje mi je na auto kupljeno kesom (dakle nikakva rata ni kredit ni leasing) to mjesecni trosak: osiguranje, porez, tehnicki pregled, redovni servisi, gorivo, parkinzi, gume... ne bi ti troskovi za isto auto ni u BiH bili nesto znacajno nizi.
Isto tako hrana i odjeca, ono, nije da se ne moze uklopiti, ako se svaki dan jedu nudle i zamrznute pizze iz Lidla, ako hoces da jedes bilo sta pristojno i to u kucnim uslovima, ne vani, dakle jednako kao sto sam i u BiH jeo, to itekako kosta. 800-1000 € ostavim po supermarketima i drogerijama mjesecno (hrana i higijena).
Izlasci isto tako, nedavno je nas 5 otislo na veceru, racun 400€ izasao. Ja recimo ne idem po clubovima i tim partyima kao u BiH sto sam isao, ali tu su cijene astronomske, od ulaznica do svega ostalog...
Recimo razliku koju sam primjetio u odnosu na Sarajevo jeste sto smo u Sarajevu na poslu svi narucivali dostavu na pauzi iz raznih fast foodova, dok ovdje ljudi vecinom nose hranu od kuce. To je jedna razlika u standardu koja mi je na prvu upala u oci.
Moze se itekako ustedjeti, ali to je onda vrlo skroman zivot, da budemo realni, 4-clana porodica u Sarajevu, ako zeli pristojan zivot, vannastavne aktivnosti, izlaske, voze auta, ako jos i placa kiriju ili ratu kredita za stan, s ovakvim cijenama danas, bice joj 5000 KM mjesecno knap. Moci ce ustedjeti evtl. jos za more i to je to.
Ko zeli zivotariti, moze naravno ustedjeti, ali ko zeli da zivi normalan zivot, to itekako kosta. Mislim, jasno je meni da su mnogi iz BiH dosli iz teskog siromastva, pa im je to sto imaju svemir, eh sad ko je zivio normalan zivot u BiH, izlazio redovno, obilazio drustvene aktivnosti i zeli da nastavi tim zivotom ili da ga jos i unaprijedi, taj mora za to adekvatno i platiti.
Uzela sam troškove karti za kino. I kokica i piće. Za 4 osobe treba ti stoja. Znaci ulaz i eto nešto da gricne. Ako će mi kino biti luksuz, hebu ga onda. Čemu živjeti.
Takodjer za narudžbu kuci, uzela sam primjer pizze. 4 pizze su minimalno 60 eura. Minimalno. I piće da imaš kuci. I to nije nikakav luksuz. Nego normala vikendom. Da i ta žena ne kuha sedam dana u sedmici i da sjedne i jede. Bez pranja posudja. Ako sebi jednom sedmicno ne mogu obrok vani ili narudžbu priustiti, hebes život takav. Ali to sam ja. Sto ljudi i sto čudi.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
#27089 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
kakvo pranje posuđa... tri must have uređaja u kući: klima, mašina za pranje suđa, air fryer 
- dale cooper
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
#27091 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
ne palim klimu ovih dana u skladu sa uputama gospodina Premijera
-
belfy
#27092 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
pa, ako mozes povjerovati u ovo:SaraFina wrote: ↑24/07/2025 00:56Ne znam šta je izmedju tebe i Ozija, ali ja se s njim slažem u nekim stavovima. Mislim odgovorio je lik upravo i opširno. I mogu ti reci da mi je njegov odgovor realističniji od tvojih izvoda troškova. Ako ti fakat mozes mjesečno biti na onim ciframa koje si naveo svaka čast. To si ti.belfy wrote: ↑24/07/2025 00:51lol, pa i ja sam u Dojcland, samo malo duze od njega, ali ajde da sacekamo da i on odgovori.SaraFina wrote: ↑24/07/2025 00:43
Evo sada će lik koji je u Dojclandu poslagati troškove. Ako ih ja preuveličavam. Ti si iskljuciv u toj računici. Totalno. Ti računaš minimume neke kojih se živi ljudi ne mogu držati. Ja bar ne mogu. A ne mogu ni znati koliko nečija djeca trose. Jer to je individualno. Ne postoji obrazac da izvadiš prosjek. Možda fakat bi ti mogao sa svojim od tih 5000 uštedili tih famoznih 15 ili 20 k. Ja ne bi mogla. Jer to je život užas. Bez ikakve zabave i bez ikakvih izlazaka. Ti računaš na izlaske 150 mjesečno. To je da jednom odete na veceru i sladoled nakon toga. Mislim budi realan. Ljeto je djeca hoće vani. Zeni se ne kuha. 4 kebaba da kupiš to ti je 40 eura. Mislim pišemo o necemu na sto imamo totalno razlicite poglede.
ako ti ovo nije dobar primjer sirenja golova i skretanja u druge ulice samo da ne bi rekla da nisi u pravu neka bude... sacekamo da i on kaze sta mu sestra kaze, kao i prijatelji sa kojima se druzi. ne ocekujem puno, ali se nadam da te nece iznevjeriti...![]()
Ja ne mogu. I on čovjek očigledno ne može.
onda mozes u sve...Ozimician wrote: ↑24/07/2025 00:49 ...
...
rekoh vec gdje ce njegov odgovor zavrsiti. da je jos dodao zenu i djecu (recimo dva komada, jer smo tako poceli) onda bi bilo preko 10k EUR mjesecno...
1000 EUR mjesecno na hranu i higijenu... cak si i ti to "podcijenila"
iako se sada ovo pretvara u dobru komediju gdje bih volio ucestvovati, ipak je malo prekasno, a valja na poraniti na posao... budem vas nastavio ismijavati sutra ako nadjem vremena. jer, ovo sto pisete...
Last edited by belfy on 24/07/2025 01:08, edited 1 time in total.
- dale cooper
#27093 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
A ja konto ti kupio drugu klimu u inat.
- SaraFina
#27094 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma dobro. Muslim na oranje onoga sto ti treba dok kuhaš. To većinom moraš rukama. Serpe i sl. Ne sada da peres tanjure i čaše nakon jela.
@belfy, ne znam fakat. Ja sam bliže Ozijevom načinu nego tvom.
Last edited by SaraFina on 24/07/2025 01:09, edited 1 time in total.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
#27095 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
ma ne mo'sh naći u sezoni nikoga da montiradale cooper wrote: ↑24/07/2025 01:08A ja konto ti kupio drugu klimu u inat.![]()
i šerpa ide u mašinu
sve živo trpam dole, nisam ništa rukama opr'o pet godina
- dale cooper
#27096 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jebiga, možda su oboje samci, ili bez djece, pa ih boli kurac, troše na sebe maksimalno.belfy wrote: ↑24/07/2025 01:07
onda mozes u sve...
rekoh vec gdje ce njegov odgovor zavrsiti. da je jos dodao zenu i djecu (recimo dva komada, jer smo tako poceli) onda bi bilo preko 10k EUR mjesecno...![]()
1000 EUR mjesecno na hranu i higijenu... cak si i ti to "podcijenila"(a prije toga rece ono o piletini, jel treba da citiram? gdje sada ovdje sam sebi skace u stomak, ali bukvalno...) ne znam sto se ogranicio samo na 1000 EUR mjesecno. mozes svaki mjesec kupiti samo parfema u vecoj vrednosti, takodjer jesti u restoranima gdje je obrok minimalno 150 EUR, pa jel!
![]()
iako se sada ovo pretvara u dobru komediju gdje bih volio ucestvovati, ipak je malo prekasno, a valja na poraniti na posao... budem vas nastavio ismijavati sutra ako nadjem vremena. jer, ovo sto pisete...![]()
- SaraFina
#27097 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
BudaloVelkoski wrote: ↑24/07/2025 01:09ma ne mo'sh naći u sezoni nikoga da montira![]()
![]()
i šerpa ide u mašinu
sve živo trpam dole, nisam ništa rukama opr'o pet godina
- SaraFina
#27098 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
@belfy malo si ti pogrešno shvatio ovu raspravu. Nemaš ti šta koga ismijavati. Tvoj način života, tvoja stvar. Moj način ili Ozijev, naša stvar. Ja ti želim da uštediš milione eura. Ja ne namjeravam. Libo me. I tu je kraj ove polemike sto se mene tice. Laku noć.
-
belfy
#27099 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
sad se morah vratiti maksuz da tebi odgovorim... i ja sam samac (ovo ce malko poremetiti ono sto Sara misli da znadale cooper wrote: ↑24/07/2025 01:09Jebiga, možda su oboje samci, ili bez djece, pa ih boli kurac, troše na sebe maksimalno.belfy wrote: ↑24/07/2025 01:07
onda mozes u sve...
rekoh vec gdje ce njegov odgovor zavrsiti. da je jos dodao zenu i djecu (recimo dva komada, jer smo tako poceli) onda bi bilo preko 10k EUR mjesecno...![]()
1000 EUR mjesecno na hranu i higijenu... cak si i ti to "podcijenila"(a prije toga rece ono o piletini, jel treba da citiram? gdje sada ovdje sam sebi skace u stomak, ali bukvalno...) ne znam sto se ogranicio samo na 1000 EUR mjesecno. mozes svaki mjesec kupiti samo parfema u vecoj vrednosti, takodjer jesti u restoranima gdje je obrok minimalno 150 EUR, pa jel!
![]()
iako se sada ovo pretvara u dobru komediju gdje bih volio ucestvovati, ipak je malo prekasno, a valja na poraniti na posao... budem vas nastavio ismijavati sutra ako nadjem vremena. jer, ovo sto pisete...![]()
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
#27100 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
slo, slo, slobodo...