Zavisi od firme do firme, branše, tipa posla i tako dalje. U većim firmama je veća i konkurencija, u manjim je lakše. Isto tako lakše je postati menadžer noćne smjene u mekdonaldsu nego menadžer tima zaduženog za analizu investicionih mogućnosti, analize rizika i odabira strategijeBodkin wrote: ↑23/07/2025 13:43ne moras se toliko laktati. na tim nizim nivoima obrt je veci i prilike cesce dolaze. cesto u firmama nema boljih opcija pa dobijes priliku. kako rekoh, ako si konzistentan u radu i relativno ambiciozan, mozes solidno napredovatikonami666 wrote: ↑23/07/2025 13:25Da bi došao do direktorskog nivoa sa nivoa menadžera moraš se laktati. Da bi došao na poziciju menadžera moraš se laktati i biti dobar sa trenutnim menadžerima. Sve zavisi od ambicija koje čovjek ima i kakav si materijal. Ja to ne bi nazvao snalaženjem nego jednostavno čovjekovom prirodom i željom za moći.Bodkin wrote: ↑23/07/2025 12:58
da odgovorim obojici. vani je to druga vrsta snalazenja. naravno ima razlike u nacionalnoj kulturi ili kulturi firme ali to pravo laktanje pocinje iz mog iskustva negdje oko direktorskog nivoa. do tad ako si konzistentan u radu i relativno ambiciozan, mozes solidno napredovati. ne treba ti snalazenje. a na tom nivou si ekonomski vec dobrostojeci i mozes svasta priustiti. generaliziram i ne ubrajam branse kao sto su investicijsko bankarstvo, consulting ili high luxury.
kad dodjes otprilike na direktorski nivo, tu pocinje ozbiljnija diplomacija, spletke, igrice i slicno
na visim pozicijama je druga prica
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
konami666
#26951 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
-
Bodkin
#26954 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
fino sam se ogradio u postu, sta me je*eskonami666 wrote: ↑23/07/2025 14:15Zavisi od firme do firme, branše, tipa posla i tako dalje. U većim firmama je veća i konkurencija, u manjim je lakše. Isto tako lakše je postati menadžer noćne smjene u mekdonaldsu nego menadžer tima zaduženog za analizu investicionih mogućnosti, analize rizika i odabira strategijeBodkin wrote: ↑23/07/2025 13:43ne moras se toliko laktati. na tim nizim nivoima obrt je veci i prilike cesce dolaze. cesto u firmama nema boljih opcija pa dobijes priliku. kako rekoh, ako si konzistentan u radu i relativno ambiciozan, mozes solidno napredovatikonami666 wrote: ↑23/07/2025 13:25
Da bi došao do direktorskog nivoa sa nivoa menadžera moraš se laktati. Da bi došao na poziciju menadžera moraš se laktati i biti dobar sa trenutnim menadžerima. Sve zavisi od ambicija koje čovjek ima i kakav si materijal. Ja to ne bi nazvao snalaženjem nego jednostavno čovjekovom prirodom i željom za moći.
na visim pozicijama je druga pricaIz licnog iskustva laktanja je bilo dosta vise u većim firmama i na low/mid level manager pozicijama jer moraš upasti u društvo odabranih. Kad upadneš onda pored laktanja ide i politika. Na director/head of i tako tim pozicijama ima dosta vise politike ali u isto vrijeme gledaš gdje dalje. Na ELT/CXO/BOD pozicijama je sasvim druga igra.
menadzer nocne smjene u mcd nema ni blizu slicna primanja kao menadzer u kancelariji. nema potrebe siriti pricu, znas dobro na sta sam mislio
- Chloe
- Photo mod
-
Bobi
- Forum administrator
#26956 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pitaj rodjaka
-
konami666
#26957 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
E jebiga, my bad, preskočio taj dioBodkin wrote: ↑23/07/2025 14:24fino sam se ogradio u postu, sta me je*eskonami666 wrote: ↑23/07/2025 14:15Zavisi od firme do firme, branše, tipa posla i tako dalje. U većim firmama je veća i konkurencija, u manjim je lakše. Isto tako lakše je postati menadžer noćne smjene u mekdonaldsu nego menadžer tima zaduženog za analizu investicionih mogućnosti, analize rizika i odabira strategijeIz licnog iskustva laktanja je bilo dosta vise u većim firmama i na low/mid level manager pozicijama jer moraš upasti u društvo odabranih. Kad upadneš onda pored laktanja ide i politika. Na director/head of i tako tim pozicijama ima dosta vise politike ali u isto vrijeme gledaš gdje dalje. Na ELT/CXO/BOD pozicijama je sasvim druga igra.
menadzer nocne smjene u mcd nema ni blizu slicna primanja kao menadzer u kancelariji. nema potrebe siriti pricu, znas dobro na sta sam mislio
-
Sid the sloth
#26958 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
U Bosni naravno ne bi niko ni pomislio o operaciji promjene spola i dijete bi nakon par godina skontalo da je to samo hir i ne bi bilo nista.BiBi911 wrote: ↑23/07/2025 13:20Chloe wrote: ↑23/07/2025 13:10Rođak, u Njemačkoj, redovno dolazio u posjetu u BiH, odjednom prestao. Ni bajramske čestitke više ne razmjenjujemo.simbabimba wrote: ↑23/07/2025 09:19
Vjeruj mi, ovdje mozes da biras sta zelis da budes. Tamo ne mozes. Znaci stid, moral, porodicne vrijednosti okaci macku o rep. Zadnjih godina se toliko forsiraju sexualne slobode da je to vise ogavno,djeca od vrtickog uzrasta se filuju predavanjima i lekcijama o istospolnim brakovima, u osnovnoj skoli mi se prigovorilo da je problem sto djevojcica nece da se tusira nakon fizickog gola pred ostalom djecom - previse se stidi pa da rjesavamo jer samo ona i jos jedan djecak takodjer imigrant imaju taj "problem".
Da skratim, itekako svjesni situacije kod nas ali i tamo, otisli smo zbog djece i vratili smo sezbog djece![]()
Nedavno se sreli na nekom rodbinskom druženju, i nekako se odvojili od drugih, kad on krenu sa pričom, gorčina, ljutnja, tuga ... kćerka spoznala da je u njoj muškarac, bradu već ima, sve završeno za promjenu spola.
On pobjegao ovamo, ne želi biti tamo dok ta procedura traje, ne zna šta bi od sebe, psuje Njemačku, eure, zapad ... Borio se s kćerkom 2-3 godine oko toga, nemoćan, a nikako to prihvatiti ne može.
Njemacka kriva sto su geni takvi ili gene naslijedimo gdje se prijavimo da stanujemo.
Sory sta bi se desilo sa tom djevokom u Bosni?
-
konami666
- Chloe
- Photo mod
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#26961 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Rodjak je poremecen lik i nikakav roditelj. To sto bi on sretniji bio da moze istuci dijete i zabraniti to, umjesto biti podrska vlastitom djetetu, to ipak govori o njemu a ne o drzavi u kojoj ziviChloe wrote: ↑23/07/2025 13:10Rođak, u Njemačkoj, redovno dolazio u posjetu u BiH, odjednom prestao. Ni bajramske čestitke više ne razmjenjujemo.simbabimba wrote: ↑23/07/2025 09:19Vjeruj mi, ovdje mozes da biras sta zelis da budes. Tamo ne mozes. Znaci stid, moral, porodicne vrijednosti okaci macku o rep. Zadnjih godina se toliko forsiraju sexualne slobode da je to vise ogavno,djeca od vrtickog uzrasta se filuju predavanjima i lekcijama o istospolnim brakovima, u osnovnoj skoli mi se prigovorilo da je problem sto djevojcica nece da se tusira nakon fizickog gola pred ostalom djecom - previse se stidi pa da rjesavamo jer samo ona i jos jedan djecak takodjer imigrant imaju taj "problem".Karikaturist wrote: ↑23/07/2025 09:05 A u kakvom se to okruzenju odgajaju djeca u BIH?
Ni nismo bolesni dole, zavidni, podli, nacionaliznom zadojeni, nemamo mahane sve nam je potamam. Daj ba. Isti kurac i gore i dole sto se toga tice, odgadjati djecu je jednako izazovno i u Bosni i u Japanu i u Holandiji.
Da skratim, itekako svjesni situacije kod nas ali i tamo, otisli smo zbog djece i vratili smo sezbog djece![]()
Nedavno se sreli na nekom rodbinskom druženju, i nekako se odvojili od drugih, kad on krenu sa pričom, gorčina, ljutnja, tuga ... kćerka spoznala da je u njoj muškarac, bradu već ima, sve završeno za promjenu spola.
On pobjegao ovamo, ne želi biti tamo dok ta procedura traje, ne zna šta bi od sebe, psuje Njemačku, eure, zapad ... Borio se s kćerkom 2-3 godine oko toga, nemoćan, a nikako to prihvatiti ne može.
-
moimoi
#26962 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
HelaS
#26963 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zašto ova tema nije na pdf. Dijaspora
90% njenih učesnika su Dijasporci
90% njenih učesnika su Dijasporci
-
daario naharis
#26964 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ti bi njemačke eure a da zivis po pravilima Bosne. Nesto se mora i dati toj drzavi. 
- TAFKAP
#26965 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Dio TZO je plivanje, već od prvog razreda. Nakon plivanja se ide pod tuš, normalno odvojeno za dječake i curice, ali tuševi nemaju pregrade.512MB wrote: ↑23/07/2025 11:23Gdje se djeca u osnovnoj skoli tusiraju u skoli?moimoi wrote: ↑23/07/2025 11:14Mislis, pred ostalim curicama?! Sigurno se ne tusiraju svi skupa. A to nema veze sa danasnjim vaktom. Uvijek su tusevi bili otvoreni, pa i kod nas… ako si starija generacija pa se sjecas da su nekad postojali.simbabimba wrote: ↑23/07/2025 09:19
Vjeruj mi, ovdje mozes da biras sta zelis da budes. Tamo ne mozes. Znaci stid, moral, porodicne vrijednosti okaci macku o rep. Zadnjih godina se toliko forsiraju sexualne slobode da je to vise ogavno,djeca od vrtickog uzrasta se filuju predavanjima i lekcijama o istospolnim brakovima, u osnovnoj skoli mi se prigovorilo da je problem sto djevojcica nece da se tusira nakon fizickog gola pred ostalom djecom - previse se stidi pa da rjesavamo jer samo ona i jos jedan djecak takodjer imigrant imaju taj "problem".
![]()
Izmisljotina...
- Didier
#26966 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pazi, možemo se u nekim stvarima složiti. Obojica imamo slično iskustvo, koliko znam, s tim da ne znam koliko dugo si ti u Holandiji.Bodkin wrote: ↑23/07/2025 10:12druze to su sve samo reakcije ljudi kojima neko objasnjava koliko je dobra patnja koju su prolazili svakodnevno. nece me niko ko je odrastao u njemackoj ili austriji ili je gore od 18e ubjedjivati kako je i koliko dobro zivjeti u sarajevu.Didier wrote: ↑23/07/2025 00:47 Da sumiramo!
1. Nekoliko likova se ovdje izdrkava i hvali na forumu da su zaboga uspjeli, bježeći iz vukojebine zvane Bosne. Pritom sve to rade na bosanskom forumu.
2. Nijedan od tih likova nije iz Sarajeva, ili barem nisu spominjali odakle su, mada se moglo zaključiti da nisu.
3. Neki od njih uhode raju s foruma jer im je neko rekao ko su, a ovamo o sebi ni riječi, tačnije nemaš pojma je li stvarno u Americi, Austriji, ili gdje već. Onda misle da ispadaju pametni jer su nekoga prozreli ko su, a ima nas koji se nikad nismo ni krili.
4. Ovome je bazen pun crnaca koji se nemaju gdje drugo okupati i nekoliko piva vrhunac života. Zamisli jebote gdje je taj živio prije toga. I još spominje Dodika, i onda ode u Ameriku gdje je svaki drugi kao Dodik.
5. Većina tih likova koji pljuju na Bosnu su itekako zlonamjerni u raspravama, i kad se nešto pokuša s njima normalno pričati, završi nekim seljačkim šukovima, koji su možda smiješni u Donjem Brabonjištu.
6. Brane svoje stavove kao da su Goražde, i to većinom iz razloga što ne bi sebi nikad priznali da to i nije baš tako kao što su mislili. Jer da jeste, ne bi sigurno dolazili ovdje na forum i tipkali hiljade postova.
7. Svi imaju orgomna primanja i svima je najveći. Jest, kako da nije...
8. Malograđanština izbija iz gotovo svakog posta.
9. Na većinu pitanja neće odgovoriti nego će opet nešto šuknuti.
10. Itakodalje.
Zato na ovu temu dolazim realno samo da vidim kao vas Sara i Bata ubijaju nogama i rukama. Kad god sam pokušao fino razgovarati, dobio sam neki prizemni šuk. To fakat govori o vama.
nije poenta jel dobro ili nije. znamo svi da je to subjektivno.
a ako si otisao ili ostao i to svojom voljom, ne primoran, onda je apsolutno nebitno sto neki anonimus na forumu napise da "je ostanak/odlazak samo za nesposobne"
forum je izumiruci medij pa je prosjek godina ovdje svakako 32+. tako da ljudi koji pisu pokusavaju da stave na vagu plus i minus o kojima mladja raja ni ne razmislja
vani:
ako hoces velike stvari u karijeri, da dodjes do jakih pozicija ili osjetis da si dio globalnog svijeta
ako hoces relativno uredjen sistem (koji je svake godine sve gori ali je i dalje bolji nego bih)
ako neces papanluk, nekulturu, prosjek nije zadruga i neces da slusas o ratu i medjuetnickoj mrznji svaki dan
ako ti nije bitno da si na svom i medju svojima
ostalo je manje-vise individualno. ako imas dobre plate kod nas, imas privatno osiguranje, privatne tutore djeci, mozes putovati, kupiti stan, blizu ti je planina i more. manje vise sve sto mozes i iz beca.
rekao bih samo da je prosjek bolji vani i vise ljudi moze ovo sebi priustiti. ima kod nas taj momenat snalazenja. ono, mozes zaraditi ako se znas snaci. ako "samo radis za platu" treba te je*at
Ipak, ja sam papanluk i nekulturu itekako vidio i tamo. I ne samo u Holandiji, nego i u Belgiji, Njemačkoj, Austriji, Americi, Kanadi... Ništa mi nismo specijalno drugačiji od drugih, mada nas ne bih poredio s Afrikom i ljudima koji nemaju normalnu školu iz mjesta odakle su došli.
Što se tiče zadruge i sličnih emisija, ne znam koliko znaš, ali Holanđani su izmislili i Big Brother, a i sve ostale reality shows. Oni su praoci tog šunda, tako da ne možemo baš govoriti da smo mi po tome poznati.
I oni imaju turbo folk, kao i mi, i oni imaju Andre Hazesa i slične likove što je pandan za našeg Halida. I sve je to okej.
Međutim, ono što Sara objašnjava ovdje je činjenica da mnogi ljudi sve to kod nas preziru, a tolerišu čim pređu granicu. I tu je to preseravanje koje nas nervira od početka ove teme. Dvolično je govoriti da ti smeta Dodik, a drkati na Trumpa ili Wildersa, a naši ljudi su po tome poznati. Ja poznajem mnogo naših ljudi koji su glasali za obojicu.
Možemo se složiti i da ona ne mora znati kako je živjeti u Bosni, kao što znamo ti i ja, ali ne znamo da li je baš tako, i da li ona možda ima neku perspektivu za koju mi ne znamo. Ono što je činjenica je da ona ne pljuje po svom, a Bosanci su generalno stručnjaci za to. Hrvati su tu još gori, iako im je država itekako uređenija u zadnjih deset godina.
Ali kad si čuo Holanđanina da pljuje po svom? Nećeš ni čuti, osim možda u rijetkim slučajevima. Ili Švabu? A mnogo toga ne funkcioniše ni tamo, ili funkcioniše slabo. Te zemlje imaju ogromne probleme sa stanovanjem, drogom i mnogim drugim negativnim pojavama, koje se kod nas podrazumijevaju da nisu ni blizu te količine.
- Rugafet
#26967 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jebes i ovo…popraviš mu nešto za pola sata, baci mi $120 ko cuki
-
komsinica_s_drugog
- ZoomZoomKiwi
- Didier
#26970 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zato će sad učiti na njemačkom, i neće znati izgovoriti R i L. Ko zna hoće li znati svoj jezik.komsinica_s_drugog wrote: ↑23/07/2025 19:26Izmedju ostalog sam otisla da mi djeca u skoli ne uce o stradanju Srba u Podrinju '90ih. I da im komsije za Bozic ne pjevaju pjesme o novim klanjima i velicanju starih.
Dobar izbor
-
moimoi
#26971 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Da si rekao lj i ž pa hajde… njemacki bez R? L?
- Didier
-
Bobi
- Forum administrator
#26973 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Evo prilika ovim sa putovnicama da se vrate i uzmu lovu
, vidim neki vec najavljuju na forumu

- Edin H.
#26974 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Treba lj, nj, dž, d, č i ć izbaciti iz jezika i prilagoditi se mladoj dijaspori 
-
moimoi
#26975 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kako ba didieru R kod svaba nije jasno? Pa to im je D slovo