Rugafet wrote: ↑22/07/2025 21:29Pa vidi jednu stvar, atom je najmanja gradivna čestica obične materije koja zadržava osobine nekog hemijskog elementa. Svako čvrsto tijelo, tečnost, plin i plazma sastavljeni su iz neutralnih ili ioniziranih atoma. Atomi su veličinom ekstremno mali, obično se njihova veličina kreće oko 100 pikometara.
Sa te strane gledajući si ti donekle u pravu. Ali, Unutar jezgre, protoni i neutroni se međusobno privlače nuklearnim silama, koja je obično mnogo snažnija od elektromagnetnih sila koji odbija pozitivno naelektrisane protone jedne od drugih. Pod određenim okolnostima, odbijajuća elektromagnetna sila postane jača od nuklearnih sila, te se nukleoni izbacuju iz jezgra. Kad ovako sagledaš stvari onda se može skontati da tebi u stvari nije problem šta mi pišemo, nego ti fali kita.
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- ZoomZoomKiwi
#26826 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- ZoomZoomKiwi
#26827 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zgazit ću nekog kruhtenejebo 
- SaraFina
#26828 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
ZoomZoomKiwi wrote: ↑22/07/2025 21:24Vidi djevojko, ti si cijeli svoj život provela u uređenom sistemu u jednom od najboljih gradova za život na cijeloj planeti, razumiješ? A ja sam svoje 33 godine i svoju mladost proveo u BiH čekajući bolja vremena.
Ti si uživala u blagodatima jednog Beča dok si slušala žalopoljke o Bosni i gledala sve kroz ružičaste naočale sjete i nostalgije koje su ti na glavu nabacili roditelji.
I neka si, nema u tome ništa loše.
Ali za to vrijeme sam ja kroz sve sfere života upoznao i borio se sa kvazi sistemom zvanim BiH, u budžet istog na svim nivoima uplatio sedmocifren iznos kroz raznorazne namete i od toga svega vidio harginu u saftu.
Zato mani me se tako ti boga dragog pošto nas dvoje uopće nismo na istoj frekvenciji. Al’ nikako.
Nista ne moze opravdati stav koji vi pojedinci furate ovdje. Apsolutno nista. Plus svega ta ljaksoberska spika i licitiranje materijalnim stvarima je zadnji nivo malogradjanštinje. Zadnji nivo. UCI anonimno na forum neki i izbacivati licitaciju i planove, ljudima kojih se to apsolutno ne tice, je …
Jbg izvini. Posto furamo samo iskrenost, ja ti pisem ono sto 90% raje vjerovatno takodjer misli.
Pored svega sto sam dosad rekla. Ovo bi da dodam. Za Rugija, tebe i ostatak ekipe.
Ne znam kako vas adekvatno nazvati a da ne uvrijedim.
Last edited by SaraFina on 22/07/2025 21:33, edited 1 time in total.
- Rugafet
#26829 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Now playing: Turn the page, by Metallicaizvrsni direktor wrote: ↑22/07/2025 21:17Citam ovo i neka me sreca obuze, kontam koliko ti uzivas covjekce.Rugafet wrote: ↑22/07/2025 21:08 Evo mene. Danas sam off inače, malo sam se kaljužao. Drmno par piva, evo me kući sad. Tuširao se pa ću hondicom (2018 godište o kojoj u bih inače mogu samo da sanjam) koju sam dobio za kikiriki lagano do KFC-a, slušajući Sweet Home Alabama, nakon toga do Dunkina po kaficu i tako. Daleko od jarugešine zvane BiH. Život je lijep
Evo ide sweet home alabama i kod mene na spotify, samo tebe!!
-
Karikaturist
#26830 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma Ruga je legendica, nema tu zle krvi ni prljavstine u komentarima samo cista zajebancija i iskreno misljenje kakvo god da je. 
- Rugafet
#26831 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Karikaturist wrote: ↑22/07/2025 21:33 Ma Ruga je legendica, nema tu zle krvi ni prljavstine u komentarima samo cista zajebancija i iskreno misljenje kakvo god da je.![]()
-
belfy
#26832 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
5000 EUR netto za cetvoroclanu porodicu nista? pa, ajde da vidimo mozemo li to izracunati...SaraFina wrote: ↑22/07/2025 13:11 Prosječna primanja u Sarajevu sa prosječnim obrazovanjem su u prednosti u odnosu na Minhen, Berlin ili Beč. Računaj da će im jedna kompletna plaća ici u Minhenu na kiriju i režije. Dok u Sarajevu vjerovatno su imali svoju nekretninu.
Po mom misljenju bez visokog obrazovanja i masno plaćenog posla u EU metropolama sve druge kombinacije su preživljavanje. I rad jedan ili dva dodatna posla.
5000 eura netto za cetveroclanu porodicu je ništa. Ako uumes da je stan od 70 kvadrata od 1400 do 1700 eura. A za granu ti treba nedjeljno oko 150. Bez hemije. Znaci samo hrana.
recimo da zive u tom skupom stanu i da ga placaju, recimo (prema tvom prosjeku) 1500 EUR, a za djecu dobijaju Kindergeld od nesto preko 250 po djetetu. zaokruzimo na 500 za dvoje djece. dakle 5000 + 500 -1500 za kiriju... ostaje im dakle nekih 4000 EUR. evo, neka za hranu ne bude 150, nego 250 nedeljno (sa hemijom), pa da to zaokruzimo na 1000 EUR, onda im ostaje jos samo 3000 EUR mjesecno. naravno, tu nisu svi troskovi koji se ticu auta, goriva, odjece... pa daj da i tu oduzememo jedno 1000 EUR mjesecno (sto je dobro preuvelicano), onda im ostaje samo jos 2000 EUR na kraju mjeseca kada su svi troskovi rijeseni... sto je godisnje 24000 EUR. recimo da na nepredvidjene troskove ode dodatnih 4000 EUR... onda im godisnje ostaje samo 20k EUR. doduse, ako potrose na godisnje odmore nekih 5k EUR, onda su vec na sirotinjskih 15k EUR na racunu...
i u cijeloj ovoj racunici sam sve umanjivao, sto je lako vidjeti. nalazis li gdje gresku u mojoj racunici? ako ne, onda to znaci da 5k EUR netto nije bas nista...
-
suspect_zero
#26833 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Samo bez nervozeRugafet wrote: ↑22/07/2025 21:34Karikaturist wrote: ↑22/07/2025 21:33 Ma Ruga je legendica, nema tu zle krvi ni prljavstine u komentarima samo cista zajebancija i iskreno misljenje kakvo god da je.![]()
![]()
https://youtu.be/KVGRiyr0qpU?feature=shared
-
moimoi
#26834 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sara ne shvata jednu stvar, “mrznja” prema dijaspori nije iz razloga ovakvih prica, naprotiv-vise nerviraju oni sto govore “niDze ljepote k’o u Bosni”… i “jadni mi, nemate pojma kakvo je nama”… i “nasa djeca su najpametnija, cim dodju rasturaju” etc. Tetke koje donesu 500g milke i 100eura, a ne pada im na um da mozda poguraju to dijete da se dokopa posla negdje. E, radi toga ti je nastala “mrznja” prema dijaspori. Razumijem ljude koji su se prije 20god borili za egzistenciju. Ta “mrznja” ili bolje receno-zavist, se rodila sa ratnom dijasporom koja jednostavno nije imala sluha prema ljudima koji su prezivjeli citav rat u BiH… nego su pokusavali svoje probleme izjednaciti sa problemima ljudi u BiH. Pa cak i u Muzeju Revolucike imas sobu dijaspore? Kao donacija… valjda da ljudi uvide kako je i dijaspori “tesko” bilo. E to je ono sto ljudima u BiH smeta.
- SaraFina
#26835 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
1500 stan. A gdje ti je struja, voda i grijanje. Ja se grijem vrlo ekonomicno i racun mi je dvomjesecno 350 eura. To je topla voda i grijanje. Struju placam 180. klima, perilica i sl. Tel i Internet? 70. Netflix i ostale čigabze.. Jbg skupi se. Mada to gledamo kao sitnice. Trenutno svi placamo i tv. Mada ga ne gledam. Plus Kabel. To nisi nista ubacio. Osiguranje za auto? Rata neka isto za auto? Kredit neki mozda.belfy wrote: ↑22/07/2025 21:475000 EUR netto za cetvoroclanu porodicu nista? pa, ajde da vidimo mozemo li to izracunati...SaraFina wrote: ↑22/07/2025 13:11 Prosječna primanja u Sarajevu sa prosječnim obrazovanjem su u prednosti u odnosu na Minhen, Berlin ili Beč. Računaj da će im jedna kompletna plaća ici u Minhenu na kiriju i režije. Dok u Sarajevu vjerovatno su imali svoju nekretninu.
Po mom misljenju bez visokog obrazovanja i masno plaćenog posla u EU metropolama sve druge kombinacije su preživljavanje. I rad jedan ili dva dodatna posla.
5000 eura netto za cetveroclanu porodicu je ništa. Ako uumes da je stan od 70 kvadrata od 1400 do 1700 eura. A za granu ti treba nedjeljno oko 150. Bez hemije. Znaci samo hrana.
recimo da zive u tom skupom stanu i da ga placaju, recimo (prema tvom prosjeku) 1500 EUR, a za djecu dobijaju Kindergeld od nesto preko 250 po djetetu. zaokruzimo na 500 za dvoje djece. dakle 5000 + 500 -1500 za kiriju... ostaje im dakle nekih 4000 EUR. evo, neka za hranu ne bude 150, nego 250 nedeljno (sa hemijom), pa da to zaokruzimo na 1000 EUR, onda im ostaje jos samo 3000 EUR mjesecno. naravno, tu nisu svi troskovi koji se ticu auta, goriva, odjece... pa daj da i tu oduzememo jedno 1000 EUR mjesecno (sto je dobro preuvelicano), onda im ostaje samo jos 2000 EUR na kraju mjeseca kada su svi troskovi rijeseni... sto je godisnje 24000 EUR. recimo da na nepredvidjene troskove ode dodatnih 4000 EUR... onda im godisnje ostaje samo 20k EUR. doduse, ako potrose na godisnje odmore nekih 5k EUR, onda su vec na sirotinjskih 15k EUR na racunu...
i u cijeloj ovoj racunici sam sve umanjivao, sto je lako vidjeti. nalazis li gdje gresku u mojoj racunici? ako ne, onda to znaci da 5k EUR netto nije bas nista...
Ima tu troskova belfy. U toj ustedjevini od 20k.
Za djecu. Vanskolske aktivnosti. Poput fudbala. Racunaj 100 eura. Plus oprema. Onda ekskurzije. Ako je vece djete dzeparac. Ako nije na zanatu.. itd itd
Za odmor ti ne moze biti 5000 dva puta u godini. Cetveroclana porodica. Plus ako su straci u BiH i njima ide 150/200?
@moimoi ne bi dalje ulazila u raspravu. Ne radi tebe. Nego bezveze mi opcenito s ovim likovima.
Last edited by SaraFina on 22/07/2025 22:05, edited 1 time in total.
-
belfy
#26836 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Rugafet wrote: ↑22/07/2025 21:29Pa vidi jednu stvar, atom je najmanja gradivna čestica obične materije koja zadržava osobine nekog hemijskog elementa. Svako čvrsto tijelo, tečnost, plin i plazma sastavljeni su iz neutralnih ili ioniziranih atoma. Atomi su veličinom ekstremno mali, obično se njihova veličina kreće oko 100 pikometara.
Sa te strane gledajući si ti donekle u pravu. Ali, Unutar jezgre, protoni i neutroni se međusobno privlače nuklearnim silama, koja je obično mnogo snažnija od elektromagnetnih sila koji odbija pozitivno naelektrisane protone jedne od drugih. Pod određenim okolnostima, odbijajuća elektromagnetna sila postane jača od nuklearnih sila, te se nukleoni izbacuju iz jezgra. Kad ovako sagledaš stvari onda se može skontati da tebi u stvari nije problem šta mi pišemo, nego ti fali kita.
-
belfy
#26837 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
znas dobro da sam i ja vani. i mislim da 5000 EUR za cetvoroclanu porodicu nije "nista". evo, ubroji ti i sve te dodatne troskove i napravi racunicu. sumanjam da moze izgledati losije od moje po pitanju sredstava jer sam debelo uvecao troskove. daj neku kalkulaciju...SaraFina wrote: ↑22/07/2025 21:58
1500 stan. A gdje ti je struja, voda i grijanje. Ja se grijem vrlo ekonomicno i racun mi je dvomjesecno 350 eura. To je topla voda i grijanje. Struju placam 180. klima, perilica i sl. Tel i Internet? 70. Netflix i ostale čigabze.. Jbg skupi se. Mada to gledamo kao sitnice. Trenutno svi placamo i tv. Mada ga ne gledam. Plus Kabel. To nisi nista ubacio. Osiguranje za auto? Rata neka isto za auto? Kredit neki mozda.belfy wrote: ↑22/07/2025 21:475000 EUR netto za cetvoroclanu porodicu nista? pa, ajde da vidimo mozemo li to izracunati...SaraFina wrote: ↑22/07/2025 13:11 Prosječna primanja u Sarajevu sa prosječnim obrazovanjem su u prednosti u odnosu na Minhen, Berlin ili Beč. Računaj da će im jedna kompletna plaća ici u Minhenu na kiriju i režije. Dok u Sarajevu vjerovatno su imali svoju nekretninu.
Za djecu. Vanskolske aktivnosti. Poput fudbala. Racunaj 100 eura. Plus oprema. Onda ekskurzije. Ako je vece djete dzeparac. Ako nije na zanatu.. itd itd
Za odmor ti ne moze biti 5000 dva puta u godini. Cetveroclana porodica. Plus ako su straci u BiH i njima ide 150/200?
@moimoi ne bi dalje ulazila u raspravu. Ne radi tebe. Nego bezveze mi opcenito s ovim likovima.
Last edited by belfy on 22/07/2025 22:09, edited 1 time in total.
-
moimoi
#26838 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
@SaraFina
Ma samo ti navodim fakte.. a svima je jasno da nigdje nije idealno.
Ma samo ti navodim fakte.. a svima je jasno da nigdje nije idealno.
- SaraFina
#26839 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja mislim da 2500 odu svaki mjesec na fiksne troskove. Znaci 2500 ostaje da se poklopi ostalo. Ja nikad mjesecno ne uspijem ostaviti neki planirani iznos na stranu. U 60% slucajeva tokom godinu dana, meni se desi nesto neplanirano. Znaci 7 mjeseci godisnje. Ako su ti starci u BiH bez 200 eura mjesecno ne mozes proci. Minimum.belfy wrote: ↑22/07/2025 22:08znas dobro da sam i ja vani. i mislim da 5000 EUR za cetvoroclanu porodicu nije "nista". evo, ubroji ti i sve te dodatne troskove i napravi racunicu. sumanjam da moze izgledati losije od moje po pitanju sredstava jer sam debelo uvecao troskove. daj neku kalkulaciju...SaraFina wrote: ↑22/07/2025 21:58
1500 stan. A gdje ti je struja, voda i grijanje. Ja se grijem vrlo ekonomicno i racun mi je dvomjesecno 350 eura. To je topla voda i grijanje. Struju placam 180. klima, perilica i sl. Tel i Internet? 70. Netflix i ostale čigabze.. Jbg skupi se. Mada to gledamo kao sitnice. Trenutno svi placamo i tv. Mada ga ne gledam. Plus Kabel. To nisi nista ubacio. Osiguranje za auto? Rata neka isto za auto? Kredit neki mozda.belfy wrote: ↑22/07/2025 21:47
5000 EUR netto za cetvoroclanu porodicu nista? pa, ajde da vidimo mozemo li to izracunati...
Za ovo ostalo sto si ti naveo je ok.
Odmor 5000 je premalo. 2 puta u godini. Ako Imas vikend neke i odlaske i tu racunaj 500 do 700.
Last edited by SaraFina on 22/07/2025 22:17, edited 1 time in total.
- SaraFina
- Dope_Man
#26841 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja mislim da ovaj sa NZ nema pojma. Dijete koje je odraslo i trenutno zivi u Becu, gradu koji je samo na vrhu svake liste najboljih gradova za zivot, sigurno daleko bolje zna kakva je situacija u BiH i kako se tu zivi iz par turistickih posjeta nego neki lik koji nije ni punih 40 godina zivio u BiH, nego sa 33 pobjegao.
Spominjao sam ranije nekad mog rodjaka koji je tako odrastao u Njemackoj i koji je meni, ocito slijepom i glupom, lijepo govorio kako se bolje zivi u BiH. Ja naravno ispao glup, otisao koju godinu kasnije iz BiH.. on jos nije otisao iz te grozne Njemacke u BiH, al kaze da planira, a ja mu vjerujem.
Spominjao sam ranije nekad mog rodjaka koji je tako odrastao u Njemackoj i koji je meni, ocito slijepom i glupom, lijepo govorio kako se bolje zivi u BiH. Ja naravno ispao glup, otisao koju godinu kasnije iz BiH.. on jos nije otisao iz te grozne Njemacke u BiH, al kaze da planira, a ja mu vjerujem.
Last edited by Dope_Man on 22/07/2025 22:24, edited 1 time in total.
- ZoomZoomKiwi
#26842 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Vala bašDope_Man wrote: ↑22/07/2025 22:17 Ja mislim da ovaj sa NZ nema pojma. Dijete koje je odraslo i trenutno zivi u Becu, gradu koji je samo na vrhu svake liste najboljih gradova za zivot, sigurno daleko bolje zna kakva je situacija u BiH i kako se tu zivi iz par turistickih posjeta nego neki lik koji nije ni punih 40 godina zivio u BiH, nego sa 33 pobjegao.
Spominjao sam ranije nekad mog rodzaka koji je tako odrastao u Njemackoj i koji je meni, ocito slijepom i glupom, lijepo govorio kako se bolje zivi u BiH. Ja naravno ispao glup, otisao koju godinu kasnije iz BiH.. on jos nije otisao iz te grozne Njemacke u BiH, al kaze da planira, a ja mu vjerujem.
- SaraFina
#26843 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne radi se tu o pukoj kritici i ti to znas odlicno. Nego o cijelom popratnom ljaksoberskom folkloru. Koji ukljucuje u zavrsnici ovo licitiranje materijalnim stvarima, koje je svakom iole normalnom uzas. Da Se ne lazemo.Dope_Man wrote: ↑22/07/2025 22:17 Ja mislim da ovaj sa NZ nema pojma. Dijete koje je odraslo i trenutno zivi u Becu, gradu koji je samo na vrhu svake liste najboljih gradova za zivot, sigurno daleko bolje zna kakva je situacija u BiH i kako se tu zivi iz par turistickih posjeta nego neki lik koji nije ni punih 40 godina zivio u BiH, nego sa 33 pobjegao.
Spominjao sam ranije nekad mog rodzaka koji je tako odrastao u Njemackoj i koji je meni, ocito slijepom i glupom, lijepo govorio kako se bolje zivi u BiH. Ja naravno ispao glup, otisao koju godinu kasnije iz BiH.. on jos nije otisao iz te grozne Njemacke u BiH, al kaze da planira, a ja mu vjerujem.
-
Karikaturist
#26844 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Izvuku se pare ko od sale, plati osiguranje, auto, gorivo, rodjendan, negdje u restoran, odjeca, obuca, ako imas neki hobi.. Ko god pravi te kalkulacije znaci da je na knap, meni nikad ne bude kako grubo ‘isplaniram’ tako da vise i ne gledam. Imam trosim, nemam sjedim u cosku i citam Rugu na forumu.
- ZoomZoomKiwi
#26845 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ ... rva_pasica
Eto, odrekni se crvenog reisepassa za tamnoplavu knjižicu s trokutićem i zvjezdicama. Ajde
Eto, odrekni se crvenog reisepassa za tamnoplavu knjižicu s trokutićem i zvjezdicama. Ajde
- Ozimician
#26846 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma moze se danas svugdje lijepo zivjeti, ako covjek ima jasan cilj i predstavu sta zeli od zivota, ima opet raznih motiva za odlazak. Ne treba zaboraviti i da ovakav sistem, kakav je u BiH, dobrom dijelu ljudi odgovara, ipak sistem cine ljudi.
Ja sam evo ove godine proveo vec 3 mjeseca u BiH i odlazak kao odlazak iz BiH je u padu, niko o tome vise ne prica u drustvu niti razmislja o tome, a bilo je ono bas masovno, dijelom sto je "otisao ko god je htio otici" i dijelom jer se standard popravio. Statistike sluzbene svakako pokazuju pad od 30% u 2024 vs. 2023, postavljao sam na ovu temu, cak je neko i na temi o demografiji postavljao podatke od njemackog zavoda za statistiku.
Vecina ljudi je islo i ide radi novca, ma sta mi ovdje pricali, prosjecan Auslender ne posjecuje forume, oni su na FB. I ovdje se kao sto vidimo rasprave vrlo cesto svuku u ravan koliko se moze kupiti nekretnina, auta, godisnjih odmora... sta je to nego novac - at the end of the day (ilitiga zivotni standard).
U BiH od svih ljudi koje poznajem jos nisam vidio nikoga da radi u godini 2025 za manje od 2 000 KM (ne samo u Sarajevu, nego u svakom mjestu gdje ima iole zivota), a da ista zna raditi. Cak i mladji penzioneri ubijaju pare na crno radeci kojekakve poslice, koji su sad postali pravo skupi. Satnica cistacice u Sarajevu haman kao u Njemackoj.
Prosjecna plata radnika sa Zapadnog Balkana u 2024 u Njemackoj je bila 2080€ neto. Znaci neko ko danas ide da vozi brzu postu, radi u McD, na aerodromu i sl., a s njemackim nije na ti, nije bas da ima dobre karte. Nije ni trziste rada dobro kao sto je bilo prije par godina, cak je i DHL otpustao, mislim 5k radnika i Liferando otpusta 4000 radnika. Dakle dok plati stan i ostale troskove ostane mu isto kao i u BiH i to u apsolutnom iznosu. Nije neka racunica. Eh sad ide ona prica o dvije plate, ja ni u BiH danas nemam u svom krugu poznanstava nikoga mladjeg od 50 god. a da nema 2 plate. Prosla su ta vremena.
Ja sam evo ove godine proveo vec 3 mjeseca u BiH i odlazak kao odlazak iz BiH je u padu, niko o tome vise ne prica u drustvu niti razmislja o tome, a bilo je ono bas masovno, dijelom sto je "otisao ko god je htio otici" i dijelom jer se standard popravio. Statistike sluzbene svakako pokazuju pad od 30% u 2024 vs. 2023, postavljao sam na ovu temu, cak je neko i na temi o demografiji postavljao podatke od njemackog zavoda za statistiku.
Vecina ljudi je islo i ide radi novca, ma sta mi ovdje pricali, prosjecan Auslender ne posjecuje forume, oni su na FB. I ovdje se kao sto vidimo rasprave vrlo cesto svuku u ravan koliko se moze kupiti nekretnina, auta, godisnjih odmora... sta je to nego novac - at the end of the day (ilitiga zivotni standard).
U BiH od svih ljudi koje poznajem jos nisam vidio nikoga da radi u godini 2025 za manje od 2 000 KM (ne samo u Sarajevu, nego u svakom mjestu gdje ima iole zivota), a da ista zna raditi. Cak i mladji penzioneri ubijaju pare na crno radeci kojekakve poslice, koji su sad postali pravo skupi. Satnica cistacice u Sarajevu haman kao u Njemackoj.
Prosjecna plata radnika sa Zapadnog Balkana u 2024 u Njemackoj je bila 2080€ neto. Znaci neko ko danas ide da vozi brzu postu, radi u McD, na aerodromu i sl., a s njemackim nije na ti, nije bas da ima dobre karte. Nije ni trziste rada dobro kao sto je bilo prije par godina, cak je i DHL otpustao, mislim 5k radnika i Liferando otpusta 4000 radnika. Dakle dok plati stan i ostale troskove ostane mu isto kao i u BiH i to u apsolutnom iznosu. Nije neka racunica. Eh sad ide ona prica o dvije plate, ja ni u BiH danas nemam u svom krugu poznanstava nikoga mladjeg od 50 god. a da nema 2 plate. Prosla su ta vremena.
- Optimus09
#26847 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Samo pasos dobiti pa lagano u BiH 
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#26848 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jbt zivot najgori soj dijasporaca he ovaj ko ovaj sara, smjesti dupe u bec, uzivaj u svim pogodnoatima koji ti bec i zap europa nude, ali govori svima kako je u bosni bolje i kako se u toj istoj zap europi ne moze zivjeti sa 5000e
boji se konkurencije, sta li
-
moimoi
#26849 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zvucacu k’o Grunf “bolje zaradjivati 5000 eura, nego 5000 KM” to je cinjenica. Pa iako su stan, rezije etc znatno jeftiniji u BiH.
Ljudi dragi.. svjesni ste valjda i sami- bilo gdje da dodjete sa 5000 eura i 2500eur, razlika je ogromna. Konacno sva bijela tehnika, garderoba etc je iste cijene u BiH.. mimo sto kod nas ne postoje stvarna snizenja. Samo lazna.
Ljudi dragi.. svjesni ste valjda i sami- bilo gdje da dodjete sa 5000 eura i 2500eur, razlika je ogromna. Konacno sva bijela tehnika, garderoba etc je iste cijene u BiH.. mimo sto kod nas ne postoje stvarna snizenja. Samo lazna.
- SaraFina
#26850 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zašto pises neistine? Ja nigdje nisam rekla da je u BiH bolje. Niti da ljudi ne trebaju ici. I živjeti gdje im je bolje. Ja sam osudila vas krkanluk i likujući lažni folklor uzdizanja nad narodom koji živi u BiH. Licitiranje kojekakvim materijalnim stvarima i ostale popratne ljaksoberska teme.izvrsni direktor wrote: ↑22/07/2025 22:43 Jbt zivot najgori soj dijasporaca he ovaj ko ovaj sara, smjesti dupe u bec, uzivaj u svim pogodnoatima koji ti bec i zap europa nude, ali govori svima kako je u bosni bolje i kako se u toj istoj zap europi ne moze zivjeti sa 5000eboji se konkurencije, sta li
Koje svakodnevno furate.
Sto se tice 5000 eura za porodicu od 4 clana. Ako ti pola od toga ode na fiksne troškove, a hoće, to nije neka lova od koje ćeš moći ostaviti neke vratolomno visoke cifre za godinu dana.
Last edited by SaraFina on 22/07/2025 22:55, edited 1 time in total.