Nisu gluposti, više puta si ti to pokazao. Volimo, doduše više volim jednu drugu zastavu, ljepša je od ove, ali nema veze.archi_a wrote: ↑09/07/2025 19:10Gluposti si napisao, ničim potkrijepljene.U svakom slučaju me raduje da volimo istu zastavu.
Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦
- liyf
#12726 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦
-
archi_a
#12727 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦
Ljiljane jelde?!?
Pa reci slobodno, naši smo.
Ništa protiv da koristiš zastavu, samo bi bilo ljepše da je ponekad koristiš kod stvarne sreće a ne kod prosipanja sarkazma. Ne možeš ti majstore napisati ništa što mi već ne znamo i što nije 100 puta rečeno, samo ti nastavak u vidu detektovanja stvarnog krivca i nazivanja stvari pravim imenom šteka.
Ništa protiv da koristiš zastavu, samo bi bilo ljepše da je ponekad koristiš kod stvarne sreće a ne kod prosipanja sarkazma. Ne možeš ti majstore napisati ništa što mi već ne znamo i što nije 100 puta rečeno, samo ti nastavak u vidu detektovanja stvarnog krivca i nazivanja stvari pravim imenom šteka.
-
archi_a
#12728 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦
Šra je ovo, sve neke lijepe vijesti.Vlada Kantona Sarajevo usvojila je danas, 9. jula, Projekt pojačanog kapaciteta opremljenosti Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo vozilima za specijalne namjene, čime je omogućena nabavka još tri specijalna oklopna vozila za policiju u Kantonu Sarajevo.
Projekt pojačanog kapaciteta opremljenosti Uprave policije MUP-a KS odnosi se na nastavak realizacije nabavki specijalnih oklopnih vozila, imajući u vidu da su tri ovakva vozila nabavljena i predstavljena javnosti u septembru 2024.godine.
Nakon toga, pokrenuti su postupci nabavki, te zaključeni ugovori u novembru 2024. godine i maju 2025. godine za nabavku još četiri vozila, od čega bi isporuka prva dva trebala uskoro biti realizovana. Zahvaljujući današnjoj odluci Vlade KS, za očekivati je da će Uprava policije MUP-a KS uskoro pokrenuti postupak nabavke za još tri vozila, čime bi ih ukupno na raspolaganju trebali imati deset.
- liyf
#12729 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦
Ne znam smijem li. Dosta onih koji služe u OS su protiv ljiljana, da ih ne naljutim, poznaješ ih i ti koliko i ja.archi_a wrote: ↑09/07/2025 19:18 Ljiljane jelde?!?![]()
Ništa protiv da koristiš zastavu, samo bi bilo ljepše da je ponekad koristiš kod stvarne sreče a ne kod prosipanja sarkazma. Ne možeš ti majstore napisati ništa što mi već ne znamo i što nije 100 puta rečeno, samo ti nastavak u vidu detektovanja stvarnog krivca i nazivanja stvari pravim imenom šteka.
Nije to prosipanje sarkazma, pogledaj aktivnosti NATOa u Srbiji i pogledaj kod nas, k'o da oni hoće da uđu u NATO a ne mi. Hajde da nam doniraju oružje, pancire, šljemove, ali brate, čekić, vaservagu, 3 metra i mistriju.
-
GOLDZEN
#12730 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦
Za promjenu i neke lijepe vijesti danas. Roshel Senator u FBiH:archi_a wrote: ↑09/07/2025 19:31Šra je ovo, sve neke lijepe vijesti.Vlada Kantona Sarajevo usvojila je danas, 9. jula, Projekt pojačanog kapaciteta opremljenosti Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo vozilima za specijalne namjene, čime je omogućena nabavka još tri specijalna oklopna vozila za policiju u Kantonu Sarajevo.
Projekt pojačanog kapaciteta opremljenosti Uprave policije MUP-a KS odnosi se na nastavak realizacije nabavki specijalnih oklopnih vozila, imajući u vidu da su tri ovakva vozila nabavljena i predstavljena javnosti u septembru 2024.godine.
Nakon toga, pokrenuti su postupci nabavki, te zaključeni ugovori u novembru 2024. godine i maju 2025. godine za nabavku još četiri vozila, od čega bi isporuka prva dva trebala uskoro biti realizovana. Zahvaljujući današnjoj odluci Vlade KS, za očekivati je da će Uprava policije MUP-a KS uskoro pokrenuti postupak nabavke za još tri vozila, čime bi ih ukupno na raspolaganju trebali imati deset.![]()
8 dostavljeno
11 pod ugovorom
3 u planu
Do kraja naredne godine (ako i Sarajevo ova posljednja 3 potpiše do kraja 2025.) na stanju 22 vozila.
-
GOLDZEN
#12731 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦
Malo nevezano za temu ali SJJ dobilo novo vatrogasno vozilo.
-
archi_a
#12732 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦
OS BiH, ulaz u Memorijalni centar Srebrenica - Potočari

-
CrveniKuk
#12733 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦
Da li se zna, na koji način i kako će biti formiran Rezervni sastav OS BiH? Da li ce od rezervnog sastava biti formirane posebne jedinice ili će biti, po potrebi, korištene za popunu jedinica akvinog sastava OS BiH?
-
archi_a
#12734 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦
Prednacrt pravilnika je još uvijek dostupan samo užem krugu ljudi.
-
CrveniKuk
#12735 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦
Interesantna tema. Vjerovatno će biti dosta toga potrebno za rezervni sastav. Koji će rodovi i službe biti formirane od rezervnog sastava će odrediti opremu i oruzije koje će za njih biti nabavljeno. Dobro je, što je u cijelu priču uključen NATO.
- liyf
#12736 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦
Halalite,
Mada, plan je da se penzioniše barem jedna Puma, ako ne i obje
edit: Ne znam zašto se tema ne bi proširila i na Civilnu Zaštitu, ima dosta dobrih tema i noviteta
U istoj konfiguraciji kao trenutni, uz ovog novog imali bi 2 Rosenbauer Pume, 2 Rosenbauer Panthera i 1 Scaniju od Ciglera (cigara emoji). Uz sva ova vozila, SJJ ima kapacitet vode od 48000 litara, kapacitet pjenila od 9000 litara i kapacitet praha od 1250kg, što bi samo po sebi aerodromu Sarajevo donijelo sigurnosno-vatrogasni standard CAT-10 - tj. najveći, što znači da može primiti avione poput A380, B747, B777-9, An-225.
Mada, plan je da se penzioniše barem jedna Puma, ako ne i obje
edit: Ne znam zašto se tema ne bi proširila i na Civilnu Zaštitu, ima dosta dobrih tema i noviteta
-
Rostovo97
#12737 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦
5.000 ljudi je pola aktivnog sastava, od toga ćeš ih imati dosta koji ovu zemlju ni ne smatraju svojom. Uvaženi gospodin ministar govori kako su OS BiH spremne da odgovore na prijetnje u svakom trenutku pa onda izjavi da je to vojska za sviju (Srbe, Hrvate, Bošnjake i ostale)... Vjerovatno misli na prirodne prijetnje kod tog odgovora ma da se i tu pita predsjedništvo, sva priča oko rezervnog sastava je klimava, ovo može valjati za ljude koji su u VF bili pa im na silu oduzeti činovi pa su zbog toga napustali tad novoformirane OS, imaš fanatika koji vole vojsku kao život pa će vjerovatno podnijeti zahtjev za rezervni sastav, ima tu "mlađi' ljudi... Za ostale ne znam, šta oni misle da je napustati posao za par mjeseci obuke realno? Malo koji će poslodavac to platiti, možda im se dječaci šta su tek srednju završili odazovu.
-
Iceplayer
#12738 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦
Ovdje mnogo propagande ima i ništa u ovoj industriji nije slučajno.
Od kad je krenulo ovo sa Pretisom, hrvatski mediji svaki dan objavljuju novu propagandu evo danasnji naslov sa Večernji list:
Pretis otišao u minus od 370 mil. KM jer su sve tvrtke vojne industrije isključivo pod upravom Bošnjak
Pretis treba biti pod upravom hrvata, pa da završi kao Vitezit?
Od kad je krenulo ovo sa Pretisom, hrvatski mediji svaki dan objavljuju novu propagandu evo danasnji naslov sa Večernji list:
Pretis otišao u minus od 370 mil. KM jer su sve tvrtke vojne industrije isključivo pod upravom Bošnjak
- liyf
#12739 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦
KUCZ KS - PVB KS, OSBiH, MUP KS na svečanoj smotri u Ilijašu (kme kme civilna zaštita)

-
Hrmpallier
#12740 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦
Bošnjaka ili Hrvata, daznt metr. Ima li bar malo kakve državice ? Valjda bi ona mogla malo da se umiješa u svoj pos'o. Ili, kao u Vitezu, lokalni sudija (sutkinja, što bi se reklo), čeka da se lokalne kambadahije dogovore, pa da joj izrecituju presudu.Iceplayer wrote: ↑12/07/2025 12:05 Ovdje mnogo propagande ima i ništa u ovoj industriji nije slučajno.
A oni, nikako da se dogovore. I kako može biti državice u Vitezu, ako je nema u sarajevskoj kotlini, a tamo je nema. Bojim se da smo potpuno nesvjesni stanja. Prvo mentalnog stanja naroda, pa onda i svega ostalog.
-
archi_a
#12741 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦
MUP BPK, Goražde

"Ovih dana dolaze nam i dva oklopna vozila iz Kanade koja smo naručili uz pomoć Vlade FBiH u vrijednosti od tri miliona KM. Moramo gledati u budućnost. Za dvije godine primili smo više od 40 policijskih službenika, raspisan je konkurs za još 20 što je za naš kanton dobro. Mi jesmo mali kanton, ali smo po geostrateškom položaju možda i najbitniji kanton u državi BiH", kazao je Bogunić.
-
archi_a
-
archi_a
-
archi_a
#12744 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦
OS BiH, kasarna Rajlovac

-
GOLDZEN
#12745 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦
Super dva kantona (KS i ZDK) dvije različite letjelice, dvije različite kategorije a ne bi me iznenadilo da budu i dva različita proizvođača. Umjesto da se prati KS po ovom pitanju s obzirom da su prvi okončali taj postupak, kod nas sve radi bez ikakvog smislenog plana. Svaki kanton druga letjelica kao da se radi o saveznim državama u SAD-u koje to mogu priuštiti a ne o BiH. Nikad ništa kako treba..Što se tiče nabavke helikoptera, konkurs je okončan i sada smo u fazi perioda predviđenog za eventualne žalbe. Dobili smo dvije ponude, a pobijedio je dobavljač koji je ponudio nov helikpoter, za cijenu od 8.200.000 KM. Tender je predviđao i nabavku do tri godine starog helikpotera, ali smo dobili ponudu za nabavku nove letjelice, za sredstva koja smo već opredjelili - navodi Aličić.
- liyf
#12746 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦
ZDK ga nabavlja 15 godina. Prvo su htjeli helikopter star 37god da bi mogli uzet koji fening, a ne sumnjam da ce i sada biti slicna stvar.GOLDZEN wrote: ↑21/07/2025 11:00Super dva kantona (KS i ZDK) dvije različite letjelice, dvije različite kategorije a ne bi me iznenadilo da budu i dva različita proizvođača. Umjesto da se prati KS po ovom pitanju s obzirom da su prvi okončali taj postupak, kod nas sve radi bez ikakvog smislenog plana. Svaki kanton druga letjelica kao da se radi o saveznim državama u SAD-u koje to mogu priuštiti a ne o BiH. Nikad ništa kako treba..Što se tiče nabavke helikoptera, konkurs je okončan i sada smo u fazi perioda predviđenog za eventualne žalbe. Dobili smo dvije ponude, a pobijedio je dobavljač koji je ponudio nov helikpoter, za cijenu od 8.200.000 KM. Tender je predviđao i nabavku do tri godine starog helikpotera, ali smo dobili ponudu za nabavku nove letjelice, za sredstva koja smo već opredjelili - navodi Aličić.
Od ZDKa i njihovog "ozbiljnog" programa nema nista
-
GOLDZEN
#12747 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦
Iskreno ako će ovako, nadam se da neće biti ništa od ovoga.liyf wrote: ↑21/07/2025 11:08ZDK ga nabavlja 15 godina. Prvo su htjeli helikopter star 37god da bi mogli uzet koji fening, a ne sumnjam da ce i sada biti slicna stvar.GOLDZEN wrote: ↑21/07/2025 11:00Super dva kantona (KS i ZDK) dvije različite letjelice, dvije različite kategorije a ne bi me iznenadilo da budu i dva različita proizvođača. Umjesto da se prati KS po ovom pitanju s obzirom da su prvi okončali taj postupak, kod nas sve radi bez ikakvog smislenog plana. Svaki kanton druga letjelica kao da se radi o saveznim državama u SAD-u koje to mogu priuštiti a ne o BiH. Nikad ništa kako treba..Što se tiče nabavke helikoptera, konkurs je okončan i sada smo u fazi perioda predviđenog za eventualne žalbe. Dobili smo dvije ponude, a pobijedio je dobavljač koji je ponudio nov helikpoter, za cijenu od 8.200.000 KM. Tender je predviđao i nabavku do tri godine starog helikpotera, ali smo dobili ponudu za nabavku nove letjelice, za sredstva koja smo već opredjelili - navodi Aličić.
- liyf
#12748 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦
A ide sve zbrdazdola, polako brate, nigdje se ne žuri i imaš bitnijeg posla od helikoptera. Niti imaš obučene pilote (polovan helikopter se ne proizvodi po 9 mjeseci), niti imaš obučenu posadu (SAR-MEDEVAC-SPJ), a niti imaš realno uslove koji će to zadovoljiti.GOLDZEN wrote: ↑21/07/2025 12:10Iskreno ako će ovako, nadam se da neće biti ništa od ovoga.liyf wrote: ↑21/07/2025 11:08ZDK ga nabavlja 15 godina. Prvo su htjeli helikopter star 37god da bi mogli uzet koji fening, a ne sumnjam da ce i sada biti slicna stvar.GOLDZEN wrote: ↑21/07/2025 11:00
Super dva kantona (KS i ZDK) dvije različite letjelice, dvije različite kategorije a ne bi me iznenadilo da budu i dva različita proizvođača. Umjesto da se prati KS po ovom pitanju s obzirom da su prvi okončali taj postupak, kod nas sve radi bez ikakvog smislenog plana. Svaki kanton druga letjelica kao da se radi o saveznim državama u SAD-u koje to mogu priuštiti a ne o BiH. Nikad ništa kako treba..
Meni ne smeta kupovina različitih letjelica ako je opravdano, Bell 412 možda ne izvršava posao gorskog spašavanja kao recimo Super puma ili H145, ali mislim da kod njih nema takvih razmišljanja
-
Dr Arsla
#12749 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦
Šta bi sa Bayraktarima ? Dođoše li i gdje će biti stacionirani ?
-
Hrmpallier
#12750 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦
Važno je da budući helikopteri budu jednoobrazni, pa makar i "gori". Pretpostavljam da su i oni "gori", dovoljno dobri za ono za šta su namijenjeni.liyf wrote: ↑21/07/2025 16:31A ide sve zbrdazdola, polako brate, nigdje se ne žuri i imaš bitnijeg posla od helikoptera. Niti imaš obučene pilote (polovan helikopter se ne proizvodi po 9 mjeseci), niti imaš obučenu posadu (SAR-MEDEVAC-SPJ), a niti imaš realno uslove koji će to zadovoljiti.
Meni ne smeta kupovina različitih letjelica ako je opravdano, Bell 412 možda ne izvršava posao gorskog spašavanja kao recimo Super puma ili H145, ali mislim da kod njih nema takvih razmišljanja
Mislim da Crna Gora ( 4 kom ) i Slovenija imaju iste helikoptere ( Bell 412 ), pa zašto i BiH ne bi s njima činila mrežicu, koja omogućava lakše održavanje, s obzirom na pripadajući set, dostupnih rezervnih dijelova.