Istočno Sarajevo
- dječak sa šibicama
#7351 Re: Istočno Sarajevo
Logicno, kakav crni distrikt, ionako se gradjanska vlast vise i ne pretvara da je multinacionalna, taman jos cetnici fale
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#7352 Re: Istočno Sarajevo
Ispade da Bosna faktički nema već makar dva distrikta. Pored klasičnog primjera Brčkog tu je i Mostar, koji je isto uređen po modelu koji je sličan nekom distriktu.
Vidimo kako to tamo funkcioniše.
Mislim, vratite se malo u 95. godinu. Ako su Krajišnik i ekipa uspjeli da natjeraju sarajevske Srbe da bukvalno bježe sa područja na kojem su bili cijeli rat, i koje je držala VRS, zašto mislite da ih ne bi sprječili da se vrate u Hrasno, Čvilu? Možda bi to nekad kasnije bilo lakše, ali do tada bi se već iskristarilizarlo šta je srpsko, a šta bošnjačko Sarajevo.
Taj distrikt bi samo formalno bio distrikt, a de facto spoj dvije interesne sfere.
Da ne spomenem da bi srpska strana u takvom slučaju vjerovatno napravila stvarno nešto što konkuriše Sarajevu, sa širinom Ilidže, sa Vogošćom, Hadžićima, pa tek onda ovaj dio što sad čini Istočno Sarajevo, komotno bi napravili dio grada koji ima više stanovnika od bošnjačkog i onda kasnije tražili ukidanje prava za druge narode.
Tako nekako završe svi pokušaji distrikta, nažalost. Jednostavno, da stvarno jedan takav distrikt zaživi treba makar da postoji stanovništvo koje je izmješano po svim dijelovima grada. A to se vjerovatno ne bi dogodilo.
Zato je prijedlog da se danas napravi neki distrikt još čudniji. To što se nešto zove distriktom ne znači automatski da je sve med i mlijeko. Svako bi samo počeo govoriti "srpsko/bošnjačko Sarajevo" u i gotovo. Dvije interesne sfere gdje se politike međusobno ne miješaju i gotovo.
I ne, definitivno ne bi jačalo poziciju grada kod drugih naroda. Naprotiv, novine bi bile puno lokalnih svađa. Zamišljam na manifestacije tipa "Distrikt Sarajevo - obilježavanje Dana nezavisnosti", dana državnosti, ma vjerovatno bi i 6.april bio sporan jer bi Lukavčani tražili da dan grada bude dan ulazaska Kraljeve vojske 1918.
Mislim, vratite se malo u 95. godinu. Ako su Krajišnik i ekipa uspjeli da natjeraju sarajevske Srbe da bukvalno bježe sa područja na kojem su bili cijeli rat, i koje je držala VRS, zašto mislite da ih ne bi sprječili da se vrate u Hrasno, Čvilu? Možda bi to nekad kasnije bilo lakše, ali do tada bi se već iskristarilizarlo šta je srpsko, a šta bošnjačko Sarajevo.
Taj distrikt bi samo formalno bio distrikt, a de facto spoj dvije interesne sfere.
Da ne spomenem da bi srpska strana u takvom slučaju vjerovatno napravila stvarno nešto što konkuriše Sarajevu, sa širinom Ilidže, sa Vogošćom, Hadžićima, pa tek onda ovaj dio što sad čini Istočno Sarajevo, komotno bi napravili dio grada koji ima više stanovnika od bošnjačkog i onda kasnije tražili ukidanje prava za druge narode.
Tako nekako završe svi pokušaji distrikta, nažalost. Jednostavno, da stvarno jedan takav distrikt zaživi treba makar da postoji stanovništvo koje je izmješano po svim dijelovima grada. A to se vjerovatno ne bi dogodilo.
Zato je prijedlog da se danas napravi neki distrikt još čudniji. To što se nešto zove distriktom ne znači automatski da je sve med i mlijeko. Svako bi samo počeo govoriti "srpsko/bošnjačko Sarajevo" u i gotovo. Dvije interesne sfere gdje se politike međusobno ne miješaju i gotovo.
I ne, definitivno ne bi jačalo poziciju grada kod drugih naroda. Naprotiv, novine bi bile puno lokalnih svađa. Zamišljam na manifestacije tipa "Distrikt Sarajevo - obilježavanje Dana nezavisnosti", dana državnosti, ma vjerovatno bi i 6.april bio sporan jer bi Lukavčani tražili da dan grada bude dan ulazaska Kraljeve vojske 1918.
- Prpa.ba
#7353 Re: Istočno Sarajevo
Kakve se gluposti ovdje pisu, ovo je nevidjeno. Ne cudi, skupili se idolopoklonici delicija iz Istocnog Sarajeva, pa namastavaju kako pravoslavcima dati upravljanje bosnjackim novcem i na lokalnom nivou.
Nema nikakvog distrikta, niti Bosnjaci zele dijeliti lokalnu vlast sa stanovnicima okupiranog dijela Sarajeva.
Zna se kako jedino moze izgledati reintegracija.
Model Grbavice.
Nema nikakvog distrikta, niti Bosnjaci zele dijeliti lokalnu vlast sa stanovnicima okupiranog dijela Sarajeva.
Zna se kako jedino moze izgledati reintegracija.
Model Grbavice.
-
Nisamsdaali
#7354 Re: Istočno Sarajevo
Koliko god mi htjeli unitarizam, ja prvi, gradjansku državu i sve ostalo, mnogima u svojim krugovima sam već prikazivao scenario u kojem bi ministar ili čak premijer kantona (ukoliko bi srpski mandati bili tas na vagi za formiranje vlasti, a bilo bi i takvih situacija) ili gradonačelnik Sarajeva bio negator genocida, države BiH, njenih praznika i institucija…sehohari wrote: ↑18/07/2025 19:19 Ispade da Bosna faktički nema već makar dva distrikta. Pored klasičnog primjera Brčkog tu je i Mostar, koji je isto uređen po modelu koji je sličan nekom distriktu.
Svi mi želimo ujedinjene zajednice i državu ali da se gradjanski narativi u potpunosti prime kod cijelog stanovništva, što je svakako razumno i jedini način da tako nešto opstane. Ali terenska realnost je drugačija, te bi izgledne posljedice pravljenja distrikta vjerujem stvarale ogromne glavobolje kod stanovništva sadašnjeg KS, pogotovo zbog trenutne kratkovidnosti. Unitarizacija nije sinonim za apsolutnu pobjedu probosanske strane, iako tako zvuči, osim u slučaju apsolutne vojne pobjede,, samo bi imali urušeni državni politički sistem u malome
-
tokio25
#7355 Re: Istočno Sarajevo
Jbt sad svi neki generali poslije bitke
I svako ko je protiv vaseg narativa je cetnik ustasa balija komunjara i sta sve ne
Doduse naucili smo vec od rata da je tako pa ne cudi
Ja mislim da bi se vama san ostvario da je alija potpisao 23% teritorije i te stvari
I svako ko je protiv vaseg narativa je cetnik ustasa balija komunjara i sta sve ne
Doduse naucili smo vec od rata da je tako pa ne cudi
Ja mislim da bi se vama san ostvario da je alija potpisao 23% teritorije i te stvari
- Prpa.ba
#7356 Re: Istočno Sarajevo
odakle vise iskacete, tokio, zavrzlama, ovaj, onaj, ko ce vas vise pohvatati i kako vam se da, ko s trake 
-
HelaS
#7357 Re: Istočno Sarajevo
Ti si zalutao među ljude, "karabaja"Mate_Miso_Kovac wrote: ↑18/07/2025 16:49Omakao ti se sitni tipfeler pa si umjesto "jer bi u izbore bila ukljucena i četnička strana, koja je silovala i terorizirala grad 4 godine, na ravnopravnim osnovama" napisao ovo gore...
Neka hvala, karabaja...
- PreWiBa
#7358 Re: Istočno Sarajevo
Kako ne bi?HelaS wrote: ↑18/07/2025 13:37Sarajevo je trebalo i moralo biti Distrikt, u kontekstu Daytonskog rješenja rata. Bila bi to najpametnija odluka koja bi omogućila Sarajevu ogroman razvoj, i infrastrukture - saobraćajne, vodoopskrbne, plinovodne, kanalizacione itd. i uredan razvoj stanogradnje i normalne cijene stanova, i demografiju, i mnogo još.konektovan wrote: ↑18/07/2025 11:59Pa da je trebalo da bude distrikt bilo bi jos 95...tokio25 wrote: ↑18/07/2025 09:44
cekaj ba opet ti iz berlina bi da nama uredjujes
ovdje je bas potreban sarajevo distrikt i to su mozda trebali na pocetku uraditi umjesto sto su uradili brcko distrikt
tu bi sarajevo postalo bas glavni grad drzave a ne da ga iz rs smatraju tamo nekom federacijom i nije to nas grad i sl
Nazalost, to i ovi iz Njemacke vide , za razliku od tebe..
Vrlo bitno: Glasačko tijelo Sarajevo Distrikta bilo bi ujednačenije, ne bi bilo početne dominacije SDA, kasnije uzurpacije SDP i njihove podjele, jer bi u izbore bila uključena i srpska strana na ravnopravnim osnovama. Sve bi bilo drugačije, sve.
30-tak godina nakon rata samo defetizam, nedostatak vizije, lični animoziteti i slična crnila mogu biti protivnici ovakve ideje i njene realizacije.
Pa baš bi tek onda bilo SDA, u situaciji gdje se svako boji dominacije drugog, najviše se glasa za striktno etničke stranke.
-
HelaS
#7359 Re: Istočno Sarajevo
Ako u Istočnom Sarajevu imamo 99% srpskog biračkog tijela i u Zapadnom Sarajevu trećinu na Trojku SDP-NiP i NS, trećinu na SDA-DF-SBiH i trećinu na ostele stranke, kad se to sve pomiješa ako i glasa za svoje, srpska strana ne bi dominirala, niti bi bošnjačka nit svi ostali. To bi bio čist pluralizamsehohari wrote: ↑18/07/2025 21:37Kako ne bi?HelaS wrote: ↑18/07/2025 13:37Vrlo bitno: Glasačko tijelo Sarajevo Distrikta bilo bi ujednačenije, ne bi bilo početne dominacije SDA, kasnije uzurpacije SDP i njihove podjele, jer bi u izbore bila uključena i srpska strana na ravnopravnim osnovama. Sve bi bilo drugačije, sve.SpoilerShowSarajevo je trebalo i moralo biti Distrikt, u kontekstu Daytonskog rješenja rata. Bila bi to najpametnija odluka koja bi omogućila Sarajevu ogroman razvoj, i infrastrukture - saobraćajne, vodoopskrbne, plinovodne, kanalizacione itd. i uredan razvoj stanogradnje i normalne cijene stanova, i demografiju, i mnogo još.konektovan wrote: ↑18/07/2025 11:59
Pa da je trebalo da bude distrikt bilo bi jos 95...
Nazalost, to i ovi iz Njemacke vide , za razliku od tebe..SpoilerShow30-tak godina nakon rata samo defetizam, nedostatak vizije, lični animoziteti i slična crnila mogu biti protivnici ovakve ideje i njene realizacije.
Pa baš bi tek onda bilo SDA, u situaciji gdje se svako boji dominacije drugog, najviše se glasa za striktno etničke stranke.
- Mate_Miso_Kovac
#7360 Re: Istočno Sarajevo
Nisam ja nigdje zalutao, nego imam dovoljno godina da se sjećam podruma, mirisa zapaljenog nebodera, bjezanja pod snajperima dok roditelji nose svoj cijeli zivot u dvije kese stvari koje su im ostale iz sprženog stana, granata, kanistera s vodom i slicnih stvari.HelaS wrote: ↑18/07/2025 21:11Ti si zalutao među ljude, "karabaja"Mate_Miso_Kovac wrote: ↑18/07/2025 16:49Omakao ti se sitni tipfeler pa si umjesto "jer bi u izbore bila ukljucena i četnička strana, koja je silovala i terorizirala grad 4 godine, na ravnopravnim osnovama" napisao ovo gore...
Neka hvala, karabaja...![]()
"Ljudi" koji su mi poklonili ta sjećanja su idalje s druge strane brda u svojoj novoj inat kasabi.
Ako ti nedostaju, stanova da se kupe u Lukavici ima.
Što se mene tiče, to nisu ljudi, to je civilizacijski abortus... jebat im cijelo porodično stablo, ne trebaju mi...
- PreWiBa
#7361 Re: Istočno Sarajevo
Ne. Ako su Srbi svakako 100% u Lukavici, nema šanse da nešto tipa NS ili SDP pobjedi ili dobiji neki značajni udio u Sarajevu. U takvim situacijama, stvara se "borba za svoje" gdje će svako svakom brojati krvna zrnca. Brane se interesi, niko neće glasati za Srbina, pa da onda kasnije dođe u rizik da ovaj pređe u drugi tabor i tako dođe do disbalansa.HelaS wrote: ↑18/07/2025 21:48Ako u Istočnom Sarajevu imamo 99% srpskog biračkog tijela i u Zapadnom Sarajevu trećinu na Trojku SDP-NiP i NS, trećinu na SDA-DF-SBiH i trećinu na ostele stranke, kad se to sve pomiješa ako i glasa za svoje, srpska strana ne bi dominirala, niti bi bošnjačka nit svi ostali. To bi bio čist pluralizamsehohari wrote: ↑18/07/2025 21:37Kako ne bi?HelaS wrote: ↑18/07/2025 13:37Vrlo bitno: Glasačko tijelo Sarajevo Distrikta bilo bi ujednačenije, ne bi bilo početne dominacije SDA, kasnije uzurpacije SDP i njihove podjele, jer bi u izbore bila uključena i srpska strana na ravnopravnim osnovama. Sve bi bilo drugačije, sve.SpoilerShow
Sarajevo je trebalo i moralo biti Distrikt, u kontekstu Daytonskog rješenja rata. Bila bi to najpametnija odluka koja bi omogućila Sarajevu ogroman razvoj, i infrastrukture - saobraćajne, vodoopskrbne, plinovodne, kanalizacione itd. i uredan razvoj stanogradnje i normalne cijene stanova, i demografiju, i mnogo još.SpoilerShow30-tak godina nakon rata samo defetizam, nedostatak vizije, lični animoziteti i slična crnila mogu biti protivnici ovakve ideje i njene realizacije.
-
HelaS
#7362 Re: Istočno Sarajevo
Vidi, sad nešto kontam... apsolutno me boli kurac jesi li ti bježao od snajpera i krio se u podrumu. Svoju mržnju i sav taj psihološki poremećaj spram ljudi koje lično i ne znaš, zadrži za svoje privatne sesije, ili pozovi psihoterapeuta da ti pomogne. Nemaš pravo, rat je završen prije 30 godina, ne možeš vječno sjediti u mraku i jebavati ljudima porodična stabla, neko će te u ludnicu odvesti.Mate_Miso_Kovac wrote: ↑18/07/2025 21:56Nisam ja nigdje zalutao, nego imam dovoljno godina da se sjećam podruma, mirisa zapaljenog nebodera, bjezanja pod snajperima dok roditelji nose svoj cijeli zivot u dvije kese stvari koje su im ostale iz sprženog stana, granata, kanistera s vodom i slicnih stvari.HelaS wrote: ↑18/07/2025 21:11Ti si zalutao među ljude, "karabaja"Mate_Miso_Kovac wrote: ↑18/07/2025 16:49
Omakao ti se sitni tipfeler pa si umjesto "jer bi u izbore bila ukljucena i četnička strana, koja je silovala i terorizirala grad 4 godine, na ravnopravnim osnovama" napisao ovo gore...
Neka hvala, karabaja...![]()
Ljudi koji su mi poklonili ta sjećanja su idalje s druge strane brda u svojoj novoj inat kasabi.
Što se mene tiče, jebat im cijelo porodično stablo, ne trebaju mi...
A s druge strane, mislim da samo provociraš i pišeš tekst da podigneš tenzije, ali ok. Oboje je za neke dobre terapije
-
HelaS
#7363 Re: Istočno Sarajevo
Zašto ne bih glasao za Srbina ako taj Srbin ima dobre ideje, ako ima dobar napredan plan i ako je dobro za razvoj države, društva, privrede, ekonomije? Zašto bih bio primitivan i da glasam za svoje, pa makar bilo naopako, ne razumijem tesehohari wrote: ↑18/07/2025 22:03Ne. Ako su Srbi svakako 100% u Lukavici, nema šanse da nešto tipa NS ili SDP pobjedi ili dobiji neki značajni udio u Sarajevu. U takvim situacijama, stvara se "borba za svoje" gdje će svako svakom brojati krvna zrnca. Brane se interesi, niko neće glasati za Srbina, pa da onda kasnije dođe u rizik da ovaj pređe u drugi tabor i tako dođe do disbalansa.HelaS wrote: ↑18/07/2025 21:48Ako u Istočnom Sarajevu imamo 99% srpskog biračkog tijela i u Zapadnom Sarajevu trećinu na Trojku SDP-NiP i NS, trećinu na SDA-DF-SBiH i trećinu na ostele stranke, kad se to sve pomiješa ako i glasa za svoje, srpska strana ne bi dominirala, niti bi bošnjačka nit svi ostali. To bi bio čist pluralizam
- van Basten
#7364 Re: Istočno Sarajevo
E šta sve internet trpi... 
- Prpa.ba
#7365 Re: Istočno Sarajevo
Samo da se ko ne zabuni, kolega je forumski promotor bratunacke namjenske industrije "podignute s ledine" od strane marljivih mu sunarodnjaka.
Covjeku nedostaje opcija da na lokalnom nivou glasa za svoje. Da je kako zadrzati prebivaliste, a da glas ne propadne ispod cenzusa. I sjete se Distrikta Sarajevo.

Covjeku nedostaje opcija da na lokalnom nivou glasa za svoje. Da je kako zadrzati prebivaliste, a da glas ne propadne ispod cenzusa. I sjete se Distrikta Sarajevo.
-
zigson
#7366 Re: Istočno Sarajevo
Ja stvarno ne znam gdje pojedini zive i da li prate svakodnevne politicke situacije a najbitnije BLOKADE od strane hrvatskih i srpskih stranki, koje ne dozvoljavaju napredak drzave, a dali bi najjacu ekonomiju u drzavi, glavni grad iste, istima na upravljanje radi necega, cega ustvari tacno?
Bolje da vam je na pamet palo da se ukida nacionalni kljuc, dom naroda i slicne gluposti, vi bi formirali distrikt sarajevo. E svasta fakat.
Da napomenem, nisu mi problem ni srbi ni hrvati nego njihova politicka elita koja ne zeli dobro ovoj nasoj drzavi, a vjerujem da ne bi zeljeli dobro ni tom distriktu sarajevo, imali bi blokade u blokadama jbt
Bolje da vam je na pamet palo da se ukida nacionalni kljuc, dom naroda i slicne gluposti, vi bi formirali distrikt sarajevo. E svasta fakat.
Da napomenem, nisu mi problem ni srbi ni hrvati nego njihova politicka elita koja ne zeli dobro ovoj nasoj drzavi, a vjerujem da ne bi zeljeli dobro ni tom distriktu sarajevo, imali bi blokade u blokadama jbt
Last edited by zigson on 18/07/2025 23:30, edited 1 time in total.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#7367 Re: Istočno Sarajevo
Upravo si ti svojim komentarima provocirao,..kakav ctni distrikt.HelaS wrote: ↑18/07/2025 22:04Vidi, sad nešto kontam... apsolutno me boli kurac jesi li ti bježao od snajpera i krio se u podrumu. Svoju mržnju i sav taj psihološki poremećaj spram ljudi koje lično i ne znaš, zadrži za svoje privatne sesije, ili pozovi psihoterapeuta da ti pomogne. Nemaš pravo, rat je završen prije 30 godina, ne možeš vječno sjediti u mraku i jebavati ljudima porodična stabla, neko će te u ludnicu odvesti.Mate_Miso_Kovac wrote: ↑18/07/2025 21:56Nisam ja nigdje zalutao, nego imam dovoljno godina da se sjećam podruma, mirisa zapaljenog nebodera, bjezanja pod snajperima dok roditelji nose svoj cijeli zivot u dvije kese stvari koje su im ostale iz sprženog stana, granata, kanistera s vodom i slicnih stvari.
Ljudi koji su mi poklonili ta sjećanja su idalje s druge strane brda u svojoj novoj inat kasabi.
A s druge strane, mislim da samo provociraš i pišeš tekst da podigneš tenzije, ali ok. Oboje je za neke dobre terapije
-
zigson
#7368 Re: Istočno Sarajevo
Gdje ces s helasom normalno komuniciratikonektovan wrote: ↑18/07/2025 23:29Upravo si ti svojim komentarima provocirao,..kakav ctni distrikt.HelaS wrote: ↑18/07/2025 22:04Vidi, sad nešto kontam... apsolutno me boli kurac jesi li ti bježao od snajpera i krio se u podrumu. Svoju mržnju i sav taj psihološki poremećaj spram ljudi koje lično i ne znaš, zadrži za svoje privatne sesije, ili pozovi psihoterapeuta da ti pomogne. Nemaš pravo, rat je završen prije 30 godina, ne možeš vječno sjediti u mraku i jebavati ljudima porodična stabla, neko će te u ludnicu odvesti.Mate_Miso_Kovac wrote: ↑18/07/2025 21:56
Nisam ja nigdje zalutao, nego imam dovoljno godina da se sjećam podruma, mirisa zapaljenog nebodera, bjezanja pod snajperima dok roditelji nose svoj cijeli zivot u dvije kese stvari koje su im ostale iz sprženog stana, granata, kanistera s vodom i slicnih stvari.
A s druge strane, mislim da samo provociraš i pišeš tekst da podigneš tenzije, ali ok. Oboje je za neke dobre terapije![]()
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#7369 Re: Istočno Sarajevo
Sarajevo distrikt bi funkcionisao kao drzavna vlast.
Ni budzet se ne bi mogao usvojiti.
Ni budzet se ne bi mogao usvojiti.
- dječak sa šibicama
#7370 Re: Istočno Sarajevo
Ne dat cetnicima bosnjacku zemlju i bosnjacke pare, ne daj bosne lendoooo
-
1Dante1
#7371 Re: Istočno Sarajevo
Mate_Miso_Kovac wrote: ↑18/07/2025 21:56 Ako ti nedostaju, stanova da se kupe u Lukavici ima.
Što se mene tiče, to nisu ljudi, to je civilizacijski abortus... jebat im cijelo porodično stablo, ne trebaju mi...
Zbog ovakvih stavova APSOLUTNO podrzavam da republika srpska postane nezavisna drzava, ili drzava u sklopu smrdije. Kada se ima ovakvo misljenje i kada se ne radi na bilo kakvim promjenama onda je ocito, cij je grunt, nejgova zemlja. Cij su ljudi, njegova zemlja, ukratko.
-
1Dante1
#7372 Re: Istočno Sarajevo
Blokade su sa sve tri strane. Koliko jedni zatezu, drugi ili treci nista manje to ne rade i to sve u direktnom ili precutnom dogovoru.zigson wrote: ↑18/07/2025 23:29 Ja stvarno ne znam gdje pojedini zive i da li prate svakodnevne politicke situacije a najbitnije BLOKADE od strane hrvatskih i srpskih stranki, koje ne dozvoljavaju napredak drzave, a dali bi najjacu ekonomiju u drzavi, glavni grad iste, istima na upravljanje radi necega, cega ustvari tacno?
Da su Bosnjaci brinuli o drzavi, npr dozvolili bi da se prijavis u iStocno i da imas zdravstveno u KS. No nisu, ne interesuje ih, svako svoje zapisava.
-
Nisamsdaali
#7373 Re: Istočno Sarajevo
Al čuj prpe, “pravoslavci” i Bošnjaci, to je ta novobošnjačka vizija baštinjenja srpskohrvatskog nacionalizma i šovinizma za sirotinju
- Prpa.ba
#7374 Re: Istočno Sarajevo
Bas zbog stavova, ma 'ajdeee bre
Kakve gluposti za naivne. Ko se prijavi u okupiranom dijelu Sarajeva, taj ne placa doprinose u KS. Na osnovu cega tacno da konzumira zdravstvene i druge usluge u KS, kada ih ne placa? Kako iz toga iskljuciti pravoslavce, koji bi jedva docekali da balijama nabijaju racune po KCUS-u i OB?
Begajte...
-
Dobrinjac-u-Pragu
#7375 Re: Istočno Sarajevo
ma nema sanse sada za distrikt, tamo je previse tih nacionalista i cetnika jos uvijek. ali kad dodje nova generacija i kad se dovoljno veliki dio sarajeva preseli tamo (cijene stanova, manji troskovi, blizina grada...) onda je distrikt moguc. tamo treba da nadjaca racionalizam nad nacionalizmom, a to vjerujem da je moguce tek za 20-30 godina.