Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#26426 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Velkoski wrote: 18/07/2025 01:23 Ne razumijem zašto je teško shvatiti da neko više voli prošetati Ferhadijom jer se tu osjeća dobro nego šetati pored Kensingtona ili bilo čega drugog, gdje je totalno druga kultura, ljudi - sve? Ljudima se gadi i slušati njemački i engleski 24/7.

I hvala biologiji pa postoji veliki broj ljudi koji se identifikuju s nečim, inače bi '92. bilo pravo grdno, kad već spominješ granate.
Lijepo je sve to vidjeti i obici i otici prohodati po svijetu jal turisticki jal poslovno.

Meni licno su ta iskustva donijela stav da malo vise pocnem cijeniti svoje i ono odakle dolazim.
Chloe
Photo mod

#26427 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Chloe »

_BataZiv_0809 wrote: 18/07/2025 08:37
Velkoski wrote: 18/07/2025 01:23 Ne razumijem zašto je teško shvatiti da neko više voli prošetati Ferhadijom jer se tu osjeća dobro nego šetati pored Kensingtona ili bilo čega drugog, gdje je totalno druga kultura, ljudi - sve? Ljudima se gadi i slušati njemački i engleski 24/7.

I hvala biologiji pa postoji veliki broj ljudi koji se identifikuju s nečim, inače bi '92. bilo pravo grdno, kad već spominješ granate.
Lijepo je sve to vidjeti i obici i otici prohodati po svijetu jal turisticki jal poslovno.

Meni licno su ta iskustva donijela stav da malo vise pocnem cijeniti svoje i ono odakle dolazim.
:srce: 👍
tuitamo

#26428 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tuitamo »

Velkoski wrote: 18/07/2025 00:37 Ljudi se svrstavaju u grupe i plemena otkad postoje, šta je tu čudno?
Čudno je onome ko identitet uzme zdravo za gotovo.
Svaki narod, svaka zemlja počiva, raste, opstaje na identitetu i pripadnosti.
Ko to spremno odbaci onda i umanji značaj istog. Tamo gdje je otišao i živi kao stranac uživa sve do jedne tačke: dok je svima dobro. Kad prestane biti dobro, prvi će osjetiti stranac. Onda će gledati gdje i kome pripada. Ja to nikome ne želim. Ali svijet je u takvim govnima da nije pametno omalovažavati identitet i pripadnost kao vrijednosti koje mnogi njeguju.
geralt

#26429 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by geralt »

tuitamo wrote: 18/07/2025 09:20
Velkoski wrote: 18/07/2025 00:37 Ljudi se svrstavaju u grupe i plemena otkad postoje, šta je tu čudno?
Ko to spremno odbaci onda i umanji značaj istog. Tamo gdje je otišao i živi kao stranac uživa sve do jedne tačke: dok je svima dobro. Kad prestane biti dobro, prvi će osjetiti stranac. Onda će gledati gdje i kome pripada. Ja to nikome ne želim. Ali svijet je u takvim govnima da nije pametno omalovažavati identitet i pripadnost kao vrijednosti koje mnogi njeguju.
Vojislav Seselj i Milan Lukic su isto prilicno vrijednovali identitet i pripadnost.
512MB

#26430 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

tramvajtrojka wrote: 18/07/2025 01:30

Image

Ocm ni jelisejska polja ovu zlatnu dolinu ne gumo zamijeniti :mrgreen: :mrgreen: pa se ganola niz nadmline spustis u carsiju i u lacavu na casu vina :skoljka: i onda umjesto ovog rahatluka da budes u majnhajmu da ti helga iznad tebe sere jer pijes kafu na svom balkonu
Image

Ma prelijepo, samo lud covjek ne voli Rajvosa i zivot u njemu i taj merak pogotovo zimi.
tokio25

#26431 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tokio25 »

malo je glupa prica da neko nekome govori kako da se osjeca
evo ja zivim u bih a vise se osjecam japancem nego bosancem
i blizi mi je i po moralu i po odgoju i po svemu neki holandjanin nego neki bosnjo da nazovem
Ozimician

#26432 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Da je ikome bitno kako se ko osjeca, ne bi postojale granice.

To kako se ti osjecas je daleko manje bitno od toga kako te drugi percipiraju. 10000x primjera iz historije, sto BiH, sto evropske, sto svjetske...
Trappist

#26433 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Trappist »

Ozimician wrote: 18/07/2025 09:51 Da je ikome bitno kako se ko osjeca, ne bi postojale granice.

To kako se ti osjecas je daleko manje bitno od toga kako te drugi percipiraju. 10000x primjera iz historije, sto BiH, sto evropske, sto svjetske...
:thumbup:
Trappist

#26434 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Trappist »

kakav identitet? Cega identitet? Pa od prvog covjeka u africi se desavaju konstantno migracije, granice se mijenjaju stoljecima, nazivi naroda-drzava, sve se mijenja, i sad odjednom ja imam neki identitet jer sam rodjen tacno u nekom mjestu?
tokio25

#26435 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tokio25 »

Ozimician wrote: 18/07/2025 09:51 Da je ikome bitno kako se ko osjeca, ne bi postojale granice.

pa zasto me percipiraju tako kako me percipira neko? zato sto odem u njemacku i hocu da imam balkanski milje u sred minhena
naravno da ce me gledati drugacije i da ce me percipirati kao balkanca jugosa ili kako vec
ako ides u minhen valjda se trebas ponasati kao domacin a ne da ja namecem svoj svjetonazor nad onim koji oni gaje stotinama godina

najbolji primejr je ovdje na temi
tamo zivi xx godina a glavna razonoda mu klix forum i kaze ne mogu ja sa svabama talijanima spancima svedjanima hladni su ovakvi su onakvi su i sl
pa normalno da su takvi kad nisi ni pokusao u toliko godina da komuniciras s njima a kamoli da se druzis

naravno ima razlike u svjetonazoru odgoju i svemu al upravo na ti si trebao racunati kad si odlazio
i upravo to je rjesenje na pitanje u naslovu

kad se isplati iseljenje iz bih u druge drzave?
kad vidis da je prelazak na taj nacin zivota isplativiji i ima vise beneficija nego ostanak u bih

ps. rodjen sam u jugi osjecam se jugosloven
sta ja imam od toga i u samoj bih? izdajica ko nas bre zavadi prica i sl
Last edited by tokio25 on 18/07/2025 10:09, edited 1 time in total.
Karikaturist

#26436 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Karikaturist »

Mah, prica za narodne mase od koje se niko hljeba nije najeo.
ZoomZoomKiwi

#26437 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

geralt wrote: 18/07/2025 09:27
Vojislav Seselj i Milan Lukic su isto prilicno vrijednovali identitet i pripadnost.
Tačno tako.

Karikaturist wrote: 18/07/2025 10:09 Mah, prica za narodne mase od koje se niko hljeba nije najeo.
I opet, tačno tako.

:thumbup:

Ko prevaziđe te bedastoće u glavi može onda stvarno da uživa u životu.

Sutra hipotetički da dođu neki napredniji stanovnici neke druge planete i da nas krenu kosit’, svi bismo im bili ista govna. To je jedina istina.

Granice se “odozgo” ne vide.
geralt

#26438 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by geralt »

Kad neko sa Balkana pocne pricati o identitetu i pripadanju, ja refleksivno pocnem gledati po sobi sta mogu iskoristiti kao hladno oruzje.
klixoris

#26439 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by klixoris »

Ja iskreno ne kontam ljude koji odu vani i onda u zemlji u kojoj se skrase nađu ljude koji su također iz BiH i regije pa se isključivo sa njima druže...
Valjda ako si odlučio da se preseliš u neku zemlju onda je logično da se u nju integrišeš u smislu jezika, ljudi itd...
Ali to su vjerovatno ljudi koji su iz BiH otišli iz finansijskih razloga, a ne okruženja
Lično, kada bih zbrisao iz BiH, ne da bih izbjegavao kontakt sa ljudima iz BiH i regije nego bih i u putu izbjegavao prolazak kroz BiH - vozio bih okolo.
Ja bih baš intenzivno radio na brisanju tog "identiteta", a usvajao bih identitet zemlje u koju sam se preselio. Isto i za državljanstvo - onog momenta kada bih dobio državljanstvo zemlje u koju sam odselio, BiH pasoš pa-pa. Završavanje tih papira bi ujedno bila i moja posljednja posjeta BiH...
Jest da si za lokalce i dalje stranac, papak sa Balkana, ali vjerujem da bi te opet tako više cijenili nego nekoga ko je došao da nameće svoje običaje, ne trudi se ni jezik da nauči itd.
Last edited by klixoris on 18/07/2025 10:35, edited 2 times in total.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#26440 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

kad neko pored vlastite porodice, prijatelja, hobija, posla...odluci da se identifikuje prema nametnutom politickom pojmu zvani "drzava" ili "zastava" onda znas koliko je sati :-)
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#26441 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

klixoris wrote: 18/07/2025 10:31 Ja iskreno ne kontam ljude koji odu vani i onda u zemlji u kojoj se skrase nađu ljude koji su također iz BiH i regije pa se isključivo sa njima druže...
Valjda ako si odlučio da se preseliš u neku zemlju onda je logično da se u nju integrišeš u smislu jezika, ljudi itd...
Ali to su vjerovatno ljudi koji su iz BiH otišli iz finansijskih razloga, a ne okruženja
Lično, kada bih zbrisao iz BiH, ne da bih izbjegavao kontakt sa ljudima iz BiH i regije nego bih i u putu izbjegavao prolazak kroz BiH - vozio bih okolo.
Ja bih baš intenzivno radio na brisanju tog svog bosanskog identiteta i usvajao bih identitet zemlje u koju sam se preselio. Jest da si za lokalce i dalje stranac, papak sa Balkana, ali vjerujem da bi te opet više cijenili tako nego nekoga ko je došao da nameće svoje običaje i jedva želi i jezik da nauči
Kao neko ko je rođen ovdje:

Ne bi, takvi ljudi se većinom sažaljavaju ili smatraju čudnjacima. Jedino u nekom desničarskim krugovima možda.
Većinu ljudi boli briga šta si, makar u modernim dijelovima zemlje.

Mada je i u pravu, kada zagusti definitivno zna da zagusti i onda se pika šta si i ko si. Nažalost.
Ozimician

#26442 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Lijepa prica, naivna i utopisticka.

U USA i slicnim zemljama nije problem, ali po Evropi se itekako zna ko je ko.

Vodi se iscrpna statistika o migracijama, cak i o migracijskom backgroundu. Migracijski background se brise onom djetetu, kojemu u trenutku rodjenja oba roditelja imaju njemacko drzavljanstvo.

Kad tek dodjes i radis prijavu, na prvom terminu u uredu za strance pitaju za religijsku pripadnost, ono WTF. Naravno, mozes reci sta zelis, ali je meni bilo nevjerovatno da neka drzavna ustanova vodi sluzbenu evidenciju o tome.

Ono, mozes se ti identificirati kako zelis, ali da je to nebitno, ne bi postojale drzave, pasosi, granice i ovakve sluzbene evidencije.
Dope_Man

#26443 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

klixoris wrote: 18/07/2025 10:31 Ja iskreno ne kontam ljude koji odu vani i onda u zemlji u kojoj se skrase nađu ljude koji su također iz BiH i regije pa se isključivo sa njima druže...
Da, to vjerovatno budu ljudi koji su tu primarno zbog novca, a mahanje zastavom zemlje iz koje su otisli im je najveci moguci vid satisfakcije. Takvi nemaju namjeru da se ikad integrisu, djecu ce tu napraviti i odgojiti da budu "patriote" za nekom zemljom koji mozda vide 1-2 puta godisnje. Al taj profil ljudi je svakako za izbjegavati, generalno ako neko cijeni te grupne identitete vise nego svoju i dobrobit svoje porodice i bliskih prijatelja je za mene osoba s kojom nemam puno zajednickih tema.
Ja bih baš intenzivno radio na brisanju tog "identiteta", a usvajao bih identitet zemlje u koju sam se preselio. Isto i za državljanstvo - onog momenta kada bih dobio državljanstvo zemlje u koju sam odselio, BiH pasoš pa-pa.
Sa ovim se ne bih nuzno slozio. Ja niti izbjegavam, ali ni ne trazim aktivno. Jednostavno ulazim u pricu s ljudima s kojima mi pase prica i to je to. Ako se nekom svodi prica na nacionalni, etnicki, religijski ili bilo koji drugi grupni identitet, a nema nista zanimljivo za samog sebe kao jedinku reci.. necemo ni imati naredni razgovor. Jer ono.. OK, obojica smo rodjeni u BiH (zapravo tad je bila Juga al eto)... i sta sad. Nisam se druzio ni sa svakim Bosancem dok sam zivio u BiH, pa ne moram ni ovdje.

A u BiH idem da posjetim porodicu i prijatelje koje bih isto tako isao posjetiti sutra u neku drugu drzavu da se presele. Da nema tih ljudi ja ne bih vjerovatno nikad vise dosao u BiH jer sam je davno skoro cijelu obisao i sad bih radije obilazio lokacije u svojoj novoj drzavi ili okolnim drzavama jer je hrpa toga sto nisam vidio ranije. Pasos svakako uzimam cim se otvori mogucnost jer opet ovo je zemlja koju sam odabrao i gdje planiram boraviti dugorocno.
tokio25

#26444 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tokio25 »

Ozimician wrote: 18/07/2025 10:46 Lijepa prica, naivna i utopisticka.

Vodi se iscrpna statistika o migracijama, cak i o migracijskom backgroundu. Migracijski background se brise onom djetetu, kojemu u trenutku rodjenja oba roditelja imaju njemacko drzavljanstvo.

Kad tek dodjes i radis prijavu, na prvom terminu u uredu za strance pitaju za religijsku pripadnost, ono WTF. Naravno, mozes reci sta zelis, ali je meni bilo nevjerovatno da neka drzavna ustanova vodi sluzbenu evidenciju o tome.

Ono, mozes se ti identificirati kako zelis, ali da je to nebitno, ne bi postojale drzave, pasosi, granice i ovakve sluzbene evidencije.
pa bitno je jer postoje ljudi kojima je bitno
kao sto je bitno nekom muji u bih bitno je i tamo nekom hansu dzonu huanu i sl
al razlika izmedju muje i hansa dzona i sl je vjerovatno u procentu
kod nas se svi busaju u vjeru naciju i sta vec a kod njih vecinom jedino je bitna nacija a to je da se njemackom ponosi i lotar mateus i boateng i ko zna ko jos a kod nas bi tog istog "boatenga" pljuvali samo zato jer je razlicit
Bodkin

#26445 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

da da. ko je ikad najebao na balkanu, na "svom" od "svojih" i kad je dobro i kad je lose
Bodkin

#26446 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Ozimician wrote: 18/07/2025 10:46 Lijepa prica, naivna i utopisticka.

sta je tu cudno? zasto je problem voditi statistiku o tome?
Ozimician

#26447 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Ja sam odgojen tako da nikad nije bilo bitno ko je koje vjere i nacije i zivio sam u takvom okruzenju. Nikad me niko od sluzbenih osoba u BiH nije pitao koje sam vjere. Mozda nekome ko je navikao na podjele po vjeri su takva pitanja normalna, meni licno nisu.

Zato mi je to bilo sokantno da me neko pita za religijsku pripadnost i to iz sluzbenih razloga. Ta pripadnost se kasnije provlaci i kroz ostale dokumente.

Ne vidim nikakvo racionalno, dobronamjerno opravdanje za to. Oni obicno na to odgovore "takav je zakon" i kao nema dalje rasprave.
Mene su ucili da je vjera privatna stvar.
tokio25

#26448 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tokio25 »

Ozimician wrote: 18/07/2025 11:18 Ja sam odgojen tako da nikad nije bilo bitno ko je koje vjere i nacije i zivio sam u takvom okruzenju. Nikad me niko od sluzbenih osoba u BiH nije pitao koje sam vjere. Mozda nekome ko je navikao na podjele po vjeri su takva pitanja normalna, meni licno nisu.

Zato mi je to bilo sokantno da me neko pita za religijsku pripadnost i to iz sluzbenih razloga. Ta pripadnost se kasnije provlaci i kroz ostale dokumente.

Ne vidim nikakvo racionalno, dobronamjerno opravdanje za to. Oni obicno na to odgovore "takav je zakon" i kao nema dalje rasprave.
Mene su ucili da je vjera privatna stvar.
ne znam zasto pitaju al ocito imaju neke razloge

kod nas te pita za ime i to mu je odgovor i koje si vjere ili religije :D
tako da cesto pogrijese kad je neko ateista a ime mu amir jovan ili mate i onda te trpa u jednu od te 3 religije

tako da mi je jasno u neku ruku sto pitaju zato sto se ti mozes osjecati i rastafarijanac i ateista i katolik i musliman
stubrijez

#26449 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

Mene je bas zateklo u Njemackoj kad su me pitali izmedju ostalih formalnosti Religion? Bas me je iznenadilo... I to dva puta je bilo, jednom u bolnici pred operaciju i drugi put isto ne mogu da se sjetim gdje. Ne znam sta ce im ta info, nikad nigdje ni u BiH ni u stranim firmama ranije niko me nije pitao to pitanje. Logicnije je da su pitali jesi li vjernik pa onda pripadnost religiji isl. Bezvezno...
tokio25

#26450 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tokio25 »

stubrijez wrote: 18/07/2025 11:24 Mene je bas zateklo u Njemackoj kad su me pitali izmedju ostalih formalnosti Religion? Bas me je iznenadilo... I to dva puta je bilo, jednom u bolnici pred operaciju i drugi put isto ne mogu da se sjetim gdje. Ne znam sta ce im ta info, nikad nigdje ni u BiH ni u stranim firmama ranije niko me nije pitao to pitanje. Logicnije je da su pitali jesi li vjernik pa onda pripadnost religiji isl. Bezvezno...
u bolnici ok jer da znaju kako da te okupaju ako umres :D
Post Reply