stani malo, šprdo si se sa narativima sada tvrdiš da na osnovu njega dobija izbore.
znaš li ti uopšte na kraju šta tvrdiš, pripadniče moderne evropske demokratije?
stani malo, šprdo si se sa narativima sada tvrdiš da na osnovu njega dobija izbore.
Gore sam već napisao, da je taj narativ bezvrijedan.
Nema Bošnjaka političara proBiH orijentiranih!No Mind wrote: ↑17/07/2025 21:11Da upadnem padobranski. Ovo najbolje mozes sama sebi odgovoriti, one koje tebe najvise "zuljaju" su najvise pro- BiH.KraljicaIzJajca wrote: ↑17/07/2025 21:00Koje konkretno stranke u BiH su pro BiH stranke?SaraFina wrote: ↑17/07/2025 17:59 Bilo bi pozeljno da se unaprijed pro BiH stranke oglase i stave do znanja i Svabi i MZ da u njihovim redovima nece biti Lijanovica. U slucaju da nametne i pogoduje HDZ-u. Onda Svabo i neka stvori pro BiH opciju koja ce legalizirati njegovo nametanje i uspostaviti vlast pod tim uvjetima. Ne moze nikog ni Svabo ni MZ natjerati da legalizira njihova s..nja
To treba vec sada reci jasno i otvoreno. Ako je ovo mrtvo slovo na papiru da NAS umire, kao onom presudom za negiranje genocida sto su, nema od toga nista.
Malo otmu Srbima da bi HDZ-u lavovski ustupak napravili.
Koje su to konkretno proBiH stranke?SaraFina wrote: ↑17/07/2025 21:06Mozda bolje „Pro BiH“ da Bude jasnije. Realnost je da nijedna od njih nece iskociti dobrovoljno iz vlasti i tendera kojekakvih. I da ce zarad drzave i naroda koji ih birao uskratiti legaliziranje i nametnuto HDZ-u. To smo vec vidjeli u raznoraznim opcijama. Ali prica da ne mogu nista, ako Svabo nametne je laz. Mogu. Necemo ucestovati u formiranju vlasti i trazi druge.KraljicaIzJajca wrote: ↑17/07/2025 21:00Koje konkretno stranke u BiH su pro BiH stranke?SaraFina wrote: ↑17/07/2025 17:59 Bilo bi pozeljno da se unaprijed pro BiH stranke oglase i stave do znanja i Svabi i MZ da u njihovim redovima nece biti Lijanovica. U slucaju da nametne i pogoduje HDZ-u. Onda Svabo i neka stvori pro BiH opciju koja ce legalizirati njegovo nametanje i uspostaviti vlast pod tim uvjetima. Ne moze nikog ni Svabo ni MZ natjerati da legalizira njihova s..nja
To treba vec sada reci jasno i otvoreno. Ako je ovo mrtvo slovo na papiru da NAS umire, kao onom presudom za negiranje genocida sto su, nema od toga nista.
Malo otmu Srbima da bi HDZ-u lavovski ustupak napravili.
Ova izjava ti je apolutno neistinita. Znaci, po teoriji vjerojatnoce, mora postojati barem 1. Mora!KraljicaIzJajca wrote: ↑17/07/2025 21:29Nema Bošnjaka političara proBiH orijentiranih!
Svijesni ste toga, zato ni nemate konkretne odgovore o listi tih proBiH stranaka ni političara.
Evo sad je trojka pro BiH. I SDA i SDF tvrde da su pro BiH itd itd.KraljicaIzJajca wrote: ↑17/07/2025 21:32Koje su to konkretno proBiH stranke?SaraFina wrote: ↑17/07/2025 21:06Mozda bolje „Pro BiH“ da Bude jasnije. Realnost je da nijedna od njih nece iskociti dobrovoljno iz vlasti i tendera kojekakvih. I da ce zarad drzave i naroda koji ih birao uskratiti legaliziranje i nametnuto HDZ-u. To smo vec vidjeli u raznoraznim opcijama. Ali prica da ne mogu nista, ako Svabo nametne je laz. Mogu. Necemo ucestovati u formiranju vlasti i trazi druge.
Sve stranke obecavaju med i mlijeko, ali to nije moje pitanje.
Šta smatraš "energetskim objektima"?gabonski udav wrote: ↑17/07/2025 21:19Federacija za ovih 30 godina nije napravila nijedan energetski objekat (a to su jako skupe stvari koje se pritom dugo prave) pa se zato energetski sistem danas raspda,, napravila je prakticno isto kilometara autoputa ko doplo manja RS mada je FBiH patentirala nekakve LOT-ove u metrima pa 100 kilometara autoputa podjeli u 20 LOT-ova da zvuci vise...SpoilerShowNizak dug sam po sebi ne govori ama bas nista o nekoj ekonomiji. Dug Federacije i RS je nominalno otprilike isti - po 6,5 milijardi maraka, ali je FBIH duplo veca ekonomija pa ima manje opterecenje, ali pravo je pitanje zasto je to tako?
Nije FBiH u boljoj situaciji po pitanju duga sto ima bolju ekonomiju vec sto ne ulaze u kvalitet zivota vlastitih gradjana, a to ide prije svega na dushu ljencuga i ublehasa iz SDA jer su od 30 postdejtonskih godina oni vladali preko 20.
SpoilerShowU RS-u se napravilo i pravi X novih bolnica dok Federacija vegetira. Od kad se prica o novoj bolnici u Zenici, a nije jos ni lopata zabodena. A procjene su da ce kostati 300 miliona. Nije Jahorina Austrija za Bjelasnicu, Igman i Vlasic sama od sebe vec sto je u nju ulozenu 200 miliona dok je na Federalnim planiama i dalje najveci investitor Josip Broz. Pa ona krivina (Igište) kod Vlasenice je prije par mjeseci dibla zicaru od 30-40 miliona. Kupovani su helikopteri...
To nema nikakve veze sa "zavaljivanjem" vec sa podizanjem kvaliteta zivota shodno mogucnostima (a to sto su mogucnosti male je druga tema).
Trojka je tu jeste bolja od SDA, ali je to zasada mali uzorak i to prije svega u Kantonu Sarajevo (novi tramvaji, rekonstrukcija pruge, tramvaja do Hransice, trola do Vogosce...).
Sve se to naravno radi iz kredita. Ovi prije svega saobracajni infrastrukturni projekti po KS su svakako pohvalni, ali to su ipak projekti manje vrijednost. Putevi, energetika, bolnice...E to ako se pocne graditi tada dug pocinje ozbiljnije da skace jer su to skupe stvari.
Medjutim, pravi problem lezi u mizernom rastu i razvoju ekonomije u oba entiteta, a tu nema ama bas nikakve razlike izmedju entiteta.
Tvrde, ali rade obratno, dakle nisu proBiH!SaraFina wrote: ↑17/07/2025 21:34Evo sad je trojka pro BiH. I SDA i SDF tvrde da su pro BiH itd itd.KraljicaIzJajca wrote: ↑17/07/2025 21:32Koje su to konkretno proBiH stranke?SaraFina wrote: ↑17/07/2025 21:06
Mozda bolje „Pro BiH“ da Bude jasnije. Realnost je da nijedna od njih nece iskociti dobrovoljno iz vlasti i tendera kojekakvih. I da ce zarad drzave i naroda koji ih birao uskratiti legaliziranje i nametnuto HDZ-u. To smo vec vidjeli u raznoraznim opcijama. Ali prica da ne mogu nista, ako Svabo nametne je laz. Mogu. Necemo ucestovati u formiranju vlasti i trazi druge.
Sve stranke obecavaju med i mlijeko, ali to nije moje pitanje.
Stranke, političari??no_sekirli wrote: ↑17/07/2025 21:34Ova izjava ti je apolutno neistinita. Znaci, po teoriji vjerojatnoce, mora postojati barem 1. Mora!KraljicaIzJajca wrote: ↑17/07/2025 21:29Nema Bošnjaka političara proBiH orijentiranih!
Svijesni ste toga, zato ni nemate konkretne odgovore o listi tih proBiH stranaka ni političara.
Kao sto ima i Hrvata, Srba i ostalih koji su proBiH.
Tvrdis ono sto u teoriji, a ni u praksi nije moguce.KraljicaIzJajca wrote: ↑17/07/2025 21:37Stranke, političari??no_sekirli wrote: ↑17/07/2025 21:34Ova izjava ti je apolutno neistinita. Znaci, po teoriji vjerojatnoce, mora postojati barem 1. Mora!KraljicaIzJajca wrote: ↑17/07/2025 21:29
Nema Bošnjaka političara proBiH orijentiranih!
Ma nema nikoga proBiH, svi imaju svoju verziju BiH.
Što je to "ono" što tvrdim?no_sekirli wrote: ↑17/07/2025 21:40Tvrdis ono sto u teoriji, a ni u praksi nije moguce.KraljicaIzJajca wrote: ↑17/07/2025 21:37Stranke, političari??no_sekirli wrote: ↑17/07/2025 21:34
Ova izjava ti je apolutno neistinita. Znaci, po teoriji vjerojatnoce, mora postojati barem 1. Mora!
Pa valjda znas procitati ono sta tvrdis, ako si zaboravila vlastite misli.KraljicaIzJajca wrote: ↑17/07/2025 21:44Što je to "ono" što tvrdim?no_sekirli wrote: ↑17/07/2025 21:40Tvrdis ono sto u teoriji, a ni u praksi nije moguce.KraljicaIzJajca wrote: ↑17/07/2025 21:37
Stranke, političari??
Pa temoelektrane i hidrocentrale, a to je jako skupo. Jedino sto je napravljeno (i to privatna investicija) u cijeloj BiH su Stanari prije desetak godina koji su kostali oko 800-850 miliona (plus 200-300 miliona ulaganje u rudnik). I to za samo 300 MW.
Ja nisam ništa tvrdila o mogućnosti nečega!no_sekirli wrote: ↑17/07/2025 21:46Pa valjda znas procitati ono sta tvrdis, ako si zaboravila vlastite misli.
Ne znas ti sta pises, nego pises samo eto 'nakoKraljicaIzJajca wrote: ↑17/07/2025 21:56Ja nisam ništa tvrdila o mogućnosti nečega!no_sekirli wrote: ↑17/07/2025 21:46Pa valjda znas procitati ono sta tvrdis, ako si zaboravila vlastite misli.
Zašto bi država u nekakvom kvazikapitalističkom režimu gradila energetske objekte. Nije li ekonomičnije ponuditi državnu imovinu u koncesiju i dati mogućnost privatnim novcima da gradi. Sve, pa i energetske objekte. Osim onih na fosilna goriva, jer postoje prepreke iz EU, ali i da ne postoje, prvi ja bih im "kamenom razbio prozor". Slično je i sa hidroenergetskim objektima. Grade se vjetroparkovi, ima ih i ima još prostora. Takođe, grade se solarne elektrane, za njih naročito imamo kapacitet, a nisu beznačajan izvor energije.gabonski udav wrote: ↑17/07/2025 21:50Pa temoelektrane i hidrocentrale, a to je jako skupo. Jedino sto je napravljeno (i to privatna investicija) u cijeloj BiH su Stanari prije desetak godina koji su kostali oko 800-850 miliona (plus 200-300 miliona ulaganje u rudnik). I to za samo 300 MW.
S ovom inflacijom bi to sada bilo daleko iznad milijarde. Kao sto rekoh jako skupo, a dugo se gradi.
Vjetrenjace i solar su egzotika, jer je to em nestabilan izvor em male snage...
pa stani sada jel to samo narativ na kojem Čović dobija izbore ili je pitanje svih pitanja?
Njihovi postovi, pa slobodno mogu reći na skoro svim temama, u zadnjih mjesec dana npr. kad bi sve povadio i poredao, tvrdim da im ne bi mogao naći kontinuitet niti smisao. Pišu ovdje besmislice, pišu da potroše svoje dokono vrijeme, pišu iako i ne poznaju materiju, iako to nije branjeno, ali je nepristojno. Jednom rječju - njih dvije izuzetno energično ovdje trolaju.no_sekirli wrote: ↑17/07/2025 22:02Ne znas ti sta pises, nego pises samo eto 'nakoKraljicaIzJajca wrote: ↑17/07/2025 21:56Ja nisam ništa tvrdila o mogućnosti nečega!no_sekirli wrote: ↑17/07/2025 21:46
Pa valjda znas procitati ono sta tvrdis, ako si zaboravila vlastite misli.
Pa to je skroz druga tema, U ovom slucaju je sustina da se u proteklih 30 godina NIJE NISTA napravilo. Nepovratno izgubljeno i vrijeme i pare.HelaS wrote: ↑17/07/2025 22:07Zašto bi država u nekakvom kvazikapitalističkom režimu gradila energetske objekte. Nije li ekonomičnije ponuditi državnu imovinu u koncesiju i dati mogućnost privatnim novcima da gradi. Sve, pa i energetske objekte. Osim onih na fosilna goriva, jer postoje prepreke iz EU, ali i da ne postoje, prvi ja bih im "kamenom razbio prozor". Slično je i sa hidroenergetskim objektima. Grade se vjetroparkovi, ima ih i ima još prostora. Takođe, grade se solarne elektrane, za njih naročito imamo kapacitet, a nisu beznačajan izvor energije.gabonski udav wrote: ↑17/07/2025 21:50Pa temoelektrane i hidrocentrale, a to je jako skupo. Jedino sto je napravljeno (i to privatna investicija) u cijeloj BiH su Stanari prije desetak godina koji su kostali oko 800-850 miliona (plus 200-300 miliona ulaganje u rudnik). I to za samo 300 MW.
S ovom inflacijom bi to sada bilo daleko iznad milijarde. Kao sto rekoh jako skupo, a dugo se gradi.
Zašto bismo ukidali FERK, čini mi se čak i da je takva organizacija Ustavom normirana.gabonski udav wrote: ↑17/07/2025 22:20Pa to je skroz druga tema, U ovom slucaju je sustina da se u proteklih 30 godina NIJE NISTA napravilo. Nepovratno izgubljeno i vrijeme i pare.HelaS wrote: ↑17/07/2025 22:07Zašto bi država u nekakvom kvazikapitalističkom režimu gradila energetske objekte. Nije li ekonomičnije ponuditi državnu imovinu u koncesiju i dati mogućnost privatnim novcima da gradi. Sve, pa i energetske objekte. Osim onih na fosilna goriva, jer postoje prepreke iz EU, ali i da ne postoje, prvi ja bih im "kamenom razbio prozor". Slično je i sa hidroenergetskim objektima. Grade se vjetroparkovi, ima ih i ima još prostora. Takođe, grade se solarne elektrane, za njih naročito imamo kapacitet, a nisu beznačajan izvor energije.gabonski udav wrote: ↑17/07/2025 21:50
Pa temoelektrane i hidrocentrale, a to je jako skupo. Jedino sto je napravljeno (i to privatna investicija) u cijeloj BiH su Stanari prije desetak godina koji su kostali oko 800-850 miliona (plus 200-300 miliona ulaganje u rudnik). I to za samo 300 MW.
To sto ti pricas je sada polufilozofsko pitanje. Energetska strategija nije duznost foruma vec ministarstva energetika i vlade. To im je posao i to jako dobro placen.
Sto se tice foslinih goriva, iako si u pravu za razna ogranicenja oni se i dan danas grade, naravno uz o<vrlo ozbiljne koloske standarde.
Sto se tice privatizacije i to moze biti debatno pitanje. Energetika je stratseka grana i jedan od kljucnih faktora socijalnog mira. Da li je pametno da drzava usti strancima da diktiraju cijenu struje, da li bi stranci uopste bili zainteresirani da grade energ.objekte....Puno pitanja, malo odgovora.
A za sunce i vjetar i dalje stoji isto - fino je to, ali egzotika. Puse ko ludo, lopatice se vrte samo sto ne otpadnu, struja na max, a za 30 sekundi stane u mjestu jer je prestao vjetar Sa max na nula u roku od 30 sekundi. To je jako nestabilno, a i mali kapaciteti.
Hajde malo probaj biti jasniji jer te sad ne razumijem. Sta dalje da pokusam?
Ma boze me sacuvaj, trolaju na max. Obrni, okreni, vodu vari-vodu hladi, voda uvijek ostaje voda.HelaS wrote: ↑17/07/2025 22:10Njihovi postovi, pa slobodno mogu reći na skoro svim temama, u zadnjih mjesec dana npr. kad bi sve povadio i poredao, tvrdim da im ne bi mogao naći kontinuitet niti smisao. Pišu ovdje besmislice, pišu da potroše svoje dokono vrijeme, pišu iako i ne poznaju materiju, iako to nije branjeno, ali je nepristojno. Jednom rječju - njih dvije izuzetno energično ovdje trolaju.
Napisao sam da ovdje dođem da pročitam određene informacije, raznorazna mišljenja i slično koje se ne mogu naći na drugim medijima. Nisam ovdje da raspravljam teške teme ni da pišem debatne kilometarske postove, sve u besmisao. Pokušaj s nekim drugim raspravljati o tvojoj energetskoj projekciji, za koju mislim da nije ispravna.gabonski udav wrote: ↑17/07/2025 22:34Hajde malo probaj biti jasniji jer te sad ne razumijem. Sta dalje da pokusam?
Cini mi se da se nesto nisi razumio. Odgovorio sam ti na sva pitanja, ali tvoje replike su nejasne.
Ne znam zasto FERK spominjes, jer si sam u postu prije toga spomenuo privatizaciju i privatnu gradnju. Odgovorio sam ti da to nije jendostavno iz vise razloga - prvi je sto je jako skupo, dugo se gradi, a cijena struje u BiH je ispod trzisne. Cak i ispod proizvodne. Nece niko ni u liudilu doci u jednu politicki izrazito nestabilnu zemlju da dugovorcno ulaze ogormne pare, a da mu onda drzava limitira cijenu proizvoda koji je napravio (el.energiju).
Cak i Stanari koliko znam svu struju izvoze.
Ali nije ni to jedina stvar.