Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#26351 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Domaci izdajnik »

Ja sam se jebavao sa pravilima od 2018 i digao sam ruke :-? Te stari sistem čekanja, pa plandemija, pa stornirani svi termini, pa onda ona maloumna lutrija i prijava sat vremena svakog početka mjeseca...Propali mi svi ugovori i šeme za posao zbog jebenog BIH pasoša :oops:

Tu priču mogao je ko je htio vrte ovi sa putovnicom :roll:
Ozimician

#26352 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

tuitamo wrote: 17/07/2025 12:22 Nije otišao onaj ko nije htio. Nije ustao onaj ko je ostao da sjedi :)

Nije svakome život u tuđini i gubljenje identita mio. Shvatite to već jedanput. Nije svakome plaćanje kirije polovinom plate dom u BiH ima stan ili kući milo.
Shvatite to.
Puno je veći broj njih koji više vrednuju komfor domvine, prijatelje, rodbinu, izgrađen život od života među strancima.
Shvatite to.
Ne znam jesil uopste procitao post od @klixoris - covjek se zali na sve zivo u domovini i rodnom gradu, takvi nikada nece biti sretni ako ostanu u takvom okruzenju, pa makar da krenu sa 50 ponovo ispocetka sve -isplati im se, jer uredjen sistem i netrpljenje svega navedenog vrijedi toga.

Da je covjek pohvalio sta je stekao i kako mu je u BIH, ja bih mu rekao da ne ide nikuda.

Naravno da je otisao ko god je htio.
Pa ljudi dragi, jedan Elmedin iz sela pored Busovace, sa BH pasosem, otisao u Njemacku, dogurao do Bauleitera (tako kaze) i vratio se u BiH i jos pride sebi doveo Ukrajinku kao drugu zenu.

I vi onda trazite izgovore?
Thorgerson

#26353 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Thorgerson »

Ovih nekih pojedinacnih sranja ima svugdje. Nisu ni zapadnjaci na to imuni.

Svugdje je tako. Bogati i jaki su zasticeni. Nije to samo kod nas. Stavise, na zapadu je to i izrazenije.

Pa evo neki dan zena od direktora lufthanse pregazila curu na sardiniji, dok su bili na odmoru. Na mjestu mrtva. Ova se vratila u njemacku odmah poslije nesrece, normala.

Na pjesackom. Cura jos mahala, ova je bmw x5 zalijepila za pod.

Jel mislis da ce odgovarati? :roll:

Nisu to stvari zbog koje ljudi idu.

90% ih ide zbog para. I to je cinjenica. I to je sasvim normalno. Neko ko ovdje ne moze da nista napravi, ide tamo gdje moze.

I ima tih 10% koji su ovdje situirani, ali im smeta zdravstvo, smeta im infrastruktura, politika itd. I ne mogu da izdrze. I to je normalno, naravno.
Hendrix

#26354 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hendrix »

Domaci izdajnik wrote: 17/07/2025 12:28 Ja sam se jebavao sa pravilima od 2018 i digao sam ruke :-? Te stari sistem čekanja, pa plandemija, pa stornirani svi termini, pa onda ona maloumna lutrija i prijava sat vremena svakog početka mjeseca...Propali mi svi ugovori i šeme za posao zbog jebenog BIH pasoša :oops:

Tu priču mogao je ko je htio vrte ovi sa putovnicom :roll:
Ja prije 15 godina dobijem posao u sred Londona na Crossrail projektu, austrijska firma. Ono zivotna prilika na takvom projektu raditi. Sve super oni tamo sredili smjestaj, ja se s familijom pozdravljam spremam se. I 15ak dana prije da mi kartu bukiraju kaze sve spremno i ja kazem eh eto jos samo vizu posaljite.

Kaze lik kakva viza? Nisu ljudi ni znali da smo mi shupak svijeta i nismo EU. I jbg sve propade nisu imali vremena vizu ganjat mala firma i jebo te i Bosna i pasos i sve.

Od tada mi je jedno minimalno 100 poslova propalo kad cuju odakle sam. Iskustvo sve super al kad cuju Bosna i viza, caos.
Domaci izdajnik

#26355 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

De ti objasni pojedinima. Sve je ok dok se ne dođe do jebanja sa terminima za predaju dokumentacije što se rastegne do dvije godine u slučaju Njemačke. Ko će te čekati toliko taman da ti je Musk preporuku napisao :roll:
Half mi je vrhunski programer, preko plave karte se jebao godinu dana, a oni su kao po ubrzanoj proceduri pa ti vidi...
Karikaturist

#26356 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Karikaturist »

Imao sam u Bosni vise para i bolje uslove prije odlaska nego kad sam stigao tu gdje jesam. Velika vecina isto tako bar ima krov nad glavom i ne mora pljunuti u startu par tisuca eura za smjestaj.
Postotci sigurno nisu 90-10, kakvi su ne znam niti bi se trebalo gadjati time. Velika vecina ide misleci da ce naci nesto bolje, placeni, uredjenije. Neko uspije, neko ne. Nekome je dobro i u BiH. Sve je to super; treba se drzati svog zivota i ne gurati nos okolo jer to obicno psihicki sjebe covjeka.
Ozimician

#26357 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Ti se javljas firmi 15 dana prije "da oni tebi posalju vizu" ?

Ovdje vec nije problem do pasosa...

Uglavnom iz mog iskustva, svaka firma kojoj je mrsko da se pegla oko toga, nije im bas ni stalo da te zaposle. Pa dolaze ljudi iz Bangladesa, Nepala, Indije, Pakistana masovno, eto nekom problem BH pasos. How yes no.

Preko plave karte sam ravno cekao 7 dana, u srijedu predao, iducu srijedu podigao vizu, najduze cekanje za koje znam iz svog okruzenja je bilo 3 sedmice, i to jedan slucaj, vecina je cekala 10-ak dana. Na kraju krajeva, nije Njemacka jedina destinacija valjda, ima i Slovenija i Austrija i Svedska i Hrvatska, sve su to destinacije gdje se moze otici.

Evo sad se termini dobijaju za 2 sedmice ko ima Vorabzustimmung, pa sta je onda problem?
Domaci izdajnik

#26358 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Ozimician wrote: 17/07/2025 12:53 Evo sad se termini dobijaju za 2 sedmice ko ima Vorabzustimmung, pa sta je onda problem?
Evo ti mi sredi termin za 2 sedmice, ostalo manje-više imam. Počastim te ja bogato. Javno pišem iz razloga što su mi neki odozgo tako govorili pa kada sam im rekao to isto nakon što su sve provjerili poklope se ušima. Da je to picin dim kao što kažeš ovdje ne bi ostalo ništa što ima dvije ruke i zdrava leđa.
Ozimician wrote: 17/07/2025 12:53 Ti se javljas firmi 15 dana prije "da oni tebi posalju vizu" ?
Pa šta je trebao da pita? Koliki mu je qratz? Do 2011 nisi mogao ni do Rupe i Bregane bez vize ako si zaboravio :-?
Bodkin

#26359 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

tuitamo wrote: 17/07/2025 12:22
Ozimician wrote: 17/07/2025 12:06
klixoris wrote: 17/07/2025 11:04 Supruga i ja vise nego solidno zaradjujemo. Nemamo kredita, imamo svoj krov nad glavom, nemamo djece.
Generalno, mozemo priustiti u BiH sta god pozelimo i tu nam nista ne fali...
Ali sutra bi se spakovao i razgulio iz BiH.
Zasto ? Pa zbog svog krkanluka, lopovluka, politike, policije od koje nema nista, zdravstva, penzije za koju svaki mjesec uplacujem cifru a od koje cu kasnije dobiti kitu, pasosa zbog kojeg moram da idem u poseban "tor" kada ulazim u neku od EU zemalja...
Najvise me boli taj primitivizam i bahatost "gradjana", posebno u Sarajevu u kojem sam rodjen i zivim. Kada vidim brudu-bradu kako bahato parkira auto na sred trotoara i ponosno, ko pavijan, odseta, tacno pozelim u tom momentu da imam kalas u rukama i da ubijem govno da se ne razmnozava...
Ali nazalost to nije opcija, sto je najgore takvi sada cine i vecinu stanovnistva, pa je jedina opcija da ja razgulim iz grada i zemlje u kojoj sam rodjen i odrastao.
A i to mi je sada kasno jer se lagano zalazi u godine.
Sve u svemu, Sarajevo ali i BiH je postalo jedno ultra-toksicno okruzenje i potpuno razumijem one koji odavde pobjegnu i iz razloga koji nisu ekonomski.
Socijalni zivot ? Pa nema ga realno ni u BiH. Nemas s kim. Vecina dobre, gradske, kulturne raje je vec razgulila (bar sto se mog drustva tice), a ono sto je ostalo je nazalost prilicno izopaceno novim "trendovima" i "gradjanima"
:thumbup:

Ako si jos i bez djece, odluka je onda ultra-lagana. Ja apsolutno ne vidim razlog da se zadrzavas u BiH. Bukvalno nije otisao samo onaj ko nije htio - sve ostalo su izgovori.

Evo kad je Kiwi uspio da sa zenom i malim djetetom dobaci do Novog Zelanda, ne moze niko reci da ne moze makar do Hrvatske ili Slovenije dobaciti, ako zaista iskreno zeli da ode iz BiH (iz bilo kojeg razloga) i osigura sebi zivot i starost u normalnijem okruzenju
Nije otišao onaj ko nije htio. Nije ustao onaj ko je ostao da sjedi :)

Nije svakome život u tuđini i gubljenje identita mio. Shvatite to već jedanput. Nije svakome plaćanje kirije polovinom plate dom u BiH ima stan ili kući milo.
Shvatite to.
Puno je veći broj njih koji više vrednuju komfor domvine, prijatelje, rodbinu, izgrađen život od života među strancima.
Shvatite to.
kao i sve drugo na forumu, svaki post je licna uvreda.
covjek misli jedno, ti drugo. i to je valjda ok.

niko ne ide vani jer voli da placa pola plate na kredit (mada se da vidjeti sta se moze sa drugih pola sto ostane ili recimo ko danas ima svoj stan u BiH).
i ne znam kojim strancima. barem danas imas gradova po evropi gdje imas pun ku**c nasih. uostalom ako tema o odlasku, zasto bi neko dosao da pise kako ne treba ici :D
Bodkin

#26360 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Thorgerson wrote: 17/07/2025 12:43 Ovih nekih pojedinacnih sranja ima svugdje. Nisu ni zapadnjaci na to imuni.

Svugdje je tako. Bogati i jaki su zasticeni. Nije to samo kod nas. Stavise, na zapadu je to i izrazenije.

Pa evo neki dan zena od direktora lufthanse pregazila curu na sardiniji, dok su bili na odmoru. Na mjestu mrtva. Ova se vratila u njemacku odmah poslije nesrece, normala.

Na pjesackom. Cura jos mahala, ova je bmw x5 zalijepila za pod.

Jel mislis da ce odgovarati? :roll:

Nisu to stvari zbog koje ljudi idu.

90% ih ide zbog para. I to je cinjenica. I to je sasvim normalno. Neko ko ovdje ne moze da nista napravi, ide tamo gdje moze.

I ima tih 10% koji su ovdje situirani, ali im smeta zdravstvo, smeta im infrastruktura, politika itd. I ne mogu da izdrze. I to je normalno, naravno.
ne slazem se da je cifra tako visoka. to je bilo 2000-2010 period. u zadnjih 15ak godina, rekao bih da je 50-50
iskreno mislim da je puno ljudi kod nas kao zaba skuhano pa su oguglali na neke te "sitne" bahatosti, mikroagresije i nefunkcionalnost
zona072

#26361 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by zona072 »

tuitamo wrote: 17/07/2025 12:22
Ozimician wrote: 17/07/2025 12:06
klixoris wrote: 17/07/2025 11:04 Supruga i ja vise nego solidno zaradjujemo. Nemamo kredita, imamo svoj krov nad glavom, nemamo djece.
Generalno, mozemo priustiti u BiH sta god pozelimo i tu nam nista ne fali...
Ali sutra bi se spakovao i razgulio iz BiH.
Zasto ? Pa zbog svog krkanluka, lopovluka, politike, policije od koje nema nista, zdravstva, penzije za koju svaki mjesec uplacujem cifru a od koje cu kasnije dobiti kitu, pasosa zbog kojeg moram da idem u poseban "tor" kada ulazim u neku od EU zemalja...
Najvise me boli taj primitivizam i bahatost "gradjana", posebno u Sarajevu u kojem sam rodjen i zivim. Kada vidim brudu-bradu kako bahato parkira auto na sred trotoara i ponosno, ko pavijan, odseta, tacno pozelim u tom momentu da imam kalas u rukama i da ubijem govno da se ne razmnozava...
Ali nazalost to nije opcija, sto je najgore takvi sada cine i vecinu stanovnistva, pa je jedina opcija da ja razgulim iz grada i zemlje u kojoj sam rodjen i odrastao.
A i to mi je sada kasno jer se lagano zalazi u godine.
Sve u svemu, Sarajevo ali i BiH je postalo jedno ultra-toksicno okruzenje i potpuno razumijem one koji odavde pobjegnu i iz razloga koji nisu ekonomski.
Socijalni zivot ? Pa nema ga realno ni u BiH. Nemas s kim. Vecina dobre, gradske, kulturne raje je vec razgulila (bar sto se mog drustva tice), a ono sto je ostalo je nazalost prilicno izopaceno novim "trendovima" i "gradjanima"

Ako si jos i bez djece, odluka je onda ultra-lagana. Ja apsolutno ne vidim razlog da se zadrzavas u BiH. Bukvalno nije otisao samo onaj ko nije htio - sve ostalo su izgovori.

Evo kad je Kiwi uspio da sa zenom i malim djetetom dobaci do Novog Zelanda, ne moze niko reci da ne moze makar do Hrvatske ili Slovenije dobaciti, ako zaista iskreno zeli da ode iz BiH (iz bilo kojeg razloga) i osigura sebi zivot i starost u normalnijem okruzenju
Nije otišao onaj ko nije htio. Nije ustao onaj ko je ostao da sjedi :)

Shvatite to.
Shvatite to.
Ja bih samo dodao na to sve, da nije otiso samo ko nije htio nikakve promjene od licnih pa do drzavnih promjena. Onaj ko je htio nesto mjenjati taj je spicio
Hendrix

#26363 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hendrix »

Ozimician wrote: 17/07/2025 12:53 Ti se javljas firmi 15 dana prije "da oni tebi posalju vizu" ?

Ovdje vec nije problem do pasosa...

Uglavnom iz mog iskustva, svaka firma kojoj je mrsko da se pegla oko toga, nije im bas ni stalo da te zaposle. Pa dolaze ljudi iz Bangladesa, Nepala, Indije, Pakistana masovno, eto nekom problem BH pasos. How yes no.

Preko plave karte sam ravno cekao 7 dana, u srijedu predao, iducu srijedu podigao vizu, najduze cekanje za koje znam iz svog okruzenja je bilo 3 sedmice, i to jedan slucaj, vecina je cekala 10-ak dana. Na kraju krajeva, nije Njemacka jedina destinacija valjda, ima i Slovenija i Austrija i Svedska i Hrvatska, sve su to destinacije gdje se moze otici.

Evo sad se termini dobijaju za 2 sedmice ko ima Vorabzustimmung, pa sta je onda problem?
Ma nisam dobro napisao. 15 dana prije nego su trebali da salju kartu.

I nije to tako lako bilo prije 15 godina, indijci nisu harali kao sada.

I ovo je bila mala firma specijalizovana za neke stvari a ne konglomerat sa HR odjelom.

Svejedno, da sam imao hrvatski pasos bio bi u Londonu. Ali ja imam bosanski. Ko mi je kriv sto sam rodjen u crnoj rupi.
sheikh

#26364 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sheikh »

Po mom mišljenju, jako je bitno iz kojih razloga se odlazi vani.
Ako idete zbog toga što ste nesretni ovdje, bit ćete i nesretni vani definitivno.

Plaće u BiH u zadnjih nekoliko godina su došle do neke pristojne granice, istina prilično niske, ali tržište rada je povećalo vrijednost samog
rada i tako ljudi sa znanjem i vještinama (majstori, keramičari, vodoinstalateri, vozači, varioci,...) mogu dobro zarađivati i pristojno živjeti.

Ako neko odluči da ide zbog kulturoloških, ideoloških ili socijalnih razloga to je mač s dvije oštrice.
Ako iz Sarajeva, Tuzle, Zenice i Banja Luke odete u veće gradove Evrope ala Beč, Roterdam, Helsinki ili Štokholm da uživate u silnim parkovima, uređenim javnim prijevozima, socijalnoj zaštiti, čestim pozorišnim predstavama ili koncertima, to je napredak za vas. Iako će vas mnogo koštati taj luksuz.

Koliko znam većina naših ljudi ode u neka predgrađa manjih njemačkih ili austrijskih gradova koja su uglavnom pogranična i socijalni život je ravan životu u Glamoču ili Bratuncu, ali ima neka solidna primanja i smatra to napretkom.

Svaki grad ili mjesto, da li u BiH ili na zapadu, ima svoje prednosti i mane. Ovdje se definitivno manje zarađuje, ali ne gubimo pola dana po javnim prijevozima i presjedanjima do posla. Imamo mogućnost da više vremena provodima sa svojim porodicama i prijateljima.
Vani imamo manje vremena ali možemo kvalitetnije iskoristiti.
Sve je stvar vašre percepcije i prioriteta.

Ovo je moje iskustvo koje imam, a radio sam 4 godine vani.
Nije bajno, nije katastrofa. Sutra bih otišao zauvijek, a razlog odlaska bi najmanje bili finansijski razlozi...
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#26365 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

samo je Bec napredak u odnosu na zenicu :lol: taaa ce jedan grac pored zenice :-)
Bodkin

#26366 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

sheikh wrote: 17/07/2025 14:59 Po mom mišljenju, jako je bitno iz kojih razloga se odlazi vani.
Ako idete zbog toga što ste nesretni ovdje, bit ćete i nesretni vani definitivno.

Plaće u BiH u zadnjih nekoliko godina su došle do neke pristojne granice, istina prilično niske, ali tržište rada je povećalo vrijednost samog
rada i tako ljudi sa znanjem i vještinama (majstori, keramičari, vodoinstalateri, vozači, varioci,...) mogu dobro zarađivati i pristojno živjeti.

Ako neko odluči da ide zbog kulturoloških, ideoloških ili socijalnih razloga to je mač s dvije oštrice.
Ako iz Sarajeva, Tuzle, Zenice i Banja Luke odete u veće gradove Evrope ala Beč, Roterdam, Helsinki ili Štokholm da uživate u silnim parkovima, uređenim javnim prijevozima, socijalnoj zaštiti, čestim pozorišnim predstavama ili koncertima, to je napredak za vas. Iako će vas mnogo koštati taj luksuz.

Koliko znam većina naših ljudi ode u neka predgrađa manjih njemačkih ili austrijskih gradova koja su uglavnom pogranična i socijalni život je ravan životu u Glamoču ili Bratuncu, ali ima neka solidna primanja i smatra to napretkom.

Svaki grad ili mjesto, da li u BiH ili na zapadu, ima svoje prednosti i mane. Ovdje se definitivno manje zarađuje, ali ne gubimo pola dana po javnim prijevozima i presjedanjima do posla. Imamo mogućnost da više vremena provodima sa svojim porodicama i prijateljima.
Vani imamo manje vremena ali možemo kvalitetnije iskoristiti.
Sve je stvar vašre percepcije i prioriteta.

Ovo je moje iskustvo koje imam, a radio sam 4 godine vani.
Nije bajno, nije katastrofa. Sutra bih otišao zauvijek, a razlog odlaska bi najmanje bili finansijski razlozi...
ne znam gdje si bio i sa cim poredis ali gradovi gdje sam ja zivio nije tako. sa posla i na posao danas, u sarajevu barem, neka kazu ljudi koliko im treba. autom ili gradskim prevozom.
onda uporedi sa nekim gradom u evropi osim londona ili pariza
manuchao91

#26367 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by manuchao91 »

I ja bih davno otisao vec prije 6-7 godina,al ozeni se u medjuvremenu i sad imam dijete skoro 3 godine.Imam kucu svoju ja i zena napravili zivim s snjom i dijetom.
Kasno mi sad da idem vec 33 ta godina kuca na vratima.Ne znam njemački al znam vozit kamion to se tamo trazi.

Pa sad vagam da li ostat ovdje ili ići.
Teško je ostaviti ovdje zenu i dijete
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#26368 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Karikaturist wrote: 17/07/2025 12:52 Imao sam u Bosni vise para i bolje uslove prije odlaska nego kad sam stigao tu gdje jesam. Velika vecina isto tako bar ima krov nad glavom i ne mora pljunuti u startu par tisuca eura za smjestaj.
Postotci sigurno nisu 90-10, kakvi su ne znam niti bi se trebalo gadjati time. Velika vecina ide misleci da ce naci nesto bolje, placeni, uredjenije. Neko uspije, neko ne. Nekome je dobro i u BiH. Sve je to super; treba se drzati svog zivota i ne gurati nos okolo jer to obicno psihicki sjebe covjeka.
Porediti se samo sa sobom od jucer.
Nikad sa drugima.
Comandini

#26369 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Comandini »

klixoris wrote: 17/07/2025 12:17
Ozimician wrote: 17/07/2025 12:06 :thumbup:

Sve si u pravu. Ali da budem iskren, do sada sam skupio 26 godina radnog staza (uplacenog), nisam ni star ali nisam ni mlad. Dobro sam se naradio i napatio da bi imao sve sto imam danas, a odlazak vani bi znacio reset i opet gradi sve od nule... Ne mogu reci da imam snage i volje za tako nešto... Žalim što nisam digao sidro prije 10 godina. Tada bi to bila skroz druga priča :thumbup:
S vecinom tradicionalnih destinacija za nase migrante Bosna ima sklopljen bilateralni ugovor o penzionom, tako da to nije nikakav problem.

Nego, opet vas pitam, jedete li vi svinjetinu ?
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#26370 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

manuchao91 wrote: 17/07/2025 15:20 I ja bih davno otisao vec prije 6-7 godina,al ozeni se u medjuvremenu i sad imam dijete skoro 3 godine.Imam kucu svoju ja i zena napravili zivim s snjom i dijetom.
Kasno mi sad da idem vec 33 ta godina kuca na vratima.Ne znam njemački al znam vozit kamion to se tamo trazi.

Pa sad vagam da li ostat ovdje ili ići.
Teško je ostaviti ovdje zenu i dijete
gdje ce ti biti u 33.godini kasno jbt, kao da imas 53 pa kasno...
to za porodicu, razumijem argument, ja sad iz ove perspektive tesko da bi pristao ostaviti porodicu vec bi trazio opciju da svi odjednom idemo
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#26371 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Nije valjda lud da ide bez zene i djece i spava po parkinzima
klixoris

#26372 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by klixoris »

Comandini wrote: 17/07/2025 15:34
klixoris wrote: 17/07/2025 12:17
Ozimician wrote: 17/07/2025 12:06 :thumbup:

Sve si u pravu. Ali da budem iskren, do sada sam skupio 26 godina radnog staza (uplacenog), nisam ni star ali nisam ni mlad. Dobro sam se naradio i napatio da bi imao sve sto imam danas, a odlazak vani bi znacio reset i opet gradi sve od nule... Ne mogu reci da imam snage i volje za tako nešto... Žalim što nisam digao sidro prije 10 godina. Tada bi to bila skroz druga priča :thumbup:
S vecinom tradicionalnih destinacija za nase migrante Bosna ima sklopljen bilateralni ugovor o penzionom, tako da to nije nikakav problem.

Nego, opet vas pitam, jedete li vi svinjetinu ?
Nisam mislio na penziono, znam da ima varijanta da se to naplati. Pod početkom od nule sam mislio na sve ostalo, od krova nad glavom pa dalje.
A što se tiče klempe - da, jedem. Mada ne kontam kakve veze to ima sa ovom temom ?
manuchao91

#26373 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by manuchao91 »

_BataZiv_0809 wrote: 17/07/2025 15:40 Nije valjda lud da ide bez zene i djece i spava po parkinzima
ma joj trazio bi nesto dnevno ,svaku noc kod kuce pa hajd nekad i ptrespavat u trucku nije problem.
Da sam samac ko vecina mojih vrsnjaka ovdje raspalio bi davno
Ozimician

#26374 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

33 god kasno, pa ima nas dosta ovdje koji smo se u tim godinama zaputili preko granice.

Cuj kasno.

A realno ako vec mislis na porodicu i na dijete i njihovu perspektivu, onda je to razlog vise zapravo.
geralt

#26375 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by geralt »

Ja sam otisao sa 34.

Cak mi je to bilo bolje zivotno doba za otici od 20-ih. Dotad sam proputovao dovoljno svijeta, a takodjer iskusio dovoljno razlicitih zivotnih situacija u Bosni, da mogu mudrije i iskusnije glave donijeti odluku.

U dvadesetim sam bio najveci bh. patriota koji je svima pricao kako nikad nece odseliti i kako se i u Bosni moze sasvim fino zivjeti.
Post Reply