Al Jazeera Balkans

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Locked
karanana

#2976 Re: Neovisni mediji u BiH i svijetu

Post by karanana »

sehohari wrote: 14/07/2025 22:55
karanana wrote: 14/07/2025 22:14
sehohari wrote: 14/07/2025 22:02

Pa Rusi već imaju Sputnik u Beogradu.

I šta će im uopće ta infrastrultura. Oni van Sarajeva imaju samo nešto malo.

A sve što imaju bi moralo biti u BG.

Jedino da prebace sve u Lukavicu ili BL.
mislim da se materijalne stvari tipa kancelarije i opreme tu najmanje vrijedne. nisam ekspert ali mislim da je najveca vrijednost AJ signal, mozda ne kontam najbolje.
Mislim da nije
Jedino da imaju nacionalnu frekvenciju, ali sumnjam da su je dobili ili uopće tražili.
pa ja sam mislio da imaju tu nacionalnu frekvenciju i da je to razlog sto su adilu dali 3 miliona ni za sta (99)
HelaS

#2977 Re: Neovisni mediji u BiH i svijetu

Post by HelaS »

moimoi wrote: 14/07/2025 21:25 Dvije tv kuce sa istoka su zainteresirane za kupovinu alj. To je sve sto cu reci.
Mislim da samo Arapi imaju snagu da plaćaju jednu TV ekipu kakva je bila AJB u njenom ukupnom kapacitetu. Bilo ko drugi uspostavit će samo neki oblik N1 ili neki TV surogat, iz kojeg će sav kvalitetan kadar otići. Imat ćemo ponovo blijedilo i izlizanu TV koja će završiti u gubicima.

Da sam nvinar AJB, radije bih organizirao kolege i pojačao FTV i od ove TV napravio kvaliteta sadržaj. Plus što je i Bakir tu, sve su predispozicije za uspjeh
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#2978 Re: Neovisni mediji u BiH i svijetu

Post by PreWiBa »

karanana wrote: 14/07/2025 22:58
sehohari wrote: 14/07/2025 22:55
karanana wrote: 14/07/2025 22:14

mislim da se materijalne stvari tipa kancelarije i opreme tu najmanje vrijedne. nisam ekspert ali mislim da je najveca vrijednost AJ signal, mozda ne kontam najbolje.
Mislim da nije
Jedino da imaju nacionalnu frekvenciju, ali sumnjam da su je dobili ili uopće tražili.
pa ja sam mislio da imaju tu nacionalnu frekvenciju i da je to razlog sto su adilu dali 3 miliona ni za sta (99)
Imaju u Bosni i Hercegovini, ali ne u Srbiji.
A njima je u svim kombinacijama glavno tržište tamo.

Interesantno je da nacionalnu frekvenciju nisu naslijedili.
Prema podacima RAK-a, ono što će Al Jazeera dobiti preuzimanjem NRTV 99, jeste radio i TV signal lokalnog dometa, odnosno pokrivenost Kantona Sarajevo
.

Mislim da je najvažniji adut za kupca AJB ekipa zaposlenih. Njihov tim je među najprofesionalnijim i najboljim na ovim prostorima.

Svakom ko dolazi iz vana, trebat će dosta vremena da sakupi ljude.
sinuhe

#2979 Re: Al Jazeera Balkans

Post by sinuhe »

Foco sinoc kaze o godisnjoj podrsci iz Katara od 20 miliona maraka. To bi odgovaralo mjesecnoj pretplati od 10 maraka na manje od 200 hiljada pretplatnika.
Postoji li trziste u BIH?
karanana

#2980 Re: Al Jazeera Balkans

Post by karanana »

ne postoji.
ne znam placa li toliko ljudi obaveznu zakopnsku tv pretplatu a kamoli da placaju za jedan kanal koji, hajmo biti iskreni, i nije bas toliko bio gledan, ma koliko ga mi hvalili sada kada je otiso.
sad ne znam hoce li ova tema i imati kakvog materijala jer jucer je bio onaj interviju direktora sa emelom i nakon toga se diskusija mozda mogla razviti ali je tema bila zakljucana pa smo bacili par komentara na "klix studio"
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#2981 Re: Al Jazeera Balkans

Post by anex »

Prebaceni su komentari ovdje.
HelaS

#2982 Re: Al Jazeera Balkans

Post by HelaS »

anex wrote: 15/07/2025 18:15 Prebaceni su komentari ovdje.
:thumbup:
DebelinJoe

#2983 Re: Al Jazeera Balkans

Post by DebelinJoe »

Sada su u igri i misteriozni lobisti

https://etto.ba/clanak/ko-jemisteriozni ... 8Dke-scene
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#2984 Re: Al Jazeera Balkans

Post by izvrsni direktor »

Al Jazeera America (USA)
Kraj rada: 12. travnja 2016. zauvijek gašenje kanala, nakon slabih gledanosti i poteškoća u financiranju.

Al Jazeera Türk u Turskoj:
Zatvaranje: Obustava rada objavljena je 3. svibnja 2017., a ured je tada i formalno ugašen kao dio štednih mjera Al Jazeere .

Al Jazeera London:
U travnju 2023. Al Jazeera English najavila je, u sklopu svojih mjera stednje, zatvaranje svog studija za live program u londonskom neboderu The Shard.

Al Jazeera Balkan:
eeh to nema nikako veze sa finansijama i stednjom, to je konakovic sve kriv, droga, moc, kontrola, postavio zenu da unisti al jazeeru, direktor nije htio da ode,... :-) :-)
DebelinJoe

#2985 Re: Al Jazeera Balkans

Post by DebelinJoe »

Možda do sada najbolji osvrt. Avdić. Senad, ne Avdo...

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/42 ... slovi.html
Ajdinn4

#2986 Re: Al Jazeera Balkans

Post by Ajdinn4 »

ElRe wrote: 12/07/2025 16:26
NewsMax Balkand, EuroNews Adria, Bloomberg Adria...ima Vučko tih kanala. Uhvatio je franšiza, biće posla.
S konja na magarca (na neke medije koje ni zaposleni tamo ne gledaju)
Haris.ba

#2987 Re: Al Jazeera Balkans

Post by Haris.ba »

Ajdinn4 wrote: 16/07/2025 20:28
ElRe wrote: 12/07/2025 16:26
NewsMax Balkand, EuroNews Adria, Bloomberg Adria...ima Vučko tih kanala. Uhvatio je franšiza, biće posla.
S konja na magarca (na neke medije koje ni zaposleni tamo ne gledaju)
Ali, plata ide.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#2988 Re: Al Jazeera Balkans

Post by sime_cipol »

Kako sam cuo dobice plate do kraja godine plus one 13. sto su se godinama nakupile.
karanana

#2989 Re: Al Jazeera Balkans

Post by karanana »

da, onaj direktor nije htio reci nista o otpremninama, sto je razumljivo.
sta znaci to "13. sto su se godinama nakupile"? za svaku godinu staza jedna plata? znaci 13 plata za nekog ko je tu od pocetka?
pomalo su najebali oni sto su tek poceli a izglecda da ih ima. sad valja molit staru firmu da te primi nazad.
sime_cipol

#2990 Re: Al Jazeera Balkans

Post by sime_cipol »

Tako je, za svaku godinu AJB je na poseban racun uplacivala 13. platu i isplaćivala je kad se odlazi. Da li u penziju, novi posao ili kao sad otkazi.
karanana

#2991 Re: Al Jazeera Balkans

Post by karanana »

aha. neke firme isplate 13. platu na kraju godine. al jazeera znaci nije to radila nego ju je uplacivala na poseban racun za rezervu i isplatu kad radnik odlazi/dobija otkaz.
cudi me da u tako dobrim uslovima nisu i dobijali na ruke 13. platu a ova rezerva bila 14. mozda i jesu ali su je zvali drugacije, bonus, dupli regres ili nesto. mada je los deal za nove, ustvari nije jer dobijaju citavu 2025 sto je 5 plata a nece radit. znaci najmanja otpremnina je 5 plata.

nije lako, otkaz je otkaz....sta gdje kako dalje....i ako sta bude bice s konja na magarca. ali kad zamislis da ima ljudi koji zaradjuju 10 puta manje mjesecno, dobiju otkaze, bez otpremnine ili nesto sitno, i niko ni ne zna za njih. ali isto tako, valjda se pokrijes koliko si dugacak, ovi u jazeeri su vjerovatno uletili i u vece kredite i luksuznije zivote pa ce biti tesko ali sta ces, snaci ce se a eto dobice fine cifre.
milojicabrzi

#2992 Re: Al Jazeera Balkans

Post by milojicabrzi »

sime_cipol wrote: 16/07/2025 22:04 Tako je, za svaku godinu AJB je na poseban racun uplacivala 13. platu i isplaćivala je kad se odlazi. Da li u penziju, novi posao ili kao sad otkazi.
Zna li se otprilike, koji je tamo bio prosjek plate, osoblja koje nije na menadžerskim pozicijama dakle ne računajući šefovsko-direktorske pozicije (novinari, tehničari, snimatelji, prevodioci, administracija), je li oko 2-3 hiljade KM ili više?
HelaS

#2993 Re: Al Jazeera Balkans

Post by HelaS »

Al Jazeera je u Sarajevu pravila odlične dokumentarce. Jedan od njih je veličanstveni "Svjetla Sarajeva" o "Zabranjenom pušenju". Vrijedi ga postaviti ovdje, da ostane zapisan

1Dante1

#2994 Re: Al Jazeera Balkans

Post by 1Dante1 »

Treba ga skinuti (backup) ako ugase kanal. Ne znam da li su gasili druge?
Pandakonda

#2995 Re: Al Jazeera Balkans

Post by Pandakonda »

Danas saznah informaciju od osobe koja je radila tu. Bit ce prijavljeni august kao da rade, radi doprinosa/penzionog dok se ne snađu da ne prekidaju radni staz, i dobit ce u komadu 6-7 plata kao "otpremnine"
sime_cipol

#2996 Re: Al Jazeera Balkans

Post by sime_cipol »

milojicabrzi wrote: 16/07/2025 23:43
sime_cipol wrote: 16/07/2025 22:04 Tako je, za svaku godinu AJB je na poseban racun uplacivala 13. platu i isplaćivala je kad se odlazi. Da li u penziju, novi posao ili kao sad otkazi.
Zna li se otprilike, koji je tamo bio prosjek plate, osoblja koje nije na menadžerskim pozicijama dakle ne računajući šefovsko-direktorske pozicije (novinari, tehničari, snimatelji, prevodioci, administracija), je li oko 2-3 hiljade KM ili više?
Cuo sam da su Sasa Delic i Adnan Rondic kao najvece zvijezde imali 6000 KM. Vecina novinara 3-4k. Sve zavisi kako je ko pregovarao i ko je preporuka.
Tonci, snimatelji, rasvjeta, montazeri... ukratko tehničko osoblje 1600 KM. Realizatori 2000 KM. To su bile plate od prije 2-3 godine. Jel se sta povećavalo sa inflacijom ne znam, znali su to nivelisati.
DebelinJoe

#2997 Re: Al Jazeera Balkans

Post by DebelinJoe »

Sa profila novinarke AJB, Nadine Malićbegović.

Bio je četvrtak, 10. juli, kada su mediji u BiH i regionu objavili vijest o zatvaranju Al Jazeere Balkans. Dan ranije o tome se špekulisalo unutar novinarske zajednice, među kolegama. Nagađali su, pretpostavljali, iznosili različite neprovjerene tvrdnje o razlozima povlačenja velike medijske mreže iz ovog dijela svijeta… Odjeknulo je kao grom!
Mi na Al Jazeeri Balkans, većina nas, čekali smo službenu potvrdu da objavimo da nam se svijet raspada. Bio je to onaj prvi osjećaj. Čekali smo strpljivo, onako kako smo u proteklih četrnaest godina čekali da objavimo i sve druge važne vijesti, dok su se drugi (ne svi) takmičili da budu prvi. Nama je bilo okej da budemo posljednji, ali ono što izađe, moralo je biti tačno, moralo je imati potvrdu. Ne mora vam se sviđati, ali to je Al Jazeera Balkans!
Došla je subota. Dok smo se skupljali u redakciji, za veliki oproštajni susret i grupnu fotografiju, moja kolegica Dalija pripremala se za posljednje vijesti na Al Jazeeri, one u podne. “Hvala vam na skoro 14 godina povjerenja” izgovorit će, naizgled hladno, profesionalno, u maniru u kojem je hiljadu puta do tada pročitala bilo koju drugu vijest, prije nego što se odjavila iz centralnog studija u Sarajevu. Kao da joj zacakliše oči, na kraju…
U tih 14 godina ili 4970 dana, kako je neko izračunao, stalo je priča za sto života!
I tuga, i radosti, i razočarenja, i ponosa… Približno 250 ljudi u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru, Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Zagrebu, Podgorici, Skoplju, Ljubljani, Prištini, Gračanici, Briselu i Washingtonu gradilo je taj naš medijski univerzum i danas se od njega oprašta.
Toliko je razloga za tugu.
Završilo je jedno važno poglavlje naših života. Gotovo romantična veza uspostavljena između nas i poslodavca, Al Jazeere, bit će neobjašnjiva i čudna nekome sa strane, ali ima utemeljenje u slobodi, uzajamnom poštovanju, poslovnoj etici, na vrijeme izvršavanim obavezama, razumijevanju, vjerovanju da prvo moraš biti dobar čovjek da bi mogao biti dobar novinar, kolega, pa i drug…
Toliko je razloga za ponos.
Biti dijelom Al Jazeerine mreže u vrlo zahtjevnim i teškim vremenima dok se zapadne demokratske vrijednosti u koje smo se ranije zaklinjali urušavaju, a medijska scena ogoljava pod pritiskom izraelsko-američkog lobija i cenzure, ne može biti ništa drugo nego ponos.
Toliko je razloga za zadovoljstvo.
Otići, koliko god to bilo teško, ali s osjećajem zadovoljstva jer si profesionalno rastao među najboljima, svjestan da si, kao rijetko ko ovdje imao priliku izvještavati i o ratovima na Bliskom Istoku i Ukrajini, i o brojnim važnim temama po Evropi ili u Sjedinjenim Američkim Državama, i u Bosni, i u regionu, o svemu, bez cenzure ili postavljenih granica - šta može biti nego zadovoljstvo?!
Toliko je razloga za sreću.
Rastanci su teški, ali na Al Jazeeri smo stekli prijateljstva za cijeli život, a dovoljno bi ih bilo i za sto života. Iako naš radni angažman prestaje, ona ostaju, zauvijek.
Bilo je ovo lijepo putovanje. Ne želim da idealiziram - iako bar danas i na to imam pravo, imali smo i svoje mane. No željeli smo biti svjetlo!
Težak je kraj.
Ljudi, za svakog od vas me vežu posebne uspomene! Ne bih to mijenjala!
milojicabrzi

#2998 Re: Al Jazeera Balkans

Post by milojicabrzi »

Tako sam i pretpostavljao...znam da uvijek ima tih "vedeta" što odskaču malo, ali opet su primanja vrh u odnosu na npr. Javni servis i ostale elektronske medije.
Malo me čudi da tehnika nije bila više plaćena jer su oni baš ulagali u tehniku, vozila, opremu.

Šta ja znam...meni su većina ekipe koji su bili tamo relativno ok, ali ona neka "zlatna sredina" ne mogu ni za koga reći da se nešto isticao i bio "novinarčina" u bilo kojoj oblasti.

Prezenteri su im uvijek bili solidni.

Imali su profesionalne standarde i fer odnos, nije bilo "mahalskog novinarstva".
Better Man

#2999 Re: Al Jazeera Balkans

Post by Better Man »

Kao što sam već bio napisao. U engleskoj su kad su zatvarali Aljazeeru England, uposlenicima koji nisu htjeli ići u Dohu da nastave tamo raditi isplaćivali otpremninu u visini plate uposlenika puta broj godina staža na Aljazeeri i dodatni bonus za one koji su tu bili od prvog dana. Isto tako Aljazeera England je svojim uposlenicima pored plaćanja doprinosa za zdravstvo i penziono, uplaćivala posebno za privatni penzioni fond. Tako da ti uposlenici će jednog dana kad steknu uslove za penziju, imati državnu penziju i privatnu, tj. imat će dvije penzije.
Last edited by Better Man on 18/07/2025 12:15, edited 1 time in total.
karanana

#3000 Re: Al Jazeera Balkans

Post by karanana »

pa nisu neke plate. u mojoj glavi, meni ove gore navedene cifre plata vise lice na one kad je tv tek pocinjala.
Locked