Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

milojicabrzi

#26326 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by milojicabrzi »

Pratim već nekog vrijeme pisanje na ovom podforumu i kako se mogu svesti stvari, odlazak se najviše isplati onome ko u BiH radi težak i slabo plaćen posao, nije prijavljen, nema kreditnu perspektivu i sl. i realtivno je mlađe životne dobi hajde do 35 godina, kada je čovjek još dovoljno svjež za novi početak.

Imam prijatelja koji se nakon 10-ak ili više godina, nekad oko 2010. godine vratio iz Australije...kaže da mu je život u BiH dosta sadržajniji, a da je svagdje u svijetu princip-radiš, živiš, plaćaš račune. Njega je iz dijaspore "vratilo" nemanje socijalnog života, interakcije i druženja...prvi komšija nakon 10- godina, prvi put prešao ogradu da se pozdravi tek kad su odlazili :skoljka:

U svom životu, sticajem okolnosti i posla, dosta sam putovao, obišao sam cca 30-ak zemalja, od Europe, USA do Australije, boravio bar po 10-ak dana, nisam bio u Africi i Južnoj Americi.

U većini zemalja, bih mogao živjeti, prirodom sam dosta prilagodljiv, životne i kulturne navike su mi bliže zapadnjaku nego nekom Balkancu (jazz, filmovi, književnost), nikad nisam bio ljubitelj teferiča i korida, narodnjaka, sjela "jelo & piće" krkanluka, a koliko vidim da to mnogim našim dijasporcima u velikoj mjeri nedostaje.

Pitanje je šta neko želi od života...da li su to dobra primanja Vs. manje socijalnog života i druženja, sigurnija i izvjesnija budućnost i perspektive za djecu, sticanje kapitala radi kasnijeg povratka u BiH u starosti i sl.

Imam poznanika, koji je prije 10-ak godina, otišao iz BiH u Zoomzoom kiwijev komšiluk, iako su i on i supruga imali ekstra poslove i plate, riješen stan i dobro uređen život u BiH. Otjerali su ih krkanluk, neuređena saobraćajna, komunalna i druga infrastruktura u BiH, politička neizvjesnost i stalna previranja, korupcija na svakom koraku i svim oblastima života.

Nisu se pokajali, snašli se u Australiji, osiguravaju bolju budućnost svojoj djeci.

U suštini, nekih 30-ak godina nakon Daytona i u BiH se sasvim solidno živi, ukoliko supružnici imaju koliko-toliko solidna zaposlenja.

Supruga i ja smo prije nekih 15-ak godina razmišljali o odlasku, ali smo odustali jer smo se već bili relativno skućili, imamo solidne poslove adminisrativno-prosvjetnog tipa, nismo htjeli relativno gospodske poslove mijenjati za branje jagoda po Njemačkoj ili drugdje, a za neizvjesnu projekciju budućnosti.

Jedno što me vuče je da u budućnosti eventualno djeci omogućim život i razvoj karijera izvan BiH, a sve zbog već pomenute opće nekulture i velike neobrazovanosti stanovništva u BiH, političkih previranja i stalnog "zveckanja oružjem", nedostatka infrastrukture svake vrste (od putne do zdravstvene), prisutne korupcije "od kolijevke pa do gorba" odnosno od upisa u školu, zapošljavanja, pa na kraju "traženja štele" za grobno mjesto, kad životu dođe kraj.

Neka se djeca ako budu željela, okušaju u zemljama bolje perspektive i mogućnosti, supruga i ja smo već u srednjim četrdesetim godinama, tako da šta je -tu je :run: :thumbup: :bih:
komsinica_s_drugog

#26328 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by komsinica_s_drugog »

Svi smo mi razliciti. Meni ne treba socijalizacija ni interakcija nakon posla, a najdraze mi te komsije sto me ne znaju i ne zanimam ih kao ni oni mene. Krug prijatelja sam davno zatvorila. Ni u Bosni nisam hodala po kafama, to mi je dosadno. Ja uzmem korpu, noz, muza i u sumu trazit gljive 😁
Elem, vracamo se na ono da svako ima svoj vid zabave i opustanja.
moimoi

#26329 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

komsinica_s_drugog wrote: 16/07/2025 21:26 Svi smo mi razliciti. Meni ne treba socijalizacija ni interakcija nakon posla, a najdraze mi te komsije sto me ne znaju i ne zanimam ih kao ni oni mene. Krug prijatelja sam davno zatvorila. Ni u Bosni nisam hodala po kafama, to mi je dosadno. Ja uzmem korpu, noz, muza i u sumu trazit gljive 😁
Citam i kontam na prvu.. razumijem :D
Tek nakon toga “traziti gljive” :lol:

Sala mala… probala sam zivjeti u maloj sredini.. prvih 3-4 mj ok.. nakon toga- poludila. Nije za mene.
milojicabrzi

#26330 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by milojicabrzi »

Neki ljudi mogu u malim sredinama, neki ne vole.... Sjećam se da su migranti u Norveškoj, bili od države raspoređivani izvan većih urbanih središta, što je mnogima bilo noćna mora...nema živjet u Oslu, već u nekim malim mjestima na obali, imaš sve, super standard, ali mnogima to nije odgovaralo.

Sve zavisi, šta se žrtvuje sa kojim ciljem. Gastarbajteri iz nekadašnje SFRJ su uglavnom odlazili sami, većinom muškarci, za razliku od današnjih migracija, oni uglavnom nisu "vukli" žene i djecu sa sobom, pa su se vraćali na godišnje odmore i praznike u Jugu. Radilo se tako, da se napravi kuća ovdje, doveze auto, neki kapital stekne, a oni su tamo živjeli nekim "majstorsko-studentskim" životima po zajedničkim smještajima (stanovanje je na zapadu uvijek bilo skupo) i sl.

Uglavnom, mislim da se iseljenje u razvijene zemlje, uvijek dugoročno isplati, dijaspora kuka i cvili, ali se skoro niko nije vratio... :run: :thumbup: :bih:
BiBi911

#26331 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by BiBi911 »

Isplati se odselit kada skontas da u Bosni buduci precjednik zgazio tipa sa autom ovdje nakav pascal nesto iz sela izabran zavrsi u corci zbog pasceta, jbga valjda vrijedi vise zivot kera no zivot covjeka.

Sta bi Poljaci uradili da ih Duda izigra u tuzbi protiv rusa ganjali bi ga do 7 koljena

Ovo selo je malo rec puno mafije, religijskih sranja al nemoj da se omakne nekome da kaze nesto protiv Poljske dok kod nas 89% gradjana mrzi drzavu

Drugi dan bajrama su obecali doci zamjenit kantu za smece jos uvijek cekam, jbga nisam pitao kojeg bajrama.

Onaj sto cisti ulice sa Unimogom, kamenje na sve strane prsti, cetka mu shebana. Pitam ga da stane da to popravi tip bi da se tuče, nazovem murju kazu pa samo to kamenje malo, sace on otic.

20 godina mature slavimo podjelili nas po religiji gdje da ko sjede, bivsi direktor pocinje taj govor fatihom, a pod stolom badel al mu zasmeta to gdje neki radimo i zivimo.

Standarna murja u ulazu u trnovo, dal da se dogovorimo

sory malo je kasno
jeza u ledja

#26332 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

elcaliente wrote: 16/07/2025 09:38
jeza u ledja wrote: 15/07/2025 15:59
elcaliente wrote: 15/07/2025 15:29

:D :D yah. Budweiser, Coors, Corona i Miller i onda light jos.
Je ne znam nikoga ko pije te pive.

Odes u prosjecnu prodavnicu, imas pet puta vise vrsta piva nego u Evropi. Odes u prosjecnu pivnicu - isto.

Uostalom IPA > lager. :oops:

Jedina iznimka u Evropi je Belgija.
Pa evo covjek je naveo da pije coronu.

Uredu je oko tih craft piva one su dobra toga ima i u Evropi ali nije to mainstream. To je vise lokalno i gdje naletis.
Sto se tice mainstream piva puno su losije americke nego evropske. Pricam o pivama a ne o pilsu tipa heineken :D .
Fazon je u tome sto su craft pive u Americi postale mainstream. Svudgje ih ima. U zadnjih 20-ak godina se desila prava revolucija u toj industriji, i mnoge male pivnice su postale mainstream, i dobro zagrizle u trziste konglomerata tipa Anheuser-Busch i Heineken, sta li vec. To sad pije samo, da izvines, redneck populacija. (Corona je meksicko pivo i dodje mu ko sok uz bazen).
U Evropi toga nema. Naravno, ima u specijaliziranim radnjama svasta, ali takvih radnji nema na svakom cosku. To govorim.

Da ne govorim o tome da craft piva moze biti svasta, a lager je isti jebiga. Moze se razlikovati po kvaliteti ali je tip pive manje-vise isti. U Belgiji ima vise raznolikosti u domacoj pivi nego mescini u ostatku kontinentalne Evrope zajedno. :-)

Neise...
jeza u ledja

#26333 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

ZoomZoomKiwi wrote: 16/07/2025 07:11 Većina mladih Kiwija ide na studij u AUS i tamo i ostane.
Da li se medju njima vodi polemika "da li se isplati iseljenje iz NZ" i zasto ostati u NZ gdje su u svom i na svom i gdje mozes disati punim patriotskim plucima? :oops:

Ja kad kazem da su iseljenje i migracija normalna pojava i na "Zapadu" niko ni ne registruje. :-)
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#26334 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Velkoski »

https://www.economist.com/asia/2025/03/ ... rd-numbers

https://www.dw.com/en/new-zealand-emigr ... a-69975078

čim se prave članci i nije normalno. O ovome kukaju manje države, 'Zapad' kuka o dolasku
konami666

#26335 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

Pa svugdje napuštaju ljudi i traže da im je bolje. Isto tako dosta Šveda napušta sveCku i ide u Švicarsku, luxemburg, Ameriku jer tamo se prave pare. Svakog pravo uspiješnog svedu kojeg sam upoznao živi ili je živio u Americi, Velikoj Britaniji, Luxemburg i tamo Hong Kong/Singapur. I ja sam bio u Singapuru skoro godinu dana, pošalje te firma da pokrivaš taj dio tržišta i para ko u igricama, tad sam najviše i uštedio. Sve ti bude plaćeno a dobijaš vise love jer ne plaćaš režije i tako to plus sto si vani.

I ova priča je malo glupa da se neće strejndžeri da druže. Pa ako se integriteta i naučiš jezik, vidjet ćeš da hoće. Kakva je to glupa priča. Znaci ne naučiš jezik, živiš u svom nekom svijetu vani, u svom balonu, samo slušaš balkansku muziku i čitaš vijesti sa balkana, još dovedeš muza/zenu sa balkana i eto kao ovi neće da se druže sa mnom.
Mislim, lakše je definitivno kada si mladji jer onda mozes upoznati curu/momka vani pa onda ide i jezik i svašta nešto lakše, zajebanije je ako dolaziš sa porodicom. Ali opet to ne znaci da ne mozes naučiti dobro jezik i da vidiš kako onda hoće ljudi da se druže. Ja svaki dan se družim sa ljudima, ne samo Švedama nego i raznih drugih nacionalnosti i svi hablamo Švecki, svi se integrisali. Imam dobrih drugova sveda, imam drugova raznih nacionalnosti a još vise poznanika i kolega i možemo uvijek poslije posla negdje.
Većina ljudi ovdje vidi odlazak vani ko neki zatvor, neko Danteovo čistilište a ja sam od početka imao pogled da proširim vidike i zato sam i vidio sve i svašta i sto sam trebao i sto nisam :D

Znaci samo zadati neke ciljeve u životu bez obzira jeste li u Bosni ili vanka i za svaki cilj koji ostvarite postavite novi. Kratkoročne i dugoročne ciljeve. Sad ću vam pokušati prodati online kurs :D
komsinica_s_drugog

#26336 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by komsinica_s_drugog »

moimoi wrote: 16/07/2025 23:01
komsinica_s_drugog wrote: 16/07/2025 21:26 Svi smo mi razliciti. Meni ne treba socijalizacija ni interakcija nakon posla, a najdraze mi te komsije sto me ne znaju i ne zanimam ih kao ni oni mene. Krug prijatelja sam davno zatvorila. Ni u Bosni nisam hodala po kafama, to mi je dosadno. Ja uzmem korpu, noz, muza i u sumu trazit gljive 😁
Citam i kontam na prvu.. razumijem :D
Tek nakon toga “traziti gljive” :lol:

Sala mala… probala sam zivjeti u maloj sredini.. prvih 3-4 mj ok.. nakon toga- poludila. Nije za mene.
Auuu, nije bilo namjerno 😂🙈
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#26337 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Kontam uzimam kesu, uzimam papir, uzimam nož i odvodim muža u šumu :lol:
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#26338 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

milojicabrzi wrote: 16/07/2025 11:15
Imam poznanika, koji je prije 10-ak godina, otišao iz BiH u Zoomzoom kiwijev komšiluk, iako su i on i supruga imali ekstra poslove i plate, riješen stan i dobro uređen život u BiH. Otjerali su ih krkanluk, neuređena saobraćajna, komunalna i druga infrastruktura u BiH, politička neizvjesnost i stalna previranja, korupcija na svakom koraku i svim oblastima života.
na ovoj temi je utvrdjeno, da svi koji tako nesto tvrde da su lazovi :skoljka:
milojicabrzi

#26339 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by milojicabrzi »

I ja bih tako mislio, da ne poznajem čovjeka, vrstan IT-evac, on i supruga u BiH prije 10-ak godina mlatili sigurno preko 5-6 hiljada KM zajedno, ljudi nisu mogli vjerovat kad je otišao...
klixoris

#26340 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by klixoris »

Supruga i ja vise nego solidno zaradjujemo. Nemamo kredita, imamo svoj krov nad glavom, nemamo djece.
Generalno, mozemo priustiti u BiH sta god pozelimo i tu nam nista ne fali...
Ali sutra bi se spakovao i razgulio iz BiH.
Zasto ? Pa zbog svog krkanluka, lopovluka, politike, policije od koje nema nista, zdravstva, penzije za koju svaki mjesec uplacujem cifru a od koje cu kasnije dobiti kitu, pasosa zbog kojeg moram da idem u poseban "tor" kada ulazim u neku od EU zemalja...
Najvise me boli taj primitivizam i bahatost "gradjana", posebno u Sarajevu u kojem sam rodjen i zivim. Kada vidim brudu-bradu kako bahato parkira auto na sred trotoara i ponosno, ko pavijan, odseta, tacno pozelim u tom momentu da imam kalas u rukama i da ubijem govno da se ne razmnozava...
Ali nazalost to nije opcija, sto je najgore takvi sada cine i vecinu stanovnistva, pa je jedina opcija da ja razgulim iz grada i zemlje u kojoj sam rodjen i odrastao.
A i to mi je sada kasno jer se lagano zalazi u godine.
Sve u svemu, Sarajevo ali i BiH je postalo jedno ultra-toksicno okruzenje i potpuno razumijem one koji odavde pobjegnu i iz razloga koji nisu ekonomski.
Socijalni zivot ? Pa nema ga realno ni u BiH. Nemas s kim. Vecina dobre, gradske, kulturne raje je vec razgulila (bar sto se mog drustva tice), a ono sto je ostalo je nazalost prilicno izopaceno novim "trendovima" i "gradjanima"
Last edited by klixoris on 17/07/2025 11:10, edited 1 time in total.
Trappist

#26341 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Trappist »

klixoris wrote: 17/07/2025 11:04 Supruga i ja vise nego solidno zaradjujemo. Nemamo kredita, imamo svoj krov nad glavom, nemamo djece.
Zasto ? Pa zbog svog krkanluka, lopovluka, politike, policije od koje nema nista, zdravstva, penzije za koju svaki mjesec uplacujem cifru a od koje cu kasnije dobiti kitu, pasosa zbog kojeg moram da idem u poseban "tor" kada ulazim u neku od EU zemalja...
Najvise me boli taj primitivizam i bahatost "gradjana", posebno u Sarajevu u kojem sam rodjen i zivim. Kada vidim brudu-bradu kako bahato parkira auto na sred trotoara i ponosno, ko pavijan, odseta, tacno pozelim u tom momentu da imam kalas u rukama i da ubijem govno da se ne razmnozava...
Ali nazalost to nije opcija, sto je najgore takvi sada cine i vecinu stanovnistva, pa je jedina opcija da ja razgulim iz grada i zemlje u kojoj sam rodjen i odrastao.
A i to mi je sada kasno jer se lagano zalazi u godine
:thumbup:
potpisujem
ZoomZoomKiwi

#26342 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

klixoris wrote: 17/07/2025 11:04 Supruga i ja vise nego solidno zaradjujemo. Nemamo kredita, imamo svoj krov nad glavom, nemamo djece.
Sve u svemu, Sarajevo ali i BiH je postalo jedno ultra-toksicno okruzenje i potpuno razumijem one koji odavde pobjegnu i iz razloga koji nisu ekonomski.
Socijalni zivot ? Pa nema ga realno ni u BiH. Nemas s kim. Vecina dobre, gradske, kulturne raje je vec razgulila (bar sto se mog drustva tice), a ono sto je ostalo je nazalost prilicno izopaceno novim "trendovima" i "gradjanima"
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#26343 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Domaci izdajnik »

Kao sa sam ja pisao, samo što nisam u SA :thumbup:
Comandini

#26344 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Comandini »

konami666 wrote: 17/07/2025 06:31 Pa svugdje napuštaju ljudi i traže da im je bolje. Isto tako dosta Šveda napušta sveCku i ide u Švicarsku, luxemburg, Ameriku jer tamo se prave pare. Svakog pravo uspiješnog svedu kojeg sam upoznao živi ili je živio u Americi, Velikoj Britaniji, Luxemburg i tamo Hong Kong/Singapur. I ja sam bio u Singapuru skoro godinu dana, pošalje te firma da pokrivaš taj dio tržišta i para ko u igricama, tad sam najviše i uštedio. Sve ti bude plaćeno a dobijaš vise love jer ne plaćaš režije i tako to plus sto si vani.

I ova priča je malo glupa da se neće strejndžeri da druže. Pa ako se integriteta i naučiš jezik, vidjet ćeš da hoće. Kakva je to glupa priča. Znaci ne naučiš jezik, živiš u svom nekom svijetu vani, u svom balonu, samo slušaš balkansku muziku i čitaš vijesti sa balkana, još dovedeš muza/zenu sa balkana i eto kao ovi neće da se druže sa mnom.
Mislim, lakše je definitivno kada si mladji jer onda mozes upoznati curu/momka vani pa onda ide i jezik i svašta nešto lakše, zajebanije je ako dolaziš sa porodicom. Ali opet to ne znaci da ne mozes naučiti dobro jezik i da vidiš kako onda hoće ljudi da se druže. Ja svaki dan se družim sa ljudima, ne samo Švedama nego i raznih drugih nacionalnosti i svi hablamo Švecki, svi se integrisali. Imam dobrih drugova sveda, imam drugova raznih nacionalnosti a još vise poznanika i kolega i možemo uvijek poslije posla negdje.
Većina ljudi ovdje vidi odlazak vani ko neki zatvor, neko Danteovo čistilište a ja sam od početka imao pogled da proširim vidike i zato sam i vidio sve i svašta i sto sam trebao i sto nisam :D

Znaci samo zadati neke ciljeve u životu bez obzira jeste li u Bosni ili vanka i za svaki cilj koji ostvarite postavite novi. Kratkoročne i dugoročne ciljeve. Sad ću vam pokušati prodati online kurs :D
Jel jedes svinjetinu ti ?
moon_walker_90

#26345 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moon_walker_90 »

Ja mislim da zivot vani pruza vise mogucnosti i vise sigurnosti.(nisam ono da je njihovig govno ljepse od naseg cvijeca). Evo primjer iz blizine: par momaka,prijatelji i rodjaci, svi kuburili snalazili se kako su znali dok su bili ovdje. I polako jedan po jedan preko grane, pretezno Njemacka i Austrija. Pronasli poslove, navikli se, fino zaradjuju i non stop su u kontaktu i dalje iako su u razlicitim gradovima. I sta se desava, skontaju da mogu par dana slobodnih uklopiti skupa, dogovore se, i svako iz svog grada se ispali u neki grad u Spaniji ili Italiji, promahnitaju skupa koji dan i nazad. I tako barem jednom godisnje mimo ljetnog odmora kad su svi u BiH. I ja mislim da je to super.
Domaci izdajnik

#26346 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

moon_walker_90 wrote: 17/07/2025 11:42 Ja mislim da zivot vani pruza vise mogucnosti i vise sigurnosti.(nisam ono da je njihovig govno ljepse od naseg cvijeca). Evo primjer iz blizine: par momaka,prijatelji i rodjaci, svi kuburili snalazili se kako su znali dok su bili ovdje. I polako jedan po jedan preko grane, pretezno Njemacka i Austrija. Pronasli poslove, navikli se, fino zaradjuju i non stop su u kontaktu i dalje iako su u razlicitim gradovima. I sta se desava, skontaju da mogu par dana slobodnih uklopiti skupa, dogovore se, i svako iz svog grada se ispali u neki grad u Spaniji ili Italiji, promahnitaju skupa koji dan i nazad. I tako barem jednom godisnje mimo ljetnog odmora kad su svi u BiH. I ja mislim da je to super.
Ja prijateljima koji su otišli vani se dogovorim sa nekoliko poruka ili pozivom, kad, gdje, šta i stvar riješena :thumbup:

Prošle godine nas troje nije moglo do mora da se spusti, nikako se dogovoriti i usaglasiti, a živimo max kilometar jedni od drugih :roll:

Gore kada se zatraži slobodan vikend, godišnji ili narađeni slobodni dani, to je to i kapak. Ovdje zadnji predzadnji dan vazda nešto iskrsne, uvijek je neka frka na poslu oko slobodnih dana, kao da smo svi hirurzi ili glavni konstruktori svemirskog programa :roll: Naravno i neimanje para je konstanta...

I sad ti budi pametan... :-?
Ozimician

#26347 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Ako si jos i bez djece, odluka je onda ultra-lagana. Ja apsolutno ne vidim razlog da se zadrzavas u BiH. Bukvalno nije otisao samo onaj ko nije htio - sve ostalo su izgovori.

Evo kad je Kiwi uspio da sa zenom i malim djetetom dobaci do Novog Zelanda, ne moze niko reci da ne moze makar do Hrvatske ili Slovenije dobaciti, ako zaista iskreno zeli da ode iz BiH (iz bilo kojeg razloga) i osigura sebi zivot i starost u normalnijem okruzenju
klixoris

#26348 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by klixoris »

Ozimician wrote: 17/07/2025 12:06 :thumbup:

Ako si jos i bez djece, odluka je onda ultra-lagana. Ja apsolutno ne vidim razlog da se zadrzavas u BiH. Bukvalno nije otisao samo onaj ko nije htio - sve ostalo su izgovori.
Sve si u pravu. Ali da budem iskren, do sada sam skupio 26 godina radnog staza (uplacenog), nisam ni star ali nisam ni mlad. Dobro sam se naradio i napatio da bi imao sve sto imam danas, a odlazak vani bi znacio reset i opet gradi sve od nule... Ne mogu reci da imam snage i volje za tako nešto... Žalim što nisam digao sidro prije 10 godina. Tada bi to bila skroz druga priča :thumbup:
Last edited by klixoris on 17/07/2025 12:19, edited 1 time in total.
Domaci izdajnik

#26349 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Ozimician wrote: 17/07/2025 12:06 Bukvalno nije otisao samo onaj ko nije htio
:-)
tuitamo

#26350 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tuitamo »

Ozimician wrote: 17/07/2025 12:06

Evo kad je Kiwi uspio da sa zenom i malim djetetom dobaci do Novog Zelanda, ne moze niko reci da ne moze makar do Hrvatske ili Slovenije dobaciti, ako zaista iskreno zeli da ode iz BiH (iz bilo kojeg razloga) i osigura sebi zivot i starost u normalnijem okruzenju
Nije otišao onaj ko nije htio. Nije ustao onaj ko je ostao da sjedi :)

Nije svakome život u tuđini i gubljenje identita mio. Shvatite to već jedanput. Nije svakome plaćanje kirije polovinom plate dom u BiH ima stan ili kući milo.
Shvatite to.
Puno je veći broj njih koji više vrednuju komfor domvine, prijatelje, rodbinu, izgrađen život od života među strancima.
Shvatite to.
Post Reply