Dvije jake
FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
- dječak sa šibicama
#6752 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
https://opcinavitez.info/ured-nacelnika/_BataZiv_0809 wrote: ↑15/07/2025 12:31 Vitez je koliko znam pola pola i nacelnik je iz SDA.
Ali one firme u poslovnoj zoni drzi uglavnom H komponenta.
Koja se opet obogatila u ratu i na konto putovnice iza rata kad B komponenta nije mogla mrdnuti i koja je te poslovne prostore izgradila na poljoprivrednom zemljistu.
a cuj, bitno da narod ima kod koga platu zaraditi
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#6753 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Vernes me kasnije ispravio.dječak sa šibicama wrote: ↑15/07/2025 14:44https://opcinavitez.info/ured-nacelnika/_BataZiv_0809 wrote: ↑15/07/2025 12:31 Vitez je koliko znam pola pola i nacelnik je iz SDA.
Ali one firme u poslovnoj zoni drzi uglavnom H komponenta.
Koja se opet obogatila u ratu i na konto putovnice iza rata kad B komponenta nije mogla mrdnuti i koja je te poslovne prostore izgradila na poljoprivrednom zemljistu.
a cuj, bitno da narod ima kod koga platu zaraditi
Bio je nacelnik iz SDA, ne znam koliko mandata. Meni je ostalo da je on i dalje
- dječak sa šibicama
#6754 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
To kad se vecinski narod posvadja, onda ovi drugi uzmu nacelnika. Zamalo u Zepcu SDA, pa Odzak SDA u par navrata, pa Novi Travnik HDZ.
Nije taj srednjebosanski ni toliko los, kakvih ima, a opet ni sjajan. Kako god okrenes KS i zapadnohercegovacka zupanija su jedini na dobrom nivou sto se tice standarda. Sve drugo talasika.
Nije taj srednjebosanski ni toliko los, kakvih ima, a opet ni sjajan. Kako god okrenes KS i zapadnohercegovacka zupanija su jedini na dobrom nivou sto se tice standarda. Sve drugo talasika.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#6755 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Pa koji su po tebi gori od njega?dječak sa šibicama wrote: ↑15/07/2025 15:01 To kad se vecinski narod posvadja, onda ovi drugi uzmu nacelnika. Zamalo u Zepcu SDA, pa Odzak SDA u par navrata, pa Novi Travnik HDZ.
Statistika kaze USK, desetka, Gorazde i Posavina.
Ali znamo da ti nisi bas ljubitelj statistike.
- dječak sa šibicama
#6756 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Statistika na stranu, ali eto taj Vitez, kad udjes u Mahalu nerazvijeno zapusteno hajde ima nekih lijepih kuca a vrhunac privrede frizerski salon. Dok je kod latina sve drugacije, poduzetnistvo na svakom koraku.
Slicno i NT, Kalinska jos zivi u 1987. godini, dok je drugi dio grada napucan sredjen i evidentno bolje stojeci.
Svi oni ulaze u statistiku. Ne znam zasto bosnjacka komponenta moze privredno grmiti u Gracanici ili Tesnju, a ne moze u Bugojnu ili Donjem Vakufu.
Slicno i NT, Kalinska jos zivi u 1987. godini, dok je drugi dio grada napucan sredjen i evidentno bolje stojeci.
Svi oni ulaze u statistiku. Ne znam zasto bosnjacka komponenta moze privredno grmiti u Gracanici ili Tesnju, a ne moze u Bugojnu ili Donjem Vakufu.
- canvra888
#6757 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Ja ne ocjenjujem Fadilov mandat pozitivno igdje, sem možda eto tih povećanja penzije.
S druge strane, tokom ove vlasti imaš primjera gdje su direktno odluke ove vlade uticale na manju kupovnu moć stanovništva. Dakle ne govorim o globalnim ekonomskim faktorima, nego baš o odlukama unutar entiteta.
Eto to povećanje minimalca - instantno je izazvalo novi val poskupljenja svega, čime je efektivno skoro i nipodaštavano to povećanje onima koji su bili na minimalcu, a usput su time unazadili penzionere i ljude sa prosječnom/blago ispod prosječnom plaćom, jer se odmah kupovna moć smanjila, a plata/penzija ostala ista.
Onda obje vlade su mizerno odgovorile u pomoći građana što se tiče globalne inflacije, mjere nikakve bile, skoro nepostojane i uz ogromno kašnjenje.
Pa onda i ove fiskalne reforme, obje vlade imale tako umobolnih prijedloga i tačaka da se čovjek hvata za glavu.
Pa da ne spominjem i neefikasnost i u ostalim segmentima poslovanja, kao npr. popravak pruge u Jablanici.
Još na to sve dodaj i Nikšićevu podaničku politiku "relaksacije" i onda je i jasno zašto toliko svijeta očekuje da se sljedeće godine kupe.
Last edited by canvra888 on 15/07/2025 15:18, edited 1 time in total.
- dječak sa šibicama
#6758 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Inflacija je globalna, nije tu Nerko kriv 100% on je kriv "samo" zato sto nista ne radi da suzbije inflaciju. Bukvalno je dopusteno svakome da formira cijene kako hoce, da radi sta hoce, sto se Nerka tice samo mu daj para kroz PDV da se kupuju novi auti i zaposljavaju ljubavnice i familija.
Oni prakticno koriste globalnu inflaciju da napune bisage, i opet ne uspjevaju vec se zaduzuju kreditima. Koje ce neko morati vratiti.
Pa onda dodje banda iz MMF i kaze ne ne ne mozete uvoditi difernecijalnu stopu pdv i nizi pdv % za lijekove ili djeciju hranu. Oni su gazde, jer oni su dali kredite, a nase je da vracamo. Prakticno si duznicki rob, a ovi kupuju automobile.
Oni prakticno koriste globalnu inflaciju da napune bisage, i opet ne uspjevaju vec se zaduzuju kreditima. Koje ce neko morati vratiti.
Pa onda dodje banda iz MMF i kaze ne ne ne mozete uvoditi difernecijalnu stopu pdv i nizi pdv % za lijekove ili djeciju hranu. Oni su gazde, jer oni su dali kredite, a nase je da vracamo. Prakticno si duznicki rob, a ovi kupuju automobile.
- canvra888
#6759 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Napisah da je globalna inflacija jedno, a ono što je uzrokovalo povećanje minimalca drugo i poseban val nepovezan sa globalnom inflacijom.
Globalna inflacija je kačila i Fadilovu vladu, kada smo uvidjeli da ni oni nisu ništa učinili da olakšaju građanima nekim mjerama. Zbog toga i jesu bili protesti na ljeto 2022, nešto što SDA-ovci nikada ne spominju, naravno.
Globalna inflacija je kačila i Fadilovu vladu, kada smo uvidjeli da ni oni nisu ništa učinili da olakšaju građanima nekim mjerama. Zbog toga i jesu bili protesti na ljeto 2022, nešto što SDA-ovci nikada ne spominju, naravno.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#6760 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Ma SBK je priča za sebe.
Cijeli kanton je nažalost u banani, realno gledano.
I u kantonu općenito često nema puno veze ko je načelnik, jer je veliki broj općina uređen kao Mostar. Za prolaz nečega u vijeću ti trebaju ja mislim 2/3, što znači da uvijek imaš vladavinu Bošnjaka i Hrvata.
Kiseljak i Vitez ne izvlači HDZ uber-politika, već blizina Sarajevu, odnosno Zenici, ili važnim putnim pravcima uopće. Za Vitez još dodaj miljarde iz Zagreba kao startna pomoć 1996.
Ne vidim da su bošnjačke kuće na putu prema Kiseljaku išta lošije od hrvatskih.
Sve ostalo loše fercera, jednostavno je daleko od svih većih centara i saobraćajno loše povezano. Dolina Vrbasa, Jajce, sve je to više gravitiralo Banjoj Luci nego Sarajevu. I sad postade slijepo crijevo. Na lokalu ti tu ne možeš puno.
Kada se spominje SDA, pa i Tešanj je SDA, Visoko. Konjic je lijep i uredan grad.
Sa druge strane, SDP-ovu Tuzlu već dosta vremena po privredi šišaju SDA bastioni okolo.
Cijeli kanton je nažalost u banani, realno gledano.
I u kantonu općenito često nema puno veze ko je načelnik, jer je veliki broj općina uređen kao Mostar. Za prolaz nečega u vijeću ti trebaju ja mislim 2/3, što znači da uvijek imaš vladavinu Bošnjaka i Hrvata.
Kiseljak i Vitez ne izvlači HDZ uber-politika, već blizina Sarajevu, odnosno Zenici, ili važnim putnim pravcima uopće. Za Vitez još dodaj miljarde iz Zagreba kao startna pomoć 1996.
Ne vidim da su bošnjačke kuće na putu prema Kiseljaku išta lošije od hrvatskih.
Sve ostalo loše fercera, jednostavno je daleko od svih većih centara i saobraćajno loše povezano. Dolina Vrbasa, Jajce, sve je to više gravitiralo Banjoj Luci nego Sarajevu. I sad postade slijepo crijevo. Na lokalu ti tu ne možeš puno.
Kada se spominje SDA, pa i Tešanj je SDA, Visoko. Konjic je lijep i uredan grad.
Sa druge strane, SDP-ovu Tuzlu već dosta vremena po privredi šišaju SDA bastioni okolo.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#6761 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Poskupljivalo bi svakako, to znamo i ti i ja. Izgovore je najlakse naci.canvra888 wrote: ↑15/07/2025 15:11Ja ne ocjenjujem Fadilov mandat pozitivno igdje, sem možda eto tih povećanja penzije.
S druge strane, tokom ove vlasti imaš primjera gdje su direktno odluke ove vlade uticale na manju kupovnu moć stanovništva. Dakle ne govorim o globalnim ekonomskim faktorima, nego baš o odlukama unutar entiteta.
Eto to povećanje minimalca - instantno je izazvalo novi val poskupljenja svega, čime je efektivno skoro i nipodaštavano to povećanje onima koji su bili na minimalcu, a usput su time unazadili penzionere i ljude sa prosječnom/blago ispod prosječnom plaćom, jer se odmah kupovna moć smanjila, a plata/penzija ostala ista.
Onda obje vlade su mizerno odgovorile u pomoći građana što se tiče globalne inflacije, mjere nikakve bile, skoro nepostojane i uz ogromno kašnjenje.
Pa onda i ove fiskalne reforme, obje vlade imale tako umobolnih prijedloga i tačaka da se čovjek hvata za glavu.
Pa da ne spominjem i neefikasnost i u ostalim segmentima poslovanja, kao npr. popravak pruge u Jablanici.
Još na to sve dodaj i Nikšićevu podaničku politiku "relaksacije" i onda je i jasno zašto toliko svijeta očekuje da se sljedeće godine kupe.
U momentu kada je dignut minimalac plate su za najjednostavnije poslove već bile blizu te cifre. Naravno na račun je lijegalo 600 ostatak na ruke. Teska siva ekonomija koja se trebalo rješavati za vrijeme ekonomskog maga, ali bolje ikad nego nikad. Ispunjavali su predizborno obecanje. Mnoge firme nije dodirnuo minimalac i za promjenu nagrađen je onaj ko je radio zakonski, jer su svi dobili nesto niže doprinose, a najavljuju dodatno snižavanje istih.
Prvi sam negodovao na Nikšića kao premijera, ali praviti od njega debila, a Fadila sposobnim je daleko od realnog rezona.
- Chmoljo
#6762 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
niti znam, niti me briga ko te banovo pravo da ti kažemkabal1337 wrote: ↑15/07/2025 14:31Obojca su zasluzili robiju, a Novalić i vaspitnu zbog izjave Srebrena malina zvuči egzotično. Ko tvrdi suprotno taj nije normalan. Samo sto ti i ja znamo da se nece desiti sa ovakvom politickom formacijom.
Kukavice se gađaju procentima, što ne kažete povećali smo penzije za 10 KM. Ne smijete jer vas je stid. Trojka=sda
Dobro ti znas ko me je banovo.
Nikšić je obećao da će se pobrinuti za penzionere. živi bili pa vidjeli. obećo je i minimalac od 1000 KM, pa se desio. sad je pitanje, želimo li da se pobrine za penzionere?
- kabal1337
#6763 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Cime, kako, odakle?Chmoljo wrote: ↑15/07/2025 16:03niti znam, niti me briga ko te banovo pravo da ti kažemkabal1337 wrote: ↑15/07/2025 14:31Obojca su zasluzili robiju, a Novalić i vaspitnu zbog izjave Srebrena malina zvuči egzotično. Ko tvrdi suprotno taj nije normalan. Samo sto ti i ja znamo da se nece desiti sa ovakvom politickom formacijom.
Kukavice se gađaju procentima, što ne kažete povećali smo penzije za 10 KM. Ne smijete jer vas je stid. Trojka=sda
Dobro ti znas ko me je banovo.to ti onom zeničaninu bobiju pa njemu nabijaj na nos.
Nikšić je obećao da će se pobrinuti za penzionere. živi bili pa vidjeli. obećo je i minimalac od 1000 KM, pa se desio. sad je pitanje, želimo li da se pobrine za penzionere?![]()
Pobrine se tako sto povisi 10KM ugrozenom penzioneru, a poskupi mu sve za 20 KM. Povise sebi place za par stotina KM.
Populisticka prica
Jablanica se desi...
Bjezi bolan
- Chmoljo
#6764 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
rekoh, živi bili pa vidjeli.
da, desila se jablanica. ona taman može biti pokazatelj kako će lokalna i kantonalna vlast hendlati oporavak i da vidimo kako to vozači koji su tu rade konkretno. federacija tu može uskočiti sa nečim, državna nema baš nikakve veze.
pa eto...
- kabal1337
#6765 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
imamo 20 milki za ovakve scenarije, nema potrebe za panikom.
Pruga se obnovi od Merhameta
Cesta i naselje, dok pristignu nove donacije.
Bruka i sramota.
Evo Trojka je na vlasti, gdje fabrika peleta? Jesu li obnovljeni rezerovari za naftu i plin... haha jah jah
Sda= trojka u drugom dresu ista prezimena samo druga boja.
Svaka im cast sto su ukinuli participaciju za lijecenje to je za pohvalu.
Bruka i sramota.
Evo Trojka je na vlasti, gdje fabrika peleta? Jesu li obnovljeni rezerovari za naftu i plin... haha jah jah
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#6766 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Problem Jablanice je sto nije u KS.Chmoljo wrote: ↑15/07/2025 16:12rekoh, živi bili pa vidjeli.
da, desila se jablanica. ona taman može biti pokazatelj kako će lokalna i kantonalna vlast hendlati oporavak i da vidimo kako to vozači koji su tu rade konkretno. federacija tu može uskočiti sa nečim, državna nema baš nikakve veze.
pa eto...
Tad bi kantonalna vlada bila odgovorna i za ono sto nije nadlezna.
- Chmoljo
#6767 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Ili da SDP načelnik nije izgubio. Tada bi se cesljalo gdje su nestale pare od donacija. Ovako sve nesto kilavo ili nermina pitaju gdje su pare, ko da ih je on uzeo._BataZiv_0809 wrote: ↑15/07/2025 17:30Problem Jablanice je sto nije u KS.Chmoljo wrote: ↑15/07/2025 16:12rekoh, živi bili pa vidjeli.
pa eto...
Tad bi kantonalna vlada bila odgovorna i za ono sto nije nadlezna.
Ili jos bolje, da mu je kamenolomac neki haver iz Hercegovine.
- canvra888
#6768 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
To je hipotetika sad. U svakom slučaju, dali su povode da se mnogi pozivaju na tu odluku za novi val poskupljenja.Chmoljo wrote: ↑15/07/2025 15:47Poskupljivalo bi svakako, to znamo i ti i ja. Izgovore je najlakse naci.canvra888 wrote: ↑15/07/2025 15:11Ja ne ocjenjujem Fadilov mandat pozitivno igdje, sem možda eto tih povećanja penzije.
I tu je greška bila što su dopune oko smanjenja doprinosa kasnile previše, a zakon o minimalcu usvojen odmah. Da je jedno pratilo drugo, vjerovatno bi se situacija drugačije odvijala.U momentu kada je dignut minimalac plate su za najjednostavnije poslove već bile blizu te cifre. Naravno na račun je lijegalo 600 ostatak na ruke. Teska siva ekonomija koja se trebalo rješavati za vrijeme ekonomskog maga, ali bolje ikad nego nikad. Ispunjavali su predizborno obecanje. Mnoge firme nije dodirnuo minimalac i za promjenu nagrađen je onaj ko je radio zakonski, jer su svi dobili nesto niže doprinose, a najavljuju dodatno snižavanje istih.
I ja maloprije napisah da su obojica loši, ali da je Nikšić još gori.Prvi sam negodovao na Nikšića kao premijera, ali praviti od njega debila, a Fadila sposobnim je daleko od realnog rezona.
- Chmoljo
#6769 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Zar se nije ograničila cijena peleta?kabal1337 wrote: ↑15/07/2025 16:15 imamo 20 milki za ovakve scenarije, nema potrebe za panikom.
Bruka i sramota.
Skladiste plina? Znas li koja je investicija u pitanju i sta treba da skladišti plin? Govorimo devet cifri.
- Chmoljo
#6770 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Hipotetski i da je Fadil bolji od Nermina jer je jedan imao izuzetno dobru ekonomsku situaciju ni kriv ni dužan, drugi finansijsku i političku krizu.canvra888 wrote: ↑15/07/2025 18:23To je hipotetika sad. U svakom slučaju, dali su povode da se mnogi pozivaju na tu odluku za novi val poskupljenja.Chmoljo wrote: ↑15/07/2025 15:47Poskupljivalo bi svakako, to znamo i ti i ja. Izgovore je najlakse naci.canvra888 wrote: ↑15/07/2025 15:11
Ja ne ocjenjujem Fadilov mandat pozitivno igdje, sem možda eto tih povećanja penzije.
I tu je greška bila što su dopune oko smanjenja doprinosa kasnile previše, a zakon o minimalcu usvojen odmah. Da je jedno pratilo drugo, vjerovatno bi se situacija drugačije odvijala.U momentu kada je dignut minimalac plate su za najjednostavnije poslove već bile blizu te cifre. Naravno na račun je lijegalo 600 ostatak na ruke. Teska siva ekonomija koja se trebalo rješavati za vrijeme ekonomskog maga, ali bolje ikad nego nikad. Ispunjavali su predizborno obecanje. Mnoge firme nije dodirnuo minimalac i za promjenu nagrađen je onaj ko je radio zakonski, jer su svi dobili nesto niže doprinose, a najavljuju dodatno snižavanje istih.
I ja maloprije napisah da su obojica loši, ali da je Nikšić još gori.Prvi sam negodovao na Nikšića kao premijera, ali praviti od njega debila, a Fadila sposobnim je daleko od realnog rezona.
Fadil je pokazao koliko je sposoban u kriznoj situaciji koaj je trajala desetinu njegovog mandata, ovome je cijeli mandat takva
- canvra888
#6771 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Ma uredu, ali nisu samo te stvari sporne.Chmoljo wrote: ↑15/07/2025 18:35Hipotetski i da je Fadil bolji od Nermina jer je jedan imao izuzetno dobru ekonomsku situaciju ni kriv ni dužan, drugi finansijsku i političku krizu.canvra888 wrote: ↑15/07/2025 18:23To je hipotetika sad. U svakom slučaju, dali su povode da se mnogi pozivaju na tu odluku za novi val poskupljenja.
Fadil je pokazao koliko je sposoban u kriznoj situaciji koaj je trajala desetinu njegovog mandata, ovome je cijeli mandat takva
Eto gore sam spominjao i najavljene fiskalne reforme pune umobolnosti kod obojice (nevezane za globalnu krizu, naravno), neefikasnost u rješavanju novonastalih problema (vakcine tokom pandemija, Jablanica prošle godine) i na kraju krajeva povinovanje onima koji ruše državu.
Čak je i sa izjavama koje vrijeđaju inteligenciju tipa "kupite manje" krenuo sa preslikavanjem Fadila
-
drogon2
#6772 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Pa svaka vlast u BiH koristi inflaciju da se pohvali rekordnim budzetima.dječak sa šibicama wrote: ↑15/07/2025 15:18 Inflacija je globalna, nije tu Nerko kriv 100% on je kriv "samo" zato sto nista ne radi da suzbije inflaciju. Bukvalno je dopusteno svakome da formira cijene kako hoce, da radi sta hoce, sto se Nerka tice samo mu daj para kroz PDV da se kupuju novi auti i zaposljavaju ljubavnice i familija.
-
vernes81
#6773 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Mahala nije dio grada to je predgradje i kao takvo je ok ili ocekujes u predgradju razvijenu privredudječak sa šibicama wrote: ↑15/07/2025 15:06 Statistika na stranu, ali eto taj Vitez, kad udjes u Mahalu nerazvijeno zapusteno hajde ima nekih lijepih kuca a vrhunac privrede frizerski salon. Dok je kod latina sve drugacije, poduzetnistvo na svakom koraku.
A i Vitez je kao grad ku... od ovce ako cemo iskreno.
Sto se tice NT. jacu privredu ima bosnjacki dio , ali grad kao grad jesu ljepse bare od kalinske.
- Chmoljo
#6774 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Obojici je imanentno lupetanje, Fadilu sam posebno zamjerio kako je ono rekao, društveno opasnom povećanju minimalca.canvra888 wrote: ↑15/07/2025 18:42Ma uredu, ali nisu samo te stvari sporne.Chmoljo wrote: ↑15/07/2025 18:35Hipotetski i da je Fadil bolji od Nermina jer je jedan imao izuzetno dobru ekonomsku situaciju ni kriv ni dužan, drugi finansijsku i političku krizu.canvra888 wrote: ↑15/07/2025 18:23
To je hipotetika sad. U svakom slučaju, dali su povode da se mnogi pozivaju na tu odluku za novi val poskupljenja.
I tu je greška bila što su dopune oko smanjenja doprinosa kasnile previše, a zakon o minimalcu usvojen odmah. Da je jedno pratilo drugo, vjerovatno bi se situacija drugačije odvijala.
I ja maloprije napisah da su obojica loši, ali da je Nikšić još gori.
Eto gore sam spominjao i najavljene fiskalne reforme pune umobolnosti kod obojice (nevezane za globalnu krizu, naravno), neefikasnost u rješavanju novonastalih problema (vakcine tokom pandemija, Jablanica prošle godine) i na kraju krajeva povinovanje onima koji ruše državu.
Čak je i sa izjavama koje vrijeđaju inteligenciju tipa "kupite manje" krenuo sa preslikavanjem Fadila![]()
Trojka se pouzdala u amerikance. To je bila nelosa opklada da nije u Americi situacija strahovito drugačija postala.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor