Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Ozimician

#26276 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

_BataZiv_0809 wrote: 15/07/2025 11:00 Doduse, treba uzet u obzir da je ovdje radila u administraciji, imala top uslove i beneficije i onda sve to stavila pod noge da ode raditi kao njegovatelj. Mislim da je to bar 50% ako ne i vise razloga za tako nesto.
Eh ovo je dobra recenica sukladno pitanju iz naslova teme. :thumbup:

Na kraju ti sve zavisi od cega si otisao i na sto si dosao. Ko je otisao sa one standardne bosanske price o odlascima "privatnik, bez slobodnog dana u sedmici, 12h dnevno za 5 stoja, neprijavljen, bez prava na godisnji i bolovanje" - njemu ce svaki posao na Zapadu biti dobar.

EDIT: Sta kaze da joj je bila motivacija?
Last edited by Ozimician on 15/07/2025 11:12, edited 1 time in total.
komsinica_s_drugog

#26277 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by komsinica_s_drugog »

_BataZiv_0809 wrote: 15/07/2025 11:00 Ma da, ogromna drzava u poredjenju sa nama, 80 milona ljudi, svakakvih iskustava ima.

Kod nas je iz firme nedavno otisla jedna djevojka i cini mi se da se bas zeznula. Naravno njen pojedinacni primjer nije pravilo, to ni ne tvrdim (na ovim temama se vazda to mora naglasavati :mrgreen: ).

Doduse ona je i poletila, imam osjecaj da se i nije dobro raspitala gdje ide, sto me cudi jer je kod nas u firmi bila zmaj za posao (radila je u administraciji i bila sinonim za tacnost, preciznost i za nekoga ko generalno ne donosi ishitrene odluke dok sve dobro ne razmotri).

Ali u tom nekom periodu pred samo dobijanje vize zvucala je kao @ZoomZoomKiwi na steroidima .

Ne znam sta je ocekivala da ce je tamo docekati, ali ako npr. ovdje osvane oblacan dan imam osjecaj da je govorila da je u Njemackoj sada sigurno vedro i sunacno :lol:

Proljetos, ono oko Uskrsa se okupimo na kafi, bogme druga osoba skroz. Sva je potonula i samo ceka kad ce joj isteci ugovor da mijenja posao ili da se curikne nazad. Izgleda starija 10 godina najmanje.

Doduse, treba uzet u obzir da je ovdje radila u administraciji, imala top uslove i beneficije i onda sve to stavila pod noge da ode raditi kao njegovatelj. Mislim da je to bar 50% ako ne i vise razloga za tako nesto.
Sve zavisi i od osobe do osobe.
Npr mojoj jednoj kolegici je klinika za sve kriva. Uopste ne razmislja racionalno. Nista ne valja.
Evo dva primjera, imala je radni ugovor do 1.7. i otisla da pita za godisnji u drugoj polovini godine. Ljudi joj rekli da je nema na planu za drugu polovinu godine jer joj je ugovor do tad i tad. Ona meni to prica i psuje im majku, kako joj ne daju, pa potpisat ce novi, naravno da hoce, kaze.

A novi level je to da kao eto oni nju pitaju ima li neki stan u vidu, i okvirno kad bi mogla seliti, a ne pitaju je kako ona zensko, sama, da izvede selidbu, sta njih briga kako ce ona to uraditi. Opet psuje majke 😂😂😂

A nekom ko se iz administracije presaltao na njegu vjerujem da je dobro zajebano.
Last edited by komsinica_s_drugog on 15/07/2025 11:07, edited 1 time in total.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#26278 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

_BataZiv_0809 wrote: 15/07/2025 09:16 Za vozace brze poste, nosace prtljage na aerodromima i njegovatelje po starackim domovima?

Nemoj yebat izvrsni, to sto si ti direktor tamo ne znaci da je svako :kiss:

Morao sam :D
kad postanem generalni, ostat ce jedno izvrsno upraznjeno, neka se bore :D
ZoomZoomKiwi

#26279 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

_BataZiv_0809 wrote: 15/07/2025 11:00 Ma da, ogromna drzava u poredjenju sa nama, 80 milona ljudi, svakakvih iskustava ima.

Kod nas je iz firme nedavno otisla jedna djevojka i cini mi se da se bas zeznula. Naravno njen pojedinacni primjer nije pravilo, to ni ne tvrdim (na ovim temama se vazda to mora naglasavati :mrgreen: ).

Doduse ona je i poletila, imam osjecaj da se i nije dobro raspitala gdje ide, sto me cudi jer je kod nas u firmi bila zmaj za posao (radila je u administraciji i bila sinonim za tacnost, preciznost i za nekoga ko generalno ne donosi ishitrene odluke dok sve dobro ne razmotri).

Ali u tom nekom periodu pred samo dobijanje vize zvucala je kao @ZoomZoomKiwi na steroidima .

Ne znam sta je ocekivala da ce je tamo docekati, ali ako npr. ovdje osvane oblacan dan imam osjecaj da je govorila da je u Njemackoj sada sigurno vedro i sunacno :lol:

Proljetos, ono oko Uskrsa se okupimo na kafi, bogme druga osoba skroz. Sva je potonula i samo ceka kad ce joj isteci ugovor da mijenja posao ili da se curikne nazad. Izgleda starija 10 godina najmanje.

Doduse, treba uzet u obzir da je ovdje radila u administraciji, imala top uslove i beneficije i onda sve to stavila pod noge da ode raditi kao njegovatelj. Mislim da je to bar 50% ako ne i vise razloga za tako nesto.
Njoj je mnogo jebeno. Ali ako zna šta joj je ultimativni cilj i dugoročni plan, onda nek zapne k’o bivol i udri.

Ako je krajnji cilj emigracija iz BiH, odlazak i na kraju integracija u društvo države u koju si otišao/la, onda se te početne teškoće mogu prevazići, sve dok ti je na umu taj krajnji cilj. Da je jebeno, itekako jest.

Mislim da je više primjera takvih da su ljudi imali dobar downgrade glede posla, ali su ga morali prihvatiti jer im je to bila ulaznica za tamo.

Ja da sam išao u Njemačku probably bi tako i meni bilo, jer mnogo, mnogo je lakše naći posao za SSS nego za VSS nama auslanderima tamo.

Rijetki imaju sreće da im odmah od prvog dana sve bude bolje, pa i firma i posao i sve.

Znam momka iz Zenice koji je u Mittalu imao jako dobar VSS posao, otišao prije tri godine u Njemačku i to mu prvi gig bio Aeroground u Minhenu, jebote iz kancelarije otišao bacat kofere, al’ izdržao godinu, našao drugi posao, pa treći, i evo sad je tek na svom terenu, doveo i ženu i djecu. On kaže da je vrijedilo.

Ja mislim da će samo vrijeme pokazati da li vrijede ti kompromisi koje većina emigranata iz BiH mora napraviti u prvih nekoliko godina. Ponavljam, rijetki su sretnici kojima je sve upgrade od prvog dana vani.

Ja sam imao sreću, ali ja nisam ni žurio ni išao da odem što prije. Posao tražio godinama vani, pa samo u Njemačku i Austriju sam do prije dvije godine poslao brat bratu četverocifren broj prijava i mailova. U Hrvatsku samo stotinjak tada.

Jebeš ga, džabe mi i diploma i dobar CV i iskustvo kad nemaš EU papire onda si odmah na dnu liste.

Ne znam je li i sad tako, ali meni je prije tri godine tako bilo.

Al’ eto, strpljenje je spas, Kiwiji su me rado primili :mrgreen:
Thorgerson

#26280 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Thorgerson »

Samo je prica, u odnosu na ovu vasu na forumu, dijametralno suprotna kad uzivo pricas s nasom dijasporom.

:roll:
zona072

#26281 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by zona072 »

Ja sto sam do sada skonto za ovih nepunih godinu dana u Mackasu, jeste da ako si bio iznadprosjecan u BiH, male su sanse da to neces biti i u Njemackoj.
ZoomZoomKiwi

#26282 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Thorgerson wrote: 15/07/2025 11:24 Samo je prica, u odnosu na ovu vasu na forumu, dijametralno suprotna kad uzivo pricas s nasom dijasporom.

Ljudi su rijetko iskreni kad očekuju judgement od okoline. Pogotovo ko je otišao iz neloše situacije u BiH. Imaju tendenciju predstavljanja stvari boljim nego što realno jesu. Al’ opet to važi za taj početni period.
Ko izdrži tu inicijaciju, poslije su mi sva vrata otvorena, naravno to je sve opet do njega i njegove volje i truda.

zona072 wrote: 15/07/2025 11:24 Ja sto sam do sada skonto za ovih nepunih godinu dana u Mackasu, jeste da ako si bio iznadprosjecan u BiH, male su sanse da to neces biti i u Njemackoj.
To sigurno, do tebe je koliko ćeš se potruditi. Prvo i osnovno je svakako jezik, a onda sa pameću i jezikom sebi stvaraš teren za napredak.

Tamo gdje se rad i trud cijene, lako je napredovat, ako hoćeš naravno.
Last edited by ZoomZoomKiwi on 15/07/2025 11:28, edited 1 time in total.
Ozimician

#26283 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

ZoomZoomKiwi wrote: 15/07/2025 11:17 Jebeš ga, džabe mi i diploma i dobar CV i iskustvo kad nemaš EU papire onda si odmah na dnu liste.

Ne mislim bas da je tako, ovdje se najvise gleda poznavanje jezika, to ti je bitnije od bilo kakvih papira (i tako je u svakoj struci, osim mozda IT za americke firme), posebno kad plavu kartu dobijes za 2 sedmice i za to ti prakticno samo ugovor treba.

Dakle ako baratas njemackim da mozes sluzbeno i strucno komunicirati, nema zime za tebe.
ZoomZoomKiwi

#26284 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Ozimician wrote: 15/07/2025 11:28
ZoomZoomKiwi wrote: 15/07/2025 11:17 Jebeš ga, džabe mi i diploma i dobar CV i iskustvo kad nemaš EU papire onda si odmah na dnu liste.

Ne mislim bas da je tako, ovdje se najvise gleda poznavanje jezika, to ti je bitnije od bilo kakvih papira (i tako je u svakoj struci, osim mozda IT za americke firme), posebno kad plavu kartu dobijes za 2 sedmice i za to ti prakticno samo ugovor treba.
Imam B2 cert sa Goethea još od 2018.

Nije viza problem, problem je ugovor.

Pa te iste 2018. sam imao intervju sa DB, dva zaredom, da bih na kraju dobio mail kako su izabrali kandidata iz Hrvatske jer ne mogu se zajebavati s papirologijom za mene, u prenesenom smislu naravno.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#26285 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Ozimician wrote: 15/07/2025 11:05
_BataZiv_0809 wrote: 15/07/2025 11:00 Doduse, treba uzet u obzir da je ovdje radila u administraciji, imala top uslove i beneficije i onda sve to stavila pod noge da ode raditi kao njegovatelj. Mislim da je to bar 50% ako ne i vise razloga za tako nesto.
Eh ovo je dobra recenica sukladno pitanju iz naslova teme. :thumbup:

Na kraju ti sve zavisi od cega si otisao i na sto si dosao. Ko je otisao sa one standardne bosanske price o odlascima "privatnik, bez slobodnog dana u sedmici, 12h dnevno za 5 stoja, neprijavljen, bez prava na godisnji i bolovanje" - njemu ce svaki posao na Zapadu biti dobar.
Imala je ona dobre uslove, dosta i nekih nenovcanih beneficija i koliko znam primarni motiv za emigraciju je bio romanticne prirode-nasla je nekog naseg sto je vec gore.
Ozimician

#26288 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

ZoomZoomKiwi wrote: 15/07/2025 11:30
Ozimician wrote: 15/07/2025 11:28

Imam B2 cert sa Goethea još od 2018.

Nije viza problem, problem je ugovor.

Pa te iste 2018. sam imao intervju sa DB, dva zaredom, da bih na kraju dobio mail kako su izabrali kandidata iz Hrvatske jer ne mogu se zajebavati s papirologijom za mene, u prenesenom smislu naravno.
Pa ceftifikat je super, ali svakako nije mjerilo, oni to na razgovoru ocjene koliko si fit, naravno da ce izabrati nekog iz Hrvatske ukoliko je istih/slicnih kompetencija, ali zato moras biti bolji od njih i onda mozes sta hoces. Mada je cudno da si dobio takav odgovor, jer oni maksimalno sto odgovore jeste da su nasli "vise odgovarajuceg kandidata" , kod tebe bas rekli i odakle je.

I ja sam slao bas mnogo prijava, a prvi posao preko Xinga izletio. Kasnije onda mijenjas kako ti pase, mada u zadnjih godinu-dvije nije bas ponuda neka, ono sjedi gdje si, sve firme nude slicne uslove. Prve 3 god bas kvantni skok, onda kad dostignes level - stagnacija, ali tako je manje-vise svima zbog stanja sa privredom.
izvrsni direktor

#26289 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

ZoomZoomKiwi wrote: 15/07/2025 11:17 Posao tražio godinama vani, pa samo u Njemačku i Austriju sam do prije dvije godine poslao brat bratu četverocifren broj prijava i mailova. U Hrvatsku samo stotinjak tada.
sad dobijamo drugu sliku na ono sto si godinama pisao o motivima i razlozima za izbor novog zelanda :D
izvrsni direktor

#26290 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Thorgerson wrote: 15/07/2025 11:24 Samo je prica, u odnosu na ovu vasu na forumu, dijametralno suprotna kad uzivo pricas s nasom dijasporom.

imas onu ekipu koja ti prica kako je tamo kod njih sve sranje i da to nije kao prije i da se vise ne isplati otici kao prije, jedan jedini motiv: ne trazi od mene pomoc.
a imas i one koji sute i ne pricaju, jer zna da vecina samo zeli cuti da ti je lose i da se patis, a ako iskreno ispricas, onda ce ti reci da lazes.

meni nikad nije palo na pamet npr nekome od svoje raje ili familije dole pricati koliko zaradjujem i koliko radim, a cesto sam bio u situaciji da mi oni pricaju kako oni imaju veliku platu i sta kupuju, valjda da mi se pokazu, meni to smijesne cifre a njima za pohvalit se..
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#26291 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Certifikati sami po sebi ne znace puno. Imam ih i ja za jos 2 jezika pored engleskog, ali dzaba ne koristim ih i pored certifikata ih pricam kao indijanac i refleksno prebacujem na engleski cim uvidim da ga sagovornik razumije.

A i engleski mi zna zahrdjati u smislu govora cim ga manje koristim, iako na njemu radim, na njemu znam cak i razmisljati, filmove gledam bez titlova....znaci razumijem ko maternji, ali kad trebam progovoriti poslije duze pauze i nekoristenja znam itekako kociti dok ne dodjem na radnu temperaturu...

Jezik je cudo.
ZoomZoomKiwi

#26292 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

izvrsni direktor wrote: 15/07/2025 12:03
ZoomZoomKiwi wrote: 15/07/2025 11:17 Posao tražio godinama vani, pa samo u Njemačku i Austriju sam do prije dvije godine poslao brat bratu četverocifren broj prijava i mailova. U Hrvatsku samo stotinjak tada.
sad dobijamo drugu sliku na ono sto si godinama pisao o motivima i razlozima za izbor novog zelanda :D
Novi Zeland je izabran taman prije korone, i onda se rampa spustila, a za Njemačku i Austriju sam slao prijave još od 2017. i u međuvremenu naravno.

Al’ čim sam dobio mail da nastavljamo sa procesom migracije na NZ, prestao sam tražiti drugdje.

Pisao sam o tome u više navrata.
ZoomZoomKiwi

#26293 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

_BataZiv_0809 wrote: 15/07/2025 12:12 Certifikati sami po sebi ne znace puno. Imam ih i ja za jos 2 jezika pored engleskog, ali dzaba ne koristim ih i pored certifikata ih pricam kao indijanac i refleksno prebacujem na engleski cim uvidim da ga sagovornik razumije.

A i engleski mi zna zahrdjati u smislu govora cim ga manje koristim, iako na njemu radim, na njemu znam cak i razmisljati, filmove gledam bez titlova....znaci razumijem ko maternji, ali kad trebam progovoriti poslije duze pauze i nekoristenja znam itekako kociti dok ne dodjem na radnu temperaturu...

Jezik je cudo.
Tad sam baš bio frišak sa kursa i sa ispita za taj B2. Tako da do jezika nije 100%.

Sad vjerujem da bih jedva i B1 položio bez dobrog nekog intenzivnog podsjećanja na sve kroz mjesec dana najmanje. Jebiga sedam godina nisam prozborio švapski osim kad sam išao sestri u goste.
izvrsni direktor

#26294 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

ZoomZoomKiwi wrote: 15/07/2025 12:18
Novi Zeland je izabran taman prije korone, i onda se rampa spustila, a za Njemačku i Austriju sam slao prijave još od 2017. i u međuvremenu naravno.

Al’ čim sam dobio mail da nastavljamo sa procesom migracije na NZ, prestao sam tražiti drugdje.

Ma zezam se. :thumbup: neka te dole, bar znam da imam kome doci :D
ZoomZoomKiwi

#26295 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

izvrsni direktor wrote: 15/07/2025 12:53
ZoomZoomKiwi wrote: 15/07/2025 12:18

Ma zezam se. :thumbup: neka te dole, bar znam da imam kome doci :D
Bujrum kad god :mrgreen:
geralt

#26296 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by geralt »

Jebeš ga, džabe mi i diploma i dobar CV i iskustvo kad nemaš EU papire onda si odmah na dnu liste.
Savjet, ne samo za tebe vec i za ostale eventualne trazioce posla - zovite na telefon. Par dana nakon poslanog maila/CV-a okrenes broj, ako je veca firma u pitanju trazis da te prespoje na HR, i kad dobijes nekoga na telefon ljubazno se predstavis i upitas da li su primili tvoju prijavu poslanu tad i tad i kad mozes ocekivati odgovor od njih.

Pozivom se automatski penjes prema vrhu liste pozeljnih kandidata. Cak sam imao priliku pricati sa ljudima iz vece firme koji su mi rekli da u uzi izbor uzimaju samo ljude koji su ih nazvali nakon poslane prijave, jer im je to signal da je kandidat ozbiljan i stvarno zainteresovan za poziciju kod njih. Usput pokazes da znas jezik, imas inicijativu, i da nisi mutav, plus istaknes se iz mase.
jeza u ledja

#26297 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

elcaliente wrote: 12/07/2025 21:27
Rugafet wrote: 12/07/2025 20:04 Na bazenu sam ako koga zanima…
Corona i plave kupaće…
Malo u vodu, malo prdenje u hladovini na ležaljci
Bas je bezveze sto u Americi nemate prave pive, cudno je kako vas varaju vodom od kukuruza a tako dobra zemlja.
Bičz, pliz…U Americi je bolja piva nego u Evropi. :oops:

Corona je sok.
Bodkin

#26298 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

ne uzmu ljudi u obzir kolika je to zivotna promjena ako si preko 25.
plus ako odes u te neke hladne zemlje gdje je jebeno steci prijatelje ili socijalni krug kad si stariji.

plus ako radis nesto sto u principu ne volis.

plus sto nisi navikao ne biti na svome.

plus sto su te zemlje realno losije po standardu nego sto su bile prije 20ak godina

po meni ti treba barem 3-4 godine da dodjes sebi ako odselis sa 30 i svaka godine vise starosti dodaje oko pola godine privikavanja
Bodkin

#26299 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

jeza u ledja wrote: 15/07/2025 13:59
elcaliente wrote: 12/07/2025 21:27
Rugafet wrote: 12/07/2025 20:04 Na bazenu sam ako koga zanima…
Corona i plave kupaće…
Malo u vodu, malo prdenje u hladovini na ležaljci
Bas je bezveze sto u Americi nemate prave pive, cudno je kako vas varaju vodom od kukuruza a tako dobra zemlja.
Bičz, pliz…U Americi je bolja piva nego u Evropi. :oops:

Corona je sok.
blasphemy :D
corona je odlicna lagana piva
a ozbiljno pivo se ne moze porediti sa evropskim
broj dva

#26300 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by broj dva »

komsinica_s_drugog wrote: 15/07/2025 10:18 To zavisi u kolikom si gradu, a poznato je da nasi lete u Minhen, Frankfurt, Berlin, pa joj, sta me ovo snadje.
Ja volim ovaj mir, sarm i laganicu u gradicu od 40 000 ljudi.
Sve ide lagano, bez guzvi, cekanja, na posao i s posla sad pa sad, ljepota.
Mudro, i cesto se lakse snaci u manjim mjestima, od posla do poznanstava...
Post Reply