Istina o Bogu
- Nowicki
#1626 Re: Istina o Bogu
Ono što je bitno jeste razumjeti karakter ranog judaizma. Židovska interpretacija Boga jeste mitološka. Drugačija nije mogla niti biti. Svi narodi sa kojima su dolazili u kontak imali su takvu predstavu. Druga stvar koju treba uzeti u obriz jeste da u antički Židovi izuzetno mali narod u odnosu na druge. Velikia carstava su bila Babilonsko, Asirijsko, Egipatsko. Mali narodi ne mogu proizvesti veliku kulturu, nego je mahom preuzimaju od većih civilizacija. Ono što je specifičnost judaizma jeste ta da je vremenom razvio jednu sliku intimnog Boga. Boga koji je samo njihov, koji sklapa savez sa njima. Boga koji je izbavitelj. Bukvalno Bog kednog naroda. I za Židove religija nije imala kosmološki karakter. Nije se bavila pitanjima šta je to Bog, zagrobnim životom i slično. Ali se je bavila društvenim uređenjem. Za Židove je religija više bila društveni poredak naroda nego neka kosmološka istina. Ako čitaš Stari zavjet to će biti jasno. Dok se nisu sreli sa Grcima nisu ni imali jasnu predstavu u šta to tačno vjeruju. Huston Smith u svojoj knjizi kaže judaizam je uvijek bio mnogo više šta Židovi rade, a ne toliko u šta Židovi vjeruju. Kad se javlja kršćanstvo ono prvo počinje reformirati judaizam. Spasenje naroda postaje spasenje svakog čovjeka ponaosob. Apostol Pavle koji je bio Židov farisej ali i izvrstan poznavalac Grčke kulture pravi mosto između judaizma i helenizma. Ukida Zakono koji je do tad bio norma za Židove, uvodi čin spasenja kroz vjeru u Isusa i tako nastaje nova religija.
-
Zehran82
#1627 Re: Istina o Bogu
Nowicki wrote: ↑14/07/2025 14:56Ateista sam od kad znam za sebe. Zašto ne vjerujem? Možda najbolji odgovor koji sam pročitao na ovo pitanje dao je Sartr. Otprilike ovako nešto: svjestan sam da se pitanje postojaja boga ne može dokazati niti opovrgnuti, međutim biram da budem ateista. U čemu je problem sa teizmom, pogotovo abrahamskim. Nekom sam već rekao na ovoj temi da religija nastaje iz mitologije, i u jednom momentu se opredjeljuje da boga posmatra kao bitak. Ako dovoljno poznaješ historiju, tačno ćeš zanti momenat kada se i kao to dešava. Nužnna su dva historijska procesa. Jedan, nastanak monoteizma kod Židova. I drugi, nastanak filozofskog, monoteizma u antičkoj Grčkoj. Što se tiče Židova, to je manje više, poznato. Međutim, ovaj drugi proces nije. Znaš da su Grci imali pannteon i vjerovali u božanstva Olimpa. Vidiš, u jednom momentu nastaje filozofka tradicija od Ksenofana do Platona i Aristotela koja potpuno uništava dotadašnju mitsku svijest Grčke zasnovanu na homerijanskoj tradiciji. Bog se počinje posmatrati kao Logos, kao božanski poredas univerzuma, ili kao bi to Grci zvali kosmosa. U jednom momentu te dvije tradicije će se sresti. Od vremena Aleksandar Velikig prosto na kojem žive Židovi se počinje helenizirati, što će ostaviti trag i na njihovoj relgiji. Judaizam je u svom izvornom obliku vrlo siromašna religija. Bez izgrađene teologije. Sve to uzimaju od Grka. Među prvima koji je to radio bio je Filon Aleksandrijski. Koji pokušava da u judaizam unese dubinu. Kršćanstvo kada nastaje slijedi isti pravac. Sve uzimaju od Grka. Zašto?Jednostavno zato što nisu imali. I to jasno možeš vidjeti na primjeru Biblije u razlikama između Starog i Novog zavjeta. Tako su nastale abrahamske religije. Ako znaš historiju dovoljno dobro, tačno možeš pratiti kako su se ideje iz jedne civilizacije preljevale u drugu. Ništa orginalno nema ni u jednoj. Eto ukratko.
ali se moze dokazati da je potpuno logicno vjerovanje u Boga, znaci ima osnovu zasto da se vjeruje, i nije puko slijepo vjerovanje bez igdje ista....onako na suho samo sto nam je ceif da vjerujemo.Možda najbolji odgovor koji sam pročitao na ovo pitanje dao je Sartr. Otprilike ovako nešto: svjestan sam da se pitanje postojaja boga ne može dokazati niti opovrgnuti, međutim biram da budem ateista.
nije tacno....prva vjera spustena na zemlju jos za vrijeme Adema i Have je bila proto-islam, poslije je vrmeenom doslo do introdukcije mnogobostva i mitologija raznih kalibara.Nekom sam već rekao na ovoj temi da religija nastaje iz mitologije,
Jedan, nastanak monoteizma kod Židova. I drugi, nastanak filozofskog, monoteizma u antičkoj Grčkoj. Što se tiče Židova, to je manje više, poznato.
pucas u pogresnom smjeru, niti su grci niti zidovi pravi predstavnici monoteizma....zidovski monoteizam ima bolesti u sebi koje su se uvukle vremenom, i jos pate od tih bolesti.
da, ali opet pucas u pogresnom smjeru. krscanstvo nije predstavnik monoteizma, nego rimskog paganizma.Kršćanstvo kada nastaje slijedi isti pravac. Sve uzimaju od Grka. Zašto?Jednostavno zato što nisu imali.
jedina vjera sada je islam koja je predstavnik pravog zdravog izvornog monoteizma. a nje se nisi dotakao, dok si pucao po raznim ideologijama koje itekako imaju mahana i ubacenih elemenata koje ni pas sa maslom nebi pojeo.
-
Zehran82
#1628 Re: Istina o Bogu
Nowicki wrote: ↑14/07/2025 15:37 Ono što je bitno jeste razumjeti karakter ranog judaizma. Židovska interpretacija Boga jeste mitološka. Drugačija nije mogla niti biti. Svi narodi sa kojima su dolazili u kontak imali su takvu predstavu. Druga stvar koju treba uzeti u obriz jeste da u antički Židovi izuzetno mali narod u odnosu na druge. Velikia carstava su bila Babilonsko, Asirijsko, Egipatsko. Mali narodi ne mogu proizvesti veliku kulturu, nego je mahom preuzimaju od većih civilizacija. Ono što je specifičnost judaizma jeste ta da je vremenom razvio jednu sliku intimnog Boga. Boga koji je samo njihov, koji sklapa savez sa njima. Boga koji je izbavitelj. Bukvalno Bog kednog naroda. I za Židove religija nije imala kosmološki karakter. Nije se bavila pitanjima šta je to Bog, zagrobnim životom i slično. Ali se je bavila društvenim uređenjem. Za Židove je religija više bila društveni poredak naroda nego neka kosmološka istina. Ako čitaš Stari zavjet to će biti jasno. Dok se nisu sreli sa Grcima nisu ni imali jasnu predstavu u šta to tačno vjeruju. Huston Smith u svojoj knjizi kaže judaizam je uvijek bio mnogo više šta Židovi rade, a ne toliko u šta Židovi vjeruju. Kad se javlja kršćanstvo ono prvo počinje reformirati judaizam. Spasenje naroda postaje spasenje svakog čovjeka ponaosob. Apostol Pavle koji je bio Židov farisej ali i izvrstan poznavalac Grčke kulture pravi mosto između judaizma i helenizma. Ukida Zakono koji je do tad bio norma za Židove, uvodi čin spasenja kroz vjeru u Isusa i tako nastaje nova religija.
da to je tacno.Ukida Zakono koji je do tad bio norma za Židove, uvodi čin spasenja kroz vjeru u Isusa i tako nastaje nova religija.
A de mi reci jeli ti dolazis u ateizam iz krscanskog ili muslimanskog miljea?
- Nowicki
#1629 Re: Istina o Bogu
Ne postoji islam prije Muhameda. Islam je proizvod arapske kulture kao što je kršćanstvo proizvod grčko-rimske. Kad arapi dolaze u kontak sa Židovima i kršćanima dobijaju inspiraciju da svoju dotadašnja vjerovanja drugačije uobliče. Uzimaju Starozavjetne priče preobliku ih kao što su Židovi preoblikovali mitologiju drugih naroda. Priča o potopu je tipična priča za Bliski istok, nalazimo je i u epu o Gligamešu, npr. Ubaciju elemente svoje kulture poput Meke, Kabe, hadža i sl. Sve su to elementi koje do tad ni kršćanstvo ni judaizam ne poznaje. Kršćanstvo nema veze sa paganizmom. Nemaš predstavu o čemu pričaš. Kršćanstvo ima isključivo veze sa judaizmom i grčkom filozofijom. Svijet u koje je kršćanstvo nastalo bio je izuzetno heleniziran. Rimljani su vjerovali u druge stvari koje nemaju veze sa kršćanstvom. Ne poznaješ historiju.Zehran82 wrote: ↑14/07/2025 16:20Nowicki wrote: ↑14/07/2025 14:56Ateista sam od kad znam za sebe. Zašto ne vjerujem? Možda najbolji odgovor koji sam pročitao na ovo pitanje dao je Sartr. Otprilike ovako nešto: svjestan sam da se pitanje postojaja boga ne može dokazati niti opovrgnuti, međutim biram da budem ateista. U čemu je problem sa teizmom, pogotovo abrahamskim. Nekom sam već rekao na ovoj temi da religija nastaje iz mitologije, i u jednom momentu se opredjeljuje da boga posmatra kao bitak. Ako dovoljno poznaješ historiju, tačno ćeš zanti momenat kada se i kao to dešava. Nužnna su dva historijska procesa. Jedan, nastanak monoteizma kod Židova. I drugi, nastanak filozofskog, monoteizma u antičkoj Grčkoj. Što se tiče Židova, to je manje više, poznato. Međutim, ovaj drugi proces nije. Znaš da su Grci imali pannteon i vjerovali u božanstva Olimpa. Vidiš, u jednom momentu nastaje filozofka tradicija od Ksenofana do Platona i Aristotela koja potpuno uništava dotadašnju mitsku svijest Grčke zasnovanu na homerijanskoj tradiciji. Bog se počinje posmatrati kao Logos, kao božanski poredas univerzuma, ili kao bi to Grci zvali kosmosa. U jednom momentu te dvije tradicije će se sresti. Od vremena Aleksandar Velikig prosto na kojem žive Židovi se počinje helenizirati, što će ostaviti trag i na njihovoj relgiji. Judaizam je u svom izvornom obliku vrlo siromašna religija. Bez izgrađene teologije. Sve to uzimaju od Grka. Među prvima koji je to radio bio je Filon Aleksandrijski. Koji pokušava da u judaizam unese dubinu. Kršćanstvo kada nastaje slijedi isti pravac. Sve uzimaju od Grka. Zašto?Jednostavno zato što nisu imali. I to jasno možeš vidjeti na primjeru Biblije u razlikama između Starog i Novog zavjeta. Tako su nastale abrahamske religije. Ako znaš historiju dovoljno dobro, tačno možeš pratiti kako su se ideje iz jedne civilizacije preljevale u drugu. Ništa orginalno nema ni u jednoj. Eto ukratko.ali se moze dokazati da je potpuno logicno vjerovanje u Boga, znaci ima osnovu zasto da se vjeruje, i nije puko slijepo vjerovanje bez igdje ista....onako na suho samo sto nam je ceif da vjerujemo.Možda najbolji odgovor koji sam pročitao na ovo pitanje dao je Sartr. Otprilike ovako nešto: svjestan sam da se pitanje postojaja boga ne može dokazati niti opovrgnuti, međutim biram da budem ateista.
nije tacno....prva vjera spustena na zemlju jos za vrijeme Adema i Have je bila proto-islam, poslije je vrmeenom doslo do introdukcije mnogobostva i mitologija raznih kalibara.Nekom sam već rekao na ovoj temi da religija nastaje iz mitologije,
Jedan, nastanak monoteizma kod Židova. I drugi, nastanak filozofskog, monoteizma u antičkoj Grčkoj. Što se tiče Židova, to je manje više, poznato.
pucas u pogresnom smjeru, niti su grci niti zidovi pravi predstavnici monoteizma....zidovski monoteizam ima bolesti u sebi koje su se uvukle vremenom, i jos pate od tih bolesti.
da, ali opet pucas u pogresnom smjeru. krscanstvo nije predstavnik monoteizma, nego rimskog paganizma.Kršćanstvo kada nastaje slijedi isti pravac. Sve uzimaju od Grka. Zašto?Jednostavno zato što nisu imali.
jedina vjera sada je islam koja je predstavnik pravog zdravog izvornog monoteizma. a nje se nisi dotakao, dok si pucao po raznim ideologijama koje itekako imaju mahana i ubacenih elemenata koje ni pas sa maslom nebi pojeo.
-
Zehran82
#1630 Re: Istina o Bogu
Nowicki wrote: ↑14/07/2025 16:41 ----
Ne postoji islam prije Muhameda. Islam je proizvod arapske kulture kao što je kršćanstvo proizvod grčko-rimske. Kad arapi dolaze u kontak sa Židovima i kršćanima dobijaju inspiraciju da svoju dotadašnja vjerovanja drugačije uobliče. Uzimaju Starozavjetne priče preobliku ih kao što su Židovi preoblikovali mitologiju drugih naroda. Priča o potopu je tipična priča za Bliski istok, nalazimo je i u epu o Gligamešu, npr. Ubaciju elemente svoje kulture poput Meke, Kabe, hadža i sl. Sve su to elementi koje do tad ni kršćanstvo ni judaizam ne poznaje. Kršćanstvo nema veze sa paganizmom. Nemaš predstavu o čemu pričaš. Kršćanstvo ima isključivo veze sa judaizmom i grčkom filozofijom. Svijet u koje je kršćanstvo nastalo bio je izuzetno heleniziran. Rimljani su vjerovali u druge stvari koje nemaju veze sa kršćanstvom. Ne poznaješ historiju.
itekako da postoji , samo ti nisi bas upucen u to.Ne postoji islam prije Muhameda.
u bibliji mozes naci i Allaha, i rijec musliman, i rijec islam u aramejskoj formi Shlama, pa cak i nagovjestaj Muhammeda, spominje se Mekka i Hadzdz...
svi ti pojmovi se mogi naci u orginalnim tekstovima biblije.
nije tacno.Islam je proizvod arapske kulture kao što je kršćanstvo proizvod grčko-rimske.
sve ovo ima spmenuto u Bibliji u orginalni tekstovima.Ubaciju elemente svoje kulture poput Meke, Kabe, hadža i sl.
itekako je poznajem...Ne poznaješ historiju.
- TojoOptics
- Grijem se na: Sunce
- Vozim: bicikl
#1631 Re: Istina o Bogu
Argumenti polupismene osobe na post Nowickog iznad:

itekako da postoji , samo ti nisi bas upucen u to.
nije tacno.
itekako je poznajem...
- Nowicki
#1632 Re: Istina o Bogu
Ako islam nije proizvod arapske kulture šta je onda Meka, hadž i Kaba u cijeloj priči? Odkud Abraham u Meki?
- Dozer
#1633 Re: Istina o Bogu
Eeee, moj Nowicki... nemas pojma s kakvim mentalnim magom si usao u pokusaj diskusije
Sve "dokaza" za bilo sta sto ces dobiti su citati iz Kur'ana i kojekakvi video klipovi koji "dokazuju" Kur'ansku "istinu".
Ne ocekuj da od njega dobijes bilo kakav stvarni dokaz za neku tvrdnju, tipa ove gore da se "u originalnim biblijskim tekstovima spominju Muhammed i islam". Da ne pricamo o tome sto se uopste ne zna sta su i koliko je bilo tih "originalnih tekstova", iz kojih je onda crkvenom selekcijom nastala Biblija. Ali - on zna
Jel' tako Smrle?
Ili ces nam, ipak, ponuditi neki link na taj sadrzaj, da se i mi uvjerimo u tvoje znanje....
Sve "dokaza" za bilo sta sto ces dobiti su citati iz Kur'ana i kojekakvi video klipovi koji "dokazuju" Kur'ansku "istinu".
Ne ocekuj da od njega dobijes bilo kakav stvarni dokaz za neku tvrdnju, tipa ove gore da se "u originalnim biblijskim tekstovima spominju Muhammed i islam". Da ne pricamo o tome sto se uopste ne zna sta su i koliko je bilo tih "originalnih tekstova", iz kojih je onda crkvenom selekcijom nastala Biblija. Ali - on zna
Jel' tako Smrle?
Ili ces nam, ipak, ponuditi neki link na taj sadrzaj, da se i mi uvjerimo u tvoje znanje....
- TojoOptics
#1634 Re: Istina o Bogu
Čovjek ne zna ni gramatiku svog jezika. Ne znam što očekujete. Netko tko iskreno vjeruje u nebuloze, kao na primjer ono što je napisao da u raju, ako vidiš pticu i poželiš je, ona će pečena pasti pred tebe da je pojedeš... o čemu pričamo?
- Nowicki
#1635 Re: Istina o Bogu
Ma znam Dozeu jasni mi je. Al' eto, malo da ubijem dosadu 
- Dozer
#1636 Re: Istina o Bogu
Pa kud ces dalje od onoga kad mu rekoh sta kaze jedan stari vjernik, pored toga i teolog - "neka ne pametuje"TojoOptics wrote: ↑14/07/2025 19:29 Čovjek ne zna ni gramatiku svog jezika. Ne znam što očekujete. Netko tko iskreno vjeruje u nebuloze, kao na primjer ono što je napisao da u raju, ako vidiš pticu i poželiš je, ona će pečena pasti pred tebe da je pojedeš... o čemu pričamo?
A za jezik, hajde...tu mu mogu i progledati kroz prste. Vjerovatno je kao mali izbjegao u Svedsku, pa je donekle i razumljivo zasto pise/govori kako vec jeste.
- Arminovski
#1637 Re: Istina o Bogu
Upoznat sa knjigom Anatomija Boga - Francesca Stavrakopoulou? Mišljenje?
Last edited by Arminovski on 15/07/2025 09:43, edited 1 time in total.
- TojoOptics
#1638 Re: Istina o Bogu
Jos zivi u Svedskoj, gdje su vecina ateisti, ali ne moze to da izbaci primitivizam iz sebe. Zamisli, dodje mu sin iz skole i kaze danas smo ucili o Mjesecevim mijenama, babo da ti ispricam:" U cijelom našem Sunčevom sistemu, jedino Sunce sjaji vlastitom svjetlošću. To svjetlo uvijek obasjava Zemlju i Mjesec sa strane Sunca, osvjetljavajući polovinu naše planete u njenoj orbiti i odbijajući se od površine Mjeseca, stvarajući mjesečinu. Ponekad cijelo Mjesečevo lice blista svijetlo. Drugi puta vidimo samo tanak srp svjetla. Katkada se čini da Mjesec nestaje. Ove promjene nazivamo mjesečevim mijenama. Kada se Mjesec nađe između Sunca i Zemlje, okrenuta nam je njegova tamna strana. Mjesec ćemo ugledati, u najboljem slučaju, jedan dan kasnije, i to kao “stari Mjesec u naručju mladoga”. Tu mijenu nazivamo mlađak. Osim tankog svijetlog srpa vidimo i onaj dio Mjeseca koji Sunce ne osvjetljuje izravno. Ta indirektna rasvjeta, nazvana pepeljastom svjetlošću, uzrokovana je svjetlinom Zemlje. Zemlja veoma dobro odbija Sunčevu svjetlost, pa ona posredno obasjava i Mjesec. Osam mjesečevih faza, redom, jesu: mladi Mjesec (nov), mladi srp (narastajući srp), prva četvrt, narastajući Mjesec (konveksni Mjesec), puni Mjesec, opadajući Mjesec (konveksni Mjesec), posljednja četvrt i opadajući srp. Ciklus se ponavlja otprilike jednom mjesečno."Dozer wrote: ↑15/07/2025 08:46Pa kud ces dalje od onoga kad mu rekoh sta kaze jedan stari vjernik, pored toga i teolog - "neka ne pametuje"TojoOptics wrote: ↑14/07/2025 19:29 Čovjek ne zna ni gramatiku svog jezika. Ne znam što očekujete. Netko tko iskreno vjeruje u nebuloze, kao na primjer ono što je napisao da u raju, ako vidiš pticu i poželiš je, ona će pečena pasti pred tebe da je pojedeš... o čemu pričamo?
A za jezik, hajde...tu mu mogu i progledati kroz prste. Vjerovatno je kao mali izbjegao u Svedsku, pa je donekle i razumljivo zasto pise/govori kako vec jeste.
KaJe babo, smjeseci se, "Pogresno te uce. Mjesec je u sustini ogromna zuta dinja, koju je poslanik jedanput i prepolovio, uz Alahovu pomoc. Vidimo Mjesec, tj. dinju kao cijelu, dok gavran Gavro ne pocne da je jede, (pismile i cafir). I jede ti gavran Gavro Mjesec oko trideset dana, dok ga ne pojede. Onda Alah stvori novu dinju (Mjesec) i sve pocne od pocetka, tako to ide oduvijek i zauvijek. Zaista je Alah veliki."

- TojoOptics
#1639 Re: Istina o Bogu
Iz knjige Anatomija Boga - Francesca Stavrakopoulou: "Prisjetite se. Gdje ste bili kada ste se prvi put susreli s Biblijom? Imala sam pet, možda šest godina, sjedila sam prekriženih nogu na hrapavom bež tepihu, s velikom slikovnicom otvorenom u krilu. Knjiga je bila dječija ilustrovana Biblija, a njene su stranice mirisale slasno – oporo, poput tempera boja, ali blago ustajalo, kao u javnoj biblioteci. Živo se sjećam šta sam vidila. Abraham je svezao svog sina Izaka na nešto što mi je izgledalo kao neosvijetljena lomača. Imao je nož. Namjeravao ga je ubiti i spaliti. Ali iznenada ga je zaustavio anđeo na nebu sa žutom kosom i lepršavom haljinom, pokazujući na debelu, pahuljastu ovcu. Bilo je još slika u knjizi: starac na planini, nosi dvije velike kamene ploče; drugi starac u kočiji koju vuku konji od vatre. Nastavila sam listati stranice. Bio je tu čovjek prekriven morskom travom, sjedi u trbuhu velikog plavog kita. Beba Isus u krevetu od sijena, s ovcama, kravama i magarcem koji su se nagurali da ga pogledaju. Žena koja je vrtjela šalove dok je plesala ispred glave na tanjiru. Nakratko sam zastala i zurila u sliku čovjeka prikovanog na veliki drveni križ; bio je prekriven ogrebotinama, krv mu je curila niz lice." Ovo je uvod. Obecavajuce.
- Nowicki
#1640 Re: Istina o Bogu
Nisam upoznat.Arminovski wrote: ↑15/07/2025 09:09Upoznat sa knjigom Anatomija Boga - Francesca Stavrakopoulou? Mišljenje?![]()
-
teodati
#1641 Re: Istina o Bogu
Tako je, upravo je ova tema i napravljena da vidimo u što sve ljudi vjeruju, i da vidimo zašto baš u to vjeruju a ne u nešto drugo, izgleda da se mnogi uopće nisu upitali zašto baš u to vjeruju, a još manje probali to razumno objasniti, pa zato je ovdje to i te kako dobra prilika.Nowicki wrote: ↑14/07/2025 13:32 Sve to se ne odnosi na pitanje Boga u islamu. Budući je teodati postavio temu tako da ga zanimaju koncepti boga u različitim religijama, onda bi trebalo pričati o tome. Kako islam gleda na Boga, kako kršćanstvo, šta su božansi atributi, kakav je odnos Boga prema realnosti, itd. Dakle tema je striktno teološko- filozofska.
Koliko vidim, ateisti ne vjeruju u neko svjesno vječno biće, ali zato daju mogućnost da postoje daleko starija i naprednija inteligentna bića od nas ljudi, i da su nas upravo ona mogla napraviti, s čime se apsolutno slažem, dapače.
- -Chesterfield-
#1642 Re: Istina o Bogu
Ibrahim, kojeg priznaju i Židovi i kršćani i muslimani, doveo je svoju ženu Hadžeru i malog sina Ismaila u jednu potpuno nenaseljenu pustinju, mjesto gdje nije bilo ni vode ni ljudi. To mjesto danas poznajemo kao Mekka. Tamo je podigao ruke i uputio dovu Allahu riječima:
"Gospodaru naš, ja sam naselio neke svoje potomke u dolini gdje nema ni zasada, kod Tvoga časnog Hrama, da bi obavljali molitvu. Zato učini da srca nekih ljudi čeznu za njima i opskrbi ih raznim plodovima da bi zahvalni bili."
(Kur’an, Ibrahim, 14:37)
Ono što je posebno zanimljivo jeste da je ova dova upućena čak i prije nego što su Ibrahim i njegov sin Ismail obnovili i izgradili Kabu, što znači da je sveto značenje tog mjesta prethodilo samoj građevini. Mjesto je bilo odabrano, iako je tada bilo samo prazna pustinja bez naznaka buduće važnosti.
Ako pogledamo hladno i realno, to mjesto je tada bila obična pustinja, bez ikakve vode, trgovine, stanovništva ni političke važnosti. Nije bilo logično očekivati da će ikada postati išta više od toga. Danas, na tom istom mjestu nalazi se duhovni centar milijardi ljudi, mjesto prema kojem se svakodnevno okreću u molitvi, kamo dolaze sa svih strana svijeta, mnogi sa suzama, čežnjom i ljubavlju. U tom gradu se danas može naći hrana i voće iz svih krajeva svijeta, bez obzira što se geografski nalazi usred pustinje. Tamo gdje nije bilo ni kapi vode, danas i dalje teče izvor Zemzem. A ono što je Ibrahim tražio, sigurnost, opskrba i ljubav ljudi prema tom mjestu, sve se doslovno ostvarilo.
Zato je teško reći da se radi o nekoj arapskoj izmišljenoj priči, jer arapskih naroda i kultura je bilo mnogo, pa nijedna od njih nije predvidjela da će baš to mjesto, od svih na svijetu, imati takvu sudbinu. Ako je Muhammed, alejhi selam, sve to izmislio, kako je mogao znati da će molitve jednog čovjeka iz pustinje, koje su zapisane i prenesene, hiljadama godina kasnije biti ispunjene u svakom detalju? To nije mitologija, to je stvarnost koju svi danas možemo posvjedočiti.
Ali ko zna, možda je Ibrahim znao da ta mjesta obiluju naftom?
- Nowicki
#1643 Re: Istina o Bogu
Da to je islamska interpretacija. Pitanje je kako Židovska tradicija ne bilježi odlazak Abrahama u Meku. Stari zavjet navodi njegovo kretanje iz grada Ur na područje starozavjetnog Kanana, spominje se grad Jerihon, pustinja Negev, odlazak u Egipat i sl. Međutim odlazak na područje današnje Meke ne. Meka je prilično udaljena od područja na kojem su živjeli starozavjetni Židovi pa se postavlja pitanje šta bi tako daleko iopće radio. Teško je vjerovati da Židovi ne bi znali za kretanje Abrahama. Ako uzmemo još u obzir da Abraham gradi Kabu koja je posvećena istom Bogu kog obožavaju Židovi teško da Židovi ne bi znali za to. A činjenica je da nikad nisu čuli za taj dogođaj prije Muhameda. Ako još uzmemo u obzir da je Kaba centralno mjesto islama. Tako nešto je jednostavno nemoguće.
- Dozer
#1644 Re: Istina o Bogu
To je ono sto je svaka nova religija pokusavala i pokusava - retrospektivni prikaz sebe, kao starije nego sto zaista jeste.
Bukvalno se sve prethodno prisvaja na nacin kao da se unaprijed znalo i najavljivalo da ce se bas to desiti.
Ali, kada se dublje zagrebe, ispostavi se da to u stvari nije tacno.
Bukvalno se sve prethodno prisvaja na nacin kao da se unaprijed znalo i najavljivalo da ce se bas to desiti.
Ali, kada se dublje zagrebe, ispostavi se da to u stvari nije tacno.
Last edited by Dozer on 18/07/2025 14:20, edited 1 time in total.
- -Chesterfield-
#1645 Re: Istina o Bogu
Judaizam je fokusiran na liniju Ishaka i Jakova, a Ismail, kojeg je Ibrahim ostavio daleko, izlazi iz tog narativa. Nije nelogično da njihova tradicija ne bilježi događaje koji se tiču grane porodice koja nije dio njihove vjerske loze.Nowicki wrote: ↑15/07/2025 22:49 Da to je islamska interpretacija. Pitanje je kako Židovska tradicija ne bilježi odlazak Abrahama u Meku. Stari zavjet navodi njegovo kretanje iz grada Ur na područje starozavjetnog Kanana, spominje se grad Jerihon, pustinja Negev, odlazak u Egipat i sl. Međutim odlazak na područje današnje Meke ne. Meka je prilično udaljena od područja na kojem su živjeli starozavjetni Židovi pa se postavlja pitanje šta bi tako daleko iopće radio. Teško je vjerovati da Židovi ne bi znali za kretanje Abrahama. Ako uzmemo još u obzir da Abraham gradi Kabu koja je posvećena istom Bogu kog obožavaju Židovi teško da Židovi ne bi znali za to. A činjenica je da nikad nisu čuli za taj dogođaj prije Muhameda. Ako još uzmemo u obzir da je Kaba centralno mjesto islama. Tako nešto je jednostavno nemoguće.
Stari zavjet ne bilježi ni mnoge druge historijske događaje iz tog vremena koji su se dešavali van njihovog područja. Fokus im je bio lokalni.
- Nowicki
#1646 Re: Istina o Bogu
Bilježi ono što se tiče Boga u kojeg vjeruju. Ne bilježi događaje koji sa Židovskim Bogom nemaju veze. Ono šta ima to bilježe.-Chesterfield- wrote: ↑15/07/2025 23:15Judaizam je fokusiran na liniju Ishaka i Jakova, a Ismail, kojeg je Ibrahim ostavio daleko, izlazi iz tog narativa. Nije nelogično da njihova tradicija ne bilježi događaje koji se tiču grane porodice koja nije dio njihove vjerske loze.Nowicki wrote: ↑15/07/2025 22:49 Da to je islamska interpretacija. Pitanje je kako Židovska tradicija ne bilježi odlazak Abrahama u Meku. Stari zavjet navodi njegovo kretanje iz grada Ur na područje starozavjetnog Kanana, spominje se grad Jerihon, pustinja Negev, odlazak u Egipat i sl. Međutim odlazak na područje današnje Meke ne. Meka je prilično udaljena od područja na kojem su živjeli starozavjetni Židovi pa se postavlja pitanje šta bi tako daleko iopće radio. Teško je vjerovati da Židovi ne bi znali za kretanje Abrahama. Ako uzmemo još u obzir da Abraham gradi Kabu koja je posvećena istom Bogu kog obožavaju Židovi teško da Židovi ne bi znali za to. A činjenica je da nikad nisu čuli za taj dogođaj prije Muhameda. Ako još uzmemo u obzir da je Kaba centralno mjesto islama. Tako nešto je jednostavno nemoguće.
Stari zavjet ne bilježi ni mnoge druge historijske događaje iz tog vremena koji su se dešavali van njihovog područja. Fokus im je bio lokalni.
-
Zehran82
#1647 Re: Istina o Bogu
Meka se spominje u Bibliji, i Hadzdz se spominje u bibliji , bibliujska rijec za Hadzdz je Hag, razlika je u dz i G, na arapskom kazu Dzibril a na hebrejskom kazu Gabriel, isto ime samo dz i g se zamijeni....tako isto i Hadz i Hag...pa i kaba se spominje.
sve to ima u BIbliji. tako da to nije proizvod arapske kulture kako to ti mislis, ONaj ko je osnovao Mekku i sagradio kabu je bio Ibrahim/Abraham a ne arapi...arapi su proistekli od ropkinje njegove Hadzer koja je rodila Ismaila...i tako su arapi nastali....odatle krece arapska civilizacija.
Bog mu naredio da tamo sagradi Kabu, Boziju kucu , sa svojim sinom Ismailom, koju ce ljudi hodocastiti, dolazit ce iz svih mjesta sa zemlje da je obidju.Odkud Abraham u Meki?
-
Zehran82
#1648 Re: Istina o Bogu
inace ti volis da kruzis okolo argumenata a nikad konkretno da ih napadnes.....takav si ti, sta ces....Dozer wrote: ↑14/07/2025 19:18 Eeee, moj Nowicki... nemas pojma s kakvim mentalnim magom si usao u pokusaj diskusije![]()
Ne ocekuj da od njega dobijes bilo kakav stvarni dokaz za neku tvrdnju, tipa ove gore da se "u originalnim biblijskim tekstovima spominju Muhammed i islam". Da ne pricamo o tome sto se uopste ne zna sta su i koliko je bilo tih "originalnih tekstova", iz kojih je onda crkvenom selekcijom nastala Biblija. Ali - on zna![]()
Jel' tako Smrle?
-
Zehran82
#1649 Re: Istina o Bogu
Nowicki wrote: ↑15/07/2025 22:49 Da to je islamska interpretacija. Pitanje je kako Židovska tradicija ne bilježi odlazak Abrahama u Meku. Stari zavjet navodi njegovo kretanje iz grada Ur na područje starozavjetnog Kanana, spominje se grad Jerihon, pustinja Negev, odlazak u Egipat i sl. Međutim odlazak na područje današnje Meke ne. Meka je prilično udaljena od područja na kojem su živjeli starozavjetni Židovi pa se postavlja pitanje šta bi tako daleko iopće radio. Teško je vjerovati da Židovi ne bi znali za kretanje Abrahama. Ako uzmemo još u obzir da Abraham gradi Kabu koja je posvećena istom Bogu kog obožavaju Židovi teško da Židovi ne bi znali za to. A činjenica je da nikad nisu čuli za taj dogođaj prije Muhameda. Ako još uzmemo u obzir da je Kaba centralno mjesto islama. Tako nešto je jednostavno nemoguće.
znaju oni od davnina za Kabu i Mekku, jer su Mojsije i Aron isli sa zidovima na Hadzdz u mekku Kabi, za vrijeme vladavine Faraona Ramsesa II ,kad su izbjegli iz egipta preko crvenog mora.Ako uzmemo još u obzir da Abraham gradi Kabu koja je posvećena istom Bogu kog obožavaju Židovi teško da Židovi ne bi znali za to. A činjenica je da nikad nisu čuli za taj dogođaj prije Muhameda. Ako još uzmemo u obzir da je Kaba centralno mjesto islama. Tako nešto je jednostavno nemoguće.
to ce ti i zidovi reci, oni cak imaju Kabu na glavi kada se mole
evo ako mi nevjerujes zidov upravo govori o tome ovdje, ovdje govori kako su MUsa i Harun sa zidovima isli posjetu Kabi u Mekki
i zato oni ove tefilim koriste na glavi kao podsjetnik na kabu u molitvama

-
Zehran82
#1650 Re: Istina o Bogu
evo jedna istina o Bogu sto mozda niste znali....
Bog kada salje iskusenja za ljude u vidu kazne, to je posljedna sansa da se covjek popravi prije smrti, jer Bog salje neke kazne, mucne stvari kako bi se covjek popravio na vrijeme, daje ti nesto da te zulja, kako bi se izmijenio io popravio na vrijeme....
pa kazna kada dolazi u nekom obliku od Boga je posljedni bic nade za covjeka da se popravi....a kada osobu zeli da kazni na buducem svijetu, pusti ga da je miran, i glatko sve ide onda, jer sa kaznama bi ga mozda promijenio , ali Bog zna da osoba ta ne zasluzuje njegovu milost nego njegovu kaznu, i onda pusti da misli da ima super zivot, da mu sve glatko ide...
ovo se zove istidradž (ar. الاستدراج) , postepeno priblizvanje kazni odakle se covjek i ne nada.
A ako t isalje da te nesto zulja, to je posljednja sansa da se popravis i okrenes nabolje prije smrti, da bi te uveo u Dzennet i psasio Dzehenema.
Bog kada salje iskusenja za ljude u vidu kazne, to je posljedna sansa da se covjek popravi prije smrti, jer Bog salje neke kazne, mucne stvari kako bi se covjek popravio na vrijeme, daje ti nesto da te zulja, kako bi se izmijenio io popravio na vrijeme....
pa kazna kada dolazi u nekom obliku od Boga je posljedni bic nade za covjeka da se popravi....a kada osobu zeli da kazni na buducem svijetu, pusti ga da je miran, i glatko sve ide onda, jer sa kaznama bi ga mozda promijenio , ali Bog zna da osoba ta ne zasluzuje njegovu milost nego njegovu kaznu, i onda pusti da misli da ima super zivot, da mu sve glatko ide...
ovo se zove istidradž (ar. الاستدراج) , postepeno priblizvanje kazni odakle se covjek i ne nada.
A ako t isalje da te nesto zulja, to je posljednja sansa da se popravis i okrenes nabolje prije smrti, da bi te uveo u Dzennet i psasio Dzehenema.