BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
781
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1307

moonco
Grijem se na: Plin
Horoskop: Vaga

#19151 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by moonco »

moonco wrote: 13/07/2025 17:28 Umjesto klasičnog olučavanje cijevi provlačenjem mogu se koristiti i ove jeftinije sendvič unutrašnje cijevi od limova. Ovo je vjerovatno dodatno još upresovano i zavareno. Vidi se ove šupljine pored kanala.

Image
vidi se navoj na ovom prstenu na ustima na gornjoj slici. Uvrnu cijev u cijev i još ga pojačaju vanjskim prstenom.

Na ovoj drugoj slici vidi se na ustima cijevi i pored kanala, zljeba i poklopac, tako da se zatvori prostor pored zljeba. Možda ide neka i termalna pasta / termo zaštita ili je možda i prazan prostor.

Image
moonco

#19152 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by moonco »

Za olučene cijevi

Naprave jednu glatku cijev od tankog lima

Od drugog lima presuju žljebove i saviju u cijev.

Image

I poslije upresuju cijev u cijev.
moonco

#19153 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by moonco »

Lansirna cev 122 mm V1(GRAD)
Unutrašnji prečnik cevi 128.5 mm
Dužina cevi2950 mm
Masa cevi17.5 kg
Materijal Nerđajući čelični lim
Ova prva varijanta ima veći prečnik zbog upresovavanja kanala ili žljebova.
Lansirna cev 122 mm V2(GRAD)
Unutrašnji prečnik cevi 122.5 mm
Dužina cevi2950 mm
Masa cevi28.0 kg
Materijal Čelik
Ova druga varijanta je iz gotove izvaljane cijevi, koja je potokarena, honovana i termički obrađena.

Ima i treća varijanta da se cijev od lima u cijev od lima umetne i da se termički zalijepe jedna sa drugom. Ovom trećom tehnologijom se proizvode nove tenkovske cijevi sa debljom stijenkom.

Može ovo isto sa gotovim izvaljanim cijevima tako da onda bude jača od samo jedne čelične cijevi jer se mogu koristiti materijali različitih osobina.

Može se još u sve tri varijante dodavati sa vanjske strane i termalna pasta ili termoizolacioni materijal-platno.

Može se cijev i niklovati i hromirati.

Sve je stvar para, vremena i tehnologija koje se koriste.

Uglavnom zbog tehnološkog nivoa i cijena mašina. Bilo bi fino da imamo i ove jeftinije i brže tehnologije proizvodnje lansirnih cijevi od limova i da nismo ovisni samo od BNT-a u proizvodnji cijevi bušenjem, honovanjem, olučavanjem, tokarenjem i termičkom obradom.

Ovom tehnologijom sa limovima može se od bilo koje limarske radionice napraviti fabrika lansera 107/122mm.

Najjače od svega je što su čelični limovi širokodostupni na civilnom tržištu. :D
belfy

#19154 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by belfy »

moonco wrote: 13/07/2025 22:21
Lansirna cev 122 mm V1(GRAD)
Unutrašnji prečnik cevi 128.5 mm
Dužina cevi2950 mm
Masa cevi17.5 kg
Materijal Nerđajući čelični lim
Ova prva varijanta ima veći prečnik zbog upresovavanja kanala ili žljebova.
Lansirna cev 122 mm V2(GRAD)
Unutrašnji prečnik cevi 122.5 mm
Dužina cevi2950 mm
Masa cevi28.0 kg
Materijal Čelik
Ova druga varijanta je iz gotove izvaljane cijevi, koja je potokarena, honovana i termički obrađena.

Ima i treća varijanta da se cijev od lima u cijev od lima umetne i da se termički zalijepe jedna sa drugom. Ovom trećom tehnologijom se proizvode nove tenkovske cijevi sa debljom stijenkom.

Može ovo isto sa gotovim izvaljanim cijevima tako da onda bude jača od samo jedne čelične cijevi jer se mogu koristiti materijali različitih osobina.

Može se još u sve tri varijante dodavati sa vanjske strane i termalna pasta ili termoizolacioni materijal-platno.

Može se cijev i niklovati i hromirati.

Sve je stvar para, vremena i tehnologija koje se koriste.

Uglavnom zbog tehnološkog nivoa i cijena mašina. Bilo bi fino da imamo i ove jeftinije i brže tehnologije proizvodnje lansirnih cijevi od limova i da nismo ovisni samo od BNT-a u proizvodnji cijevi bušenjem, honovanjem, olučavanjem, tokarenjem i termičkom obradom.

Ovom tehnologijom sa limovima može se od bilo koje limarske radionice napraviti fabrika lansera 107/122mm.

Najjače od svega je što su čelični limovi širokodostupni na civilnom tržištu. :D
koja je tvoja struka/profesija?
zigzag

#19155 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by zigzag »

čovjek je limar....

Nego, imamo skandal u Njemačkoj :
Njemački ministar obrane rekao je proizvođačima oružja da prestanu s pritužbama i da "ispune" naoružavanje Europe, pozivajući na povećanje proizvodnje kako bi se uskladilo s rastućim planovima potrošnje njegove zemlje.
Buni se Boris Pištoljius, kaže dobili avanse i nisu ispunuli ugovore.....

pa neko kae ugledajte se na rheinmetall
moonco

#19156 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by moonco »

Djaba zvucna imena kad nema baruta i eksploziva. Znaci da i dalje idu FPV dronovi.
Hrmpallier

#19157 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Hrmpallier »

plavi_E wrote: 13/07/2025 11:59
Hrmpallier wrote: 12/07/2025 22:47
Spoiler
Show
plavi_E wrote: 12/07/2025 09:45

Upitno je da li ti i sam znas sta si htio reci. Ali tvoje izostavljanje nekih rijeci ne mjenja cinjenice. A cinjenica da niko nije tvrdio da se u BiH proizvodi ceski lanser "RM-70" za rakete grad. U postavljenom snimku se tvrdi da su rakete koje se na snimku ispaljuju iz ceskog VBR-a iz BiH. Cak je navedeno da nije bio direktan izvoz tih raketa u Ukrajinu nego preko trecih zemalja. Sto je za ocekivati. To sto ti nisi uspio nesto naci preko googleta ne znaci da ne postoji. Mozda je problem u tome sto ti ne znas koristiti internet. Jer da znas bio bi u stanju naci aktuelni dokument jednog bh. ministarstva u kojem stoji da Pretis proizvodi rakete GRAD 122mm, PLAMEN 128 mm i rakete za RPG.
Tebi je "upitno", jer se praviš lud, i recikliraš činjenicu da se "RM-70", ne proizvodi u BejHa. I opet kao "ne znaš".

Ja naravno vrlo sobro znam šta sam htio reći, a i ti znaš.

Vidiš, ja sam sklon da vjerujem da ako nešto nema na GOOGLE-u, onda VRO, VRLO vjerovatno nema. O.K. možeš ti sad tvrditi da iz mog iskaza slijedi da "ne postoji" ni jedan tehniloški proces, ni jedan tajni agent, ni jedan porezni platiša, ni jedan/jedna jedno ovo ili ono, čega se već sjetiš.

Informacije tog tipa, već bi se pojavile da su potvrđene i utvrđene.
Da li ti stvarno misliš, da li ti ozbiljno misliš da ja vjerujem išta i ijednom ministarstvu u BejHa, ako to nije višestruko ponovljeno i objavljeno. Ako misliš da vjerujem, imaš jako loše mišljenje o meni, ali to je tvoje pravo.

Da zaključim. Ne loži se baš previše na BejHa namEnsku. Kakva BejHa, takva i namEnska.

Ja jednostavno odbijam da pjevam u horu u kojem se slavi BejHa namEnska, sve do prvog udarca stvarnosti u glavu iotrežnjenja, kako god da se ono zove. "Stealth" haubica "za ne daj bože", raketice 122 ili 262 mm, oklopni transporter ( da, da, i on se spominjao), ovo ili ono.

Tebi i drugima, ne mogu da zabranim da se zaluđujete nekakvim uspjesima i "uspjesima" namEnske, kojoj je jedan od glavnih argumenata minobacač "M-57" 😁
Znaci ne vjerujes bh. ministarstvu kad kazu da proizvode rakete za grad, ne vjerujes Ukrajincima da koriste bh. rakete za grad jer ti kao nisi nasao nesto po tvom misljenju validno na googletu. Pa na googletu se takodje ne moze naci podatak da BiH pored Pretisa ima jos jednu tvornicu za proizvodnju granata 155 mm pa to ne smeta Ukrajincima da valjaju pune kamiona granata 155 mm sa oznakom proizvodjaca BB = Binas Bugojno.
https://www.youtube.com/shorts/6IUlB8u7jyc

Srbija ne moze ni da sanja bh. proizvodne kapacitete artiljerijskih granata. Tu cinjenicu takodje Hrmpalija ne moze naci na direktno googletu. Ali ona je i dalje cinjenica.
Binas i granate 155 mm. Hvala, hvala, hvala.
Imate još nešto dodati 😁 ?
moonco

#19158 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by moonco »

Kosovo

Nova fabrika municije

Sad za sad ovo su obične mašine za laboraciju municije.

Cijena je oko par hiljada eura po mašini. Oko 1000 komada municije u jednom satu proizvodi. Oko 100 borbenih kompleta po 150 metaka u dvije smjene dnevno.

Neki tip ove mašine
Image

Poslije ovoga vjerovatno ide proizvodnja čahura i zrna na presama, lonci za pranje i peći za površinsku zaštitu, i nakon toga nabavka mašina industrijskih mašina za laboraciju sa kapacitetom oko 50 miliona komada godišnje.
iz zadnje klupe

#19159 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by iz zadnje klupe »

Kolko vidim, ovo je pištoljska municija, ali zar i ona ne treba inicijalne kapsule, koje su najkomplikovaniji dio metka, što nas opet vraća na Ginex, ili nekog drugo proizvođača :izet:
moonco

#19160 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by moonco »

Čudo od nas ne kupe kompletnu proizvodnu liniju za municiju od one firme iz Goražda.

Image

Image

https://www.btf.ba/
moonco

#19161 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by moonco »

iz zadnje klupe wrote: 15/07/2025 08:37 Kolko vidim, ovo je pištoljska municija, ali zar i ona ne treba inicijalne kapsule, koje su najkomplikovaniji dio metka, što nas opet vraća na Ginex, ili nekog drugo proizvođača :izet:
Jeste pištoljska ali se može zamijeniti i drugi kalup tako da može puniti i puščanu municiju.
moonco

#19162 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by moonco »

Vezano za ginex i hemiju.

Kapisle idu i za municiju puščanu i sve vrste druge municije i za upaljače i detonatore. :D
moonco

#19163 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by moonco »

Inače na Kosovu se planira vojni rok, rezervni sastav i uvođenje TO oko 50.000 obučenih do 2027.g.
Iceplayer

#19164 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Iceplayer »

To je trend nauružanja i sada svi idu tom linijom, a i realno oni imaju realnu prijetnju od Srbije. Mislim da ni mi nismo u nista boljoj situaciji što se tiče realnih vanjskih prijetnji, samo je naša sreća što smo jos uvijek bara - bara u nauružanju ali to se rapidno mijenja...
plavi_E

#19165 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by plavi_E »

Hrmpallier wrote: 14/07/2025 22:54
Spoiler
Show
plavi_E wrote: 13/07/2025 11:59
Hrmpallier wrote: 12/07/2025 22:47
Spoiler
Show

Tebi je "upitno", jer se praviš lud, i recikliraš činjenicu da se "RM-70", ne proizvodi u BejHa. I opet kao "ne znaš".

Ja naravno vrlo sobro znam šta sam htio reći, a i ti znaš.

Vidiš, ja sam sklon da vjerujem da ako nešto nema na GOOGLE-u, onda VRO, VRLO vjerovatno nema. O.K. možeš ti sad tvrditi da iz mog iskaza slijedi da "ne postoji" ni jedan tehniloški proces, ni jedan tajni agent, ni jedan porezni platiša, ni jedan/jedna jedno ovo ili ono, čega se već sjetiš.

Informacije tog tipa, već bi se pojavile da su potvrđene i utvrđene.
Da li ti stvarno misliš, da li ti ozbiljno misliš da ja vjerujem išta i ijednom ministarstvu u BejHa, ako to nije višestruko ponovljeno i objavljeno. Ako misliš da vjerujem, imaš jako loše mišljenje o meni, ali to je tvoje pravo.

Da zaključim. Ne loži se baš previše na BejHa namEnsku. Kakva BejHa, takva i namEnska.

Ja jednostavno odbijam da pjevam u horu u kojem se slavi BejHa namEnska, sve do prvog udarca stvarnosti u glavu iotrežnjenja, kako god da se ono zove. "Stealth" haubica "za ne daj bože", raketice 122 ili 262 mm, oklopni transporter ( da, da, i on se spominjao), ovo ili ono.

Tebi i drugima, ne mogu da zabranim da se zaluđujete nekakvim uspjesima i "uspjesima" namEnske, kojoj je jedan od glavnih argumenata minobacač "M-57" 😁
Znaci ne vjerujes bh. ministarstvu kad kazu da proizvode rakete za grad, ne vjerujes Ukrajincima da koriste bh. rakete za grad jer ti kao nisi nasao nesto po tvom misljenju validno na googletu. Pa na googletu se takodje ne moze naci podatak da BiH pored Pretisa ima jos jednu tvornicu za proizvodnju granata 155 mm pa to ne smeta Ukrajincima da valjaju pune kamiona granata 155 mm sa oznakom proizvodjaca BB = Binas Bugojno.
https://www.youtube.com/shorts/6IUlB8u7jyc

Srbija ne moze ni da sanja bh. proizvodne kapacitete artiljerijskih granata. Tu cinjenicu takodje Hrmpalija ne moze naci na direktno googletu. Ali ona je i dalje cinjenica.
Binas i granate 155 mm. Hvala, hvala, hvala.
Imate još nešto dodati 😁 ?
Ma ima toga jos mnogo ali da ti ne bude previse. Nego znas li ti zbog cega je Nenad Nesic od svih fabrika namjenske industrije bas izabrao Binas da ga posjeti?
anelsol

#19166 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Kad smo kod Binasa
Bugojanski Binas ostvario je dobit od 5,8 miliona KM u prvom polugodištu 2025. godine, pokazuje finansijski izvještaj objavljen na sajtu Sarajevske berze.
Finansijski rezultat značajno je bolji nego godinu ranije kada je dobit bila oko 1,4 miliona KM.
Ukupni prihodi Binasa u periodu januar-juni bili su 26,7 miliona KM i povećani su za 38,4 posto u odnosu na isti period 2024. kada su iznosili 19,3 miliona KM. Ukupni rashodi iznosili su 20,9 miliona KM i narasli su za 16,7 posto u odnosu na godinu ranije kada su bili 17,9 miliona KM.
moonco

#19167 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by moonco »

moonco wrote: 15/07/2025 08:09 Kosovo

Nova fabrika municije

Sad za sad ovo su obične mašine za laboraciju municije.

Cijena je oko par hiljada eura po mašini. Oko 1000 komada municije u jednom satu proizvodi. Oko 100 borbenih kompleta po 150 metaka u dvije smjene dnevno.

Neki tip ove mašine
Image

Poslije ovoga vjerovatno ide proizvodnja čahura i zrna na presama, lonci za pranje i peći za površinsku zaštitu, i nakon toga nabavka mašina industrijskih mašina za laboraciju sa kapacitetom oko 50 miliona komada godišnje.

https://arms-afsa.com/about

Pored municije ide se na pokretanje proizvodnje i pješadijskog naoružanje, automatske puške, pištolji.
Iceplayer

#19168 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Iceplayer »

Pazi prijetnja od sukoba na ovim prostorima je uvijek realna i svako ko se ne nauružava i ne jača kapacitete će biti prva žrtva...
Iceplayer

#19170 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Iceplayer »

Ako mi ne počnemo sistemski organizirati odbranu, namjensku industriju, ne povećamo izdvajanje za odbranu, te sudstvo ne dovedemo u red. U narednih 5-10 godina ostanemo i dalje najslabija karika na balkanu, teško da ćemo izbjeći nadolazeće konflikte...
GOLDZEN

#19171 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by GOLDZEN »

BNT trenutno ima potpisanih ugovora u vrijednosti od 100 miliona KM a u naredno vrijeme se očekuje potpisivanje još nekoliko većih ugovora. Ujedno znači i posao za Zrak.
Peacean

#19172 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Peacean »

I šta bi sa Zrakom, jesu li riješili probleme?
anelsol

#19173 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

GOLDZEN wrote: 20/07/2025 16:20 BNT trenutno ima potpisanih ugovora u vrijednosti od 100 miliona KM a u naredno vrijeme se očekuje potpisivanje još nekoliko većih ugovora. Ujedno znači i posao za Zrak.
:thumbup:
dragonz

#19174 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by dragonz »

Peacean wrote: 20/07/2025 16:31 I šta bi sa Zrakom, jesu li riješili probleme?
BNT otkupio dugovanja Zrak dd prema starim radnicima tj.radnici koji su radili i prije 2014.godine kada su počeli mlađe zapošljavati uz pomoć Opštine Novi grad i to 15% duga će im isplatiti do 31.12.
Direktor BNT je isto tako obećao da će i svim ostali radicima isplatiti dugovanja do 31.12. ali još uvijek nikome nije dao nikakvu ponudu.
anelsol

#19175 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

dragonz wrote: 21/07/2025 11:01
Peacean wrote: 20/07/2025 16:31 I šta bi sa Zrakom, jesu li riješili probleme?
BNT otkupio dugovanja Zrak dd prema starim radnicima tj.radnici koji su radili i prije 2014.godine kada su počeli mlađe zapošljavati uz pomoć Opštine Novi grad i to 15% duga će im isplatiti do 31.12.
Direktor BNT je isto tako obećao da će i svim ostali radicima isplatiti dugovanja do 31.12. ali još uvijek nikome nije dao nikakvu ponudu.
Ako sam te dobro shvatio kupio je njihova potraživanja za 15 % visine njihovih potraživanja?
Post Reply