Ne znam kako narodu ne dosadi svake godine pisati kako hrvatskoj propada sezona i nalazit nekog svabu koji je reko da vise nece doci u hrv jer mu je skupo jbt..dječak sa šibicama wrote: ↑10/07/2025 22:47
milion i dvjesto hiljada nocenja vise nego lani za prvo polugodiste
sto bi reko Bata ima narod para, ali je ne kontam odakle vise, sto ugostitelji vise dizu cijene to narod vise bleji i placa
Desavanja u Hrvatskoj
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#28126 Re: Desavanja u Hrvatskoj
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#28127 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Opet krše ustavKraljicaIzJajca wrote: ↑11/07/2025 15:15Vijeće Vlade RH je donijelo Dokument kojim je promjenilo stav Visokog Prekršajnog Suda.Bobi wrote: ↑11/07/2025 15:02 ZDS se ne spominje u ustavu RH ni u kakvom kontekstu. Sve Vlade RH od 1990 do danas krše ustav RH. Ta njihova izumotavanja kao integralkni dio pjesme, domovinski rat bla bla je jasno kršenje ustava. Postavlja se pitanje, kako je sve to očigledno, zašto niko ne tuži državu jer ono vec u startu je dobivena tužba, dobra para se može uzet.
- dječak sa šibicama
#28128 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Nece propasti sezona nikada, Jadran sam sebe isplacuje.
Ko nama kriv sto nam sume i brda zjape prazna, na Igmanu imamo seoske derneke sa raznjem i rostiljem, umjesto olimpijske planine i zimskih dogadjanja. Imas sve a nesposoban si za iskoristiti.
Ko nama kriv sto nam sume i brda zjape prazna, na Igmanu imamo seoske derneke sa raznjem i rostiljem, umjesto olimpijske planine i zimskih dogadjanja. Imas sve a nesposoban si za iskoristiti.
- Haris.ba
#28129 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Treba pod hitno da promjene preambulu ustava.
- u uspostavi temelja državne suverenosti u razdoblju drugoga svjetskoga rata, izraženoj nasuprot proglašenju Nezavisne Države Hrvatske (1941.) u odlukama Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske (1943.), a potom u Ustavu Narodne Republike Hrvatske (1947.) i poslije u ustavima Socijalističke Republike Hrvatske (1963-1990.)
-
KraljicaIzJajca
#28130 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Ne krše Ustav koji razumljivo u tri točke članka upravo se odnosi na korištenje fašističkih simbola i govora mržnje,Bobi wrote: ↑11/07/2025 16:04Opet krše ustavKraljicaIzJajca wrote: ↑11/07/2025 15:15Vijeće Vlade RH je donijelo Dokument kojim je promjenilo stav Visokog Prekršajnog Suda.Bobi wrote: ↑11/07/2025 15:02 ZDS se ne spominje u ustavu RH ni u kakvom kontekstu. Sve Vlade RH od 1990 do danas krše ustav RH. Ta njihova izumotavanja kao integralkni dio pjesme, domovinski rat bla bla je jasno kršenje ustava. Postavlja se pitanje, kako je sve to očigledno, zašto niko ne tuži državu jer ono vec u startu je dobivena tužba, dobra para se može uzet.
. Haj sto krše ali utiču i na rad suda, duplo kršenje
. Ma sve to prolazi ispod radara kad se mahne šuškama gdje treba
.
a ZDS jeste dio toga, ali pod određenim uslovima i situacijama.
Ako ti nacrtaš svastiku na prašnjavom autu, da li ćeš biti kažnjen?
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#28131 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Ahaaa...pa kad i ono malo zimskih radosti zacijene kao da su u pitanju švajcarske Alpedječak sa šibicama wrote: ↑11/07/2025 16:18 Nece propasti sezona nikada, Jadran sam sebe isplacuje.
- eltroxin
#28132 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Svastika je siva zona za razliku od kukastog kriza. Kukasti kriz moze na prasnjavo auto ali ne i na cisto auto. Kukasti krst ne moze ni pod kojim uslovom.KraljicaIzJajca wrote: ↑11/07/2025 23:36Ne krše Ustav koji razumljivo u tri točke članka upravo se odnosi na korištenje fašističkih simbola i govora mržnje,Bobi wrote: ↑11/07/2025 16:04Opet krše ustavKraljicaIzJajca wrote: ↑11/07/2025 15:15
Vijeće Vlade RH je donijelo Dokument kojim je promjenilo stav Visokog Prekršajnog Suda.. Haj sto krše ali utiču i na rad suda, duplo kršenje
. Ma sve to prolazi ispod radara kad se mahne šuškama gdje treba
.
I strogo je zabranjeno piti San Pellegrino jer moze izazvati nelagodu kod domoljuba.
-
KraljicaIzJajca
#28133 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Pozdrav ZDS je kompromitiran jer su varijaciju istog imale i koristile Ustaše. Točnije, cijeli njihov pozdrav je bio konkretno:"Za dom i poglavnika spremni".eltroxin wrote: ↑12/07/2025 16:00Svastika je siva zona za razliku od kukastog kriza. Kukasti kriz moze na prasnjavo auto ali ne i na cisto auto. Kukasti krst ne moze ni pod kojim uslovom.KraljicaIzJajca wrote: ↑11/07/2025 23:36Ne krše Ustav koji razumljivo u tri točke članka upravo se odnosi na korištenje fašističkih simbola i govora mržnje,
I strogo je zabranjeno piti San Pellegrino jer moze izazvati nelagodu kod domoljuba.
Pozdrav ZDS je korišten ranije, Za Dom sa plus ubačeni dio pa pojam spremni. Tako je Hrvatska Seljačka Stranka koristila isti:"Hrvatska Seljačka Stranka u razdoblju djelovanja od 1904.g. do 1929.g. tj. do uvođenja šestosiječanjske diktature i zabranjen rad svih političkih stranaka s nacionalnim, vjerskim ili regionalnim obilježjem od strane srpskog kralja Aleksandra Karađorđevića.
HSS se koristila pozdravom :
‘Za dom, za hrvatski seljački dom – spremni!‘.
Tako je i sa himnom Njemačke, koja je bila mrvicu mijenjana prije, tokom i poslije Hitlera.
-
Vjecita_zavrzlama
#28134 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Pa vidis da i publika voli Bpsnususpect_zero wrote: ↑07/07/2025 23:27E vala živa više ne znam, Pavelić iš'o u mekteb, Thompson voli Bosnu....nisam pametna![]()

- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#28135 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Ma kakva brda.dječak sa šibicama wrote: ↑11/07/2025 16:18 Nece propasti sezona nikada, Jadran sam sebe isplacuje.
Zemlja na osnovu neke lijepe prirode nikada ne može napraviti turizam koji hrani državu.
Pri olimpijskim planinama vjerovatno misliš na Austriju, Švicarsku... kod njih je udio turizma u GDP-u nekih 5%. U Bosni i Hercegovini je isto nekih 4%. Švicarska nema ni pola noćenja kao Austrija.
A i od tog broja, bukvalno 70-80% čine domaći turisti (30-40%) i Nijemci. Nema tu pravog "stranog" tržišta. U Hrvatskoj ja mislim da ni 10% nisu sami Hrvati.
Te priče iz filmova o nekim milionima ljudi iz cijelog svijeta nemaju veze s vezom.
Isto kao što ne postoji ni jedna regija koja stvarno može napraviti turizam kao u nekoj državi s morem. To je obična priča koja se potura sirotinji da im političari ne moraju da se brinu o privrednom razvoju, a još više eko-idiota koji bi da svako jede zrak ne bi li neki komarci bili zaštićeni umjesto da se napravi hidroelektrana.
Većini ljudi u odmoru je da se izležavaju na nekoj plaži i sunčaju, kakva brda, rijeke i slične priče.
Jedini turisti u pravom smislu su Arapi, jer oni stvarno u Bosnu dolaze na odmor, jednostavno jer kod sebe imaju već dosta sunca, a većinom i mora.
-
Nisamsdaali
#28136 Re: Desavanja u Hrvatskoj
+1, u BiH jedino Sarajevo, Mostar i Neum se mogu smatrati pogodnim lokacijama za turizam, eventualno Banja Luka. Ostalo je smiješno, koliko god nama BiH bila najljepša, ja prvi da sam turista u Tuzlu i Zenicu ne bih otišao ni za 100 životasehohari wrote: ↑13/07/2025 15:24Ma kakva brda.dječak sa šibicama wrote: ↑11/07/2025 16:18 Nece propasti sezona nikada, Jadran sam sebe isplacuje.
Zemlja na osnovu neke lijepe prirode nikada ne može napraviti turizam koji hrani državu.
Pri olimpijskim planinama vjerovatno misliš na Austriju, Švicarsku... kod njih je udio turizma u GDP-u nekih 5%. U Bosni i Hercegovini je isto nekih 4%. Švicarska nema ni pola noćenja kao Austrija.
A i od tog broja, bukvalno 70-80% čine domaći turisti (30-40%) i Nijemci. Nema tu pravog "stranog" tržišta. U Hrvatskoj ja mislim da ni 10% nisu sami Hrvati.
Te priče iz filmova o nekim milionima ljudi iz cijelog svijeta nemaju veze s vezom.
Isto kao što ne postoji ni jedna regija koja stvarno može napraviti turizam kao u nekoj državi s morem. To je obična priča koja se potura sirotinji da im političari ne moraju da se brinu o privrednom razvoju, a još više eko-idiota koji bi da svako jede zrak ne bi li neki komarci bili zaštićeni umjesto da se napravi hidroelektrana.
Većini ljudi u odmoru je da se izležavaju na nekoj plaži i sunčaju, kakva brda, rijeke i slične priče.
Jedini turisti u pravom smislu su Arapi, jer oni stvarno u Bosnu dolaze na odmor, jednostavno jer kod sebe imaju već dosta sunca, a većinom i mora.
- PreWiBa
#28137 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Mislim da je srž za turizam - Sarajevo - Mostar - Jajce/Travnik - Neum. Možda još dodaj Unu.Nisamsdaali wrote: ↑13/07/2025 15:36+1, u BiH jedino Sarajevo, Mostar i Neum se mogu smatrati pogodnim lokacijama za turizam, eventualno Banja Luka. Ostalo je smiješno, koliko god nama BiH bila najljepša, ja prvi da sam turista u Tuzlu i Zenicu ne bih otišao ni za 100 životasehohari wrote: ↑13/07/2025 15:24Ma kakva brda.dječak sa šibicama wrote: ↑11/07/2025 16:18 Nece propasti sezona nikada, Jadran sam sebe isplacuje.
Banja Luka možda nije ružan grad, ali je već u smislu turizma dosadan.
I ne želim da umanim turizam, za svaku normalnu državu je važno da ima neki vid turizma. Ali nikad neće baš biti "cimer fraja" na masovnoj skali.
-
moimoi
#28138 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Po toj logici Pariz, London, Berlin, Madrid … nemaju turista 
Postoje razni vidovi turizma: gastro turizam, medicinski turizam (na tome se kod nas radi u sesnaest), kulturni turizam… pa konacno i sex turizam
U BiH i nema neke ponude sto se tice gastro turizma… a ni kulture.. Mislim sve je to jako siromasno.
Postoje razni vidovi turizma: gastro turizam, medicinski turizam (na tome se kod nas radi u sesnaest), kulturni turizam… pa konacno i sex turizam
U BiH i nema neke ponude sto se tice gastro turizma… a ni kulture.. Mislim sve je to jako siromasno.
-
Vjecita_zavrzlama
#28139 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Sta imas za ponudit realno? Imas arape sto im je egzotika eveopljani a muslimani, ali sam cuo razocarani su stepenom nase religioznosti i slobodnom nosnjom u zemskinjamoimoi wrote: ↑13/07/2025 16:17 Po toj logici Pariz, London, Berlin, Madrid … nemaju turista
Postoje razni vidovi turizma: gastro turizam, medicinski turizam (na tome se kod nas radi u sesnaest), kulturni turizam… pa konacno i sex turizam![]()
- dječak sa šibicama
#28140 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Sigurno da lokalne austrijske ili svicarske zajednice u Alpama, koje imaju razvijen turizam, zive dobrim dijelom od istog.
Napravis skijaliste, pristupne puteve, hotele motele restorane, privuces investitore, i ne bi Vares propadao vec bi bio bosanski Garmish. Ili neki drugi grad na planini, Han Pijesak recimo
Ne koristimo prirodne ljepote, ni na koji nacin, osim da se okrene janje na livadi i napravi alipasino polje na Bjelasnici. Imamo sta ponuditi, ne kazem da bi zivjeli od toga ali trenutno ne koristimo skoro nista. Osim nesto malo raftinga i slicno.
Napravis skijaliste, pristupne puteve, hotele motele restorane, privuces investitore, i ne bi Vares propadao vec bi bio bosanski Garmish. Ili neki drugi grad na planini, Han Pijesak recimo
Ne koristimo prirodne ljepote, ni na koji nacin, osim da se okrene janje na livadi i napravi alipasino polje na Bjelasnici. Imamo sta ponuditi, ne kazem da bi zivjeli od toga ali trenutno ne koristimo skoro nista. Osim nesto malo raftinga i slicno.
- PreWiBa
#28141 Re: Desavanja u Hrvatskoj
To su glavni gradovi puni historije.moimoi wrote: ↑13/07/2025 16:17 Po toj logici Pariz, London, Berlin, Madrid … nemaju turista
Postoje razni vidovi turizma: gastro turizam, medicinski turizam (na tome se kod nas radi u sesnaest), kulturni turizam… pa konacno i sex turizam![]()
A i u njima je turizam sekundaran. Pa ni u snu važnost turizma u Parizu nije kao u Hrvatskoj. U svim zapadnim zemljama koje imaju veliki broj turista to je na kraju krajeva više neki nice-to-have nego stvarna neophodnost.
Jedino može biti važno u smislu "mehke moći", plasiranja brenda proizvoda, imidža zemlje. Ali, to je nešto drugo nego masovni turizam.
Većina kod nas kada se kaže "turizam" misli na to da ćeš doći u situaciju da kao na obali možeš u nekom random selu izdavati sobu za 100 eura/noć. To se neće desiti. Vrhunac turizma kod nas je upravo taj neki "specijalni turizam" o kojem ti govoriš, nešto sa strane. Rekoh, od svih zemalja porijekla samo jedna grupa čini turiste u klasičnom smislu te riječi sa potencijalom masovnijeg turizma.
Last edited by PreWiBa on 13/07/2025 17:21, edited 1 time in total.
- PreWiBa
#28142 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Ne znam za Švicarsku, ali većina austrijskih sela u Alpama izumire. To su određeni hot-spotovi van kojih nema puno života, pogotovo van sezone.dječak sa šibicama wrote: ↑13/07/2025 17:07 Sigurno da lokalne austrijske ili svicarske zajednice u Alpama, koje imaju razvijen turizam, zive dobrim dijelom od istog.
A i ovaj drugi dio se finansira većinom novcem iz džepa domaćih ili komšija. Rekoh, 70-80%. Znači, prvo moraš visok životni standard u Sarajevu, Zenici, Lukavcu, i okolo nas, pa onda dolazi bogatsvo u te krajeve. Ko tačno će ići na planine? Ispade samo Bosna ima planine u evropi pa će sada dolaziti pola evrope da se skija u Varešu.
Garmisch, Ischgl, to je sve prvenstveno za "njihove", oni su rezultat domaćeg bogatstva gdje onda još dođe pokoji stranac pride.
- PreWiBa
#28143 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Ne znam ni čemu toliko forsiranje turizma.
Pa cijela ekonomska aktivnost tih mjesta se zasniva na tome, a ako nisi rentaš, vrhunac karijere u tim mjestima ti je da budeš recepcionar, da hodaš i svađaš se sa gostima 24/7 ili da čistiš WC. Ako nemaš svoju kuću ili stan, od turista imaš samo da sa njima konkurišeš na tržištu nekretnina.
Turizam je zamka jer uništavaš bilo kakvu šansu da imaš ozbiljnu ekonomiju, na duge staze. Postoji razlog zašto ove južnoevropske zemlje sa masovnim turizmom polako i za Poljsku ili Češku postaju pojam siromašnih država.
Pa cijela ekonomska aktivnost tih mjesta se zasniva na tome, a ako nisi rentaš, vrhunac karijere u tim mjestima ti je da budeš recepcionar, da hodaš i svađaš se sa gostima 24/7 ili da čistiš WC. Ako nemaš svoju kuću ili stan, od turista imaš samo da sa njima konkurišeš na tržištu nekretnina.
Turizam je zamka jer uništavaš bilo kakvu šansu da imaš ozbiljnu ekonomiju, na duge staze. Postoji razlog zašto ove južnoevropske zemlje sa masovnim turizmom polako i za Poljsku ili Češku postaju pojam siromašnih država.
-
moimoi
#28144 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Cuj nije vazansehohari wrote: ↑13/07/2025 17:15To su glavni gradovi puni historije.moimoi wrote: ↑13/07/2025 16:17 Po toj logici Pariz, London, Berlin, Madrid … nemaju turista
A i u njima je turizam sekundaran. Pa ni u snu važnost turizma u Parizu nije kao u Hrvatskoj. U svim zapadnim zemljama koje imaju veliki broj turista to je na kraju krajeva više neki nice-to-have nego stvarna neophodnost.
Jedino može biti važno u smislu "mehke moći", plasiranja brenda proizvoda, imidža zemlje. Ali, to je nešto drugo nego masovni turizam.
Većina kod nas kada se kaže "turizam" misli na to da ćeš doći u situaciju da kao na obali možeš u nekom random selu izdavati sobu za 100 eura/noć. To se neće desiti. Vrhunac turizma kod nas je upravo taj neki "specijalni turizam" o kojem ti govoriš, nešto sa strane. Rekoh, od svih zemalja porijekla samo jedna grupa čini turiste u klasičnom smislu te riječi sa potencijalom masovnijeg turizma.
-
moimoi
#28145 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Arapi u BiH dolaze iskljucivo radi klime ljeti… i zato sto im je nekada bila Dzaba. Svakako bogati ne dolaze… vec njihov donji sloj
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#28146 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Ne bih reko donji
Kola po 100000 eura
Sluzavke
Obitelj od 7 8 clanova
Srednji mozda
Kola po 100000 eura
Sluzavke
Obitelj od 7 8 clanova
Srednji mozda
-
moimoi
#28147 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Renta car. A kod njih su inacce auta neuporedivo jeftinija nego u eu jer nemaju poreza.
Sluzavke, filipinke, su kod njih must. Ta zena ima 500 eura platu.
Sluzavke, filipinke, su kod njih must. Ta zena ima 500 eura platu.
- PreWiBa
#28148 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Ma ja. Žive od turista, ha ja. Pocrkali bi sigurno od gladi.moimoi wrote: ↑13/07/2025 17:43Cuj nije vazansehohari wrote: ↑13/07/2025 17:15To su glavni gradovi puni historije.moimoi wrote: ↑13/07/2025 16:17 Po toj logici Pariz, London, Berlin, Madrid … nemaju turista
Većina kod nas kada se kaže "turizam" misli na to da ćeš doći u situaciju da kao na obali možeš u nekom random selu izdavati sobu za 100 eura/noć. To se neće desiti. Vrhunac turizma kod nas je upravo taj neki "specijalni turizam" o kojem ti govoriš, nešto sa strane. Rekoh, od svih zemalja porijekla samo jedna grupa čini turiste u klasičnom smislu te riječi sa potencijalom masovnijeg turizma.pa pariz zivi od turista bolan. Francuska, italija, spanija vrve od turista. Ove dvije prve glavni vid turizma je gastro i eno turizam zajedno sa kulturnim
De bona. Brojke udjela u privredi su minorne, veći uticaj bi imao odlazak dvije velike firme iz La Defense nego da svi turistu izostanu.
Španija i jug Italije su siromašni krajevi evrope btw.
Last edited by PreWiBa on 13/07/2025 17:59, edited 1 time in total.
- PreWiBa
#28149 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Pa eto, za nas jesu bogati, sad da li su kod kuće radnička klasa ili nešto drugo s tim nema veze.
I Hrvatska je za Nijemce do prije par godina bila više nešto kao jeftina destinacija.
-
moimoi
#28150 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Paris's most important industry is the service sector, which accounts for the vast majority of its economy and employment. Within that, tourism is a major contributor, with Paris being a top global destination for both leisure and business travel. Additionally, the fashion and luxury goods industry is incredibly significant, with Paris being a world leader in thesesehohari wrote: ↑13/07/2025 17:57Ma ja. Žive od turista, ha ja. Pocrkali bi sigurno od gladi.moimoi wrote: ↑13/07/2025 17:43Cuj nije vazansehohari wrote: ↑13/07/2025 17:15
To su glavni gradovi puni historije.
Većina kod nas kada se kaže "turizam" misli na to da ćeš doći u situaciju da kao na obali možeš u nekom random selu izdavati sobu za 100 eura/noć. To se neće desiti. Vrhunac turizma kod nas je upravo taj neki "specijalni turizam" o kojem ti govoriš, nešto sa strane. Rekoh, od svih zemalja porijekla samo jedna grupa čini turiste u klasičnom smislu te riječi sa potencijalom masovnijeg turizma.pa pariz zivi od turista bolan. Francuska, italija, spanija vrve od turista. Ove dvije prve glavni vid turizma je gastro i eno turizam zajedno sa kulturnim
De bona. Brojke udjela u privredi su minorne, veći uticaj bi imao odlazak dvije velike firme iz La Defense nego da svi turistu izostanu.
Španija i jug Italije su siromašni krajevi evrope btw.