Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Dervencanka1939 wrote: ↑09/07/2025 22:30
Neka su, vala, uklonili granitne kocke. Mislim da su samo na Kovačima ostale.
Šteta je da su sarajevski urbanisti procijenili i poskidali te granitne kocke. Bile su obilježje jednog vremena, imale su kakav-takav kulturni i istorijski značaj. Problem je bio u njihovom održavanju. Naš sarajevski javašluk nije odobravao pokockane i kaldrmisane ulice i zato smo dobili asfalt. Čak i po starim starogradskim ulicama Vratnika, Bistrika i okolo... Skorojevićizmom se naziva takav odnos...
Dervencanka1939 wrote: ↑09/07/2025 22:30
Neka su, vala, uklonili granitne kocke. Mislim da su samo na Kovačima ostale.
Šteta je da su sarajevski urbanisti procijenili i poskidali te granitne kocke. Bile su obilježje jednog vremena, imale su kakav-takav kulturni i istorijski značaj. Problem je bio u njihovom održavanju. Naš sarajevski javašluk nije odobravao pokockane i kaldrmisane ulice i zato smo dobili asfalt. Čak i po starim starogradskim ulicama Vratnika, Bistrika i okolo... Skorojevićizmom se naziva takav odnos...
Meni bi zube izdrndale kad bih naišao na njih motorom. Lijepi asfalt...
dječak sa šibicama wrote: ↑11/07/2025 21:20
Za Beglukom makli kocku i sad divljaci jurcaju neometani nizbrdo ko manijaci. To je valjda i bila namjera + da neko proda kocku koja je prilicno skupa
Eno cijeli Rim pod granitnim kockama, ali ta ce Rim.
Ne samo Rim, velik broj evropskih gradova u njihovim "starim gradovima" ima granitnu kocku po ulicama. Mislim da Češka prednjači
Čini mi se da se ovdje malo romantizuje ta kocka u Sarajevu. Zapravo je u Sarajevu jako malo ulica bilo kaldrmisano, koliko sam ja uspio pronaći jedino ulice koje su išle prema gradskim kapijama i maltama. Sve ostalo je bila nabijena zemlja.
U svakom slučaju, žuta kocka sa Baščaršija, u kakvom god da je stanju bila, definitvno je bila bolje rješenje od onog nesretnog kamena koji je umjesto nje stavljen pred olimpijadu...
neki wrote: ↑11/07/2025 21:55
Čini mi se da se ovdje malo romantizuje ta kocka u Sarajevu. Zapravo je u Sarajevu jako malo ulica bilo kaldrmisano, koliko sam ja uspio pronaći jedino ulice koje su išle prema gradskim kapijama i maltama. Sve ostalo je bila nabijena zemlja.
U svakom slučaju, žuta kocka sa Baščaršija, u kakvom god da je stanju bila, definitvno je bila bolje rješenje od onog nesretnog kamena koji je umjesto nje stavljen pred olimpijadu...
Moje sjećanje granitne kocke dopire do platoa Kovači sve do na Ploču, bistrički plato, dio Bašeskijine... Kroz maglu i Obala i dio Kočićeve kraj Muhine kuće
bitanga_sa_otesa wrote: ↑11/07/2025 22:13
ja se sjecam dzemala bijedica da je bila kocka,vilsonovo takodjer...u hadzicima pored remontnog isto bila kocka .
dječak sa šibicama wrote: ↑11/07/2025 21:20
Za Beglukom makli kocku i sad divljaci jurcaju neometani nizbrdo ko manijaci. To je valjda i bila namjera + da neko proda kocku koja je prilicno skupa
Eno cijeli Rim pod granitnim kockama, ali ta ce Rim.
Ne samo Rim, velik broj evropskih gradova u njihovim "starim gradovima" ima granitnu kocku po ulicama. Mislim da Češka prednjači
A šta misliš zašto je u Parizu uklonjena? Nakon 1968 - studenti vadili kocku pri demonstracijama, pa što po policiji, što po izlozima u Les Champs Élysées
tokio25 wrote: ↑12/07/2025 13:37
treca je skenderija obala dom sindikata samo sa druge strane uzvodno da kazem
nije to dom sindikata na slici vec zadruzni dom
pa sta sam ja napisao?
nisam rekao da je konkretno dom sindikata nego nisam znao kako drugacije da opisem pa sam rekao da je sa druge strane zgrade jer su one fakticki spojene