Istina o Bogu
- Dozer
#1501 Re: Istina o Bogu
Smrle je zivi dokaz da postoji paralelni univerzum. Doduse, samo u glavi.
-
Zehran82
#1502 Re: Istina o Bogu
de nam reci ti nesto o tome, dali postoje paralelni univerzumi, ako ne zasto ne, ako da koji je dokaz za to ?
da cujemo, posto volis malo onako da podbadas i povlacis me za jezik, pa reko da vidim dokle ti mozes dobaciti po tom pitanju
- Dozer
#1503 Re: Istina o Bogu
Gotova dzuma, a
Paralelni univerzumi, mentalni - definitivno postoje. Ti si zivi dokaz.
Oni drugi, vremensko-prostorni u kvantnom, astro-fizickom, naucnom smislu - to niko ne zna, pa ni ti.
Znam, znam... sad ces reci da nemam pojma i da postoje i oni, i izbacices mi neki citat iz Kur'ana kao dokaz
Ali, jedino sto ces time potvrditi je ovo prvo sto sam rekao - dokazaces da u tvojoj glavi postoji paralelni univerzum
Ne znam kako ces ovo cuti, posto smo na forumu i ovdje mozemo samo pisati, ali OK. Kod tebe je ionako svasta moguce, pa me ne bi iznenadilo i da cujes ovo sto pisem.
- TojoOptics
- Grijem se na: Sunce
- Vozim: bicikl
#1504 Re: Istina o Bogu
De nam ti reci nesto o tome, da li postoje paralelni univerzumi; ako ne zasto ne (postoje), ako postoje, koji je dokaz za to?
Korigovana sintaksa i gramatika.
- TojoOptics
#1505 Re: Istina o Bogu
Kratko i jasno AI: Trenutno ne postoji direktan empirijski dokaz za postojanje paralelnih univerzuma. Sa druge strane nema ni raja, ni pakla, a mi i dalje sutamo ping pong sa polupismenom osobom. Kao sto rece Dozer, izgleda da nam je pravo dosadno.
- Dozer
#1506 Re: Istina o Bogu
Sta ti znas ba. Sash vidit dokaze.TojoOptics wrote: ↑11/07/2025 15:12 Kratko i jasno AI: Trenutno ne postoji direktan empirijski dokaz za postojanje paralelnih univerzuma.
Hajmo mi na pivu ba, malo B vitamina unijeti
Smrletu cemo poslati sok sa slamkom u attachmentu.
-
Zehran82
#1507 Re: Istina o Bogu
Dozer wrote: ↑11/07/2025 15:05Gotova dzuma, a
Paralelni univerzumi, mentalni - definitivno postoje. Ti si zivi dokaz.
Oni drugi, vremensko-prostorni u kvantnom, astro-fizickom, naucnom smislu - to niko ne zna, pa ni ti.
Znam, znam... sad ces reci da nemam pojma i da postoje i oni, i izbacices mi neki citat iz Kur'ana kao dokaz.
Ali, jedino sto ces time potvrditi je ovo prvo sto sam rekao - dokazaces da u tvojoj glavi postoji paralelni univerzum
Ne znam kako ces ovo cuti, posto smo na forumu i ovdje mozemo samo pisati, ali OK. Kod tebe je ionako svasta moguce, pa me ne bi iznenadilo i da cujes ovo sto pisem.
manje palamudi na moj racun da ne dobijes cir na zeludcuParalelni univerzumi, mentalni - definitivno postoje. Ti si zivi dokaz.
kako astrofizicari dokazuju postojanje paralelnih univerzuma...Oni drugi, vremensko-prostorni u kvantnom, astro-fizickom, naucnom smislu - to niko ne zna, pa ni ti.
-
Zehran82
#1508 Re: Istina o Bogu
kako astrofizicari dokazuju paralelne univerzume?TojoOptics wrote: ↑11/07/2025 15:12 Kratko i jasno AI: Trenutno ne postoji direktan empirijski dokaz za postojanje paralelnih univerzuma. Sa druge strane nema ni raja, ni pakla, a mi i dalje sutamo ping pong sa polupismenom osobom. Kao sto rece Dozer, izgleda da nam je pravo dosadno.
- TojoOptics
#1509 Re: Istina o Bogu
Nije da imaš problem samo sa pisanjem, već i sa čitanjem. Nema dokaza, za sada.
-
Zehran82
#1510 Re: Istina o Bogu
ne pametuj puno, znam sta pitam, haj ponovo procitaj moje pitanje i pokusaj odgovoriti....TojoOptics wrote: ↑11/07/2025 15:57 Nije da imaš problem samo sa pisanjem, već i sa čitanjem. Nema dokaza, za sada.
Kako astrofizicari dokazuju postojanje paralelnih univerzuma u teoriji?
- TojoOptics
#1511 Re: Istina o Bogu
Kada ne znam odgovore uglavnom koristim Google search, koji je danas pojacan sa Gemini i Deep Seek.
Evo ti:
"Koncept paralelnih univerzuma, često nazivan i multiverzum, je fascinantna i široko diskutovana ideja u nauci i filozofiji. Iako zvuči kao naučna fantastika, mnogi fizičari i kosmolozi istražuju mogućnost da naš univerzum nije jedini.
Šta je multiverzum?
Multiverzum je hipotetički skup svih mogućih univerzuma, uključujući i naš. Ti "paralelni univerzumi" bi mogli da koegzistiraju sa našim, ali bi se mogli razlikovati po zakonima fizike, istoriji, pa čak i po tome što bi sadržali drugačije verzije nas samih.
Teorijske osnove paralelnih univerzuma
Postoji nekoliko naučnih teorija koje sugerišu postojanje paralelnih univerzuma:
Tumačenje mnogo svetova (Many-Worlds Interpretation - MWI) kvantne mehanike: Ova teorija, koju je prvi predložio Hugh Everett III, sugeriše da se svaki kvantni događaj, odnosno svaka moguća odluka ili ishod, ostvaruje u zasebnom, paralelnom univerzumu. Na primer, ako bacite novčić, u jednom univerzumu će pasti glava, a u drugom pismo, i oba ishoda su podjednako stvarna. Ova interpretacija rešava problem "kolapsa talasne funkcije" u kvantnoj mehanici, gde se čini da se čestice nalaze u više stanja istovremeno dok se ne posmatraju.
Kosmička inflacija i mehurići univerzuma: Teorija kosmičke inflacije objašnjava brzo širenje univerzuma neposredno nakon Velikog praska. Neki modeli inflacije, poput "večne inflacije", sugerišu da bi inflacija mogla da se nastavi beskonačno u različitim regionima prostora, stvarajući "mehurić univerzume". Naš univerzum bi bio samo jedan od tih mehurića, a svaki bi mogao imati sopstvene fizičke zakone i konstante.
Teorija struna i brane univerzumi: Teorija struna, koja pokušava da ujedini opštu relativnost i kvantnu mehaniku, predviđa postojanje dodatnih dimenzija. Prema nekim tumačenjima, naš univerzum bi mogao biti trodimenzionalna "brana" (membrana) koja pluta u višem dimenzionalnom prostoru. Druge brane, odnosno paralelni univerzumi, mogle bi postojati pored naše.
Postoji li naučni dokaz?
Trenutno ne postoji direktan empirijski dokaz za postojanje paralelnih univerzuma. Većina argumenata za njihovo postojanje proizilazi iz teorijskih modela i tumačenja postojećih fizičkih zakona.
Neki naučnici su analizirali podatke iz kosmičkog mikrotalasnog pozadinskog zračenja (CMB) u potrazi za tragovima sudara sa drugim mehurićima univerzuma, ali do sada nisu pronađeni statistički značajni dokazi. Jedno istraživanje iz 2015. godine, koje je analiziralo spektar kosmičkog zračenja, sugerisalo je signal koji bi mogao biti konzistentan sa univerzumom koji ima drugačiji odnos materije i fotona, ali to je i dalje predmet debate i zahteva dodatne dokaze.
Konsenzus u naučnoj zajednici
U naučnoj zajednici nema jedinstvenog konsenzusa o postojanju paralelnih univerzuma. Dok mnogi fizičari smatraju koncept multiverzuma fascinantnom i matematički elegantnom mogućnošću, drugi su skeptični zbog nedostatka empirijskih dokaza. Kritičari često ističu da, ako su ti univerzumi po definiciji nedostižni ili neinteraktivni, onda ih je nemoguće testirati i potvrditi naučnim metodama, što ih svrstava više u domen filozofije nego nauke.
Ipak, istraživanje i diskusije o multiverzumu nastavljaju se, jer otvaraju nova pitanja o prirodi stvarnosti i mestu našeg univerzuma u njoj."
Evo ti:
"Koncept paralelnih univerzuma, često nazivan i multiverzum, je fascinantna i široko diskutovana ideja u nauci i filozofiji. Iako zvuči kao naučna fantastika, mnogi fizičari i kosmolozi istražuju mogućnost da naš univerzum nije jedini.
Šta je multiverzum?
Multiverzum je hipotetički skup svih mogućih univerzuma, uključujući i naš. Ti "paralelni univerzumi" bi mogli da koegzistiraju sa našim, ali bi se mogli razlikovati po zakonima fizike, istoriji, pa čak i po tome što bi sadržali drugačije verzije nas samih.
Postoji nekoliko naučnih teorija koje sugerišu postojanje paralelnih univerzuma:
Tumačenje mnogo svetova (Many-Worlds Interpretation - MWI) kvantne mehanike: Ova teorija, koju je prvi predložio Hugh Everett III, sugeriše da se svaki kvantni događaj, odnosno svaka moguća odluka ili ishod, ostvaruje u zasebnom, paralelnom univerzumu. Na primer, ako bacite novčić, u jednom univerzumu će pasti glava, a u drugom pismo, i oba ishoda su podjednako stvarna. Ova interpretacija rešava problem "kolapsa talasne funkcije" u kvantnoj mehanici, gde se čini da se čestice nalaze u više stanja istovremeno dok se ne posmatraju.
Kosmička inflacija i mehurići univerzuma: Teorija kosmičke inflacije objašnjava brzo širenje univerzuma neposredno nakon Velikog praska. Neki modeli inflacije, poput "večne inflacije", sugerišu da bi inflacija mogla da se nastavi beskonačno u različitim regionima prostora, stvarajući "mehurić univerzume". Naš univerzum bi bio samo jedan od tih mehurića, a svaki bi mogao imati sopstvene fizičke zakone i konstante.
Teorija struna i brane univerzumi: Teorija struna, koja pokušava da ujedini opštu relativnost i kvantnu mehaniku, predviđa postojanje dodatnih dimenzija. Prema nekim tumačenjima, naš univerzum bi mogao biti trodimenzionalna "brana" (membrana) koja pluta u višem dimenzionalnom prostoru. Druge brane, odnosno paralelni univerzumi, mogle bi postojati pored naše.
Postoji li naučni dokaz?
Trenutno ne postoji direktan empirijski dokaz za postojanje paralelnih univerzuma. Većina argumenata za njihovo postojanje proizilazi iz teorijskih modela i tumačenja postojećih fizičkih zakona.
Neki naučnici su analizirali podatke iz kosmičkog mikrotalasnog pozadinskog zračenja (CMB) u potrazi za tragovima sudara sa drugim mehurićima univerzuma, ali do sada nisu pronađeni statistički značajni dokazi. Jedno istraživanje iz 2015. godine, koje je analiziralo spektar kosmičkog zračenja, sugerisalo je signal koji bi mogao biti konzistentan sa univerzumom koji ima drugačiji odnos materije i fotona, ali to je i dalje predmet debate i zahteva dodatne dokaze.
U naučnoj zajednici nema jedinstvenog konsenzusa o postojanju paralelnih univerzuma. Dok mnogi fizičari smatraju koncept multiverzuma fascinantnom i matematički elegantnom mogućnošću, drugi su skeptični zbog nedostatka empirijskih dokaza. Kritičari često ističu da, ako su ti univerzumi po definiciji nedostižni ili neinteraktivni, onda ih je nemoguće testirati i potvrditi naučnim metodama, što ih svrstava više u domen filozofije nego nauke.
Ipak, istraživanje i diskusije o multiverzumu nastavljaju se, jer otvaraju nova pitanja o prirodi stvarnosti i mestu našeg univerzuma u njoj."
- TojoOptics
#1512 Re: Istina o Bogu
Dozer wrote: ↑11/07/2025 15:15Sta ti znas ba. Sash vidit dokaze.TojoOptics wrote: ↑11/07/2025 15:12 Kratko i jasno AI: Trenutno ne postoji direktan empirijski dokaz za postojanje paralelnih univerzuma.
Hajmo mi na pivu ba, malo B vitamina unijeti
Smrletu cemo poslati sok sa slamkom u attachmentu.
-
Zehran82
#1513 Re: Istina o Bogu
vidis kako si ti dobar decko i ides na moj mlinTojoOptics wrote: ↑11/07/2025 16:14 Kada ne znam odgovore uglavnom koristim Google search, koji je danas pojacan sa Gemini i Deep Seek.
Evo ti:
Šta je multiverzum?
Postoji li naučni dokaz?
znaci imaju neke teoretske dokaze za to....a do malo prije nisi znao za to.....mislio si da samo kod mene u glavi imaju paralelni univerzumi.....sto ti je umjetna inteligencija
- TojoOptics
#1514 Re: Istina o Bogu
Nisam ni znao da si takav jack i tako cool. Zezn'o si me pravo. Teoretski dokazi nisu empirijski dokazi. Dozer je pogrijesio, nemas ti paralelni univerzum u glavi, laska ti, imas dva krijesteca kondora koji se permanentno sudaraju, prilikom sudara iz tebe izlaze nebuloze, jer ih ne diktira mozak vec pticurine.Zehran82 wrote: ↑11/07/2025 16:22
vidis kako si ti dobar decko i ides na moj mlinkuda ti ja diktiram da ides.....
znaci imaju neke teoretske dokaze za to....a do malo prije nisi znao za to.....mislio si da samo kod mene u glavi imaju paralelni univerzumi.....sto ti je umjetna inteligencijaodmah te edukuje iz prve ruke
-
Zehran82
#1515 Re: Istina o Bogu
A ko ti je ikad govorio o empirijskim dokazima?? Ja ne...imaju i teoretski dokazi.TojoOptics wrote: ↑11/07/2025 16:30Nisam ni znao da si takav jack i tako cool. Zezn'o si me pravo. Teoretski dokazi nisu empirijski dokazi. Dozer je pogrijesio, nemas ti paralelni univerzum u glavi, laska ti, imas dva krijesteca kondora koji se permanentno sudaraju, prilikom sudara iz tebe izlaze nebuloze, jer ih ne diktira mozak vec pticurine.Zehran82 wrote: ↑11/07/2025 16:22
znaci imaju neke teoretske dokaze za to....a do malo prije nisi znao za to.....mislio si da samo kod mene u glavi imaju paralelni univerzumi.....sto ti je umjetna inteligencijaodmah te edukuje iz prve ruke
- Dozer
#1516 Re: Istina o Bogu
TojoOptics wrote: ↑11/07/2025 16:30Nisam ni znao da si takav jack i tako cool. Zezn'o si me pravo. Teoretski dokazi nisu empirijski dokazi. Dozer je pogrijesio, nemas ti paralelni univerzum u glavi, laska ti, imas dva krijesteca kondora koji se permanentno sudaraju, prilikom sudara iz tebe izlaze nebuloze, jer ih ne diktira mozak vec pticurine.Zehran82 wrote: ↑11/07/2025 16:22
Aaaaajj, suze me zalise
Smrle ba,....sta je "teoretski dokaz", Allaha ti
-
Zehran82
#1517 Re: Istina o Bogu
Matematicki proracuni i znanstvene teorije, znastvena teorija u njoj je teorija relativiteta, gravitacioni valovi i crne rupe ,i izmedju ostalog paralelni univerzumi....nauka je potvrdila mnoge stvari iz te znanstvene teorije i proracuna ali eto paralelne univerzume nije jos, pa naucnici kazu ako je teorija nagovjestila stvari koje je proracunala prije nego ih je empirijski potvrdila onda pretpostavljamo da su paralelni univerzumi postoje jer ih teorija nagovjestava. Ako potvrdis 80 % empirijski od onoga sto teorija nagovjestava onda onih 20% sto nije dokazala vjeruje se da su takodjer tacni.Dozer wrote: ↑11/07/2025 16:48TojoOptics wrote: ↑11/07/2025 16:30Nisam ni znao da si takav jack i tako cool. Zezn'o si me pravo. Teoretski dokazi nisu empirijski dokazi. Dozer je pogrijesio, nemas ti paralelni univerzum u glavi, laska ti, imas dva krijesteca kondora koji se permanentno sudaraju, prilikom sudara iz tebe izlaze nebuloze, jer ih ne diktira mozak vec pticurine.Zehran82 wrote: ↑11/07/2025 16:22
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Aaaaajj, suze me zalise![]()
Smrle ba,....sta je "teoretski dokaz", Allaha ti![]()
Eto jedna kratka edukacija da znas zasto astrofizicari promovisu postojanje paralelnih univerzuma.....i haj sad baci jedan ludjacki smjesak uz komentar kako su meni u glavi paralelni univerzumi
- TojoOptics
#1518 Re: Istina o Bogu
teoretski dokaz: more bit, a more bit i nemere. Ima ih tona na internetu, upinju se iz petnih zila da brabonjanje pustinjaka izjednace sa naukom. Onaj nepismeni Muhamed im izrecitovao suru "Krava" JER JE BIO OKRUZEN KRAVAMA! Nije je nazvao E=mc², sura MRAVI se tako zove, JER JE BIO OKRUZEN MRAVIMA, koji uz sve i pricaju!!! Nije je nazvao π (pi), sura ZID se zove tako jer je gledao u ZID, nema nista nadnaravno, transcendentalno u Kur'anu, nula, osim djecijih, ali tipicno ljudskih fantazija i koncept pakla je VATRA, jer nista bolje nisu imali od vatre, da jesu pakao bi se odrzavao termonuklearnim ekspozijama. Brstim travu na livadi i zelim biti naucnik, ALI vjernik naucnik, onaj koji ublehe smatra aksiomima.
- TojoOptics
#1519 Re: Istina o Bogu
U Bibliji su spominjali jednoroge. "A sada, de' promotri Behemota! Travom se hrani poput govečeta, u bedrima je, gle, snaga njegova, a krepkost mu u mišićju trbušnom. Poput cedra rep podignut ukruti, sva su mu stegna ispreplele žile.
Mjedene cijevi kosti su njegove, zglobovi mu od željeza kvrge. Prvenac on je Božjega stvaranja; mačem ga je naoružao tvorac. Gore mu danak u hrani donose i sve zvijerje što po njima se igra.
Pod lotosom on zavaljen počiva, guštik močvarni i glib kriju ga. Sjenu mu pravi lotosovo lišće, pod vrbama on hladuje potočnim.
Nabuja li rijeka, on ne strahuje: nimalo njega ne bi zabrinulo da mu u žvale i sav Jordan jurne. Tko bi za oči uhvatio njega i tko bi mu nos sulicom probio?"
Jednorog se u engleskim prijevodima javlja mnogo puta u Bibliji (9x), ali hrvatski prevoditelj je izbacio tu riječ i upisao mladi bivoli ili nešto slično. Nije mu se svidjelo da se u Svetom Pismu spominje takvo što. Isto se postupa i sa zmajevima i satirima. Međutim, demoni, zombiji i anđeli ostaju i dalje u igri.
Tako u modernoj hrvatskoj bibliji (Izaija 34, 7) piše bivoli s bikovima:
"S njima će biti poklani bivoli i junad s bikovima. Zemlja će se njihovom napojiti krvlju, i prašina njihova omastit' pretilinom."
Ali u Vulgati unicornes = jedno-rozi i bikovi:
"et descendent unicornes cum eis et tauri cum potentibus inebriabitur terra eorum sanguine et humus eorum adipe pinguium"
Mjedene cijevi kosti su njegove, zglobovi mu od željeza kvrge. Prvenac on je Božjega stvaranja; mačem ga je naoružao tvorac. Gore mu danak u hrani donose i sve zvijerje što po njima se igra.
Pod lotosom on zavaljen počiva, guštik močvarni i glib kriju ga. Sjenu mu pravi lotosovo lišće, pod vrbama on hladuje potočnim.
Nabuja li rijeka, on ne strahuje: nimalo njega ne bi zabrinulo da mu u žvale i sav Jordan jurne. Tko bi za oči uhvatio njega i tko bi mu nos sulicom probio?"
Jednorog se u engleskim prijevodima javlja mnogo puta u Bibliji (9x), ali hrvatski prevoditelj je izbacio tu riječ i upisao mladi bivoli ili nešto slično. Nije mu se svidjelo da se u Svetom Pismu spominje takvo što. Isto se postupa i sa zmajevima i satirima. Međutim, demoni, zombiji i anđeli ostaju i dalje u igri.
Tako u modernoj hrvatskoj bibliji (Izaija 34, 7) piše bivoli s bikovima:
"S njima će biti poklani bivoli i junad s bikovima. Zemlja će se njihovom napojiti krvlju, i prašina njihova omastit' pretilinom."
Ali u Vulgati unicornes = jedno-rozi i bikovi:
"et descendent unicornes cum eis et tauri cum potentibus inebriabitur terra eorum sanguine et humus eorum adipe pinguium"
- TojoOptics
- skupljac_zeljeza
#1521 Re: Istina o Bogu
TojoOptics wrote: ↑11/07/2025 20:28 Sve sto treba znati o Islamu:
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/bilo ... /250711155
Vrlo nisko ili već onemoćao u argumentaciji. Znači u oko dvije milijarde muslimani jedino su Al Kaida, ISIL i Talibani reprezenti islama? Koliko oni u procentima čine pripadnike islama?
- TojoOptics
#1522 Re: Istina o Bogu
Brak između Muhameda i Aiše je tema o kojoj se dosta raspravlja i istražuje, s različitim mišljenjima i interpretacijama, naročito u vezi sa Aišinim godinama u trenutku braka.
Prema klasičnim islamskim izvorima, uključujući hadise (izreke i djela Poslanika Muhameda), Aiša je bila zaručena sa Poslanikom Muhamedom kada je imala šest godina, a brak je konzumiran kada je imala devet godina. Ovo se spominje u poznatim zbirkama hadisa kao što je Sahih al-Bukhari.
Prema klasičnim islamskim izvorima, uključujući hadise (izreke i djela Poslanika Muhameda), Aiša je bila zaručena sa Poslanikom Muhamedom kada je imala šest godina, a brak je konzumiran kada je imala devet godina. Ovo se spominje u poznatim zbirkama hadisa kao što je Sahih al-Bukhari.
- Dozer
#1523 Re: Istina o Bogu
Na ovo mogu samo zaplakati, moj Smrle... Najgore je sto si ti, ocito, ubijedjen da si u pravu, i potpuno je suludo bilo sta dodatno objasnjavati jer ti naprosto ne razumijes ono sto pises, tj. kopiras ko zna odakle. Potpuna funkcionalna nepismenost, uz enorman ego trip.Zehran82 wrote: ↑11/07/2025 17:37Matematicki proracuni i znanstvene teorije, znastvena teorija u njoj je teorija relativiteta, gravitacioni valovi i crne rupe ,i izmedju ostalog paralelni univerzumi....nauka je potvrdila mnoge stvari iz te znanstvene teorije i proracuna ali eto paralelne univerzume nije jos, pa naucnici kazu ako je teorija nagovjestila stvari koje je proracunala prije nego ih je empirijski potvrdila onda pretpostavljamo da su paralelni univerzumi postoje jer ih teorija nagovjestava. Ako potvrdis 80 % empirijski od onoga sto teorija nagovjestava onda onih 20% sto nije dokazala vjeruje se da su takodjer tacni.Dozer wrote: ↑11/07/2025 16:48TojoOptics wrote: ↑11/07/2025 16:30
Nisam ni znao da si takav jack i tako cool. Zezn'o si me pravo. Teoretski dokazi nisu empirijski dokazi. Dozer je pogrijesio, nemas ti paralelni univerzum u glavi, laska ti, imas dva krijesteca kondora koji se permanentno sudaraju, prilikom sudara iz tebe izlaze nebuloze, jer ih ne diktira mozak vec pticurine.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Aaaaajj, suze me zalise![]()
Smrle ba,....sta je "teoretski dokaz", Allaha ti![]()
Eto jedna kratka edukacija da znas zasto astrofizicari promovisu postojanje paralelnih univerzuma.....i haj sad baci jedan ludjacki smjesak uz komentar kako su meni u glavi paralelni univerzumi![]()
Last edited by Dozer on 12/07/2025 00:32, edited 1 time in total.
- Dozer
#1524 Re: Istina o Bogu
Danas bi za to dobio bar 5 g., uz optuznicu i presudu za pedofiliju.TojoOptics wrote: ↑12/07/2025 00:22 Brak između Muhameda i Aiše je tema o kojoj se dosta raspravlja i istražuje, s različitim mišljenjima i interpretacijama, naročito u vezi sa Aišinim godinama u trenutku braka.
- TojoOptics
#1525 Re: Istina o Bogu
Progres i ljepota religije
1. Sukobi i nasilje:
* Religijski ratovi i progoni: Povijest je prepuna primjera ratova, sukoba i progona vođenih u ime religije (npr. križarski ratovi, vjerski ratovi u Europi, sukobi na Bliskom istoku).
* Fundamentalizam i ekstremizam: Religijski fundamentalizam može dovesti do netolerancije, radikalizacije i terorizma, gdje se nasilje opravdava vjerskim dogmama.
* Diskriminacija i netolerancija: Religijske razlike često su uzrok diskriminacije, mržnje i nasilja prema onima koji pripadaju drugim religijama ili nemaju vjerska uvjerenja.
2. Ograničavanje slobode i napretka:
* Ograničavanje individualnih sloboda: Neke religije nameću stroga pravila ponašanja i moralne kodekse koji mogu ograničiti individualnu slobodu izbora, izražavanja i življenja.
* Osporavanje znanosti i obrazovanja: Religijski dogmatizam može dovesti do odbacivanja znanstvenih otkrića (npr. teorija evolucije) i ograničavanja slobode istraživanja i obrazovanja.
* Usporen društveni napredak: U nekim društvima, religijski utjecaj može kočiti društveni napredak u smislu ljudskih prava, ravnopravnosti spolova, reproduktivnih prava i drugih liberalnih vrijednosti.
3. Socijalni problemi:
* Nejednakost i hijerarhija: Neke religije promiču hijerarhijske strukture i nejednakost među ljudima (npr. spolna diskriminacija, kastinski sustav).
* Iskorištavanje i manipulacija: Vjerske vođe mogu zloupotrijebiti svoj položaj za osobnu korist, manipulirajući vjernicima kroz strah, krivnju ili obećanja.
* Sektiranje i izolacija: Ekstremne vjerske skupine mogu poticati izolaciju od šireg društva, što može dovesti do socijalne disfunkcije i štete za pojedince.
* Promicanje "plemenskog" razmišljanja: Religija može pojačati osjećaj "mi protiv njih", što doprinosi podjelama unutar društva.
4. Psihološki utjecaji:
* Strah i krivnja: Neke religije koriste strah od kazne (npr. pakao) i osjećaj krivnje kako bi kontrolirale ponašanje vjernika, što može imati negativne psihološke posljedice.
* Pasivnost i fatalizam: Vjerovanje u božansku providnost ili sudbinu može dovesti do pasivnosti i rezignacije, gdje se problemi ne rješavaju aktivnim djelovanjem, već se prepuštaju višoj sili.
* Potiskivanje kritičkog mišljenja: Religija često zahtijeva bezuvjetnu vjeru i poslušnost, što može potisnuti kritičko mišljenje, racionalnu analizu i individualnu autonomiju.
5. Financijski aspekti:
* Bogaćenje vjerskih institucija: Neke vjerske institucije gomilaju veliko bogatstvo, dok njihovi sljedbenici žive u siromaštvu, što izaziva kritike zbog licemjerja i zlouporabe resursa.
* Izbjegavanje poreza: U mnogim zemljama, vjerske organizacije uživaju porezne olakšice, što može biti predmet kritika.
1. Sukobi i nasilje:
* Religijski ratovi i progoni: Povijest je prepuna primjera ratova, sukoba i progona vođenih u ime religije (npr. križarski ratovi, vjerski ratovi u Europi, sukobi na Bliskom istoku).
* Fundamentalizam i ekstremizam: Religijski fundamentalizam može dovesti do netolerancije, radikalizacije i terorizma, gdje se nasilje opravdava vjerskim dogmama.
* Diskriminacija i netolerancija: Religijske razlike često su uzrok diskriminacije, mržnje i nasilja prema onima koji pripadaju drugim religijama ili nemaju vjerska uvjerenja.
2. Ograničavanje slobode i napretka:
* Ograničavanje individualnih sloboda: Neke religije nameću stroga pravila ponašanja i moralne kodekse koji mogu ograničiti individualnu slobodu izbora, izražavanja i življenja.
* Osporavanje znanosti i obrazovanja: Religijski dogmatizam može dovesti do odbacivanja znanstvenih otkrića (npr. teorija evolucije) i ograničavanja slobode istraživanja i obrazovanja.
* Usporen društveni napredak: U nekim društvima, religijski utjecaj može kočiti društveni napredak u smislu ljudskih prava, ravnopravnosti spolova, reproduktivnih prava i drugih liberalnih vrijednosti.
3. Socijalni problemi:
* Nejednakost i hijerarhija: Neke religije promiču hijerarhijske strukture i nejednakost među ljudima (npr. spolna diskriminacija, kastinski sustav).
* Iskorištavanje i manipulacija: Vjerske vođe mogu zloupotrijebiti svoj položaj za osobnu korist, manipulirajući vjernicima kroz strah, krivnju ili obećanja.
* Sektiranje i izolacija: Ekstremne vjerske skupine mogu poticati izolaciju od šireg društva, što može dovesti do socijalne disfunkcije i štete za pojedince.
* Promicanje "plemenskog" razmišljanja: Religija može pojačati osjećaj "mi protiv njih", što doprinosi podjelama unutar društva.
4. Psihološki utjecaji:
* Strah i krivnja: Neke religije koriste strah od kazne (npr. pakao) i osjećaj krivnje kako bi kontrolirale ponašanje vjernika, što može imati negativne psihološke posljedice.
* Pasivnost i fatalizam: Vjerovanje u božansku providnost ili sudbinu može dovesti do pasivnosti i rezignacije, gdje se problemi ne rješavaju aktivnim djelovanjem, već se prepuštaju višoj sili.
* Potiskivanje kritičkog mišljenja: Religija često zahtijeva bezuvjetnu vjeru i poslušnost, što može potisnuti kritičko mišljenje, racionalnu analizu i individualnu autonomiju.
5. Financijski aspekti:
* Bogaćenje vjerskih institucija: Neke vjerske institucije gomilaju veliko bogatstvo, dok njihovi sljedbenici žive u siromaštvu, što izaziva kritike zbog licemjerja i zlouporabe resursa.
* Izbjegavanje poreza: U mnogim zemljama, vjerske organizacije uživaju porezne olakšice, što može biti predmet kritika.