Istina o Bogu

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
belfy

#1476 Re: Istina o Bogu

Post by belfy »

Zehran82 wrote: 10/07/2025 23:55
belfy wrote: 10/07/2025 23:41
Zehran82 wrote: 10/07/2025 22:56

nikome ja nista ne prijetim....ja samo presemem prijetnju od onoga koij stvarno prijeti....a ja nemam moc da prijeti , ni kaznjavam ni nagradjujem, jer i ja sam podlozan toj istoj prijetnji kao i svi ostali.

mozemo mi i o tome prodiskutovati....a kao drugom, ja nemam nikakve garancije da idem direktno u Raj, niti da cu sigurno izbjeci Pakao....i nadamnom je prijetnja.
ti nikome nista ne prijetis? hoces da ti postavim tvoje postove gdje to radis? i, ako ih poredam nekoliko da li ces reci da si ovdje lagao? neces, jel tako?

a oko Paskala je sve vec davno receno. samo otvori stare teme gdje si potencirao istu temu. sada samo zelis da se vrtimo u krug. dok ne dobijemo vrtoglavicu?
ti nikome nista ne prijetis?
ne citas pravilno....ja ne prijetim, ja samo prenesen prijetnju onoga koji stvarno prijeti....dont kill the messenger....

a oko Paskala je sve vec davno receno.
sta je receno? i sta je zaljuceno onda?
da, ti prijetis. ali vec je prekasno da ti prelistam postove i iste kopiram. budem to uradio koliko sutra.

i vidi vraga... iako si ovo oko Paskalove britve postavljao vec vise puta vise se ne sjecas ni kako je rasprava oko iste zavrsila i sada trazis da te ja podsjetim? ajde... nije problem. ako ti je pamcenje toliko lose, a sam ne znas kako to provjeriti podsjetit cu te.

Paskalova britva radi jako prosto sa jednom vjerom. no, posto znamo da je tokom ljudskog postojanja bilo preko 6000 razlicitih (sto Paskal nije uzeo u razmatranje), to znaci da je, prema istoj, veca sansa da si ti krivovjernik, nego neki ateista ili agnostik. i da ces samim tim biti vise kaznjen nego te dvije grupe. znaci sve i jedan Indijac (jer je kod njih mnogobostvo), sve i jedan prijasnji Grk (jer je i tamo bilo mnogobostvo), pa preko onih koji vjeruju u karmu (recimo hindusi) i tako dalje, a svi su postojali prije Paskala i koje on nije uzeo u razmatranje...

i, sad se pitam zasto ti biras Paskala? po njemu su svi muslimani krivovjerni i idu u pakao direktno. zelis da promjenis vjeru i predjes na krscanstvo, pa da ti i teodati mozete napraviti neki duo?
Dozer

#1477 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

TojoOptics wrote: 10/07/2025 23:52 Da je maštovitiji mogao je sebi dati nick "Ramazanski somunčić" umjesto zerhan ili bar da se nazvao Zardoz...
Ma Smrle je hodajuca komedija ba :D

Da ga nema trebalo bi ga izmisliti. Trebaju nam i ovakvi, da se vidi i zatupljena strana religija. Vidis da ni vjernici ne komuniciraju s njim, nece iz kolegijalnosti da mu kazu da lupeta k'o maxim po diviziji.
Zehran82

#1478 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

belfy wrote: 11/07/2025 00:09
belfy wrote: 10/07/2025 23:41

ti nikome nista ne prijetis? hoces da ti postavim tvoje postove gdje to radis? i, ako ih poredam nekoliko da li ces reci da si ovdje lagao? neces, jel tako?

a oko Paskala je sve vec davno receno. samo otvori stare teme gdje si potencirao istu temu. sada samo zelis da se vrtimo u krug. dok ne dobijemo vrtoglavicu?
ti nikome nista ne prijetis?
ne citas pravilno....ja ne prijetim, ja samo prenesen prijetnju onoga koji stvarno prijeti....dont kill the messenger....

a oko Paskala je sve vec davno receno.
da, ti prijetis. ali vec je prekasno da ti prelistam postove i iste kopiram. budem to uradio koliko sutra.

i vidi vraga... iako si ovo oko Paskalove britve postavljao vec vise puta vise se ne sjecas ni kako je rasprava oko iste zavrsila i sada trazis da te ja podsjetim? ajde... nije problem. ako ti je pamcenje toliko lose, a sam ne znas kako to provjeriti podsjetit cu te.

Paskalova britva radi jako prosto sa jednom vjerom. no, posto znamo da je tokom ljudskog postojanja bilo preko 6000 razlicitih (sto Paskal nije uzeo u razmatranje), to znaci da je, prema istoj, veca sansa da si ti krivovjernik, nego neki ateista ili agnostik. i da ces samim tim biti vise kaznjen nego te dvije grupe. znaci sve i jedan Indijac (jer je kod njih mnogobostvo), sve i jedan prijasnji Grk (jer je i tamo bilo mnogobostvo), pa preko onih koji vjeruju u karmu (recimo hindusi) i tako dalje, a svi su postojali prije Paskala i koje on nije uzeo u razmatranje...

i, sad se pitam zasto ti biras Paskala? po njemu su svi muslimani krivovjerni i idu u pakao direktno. zelis da promjenis vjeru i predjes na krscanstvo, pa da ti i teodati mozete napraviti neki duo?
samo jedna vjera moze da prodje, i to je tacno....

po njemu su svi muslimani krivovjerni i idu u pakao direktno.
tu nikakva dokaza nema

zelis da promjenis vjeru i predjes na krscanstvo,
Samo kod Boga islam prolazi....to je njegova religija, on je tako nazvao....dok rijec krscanstvo uopste nema u Biblijii
belfy

#1479 Re: Istina o Bogu

Post by belfy »

Zehran82 wrote: 11/07/2025 00:14

tu nikakva dokaza nema

Samo kod Boga islam prolazi....to je njegova religija, on je tako nazvao....dok rijec krscanstvo uopste nema u Biblijii
osim sto koristis Paskala kod kojeg Islam ne prolazi... komedija. rekoh i na drugoj temi. caj od kamilice. :kakoste:

P.S. i kakva je ovo nepismena recenica: 'Samo kod Boga islam prolazi?'. kod drugih Islam ne prolazi? valjda si zelio napisati: 'Kod Boga samo Islam prolazi.' druze nepismeni. znacenja su sasvim razlicita kad se tako napise (ono kao kad bi premjestao rijeci u ajetima). to si mislio napisati, ali nisi znao kako to pravilno uciniti, jel tako? ajd' zdra'o do sutra.
Zehran82

#1480 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

belfy wrote: 11/07/2025 00:19
Zehran82 wrote: 11/07/2025 00:14

tu nikakva dokaza nema

osim sto koristis Paskala kod kojeg Islam ne prolazi... komedija. rekoh i na drugoj temi. caj od kamilice. :kakoste:

P.S. i kakva je ovo nepismena recenica: 'Samo kod Boga islam prolazi?'. kod drugih Islam ne prolazi? valjda si zelio napisati: 'Kod Boga samo Islam prolazi.' druze nepismeni. znacenja su sasvim razlicita kad se tako napise (ono kao kad bi premjestao rijeci u ajetima). to si mislio napisati, ali nisi znao kako to pravilno uciniti, jel tako? ajd' zdra'o do sutra.
tacno, moja greska, ispravno je: Kod Boga samo Islam prolazi.

osim sto koristis Paskala kod kojeg Islam ne prolazi.
ja koristim paskalovu metodu koristeci islam.
Dozer

#1481 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Dobro jutro. Cemu se danas smijemo? :D

Da bacimo neki mali rezime svega...

Judaizam - prije cca. 5.000 godina bio neki ciko koji je u nekoj pecini, sam naravno, navodno danima komunicirao s bogom, koji mu je danima diktirao 10 bozijih zapovijedi, koje je ovaj onda uklesao na kamene ploce. Te kamene ploce su onda navodno ubacene u tzv. Zavjetni kovceg, koji je napravljen po instrukcijama boga, a koji je navodno imao fantasticne moci. Taj kovceg s 10 bozjih zapovijedi je vremenom nestao, i nikad nije pronadjen, niti zapravo postoje bilo kakvi dokazi da je ista od ovoga istina. Tzv. Stari zavjet, sto predstavlja prvu Bibliju, jevrejsku, sastojao se od hiljada raznoraznih nepovezanih zapisa, u sustini prica, legendi i opisa desavanja na aramejskom, starogrckom i hebrejskom. Iz toga je nastao Talmud, i Tora, s tim sto su na kraju pisani na hebrejskom.

Krscanstvo - cca. 3.000 godina kasnije bio navodno neki Isus, Jevrej, koji je propovijedao krscanstvo i govorio je aramejskim, a zbog cega su ga Rimljani ubili razapinjanjem na krst/kriz. Oko njega su bili neki famozni apostoli, koji su nakon njegove smrti preuzeli njegova "ucenja" i nastavili siriti njegovu vjeru, pri cemu je jedan od njih (Pavle) navodno vidio uskrsnutog Isusa. Isus je proglasen bozijim sinom, poslanikom, itd.. Problem s ovim je kao i u prvom slucaju - ne postoje dokazi za bilo sta od navedenoga, ukljucujuci i samo postojanje Isusa, a ono sto se pouzdano zna o "apostolima" jeste da nijedan osim Pavla nije bio ziv u Isusovo vrijeme, svi su mladji. Nepoznato je na sta je tacno Isus bio razapet jer ne postoji nijedan zapis koji precizira da je to bio krst/kriz (ovo je izmisljeno puno kasnije), cime je i simbol krscanstva koji se povezuje s tim razapinjanjem u stvari izmisljotina. Tzv. jevandzelja su dokazano pisale desetine, a mozda i stotine raznih ljudi tokom skoro 500 godina nakon Isusove smrti, takodje na aramejskom, hebjrejskom i starogrcom, da bi na kraju sve to bilo upakovano (kanonizirano) u Bibliju (Novi zavjet), pri cemu su se u toj Bibliji nasle samo probrane price i sadrzaji, prilagodjeno potrebama tadasnje krscanske crkve u svojim zacecima, dok je sve ono sto u to vrijeme nije odgovaralo novokomponovanoj vjerskoj zajednici i njenim vodjama bilo sakriveno ili unisteno. Pri tome, visedecenijskom ekspretskom analizom je potvrdjeno da su Stari i Novi zavjet umnogome slicni, jer je veliki dio sadrzaja iz Starog kopiran u Novi, uz svojevremene modifikacije.

Islam - cca. 500 godina nakon Isusa pojavljuje se opet 1 ciko, Muhammed, koji navodno komunicira s bogom preko nekog posrednika (andjela), koji mu, navodno nepismenom trgovcu, tokom 23 godine diktira bozije rijeci, iz cega nastaje Kur'an. Za razliku od prethodnika, ovdje se bar zna da je ovaj covjek postojao, sto je ocit napredak u postavkama i gdje je jasno da su se pokusale ispraviti greske prethodnika po tom pitanju, ali i po pitanju sadrzaja, gdje se pokusalo izbjeci visevjekovno pisanje. Kao i u slucaju Biblija, i ovdje postoje razne kontroverze oko zapisa, gdje su se takodje uklonili svojevremeni zapisi ljudi, a koji nisu bili u skladu s primarnim narativom.

Sve navedeno nastaje na istom geografskom prostoru, sto je samo po sebi indikativno.
Sve nastaje na skoro identican nacin i uz identicnu matricu,
Svaka od navedenih religija za sebe tvrdi da je jedina ispravna, tacna, i da je bas ona direktno od boga.
Sve se vrte oko iste mantre bozije nagrade i kazne.
Svaka ljude izvan sebe smatra nevjernicima i/ili krivovjernicima.
Za svaku su ljudi ubijali i ubijaju druge ljude od svog nastanka.
Svaka se sirila silom i krvlju, uzrokujuci milione smrti.
U svakoj je sacica ljudi okupljenih oko "osnivaca", a kasnije inkorporirana u vjersku instituciju, zivjela daleko bolje od ostatka podanistva.

Suma sumarum, svakome s iole neopterecenim mentalnim sklopom, sve je jasno.
Last edited by Dozer on 11/07/2025 10:33, edited 6 times in total.
Zehran82

#1482 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 11/07/2025 09:12 Dobro jutro. Cemu se danas smijemo? :D
Evo ti Bog odgovara iz Kurana:

9:82 Malo će se oni smijati, a dugo će plakati, biće to kazna za ono što su zaslužili.

6:158 Zar oni čekaju da im andjeli dođu, ili kazna Gospodara tvoga, ili neki predznaci od Gospodara tvoga? Onoga dana kada neki predznaci od Gospodara tvoga dođu, nijednom čovjeku neće biti od koristi to što će tada vjerovati, ako prije nije vjerovao ili ako nije, kao vjernik, kakvo dobro uradio. Reci: "Samo vi čekajte, i mi ćemo, doista, čekati!"
Dozer

#1483 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Pika li se dobro bez vjere?

Smrle, ti volis AI. Sta velis na ovo (sumirani AI odgovor na pitanje da li je Muha bio nepismen):
While some Islamic traditions maintain that the Prophet Muhammad was illiterate, there's evidence suggesting he could read and write, or at least possessed some literacy skills. This evidence includes accounts of him dictating the Quran, engaging in business transactions that required numerical skills, and even making corrections to written documents.
Nekad davno, sjecam se, na nekoj od slicnih tema neko je bio postavio neki dokument u kojem je neki Muhin savremenik tvrdio da je ovaj licno ispravljao tekst koji je diktirao pisarima.
Last edited by Dozer on 11/07/2025 10:49, edited 2 times in total.
Zehran82

#1484 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 11/07/2025 10:11 Pika li se dobro bez vjere?

Smrle, ti volis AI. Sta velis na ovo (sumirani AI odgovor na pitanje da li je Muha bio nepismen):
While some Islamic traditions maintain that the Prophet Muhammad was illiterate, there's evidence suggesting he could read and write, or at least possessed some literacy skills. This evidence includes accounts of him dictating the Quran, engaging in business transactions that required numerical skills, and even making corrections to written documents.
Nekad davno, sjecam se, na nekoj od slicnih tema neko je bio postavio neki dokument u kojem ne neki Muhin savremenik tvrdio da je ovaj licno ispravljao tekst koji je diktirao pisarima.
Pika li se dobro bez vjere?
Pika itekako....
While some Islamic traditions maintain that the Prophet Muhammad was illiterate, there's evidence suggesting he could read and write, or at least possessed some literacy skills. This evidence includes accounts of him dictating the Quran, engaging in business transactions that required numerical skills, and even making corrections to written documents

nema nikakvog dokumenta koji pokaziva da je znao citati i pisati.....

da je znao , nebi imao pisare i nebi morao pitati pred kraj zivota kada se ugovor pisao, da mu kazu gdje pise njegovo ime da on svojom rukom pobrise to.

Kada se objava zapise od pisara, trazio je od njih da mu procitaju da cuje jel iko kakvu gresku zapisao....kada prodje kontrola zapisanog od Muhammeda licno, onda se to moze iznijeti pred narod da i oni nauce to....a zapisivani manuskripti su ostavljanja kod Muhammeda kuci kao u magacin gdje se cuva to.

ja cu vama sada nesto reci, vi protivljenjem protiv Boga,Kurana poslanika Muhammeda radite sami ogromnu nepravdu prema sebi licno , jer objava je dosla da spasi vas a ne da dodje objava radi objave, objava je dosla da bi ti imao sansu za spas....pa pucanje po toj objavi je pucanje samom sebi u sljepocinicu a nisi svjestan toga.

Ti se moze ismijavati, rugati, negirati, omalovazavati...sve ti to mozes...do svoje smrti, tad druge sile preuzimaju stvar u svoje ruke i ti vise tu nemas kontrole nad samim sobom.

Iz pronicljivosti koja se moze zadobiti od Boga, je da vec sada covjek moze naslutiti neke stvari, naprimjer ti kada se rugas i ismijavas, ti vec sada nama kazes ovdje Da ces biti kaznjen uz ruganje i podsmijavanje....Ti bogu ne stetis ni jedne sekunde, ali samo sebi stetis a nisi svjestan toga.....to je kao da se smijes doktoru koji ti je propisao lijek protiv raka, i ismijavas ga, razbucas recept uz podsmijeh i ruganje....na tom je to nivou.
Dozer

#1485 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Sve si nam to do sad ponovio jedno 498 puta. Znamo napamet sta nas ceka tamo negdje. Milostivi bog ce nas prziti do kraja vjecnosti.

Evo ti jos malo dokaza, s analizom.
https://qurantalkblog.com/2021/09/30/mu ... lliterate/
Zehran82

#1486 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 11/07/2025 10:49 Sve si nam to do sad ponovio jedno 498 puta. Znamo napamet sta nas ceka tamo negdje. Milostivi bog ce nas prziti do kraja vjecnosti.

Evo ti jos malo dokaza, s analizom.
https://qurantalkblog.com/2021/09/30/mu ... lliterate/
kada se Bozija blokada stavi na osobu, kao u tvom slucaju, onda osoba sve sto vodi u zabludu vidi kao istinu, a sve sto vodi istini ka spasu, je zabluda u ocima....jer je to posljedica blokade od Boga a koja je posljedica djela tvojih ruku , tvojih stavova i namjera.....

Ti po defaultu moras nuzno zalijepiti se za svako smece. Valjda ja znam jeli Muhammed bio pismen ili nepismen kada imam biblioteku knjiga kuci o islamu, i knjige o biografiji Muhammeda...valjd abi nesto uocio da sam vidio da je znao.

Bog kaze o Muhammedovoj nepismenosti:

29:48 Ti(Muhammede) prije nje nijednu knjigu nisi čitao, a nisi je ni desnom rukom svojom pisao; inače, posumnjali bi oni što laži govore.
Zehran82

#1487 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 11/07/2025 10:49 ....Milostivi bog ce nas prziti do kraja vjecnosti.
ako se urazumis prije smrti i pokajes Bogu onda nece....

a ako dospijes do tog Pakla, shvatit ces da si samo ti tu kriv i niko vise....

jer Bog ti kazes, slucaj mene za svoje bolje, da i dadnem Raj da vjecno uzivas.

Andjeli koji su dosli Muhammedu jedne prilike dali su mu metaforu kako to kod Boga funkcionise

Kao Kralj koji zove na gozbu sviju , ko se odazove uzivat ce u jelu i picu, a ko se ne odazove , bit ce kaznjen.

eh to je primjer sa Bogom, zove vas u svoj Raj na gozbu, da uzivate, ako to neces , kaznit ce te.
Dozer

#1488 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 11/07/2025 10:55 kada se Bozija blokada stavi na osobu, kao u tvom slucaju, onda osoba sve sto vodi u zabludu vidi kao istinu, a sve sto vodi istini ka spasu, je zabluda u ocima....jer je to posljedica blokade od Boga a koja je posljedica djela tvojih ruku , tvojih stavova i namjera.....
Svjestan si da uporno pises da mi bog ne da da vjerujem u njega?
Ti po defaultu moras nuzno zalijepiti se za svako smece. Valjda ja znam jeli Muhammed bio pismen ili nepismen kada imam biblioteku knjiga kuci o islamu, i knjige o biografiji Muhammeda...valjd abi nesto uocio da sam vidio da je znao.
A kako to TI znas? Kako TI znas da on nije sam za sebe napisao da je bio nepismen?

29:48 Ti(Muhammede) prije nje nijednu knjigu nisi čitao, a nisi je ni desnom rukom svojom pisao; inače, posumnjali bi oni što laži govore.
Kako TI znas da on sam nije diktirao iz svoje glave ovo? Kako znas da nije bio ljevak?

Andjeli koji su dosli Muhammedu jedne prilike dali su mu metaforu kako to kod Boga funkcionise

Kao Kralj koji zove na gozbu sviju , ko se odazove uzivat ce u jelu i picu, a ko se ne odazove , bit ce kaznjen.

eh to je primjer sa Bogom, zove vas u svoj Raj na gozbu, da uzivate, ako to neces , kaznit ce te.
Kako da se urazumim i pokajem kad mi bog to ne da...?
Ako dospijem. Posto se pikaju i djela bez vjere, onda mozda vjecno zavrsim u predsoblju raja. :D
Nista bog ne kaze, Muha je rekao da mu je to rekao andjeo kojem je to rekao bog.
Zasto bi neko bio kaznjen ako nije otisao na dernek? Logika...?
TojoOptics
Grijem se na: Sunce
Vozim: bicikl

#1489 Re: Istina o Bogu

Post by TojoOptics »

Prema islamskoj tradiciji i kur'anskim tekstovima, Muhamed je bio nepismen. To jest, nije znao ni čitati ni pisati.

Ova tvrdnja je ključna za islamsko vjerovanje jer se smatra dokazom božanskog porijekla Kur'ana. Argument je sljedeći: ako je Muhamed bio nepismen, onda nije mogao sam napisati Kur'an niti ga prepisati iz nekih drugih izvora. Prema tome, jedini zaključak je da je Kur'an objava od Boga.

Kur'an sam na nekoliko mjesta spominje ovu Muhamedovu osobinu:

U suri El-Ankebut (Pauk), ajet 48, kaže se: "Ti prije nje nijednu knjigu nisi čitao, a nisi je ni desnom rukom svojom pisao; inače, posumnjali bi oni što laži govore."
U suri El-A'raf (Bedemi), ajet 157, spominje se "Poslanik, vjerovjesnik, koji neće znati ni da čita ni da piše, kojeg oni kod sebe, u Tevratu (Starom zavjetu) i Indžilu (Novom zavjetu), zapisanog nalaze."

Islamski učenjaci i većina povjesničara prihvaćaju ovu tvrdnju o Muhamedovoj nepismenosti kao povijesnu činjenicu. To se smatra važnom karakteristikom njegovog poslanstva, koja dodatno naglašava čudo Kur'ana.

A, za tebe, nauci jednom zauvijek:

Pravilno se pise da li. U upitnim recenicama veznik da u uvodu i upitna rijec li se pisu odvojeno jer su to razlicite vrste rijeci. Razlicite vrste rijeci se nikada ne pisu sastavljeno.

NA PRIMJER: Da li si sinoc citao Kur'an?
Da li mogu sam u dzamiju?

Dali se pise sastavljeno samo ukoliko se upotrebljava u mnozini lica kao radni pridjev od glagola dati.

NA PRIMJER: Dali su mi u dzamiji jos jedan Kur'an da mi se nadje za oko kuce.

Slicno je i sa je li (upitna rijec) i sa jeli (od glagola jesti, odnosno uzimati hranu u usta i zvakati). Nista ti ne pomaze ta tvoja biblioteka vjerskih knjiga po pitanju pravopisa, bezbeli, pisu kako i ti pises, pa mislis da je tako ispravno. O sintaksi necemo ovaj put.
Zehran82

#1490 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 11/07/2025 11:11
Zehran82 wrote: 11/07/2025 10:55 kada se Bozija blokada stavi na osobu, kao u tvom slucaju, onda osoba sve sto vodi u zabludu vidi kao istinu, a sve sto vodi istini ka spasu, je zabluda u ocima....jer je to posljedica blokade od Boga a koja je posljedica djela tvojih ruku , tvojih stavova i namjera.....
A kako to TI znas? Kako TI znas da on nije sam za sebe napisao da je bio nepismen?

Kako TI znas da on sam nije diktirao iz svoje glave ovo? Kako znas da nije bio ljevak?

Kako da se urazumim i pokajem kad mi bog to ne da...?
Ako dospijem. Posto se pikaju i djela bez vjere, onda mozda vjecno zavrsim u predsoblju raja. :D
Nista bog ne kaze, Muha je rekao da mu je to rekao andjeo kojem je to rekao bog.
a svjestan sam da uporno pisem da Bozija blokada na osobom je posljedica djela ruku osobe, njezinih stavova i namjera.

1.
nemoguce je Kuran napisati cak i da si najpametniji i najpismeniji covjek na planeti u 7 stoljecu.

2.
To bi onda bilo laganje Muhammeda, a znamo koliko je laz tezak grijeh po islamu, pa bi bilo jedno govori drugo radi.

3.
Rimski car Heraklius imao je bolju logiku od tebe kad je analizirao Muhammeda, izmedju ostalog, kada je pitao

Epizoda između bizantijskog cara Heraklija (Herkliusa) i Abu Sufjana ibn Harba, koja se tiče pitanja o poslaniku Muhammedu ﷺ, poznata je iz hadisa koji bilježi imam Buhari u Sahihu (Kitab Bad' al-Wahy). Hadis opisuje kako Heraklije, nakon što je primio pismo od Poslanika ﷺ pozivajući ga u islam, ispituje trgovce iz Mekke (među kojima je bio i Abu Sufjan, tada još nemusliman) o Muhammedu ﷺ.

📜 Sažetak razgovora između Heraklija i Abu Sufjana
✅ Heraklijeva pitanja i Abu Sufjanovi odgovori:
„Kakav je rodoslov Muhammedov među vama?“
➤ „On je plemenitog roda među nama.“
✅ Heraklije: „Tako su i poslanici — dolaze iz najboljih loza.“

„Da li je neko prije njega od vaših ljudi tvrdio da je poslanik?“
➤ „Ne.“
✅ Heraklije: „Da jeste, rekao bih da oponaša tog čovjeka.“

„Da li je iko od njegovih predaka bio kralj?“
➤ „Ne.“
✅ Heraklije: „Znači, nije ni naslijedio vlast.“

„Da li ga vi optužujete za laž prije nego je rekao da je poslanik?“
➤ „Ne, nikad.“
✅ Heraklije: „Dakle, ako nije lagao ljude, neće ni Boga lagati.“

„Da li su njegovi sljedbenici više siromašni ili bogati?“
➤ „Siromašni.“
✅ Heraklije: „To je znak pravih vjerovjesnika — prvi ih slijede slabi i siromašni.“

„Da li se broj njegovih sljedbenika povećava ili smanjuje?“
➤ „Povećava se.“
✅ Heraklije: „Tako je sa vjerom kada je istinita.“

„Da li se iko od njegovih sljedbenika odmetnuo od vjere iz mržnje?“
➤ „Ne.“
✅ Heraklije: „To je znak čvrste vjere u srcu.“

„Da li se on ikada ogriješio o dogovor?“
➤ „Ne, osim što sada imamo mirovni sporazum, ali se bojim da će ga prekršiti.“
✅ Heraklije: „Tako je sa poslanicima — drže se dogovora.“

„Da li se on ikada borio sa vama i kakav ishod bitaka ste imali?“
➤ „Da, borili smo se. Ponekad smo mi pobijedili, a ponekad on.“
✅ Heraklije: „Tako je sa poslanicima — iskušavani su, ali na kraju pobjeđuju.“

„Šta vam naređuje?“
➤ „Govori nam da obožavamo samo Allaha, da ne pridružujemo nikoga Njemu, da ostavimo ono što su govorili naši preci. Naređuje nam molitvu, istinoljubivost, čednost i održavanje rodbinskih veza.“
✅ Heraklije: „To su riječi pravog poslanika.“

4.
Nema ni jedan jasan hadis gdje pise da je Muhammed znao citati i pisati, a nema sta nije zabiljezene o Muhammedu , cak i koliko je imao sijedih dlaka u kosi i bradi

5.
Da je znao pisati i citatio nebi trazio od zapisnicara da mu kazu gdje njegovo ime u ugovoru da to on licno pobrise

6.
Kuran jasno kaze da je bio nepismen, oni koji tvrde suprotno su neznalice koje izmisljaju p osvom nahodjenju.

Posto se pikaju i djela bez vjere, onda mozda vjecno zavrsim u predsoblju raja. :D
ti bi da omastis brk u Raju ali nevjerujes u onoga koji daje taj Raj, nema sta jaka ti je logika :thumbup:

ti da nista ne radis u zivotu, da se zatvoris u sobu, i tako iz dana u dan, samo jede pijes, i spavas....na Sudnjem danu bi bio kaznjen pa makar ni jednog grijeh ne uradio....

a sta mislis sto junace???

sigurno ne znas, a kako ces znati kad ti nije cilj ista saznati od silnog smijeha i podsmjehivanja :-)
TojoOptics

#1491 Re: Istina o Bogu

Post by TojoOptics »

Koliko je imao sjedih dlaka u bradi i kosi, deder da cujemo i to.
Zehran82

#1492 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

TojoOptics wrote: 11/07/2025 11:17 Prema islamskoj tradiciji i kur'anskim tekstovima, Muhamed je bio nepismen. To jest, nije znao ni čitati ni pisati.

Ova tvrdnja je ključna za islamsko vjerovanje jer se smatra dokazom božanskog porijekla Kur'ana. Argument je sljedeći: ako je Muhamed bio nepismen, onda nije mogao sam napisati Kur'an niti ga prepisati iz nekih drugih izvora. Prema tome, jedini zaključak je da je Kur'an objava od Boga.

Kur'an sam na nekoliko mjesta spominje ovu Muhamedovu osobinu:

U suri El-Ankebut (Pauk), ajet 48, kaže se: "Ti prije nje nijednu knjigu nisi čitao, a nisi je ni desnom rukom svojom pisao; inače, posumnjali bi oni što laži govore."
U suri El-A'raf (Bedemi), ajet 157, spominje se "Poslanik, vjerovjesnik, koji neće znati ni da čita ni da piše, kojeg oni kod sebe, u Tevratu (Starom zavjetu) i Indžilu (Novom zavjetu), zapisanog nalaze."

Islamski učenjaci i većina povjesničara prihvaćaju ovu tvrdnju o Muhamedovoj nepismenosti kao povijesnu činjenicu. To se smatra važnom karakteristikom njegovog poslanstva, koja dodatno naglašava čudo Kur'ana.

A, za tebe, nauci jednom zauvijek:

Pravilno se pise da li. U upitnim recenicama veznik da u uvodu i upitna rijec li se pisu odvojeno jer su to razlicite vrste rijeci. Razlicite vrste rijeci se nikada ne pisu sastavljeno.

NA PRIMJER: Da li si sinoc citao Kur'an?
Da li mogu sam u dzamiju?

Dali se pise sastavljeno samo ukoliko se upotrebljava u mnozini lica kao radni pridjev od glagola dati.

NA PRIMJER: Dali su mi u dzamiji jos jedan Kur'an da mi se nadje za oko kuce.

Slicno je i sa je li (upitna rijec) i sa jeli (od glagola jesti, odnosno uzimati hranu u usta i zvakati). Nista ti ne pomaze ta tvoja biblioteka vjerskih knjiga po pitanju pravopisa, bezbeli, pisu kako i ti pises, pa mislis da je tako ispravno. O sintaksi necemo ovaj put.
dobro moj vrli profesore Bosanskog, uvazavam kritike, koje su na mjestu :thumbup:
Dozer

#1493 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 11/07/2025 11:21 a svjestan sam da uporno pisem da Bozija blokada na osobom je posljedica djela ruku osobe, njezinih stavova i namjera.
Ne. Pises da je bog taj koji nam spusta zavjese na oci, srca, stavlja blokade, itd. Ovo sad je vadjenje, kao - ipak nije do boga, nego do nas. Glupost.
1.nemoguce je Kuran napisati cak i da si najpametniji i najpismeniji covjek na planeti u 7 stoljecu
Ovo je ta fama koja je kreirana oko svega. Zasto je nemoguce? Kur'an (ovako se ispravno pise) i jeste napisan u skladu s nacinom govora i opisnim arapskim jezikom tog vremena. Mi danas nikako ne mozemo znati istinu, pa ostaje samo da se ili vjeruje ili ne vjeruje u napisano. Ti si odabrao da vjerujes, ja i milijarde drugih nismo. Jasno ti je da je daleko vise nevjernika po islamu? Ako cemo se voditi "istinom po vecini", onda...jbg...
2. To bi onda bilo laganje Muhammeda, a znamo koliko je laz tezak grijeh po islamu, pa bi bilo jedno govori drugo radi.
Ne znamo, Smrle. "Znamo" samo ono sto je Muhammed diktirao/napisao da je "istina". Jedina prava istina je da NE ZNAMO. Ti samo vjerujes da znas.
3.Rimski car Heraklius imao je bolju logiku od tebe kad je analizirao Muhammeda, izmedju ostalog, kada je pitao

Epizoda između bizantijskog cara Heraklija (Herkliusa) i Abu Sufjana ibn Harba, koja se tiče pitanja o poslaniku Muhammedu ﷺ, poznata je iz hadisa koji bilježi imam Buhari u Sahihu (Kitab Bad' al-Wahy). Hadis opisuje kako Heraklije, nakon što je primio pismo od Poslanika ﷺ pozivajući ga u islam, ispituje trgovce iz Mekke (među kojima je bio i Abu Sufjan, tada još nemusliman) o Muhammedu ﷺ.

➤ „Ne.“

➤ „Ne.“
U to vrijeme "plemenitog roda" su bili pripadnici bogatasa i vlasti, tako da je ovo ocito izmisljeno. Kako je mogao biti "plemenitog roda", a siromah? Nikako.
➤ „Ne, nikad.“
Kakav "zakljucak"....
➤ „Siromašni.“
✅ Heraklije: „To je znak pravih vjerovjesnika — prvi ih slijede slabi i siromašni.“
Logicno. Nepismeni i uvijek u nekoj nadi u onim pustahijama, pa se hvatali za sve sto im je licilo na neko obecanje boljeg.
➤ „Povećava se.“
Jasta radi...vidjeli smo iz prethodne dvije verzije...
➤ „Ne.“
Nagadjanje, jer nije bilo nacina da se ovo pouzdano zna. Nije postojala knjiga upisanih i ispisanih.
Sta erci na ovo....
:roll:
„Šta vam naređuje?“
➤ „Govori nam da obožavamo samo Allaha, da ne pridružujemo nikoga Njemu, da ostavimo ono što su govorili naši preci. Naređuje nam molitvu, istinoljubivost, čednost i održavanje rodbinskih veza.“
To su rijeci svakoga normalnog.
4.
Nema ni jedan jasan hadis gdje pise da je Muhammed znao citati i pisati, a nema sta nije zabiljezene o Muhammedu , cak i koliko je imao sijedih dlaka u kosi i bradi
Logicno. Kao sto je i logicno da bi se to sakrilo. A logicno je i da je on, kao trgovac, morao biti pismen. Pregledaj onu analizu s linka sto ti dadoh.
5.
Da je znao pisati i citatio nebi trazio od zapisnicara da mu kazu gdje njegovo ime u ugovoru da to on licno pobrise
Jesi cuo kad za glumu? Falsifikovanje? Izmisljanje radi potvrde svoje tvrdnje?
6.
Kuran jasno kaze da je bio nepismen, oni koji tvrde suprotno su neznalice koje izmisljaju p osvom nahodjenju.
Zaista hoces da idemo u raznorazne detalje iz Kur'ana koji su vremenom opovrgnuti?
Evo, cisto malo onako, ad-hoc...
https://wikiislam.net/wiki/Scientific_E ... _the_Quran
https://www.quora.com/There-are-many-er ... -the-Quran
https://centerforinquiry.org/blog/contr ... the-quran/

Itd.itd.
Last edited by Dozer on 11/07/2025 12:04, edited 1 time in total.
TojoOptics

#1494 Re: Istina o Bogu

Post by TojoOptics »

"Da li bi isao sa mnom iza dzamije poslije namaza, imam nesto lijepo da ti pokazem?" pita ahbab ahbaba. "Je li ono na sta mislim stalno?" pita drugi ahbab prvog. "Jeste, ovaj put sam stavio i kremu koja svjetluca u mraku." govori prvi. "Biti ce nam lijepo i plaho." zadovoljno ce drugi.
TojoOptics

#1495 Re: Istina o Bogu

Post by TojoOptics »

Image

Za Dozera, evo je frajeru, bozja blokada je manje vise k'o crveni karton.
Zehran82

#1496 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 11/07/2025 11:39
Zehran82 wrote: 11/07/2025 11:21 a svjestan sam da uporno pisem da Bozija blokada na osobom je posljedica djela ruku osobe, njezinih stavova i namjera.
Ne. Pises da je bog taj koji nam spusta zavjese na oci, srca, stavlja blokade, itd. Ovo sad je vadjenje, kao - ipak nije do boga, nego do nas. Glupost.
1.nemoguce je Kuran napisati cak i da si najpametniji i najpismeniji covjek na planeti u 7 stoljecu
Ovo je ta fama koja je kreirana oko svega. Zasto je nemoguce? Kur'an (ovako se ispravno pise) i jeste napisan u skladu s nacinom govora i opisnim arapskim jezikom tog vremena. Mi danas nikako ne mozemo znati istinu, pa ostaje samo da se ili vjeruje ili ne vjeruje u napisano. Ti si odabrao da vjerujes, ja i milijarde drugih nismo. Jasno ti je da daleko vise nevjernika po islamu? Ako cemo se voditi "istinom po vecini", onda...jbg...
2. To bi onda bilo laganje Muhammeda, a znamo koliko je laz tezak grijeh po islamu, pa bi bilo jedno govori drugo radi.
Ne znamo, Smrle. "Znamo" samo ono sto je Muhammed doktirao/napisao da je "istina". Jedina prava istina je da NE ZNAMO. Ti samo vjerujes da znas.
3.Rimski car Heraklius imao je bolju logiku od tebe kad je analizirao Muhammeda, izmedju ostalog, kada je pitao

➤ „Ne.“

➤ „Ne.“
U to vrijeme "plemenitog roda" su bili pripadnici bogatasa i vlasti, tako da je ovo ocito izmisljeno. Kako je mogao biti "plemenitog roda", a siromah? Nikako.
➤ „Ne, nikad.“
Kakav "zakljucak"....
➤ „Siromašni.“
Logicno. Nepismeni i uvijek u nekoj nadi u onim pustahijama, pa se hvatali za sve sto im je licilo na neko obecanje boljeg.
➤ „Povećava se.“
Jasta radi...vidjeli smo iz prethodne dvije verzije...
➤ „Ne.“
Nagadjanje, jer nije bilo nacina da se ovo pouzdano zna. Nije postojala knjiga upisanih i ispisanih.
Sta erci na ovo....
:roll:
„Šta vam naređuje?“
To su rijeci svakoga normalnog.
4.
Logicno. Kao sto je i logicno da bi se to sakrilo. A logicno je i da je on, kao trgovac, morao biti pismen. Pregledaj onu analizu s linka sto ti dadoh.
5.
Jesi cuo kad za glumu? Falsifikovanje? Izmisljanje radi potvrde svoje tvrdnje?
6.
Zaista hoces da idemo u raznorazne detalje iz Kur'ana koji su vremenom opovrgnuti?

Itd.itd.

ocito mi je da imas teski problema sa logikom, nije ti to jaca strana vidi se to sad jasno....

Dzaba sto ti se kaze da Bog spusta zavjesu na oci, srca i stavlja blokade RADI TVOJIH DJELA, STAVOVA, NAMJERA ITD, znaci ti si uzrok da te blokira a ne da te blokira sto mu se ne svidja tvoja frizura :-) onako ofrlje bez razloga....sve kod boga ima razlog...

Ovo je ta fama koja je kreirana oko svega. Zasto je nemoguce? Kur'an (ovako se ispravno pise) i jeste napisan u skladu s nacinom govora i opisnim arapskim jezikom tog vremena. Mi danas nikako ne mozemo znati istinu, pa ostaje samo da se ili vjeruje ili ne vjeruje u napisano. Ti si odabrao da vjerujes, ja i milijarde drugih nismo. Jasno ti je da daleko vise nevjernika po islamu? Ako cemo se voditi "istinom po vecini", onda...jbg...
pa ti obicnu stvar ne razumijes , to oko Blokade znaci uopste ti ne dolazi do mozga da si ti uzrok da te Bog blokira, tvoja djela, stavovi namjere i sta vec jos dolazi od tebe licno sto prozurokuje njegovu blokadu da ti ne mozes vidjeti istinu....tebi nuzno istina mora biti mutna, mracna, nesto odbojno kako joj nebi prisao....sve je to posljedica u srzi tvojih djela.

kad tako jednostavnu stvar ne razumijes, a kako da razumijes mora kurnaskih cud i nauka? ti to ne mozes shvatiti, jer ti mozes cudo vidjeti al ito cudo nemoze uci u srce...jer oci nisu slijepe nego srca u grudima....kao sto onaj koji vide rascjepljenje mora ili mjeseca na dva dijela, ne moze opet povjerovati, jer mu Bog ne da da povjeruje, zbog djela ruku njegovih.

Ne znamo, Smrle. "Znamo" samo ono sto je Muhammed doktirao/napisao da je "istina". Jedina prava istina je da NE ZNAMO. Ti samo vjerujes da znas.
mi znamo, ali ti ne znas...

pazi ti nuzno moras prihvatiti svako smece, jer kad je blokada na osobom, i smece postaje nesto lijepo, mirisljavo u nosu, jer je doslo do distorcije realnosti kao posljedica Bozije blokade na osobi.

Bog kaze o tome:

7:146 Odvratiću od znamenja Mojih one koji se budu bez ikakva osnova na Zemlji oholili. I kakav god oni dokaz vide, neće ga vjerovati: ako vide Pravi put – neće ga kao put prihvatiti, a ako vide stranputicu – kao put će je prihvatiti. To zato što će dokaze Naše poricati i što će prema njima ravnodušni biti.

43:36. Onome ko se bude slijepim pravio pred Opomenom Svemilosnog, Mi ćemo šejtana natovariti, pa će mu on nerazdvojni drug postati.
37. Oni će ih od pravog puta odvraćati, a ljudi će misliti da su na pravom putu.

znaci totalno ukrivljenost realnosti kao posljedica bozanske blokade nad osobom.....ti si u toj fazi, ali bolesnik ne zna nekad da je obolio :)
TojoOptics

#1497 Re: Istina o Bogu

Post by TojoOptics »

Gleda muha na med. Vrti se i leti oko meda. Gleda muhu i med Muhamed. Muha, a voli med. Muhamed razmislja. Duboko. Otpuhuje, gundja. Ulazi profesionalni terminator muha sa preciznim instrumentom, muholovkom. Med voli i medvjed, ali zasto se medvjed zove kako se zove, pita se Muhamed. Kaze mu profesionalni terminator muha: u slavenskoj mitologiji i svakodnevnom govoru, ljudi su izbjegavali izravno spominjanje imena opasnih zivotinja, poput medvjeda, kako ih ne bi "prizivali" ili izazivali njihov bijes. Umjesto toga, koristili su opisne izraze, poput "medojed" ili "medvjed". Kaze Muhamed, nisam to znao, a sada znam. Hvala ti muholovce. Odgovara mu muholovac: "Molim i drugi put." (iz knjige "Zardozove simpaticne avanture")
Dozer

#1498 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

TojoOptics wrote: 11/07/2025 11:45 Image

Za Dozera, evo je frajeru, bozja blokada je manje vise k'o crveni karton.
Nemoj sudijaaaa :-)
Dozer

#1499 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 11/07/2025 11:50 znaci totalno ukrivljenost realnosti kao posljedica bozanske blokade nad osobom.....ti si u toj fazi, ali bolesnik ne zna nekad da je obolio
Da se konacno slozimo oko necega :lol:
TojoOptics

#1500 Re: Istina o Bogu

Post by TojoOptics »

Dozer wrote: 11/07/2025 12:13
Zehran82 wrote: 11/07/2025 11:50 znaci totalno ukrivljenost realnosti kao posljedica bozanske blokade nad osobom.....ti si u toj fazi, ali bolesnik ne zna nekad da je obolio
Da se konacno slozimo oko necega :lol:
:D :D :D :D :D :D :D :D :D
Post Reply