Promjeni dilera. Moj savjet.haujesnou wrote: ↑09/07/2025 13:39 Prvo to nisu glupi forumski savjeti i drugo, tu se ne radi samo o šteti koja se mjeri u vrijednosti gume. JP Autoceste upravljaju sa autoputem i dužni su obezbijediti sigurne uslove vožnje. Guma je pukla na autocesti, evidnetno zbog oštećenja i to lako može dokazati izvještajme bihamka, ali i snimkom nadzornih kamera, no i vještačenjem. Pucanje gume je ugrozilo putnike u automobilu i prijetilo da ugrozi i druge učesnike u saobraćaju. Također, izazvalo je i strah i uznemirnost a što je nematerijalna šteta, koja se takođe valorizira u novcu. No, sve se ovo dokazuje konkretno na sudu. Od ovoga se lijepo zivi. Posebno, kada se uđe malo dublje i evidnecije održavnaja ceste, poduzete ili ne poduzete mjere, poštovanje propisanih procedura i standarda. Stoga, ja bih se bavio sa ovim, jer znam malo nešto o pravu, dužnostima, propsima i slično. pojma nemate šta se iz ovakvog i sličnog slučaja može iznjedriti.
Neko je spomenuo Motu i nesreću, jel mislite da Pireli, Lamborgini i upravitelj ceste nisu na mukama? O itekakvim,a o čemu će tek da bude riječi.
Drug, možeš poslušati mene i nagažovati stručnu osobu da se pozabavi s ovim, a možeš i forumaše koji evidentno vide do prednje karambolke otprilike, ako i toliko.
Ti da išta znaš o našim zakonima i o parnici konkretno, znao bi da se po našim zakonima naknada štete može potraživati samo i isključivo u visini štete koja je nastala. U konkretnom slučaju je stradala guma koja košta cca 200KM. Kad bi uspio dokazati da je odgovornost Autocesta, kažem uspio jer je nemoguće bez slike ili snimka predmeta koje je potencijalno mogao uzrokovati nastalu štetu dokazati da je njihova odgovornost, visinu naknade bi ti pojeli advokati ( sastav opomene ili potencijalno tužbe, advokatska tarifa je skočila za 100% ), pritom kamere koje pokrivaju autocestu nisu namjenjene da snimaju šarafe po putu. Da se radi o nečemui većem od šarafa, bilo bi više negozda na isti dan. Dakle da skratimo, procedura bi išla ovako : angažovanje advokata, pisanje zahtjeva / opomene, dokazi ( policijski zapisnik je jedini relevantan, a njega nema ), izvještaj BIHAMKA-a, snimak kamera ( izuzima se po sudskom nalogu), računi od kupovine guma, vještačenje stradale gume. Nakon prikupljanja materijalnih dokaza, šalje se prijava štete koju će JP Autoceste prebaciti na svoje osiguranje ako taj dopis ne poderu u startu. Njihovo osiguranje po polisi odgovornosti uzima i obrađuje zahtjev. Ako neko ne priloži svu potrebnu dokumentaciju, zahtjev se odbija kao neosnovan. Ti ideš u tužbeni zahtjev. Advokat sastavlja tužbu, uzima ti dodatne pare i postavlja visinu odštetnog zahtjeva. Materijalna šteta 200KM, nematerijalna 20.000KM ( apsurdno i smiješno ), traži se novo vještačenje i medicinska dokumentacija. Ti bio sam u autu, nemaš dokaz da je nastala nematerijalna šteta.
Za kraj, nastala šteta 200KM ( jedna guma ), troškovi 2.500KM cca ( advokati, vještačenje, takse )
Ukratko, promjeni dilera i ne guraj čvovjeka u kanal za 200 maraka.