BH vojna industrija i naoruzanje
-
zigzag
#19101 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ako nisu granate jeste repromaterijal. Šta god je ,radi se i radiće se.
Jeste da su džebići i avdići jedva dočekali da proglase milijade duga( već je pala noć, dugovanje se povećalo na preko milijardu) radi svoje dvije marke koliko im se plati.
Jeste da su džebići i avdići jedva dočekali da proglase milijade duga( već je pala noć, dugovanje se povećalo na preko milijardu) radi svoje dvije marke koliko im se plati.
- anelsol
#19102 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ne da mi se iskreno razglabati stavku po stavku. Ne kontam ovo sa građevinskom dozvolom u Tuzli. Ako je nema može se pribaviti, big deal.mist wrote: ↑09/07/2025 19:27 Nekretnina u Tuzli koja nema gradevinsku dozvolu.
Ne iznosim ja podatke nego trenutni direktor.
Pa kaze u kratkim crtama:
- Broj aktivnih ugovora je 41 pri čemu je svaki Ugovor vrijedan nekoliko miliona (ukupna vrijednost) i za skoro sve ugovore je uzet avans, većinom 50%. Međutim, nijedan od tih Ugovora nije ispoštovan do kraja a neki nisu još ni započeti niti su obezbjeđeni materijal i sirovine za njih tj. roba nije dostavljena na vrijeme ili nije dostavljena nikako niti je kupljen materijal za tu robu
-Neki ugovori su čak i unaprijed 100% plaćeni a da se apsolutno ništa od robe nije dostavilo što predstavlja jedan od velikih problema za Pretis d.d tj. kako i sa kojim sredstvima kupiti materijal, platiti carine, obezbjediti logistiku i servise i na kraju proizvesti samu robu za koju je potrebno nekoliko mjeseci i dostaviti sve to besplatno kupcu samo da bi se zatvorio jedan Ugovor.
-Budući da sam već na usvajanju izvještaja za 2024. godinu spomenuo npr. Ugovor gdje stoji da je realizirano 10 000 jedinica metka 125, a provjereno znam da se taj metak nije proizvodio unazad 4 godine i u toj količini, nepoznanica je još uvijek kako je prikazano u izvještaju i da li ostale parametre treba preispitati.
-Takoder, količina primljene robe i isporučene kao i one što koja se nalazi na skladištu ne odgovara. Kupci koji su primili robu i platili ju uopće je nisu dobili a da za to vrijeme roba više nije ni na stoku u Pretisu. To znači da imamo još potraživanja robe za koju smo dobili novac i koju imamo obavezu dostaviti kupcu a ne možemo je naplatiiti jer je već naplaćena i dodatno je još moramo i proizvesti, kupiti materijal i komponente i uložiti mjesece rada jer kupac smatra daje roba na stokovima budući da je prisustvovao prijemu dok je ta roba otišla vjerovatno nekom drugom kupcu.Sve ovo je potrebno uraditi besplatno bez očekivanja ikakvih daljih priliva. (vrijednsot robe u novcu i kolicinana)
-Nekih završeni ugovori kao i tekući imaju reklamacije na dostavljenu robu što znači da će i tu biti nepredviđenih troškova u cilju otklanjanja grešaka da li zamjenom proizvoda, komponenti i sl. i logističkim troškovima u okviru toga.
Ti ako mislis da je ovo OK prihvatam da se ja zajebavam.
A to rusenje drzave izvana okacite macku o rep vi i oni koji brane trenutne na vlasti po drugim temama.Rusimo je mi sami svojim hinjalukom i lopovlukom.
Sama činjenica da u tom izvještaju nema baš ništa pozitivno govori sama za sebe. A radi se o firmi koja ima trẓ̌ište, dobar proizvodni program, obrće desetine, a možda i stotine miliona KM.
- mist
#19103 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Nije to razglabanje vec iz ovih stavki se vidi slijedece:anelsol wrote: ↑09/07/2025 22:01Ne da mi se iskreno razglabati stavku po stavku. Ne kontam ovo sa građevinskom dozvolom u Tuzli. Ako je nema može se pribaviti, big deal.mist wrote: ↑09/07/2025 19:27SpoilerShowNekretnina u Tuzli koja nema gradevinsku dozvolu.
- Broj aktivnih ugovora je 41 pri čemu je svaki Ugovor vrijedan nekoliko miliona (ukupna vrijednost) i za skoro sve ugovore je uzet avans, većinom 50%. Međutim, nijedan od tih Ugovora nije ispoštovan do kraja a neki nisu još ni započeti niti su obezbjeđeni materijal i sirovine za njih tj. roba nije dostavljena na vrijeme ili nije dostavljena nikako niti je kupljen materijal za tu robu
-Neki ugovori su čak i unaprijed 100% plaćeni a da se apsolutno ništa od robe nije dostavilo što predstavlja jedan od velikih problema za Pretis d.d tj. kako i sa kojim sredstvima kupiti materijal, platiti carine, obezbjediti logistiku i servise i na kraju proizvesti samu robu za koju je potrebno nekoliko mjeseci i dostaviti sve to besplatno kupcu samo da bi se zatvorio jedan Ugovor.
-Budući da sam već na usvajanju izvještaja za 2024. godinu spomenuo npr. Ugovor gdje stoji da je realizirano 10 000 jedinica metka 125, a provjereno znam da se taj metak nije proizvodio unazad 4 godine i u toj količini, nepoznanica je još uvijek kako je prikazano u izvještaju i da li ostale parametre treba preispitati.
-Takoder, količina primljene robe i isporučene kao i one što koja se nalazi na skladištu ne odgovara. Kupci koji su primili robu i platili ju uopće je nisu dobili a da za to vrijeme roba više nije ni na stoku u Pretisu. To znači da imamo još potraživanja robe za koju smo dobili novac i koju imamo obavezu dostaviti kupcu a ne možemo je naplatiiti jer je već naplaćena i dodatno je još moramo i proizvesti, kupiti materijal i komponente i uložiti mjesece rada jer kupac smatra daje roba na stokovima budući da je prisustvovao prijemu dok je ta roba otišla vjerovatno nekom drugom kupcu.Sve ovo je potrebno uraditi besplatno bez očekivanja ikakvih daljih priliva. (vrijednsot robe u novcu i kolicinana)
-Nekih završeni ugovori kao i tekući imaju reklamacije na dostavljenu robu što znači da će i tu biti nepredviđenih troškova u cilju otklanjanja grešaka da li zamjenom proizvoda, komponenti i sl. i logističkim troškovima u okviru toga.
A to rusenje drzave izvana okacite macku o rep vi i oni koji brane trenutne na vlasti po drugim temama.Rusimo je mi sami svojim hinjalukom i lopovlukom.
Sama činjenica da u tom izvještaju nema baš ništa pozitivno govori sama za sebe. A radi se o firmi koja ima trẓ̌ište, dobar proizvodni program, obrće desetine, a možda i stotine miliona KM.
Pojeden kes a obaveze ostale.
Robu treba proizvoditi besplatno, bez para, za one koji su vec platili.
Moguce krivotvorenje podataka i dvostruko knjizenje skladista i ugovora.
Reklamacije i neispravna roba
Pravno pitanje,gdje je otišao sav novac?
Neka bude da se ja zajebavam
-
zigzag
#19104 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Zavrati se sve godine unazad i pregledaj izvjestaj novcanih tokova. Nikad nije bila velika cifra na racunima. Zato sto je sve islo u repromaterijal.
Ako tehnolog ne zna neka se skloni. A ne piše izjave medijima.
Ako tehnolog ne zna neka se skloni. A ne piše izjave medijima.
- VladaFBiH
#19105 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
upravo, svi izvještaji su javno dostupni i ovo što je napisano nije vidljivo u istim
- anelsol
#19106 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Novac je utrošen za nešto. Repromaterijal, mašine, nekretnine, plate i sl. Danas je barem lahko to ispratiti. Nabaviš izvode sa banke i vidiš sve. Krivotvorenje ugovora i dvostruko knjiženje iz podataka koje imamo ne možemo ni ja ni ti utvrditi. To već traži istragu i duboku analizu. Reklamacija i neispravna roba - moguće, dešava se svima koji nešto proizvode. Gdje je otišao novac? Pogledaj izvode jebem mu miša. Samo za nekretninu u Tuzli je prije pola godine plaćeno 9 miliona KM.mist wrote: ↑09/07/2025 22:20Nije to razglabanje vec iz ovih stavki se vidi slijedece:anelsol wrote: ↑09/07/2025 22:01Ne da mi se iskreno razglabati stavku po stavku. Ne kontam ovo sa građevinskom dozvolom u Tuzli. Ako je nema može se pribaviti, big deal.mist wrote: ↑09/07/2025 19:27SpoilerShowNekretnina u Tuzli koja nema gradevinsku dozvolu.
Pojeden kes a obaveze ostale.
Robu treba proizvoditi besplatno, bez para, za one koji su vec platili.
Moguce krivotvorenje podataka i dvostruko knjizenje skladista i ugovora.
Reklamacije i neispravna roba
Pravno pitanje,gdje je otišao sav novac?
Neka bude da se ja zajebavam
- moonco
- Grijem se na: Plin
- Horoskop: Vaga
#19107 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Šta kaže ovaj buco
Većina kupaca i jesu zemlje trećeg svijeta... Ili bivši nesvrstani...
Najveći kapacitet izgrađen je u vrijeme socijalizma.
Šta kaže još buco
Šta još kaže
Nije osjetljiva industrija već bezbjednosno interesantna.
Idemo dalje
Šta dalje trkelja...buco.
Pa kaže dalje
Amerikanci istjerali stvar na čistac
U Rusiji, Americi, Turskoj tamo te mrak pojede.
Pa kažu dalje
Pa većina tih mašina i jeste nabavljeno u vrijeme socijalizma. Većinu proizvodnog programa i jeste u istočnom nestandardnom kalibru. Od raketnog programa Plamen, Oganj, Orkan, Grad, PO programa OSA , artiljerijskog topovskog 152, 130, 122, 76mm, tenkovskog 100mm i 125mm.
Američki plan i socijalistički menadžment
Većina kupaca i jesu zemlje trećeg svijeta... Ili bivši nesvrstani...
Najveći kapacitet izgrađen je u vrijeme socijalizma.
Šta kaže još buco
Nije jedna od najvećih već je najveća tvornica artiljerijske i raketne municije. Bila prije 100 godina, bila prije 50 godina, bile prije 35 godina, a evo i danas je.jedna od najvećih fabrika artiljerijske municije u regiji je dovedena pred potpuni kolaps
Šta još kaže
.Ovdje treba istaći da je avans vrlo poželjan trgovinski okvir u vojnoj industriji jer se radi o osjetljivoj industriji kod koje cijena proizvoda, ali i sirovna može brzo i jako oscilirati pa se avans uzima kao osiguranje radnih sirovina, ali i cjelokupnog posla
Nije osjetljiva industrija već bezbjednosno interesantna.
Nama je u interesu da svoju sigurnost i svojih porodica predajemo u tuđe ruke. I da se nekom nepoznatom kupcu dionica da na raspolaganje 100 hiljada granata? Sutra ti mogu komšije i susjedi preko ovih fejkerskih poslovnih modela preuzeti i uništiti kompaniju zbog koje je Sarajevo 92.godine odbranjeno.Ulazak američke korporacije Regulus u vlasničku strukturu vogošćanskog Pretisa i bugojanskog Binasa označavao je konture američkog ekonomskog interesa u vojnoj industriji Bosne i Hercegovine, a konkretnije Federacije BiH.
Ja ba...niko od naših ljudi nije bio po Africi, Aziji, Južnoj Americi...nismo mi tamo nikad radili...Koncept Regulusa je kao i kod svakog stranog investitora bio iskoristiti svjetski moment u segmentu potrebe za artiljerijskom municijom NATO i sovjetskih kalibara i konačno bh. kompanijama omogućiti američko zastupanje na tržištima od američkog interesa. Međutim, ovakvom pristupu se ispriječio partokratski i socijalistički pristup kojim su vođene ove kompanije za koje odavno postoji kolokvijalan naziv "zlatna koka Federacije".
Idemo dalje
U vrijeme tog socijalističkog jugoslovenskog modela općina Vogošća i industrijska zona Pretisa bila je u top 5 najvećih izvoznika u Jugoslaviji.Koliko je menadžment Pretisa vodio po jugoslavenskom modelu ovu kompaniju ukazuju i podaci interne revizije koju je pokrenuo v.d direktor Ajdin Kupus kojom je utvrđeno da je kompanija potpisivala ugovore prema kojim se umjesto novca granate od strane naručioca mogu isplatiti sirovinama i fabrikatima u proizvodnji
Šta hoće sa ovim da kaže ? Da prije toga nije tu nikakva fabrika postojala? Postojala je i to VTZ vojno tehnički zavod Sarajevo. A i prije toga u Austrougarskoj...koga zanima više neka istražuje razvoj željeznice i rudnika u BiH..Time dolazimo do stvarnog sudara američkog kapitala i socijalističkog upravljanja industrijom prema kojoj je najbitnije da kompanije opstaju i upošljavaju nove radnike čime se jačaju lokalni i kantonalni odbori stranaka što je u ovom slučaju primjer sa SDP-om. Kompanijom je upravljano po nastanku imena kompanije Pretis što je kreirano na osnovu kratice "Preduzeće Tito Sarajevo".
Šta dalje trkelja...buco.
Obične hale za mašinsku obradu i eventualno za termičku obradu sa kranovima za transport.
U kontekstu izgradnje pogona Pretisa u Tuzli, utvrđeno je da su ulaganja od 60 miliona maraka vrlo rizična jer još uvijek kompanija nije dobila građevinsku dozvolu
Pa kaže dalje
Amerikanci istjerali stvar na čistac
Sudski epilog...kažeš...Dobije se metak u glavu, dobiju se presječene kočnice od auta, negdje i bomba pod auto, svašta se ovdje može dobiti.Kompanija Pretis je godinama bila crna rupa odakle informacije nisu izlazile, ali novac svakako jeste. U tom pogledu se mora podcrtati da se vrlo često potrebna tajnost posla vojne industrije zloupotrebljavala za radnje čije otkrivanje po inerciji za sobom nosi sudski epilog.
Ako je Berko protiv ovih mutnih kupaca dionica Pretisa. Ja sam onda 100% siguran da pravite fingirane i pristrasne i lažne revizije. Sud treba da zabrani upravljanje ovih 40+- dionica dok se ne ispita ko stoji tačno iza njih. A ovo što pokušavaju na silu da preuzmu vođenje i upravljanje fabrike granata i raketa. Bojim se da zakonski to nije moguće. Moguće je samo da neko dobije krivični prijavu i hapšenje za zloupotrebu položaja i službenog ovlaštenja. Pa eto izvolite. Ko hoće da ga ko cuku vodaju i slikaju po novinama bujrum.Ali revizije kao ni smjene direktorice Zulić koja je kompaniju vodila u pogrešnom ali od Vlade Federacije podržanom kursu nije bilo sve do intervencije američkih partnera. Umjesto da bude dodatni motor razvoja i proširenja proizvodnog kataloga, američki partneri su pokrenuli reviziju koja će nesumnjivo biti bolna.
Pa kažu dalje
A gdje su vam te kovačke prese mašine i tehnologije? Šta su to oni donijeli unijeli u Pretis? Donijeli su govno, kupili dionice i lažno se predstavljaju da su nešto investirali.Uprkos svemu Amerikanci žele nastaviti saradnju, ali nakon što se stanje sredi reakcijom iz BiH, što je očekivano jer bi uz dodatnu optimizaciju proizvodnog procesa Pretis mogao godišnje proizvoditi preko 200.000 granata u nekoliko kalibara godišnje.
- anelsol
#19108 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Kako smo došli do pola milijarde duga:
Pa kaže dalje
Šta će nakon ovakvih tekstova pomisliti dobavljači. Ništa drugo nego "hoću sve pare odmah i nećete dobiti od mene ništa dok ne platite sve".
Avans tretira kao dugPored avansa od 287 miliona maraka u kumulativni zbir dugovanja i gubitaka ulaze kreditne obaveze od 36 miliona maraka uz obaveze prema dobavljačima sa dodatnih 30 miliona maraka.
Pa kaže dalje
Evo lagano prešuti repromaterijal i nedovršene proizvode pa hladno izvali 500 miliona KM duga. Care moj kada od duga od 67 miliona po kreditima i prema dobavljačima dođeš do duga od 500 miliona KM svojim bizarnim matematičkim akrobacijama je bezobrazna i tendeciozna manipulacija koja ima za cilj blaćenje firme i obaranje rejtinga prema poslovnim saradnicima i unošenje panike.Da stvar bude i gora, jedan broj naručioca svoje je granate Pretisu isplatio u potpunosti ugovorene cijene, bez da je dobio ijednu jer su iz kompanije nerijetko nove kontingente proizvoda slali državama koje najduže čekaju umjesto na destinacije gdje je prvobitno određeno. Dodatno, samo za nabavku radnih sirovina kao što su eksploziv, čelik i drugo na mjesečnom nivou je potrebno 11 miliona maraka.
Time dobijamo brojku koja će doseći cifru do pola milijarde maraka,
Šta će nakon ovakvih tekstova pomisliti dobavljači. Ništa drugo nego "hoću sve pare odmah i nećete dobiti od mene ništa dok ne platite sve".
-
Hrmpallier
#19109 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
"moonco"
.......
.......
Koji to raketni PROGRAM (
) ? Gdje ?
Ja nešto ne znam da se u PRETIS-u pravi bilo kakav raketni PROGRAM. De mi popravite dan, pa navedite šta se to od raketLi pravi u Vogošći u zadnjih barem četvrt vijeka.
PRETIS ili ko se već osjeća spomenut, ili se prepozna, ima pravo da nadležnom sudu tuži gospodina koji je iznio "lažne" tvrdnje, i traži obeštećenje za nanošenje štete ugledu čestite i uvažene firme, koja će se odraziti na ......
Obeštećenje će biti MILIONSKO, i molim da se primijeti da, pored svih mogućih mana pravosuđa u Americi ili gdje već, barem mi u BiH, u Sarajevu, nismo u poziciji da sumnjamo u bilo koje pravosuđe, jer goreg od našeg, naprosto nema. Barem do S. Koreje na istoku, a da ne tražimo dalje.
Dakle, za lažne optužbe i blaćenje - TUŽBA.
Ha ja !
.......
.......
Koji to raketni PROGRAM (
Ja nešto ne znam da se u PRETIS-u pravi bilo kakav raketni PROGRAM. De mi popravite dan, pa navedite šta se to od raketLi pravi u Vogošći u zadnjih barem četvrt vijeka.
PRETIS ili ko se već osjeća spomenut, ili se prepozna, ima pravo da nadležnom sudu tuži gospodina koji je iznio "lažne" tvrdnje, i traži obeštećenje za nanošenje štete ugledu čestite i uvažene firme, koja će se odraziti na ......
Obeštećenje će biti MILIONSKO, i molim da se primijeti da, pored svih mogućih mana pravosuđa u Americi ili gdje već, barem mi u BiH, u Sarajevu, nismo u poziciji da sumnjamo u bilo koje pravosuđe, jer goreg od našeg, naprosto nema. Barem do S. Koreje na istoku, a da ne tražimo dalje.
Ha ja !
- moonco
#19110 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Raketni program Grad 122mm povećanog dometa 25 i 35 km. Na kojem je Berko radio. Uz to imamo i Češku/Egipatsku verziju sa kasetnim bombicama koju je još prije rata Berko kopirao. Ali je zbog onog ugovora ne radimo. Ti nekako prespava da Pretis ima mašine za hladno rotaciono istiskivanja, a i osim Pretisa ima i BNT one mašine za raketne komore.Hrmpallier wrote: ↑10/07/2025 01:34 "moonco"
.......
.......
Koji to raketni PROGRAM () ? Gdje ?
Ha ja !
Mislim sve to ide za raketle preko one kovačke prese kao i za granatle. Razlika ti je u tome što najmanje 3-4 granate proizvedeš dok jednu raketlu sklopiš. Te otkuj bojevu glavu 122mm, te otkuj komoru, pa hoćeš iz jednog dijela komoru ili iz više 2-3 dijela pa sklapaj. To sve kad se sabere dodjes do toga da se više isplate granatle. Jer za isto vremena više municije granatla proizvedeš.
Tako to HRMpaljijer
- liyf
#19111 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Evo prolazim pored Pretisa, americka zastava na kapiji, pise "English tutoring lessons", ne znam sta mu to znaci, svi nose nekakve crvene kackete, evo i stand za hot dog imaju, kaze "New York stajl hot dog - 2$", cuj hambas 4KM??
Ja se ne salim

Ja se ne salim

-
zigzag
#19112 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Šta kažu zabrinuti. Jel izašlo dugovanje na dvije milijarde ?
- Peacean
-
iz zadnje klupe
#19114 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Dobro rečeno, hibridni rat, imal načina, kad već sudstvo neće, da se to smrad Selimović makne, šteta koju je učinio zadnjih 20 godina, da smo imalo država koliko nismo, bio bi ohlađen ko Juka Prazina..
-
zigzag
#19115 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ma selimović samo pokrao pare od ove prodaje(iz fondova) prije par godina.
Ovo je regulusov interes da na sve moguće načine dobavi granate odnosno preuzme potpunu kontrolu nad firmom i da sva proizvodnja radi u njegovom interesu(sutra to može biti interes američkog švercera a koji je istovremeno protiv BIH) a pošto ruka ruku mije, domaći politički "kooperanti" su našli zajednički interes da naprave aferu.
Ovo je regulusov interes da na sve moguće načine dobavi granate odnosno preuzme potpunu kontrolu nad firmom i da sva proizvodnja radi u njegovom interesu(sutra to može biti interes američkog švercera a koji je istovremeno protiv BIH) a pošto ruka ruku mije, domaći politički "kooperanti" su našli zajednički interes da naprave aferu.
- liyf
-
Hrmpallier
#19117 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
CEdi, cEdi.moonco wrote: ↑10/07/2025 03:09Raketni program Grad 122mm povećanog dometa 25 i 35 km. Na kojem je Berko radio. Uz to imamo i Češku/Egipatsku verziju sa kasetnim bombicama koju je još prije rata Berko kopirao. Ali je zbog onog ugovora ne radimo. Ti nekako prespava da Pretis ima mašine za hladno rotaciono istiskivanja, a i osim Pretisa ima i BNT one mašine za raketne komore.Hrmpallier wrote: ↑10/07/2025 01:34 "moonco"
.......
.......
Ha ja !
Mislim sve to ide za raketle preko one kovačke prese kao i za granatle. Razlika ti je u tome što najmanje 3-4 granate proizvedeš dok jednu raketlu sklopiš. Te otkuj bojevu glavu 122mm, te otkuj komoru, pa hoćeš iz jednog dijela komoru ili iz više 2-3 dijela pa sklapaj. To sve kad se sabere dodjes do toga da se više isplate granatle. Jer za isto vremena više municije granatla proizvedeš.
Tako to HRMpaljijer
Te raketice me jako podsjećaju na srbijanske makete. Sve jedna sustiže drugu, a u stvarnosti - špljof !
Malo si popustio. Prije, za "155", pa i kasnije, su bili detaljniji opisi tehnolilogija. Te "hladno kovanje", te "dubinsko provlačenje" te ne znam ti "precizno izvlačenje" i desetci takvih specijalnih postupaka, koima raspolažemo, samo mi. Mi, jel'te u BejHa, koji špagicu za okidanje topa/haubice nismo u moći da napravimo vez pomoći dragog nam Beograda. OmatorElo se valjda, šta li
Nego, .... . TUŽBA. Šta veliš o tužbi protiv zlih i zavidnih, koji blate naše mega uspjehe ?
Zašto ne spominješ tužbu protiv tih hrđavih ljudi, kao način da se operemo a i zaradimo koju paru. Za uhar je ?
A to HRM je zaista cEđenje.
-
zigzag
#19118 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Vrsni poznavalac proizvodnje i veliki stručnjak Berko Zečević piše sam sebi a kurčevi novokomponovani analitičari za sve i svašta imaju naslovne stranice portala.
Prije sedam dana od nepoznate osobe sam dobio dokument koji je danas predmet medijskih objava i novinarskih komentara. Pročitao sam dokument i bilo mi je čudno da takav dokument može biti distribuiran van nadzornog odbora „Pretisa”. Iskreno, posumnjao sam u njegovu vjerodostojnost.
Ali nakon nekoliko dana, počeli su se pojavljivati članci, prvo na portalu Klix, a zatim i u drugim medijima sa informacijama koje su navedene u dokumentu što ga potpisuje sadašnji v.d. direktora Ajdin Kupus.
Juče čitam na portalu Klix tekst u kom se navodi „…dugovanja koja će dosegnuti iznos od pola milijarde maraka čime se dovodi u pitanje opstanak ove kompanije čiji je ugled značajno narušen“, a onda mi kroz glavu prođe niz sekvenci sponzoriranih, dakle plaćenih, tekstova objavljenih na Klixu tokom maja i juna, a koji su predstavljali tumačenja predstavnika privatnog kapitala američke korporacije Regulus (Regulus Global: Američki partner za preporod namjenske industrije, Joe Wallis, izvršni direktor Regulus Globala: Poruka partnerstva i napretka za Bosnu i Hercegovinu, Joe Wallis: Za Regulus Global, Bosna i Hercegovina je strateški izbor, Regulus Global predlaže ulaganje od 100 miliona dolara za modernizaciju kompanije Pretis).
Niz konstatacija autora jučerašnjeg teksta ne odražavaju stvarnost ne samo u tvornici „Pretis”, već u cjelokupnoj evropskoj odbrambenoj industriji.
O stvarnoj situaciji u tvornici „Pretis” treba reći i pitati sljedeće:
Opstanak tvornice „Pretis” nije doveden u pitanje, i neće biti doveden u pitanje.
Ugled tvornice „Pretis” nije narušen, on može biti narušen samo ako „Pretis” počne proizvoditi nekvalitetnu municiju. A to tvornica „Pretis” nikada nije radila. „Pretis” je provjereno ime i ugledan brand u vojnoj industriji.
Nadzorni odbor tvornice „Pretis” je na sjednicama skupština trebao pratiti realizaciju ugovora i finansijska zaduženja. Zašto to nisu radili članovi nadzornog odbora?
Vlada Federacije BiH je imala mogućnost da u svakom trenutku smijeni svakog direktora. Zašto je Vlada Federacije BiH dva puta produžavala mandat na tri mjeseca prethodnoj direktorici Almiri Zulić?
Zašto nije raspisan konkurs za direktora tvornice „Pretis” po isteku mandata prethodne direktorice Almire Zulić u novembru 2024. godine?
Zašto nije raspisan konkurs za direktora tvornice „Pretis” poslije smjene v.d. direktorice Almire Zulić?
Zašto se interni problemi tvornice iznose u javnost poslije 37. redovne skupštine dioničara zakazane za 27. juni 2025. godine koja je održana ili trebala biti održana sa sljedećim dnevnim redom:
donošenje odluke o usvajanju godišnjeg izvještaja o poslovanju za 2024. godinu, sa izvještajima,
donošenje odluke o raspodjeli dobiti za 2024. godinu,
donošenje odluke o izmjeni Statuta.
Mislim da su tačke „Donošenje odluke o raspodjeli dobiti za 2024. godinu“ i „Donošenje odluke o izmjeni Statuta“ povod za ove informacije koje su sada aktuelne u medijima. Dosadašnja praksa prethodne i sadašnje vlade Federacije BiH je da se dobit ne dijeli dioničarima, već da se preusmjerava u nabavku nove opreme, u investicije i u rezerve. Da li je to bilo i u ovome slučaju, odnosno da li je ta praksa još na snazi, nemam informaciju.
Činjenica je da u ovom slučaju strani partner, američka korporacija Regulus, pokušava kroz ove medijske napise da štiti svoje interese, a donedavno mali dioničari i fondovi nisu bili u toj poziciji.
Neosporna činjenica je da ovakvo stanje u odnosima između državnog i privatnog vlasništva nije održivo i ne daje osnovu za uspješan rad nijedne vojne fabrike u Federaciji BiH. Vlada Federacije BiH ne pokazuje interese da promijeni to stanje, vjerovatno ne zna kako to uraditi imajući u vidu suprotstavljene interese između pojedinaca dvije uticajne strane, odnosno stranke, SDP-a i NiP-a.
Što se tiče ocjene o ekonomskom kolapsu tvornice „Pretis”, mislim da treba biti odmjeren i poznavati validne informacije o tome kako funkcionira odbrambena industrija Evrope i svijeta, a s tim i odbrambena industrija Federacije BiH.
Značajan broj vojnih tvornica u Evropi ne ispunjava svoje obaveze po ugovorima zbog opštih poteškoća koje su prisutne u snabdijevanju određenim kritičnim sirovinama i komponentama. Najveće poteškoće su u nabavci goriva za municiju, zatim eksploziva za bojeve glave, upaljača za projektile i određenih specifičnih materijala poput čelika i mesinga.
Ako želite kupiti gorivo za municiju, vjerovatno ćete čekati do dvije godine na isporuku. Pored toga, cijena koja je bila, naprimjer, 40 dolara po kilogramu, sada je 150-200 dolara.
U izvještaju u medijima se navodi da se plaćanje nabavke neke komponente vršilo u projektilima (kompenzaciono). Taj je podatak, koliko mi je poznato, tačan i predstavlja jedan o načina da strani partner osigura gorivo za municiju ili eksploziv i da za to dobije projektil. To samo svjedoči o sposobnosti uprave tvornice da otkloni poteškoće u nabavkama komponenti i sirovina.
Kroz narednu kraću analizu ću pokušati da otklonim bojazni o finansijskom kolapsu tvornice „Pretis”, baziranu na minimalnim proizvodnim potencijalima.
Ako se pretpostavi da je najmanji kapacitet tvornice u proizvodnji minobacačke municije 120 mm 10.000 komada mjesečno i ako je prodajna cijena 1.000 eura po komadu, tada je godišnji promet 120 miliona eura. Najmanja mjesečna proizvodnju artiljerijske municije 155 mm je 4.000 komada, uz prodajnu cijenu od 2.500 eura, to na godišnjem nivou iznosi 120 miliona eura. Ukupno, samo za ova dva proizvoda, godišnji promet iznosi 240 miliona eura.
Ovo je gruba i kratka računica, kao ilustracija, za one koji danas čitaju članke na portalima o tvornici „Pretis”, da shvate da proizvodni i ekonomski potencijal „Pretisa” nije narušen i da je ta tvornica i dalje stabilna i da ima izvanrednu perspektivu.
Ko zapravo šteti ugledu i narušava integritet tvornice „Pretis” – to je pitanje o kojem svi treba da se zamislimo.
-
Iceplayer
#19119 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Na hibridne napade najbolje se odgovara istinom i potkrepljenim činjenicama, vlada lijepo uzme papire i objavi u vezi stvarnog stanja, pa neka se dime ovi što žele da unište Pretis...
-
plavi_E
#19120 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ceski lanser i bosanske rakete "popravljaju" Hrmpaliji dan.Hrmpallier wrote: ↑10/07/2025 01:34SpoilerShow"moonco"
.......
.......
Ha ja !
The RM-70 is an upgraded Czech version of the Grad MRLS., which has a modern fire & control system and is able to fire the new generation rockets with 40km max range (compared to 20km in older version) The new rockets are produced in Bosnia and make their way to Ukraine via 3rd parties. The "Vampire" is said to be very popular with the AFU
-
Hrmpallier
#19121 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
plavi_E wrote: ↑11/07/2025 15:09Ceski lanser i bosanske rakete "popravljaju" Hrmpaliji dan.Hrmpallier wrote: ↑10/07/2025 01:34SpoilerShow"moonco"
.......
.......
Ha ja !
The RM-70 is an upgraded Czech version of the Grad MRLS., which has a modern fire & control system and is able to fire the new generation rockets with 40km max range (compared to 20km in older version) The new rockets are produced in Bosnia and make their way to Ukraine via 3rd parties. The "Vampire" is said to be very ,popular with the AFU
Dakle, ne budi "lenj" što bi rekle komšije, odem ti ja na GOOGLE", i upišem "RM-70" Vampyr i Bosna (u varijantama Bosnia, Bosna) čak i PRETIS, ali rezultata - NEMA. "Vampyre" takođe ne daje nikakav rezultat koji uključuje bilo šta vezano za Bosnu/Bosnia/BiH/BejHa. Njama, što bi rekli Blgari. Jedina pojava "RM--70" vezanog za Bosnu ( ili Bosniu ), je objava izvjesnog koju si prezentovao na"X" kao "Tony" pa još i @cyberspec1. I ništa više pod milim bogom.
Dotični gospodin je mogao Bosni/PRETIS-u, Kurti Murti pripisati od drona, preko PA rakete, laserskog topa, pa do nuklearne podmornice a sve uz isu cijenu i efekat NULA. NIČ.
Dakle, molio bih neki link kolicno-tolicno vjerodostojan, u kojem se govori o proizvodnji "RM-70", na prostorima BiH. Ustvari, ne mora baš ni RM-70. Može bilo koja. Protivgradna, bilo kakva raketa poslije rata proizvedena u BejHa. Uzimam u obzir čak i ponovnu proizvodnju modelarskog raketnog motora "Honet".
Čekam
-
plavi_E
#19122 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Mozes ti cekati do sudnjeg dana jer niko nije ni tvrdio da se u u BiH proizvodi ceski VBR "RM-70". Ti imas ogromne probleme sa razumijevanjem najobicnijeg teksta nivoa osnovne skole.
- liyf
#19123 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
e jes glup frajer ja ne vjerujem
- moonco
#19124 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Iz Pretisovog kataloga 2013. godine, a to je još prije 12 godina

Na novim raketama dometa 25 i 35 razvijena je i nova bojeva glava sa padobranima, sa dva punjenja. Neka verzija kasetne municije.

U vezi ovih mašina za valjanje dvodijelnih raketnih komora za Grad 122mm. Tehnički remontni zavod je nabavio neke mašine, pored onih mašina u BNT-u i velikih u Pretisu. Prema pisanju Berke Pretis ima nekih zanimljivih mašina.
-
Hrmpallier
#19125 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ti kao ne znaš šta sam htio da kažem i pored toga što sam izostavio riječ "raketa" uz "RM-70"
Znamo svi da TMiH nije u kapacitetu da proizvede ni ono što je proizvodio prije rata, a kamo li da bi nešto novo napravio. Nemoj se praviti lud. Ne da nije, nego sopstvenim snagama neće ni za decenije, ako i tad.
Ako odeš na sajt TMiH-a, vidićeš da im je u katalogu nešto što se zove "LRSV 262" M-87. To će reći dalekometni raketni bacač 262 mm. Da li iko normalan misli da su ti ljudi u stanju napraviti nešto tako ? Možda, ali ako ( još jedna bezbrojna varijacija na istu, beogracku temu), dođe ekipa iz Beograda pa im pokaže, a onda će oni po sistemu "u lijevu ruku uzmeš šaraf, u desnu ključ petnes'ka, ..... ", to trenirati tridesetak godina, pa možda i nauče. Možda.
Znam da su Amerikanci odmah poslije rata platili da se napravi 51 D-30, ali otužne kutijice (saćasti lanseri) su nabavljeni mislim u Rumuniji. Evo, k'o gledam, sa će neko da skoči i kao krunski dokaz moje gluposti, navesti da otužne kutijice nisu iz Rumunije, nego iz Kine, i - Hrmpallier je glup.
Baj d vej, može li neko navesti da su se se rakete 122 mm izvezle igdje ? Mislim, osim onog navedenog klipa ?