Istina o Bogu

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Zehran82

#1326 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 09/07/2025 11:38 ---
Deder nam te citate iz Kur'ana o LGBTQI+ ljudima, ta pravila, itd. Da se malo edukujemo.
ja i dalje mislim da ce tebi onaj usrani leptir dohakati tvom ateizmu :D

nego slabo te nesto ide sa pojasnjenjem, mimikrija=oponasanje nije odgovor.....

pusti ti supak meraklije sto su krenuli putem koji vodi u provalije Dzehennema, osim ako i ti zelis da si u kazni sa njima na Sudnjem danu...to je onda vec druga stvar,,,
Dozer

#1327 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 09/07/2025 10:14 skoro pa nemoguce da nadjem hadis ili ajet o dzennetu i dzehennemu koji nisam procitao, znaci upoznat sa sa svime od opisa dzenneta i dzehennema....tako kada pisem o Dzennetu i Dzehennemu znam sta pisem.
Najtragicnije je sto se ti ne zajebavas, nego si ubijedjen da zaista znas sve o tome.... :facepalm:
da ne sliči ničemu na Zemlji ljudi su skloni da sve to pa i ostalo iz nepojavnog svijeta farbaju zemaljskim bojama.
ali to nije tako kako ti mislis....

kada se kaze da ne lici nista , imas stvari u Dzennetu koje se poznate i nepoznate za ljudsko oko, sluh i razum....nepoznate kao sto je nepoznata VR tehnologija za pastira prije 2000 godina u pustinji....

a poznate je da ti vidis u Dzennetu nesto i kaze a poznato mi je to ali to je samo poboljsana verzija zemaljskoh oblika....
Upgrade na v. 2.0 :D
Ti moze da vidis jabuku u Dzennetu, ono izgleda kao jabuka,, znaci poznato ti je kada vidis u dzennetu vocku koja lici na zemaljsku jabuku, razlika tu moze da bude u nijansama boje i naravno ukusu, koji je daleko dalekoooooooo bolji i miris daleko bolji koji ocarava.
Zovite Spielberga!!! :lol:
Pa vizuelno ti je poznato o cemu je rijec a sustinski nepoznato po ukusu, jer zagrizes jabuku u Dzennetu i ostanes sokiran pozitivno odusevljen koliko je ukusna i ocaravajuca.
Kolike su? Jesu iste velicine kao i ove nase...?
Dzennet je i izlezavanje u debeloj "hladovini" iako vrucine i hladnoce nema, to je samo stanje da si u raskosnom vrtu ppunom zelenila, rijeka, cvijeca i lijepih pejzaza ali ti to nije hladovina da te stiti od sunca koje nema ni od vrucine koje nema, nego je to perfektna klima.

a dzennet je i poznato i nepoznato....ja itekako mogu da lezim sa svojom zenom ispod palmi na plazi u Dzennetu, i uzivanje nije samo to, nego uzivanja ima na milione tamo, sto poznatog sto nepoznatog.
Fakat je istina da masta moze svasta....
pa ograniciti se samo na to da je Dzennet izlezavanje u "hladovini" je usko poimanje dzenneta....dzennet moze da bude i trke sportski auta na privatnim autostazama, dzennet moze da ronis sa kitovima u dzenetskim morima, dzennet je da letis iznad dzennetskih prelijepih pejzaza, planina, vodopada, dzennet je spoznaja novi informacija i znanja, kako iz proslosti, sadasnjosti i buducnosti, dzennet je da mozes da se vratis u vrijeme i gledas iz prve ruke kako su zivjeli ljudi u prisnjim vremenima, dzennet je da se vratis u vrijeme i iz prve ruke gledas dinosauruse kako su izgleda, jeli , lovili itd dzennet je da gledas misterije univerzuma, kako je nastao univerzum iz prve ruke, znaci direktna spoznaja.....sve to je moguce u dzennetu i daleko jos vise.....

znaci nije dzennet samo izlezavanje i to je to...
Znaci, nesto slicno kao Pionirska dolina, samo za odrasle.... Cool. :D
Last edited by Dozer on 09/07/2025 11:53, edited 1 time in total.
Dozer

#1328 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 09/07/2025 11:43
Deder nam te citate iz Kur'ana o LGBTQI+ ljudima, ta pravila, itd. Da se malo edukujemo.

pusti ti supak meraklije sto su krenuli putem koji vodi u provalije Dzehennema, osim ako i ti zelis da si u kazni sa njima na Sudnjem danu...to je onda vec druga stvar,,,
Ama, pusti se suplje price, daj ta uputstva. Leptir je vec tebi dohakao, ocito. :D

Naravno da je mimikrija odgovor. Drugi par rukava je sto ga ti ne priznajes jer ne kontas kako to fercera.

I sta bi s onim NDE...? De nam jos malo pojasni kako i zasto ljudi u tim momentima vide sta vide. Mozes konsultovat i onog eksperta za NDE :D
Last edited by Dozer on 09/07/2025 11:51, edited 1 time in total.
skupljac_zeljeza

#1329 Re: Istina o Bogu

Post by skupljac_zeljeza »

Zehran82 wrote: 09/07/2025 11:34

stani malo , ti kao (ne znam ni ja sta si sad) da se slazes sa nama vjernicima po pitanju nase vjere
Musliman sam samo što ne mogu se kao i Duraković složiti sa nižim levelom poimanja nepojavnog. Svjedočio sam sučeljavanjima u dnevnom boravku u starom dijelu zgrade FIN-a između Enesa Karića i Nusreta Isanovića, Isanovića i Mrahorovića na nekom sijelu, Orhana Bajrektarevića i Adnana Silajdžića u hotelu Moskvi prije njihovog odlaska u Libiju....Prljače i Nezira... itd..itd... ništa slično nema u ovim diskusijama na forumu. Ljudi su hodajuće biblioteke. Oni su na višem levelu i neće da se vrte na razini koja se graniči sa antropomorfizmom. Banalizovanje i vulgarizovanje.
Dozer

#1330 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

AtA je u pogledu religija kao pozivanje na Andersena ili bracu Grimm. Autoriteti za imaginacije. Suludo...
TojoOptics
Grijem se na: Sunce
Vozim: bicikl

#1331 Re: Istina o Bogu

Post by TojoOptics »

Zehran82 wrote: 09/07/2025 09:29

koliko ih branis pomislim da si ti isto na tu stranu, jer nema logike da hetero brani "supak meraklije" toliko :lol: :lol:

Bog nas je stvorio i dao nam pravila, onaj ko krsi pravila onda mora biti spreman da i Njegovu kaznu okusi u koliko se ne pokaje i ne popravi.
Ima logike da covjek brani covjeka, a takvi kao sto si ti, netolerantni, danas vjesaju homoseksualce u Iranu na bandere, sutra ce ostale nepodobne, sve to spada u religiozni fasizam. Ne mozes da shvatis da hetero brani homoseksualce, pa jos koristis rasisticki termin. I pride zakljucujes da sam i ja vjerovatno gay, jer tvoj mentalni sklop nije u stanju da shvati da ako branim psa ne znaci da sam pas, ako branim crnca ne moram biti crnac, ako branim religiozne osobe ne moram biti religiozan, ako branim bilo koju manjinu ne moram pripadati istoj. Ovdje si dosta rekao o sebi.
Zehran82

#1332 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 09/07/2025 11:46
Zehran82 wrote: 09/07/2025 10:14 skoro pa nemoguce da nadjem hadis ili ajet o dzennetu i dzehennemu koji nisam procitao, znaci upoznat sa sa svime od opisa dzenneta i dzehennema....tako kada pisem o Dzennetu i Dzehennemu znam sta pisem.
Najtragicnije je sto se ti ne zajebavas, nego si ubijedjen da zaista znas sve o tome.... :facepalm:
da ne sliči ničemu na Zemlji ljudi su skloni da sve to pa i ostalo iz nepojavnog svijeta farbaju zemaljskim bojama.
ali to nije tako kako ti mislis....

kada se kaze da ne lici nista , imas stvari u Dzennetu koje se poznate i nepoznate za ljudsko oko, sluh i razum....nepoznate kao sto je nepoznata VR tehnologija za pastira prije 2000 godina u pustinji....

a poznate je da ti vidis u Dzennetu nesto i kaze a poznato mi je to ali to je samo poboljsana verzija zemaljskoh oblika....
Upgrade na v. 2.0 :D
Ti moze da vidis jabuku u Dzennetu, ono izgleda kao jabuka,, znaci poznato ti je kada vidis u dzennetu vocku koja lici na zemaljsku jabuku, razlika tu moze da bude u nijansama boje i naravno ukusu, koji je daleko dalekoooooooo bolji i miris daleko bolji koji ocarava.
Zovite Spielberga!!! :lol:
Pa vizuelno ti je poznato o cemu je rijec a sustinski nepoznato po ukusu, jer zagrizes jabuku u Dzennetu i ostanes sokiran pozitivno odusevljen koliko je ukusna i ocaravajuca.
Kolike su? Jesu iste velicine kao i ove nase...?
Dzennet je i izlezavanje u debeloj "hladovini" iako vrucine i hladnoce nema, to je samo stanje da si u raskosnom vrtu ppunom zelenila, rijeka, cvijeca i lijepih pejzaza ali ti to nije hladovina da te stiti od sunca koje nema ni od vrucine koje nema, nego je to perfektna klima.

a dzennet je i poznato i nepoznato....ja itekako mogu da lezim sa svojom zenom ispod palmi na plazi u Dzennetu, i uzivanje nije samo to, nego uzivanja ima na milione tamo, sto poznatog sto nepoznatog.
Fakat je istina da masta moze svasta....
pa ograniciti se samo na to da je Dzennet izlezavanje u "hladovini" je usko poimanje dzenneta....dzennet moze da bude i trke sportski auta na privatnim autostazama, dzennet moze da ronis sa kitovima u dzenetskim morima, dzennet je da letis iznad dzennetskih prelijepih pejzaza, planina, vodopada, dzennet je spoznaja novi informacija i znanja, kako iz proslosti, sadasnjosti i buducnosti, dzennet je da mozes da se vratis u vrijeme i gledas iz prve ruke kako su zivjeli ljudi u prisnjim vremenima, dzennet je da se vratis u vrijeme i iz prve ruke gledas dinosauruse kako su izgleda, jeli , lovili itd dzennet je da gledas misterije univerzuma, kako je nastao univerzum iz prve ruke, znaci direktna spoznaja.....sve to je moguce u dzennetu i daleko jos vise.....

znaci nije dzennet samo izlezavanje i to je to...
Znaci, nesto slicno kao Pionirska dolina, samo za odrasle.... Cool. :D
znas li ti sta je najtragicnije :) najtragicnije je imas informacije ispred nosa, nego te mozda cak i savjetuje kako doci do Dzenneta i izbjeci Dzehennem...i sve to zanemris smijehovima i ismijavanjem....

ali na kraju bude ovako nesto

Bog informise o teskom i jadnom stanju Dzehenemlija koji apeluju na sve strane da im se ublazi kazna, izvede iz Dzehennema, pa cak i usmrti u dzehennemu jer se vise nemoze durati to...nista im nece biti udovoljeno , pa ce u komunikaciji sa stanovnicima Dzenneta moliti od njih sljedece

Bog kaze:

7:50. I stanovnici Vatre dozivat će stanovnike Dženneta: "Prolijte na nas vode ili nešto od onoga čime vas je Allah obdario!" - a oni će reći: "Allah je to dvoje nevjernicima zabranio!"

51. One kojima je vjera njihova bila igra i zabava i koje je život na Zemlji bio obmanuo, sada ćemo Mi njih zaboraviti, zato što su zaboravljali da će na ovaj Dan pred Nama stajati i zato što su dokaze Naše poricali.

52. A Mi ovima Knjigu objavljujemo, koju smo kako Mi znamo objasnili, da bude putokaz i milost ljudima koji budu vjerovali.

53. Čekaju li oni da se ona obistini? Onoga dana kada se obistini, reći će oni koji su je prije bili zaboravili: "Istinu su poslanici Gospodara našeg donosili! Da nam je zagovornika kakva, pa da se za nas zauzme ili da nam je da budemo vraćeni, pa da postupamo drukčije nego što smo prije postupali!" Ali, oni su sami sebe upropastili, a neće im biti ni onih koje su izmišljali.

eh to je najtragicnije moj druze vrli :)

i za kraj Bog kaze:

23:102. Oni čija dobra djela budu teška, oni će se spasiti

103. a oni čija dobra djela budu lahka, oni će posve izgubljeni biti, u Džehennemu će vječno boraviti

104. Vatra će im lica pržiti i iskešenih zuba će u njemu biti.

105. Zar vam ajeti Moji nisu kazivani, a vi ste ih poricali?

106. Gospodaru naš', reći će, 'naši prohtjevi bili su od nas jači, te smo postali narod zalutali.

107. Gospodaru naš, izbavi nas iz nje; ako bismo ponovo zlo radili, sami bismo sebi nepravdu učinili

108. Ostanite u njoj prezreni i ništa Mi ne govorite!', reći će On.

109. Kad su neki robovi Moji govorili: 'Gospodaru naš, mi vjerujemo, zato nam oprosti i smiluj nam se, jer Ti si najmilostiviji!

110. vi ste im se toliko rugali da ste zbog toga na Mene zaboravljali i uvijek ste ih ismijavali.

111. Njih sam Ja danas nagradio za ono što su trpjeli, oni su, doista, uspjeli.

zamisli se u muci si Pakla, molim kumis od Boga da te izbavi, a on ti samo kazi, tisina, nejavlja mi se vise...eh to je najtragicnije druze moj vrli :)
Dozer

#1333 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Eto...gotov sam. Jel' ti bar malo zao, onako ljudski, vjernicki...?
Zehran82

#1334 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 09/07/2025 11:47
Zehran82 wrote: 09/07/2025 11:43

Ama, pusti se suplje price, daj ta uputstva. Leptir je vec tebi dohakao, ocito. :D

Naravno da je mimikrija odgovor. Drugi par rukava je sto ga ti ne priznajes jer ne kontas kako to fercera.

I sta bi s onim NDE...? De nam jos malo pojasni kako i zasto ljudi u tim momentima vide sta vide. Mozes konsultovat i onog eksperta za NDE :D
Naravno da je mimikrija odgovor.
da da , jao sto je na upit kako je kuca napravljena a ti kazes o cigli :lol: sani neuke moze zadovoljiti takav odgovor.
Drugi par rukava je sto ga ti ne priznajes jer ne kontas kako to fercera.

naravno da je to mimikrija=oponsanje, i nista ja to ne negiram, ali negiram tvoj siromasni odgovor....kao sto bi negirao kada bi pitao nekoga kako je kuca napravljena ( ko je radio, kako je radio, koje metode je koristio itd) a on mi umjesto svega toga kaze, od cigli je kuca napravljena :lol:

i onda ti meni dodjes i kazes vidis da si dobio odgovor, kao da je to neki ozbiljan odgovor vrijedan ozbiljnog komentarisanja a ne predmet sprdnje.

to je iskutvo bliske smrti , kada smrt nije nastupila, nego Bog odlucio da prebaci osobu u neke od paralelnih svjetova, gdje duse borave, i gdje se nalazi Dzennet i Dzehennem, pa da im nesto od toga i pokaze, i da im ukaze na life review, pregled zivota sto je prozivio do tad.....i da smrt nije kraj kako to zabludjeli ateisti misle, da se gasi svijest sa smrti....ne da se gasi nego svijest se jos vise prosiri , pojaca prilikom izlaska duse iz tijela.
Zehran82

#1335 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 09/07/2025 12:05 Eto...gotov sam. Jel' ti bar malo zao, onako ljudski, vjernicki...?
da, zalosno bi to bilo, imas putokaz prema Raju pred nosom....a ti kaze ma hebo to sve idem ja ovim drugim putem....a taj drugi put vodi u velike provalije a nisi svjestan toga....
skupljac_zeljeza

#1336 Re: Istina o Bogu

Dozer wrote: 09/07/2025 11:58 Autoriteti za imaginacije. Suludo...
Postoje ljudi koji cijeli život provedu u istraživanju i proučavanju vjere, a što prof. Fatić kaže toliko je samo o tefsiru napisano da jednom čovjeku treba 200 godina da sve to pročita. Bez drugih grana bez kojih se ne može Kur'an tumačiti kao što je npr. Hadis. Forum je niži nivo traženja Istine o Bogu. Pratim tvoje upise i to je samo ponavljanje rečenog prije deset godina, ne vidim da napreduješ u čitanju. Bez čitanja i slušanja nema nadogradnje.

https://www.youtube.com/@birtv8600
Last edited by skupljac_zeljeza on 09/07/2025 12:18, edited 1 time in total.
Dozer

#1337 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 09/07/2025 12:10 da da , jao sto je na upit kako je kuca napravljena a ti kazes o cigli :lol: sani neuke moze zadovoljiti takav odgovor.
Lupetas. I uz to pokusavas ispasti duhovit, a ne ide ti bas... :D
Porediti gradnju kuce i mimikriju je isto kao porediti boga i dzine. :D
naravno da je to mimikrija=oponsanje, i nista ja to ne negiram, ali negiram tvoj siromasni odgovor....kao sto bi negirao kada bi pitao nekoga kako je kuca napravljena ( ko je radio, kako je radio, koje metode je koristio itd) a on mi umjesto svega toga kaze, od cigli je kuca napravljena :lol:
Netacno. Opet besmisleno poredjenje.
Evolucija je odgovor, i dobio si link na to. Ali, ko ce to citati, zar ne? Ne slaze se s tvojim religijskim uvjerenjem.

Btw, nikad mi nisi odgovorio na mehanizam koji je bog koristio prilikom kodiranja nase DNK. Imal' sta o tome?
i onda ti meni dodjes i kazes vidis da si dobio odgovor, kao da je to neki ozbiljan odgovor vrijedan ozbiljnog komentarisanja a ne predmet sprdnje.
Ako dokazana evolucija nije ozbiljan odgovor, OK. Hajde da se onda bavimo jabukama u dzennetu :lol:
to je iskutvo bliske smrti , kada smrt nije nastupila, nego Bog odlucio da prebaci osobu u neke od paralelnih svjetova, gdje duse borave, i gdje se nalazi Dzennet i Dzehennem, pa da im nesto od toga i pokaze, i da im ukaze na life review, pregled zivota sto je prozivio do tad.....i da smrt nije kraj kako to zabludjeli ateisti misle, da se gasi svijest sa smrti....ne da se gasi nego svijest se jos vise prosiri , pojaca prilikom izlaska duse iz tijela.
Jesi li uopste procitao ono sto ti dadoh, za sta se vezu vidjenja pri NDE? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Doduse, na engleskom je bilo... Hoces prevod?
Last edited by Dozer on 09/07/2025 12:25, edited 1 time in total.
Dozer

#1338 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

skupljac_zeljeza wrote: 09/07/2025 12:17
Dozer wrote: 09/07/2025 11:58 Autoriteti za imaginacije. Suludo...
Postoje ljudi koji cijeli život provedu u istraživanju i proučavanju vjere, a što prof. Fatić kaže toliko je samo o tefsiru napisano da jednom čovjeku treba 200 godina da sve to pročita. Bez drugih grana bez kojih se ne može Kur'an tumačiti kao što je npr. Hadis. Forum je niži nivo traženja Istine o Bogu. Pratim tvoje upise i to je samo ponavljanje rečenog prije deset godina, ne vidim da napreduješ u čitanju. Bez čitanja i slušanja nema nadogradnje.

https://www.youtube.com/@birtv8600
Hajde, s tobom se bar moze normalno komunicirati, za razliku od Smrleta.

Postavicu stvari ovako.
Postoje i hiljade zapisa starih stotine i hiljade godina, pa i iz vremena nastanka vjerskih knjiga, ali koji se ticu hemije, fizike, astronomije, matematike, lingvistike, arhitekture, gradjevinarstva, itd.
I svi su oni izucavani stotinama godina, tvrdnje iz njih su testirane na razne nacine, potvrdjivane ili opovrgavane, i na osnovu puno njih danas znamo puno stvari jer je dosta toga dokazano i potvrdjeno, a onda i unaprijedjeno. Mozemo li se sloziti oko ovoga?
TojoOptics

#1339 Re: Istina o Bogu

Post by TojoOptics »

Vjerske knjige su napisane na jednostavan nacin, koriste antropomorfizam da bi sadrzaj priblizili sirokim masama kojima su namijenjene.
Manipulacija tvrdnjom uzimajuci slojevitost arapskog jezika, da ono sto je napisano na jednostavan nacin, u stvari treba citati kao naucne formule Anstajna je pokusaj da bi se toj istoj citalackoj publici sveta knjiga predstavila kao nesto intelektualno, naucno, sto ona u nijednoj inkarnaciji to apsolutno niti jeste niti moze da bude. Vjerske knjige, namijenjene sirokim masama, cesto su pisane na jednostavan i razumljiv nacin. Kljucni element koji im omogucuje ovakvu pristupacnost jest antropomorfizam. Kroz antropomorfizaciju, bozanstva i apstraktni koncepti poprimaju ljudske osobine, osjecaje i postupke. Cilj je da poruka bude jasna i direktna, dostupna svima. Problem nastaje kada se ova izvorna jednostavnost pocne manipulirati u svrhu predstavljanja svetih knjiga kao necega sto one izvorno nisu. "Slojevitost arapskog jezika" cesto se koristi kao argument za tvrdnju da ono sto je naizgled jednostavno napisano, u stvari krije duboka, gotovo matematicki precizna znacenja, usporediva s naucnim formulama. Ovakav pristup, umjesto da se drzi originalne namjere pristupacnosti, tezi intelektualizaciji svetih tekstova. Citalackoj publici se sugerira da su svete knjige zapravo skriveni izvori znanstvenih spoznaja, kompleksnih filozofskih sistema ili cak kvantne fizike. Time se pokusava povecati autoritet i ekskluzivnost teksta, ako je tekst tako dubok da ga mogu razumjeti samo rijetki, to mu daje auru posebnosti i superiornosti. To nije nista drugo do pseudo-intelektualna podvala (davanje lazne dubine tekstovima koji su jasni i direktni), ocajnicki pokusaj da se religija ucini relevantnom u naucnom dobu.
Dozer

#1340 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Zasto mi se trpas u komunikaciju? :D
Gornjim postom sam zapravo pokusao napraviti uvod u ovo sto si sad ti napisao.

Jer, istina je da u vjerskim knjigama ne postoji nista za izucavanje. "Tumacenje" vjerskih knjiga su naknadno izmisljene stvari, a sto je imalo vise ciljeva:
1. Jacanje religijskih zajednica, kao jedinih relevantnih i sposobnih za razumijevanje vjerskih knjiga i "bozije rijeci". Ovdje se postavlja logicno pitanje - cemu tumacenje necega sto bi trebalo svi da razumiju? Odgovor na ovo pitanje je takodjer formulisan dugo nakon nastanka tih knjiga, i opet je "nastiman" da jaca religijske zajednice, a pogotovo predvodnike istih, tj. dzamije i crkve, kao institunacionalne instance "bozije rijeci".
2. Dizverzifikaciju vjerskih zajednica od ostalih ljudi, kako vjernika, tako i nevjernika.
3. "Dokazivanje" natprirodnosti tih knjiga kroz povezivanje raznih navoda iz njih s naknadnim naucnim saznanjima (danas bismo to nazvali "naknadna pamet"), a sto je uvijek vrlo nategnuto i cesto se bazira samo na jednoj rijeci, ili cak dijelu neke rijeci.

A, neosporiva istina je da, zapravo, nista iz tih knjiga nije dokazano, a pogotovo ne prica o kreacionizmu, kaznama, nagradama, zagrobnom zivotu, itd.

Radi ovoga sam prvo spomenuo razne druge zapise, iz kojih i danas imamo neku korist, koji su bili dokazivi i provjerljivi. Za razliku od vjerskih knjiga gdje je vrlo malo toga provjerljivo i dokazivo, a jos vise toga je nelogicno. I kako onda za jedno takvo stivo mogu postojati eksperti? U cemu se tacno ogleda ta ekspertiza, znanje, strucnost...? U "tumacenju" napisanoga u njima, a onda podvodjenju toga u moderno vrijeme i znanje? AKo je to to, onda zaista u svemu tome postoji veliki problem.
Last edited by Dozer on 09/07/2025 13:03, edited 2 times in total.
skupljac_zeljeza

#1341 Re: Istina o Bogu

TojoOptics wrote: 09/07/2025 12:29 Vjerske knjige su napisane na jednostavan nacin, koriste antropomorfizam da bi sadrzaj priblizili sirokim masama kojima su namijenjene.
Manipulacija tvrdnjom uzimajuci slojevitost arapskog jezika, da ono sto je napisano na jednostavan nacin, u stvari treba citati kao naucne formule Anstajna je pokusaj da bi se toj istoj citalackoj publici sveta knjiga predstavila kao nesto intelektualno, naucno, sto ona u nijednoj inkarnaciji to apsolutno niti jeste niti moze da bude. Vjerske knjige, namijenjene sirokim masama, cesto su pisane na jednostavan i razumljiv nacin. Kljucni element koji im omogucuje ovakvu pristupacnost jest antropomorfizam. Kroz antropomorfizaciju, bozanstva i apstraktni koncepti poprimaju ljudske osobine, osjecaje i postupke. Cilj je da poruka bude jasna i direktna, dostupna svima. Problem nastaje kada se ova izvorna jednostavnost pocne manipulirati u svrhu predstavljanja svetih knjiga kao necega sto one izvorno nisu. "Slojevitost arapskog jezika" cesto se koristi kao argument za tvrdnju da ono sto je naizgled jednostavno napisano, u stvari krije duboka, gotovo matematicki precizna znacenja, usporediva s naucnim formulama. Ovakav pristup, umjesto da se drzi originalne namjere pristupacnosti, tezi intelektualizaciji svetih tekstova. Citalackoj publici se sugerira da su svete knjige zapravo skriveni izvori znanstvenih spoznaja, kompleksnih filozofskih sistema ili cak kvantne fizike. Time se pokusava povecati autoritet i ekskluzivnost teksta, ako je tekst tako dubok da ga mogu razumjeti samo rijetki, to mu daje auru posebnosti i superiornosti. To nije nista drugo do pseudo-intelektualna podvala (davanje lazne dubine tekstovima koji su jasni i direktni), ocajnicki pokusaj da se religija ucini relevantnom u naucnom dobu.
Tvoje 'izdvojeno filozofsko mišljenje', tvoj filozofski stav, tvoja životna filozofija gdje nema dodirnih tačaka sa onim što religija proučava, a sa kojom se ne slaže stotine miliona da ne kažem baš dvije milijarde. Može biti motivirano Dawkinsom ili marsističkom sociologijom i sa tim tvojim mišljenjem ili i da ga nemamo islamska misao se kreće i razvija i dalje. https://elkalem.ba/kategorija-proizvoda/filozofija/
Zehran82

#1342 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

skupljac_zeljeza wrote: 09/07/2025 11:50
Zehran82 wrote: 09/07/2025 11:34

stani malo , ti kao (ne znam ni ja sta si sad) da se slazes sa nama vjernicima po pitanju nase vjere
Musliman sam samo što ne mogu se kao i Duraković složiti sa nižim levelom poimanja nepojavnog. Svjedočio sam sučeljavanjima u dnevnom boravku u starom dijelu zgrade FIN-a između Enesa Karića i Nusreta Isanovića, Isanovića i Mrahorovića na nekom sijelu, Orhana Bajrektarevića i Adnana Silajdžića u hotelu Moskvi prije njihovog odlaska u Libiju....Prljače i Nezira... itd..itd... ništa slično nema u ovim diskusijama na forumu. Ljudi su hodajuće biblioteke. Oni su na višem levelu i neće da se vrte na razini koja se graniči sa antropomorfizmom. Banalizovanje i vulgarizovanje.
Banalizovanje i vulgarizovanje.
ovdje nema banalizovanja nego samo moze biti pogresno shvatanje stvari.
TojoOptics

#1343 Re: Istina o Bogu

Post by TojoOptics »

skupljac_zeljeza wrote: 09/07/2025 13:00
Tvoje 'izdvojeno filozofsko mišljenje', tvoj filozofski stav, tvoja životna filozofija gdje nema dodirnih tačaka sa onim što religija proučava, a sa kojom se ne slaže stotine miliona da ne kažem baš dvije milijarde. Može biti motivirano Dawkinsom ili marsističkom sociologijom i sa tim tvojim mišljenjem ili i da ga nemamo islamska misao se kreće i razvija i dalje. https://elkalem.ba/kategorija-proizvoda/filozofija/
Argumentum ad populum (latinski za "argument prema narodu" ili "apel na popularnost") je logicka pogreska koja tvrdi da je nesto istinito, dobro ili ispravno samo zato sto veliki broj ljudi u to vjeruje ili to podrzava.
Last edited by TojoOptics on 09/07/2025 13:04, edited 1 time in total.
skupljac_zeljeza

#1344 Re: Istina o Bogu

Zehran82 wrote: 09/07/2025 13:00

ovdje nema banalizovanja nego samo moze biti pogresno shvatanje stvari.
Nema razlike banalizovanja iz neznanja ili iz loše namjere. Dobijamo isti rezultat. Ono što su stari govorili..."Pola hodže din obara".
Dozer

#1345 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

TojoOptics wrote: 09/07/2025 13:04
Argumentum ad populum (latinski za "argument prema narodu" ili "apel na popularnost") je logicka pogreska koja tvrdi da je nesto istinito, dobro ili ispravno samo zato sto veliki broj ljudi u to vjeruje ili to podrzava.
Logika mase. U startu pogresna percepcija.
skupljac_zeljeza

#1346 Re: Istina o Bogu

Može li onda ovako, a ne znam šta mijenja stvar? Mnogo ljudi se ne slaže sa tvojim stavom. Nikoga ne obavezuje kao takvo. Ostaje i dalje samo tvoj doživljaj. Nije da nemaš slične istomišljenike, ali i dalje je to samo tvoj stav.
TojoOptics

#1347 Re: Istina o Bogu

Post by TojoOptics »

Cinjenice, naucni zakoni i logicka ispravnost ne zavise od populacionih stavova. Vecina je nekada vjerovala da je Zemlja ravna ili da je Sunce kretalo oko nje, ali to nije utjecalo na stvarnost. Doduse, danas se, izgleda, vracamo tim vjerovanjima, ali to OPET ne UTJECE na stvarnost.
Dozer

#1348 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

skupljac_zeljeza wrote: 09/07/2025 13:08
Može li onda ovako, a ne znam šta mijenja stvar? Mnogo ljudi se ne slaže sa tvojim stavom. Nikoga ne obavezuje kao takvo. Ostaje i dalje samo tvoj doživljaj. Nije da nemaš slične istomišljenike, ali i dalje je to samo tvoj stav.
Ako se puno ljudi slaze ili ne slaze s necim, da li to znaci da su oni u pravu samo zasto sto ih je puno s istim misljenjem?

Vecina ljudi, pa i naucne zajednice, Teslu su smatrali idiotom. Danas koristimo gomilu njegovih izuma.
Last edited by Dozer on 09/07/2025 13:12, edited 1 time in total.
Zehran82

#1349 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 09/07/2025 12:18
Zehran82 wrote: 09/07/2025 12:10 da da , jao sto je na upit kako je kuca napravljena a ti kazes o cigli :lol: sani neuke moze zadovoljiti takav odgovor.
Porediti gradnju kuce i mimikriju je isto kao porediti boga i dzine. :D
Netacno. Opet besmisleno poredjenje.
Evolucija je odgovor, i dobio si link na to. Ali, ko ce to citati, zar ne? Ne slaze se s tvojim religijskim uvjerenjem.

Btw, nikad mi nisi odgovorio na mehanizam koji je bog koristio prilikom kodiranja nase DNK. Imal' sta o tome?
Ako dokazana evolucija nije ozbiljan odgovor, OK. Hajde da se onda bavimo jabukama u dzennetu :lol:
Jesi li uopste procitao ono sto ti dadoh, za sta se vezu vidjenja pri NDE? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Porediti gradnju kuce i mimikriju je isto kao porediti boga i dzine.
poptuno isti princip, al iti to izgleda ne shvatas....

Pitao sam te kako je nastala cijela scena na Leptiru.

rekao si mimkrijom =oponasanjem.

to je je absolutno isto kao da ja pitam

Kako je kuca nastala?

ti kazes ciglama. :lol:

svako vidi leptira da oponasa scenu, svako vidi kucu od cigli.....pa tvoj odgovor ne na tom levelu.

Ono sto ja tebe pitam po pitanju leptira je kako je doslo do oponasanja , do cijele scene , ne samo vizuelno nego i preko culo mirisa ga oponasa

nije to odgovor nikakav, nego se ti krijes iz te rijeci evolucije. ako mislis da znas, onda objasni kako slucajni odgadjaji koji su mutacije mogu da tako kodiraju u DNK leptira cijelu scenu i jos miris ukodiraju u DNK, znaci mimoidju minsko polje zvano reparacijski mehanizam i to sve uspiju....

de nam ti objasni kako uspiju to sve slijepe nerazumne mutacije ?? :) kad si tako siguran u evoluciju...a ja znam da nisi, nego se ti samo krije iza te rijeci.

nemogu ti govoriti tacno kako je...ali mogu ti nagadjati...

tipa, stvorio je atome i molekule, koje je on spojio i napravio razlicite materijale, zivot, to jeste celije je uradio, kodirao, napravio masine sve je sihronizvano to uradjeno, i pusteno na zemlju da se samo razvija, adaptira na okolnosti itd

nesto u tom stilu.

Ako dokazana evolucija nije ozbiljan odgovor, OK. Hajde da se onda bavimo jabukama u dzennetu
nema dokazane evolucije, nemoj sebi da umisljas, ono sto ima je dokazana devolucija, gdje se degradira genetski materijal kako bi se jedinka adaptira na novo okruzenje....pa to neukima izgleda kao evolucija , a ono je u sustini ugradjeni adaptivni devolucijski mehanizam, koje Bog stvorio u DNK jedinki kako bi se mogle adaptira na nova okruzenja.
sta???
Dozer

#1350 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 09/07/2025 13:11 nemogu ti govoriti tacno kako je...ali mogu ti nagadjati...

tipa, stvorio je atome i molekule, koje je on spojio i napravio razlicite materijale, zivot, to jeste celije je uradio, kodirao, napravio masine sve je sihronizvano to uradjeno, i pusteno na zemlju da se samo razvija, adaptira na okolnosti itd

nesto u tom stilu.

Ako dokazana evolucija nije ozbiljan odgovor, OK. Hajde da se onda bavimo jabukama u dzennetu
nema dokazane evolucije, nemoj sebi da umisljas, ono sto ima je dokazana devolucija, gdje se degradira genetski materijal kako bi se jedinka adaptira na novo okruzenje....pa to neukima izgleda kao evolucija , a ono je u sustini ugradjeni adaptivni devolucijski mehanizam, koje Bog stvorio u DNK jedinki kako bi se mogle adaptira na nova okruzenja.
De, dogovori se sam sa sobom.... Opet. I, nauci sta je "evolucija".
Post Reply