Digla_da_kreci wrote: ↑07/07/2025 15:02Meni izgleda dobro poslozen i nemam zamjerke za kraj, sad nisam sigurna sta je tebi specificno zasmetalo..darius_maximus wrote: ↑05/07/2025 15:58 Meni bas bude krivo nakon ovakvih filmova, jer je steta vidjeti neiskoristen potencijal.
Film ima toliko prostora da se razvije, ali na kraju previse zbrzano.
Steta, jer film je fakat ok...
SpoilerShowrecimo, onaj ritual koji je ona gledala na tv-u je provucen prilicno misteriozno, nista nam nije receno otkud njoj one kasete sto gleda i koliko je upletena u kult, ali sam ja shvatila kao da je namjerno tako ostavljeno da bi se fokus stavio na sami njen cin obreda uskrsnuca nego da su nam svu pozadinu prikazali.
Glavni problem je što većinu filma pokušava da riješi probleme koja je sama napravila, a nije morala.
Tri glavna dva problema su:
- brat
- onaj creepy mali
- vremenska ograničenja
Brata nije morala uopšte prihvatiti u kuću, jer je prvobitno odbila.
Scena kada socijalna radnica govori da inače ne prima problematičnu djecu kao da samo služi kao ekspozicija da mali ima demona u ormaru.
Kao, zamolite je da nas oboje primi i u sljedećoj sceni se oni voze prema njoj.
Zašto nije samo rekla da ta tri mjeseca samo prihvata djevojčicu, umjesto što sebi stvara dodatni problem, mi je misterija.
Creepy mali isto nije uopšte morao živjeti u kući.
Mogao je živjeti u onoj šupi, vezan lancem i da mu naveče ubaci po jednu kokoš.
Niko nije znao da živi tu i nije uopšte morao biti dodatni problem kojim se bavila drugu polovinu filma.
Treće, nemam pojma zašto je morala čekati da kiša napuni bazen do određene tačke, da bi ubila malu.
U filmu je rečeno da dijete mora umrijeti na isti način (u njenom slučaju, utopiti se), ne da to mora biti isti bazen, s istom količinom vode, napunjen na isti način. Mogla je napuniti bazen isti dan kad je mala došla i ubiti je kada je brat bio u bolnici dan-dva.
Ima tu i manjih problema, kao što je:
- kako majka nije iskrvarila kada joj je onaj creepy mali pola podlaktice otkinuo
- kako majka nije iskrvarila kada je s takvom podlakticom ušla u bazen s malom i držala je pod vodom (ili kada je na kraju legla s ćerkom u bazen)
- zašto je mala rekla "mama" na kraju (majka joj je s bratom razgovarala o tome da bi voljela da samo još jednom čuje da je ćerka zovne "mama" i to razumijem, ali mala to nije znala i nemam pojma zašto se to na kraju desilo, što je dovelo do toga da se majka "dozove" i pusti malu)
- šta se desilo kad se namirisala Axeom i pukla malu u oko? Mala nije ustala iz kreveta i otiška kod majke koja je mirisala na Axe, nego je samo nastavila ležati u krevetu i plakati? Majka se u međuvremenu okupala i onda ujutro nije više mirisala na Axe?
Uglavnom, atmosfera filma je dobra i ima dobrih i creepy scena, ali su mi one tri glavne stvari smetale, jer nisu morale postojati.
Kao da je majka izabrala da sebi zagorča život, a film je mogao ta pitanja i drugačije riješiti.