Horori...

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
darius_maximus

#4751 Re: Horori...

Post by darius_maximus »

Digla_da_kreci wrote: 07/07/2025 15:02
darius_maximus wrote: 05/07/2025 15:58 Meni bas bude krivo nakon ovakvih filmova, jer je steta vidjeti neiskoristen potencijal.
Film ima toliko prostora da se razvije, ali na kraju previse zbrzano.
Steta, jer film je fakat ok...
Meni izgleda dobro poslozen i nemam zamjerke za kraj, sad nisam sigurna sta je tebi specificno zasmetalo..
Spoiler
Show
recimo, onaj ritual koji je ona gledala na tv-u je provucen prilicno misteriozno, nista nam nije receno otkud njoj one kasete sto gleda i koliko je upletena u kult, ali sam ja shvatila kao da je namjerno tako ostavljeno da bi se fokus stavio na sami njen cin obreda uskrsnuca nego da su nam svu pozadinu prikazali.
Spoiler
Show

Glavni problem je što većinu filma pokušava da riješi probleme koja je sama napravila, a nije morala.
Tri glavna dva problema su:
- brat
- onaj creepy mali
- vremenska ograničenja

Brata nije morala uopšte prihvatiti u kuću, jer je prvobitno odbila.
Scena kada socijalna radnica govori da inače ne prima problematičnu djecu kao da samo služi kao ekspozicija da mali ima demona u ormaru.
Kao, zamolite je da nas oboje primi i u sljedećoj sceni se oni voze prema njoj.
Zašto nije samo rekla da ta tri mjeseca samo prihvata djevojčicu, umjesto što sebi stvara dodatni problem, mi je misterija.

Creepy mali isto nije uopšte morao živjeti u kući.
Mogao je živjeti u onoj šupi, vezan lancem i da mu naveče ubaci po jednu kokoš.
Niko nije znao da živi tu i nije uopšte morao biti dodatni problem kojim se bavila drugu polovinu filma.

Treće, nemam pojma zašto je morala čekati da kiša napuni bazen do određene tačke, da bi ubila malu.
U filmu je rečeno da dijete mora umrijeti na isti način (u njenom slučaju, utopiti se), ne da to mora biti isti bazen, s istom količinom vode, napunjen na isti način. Mogla je napuniti bazen isti dan kad je mala došla i ubiti je kada je brat bio u bolnici dan-dva.

Ima tu i manjih problema, kao što je:
- kako majka nije iskrvarila kada joj je onaj creepy mali pola podlaktice otkinuo
- kako majka nije iskrvarila kada je s takvom podlakticom ušla u bazen s malom i držala je pod vodom (ili kada je na kraju legla s ćerkom u bazen)
- zašto je mala rekla "mama" na kraju (majka joj je s bratom razgovarala o tome da bi voljela da samo još jednom čuje da je ćerka zovne "mama" i to razumijem, ali mala to nije znala i nemam pojma zašto se to na kraju desilo, što je dovelo do toga da se majka "dozove" i pusti malu)
- šta se desilo kad se namirisala Axeom i pukla malu u oko? Mala nije ustala iz kreveta i otiška kod majke koja je mirisala na Axe, nego je samo nastavila ležati u krevetu i plakati? Majka se u međuvremenu okupala i onda ujutro nije više mirisala na Axe?

Uglavnom, atmosfera filma je dobra i ima dobrih i creepy scena, ali su mi one tri glavne stvari smetale, jer nisu morale postojati.
Kao da je majka izabrala da sebi zagorča život, a film je mogao ta pitanja i drugačije riješiti.
vernes81

#4752 Re: Horori...

Post by vernes81 »

darius_maximus wrote: 05/07/2025 15:58
Digla_da_kreci wrote: 04/07/2025 19:18 Bring Her Back (2025)

Dobar i jeziv, zmirila sam na nekoliko scena.

https://www.imdb.com/title/tt32246771/

Image
Meni bas bude krivo nakon ovakvih filmova, jer je steta vidjeti neiskoristen potencijal.
Bas razmisljam da ga pogledam , znaci vrjedi :thumbup:
vernes81

#4753 Re: Horori...

Post by vernes81 »

Digla_da_kreci wrote: 26/05/2025 04:44 Ovaj Sinners https://www.imdb.com/title/tt31193180/
Gledam 40 minuta ko tele u sarena vrata, nista nisam skontala i ne znam kud ovo goni. Ali me proganja sto ima ovako visoku ocjenu pa garant ce se nesto izdesavati jer traje dva sata, a i malo me strah hoce li me isprepadati.. De kad neko pregleda nek javi da vidim hocu li nastaviti ili ne.
Jbg kasno procita post :D .
Od sumraka do zore za sirotinju najkraci opis
Digla_da_kreci

#4754 Re: Horori...

Post by Digla_da_kreci »

darius_maximus wrote: 09/07/2025 10:30
Digla_da_kreci wrote: 07/07/2025 15:02
darius_maximus wrote: 05/07/2025 15:58 Meni bas bude krivo nakon ovakvih filmova, jer je steta vidjeti neiskoristen potencijal.
Meni izgleda dobro poslozen i nemam zamjerke za kraj, sad nisam sigurna sta je tebi specificno zasmetalo..
Spoiler
Show
recimo, onaj ritual koji je ona gledala na tv-u je provucen prilicno misteriozno, nista nam nije receno otkud njoj one kasete sto gleda i koliko je upletena u kult, ali sam ja shvatila kao da je namjerno tako ostavljeno da bi se fokus stavio na sami njen cin obreda uskrsnuca nego da su nam svu pozadinu prikazali.
Spoiler
Show

Glavni problem je što većinu filma pokušava da riješi probleme koja je sama napravila, a nije morala.
Tri glavna dva problema su:
- brat
- onaj creepy mali
- vremenska ograničenja

Brata nije morala uopšte prihvatiti u kuću, jer je prvobitno odbila.
Scena kada socijalna radnica govori da inače ne prima problematičnu djecu kao da samo služi kao ekspozicija da mali ima demona u ormaru.
Kao, zamolite je da nas oboje primi i u sljedećoj sceni se oni voze prema njoj.
Zašto nije samo rekla da ta tri mjeseca samo prihvata djevojčicu, umjesto što sebi stvara dodatni problem, mi je misterija.

Creepy mali isto nije uopšte morao živjeti u kući.
Mogao je živjeti u onoj šupi, vezan lancem i da mu naveče ubaci po jednu kokoš.
Niko nije znao da živi tu i nije uopšte morao biti dodatni problem kojim se bavila drugu polovinu filma.

Treće, nemam pojma zašto je morala čekati da kiša napuni bazen do određene tačke, da bi ubila malu.
U filmu je rečeno da dijete mora umrijeti na isti način (u njenom slučaju, utopiti se), ne da to mora biti isti bazen, s istom količinom vode, napunjen na isti način. Mogla je napuniti bazen isti dan kad je mala došla i ubiti je kada je brat bio u bolnici dan-dva.

Ima tu i manjih problema, kao što je:
- kako majka nije iskrvarila kada joj je onaj creepy mali pola podlaktice otkinuo
- kako majka nije iskrvarila kada je s takvom podlakticom ušla u bazen s malom i držala je pod vodom (ili kada je na kraju legla s ćerkom u bazen)
- zašto je mala rekla "mama" na kraju (majka joj je s bratom razgovarala o tome da bi voljela da samo još jednom čuje da je ćerka zovne "mama" i to razumijem, ali mala to nije znala i nemam pojma zašto se to na kraju desilo, što je dovelo do toga da se majka "dozove" i pusti malu)
- šta se desilo kad se namirisala Axeom i pukla malu u oko? Mala nije ustala iz kreveta i otiška kod majke koja je mirisala na Axe, nego je samo nastavila ležati u krevetu i plakati? Majka se u međuvremenu okupala i onda ujutro nije više mirisala na Axe?

Uglavnom, atmosfera filma je dobra i ima dobrih i creepy scena, ali su mi one tri glavne stvari smetale, jer nisu morale postojati.
Kao da je majka izabrala da sebi zagorča život, a film je mogao ta pitanja i drugačije riješiti.
Spoiler
Show
- Laura je radila kao socijalna radnica i imala uvid u fajlove problematicnih porodica i djece. Njihov otac je bio alkoholicar, a Andy je bio problematicni tinejdzer. Piper je slijepa kao sto je bila i kcerka Cathy. S tim budi receno, bila je spremna na sve samo da se docepa Piper jer je naslicnija njenoj kcerci i najlaksa meta. Ubila je njihovog oca (to i kaze Andiju u bolnici), potom pristane prihvatiti i Andija da ispadne dobra u ocima socijalne sluzbe i jer se plasila ako ih ne uzme oboje da ce djeca zavrsiti u nekoj drugoj porodici. Za Andyja je skontala i da joj nece biti neki problem da ga se rijesi, jer je mali svakako bio emotivno nestabilan, i drogirala ga je kad god je htjela. Ona nije znala koliko ce joj trebati vremena da odradi ritual i vrati kcerku, izgleda da je bila totalni laik i stalno je gledala one video kasete na tv da vidi kako sta se radi. Btw, ima neka stranica u vezi ovog rituala, zove se black angels tape tacka net ali ne smijem ja to otvoriti ni gledati. :D

Meni je recimo iz tog dijela zamjerka bila da su iz socijalne uopce dopustili da Laura udomi djecu kad je tek nedavno izgubila kcerku i prolazi kroz zaljenje tako da nije bas najbolji kandidat za foster care, ali eto radnica je rekla koliko u nju imaju povjerenja i da ima 20 godina iskustva sa takvom djecom, da je najbolja i sta sve ne, pa eto ne znam, nisam skolovana.

- Vezano za creepy malca Olija.
Laura jeste drzala Olija zakljucanog, ali ga je morala pustati povremeno pod njenim nadzorom da ga Andy i Piper upoznaju kako bi testirala korake rituala. Jedan od koraka je ''mimic the death''. Zato je odrezala pramen kose njihovog oca na pogrebnoj ceremoniji i dala Oliju da pojede, nakon cega se Oli kao pretvorio u Andijevog oca i prepao ga dok se ovaj tusirao. I jos je tako par puta testirala Olija tokom filma da vidi je li spreman za zavrsni cin (moram ovdje reci da je ovaj mali brutalno odglumio, svaka mu cast) i onda kad je socijalna radnica Wendy joj dosla u kucu i shvatila da se nesto cudno desava, Laura joj je rekla nesto u smislu: ''Nasla sam nacin da vratim kcerku. Nisam vjerovala da ce raditi, ali radi.'' Dakle, Oli je bio spreman za zavrsni cin.

- Za krvarenje i smrt u bazenu
Pa njoj je cijelo vrijeme ruka krvarila i umotala je da se ne vidi, ali nije mi ono djelovalo instant smrtonosno. Ona je kasnije sama sebi jos otvorila ranu i iskrvarila tj umrla u bazenu sa kcerkinim tijelom.

- Za kisu i bazen
Trebao je biti isti bazen, nije mogla ubiti Pipu negdje drugo.
I nije problem samo utopiti Piper u vodi, nego ponoviti ritual sto slicnije smrti njene kcerke. Film kroz cijeli zaplet podcrtava da obred zahtijeva istu smrt i uslove (na VHS kasetema se naglasava preciznost rituala). Cak je i nacrtala liniju u bazenu dokle voda treba da se napuni. Ali kod jednog se isto pitamo a to je zasto je cekala bas kisu? Doslovce je drzala bazen prazan i cekala da ga napuni kisnica. Meni to govori da je htjela ponoviti okolnosti kcerkine smrti sto vjerodostojnije da bi ritual uspio, ali ja se sad ne mogu sjetiti je li igdje hintovano da je bazen bio napunjen kisnicom ili da je padala kisa u trenutku smrti Cathy, dakle to mi je upitno. Jedino se sjecam da je Laura naglasila koliko je Cathy voljela kisu, samo mi nije jasno zasto je cekala da se bazen napuni kisnicom.. mozda sam propustila taj detalj ako je spomenut.

- Za Axe sprej
Pa imaj u vidu da je noc i da je Pipa spavala, jos je i slijepa pa ono nije da je u stanju iste sekunde skociti i odjuriti Lauri u sobu, nego ostaje na krevetu par trenutaka da se sabere jer je dozivjela sok iz sna od tog udarca. Za to vrijeme Laura je prikazana kako sjedi u kupatilu, dakle nije bio nagli prelaz udarac-sljedece jutro, nego bas scena kako Laura sjedi u kupatilu sto implicira da je brzinski promijenila odjecu i mozda se i plaknula vodom, jer i ona u tom momentu ''spava'' i treba joj kratko vremena da se probudi, cuje Pipu kako place i dodje do nje. Da je Piper i otisla u njenu sobu, mogla je ova biti negdje drugdje, dolje u dnevnom boravku, whatever. Uglavnom, ne vidim tu nista nelogicno da se Laura pojavi tek nakon nekoliko minuta koje su joj dovoljne da ukloni miris sa sebe i dodje tjesiti uplakanu Pipu.

- Laura je maloj rekla da bi voljela da je zove mama – nije to rekla bratu, nego bas njoj u sceni dok su bile zajedno. Evo ne bude mi mrsko da nadjem :D
Image
A ovo je rekla Andiju:
Image
Digla_da_kreci

#4755 Re: Horori...

Post by Digla_da_kreci »

vernes81 wrote: 09/07/2025 10:39
Digla_da_kreci wrote: 26/05/2025 04:44 Ovaj Sinners https://www.imdb.com/title/tt31193180/
Gledam 40 minuta ko tele u sarena vrata, nista nisam skontala i ne znam kud ovo goni. Ali me proganja sto ima ovako visoku ocjenu pa garant ce se nesto izdesavati jer traje dva sata, a i malo me strah hoce li me isprepadati.. De kad neko pregleda nek javi da vidim hocu li nastaviti ili ne.
znaam, ipak sam ga pregledala :lol:
Digla_da_kreci wrote: 26/05/2025 09:32 Dva sata poslije...

Film je smoror a ne horor
Btw, gledaj bring her back, odlican :thumbup:
vernes81

#4756 Re: Horori...

Post by vernes81 »

Digla_da_kreci wrote: 09/07/2025 20:37
vernes81 wrote: 09/07/2025 10:39
znaam, ipak sam ga pregledala :lol:
Digla_da_kreci wrote: 26/05/2025 09:32 Dva sata poslije...

Film je smoror a ne horor
Btw, gledaj bring her back, odlican :thumbup:
Pogledao bring her back moze proci vise mi je triler al nije los.
House

#4757 Re: Horori...

Post by House »

Image

:thumbup: a la it follows! dobar film
QSuzi

#4758 Re: Horori...

Post by QSuzi »

Horor je naš horor
Leptirica
problemnatravunu

#4759 Re: Horori...

Post by problemnatravunu »

Rothmans wrote: 16/12/2024 00:20 Image

Heretic meni odlican :thumbup:
Takođe sam zadovoljan filmom...
U principu, ne gledam horore , odnosno vrlo malo i rijetko , Heretic mi je privukao pažnju u najavi dok sam bio u kinu povodom totalno drugačijeg filma , i onda mi sinoć "naleti" na Cinestaru.Zanimljive opservacije u vezi religije...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4760 Re: Horori...

Post by Truba »

Ja sam neki dan kod habitusa sreo 2 iste one
I pripadaju istoj religiji
Odnah sam se sjetio filma
Rothmans

#4761 Re: Horori...

Post by Rothmans »

Image

The Rule Of Jenny Pen
vaučer

#4762 Re: Horori...

Post by vaučer »

Iako ga ne bi klasificirao kao horor, više kao dramu s folk-horor tematikom - vrlo mi se svidio ‘You won’t be alone’ od Gorana Stolelvskog.
hopi

#4763 Re: Horori...

Post by hopi »

Ne loš ovaj final destination bloodlines
Zabavan, a film sam sebe ne shvaća previše ozbiljno
Čak i komičan u određenoj mjeri
Ubistva likova jesu pretjerana Ali neka, zanimljiva su

Tako da od tih final destination sam gledao ovaj, I onaj s avionom (valjda je to prvi)
Rothmans

#4764 Re: Horori...

Post by Rothmans »

Image

The House That Jack Build
House

#4765 Re: Horori...

Post by House »

Image
skinuo... da vidimo. :thumbup:

terrifier 3 je "must watch". ono s djecom i djed mrazom u šoping centru... :lol:

Image
kakavdanakneiskustvu

#4766 Re: Horori...

Post by kakavdanakneiskustvu »

Rothmans wrote: 20/07/2025 11:56 Image

The House That Jack Build
:thumbup:
Digla_da_kreci

#4767 Re: Horori...

Post by Digla_da_kreci »

House wrote: 22/07/2025 02:45
Spoiler
Show

Image

terrifier 3 je "must watch". ono s djecom i djed mrazom u šoping centru... :lol:

Image
Cini se zabavan :lol:

ide na listu, gleda mi se u zimskoj atmosferi ako docekam :D

Image
House

#4768 Re: Horori...

Post by House »

Digla_da_kreci wrote: 25/07/2025 00:56
House wrote: 22/07/2025 02:45
Spoiler
Show

Image

Image
Cini se zabavan :lol:

ide na listu, gleda mi se u zimskoj atmosferi ako docekam :D

https://i.pinimg.com/originals/93/fd/96 ... 3e9a1b.gif
baš do zime?

Image
House

#4769 Re: Horori...

Post by House »

:mrgreen:
hopi

#4770 Re: Horori...

Post by hopi »

Pogledah ovaj until dawn

Solidan filmić

Idući bring her back
Rothmans

#4771 Re: Horori...

Post by Rothmans »

Image

28 Years Later ima na Yify
House

#4772 Re: Horori...

Post by House »

Rothmans wrote: 30/07/2025 20:07 Image

28 Years Later ima na Yify
:thumbup:

skidam. baš neki dan pogledao 28 days later.
House

#4773 Re: Horori...

Post by House »

damien leone najavio još terrifiera btw. :thumbup: art je neuništiv. :mrgreen:

Image
hopi

#4774 Re: Horori...

Post by hopi »

kakav je taj treći dio?
prvi mi je dobar bio
drugi smor i dug
gledam faculty tj privodim ga kraju
Digla_da_kreci

#4775 Re: Horori...

Post by Digla_da_kreci »

House wrote: 02/08/2025 04:11 damien leone najavio još terrifiera btw. :thumbup: art je neuništiv. :mrgreen:

https://i.pinimg.com/originals/e4/82/e5 ... d0892c.gif
Kazu ako ti se svidio Terrifier i ovaj ce :D
Martyrs (2008) https://www.imdb.com/title/tt1029234/?ref_=tt_rvi_i_10

Image

Imam jos neke na listi sto mi se cine zanimljivi
Sain Maud (2019) https://www.imdb.com/title/tt7557108/?ref_=wl_t_6
Shutter (2004) https://www.imdb.com/title/tt0440803/?ref_=wl_t_1
Talk to me - strah me gledati :lol:
Post Reply