Istina o Bogu

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Dozer

#1226 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 07/07/2025 22:57
Dozer wrote: 07/07/2025 21:50 ----
Pa eto ti odgovora iznad. Citas li ista ba? Ili je bolje pitanje - kontas li ista? :lol:
od tebe hocu odgovor na ovo pitanje:

Dali priroda moze da crta i boji na neki materijal, tipa, vjetar puhne pa nacrta da nesto sa bojom koja se prospe ili tako nesto....moze li vjerovati da priroda moze da crta i boji scene iz prirode?
Davno sam ti trazio tu neku famoznu sliku, i nisam je dobio. I rekao sam ti i tada da bi se iznenadio sta sve priroda moze.

Hajde sad ti meni objasni kako je Muha spojio Mjesec nakon sto ga je prepolovio.

I daj te neke izvore iz drugih zemalja o tome.

I pojasni mi za Teslu sto te pitah.
Zehran82

#1227 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 07/07/2025 23:27
Dozer wrote: 07/07/2025 21:50 ----
Pa eto ti odgovora iznad. Citas li ista ba? Ili je bolje pitanje - kontas li ista? :lol:

Dali priroda moze da crta i boji na neki materijal, tipa, vjetar puhne pa nacrta da nesto sa bojom koja se prospe ili tako nesto....moze li vjerovati da priroda moze da crta i boji scene iz prirode?
Davno sam ti trazio tu neku famoznu sliku, i nisam je dobio. I rekao sam ti i tada da bi se iznenadio sta sve priroda moze.
-----
Objasni mi fino sad, kako to priroda da crta scenu, gdje je nacrtano pticije govno, i muhe su nacrtane oko govneta, i taj leptir upravo se cuje kao pticije govno, znaci scena iizgleda i smrdi kao u stvarnosti

Image

Image

Image

AKo ovo nije inteligentno bice BOg uradio, kako je to priroda mogla cijeli scenu nacrtati obojati i cak smrad imitirati pticijeg govneta....sve to kako bi predatori dobili odbojnost od leptira?'

Image

Image
TojoOptics
Grijem se na: Sunce
Vozim: bicikl

#1228 Re: Istina o Bogu

Post by TojoOptics »

Zehran82 wrote: 07/07/2025 23:26
TojoOptics wrote: 07/07/2025 23:15 Teško. Ja sam završio faks 1987, diplomirao 1988. Univerzitet u Sarajevu.
ok, uglavnom imam opravdanje za svoja gramaticka pokliznuca....moze mi se progledati kroz prste.
Ne može, to je izgovor. Gledati kroz prste je namjerno ignoriranje ili toleriranje nečega što je pogrešno.
TojoOptics

#1229 Re: Istina o Bogu

Post by TojoOptics »

Bog crta govno na leptiru? Vicevi o Muji i Sulji, kao izuzetno glupim ljudima, nažalost, nalaze uporište u stvarnosti.
Zehran82

#1230 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

TojoOptics wrote: 07/07/2025 23:37 Bog crta govno na leptiru? Vicevi o Muji i Sulji, kao izuzetno glupim ljudima, nažalost, nalaze uporište u stvarnosti.
to je samo jedna u moru drugih imitacija prirode kako bi zastitio neke zivotinje od predatora.

to je jedna cijela scena naslikana, kako bi se odvratili predatori. a ti sad nam reci ko je to uradio ako ne Bog, inteligentno Bice.
TojoOptics

#1231 Re: Istina o Bogu

Post by TojoOptics »

Mogućnost da leptiri (poput sovinskog leptira, Caligo spp.) imaju na krilima uzorke koji podsjećaju na ptičji izmet rezultat je milijuna godina evolucije kroz prirodnu selekciju. Evo kako je to postalo moguće:
1. Slučajne mutacije i varijacije

Leptiri nasljeđuju različite uzorke krila zbog genetskih mutacija.

Neki su imali nasumične mrlje ili oblike koji slučajno podsjećali na izmet, lišće ili koru drveta.

2. Predatori odabiru najvidljivije leptire

Grabežljivci (ptice, gušteri) lakše uoče i pojedu leptire s upadljivim bojama.

Leptiri s mutacijama koje liče na izmet bili su manje primjećeni, pa su imali veće šanse za preživljavanje i razmnožavanje.

3. Geni za kamuflažu se šire

Leptiri s "izmet uzorkom" preživjeli su i prenijeli te gene na potomstvo.

Kroz generacije, ta adaptacija postala je sve učinkovitija – uzorci su postajali realističniji.

4. Složena evolucija boja i tekstura

Leptirja krila imaju tisuće ljuskica koje reflektiraju svjetlost na specifične načine.

Boje i obrasci nastaju kombinacijom pigmenata (npr. melanin za smeđu) i strukturnih boja (npr. plave zbog lomljenja svjetlosti).

Zašto baš izmet?

Ptičji izmet je čest na lišću, pa predatorima nije zanimljiv.

To je jeftina obmana – ne zahtijeva toliku energiju kao npr. otrovnost ili brzi let.

Zaključak: Nije da su leptiri "odlučili" izgledati kao izmet – već su oni koji su slučajno imali takve crte preživjeli i razmnožili se. Priroda je odabrala najbolje rješenje! 🌿

(Gemini AI)
Dozer

#1232 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 07/07/2025 23:32
Dozer wrote: 07/07/2025 23:27

-----
Objasni mi fino sad, kako to priroda da crta scenu, gdje je nacrtano pticije govno, i muhe su nacrtane oko govneta, i taj leptir upravo se cuje kao pticije govno, znaci scena iizgleda i smrdi kao u stvarnosti

Image

Image

Image

AKo ovo nije inteligentno bice BOg uradio, kako je to priroda mogla cijeli scenu nacrtati obojati i cak smrad imitirati pticijeg govneta....sve to kako bi predatori dobili odbojnost od leptira?'

Image

Image
Jesi cuo za mimikriju...?
Da, neke zivotinje imaju tu sposobnost da preuzmu dezen drugih zivotinja, pa cak i oblik, teksturu i boju necega drugog iz svog okruzenja, a ponekad cak i luce razlicita jedinjenja u vidu mirisa ili tekucine kako bi otjerali napadaca..

Neces vjerovati, ali cak se i ljudi na neki nacin prilagodjavaju svom okruzenju kroz evoluciju. Npr. crnci, crveni i melezi izvorno poticu iz najtoplijih dijelova planete (Afrika, Australija, J. Amerika). I nisu crni i tamni jer su pocrnili na suncu, nego da bi se zastitili od Sunca, da im koza ne bi gorila.

I nije to nikakav inteligentni dizajn, nego srotine hiljada godina, za nekw vrste i desetine miliona godina evolucije i prilagodjavanja zbog opstanka.

Postoje logicna i naucno potrkrijepljena objasnjenja za ta tvoja cuda, moj Smrle...
Jedino za sta ne postoje racionalna i logicna objasnjenja su religijska "cuda".

Hoces mi sad reci kako je Muha spojio prepolovljeni Mjesec?
Zehran82

#1233 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 07/07/2025 23:49 ------
Da, neke zivotinje imaju tu sposobnost da preuzmu dezen drugih zivotinja, pa cak i oblik, teksturu i boju necega drugog iz svog okruzenja, a ponekad cak i luce razlicita jedinjenja u vidu mirisa ili tekucine kako bi otjerali napadaca..

Neces vjerovati, ali cak se i ljudi na neki nacin prilagodjavaju svom okruzenju kroz evoluciju. Npr. crnci, crveni i melezi izvorno poticu iz najtoplijih dijelova planete (Afrika, Australija, J. Amerika). I nisu crni i tamni jer su pocrnili na suncu, nego da bi se zastitili od Sunca, da im koza ne bi gorila.

I nije to nikakav inteligentni dizajn, nego srotine hiljada godina, za nekw vrste i desetine miliona godina evolucije i prilagodjavanja zbog opstanka.

Postoje logicna i naucno potrkrijepljena objasnjenja za ta tvoja cuda, moj Smrle...
Jedino za sta ne postoje racionalna i logicna objasnjenja su religijska "cuda".

Mimikrija je pojam koji znaci oponasanje.

Cekaj sad malo sad cemo mi ovo malo detaljnije da obradimo bas ovaj slucaj.

Znaci ja sam tebe pitao kako je ovo nastalo ti si mi rekao fakticki OPONASANJE. :D

stani sad malo, nemaju sposobnost osim onih koji mogu odmah da se transformisu poput hobotnice, koja brzo mijenja izgled i oblik i boje.

dok ove se rodjenje tako. sad idu pitanja

Kako to da imaju sposobnost da imitiraju okolinu od rodjenja?
Dali to zivotinja ima razum i moc da stvara to na sebi?
Sta ako ima samo razum, shvatanje da treba tako da izgleda ali nema moc da to izvede, nece se desiti, ili ako ima moc ali nema shvatanja da to izvede nece se desiti opet, znaci nuzno mora da zna sta je to sto odvraca predatore i da to na sebi sa tom sposobnosti uspije preslikati na sebi, da imitira okruzenje.

Te sposobnosti o kojima ti pricas, ti to generalizujes kao da zivotinje same imaju sposobnost da to urade , a to nije tacno d aimaju sposobnost za to, jer se radjaju sa tim kamuflaza koje odvracaju predatore od sebe ili zamazu im oci pa ih ne primjete.

Kako ti to banalno objasnjavas sto se dosta razlikuje od jednog evolucioniste gdje su mutacije krucijalne.

cekaj malo sad, ti nama hoces suplju ovdje da prosipas tipa:

Mutacije, koje su slucajni dogadjaji i nemaju svijest, inteligenciju, moc planiranja i sihronizovanog stvaranja da stvaraju preko slucajnosti u DNK kodu kodiraju novi izgled da to imitira formom, bojom i mirisom, znaci mutacije vide po toj logici okolinu i onda to preslikavaju na zivotinji :-) eee svasta.

to je van svake pameti u sta vi ateisti vjerujete iskreno receno.

a sad da se fokusiramo malo na leptira.

Kazes mimikrija, oponasa ne samo okolinu, tipa da leptir izgleda ko list, pa se kamuflira na liscu, nego ovdje imamo daleko slozeniju scenu, a to je scena od masa detalja

1. govno koje izgleda kao govno
2. ne samo da izgleda nego se cuje kao pticije govno
3. muhe sa strane nacrtane
4. imaju nacrtane lazne crvene oci
5. imaju nacrtane odsjaj krila na ledjima

Znaci ti ces vjerovati da je ovo sposobnost oponasanja, da leptir zna da je odbojno govno za predatore, pa ne samo da nacrta govno i ugradi smrad na sebi kao govno, nego nacrta detaljno dvije muhe...heeeeeeeej , dvije muhe covjece

Znaci imate cijelu scenu koja je extremno kompleksna , i ti mislis da je ovo samo od sebe nastalo bez inteligencije.....e bas ste "razumni" stvarno :lol:

znaci ovo je crtez scene na leptiru da dadne odbojnost predatorima da ga izbjegavaju....znaci jasno ko dan da ovdje je potrebna inteligencija.

Ako i dalje tvrdis da su to mutacije

Objasni nam onda kako mutacije mogu da vide okolinu?
Kako mutacije znaju da je ta scena odbojna predatorima?
Kako mutacije koje nemaju razuma ni vida mogu da crtaju, boje i jos smrad imitiraju?
Kako mutaciju mogu da sihronizovano kodiraju sve to i govno i muhe i smrad?

ne, niti je muhammed prepolovio mjesec niti ga je spojio....to cudo je izveo Bog nakon sto su stanovnici Mekke trazili cudo od Muhammeda ako je stvarno Boziji poslanik, pa su se dosjetili toga da se mjesec raspolovi, kao neku nemogucnost, on im je rekao ako vam pokazem to hocete li vjerovati, oni su potvrdili da hoce....zamolio je Allaha da im pokaze to cudo, pa je poslije Muhammed prstom pokazao na mjesec, i mjesec se raspolovio na dva dijela, i sta su rekli poslije, to je crna magija....optuzili su Muhammeda da je mmadjionicar.

Posto nisu mogli da vjeruju ocima sta su vidjeli, rekli su ovo je magija , daj da vidimo jesu li drugi ovo vidjeli koji su bili u pustinji, jer nije mogla magija na njih djelovati, kada je karavana dosla sa puta , pitali su ioh jeste sta cudno vidjeli na putu, kazu jesmo, jedne noci mjesec se prepolovio na dva dijela.

Ebu Dzehel najveci nevjernik od svih njih je rekao , Magija Ebu Talibovog siroceta je utjecala i na nebo i na zemlju. (Muhammed je bio siroce o kojem se brinuo ebu talib).

O ovom dogadju su pisali cak i engleski monasi da su to vidjeli u srednjem vijeku, i piscu u indiji.

🌙 Rascjepljenje Mjeseca – Šakkul-Qamar

📍 Šta se desilo?
Jedne noći u Mekki, nekoliko godina prije Hidžre, idolopoklonici Kurejšija su tražili od Poslanika Muhammeda ﷺ da im pokaže čudo kao dokaz da je on zaista poslanik. Tada je Poslanik ﷺ, uz Allahovu dozvolu, pokazao prstom prema Mjesecu, i Mjesec se rascijepio na dva dijela. Ljudi su jasno vidjeli dvije polovice Mjeseca, kako se jedna nalazi s jedne, a druga s druge strane brda Hira, a zatim su se dijelovi ponovo spojili.

📖 Kur’anski ajet o ovom događaju
Allah kaže u Kur’anu:

“Približio se Čas i Mjesec se rascijepio!”
(Kur’an, sura Al-Qamar, 54:1)

Ovo je jedini ajet koji eksplicitno govori o ovom događaju, ali ga mnogi mufessiri (tumači Kur’ana) povezuju sa hadisima koji ga dodatno pojašnjavaju.

📚 Hadisi o rascjepljenju Mjeseca
Prenosi Abdullah ibn Mes’ud:

“Mjesec se razdvojio na dva dijela u vrijeme Allahovog Poslanika ﷺ – jedan dio je bio iznad brda, a drugi ispod njega, i Allahov Poslanik je rekao:

‘Budite svjedoci!’”
(Buhari, 3637; Muslim, 2800)

Prenosi Enes ibn Malik:

“Stanovnici Mekke su tražili od Allahovog Poslanika ﷺ da im pokaže čudo, pa im je pokazao rascjepljenje Mjeseca.”

(Buhari i Muslim)

❌ Kako su nevjernici reagovali?
Iako su jasno vidjeli čudo, mnogi idolopoklonici su to zanijekali i ismijali. Među njima su bili Ebu Džehl, Velid ibn Mugira i drugi.

Reakcije su bile:

“To je sihr! (čarolija, magija)”

“Muhammed nas je začarao!”

“Hajde pitajmo putnike koji dolaze iz drugih krajeva – ako su i oni vidjeli, onda nije magija.”

Zatim su čekali da stignu karavane iz Jemena i Šama, i kada su ti putnici potvrdili da su i oni vidjeli isti fenomen, nevjernici su svejedno ostali u poricanju, govoreći:

“Trajni sihr!” (سيّر مستمر)

🧠 Zašto su odbili vjerovati iako su vidjeli čudo?
Prema islamskom učenju, čuda ne mogu natjerati srce da vjeruje ako osoba to ne želi. Vjera je izbor, a čudo je samo potvrda. Neki ljudi su iz oholosti, mržnje prema Poslaniku ﷺ i čvrstog prianjanja za svoju tradiciju odbili priznati istinu čak i kad je bila pred njima.

🗣️ Historijska autentičnost u islamskoj tradiciji
Rascjepljenje Mjeseca je preneseno mutevatir predajom, što znači da su to prenijeli brojni ashabi s raznih strana.

Ibn Kesir, Imam Nevevi, Imam Kurtubi, El-Kadi Ijad, Ibn Hadžer i drugi klasični učenjaci su događaj prihvatili kao autentičan historijski događaj.
TojoOptics

#1234 Re: Istina o Bogu

Post by TojoOptics »

TojoOptics

#1235 Re: Istina o Bogu

Post by TojoOptics »

Svaka osoba koja prihvata apsurdnu tvrdnju da je Muhamed prepolovio Mjesec ima ozbiljan mentalni problem.
Zehran82

#1236 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

TojoOptics wrote: 08/07/2025 09:50 Svaka osoba koja prihvata apsurdnu tvrdnju da je Muhamed prepolovio Mjesec ima ozbiljan mentalni problem.
Muhammed nije prepolovio mjesec, niti je to iko od ljudi u stanju.....

Bog je taj koji izvodi cuda a ne ljudi.
Nowicki

#1237 Re: Istina o Bogu

Post by Nowicki »

Zehran82 wrote: 07/07/2025 21:05
Nowicki wrote: 07/07/2025 18:56 Ko je prepolovio Mjesec? Osim što je nešto takvo nemoguće kad bi se nekim čudom i desilo, to bi bio kosmički događaj o kojem bi svi pisali. Do dana današnjeg bi ostao i u pisanoj i usmenoj tradiciji raznih naroda. Uzmi primjer nekih stvarnih kosmičkih fenomena poput supernove. Nama su danas ostali zapisi iz 1054. godine japanskih astronoma o supernovoj (Rak nebula), iz 185. godine zapisi o supernovoj kineskih astronoma (sazviježđe Circinium), supernova iz 1006. godine u sazviježđu Lupus, bilježe kinezi, arapi evrpoljani, itd. Eto brzinski pregled.
Tumačiti takve priče kao autentične je neozbiljno.
Bog licno, da to bude kao dokaz poslanstva Muhammeda
Do dana današnjeg bi ostao i u pisanoj i usmenoj tradiciji raznih naroda.
a sta ako su drugi pisali o tome, naprimjer englezi i indijci?? sta cemo onda?
Nije niko pisao o tome jer se nije dogodilo. Indijske legende o nekom kralju koji je to vidio su samo to, legende. Nastale dosta kasnije. Englezi nisu pisali ništa o prepolovljenom Mjesecu, jer Mjesec niko nikad nije prepolovio.
Nowicki

#1238 Re: Istina o Bogu

Post by Nowicki »

Dozer wrote: 07/07/2025 20:02
Nowicki wrote: 07/07/2025 18:56 Ko je prepolovio Mjesec? Osim što je nešto takvo nemoguće kad bi se nekim čudom i desilo, to bi bio kosmički događaj o kojem bi svi pisali. Do dana današnjeg bi ostao i u pisanoj i usmenoj tradiciji raznih naroda. Uzmi primjer nekih stvarnih kosmičkih fenomena poput supernove. Nama su danas ostali zapisi iz 1054. godine japanskih astronoma o supernovoj (Rak nebula), iz 185. godine zapisi o supernovoj kineskih astronoma (sazviježđe Circinium), supernova iz 1006. godine u sazviježđu Lupus, bilježe kinezi, arapi evrpoljani, itd. Eto brzinski pregled.
Smrle ne konta da prije 1500 g. ljudi nisu znali sta je pomracenje Mjeseca (i da ga je u tom desavanju pola moglo "nestati" nakratko, pa da neukim Arapima izgleda kao da je prepolovljen, a onda kad se opet otkrije - wow! Cudo Allahovo!),
da Zemlja nije ravna ploca, da nije centar svemira, itd.
Doduse, mozda on i slicni jos uvijek nisu nacisto oko toga...
Definitivno beznadežan slučaj.
Zehran82

#1239 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Nowicki wrote: 08/07/2025 10:11
Zehran82 wrote: 07/07/2025 21:05
Bog licno, da to bude kao dokaz poslanstva Muhammeda
Do dana današnjeg bi ostao i u pisanoj i usmenoj tradiciji raznih naroda.
a sta ako su drugi pisali o tome, naprimjer englezi i indijci?? sta cemo onda?
Nije niko pisao o tome jer se nije dogodilo. Indijske legende o nekom kralju koji je to vidio su samo to, legende. Nastale dosta kasnije. Englezi nisu pisali ništa o prepolovljenom Mjesecu, jer Mjesec niko nikad nije prepolovio.
jesi li siguran da nisu?
TojoOptics

#1240 Re: Istina o Bogu

Post by TojoOptics »

Opa! Youtube video. Gdje neki humanoidni kukuruz tvrdi da je kukuruzna tvrdnja iz kukuruznog mozga kukuruzno istinita. Iz knjige "Mjesec je žuta dinja koju gavran Gavro jede dok ne pojede" (pa bog resetira Mjesec i onda opet iz početka ). Zašto knjiga o gavranu na temi o kukuruznom lomljenju Mjeseca? Zato jer je najbolje saditi kukuruz pod prepolovljenom Mjesecom.
Nowicki

#1241 Re: Istina o Bogu

Post by Nowicki »

Događaj o kojem svjedoče engleski redovnici iz Canterburya desio se 1178. godine. Muhamed je živio u 7. stoljeću, čitavih 550 godina poslije Muhameda. Najvjerojatnije je u pitanju udar nekog asteroida u Mjesec ili eksplozija meteora u zemljinoj atmosveri. Kao što vidiš video je fabrikacija u propagandne svrhe za naivan svijet.
Zehran82

#1242 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Nowicki wrote: 08/07/2025 11:00 Događaj o kojem svjedoče engleski redovnici iz Canterburya desio se 1178. godine. Muhamed je živio u 7. stoljeću, čitavih 550 godina poslije Muhameda. Najvjerojatnije je u pitanju udar nekog asteroida u Mjesec ili eksplozija meteora u zemljinoj atmosveri. Kao što vidiš video je fabrikacija u propagandne svrhe za naivan svijet.
nisi pregledao cijeli video....pogledaj ponovo.
Dozer

#1243 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 08/07/2025 09:00 Mimikrija je pojam koji znaci oponasanje.

Znaci ja sam tebe pitao kako je ovo nastalo ti si mi rekao fakticki OPONASANJE. :D
Da, Smrle, to sto si ti nama pokazao na primjeru leptira je = oponasanje. Kako bi ti to nazvao?
stani sad malo, nemaju sposobnost osim onih koji mogu odmah da se transformisu poput hobotnice, koja brzo mijenja izgled i oblik i boje.

Sta ako ima samo razum, shvatanje da treba tako da izgleda ali nema moc da to izvede, nece se desiti, ili ako ima moc ali nema shvatanja da to izvede nece se desiti opet, znaci nuzno mora da zna sta je to sto odvraca predatore i da to na sebi sa tom sposobnosti uspije preslikati na sebi, da imitira okruzenje.

Te sposobnosti o kojima ti pricas, ti to generalizujes kao da zivotinje same imaju sposobnost da to urade , a to nije tacno d aimaju sposobnost za to, jer se radjaju sa tim kamuflaza koje odvracaju predatore od sebe ili zamazu im oci pa ih ne primjete.

Kako ti to banalno objasnjavas sto se dosta razlikuje od jednog evolucioniste gdje su mutacije krucijalne.
Zaista je tesko komunicirati s osobom koja ima predubjedjenje o necemu, a pri tome, i zbog tog predubjedjenja, ne razumije nista dalje i dublje od svog vidjenja stvari... :roll:
Sve ti je vec napisano Smrle, a to sto ti sad natezes konop na bi li ga prevukao na svoju stranu, ne vodi nigdje.
Nista ja ne generalizujem, nego sam ti dao razlog i mehanizam zbog kojeg te zivotinje to mogu. Nema tu nikakvog cuda.
I nije to nikakav inteligentni dizajn, nego stotine hiljada godina, za neke vrste i desetine miliona godina evolucije i prilagodjavanja zbog opstanka.

Mutacije, koje su slucajni dogadjaji i nemaju svijest, inteligenciju, moc planiranja i sihronizovanog stvaranja da stvaraju preko slucajnosti u DNK kodu kodiraju novi izgled da to imitira formom, bojom i mirisom, znaci mutacije vide po toj logici okolinu i onda to preslikavaju na zivotinji :-) eee svasta.

Reci da se zajebavas, hajde, pliz... :D
Leptira cemo staviti ad-acta, jer je uzalud

Kazes mimikrija, oponasa ne samo okolinu, tipa da leptir izgleda ko list, pa se kamuflira na liscu, nego ovdje imamo daleko slozeniju scenu, a to je scena od masa detalja

Znaci ti ces vjerovati da je ovo sposobnost oponasanja, da leptir zna da je odbojno govno za predatore, pa ne samo da nacrta govno i ugradi smrad na sebi kao govno, nego nacrta detaljno dvije muhe...heeeeeeeej , dvije muhe covjece
Cudo nevidjeno. Sad sam siguran da je to djelo inteligentnog dizajna. Jedino sto mi se cini da taj inteligentni dizajn nije bas uspio u tvom slucaju...
Leptira cemo staviti ad-acta, jer je ocito nemoguce tebi objasniti mehanizme evolucije.

Da se malo pozabavimo "stvarnim" cudima u koja ti vjerujes...
ne, niti je muhammed prepolovio mjesec niti ga je spojio....to cudo je izveo Bog nakon sto su stanovnici Mekke trazili cudo od Muhammeda ako je stvarno Boziji poslanik, pa su se dosjetili toga da se mjesec raspolovi, kao neku nemogucnost, on im je rekao ako vam pokazem to hocete li vjerovati, oni su potvrdili da hoce....zamolio je Allaha da im pokaze to cudo, pa je poslije Muhammed prstom pokazao na mjesec, i mjesec se raspolovio na dva dijela, i sta su rekli poslije, to je crna magija....optuzili su Muhammeda da je mmadjionicar.

Posto nisu mogli da vjeruju ocima sta su vidjeli, rekli su ovo je magija , daj da vidimo jesu li drugi ovo vidjeli koji su bili u pustinji, jer nije mogla magija na njih djelovati, kada je karavana dosla sa puta , pitali su ioh jeste sta cudno vidjeli na putu, kazu jesmo, jedne noci mjesec se prepolovio na dva dijela.

Ebu Dzehel najveci nevjernik od svih njih je rekao , Magija Ebu Talibovog siroceta je utjecala i na nebo i na zemlju. (Muhammed je bio siroce o kojem se brinuo ebu talib).

O ovom dogadju su pisali cak i engleski monasi da su to vidjeli u srednjem vijeku, i piscu u indiji.

📍 Šta se desilo?
Jedne noći u Mekki, nekoliko godina prije Hidžre, idolopoklonici Kurejšija su tražili od Poslanika Muhammeda ﷺ da im pokaže čudo kao dokaz da je on zaista poslanik. Tada je Poslanik ﷺ, uz Allahovu dozvolu, pokazao prstom prema Mjesecu, i Mjesec se rascijepio na dva dijela. Ljudi su jasno vidjeli dvije polovice Mjeseca, kako se jedna nalazi s jedne, a druga s druge strane brda Hira, a zatim su se dijelovi ponovo spojili.
Par pitanja:
1. Da li je tebi, ovako s danansjim znanjem, logicnije da se Mjesec fizicki raspolutio, ili da je u pitanju bilo mozda nesto drugo, tipa djelimicnog pomracenja Mjeseca? Jasno ti je da bi raspolucivanje Mjeseca uzrokovalo skoro momentalni haos na Zemlji...?

2. Da li je, po tebi, ovaj covjek moderni poslanik (obrati paznju kakva cuda izvodi, a niko ne zna kako), i sta mislis da li bi bio proglasen poslanikom prije 1500 godina:

Hodanje po vodi...

Lebdenje...

Nevjerovatna snaga...

Itd.
Da, sve su ovo trikovi, ali zamisli da se ovaj pojavio u ono vrijeme. Takodje, da li ti mislis da prije 1500 godina nisu postojali madjionicari i iluzionisti? I te kako jesu Smrle, cak je to tada bio sastavni dio zivota na dnevnoj osnovi. Istrazi malo.
Dozer

#1244 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 08/07/2025 09:54
TojoOptics wrote: 08/07/2025 09:50 Svaka osoba koja prihvata apsurdnu tvrdnju da je Muhamed prepolovio Mjesec ima ozbiljan mentalni problem.

De, dogovori se malo sam sa sobom. Sta cemo s Isusovim cudima...?
TojoOptics

#1245 Re: Istina o Bogu

Post by TojoOptics »

Znao sam jednog Hadži Blećka, svi su oni slicni ljudima koji postiraju ovdje nebuloze pizdarijske tendencije, koji mi je objasnjavao da ne treba stavljati biber u sladoled, neki sejh mu to rekao. E, ova prepiska je upravo to, razum protiv otkocenih mozdanih celija koje divljaju ocajnim pustarama nadnaravnog, nemoguceg i fantasticnog. Licno smatram da je vjerovanje u vise nevidljivo bice, opisano u religioznim knjigama za trovanje mozga, mentalna bolest, koja moze biti lakseg oblika (ljudi koji ovdje postiraju) ili tezeg (ljudi koji ubijaju u ime iste religije, misleci da time cine dobro). Opasnost lezi da se i pacijenti kod blazeg oblika religiozititisa, mogu radikalizirati i krenuti na put unistenja i ubijanja. Eno, iznad sam stavio link, roditelji ubili kcerku, jer ih je osramotila - religiozno ubijanje.
Dozer

#1246 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Evo, bog se upravo sprema da nas malo kazni olujnim nevremenom... Samo on zna zasto...
Dozer

#1247 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

TojoOptics wrote: 08/07/2025 11:16 Znao sam jednog Hadži Blećka, svi su oni slicni ljudima koji postiraju ovdje nebuloze pizdarijske tendencije, koji mi je objasnjavao da ne treba stavljati biber u sladoled, neki sejh mu to rekao. E, ova prepiska je upravo to, razum protiv otkocenih mozdanih celija koje divljaju ocajnim pustarama nadnaravnog, nemoguceg i fantasticnog. Licno smatram da je vjerovanje u vise nevidljivo bice, opisano u religioznim knjigama za trovanje mozga, mentalna bolest, koja moze biti lakseg oblika (ljudi koji ovdje postiraju) ili tezeg (ljudi koji ubijaju u ime iste religije, misleci da time cine dobro). Opasnost lezi da se i pacijenti kod blazeg oblika religiozititisa, mogu radikalizirati i krenuti na put unistenja i ubijanja. Eno, iznad sam stavio link, roditelji ubili kcerku, jer ih je osramotila - religiozno ubijanje.
Mah... ljudi su, u principu, vrlo povodljiva bica, i pri tome uce ono sto vide. Znas ono "jer majmun radi sto majmun vidi". Psihologija je odavno izdefinisala sve to, i to je i naucno dokazano na X nacina.
Neko ko se rodio u religioznom okruzenju, bez obzira da li su to samo roditelji i/ili kompletno okruzenje, sasvim je logicno da ce poprimiti sve ono u cemu zivi, i da ce se kod takve osobe formirati mentalni sklop u kojem je zivotna istina to u cemu je odrastala. Negdje je to religija, negdje nije, negdje je maltretiranje slabijih, negdje nije, negdje je bacanje smeca s prozora, negdje nije, itd.itd.itd..

Ako se takva osoba u adolescenciji nastavi kretati i zivjeti iskljucivo u istom okruzenju, sanse da ce do kraja zivota zivjeti u takvim stecenim ubjedjenjima su 90%, pa i vise. Cak i ako se u jednom momentu u zivotu uspije otrgnuti i djelimicno promijeniti svjetonazore i ponasanje, i dalje ce podsvjesno primarno "podesavanje" mentalnog sklopa vuci na ono iz djetinjstva i adolescencije, bez obzira o cemu da se radi.

Ako je to religija, velika je vjerovatnoca da ce takva mlada osoba u kasnijoj dobi biti religiozna. Ako je to nasilje u porodici, tipa da je otac mlavio sve po kuci, velika je vjerovatnoca da ce se taj obrazac ponasanja kod takvog djeteta "primiti" kao normalan i da ce u nekom momentu kasnije i to dijete ispoljiti takav ili slican obrazac ponasanja. I ovo je primjenjivo bukvalno na sve stvari u zivotu.

Recimo, danas je more onih koji su se do prije 15-20 godina opijali, drogirali, bili problematicni na razne nacine, porodice propadale zbog toga, itd., a onda su odjednom postali veliki vjernici. Ali, ako se pogleda njihov porodicni backgroound, najcesce je bar jedan od roditelja bio religiozan. To je ta podsvijest. Postoje naravno i kontra primjeri, gdje su djeca u kasnijoj zivotnoj dobi odustala od porodicnog religijskog narativa, i danas su zadrti ateisti, ali to su najcesce osobe koje je zivot odveo dalje od ucahurenog okruzenja i koji su vidjeli malo svijeta, procitali malo vise o raznim stvarima, i shvatili da to zatvoreno okruzenje u kojem su odrasli nije i ne mora biti jedino ispravno.
Zehran82

#1248 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 08/07/2025 11:07
Zehran82 wrote: 08/07/2025 09:00 Mimikrija je pojam koji znaci oponasanje.

Da, Smrle, to sto si ti nama pokazao na primjeru leptira je = oponasanje. Kako bi ti to nazvao?

Zaista je tesko komunicirati s osobom koja ima predubjedjenje o necemu, a pri tome, i zbog tog predubjedjenja, ne razumije nista dalje i dublje od svog vidjenja stvari... :roll:
Sve ti je vec napisano Smrle, a to sto ti sad natezes konop na bi li ga prevukao na svoju stranu, ne vodi nigdje.
Nista ja ne generalizujem, nego sam ti dao razlog i mehanizam zbog kojeg te zivotinje to mogu. Nema tu nikakvog cuda.
I nije to nikakav inteligentni dizajn, nego stotine hiljada godina, za neke vrste i desetine miliona godina evolucije i prilagodjavanja zbog opstanka.

Reci da se zajebavas, hajde, pliz... :D
Leptira cemo staviti ad-acta, jer je uzalud

Cudo nevidjeno. Sad sam siguran da je to djelo inteligentnog dizajna. Jedino sto mi se cini da taj inteligentni dizajn nije bas uspio u tvom slucaju...
Leptira cemo staviti ad-acta, jer je ocito nemoguce tebi objasniti mehanizme evolucije.

Da se malo pozabavimo "stvarnim" cudima u koja ti vjerujes...

📍 Šta se desilo?
Par pitanja:
1. Da li je tebi, ovako s danansjim znanjem, logicnije da se Mjesec fizicki raspolutio, ili da je u pitanju bilo mozda nesto drugo, tipa djelimicnog pomracenja Mjeseca? Jasno ti je da bi raspolucivanje Mjeseca uzrokovalo skoro momentalni haos na Zemlji...?

2. Da li je, po tebi, ovaj covjek moderni poslanik (obrati paznju kakva cuda izvodi, a niko ne zna kako), i sta mislis da li bi bio proglasen poslanikom prije 1500 godina:

Hodanje po vodi...

Lebdenje...

Nevjerovatna snaga...

Itd.
Da, sve su ovo trikovi, ali zamisli da se ovaj pojavio u ono vrijeme. Takodje, da li ti mislis da prije 1500 godina nisu postojali madjionicari i iluzionisti? I te kako jesu Smrle, cak je to tada bio sastavni dio zivota na dnevnoj osnovi. Istrazi malo.
....to sto si ti nama pokazao na primjeru leptira je = oponasanje. Kako bi ti to nazvao?
Pazi ti i dalje neshvatas problem u svom odgovoru.....

Ja sam te pitao kako moze nerazumna priroda bez iteligencije ovako nesto da stvori ti kaze , MImikrija = Oponasanje.

kao da je oponasanje sam po sebi odgovor....ali stani covjece, Oponasanje je nacin ili metoda zastite a nije oponasanje odgovor na pitanje, to je samo metoda na koji nacin Bog u ovom slucaju jer nema smisla da priroda koja nema razum oponasa jedan dio prirode da bio to preslikala na drugi dio, kako bi zastitila jedno od drugih......to je cisto ateisticko ludilo da vjerujes da priroda koja nema inteligencije moze da stvara tako nesto...to samo moze ateista povjerovati.

pitas me kako bi ja to nazvao, pa naravno da je oponasanje, imitacija , ali to nije odgovor na moje pitanje kako je nastala imitacija/opnasanje.

Ja te pitam kako je to nastalo, ti mi kazes : OPNASANJE.
Kao da ja ne znam da je to metoda oponasanja, nego te pitam kako priroda moze tako da oponasa a nema razuma, inteligencije, svijesti, vid, moc planiranja i sihronizovanog stvaranja je to mutacije ne mogu jer su slucajni slijepi dogadjaji.
nisu to nikakva cuda niti sam ikad rekao da je to cudo, nego tvrdim da je to djelo inteligencije, u tom slucaju BOga.

Nista mi nisi odgovorio kako to nastaje, nego ti je odgovor fakticki Metoda oponasanja =mimikrija....bez da si objasnio kako priroda moze to da stvara a nema razuma, ni svijesti i svega onoga sto treba da ima inteligentno bice kao Bog da to izvede.

kada pitam kako priroda stvara tvoj odgovor je oponasanje=mimikrija......zar ti stvarno nisi svjestan koliko ti je katastrofalan odgvor....ali bas nisi svjestan stvarno??? :-) :-)

u tehnicke detalje cuda ne mogu ulaziti, to je cudo i izlazi iz okvira normalnog, i naucnog ...i poenta cuda je da izlazi iz okvira prirodnog toka.

a ti objasni kako to da nastane recimo najveca raspuklina od 426 kilometara duga na mjesecu, ja mislim da je ovo oziljak rasjepa
Image

ne niposto, on to izvodi na dva nacina

1. varkom trika, mehganickim varkama
2. uz pomoc demonskog svijeta, dzinskog svijeta kada udje u ugovor sa njiima da mu pomazu u magiji.
Zehran82

#1249 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 08/07/2025 11:10
Zehran82 wrote: 08/07/2025 09:54

De, dogovori se malo sam sa sobom. Sta cemo s Isusovim cudima...?
pa i to su cuda kao kod Muhammeda....

Bog daje cuda poslanicima kao verifikacijsko sredstvo da su stvarno boziji poslanici....i ta cuda koja poslanici rade madjionicari ne mogu imitirati.
Zehran82

#1250 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Dozeru objasni nam fino i lijepo

Kako priroda pravi mimikriju/oponasanje jednog dijela prirode i to preslika na drugi dio prirode, kako bi zastitila od predatora nejako bice?

Objasni nam kako to priroda koja nema razuma, znanja, svijesti, planiranja, sihronizovanog stvaranja moze da preslika cijelu scenu sa govnom i muhama kako bi odvratila predatore od leptira? Mimikrija je metod odvraca a ne konacni odgovor kako.

To je isto kao da ja pitam, kako se uradila ova kuca, ti kazes blokovima za gradnju :-)

a to svako vidi da je od blokova, nego kako je izvedeno, ko i kad, koji nacin ,koje motode to te pitam....ali jok ti meni kazes od blokova :lol: :lol: eh na tom nivou ti je odgovor kad kazes mimikrija.

pokusaj ponovo :) da cujemo
Post Reply