Gradnja kuce - trosak

Post Reply
Dr Arsla

#151 Re: Gradnja kuce - trosak

Post by Dr Arsla »

Cijene su otišle u nebo. Npr. kubik šljunka je sad 35 km, gitler blok Cazin 1.10-1.25, armaturna šipka fi 10 je 13 km, cement 360-370 tona.. Ludilo
yoyoyo96

#152 Re: Gradnja kuce - trosak

Post by yoyoyo96 »

Znaci ipak treba ploca?
mahiraga

#153 Re: Gradnja kuce - trosak

Post by mahiraga »

Koliko se u prosjeku krecu cijene fasade po kvadratu, 15 cm stiropor?
no_sekirli

#154 Re: Gradnja kuce - trosak

Post by no_sekirli »

Postavih pitanje tamo gdje je stolarija, ali izgleda slabo se posjećuje topic, pa da pitam i ovdje iskustva.

Trebam naručiti stolariju za kuću (novogradnja), pa me zanimaju vaša iskustva sa profilima i okovima.

Ja ću nabacati neke ponude koje imam za kombinaciju vani antracit-unutra bijelo, 3 stakla, pa bih molio neke konkretne komentare.

Baufens 85 7 komora - Roto okovi - 11000 KM
Kommerling 76 MD - Titan AF Siegenia okov - 13330 KM
IDEAL 83 - Roto okovi - 12000 KM
Rehau Synego - Maco okovi - 16700 KM
Salamander bluEvolution 82 MD - Maco okovi - 15200 KM

Ovo je kompletna stolarija sa garažnim i ulaznim vratima, podfasadnim roletnama i komaricama, cijene bez PDVa.

Unaprijed hvala na komentarima :D
kurty

#155 Re: Gradnja kuce - trosak

Post by kurty »

yoyoyo96 wrote: 23/04/2025 15:49 Znaci ipak treba ploca?
iskopaj 20, 30, 40 cm... da skines humus i da dodjes do iole samoniklog tla... užabaj to tlo, poravnaj fino... naspi tampon skoro do vrha iskopanog... dobro ga zbij... naspi jos 2,3 cm frakcije 4/8 (ona je "nježnja" za taj tip bazena)... prostri onu jeftinu ceradu, nabaci bazen, napuni ga i uzivaj...
dr_Evil

#156 Re: Gradnja kuce - trosak

Post by dr_Evil »

ZoomZoomKiwi wrote: 22/04/2025 21:33
no_sekirli wrote: 21/04/2025 21:15 Ne znam cemu ploca za bazen?

Naspes frakcije nule, malo potabanas, sloj najlona i uzmes stirodura ili cokl ploce od par cm i postavis po pijesku.

Kubik betona je cca 200 KM, a kubik frakcije 25. Plus, mozda kasnije budes morao tu plocu micati sa dvorista, treba ti bager sa pikamerom, 100 zajebancija.
Zato što onaj bazen koji on navodi napunjen ima masu od 17.5 tona.
Tek sto si preko granice odma bi sve po PS-u. Ne znam kakvo je tlo kod vas sljivara, ali ja u Hercegovini bi eventualno malo rascastio samo da nema kakve drace ispod.
ZoomZoomKiwi

#157 Re: Gradnja kuce - trosak

Post by ZoomZoomKiwi »

dr_Evil wrote: 29/04/2025 12:59
ZoomZoomKiwi wrote: 22/04/2025 21:33
no_sekirli wrote: 21/04/2025 21:15 Ne znam cemu ploca za bazen?

Naspes frakcije nule, malo potabanas, sloj najlona i uzmes stirodura ili cokl ploce od par cm i postavis po pijesku.

Kubik betona je cca 200 KM, a kubik frakcije 25. Plus, mozda kasnije budes morao tu plocu micati sa dvorista, treba ti bager sa pikamerom, 100 zajebancija.
Zato što onaj bazen koji on navodi napunjen ima masu od 17.5 tona.
Tek sto si preko granice odma bi sve po PS-u. Ne znam kakvo je tlo kod vas sljivara, ali ja u Hercegovini bi eventualno malo rascastio samo da nema kakve drace ispod.
Može na kamen, na srednjobosansku ilovaču teško.
banjaluka078
Moderator

#158 Re: Gradnja kuce - trosak

Post by banjaluka078 »

Kaže majstor da ne moram imat filcani lim ako postavljam foliju na dasku.
Na sajtovima proizvođača lima opet piše da se obavezno uzme taj s filcom. Prave li sebi bolju prodaju ili je stvarno potrebna i folija i filc?

Ponuda boli glava, oko 14 hiljada... Mislim, znala sam da će biti skupo. Majstor koji radi samo s crijepom mi reče da sad nerijetko limeni krov bude skuplji od crijepa.
moimoi

#159 Re: Gradnja kuce - trosak

Post by moimoi »

Filc sigurno apsorbuje zvuk.
banjaluka078
Moderator

#160 Re: Gradnja kuce - trosak

Post by banjaluka078 »

Kažu mi da će daska svakako biti zvučna barijera.
Danguba

#161 Re: Gradnja kuce - trosak

Post by Danguba »

banjaluka078 wrote: 02/06/2025 15:35 Kaže majstor da ne moram imat filcani lim ako postavljam foliju na dasku.
Na sajtovima proizvođača lima opet piše da se obavezno uzme taj s filcom. Prave li sebi bolju prodaju ili je stvarno potrebna i folija i filc?

Ponuda boli glava, oko 14 hiljada... Mislim, znala sam da će biti skupo. Majstor koji radi samo s crijepom mi reče da sad nerijetko limeni krov bude skuplji od crijepa.

Koja ce vrsta lima doci zavisi od nagiba. Ako je nagib blazi onda se preporucuje sa falcom a za strmije krovove moze i paneli(imitacija crijepa).
Nije bitno koji je od ova dva, bitno je da urade kako treba.
Vi svakako trebate na rogove uraditi pod(dascanje), na to folija vodonepropusna, kontraletve pa letve i na to lim.

Ja sam ucio da se sarafanje radi na greben a ne na uvalu kojom voda tece ali sada vidim da svi majstori sarafaju u uvali.
Last edited by Danguba on 02/06/2025 22:18, edited 1 time in total.
Danguba

#162 Re: Gradnja kuce - trosak

Post by Danguba »

banjaluka078 wrote: 02/06/2025 21:47 Kažu mi da će daska svakako biti zvučna barijera.
Jedan od nedostataka limenog krova je slaba zvucna izolacija.
Daska ima svoj koeficijent zvucne izolacije ali se izmedju kontraletvi moze staviti i neki bolji zvucni izolator.

Licno sam skeptican na limene krovove na kucama. Vise sam za klasiku, crijep.
Danguba

#163 Re: Gradnja kuce - trosak

Post by Danguba »

Ako je obican tavan ne treba vam posebna izolacija ali ako je potkrovlje gdje ce se stanovati onda obavezno pojacajte zvucnu izolaciju.
banjaluka078
Moderator

#164 Re: Gradnja kuce - trosak

Post by banjaluka078 »

Danguba wrote: 02/06/2025 22:18 Ako je obican tavan ne treba vam posebna izolacija ali ako je potkrovlje gdje ce se stanovati onda obavezno pojacajte zvucnu izolaciju.
Obični tavan. Pisala sam ranije, starija je kuća, prisutno je slijeganje tla, pojavljuju se već i neke pukotine, a budžet ne dozvoljava veće intervencije osim saniranja krova. Zato je opcija lim, da se rasterete zidovi. Takav je bar savjet građevinca-statičara.

Hvala na odgovorima.
no_sekirli

#165 Re: Gradnja kuce - trosak

Post by no_sekirli »

banjaluka078 wrote: 02/06/2025 15:35 Kaže majstor da ne moram imat filcani lim ako postavljam foliju na dasku.

I meni je majstor tako rekao, pa sam ga i poslusao.

Kontam, njemu je ugradnja ista, samo bi mogao vise zaraditi da je stavio sa filcom.
banjaluka078
Moderator

#166 Re: Gradnja kuce - trosak

Post by banjaluka078 »

no_sekirli wrote: 02/06/2025 22:45 Kontam, njemu je ugradnja ista, samo bi mogao vise zaraditi da je stavio sa filcom.
Pa to, kaže, meni svejedno šta ugrađujem, ali ti plaćaš više, a ne moraš.
-Chesterfield-

#167 Re: Gradnja kuce - trosak

Post by -Chesterfield- »

kurty wrote: 20/10/2024 22:28 Podne ploče, ruke cca 160KM/m3
Zidovi, dvostrane oplate, 230KM/m3 (vjerovatnije 250)
stropne ploče... one su oko 50+ KM/m2
armatura.. trenutna trzisna racunica je 2,8+ KM/kg (nabavka, savijanje, transport i ugradnja)... e

neko je spominjao temelje... jedno je kad masina iskopa, ugradi i poravna tampon, ubaci se armatura i samo se betonira, bez salovanja.. drugo je kad se saluju i temelji...

dalje... beton je 135KM/m3 fca betonara... na tu cijenu morate dodati prevoz... mikser... zavisi od "betonare/prevoznika"... cijena je skoro ista, kad mikser vizi 2m3 i kad vozi 8 ili 9 m3...
pa onda ako je prevoz 200 KM... ako narucite 3m3, da se dovuce na plac, platit cete recimo 555 KM, odnosno, 185KM/m3... Ako narucite 8m3, platit cete 1280 KM, odnosno 160 KM/m3...
Pumpanje betona... mikser pumpa je najpovoljnija opcija... ona na sve ovo navedeno naplati jos 15-20KM/m3 pumpanje... Ako je samo pumpa... onda ide 100, 200 KM za dovoz pumpe, pa jos dodatno pumpanje... pa onda i duzina pumpe i tako dalje i tako dalje...

Ja prije dvije godine, privatno radio jedan objekat "investitoru"... imao je neku arhitekticu, ja i ona napravili predmjer covjeku i trazio mi cijenu "sve moje", a i cijenu samo ruke... ja mu racunao, za beton, 220KM/m3 (nabavka, trasnport i pumpanje), on nazvao betonaru, dobio info da je beton 115KM/m3 i meni "ja cu nabaviti beton"... kad smo uradili podnu ploču, kaze "kako je mene sad ovo oko betona kostalo 230KM/m3"...

tako da ili imajte povjerenje u nekoga, ili trazite full objasnjenjenja i analize cijena ili angazujte nadzora...
meni, kao građevincu, je cilj da kod nekoga zaradim 5 x po 1000, a ne jednom 3000 i da nikad vise nista ne radim kod nekoga...
Da li se šta mijenjalo vezano za ove cijene koje si gore naveo? Beton, željezo...
belfy

#168 Re: Gradnja kuce - trosak

Post by belfy »

-Chesterfield- wrote: 07/07/2025 21:18
kurty wrote: 20/10/2024 22:28 Podne ploče, ruke cca 160KM/m3
Zidovi, dvostrane oplate, 230KM/m3 (vjerovatnije 250)
stropne ploče... one su oko 50+ KM/m2
armatura.. trenutna trzisna racunica je 2,8+ KM/kg (nabavka, savijanje, transport i ugradnja)... e

neko je spominjao temelje... jedno je kad masina iskopa, ugradi i poravna tampon, ubaci se armatura i samo se betonira, bez salovanja.. drugo je kad se saluju i temelji...

dalje... beton je 135KM/m3 fca betonara... na tu cijenu morate dodati prevoz... mikser... zavisi od "betonare/prevoznika"... cijena je skoro ista, kad mikser vizi 2m3 i kad vozi 8 ili 9 m3...
pa onda ako je prevoz 200 KM... ako narucite 3m3, da se dovuce na plac, platit cete recimo 555 KM, odnosno, 185KM/m3... Ako narucite 8m3, platit cete 1280 KM, odnosno 160 KM/m3...
Pumpanje betona... mikser pumpa je najpovoljnija opcija... ona na sve ovo navedeno naplati jos 15-20KM/m3 pumpanje... Ako je samo pumpa... onda ide 100, 200 KM za dovoz pumpe, pa jos dodatno pumpanje... pa onda i duzina pumpe i tako dalje i tako dalje...

Ja prije dvije godine, privatno radio jedan objekat "investitoru"... imao je neku arhitekticu, ja i ona napravili predmjer covjeku i trazio mi cijenu "sve moje", a i cijenu samo ruke... ja mu racunao, za beton, 220KM/m3 (nabavka, trasnport i pumpanje), on nazvao betonaru, dobio info da je beton 115KM/m3 i meni "ja cu nabaviti beton"... kad smo uradili podnu ploču, kaze "kako je mene sad ovo oko betona kostalo 230KM/m3"...

tako da ili imajte povjerenje u nekoga, ili trazite full objasnjenjenja i analize cijena ili angazujte nadzora...
meni, kao građevincu, je cilj da kod nekoga zaradim 5 x po 1000, a ne jednom 3000 i da nikad vise nista ne radim kod nekoga...
Da li se šta mijenjalo vezano za ove cijene koje si gore naveo? Beton, željezo...
interesantno da za ove stvari ne pitas AI. zasto? (retoricko pitanje)... :mrgreen:
mega_mashcine

#169 Re: Gradnja kuce - trosak

Post by mega_mashcine »

Imamo zemlju, i budžet za gradnju kuće oko 170k KM. To je budžet bukavlno za sve od priključaka, dozvola, do opremanja..

Kakva se kuća može napraviti za ove novce? I kakav kvalitet možemo dobiti?

Želja nam je:
-> Da kuća bude na nekih 70-80 kvadrata
-> Prizemlje i jedan sprat
-> bez podruma
-> sa garazom uz kuću

S obzirom da se ne razumijemo baš previše, a i svakako je teško naći pouzane majstore, ideja da idemo sa firmom koja bi odradila sve, praktično ključ u ruke. Imamo jednu firmu koja je pouzdana i mislim da možemo računati na manji popust.

Još nam je rano da tražimo ponude, dok se ne kompletiraju neke stvari, pa se zato najprije ovdje raspitujemo da vidimo ima li smisla kretati u ovaj projekat.
HVala vam na pomoći unaprijed. :)
ZoomZoomKiwi

#170 Re: Gradnja kuce - trosak

Post by ZoomZoomKiwi »

mega_mashcine wrote: 22/07/2025 16:21 Imamo zemlju, i budžet za gradnju kuće oko 170k KM. To je budžet bukavlno za sve od priključaka, dozvola, do opremanja..

Želja nam je:
-> bez podruma
-> sa garazom uz kuću

S obzirom da se ne razumijemo baš previše, a i svakako je teško naći pouzane majstore, ideja da idemo sa firmom koja bi odradila sve, praktično ključ u ruke. Imamo jednu firmu koja je pouzdana i mislim da možemo računati na manji popust.

Još nam je rano da tražimo ponude, dok se ne kompletiraju neke stvari, pa se zato najprije ovdje raspitujemo da vidimo ima li smisla kretati u ovaj projekat.
Prije Ukrajine je sigurno moglo, sad baš i ne znam.

Koliki je plac, mora li biti sprat? Mislim da ti je za 80 kvadrata (ukupne površine) bolje napraviti prizemnicu, za koju onda ne moraš salijevati gornju ploču, pa bi ti to bilo jeftinije.

Moj savjet je svakako da nađeš lokalnog arhitektu ili ako hoćeš da ti pošaljem ja kontakt svog iz Zenice, koji ti može napraviti ako ništa neki idejni projekat koji će maksimalno iskoristiti prostor. To ne košta skoro pa ništa u poređenju sa daljnjim koracima, a uveliko ti može pomoći oko traženja ponuda od građevinaca, kao i oko osmišljavanja samog prostora.

Kod mene je prizemna kuća u Zenici od 85 kvadrata korisne površine, doduše plac je 1 dulum pa je bilo prostora. Ali evo i ovdje u Hamiltonu imam 125 kvadrata korisne površine na placu od 550 kvadrata, i ništa mi ne fali.

Spratovi su zlo, pogotovo što budeš stariji :mrgreen:
mega_mashcine

#171 Re: Gradnja kuce - trosak

Post by mega_mashcine »

ZoomZoomKiwi wrote: 22/07/2025 18:46
mega_mashcine wrote: 22/07/2025 16:21 Imamo zemlju, i budžet za gradnju kuće oko 170k KM. To je budžet bukavlno za sve od priključaka, dozvola, do opremanja..

Želja nam je:
-> bez podruma
-> sa garazom uz kuću

Koliki je plac, mora li biti sprat? Mislim da ti je za 80 kvadrata (ukupne površine) bolje napraviti prizemnicu, za koju onda ne moraš salijevati gornju ploču, pa bi ti to bilo jeftinije.

Moj savjet je svakako da nađeš lokalnog arhitektu ili ako hoćeš da ti pošaljem ja kontakt svog iz Zenice, koji ti može napraviti ako ništa neki idejni projekat koji će maksimalno iskoristiti prostor. To ne košta skoro pa ništa u poređenju sa daljnjim koracima, a uveliko ti može pomoći oko traženja ponuda od građevinaca, kao i oko osmišljavanja samog prostora.

Kod mene je prizemna kuća u Zenici od 85 kvadrata korisne površine, doduše plac je 1 dulum pa je bilo prostora. Ali evo i ovdje u Hamiltonu imam 125 kvadrata korisne površine na placu od 550 kvadrata, i ništa mi ne fali.

Hvala ti puno na odgovoru. Kroz temu sam vidio da si prolazio kroz sve ovo. Blago tebi kad si završio. :)
Nije veliki plac, nekih 350 kvadrata.
Volio bih da imam više soba zbog djece.
Recimo u prizemlju, dnevna, kuhinja, trpezarija, kupatilo i jedna spavaća soba. Gore neke 2-3 spavaće, toalet (ovo ne mora odmah), terasa. Za ovo je možda dovoljno i 65-70 kv po spratu.

Koliko koštaju sve dozvole?
Koje si ti grijanje uveo?

Možeš mi poslati na pp kontakt arhitekte da imam, i ako bi mogao poslati sliku ili vaše kuće, ili neke slične prizemnice sa interneta.

O ćemu još trebam brinuti u početku? Da li ima zakonski definisano koliko kuća mora biti udaljena od susjedne parcele ili puta?
ZoomZoomKiwi

#172 Re: Gradnja kuce - trosak

Post by ZoomZoomKiwi »

mega_mashcine wrote: 23/07/2025 08:51
ZoomZoomKiwi wrote: 22/07/2025 18:46

Želja nam je:
-> bez podruma
-> sa garazom uz kuću

Hvala ti puno na odgovoru. Kroz temu sam vidio da si prolazio kroz sve ovo. Blago tebi kad si završio. :)
Nije veliki plac, nekih 350 kvadrata.
Volio bih da imam više soba zbog djece.
Recimo u prizemlju, dnevna, kuhinja, trpezarija, kupatilo i jedna spavaća soba. Gore neke 2-3 spavaće, toalet (ovo ne mora odmah), terasa. Za ovo je možda dovoljno i 65-70 kv po spratu.

Koliko koštaju sve dozvole?
Koje si ti grijanje uveo?

Možeš mi poslati na pp kontakt arhitekte da imam, i ako bi mogao poslati sliku ili vaše kuće, ili neke slične prizemnice sa interneta.

O ćemu još trebam brinuti u početku? Da li ima zakonski definisano koliko kuća mora biti udaljena od susjedne parcele ili puta?
Što se dozvola tiče, one su vezane za kvadraturu, tip zemljišta, ali i za kanton/općinu u kojoj se gradi, pa ti ne bih znao precizno reći.
Što se priključaka tiče, ja sam gradio na mjestu gdje je već bila kuća, upisana, sa svim priključcima, i to sam proveo kao renoviranje s proširenjem, tako da sam samo platio za dodatne kvadrate.

Što se tiče kvadrature, OK bi ti bilo tako 60ak po spratu onda. Uz angažiranje arhitekte, definitivno, jer vrijedi svake marke. Šaljem u PP kontakt pa ti dalje vidi.

Kod mene je grijanje na toplotnu pumpu, komplet kuća je podno grijanje bez radijatora. Nisam se pokajao ni najmanje. U kući je ljepota zimi, nikad nisam spuštao ispod 24°C, nisam nosao drva/pelet, nisam morao čistiti peć, ništa.
A nikad mi nije došao račun za električnu energiju (sveukupnu potrošnju, ne samo grijanje) iznad 220 KM za zimske mjesece. Većinom je to 150-200 maks.

I sad mi je grijanje na toplotnu pumpu, s tim da ova kuća ovdje ima pored podnog grijanja i ventilokonvektore stropne-ugradne, pa imam i hlađenje i grijanje preko iste TP. Čekam ljeto da vidim kako će to da fercera, grijanje je top, i ovdje mi za više kvadrata dođe i manji račun za električnu energiju. Ali je kuća stvarno A+++.

I da, pored TP i razvoda grijanja, najbitnija stvar ti je izolacija. Na tome zaista nemoj štedjeti ni najmanje.
Dobra izolacija vanjskih zidova, obavezno troslojna stakla za vanjsku stolariju, izolacija poda na prizemlju i stropa na spratu je obavezna. I ako misliš da je dovoljno, dodaj još malo. :mrgreen:

E sad za cijenu svega toga, to ti ne bih znao reći jer su cijene porasle odnosno fluktuirale od moje investicije. Ali kako god okreneš, vidi s arhitektom, osmislite nešto idejno okvirno, on nek ti napravi okvirno predmjer radova i materijala (građevinski dio) i s tim onda ideš kod građevinaca po ponude.

E onda ćeš znati dalje šta i kako.

Iskreno, za te novce, ako hoćeš kvalitetno da gradiš, možda i možeš sve što se grubih i finih radova završiti, ali sigurno nećeš moći sve prostorije kompletno namjestiti, ali to svakako nije ni bitno, to lagano svake godine ponešto.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#173 Re: Gradnja kuce - trosak

Post by Bobi »

ZoomZoomKiwi wrote: 22/07/2025 18:46 Koliki je plac, mora li biti sprat? Mislim da ti je za 80 kvadrata (ukupne površine) bolje napraviti prizemnicu, za koju onda ne moraš salijevati gornju ploču, pa bi ti to bilo jeftinije.
Mladi ne razmišljaju da ce biti stari i da ce se penjat na sprat, uvijek prednost prizemnica ako se ima povrsine! nemali broj mojih drugara se sad kaje zašto su pravili na sprat, belaj kad god je neko bolestan ili teško pokretan.
ZoomZoomKiwi

#174 Re: Gradnja kuce - trosak

Post by ZoomZoomKiwi »

Bobi wrote: 24/07/2025 18:03
ZoomZoomKiwi wrote: 22/07/2025 18:46 Koliki je plac, mora li biti sprat? Mislim da ti je za 80 kvadrata (ukupne površine) bolje napraviti prizemnicu, za koju onda ne moraš salijevati gornju ploču, pa bi ti to bilo jeftinije.
Mladi ne razmišljaju da ce biti stari i da ce se penjat na sprat, uvijek prednost prizemnica ako se ima povrsine! nemali broj mojih drugara se sad kaje zašto su pravili na sprat, belaj kad god je neko bolestan ili teško pokretan.
Sto posto se slažem, no s njegovim brojem prostorija on ne može bez 120 kvadrata, a plac je 350, po mom mišljenju je to malo, i morat će uraditi sprat ako već hoće toliko unutrašnjeg prostora.

U Zenici sam imao plac od 1000 kvadrata, i pored kuće od 85 kvadrata, puno je bilo za održavati i kositi i zajebavati se. Sad evo ovdje imam kuću od 125 na placu od 550, i mjera mi je, ima mjesta i za roštilj, i ljuljačku, i loptanje s malcem, a duplo brže sredim sve :mrgreen:
Ali da imam manje travnjaka, ne znam, bilo bi mi malo iskreno.

Tako da, nekih 400 kvadrata okućnice na koju trebaš staviti i parking/strehu/garažu za auto, i ostale sadržaje, mi je min za pravo uživanje, ali sve iznad 600 je već zamor kad radiš, a u penziji si star da se zajebavaš oko toga :mrgreen:
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#175 Re: Gradnja kuce - trosak

Post by Bobi »

Uzi dvi tri guske sve ce drzat travu pod konac :D.
Post Reply