Istina o Bogu

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
TojoOptics
Grijem se na: Sunce
Vozim: bicikl

#1126 Re: Istina o Bogu

Post by TojoOptics »

Imagepic upload

Neda dragi bog da se ista desi
TojoOptics

#1127 Re: Istina o Bogu

Post by TojoOptics »

Image

Nju bog nije volio, pala...
broj dva

#1128 Re: Istina o Bogu

Post by broj dva »

teodati wrote: 06/07/2025 11:33
konami666 wrote: 06/07/2025 09:40
Zehran82 wrote: 06/07/2025 09:27

Zbog tvog podrugljivog stava ti nikad neces moci spoznati istinu, pustit ce te Bog da zivis kako zivis ali kada dodje kraj, i andjeli uzmu stvar u svoje ruke, oni ce se podrugljivo odnositi prem tebi , jer kako covjek radi sad u zivotu tako isto ce se tebi vratit na buducem svijetu. A Bog nas je informisao u Kuranu da ce andjeli mucitelji u Dzehenemu dok budu bez truncice milosti kaznjavali ujedno ce podrugljivo zajebavati te koji su to zasluzili.
Dže taj tvoj bog kada su djeca ni kriva ni dužna bolesna ili kada ljudi umiru od gladi? Dže taj tvoj bog kada je nepravda u svijetu? Hoće li i sam sebe kazniti jer nije ništa učinio kad je mogao? Priča da ce se suditi u idućem životu je priča za budale. Prije rodjenja je bilo ništa i kada umremo bit će ništa. Religije su ništa drugo nego iteracije iste price vise-manje, barem tri velike.
Prije rođenja nisi imao svijest, sada ju imaš, nije isto, osobito ako to nije materijalne naravi, malo o tome razmisli, bilo bi dobro.
Svijest je produkt biološkog mozga, ako je taj mozak dovoljno kompleksan. Nema tu neke mudrolije, i životinje imaju svijest. Možda ne na nivou homo sapiensa, naš je mozak najkompleksniji na planeti, ali hobotnice, sive papige, gorile i čimpanze.. definitivno imaju svijest. Svijest je materijalne naravi.
broj dva

#1129 Re: Istina o Bogu

Post by broj dva »

TojoOptics wrote: 06/07/2025 16:23 Image

Možda je gravitacija volila, ako već On nije..
TojoOptics

#1130 Re: Istina o Bogu

Post by TojoOptics »

Image
teodati

#1131 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

broj dva wrote: 06/07/2025 17:06
teodati wrote: 06/07/2025 11:33
konami666 wrote: 06/07/2025 09:40

Dže taj tvoj bog kada su djeca ni kriva ni dužna bolesna ili kada ljudi umiru od gladi? Dže taj tvoj bog kada je nepravda u svijetu? Hoće li i sam sebe kazniti jer nije ništa učinio kad je mogao? Priča da ce se suditi u idućem životu je priča za budale. Prije rodjenja je bilo ništa i kada umremo bit će ništa. Religije su ništa drugo nego iteracije iste price vise-manje, barem tri velike.
Prije rođenja nisi imao svijest, sada ju imaš, nije isto, osobito ako to nije materijalne naravi, malo o tome razmisli, bilo bi dobro.
Svijest je produkt biološkog mozga, ako je taj mozak dovoljno kompleksan. Nema tu neke mudrolije, i životinje imaju svijest. Možda ne na nivou homo sapiensa, naš je mozak najkompleksniji na planeti, ali hobotnice, sive papige, gorile i čimpanze.. definitivno imaju svijest. Svijest je materijalne naravi.
Naš mozak radi na sistemu kompjutera, analizira podatke, daje naredbe svakom organu u našem tijelu, informiran je o svemu, također daje informacije svim sustavima u tijelu, bez njega nema života za nas, znači mozak i te kako zna što radi, a nastao je po uputama DNK, nije slučajno nastao ni sam od sebe, tko ga je napravio taj ima i te kako znanje koje mi nemamo, nije materija sama sebe napravila, isto kao što ni ti nisi sam sebe napravio.

Sve u našem tijelu od mozga do nogu, ima svoju funkciju, bez koje život ne bi bio moguć, funkcija ili svrha što postoji nešto nije odlika slučaja, već inteligencije, tako da je jasno da materija nije nastala sama od sebe, pa ni mozak, a pošto materija sama sebe ne može napraviti, jasno je da svijest koja nastaje u mozgu nije mozak napravio nego inteligencija koja je i cijelo tijelo napravila sa svrhom i razlogom, pa i mozak.

Eto ti koliko je složen mozak, i koliko mora imati sinhronizacije mozga sa svim organima, da bi život bio moguć, sinhronizacija nije nešto materijalno, jer je to zapravo dirigent koji koordinira i usklađuje, a to je svojstvo inteligencije a ne mrtve prirode:

https://bs.wikipedia.org/wiki/Mozak

Tako da ti i dalje možeš vjerovati da je svijest materijalne prirode, ali činjenice to pobijaju, e da. 8-)
teodati

#1132 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

broj dva wrote: 06/07/2025 17:08
TojoOptics wrote: 06/07/2025 16:23 Image

Možda je gravitacija volila, ako već On nije..
Ma dječja igra je za Inteligenciju koja je svemir napravila gravitacija, kao i bilo što u svemiru, pošto sve po programu radi, programer s time može što hoće, pa i neutralizirati gravitaciju, mnogi ljudi su to u povijesti učinili a ne samo Isus Krist, ili kada se dogodio prelazak preko Crvenoga mora, ima daleko većih čuda u svemiru od toga, a koja ćemo mi svi vidjeti, i to uskoro, samo kažem, e da. :thumbup:
Zehran82

#1133 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 06/07/2025 10:53
Zehran82 wrote: 06/07/2025 10:37
Ludzak wrote: 06/07/2025 10:35 ----
Religija je biznis koji preko stvorenog nadmoćnog bića pokušavaju manipulirati narodnim masama. A mozak narodnih masa je ograničen kao kuhinja u njihovoj kući, tako da sva religijska bajka dobro prolaze kod narodnih masa. Dok si dijete zanimljive su ti bile dječije bajke, sada kada si zreo prelaziš na religijske bajke. Čovjek po prirodi voli bajke.
Bog je bajka, isto kao i Crvenkapica.
Iluzija Boga je stvorena iz potrebe da čovjek ima neko biće koje će ga kao štiti kroz razne bitke. Što je apsurd. A božanski sud i Sudnji dan je još jedan apsurd na kome se isto tako hvataju narodne mase. Etika i moral nisu počeli od abrahamskog boga, već od Antičke Grčke. Zakonici i prava nisu krenuli od abrahamskog boga, već daleko prije abrahamskih religija. Onda o čemu pričamo? ...
Ko je stvorio univerzum i zivot na zemlji ako vec nema Boga? da cujem :)
Ne znamo. Vro jednostavno I mozda nikad necemo ni saznati kako je sve nastalo. Ali to 100% nije abrahamski bog, jer je sasvim jasno da je to ljudska izmisljotina.
I mozda nikad necemo
a mozda i hocemo....
Ali to 100% nije abrahamski bog,
to ti sa 100% sigurnoscu ne znas...pretpostavljas.
Zehran82

#1134 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Ludzak wrote: 06/07/2025 10:55
Zehran82 wrote: 06/07/2025 10:37
Ludzak wrote: 06/07/2025 10:35 ----
Religija je biznis koji preko stvorenog nadmoćnog bića pokušavaju manipulirati narodnim masama. A mozak narodnih masa je ograničen kao kuhinja u njihovoj kući, tako da sva religijska bajka dobro prolaze kod narodnih masa. Dok si dijete zanimljive su ti bile dječije bajke, sada kada si zreo prelaziš na religijske bajke. Čovjek po prirodi voli bajke.
Iluzija Boga je stvorena iz potrebe da čovjek ima neko biće koje će ga kao štiti kroz razne bitke. Što je apsurd. A božanski sud i Sudnji dan je još jedan apsurd na kome se isto tako hvataju narodne mase. Etika i moral nisu počeli od abrahamskog boga, već od Antičke Grčke. Zakonici i prava nisu krenuli od abrahamskog boga, već daleko prije abrahamskih religija. Onda o čemu pričamo? ...
Ko je stvorio univerzum i zivot na zemlji ako vec nema Boga? da cujem :)
Ko je stvorio boga, da čujem? Samo mi nemoj još jednu bajku citirati kao' Bog nije stvoren, on je oduvijek tu'. Samo mi dajte jednu smisleniju tezu kako je stvoren bog? Život na zemlji je produkt milion faktora. Ali ja nisam genetičar i biohemičar, niti biolog, da o tome diskutijem.
Evo da kazemo Bog je stvoren....

sljedece tvoje pitanje ide, ako je stvoren ko ga je stvorio, pa onda pitamo ko je stvorio Bozijeg tatu, pa onda ide pitanje ko mu je stvorio Boga djeda, pa pradjeda itd ulazimo u regresiju prijasnjih dogadadja gdje nema kraja ili se trazi neprouzrokovani Uzorcnik svega.....

eh da mi nebi ulazili u regresiju prijasnjih dogadjaja, Bog je taj neprouzrokovani Uzrocnik svega....

Pitati ko je stvorio BOga je kao da pitas KO je stvorio nestvrenog.

Boga niko nije stvorio niti je nastao, oduvije postoji, to je bozanska karakteristika, ako ti se ne svidja to , sta ti ja mogu, lupaj glavom od zid dok ti ne postane logicno....tako ti je kako je....jer ono st oti trazis nikakva smisla nema.
Zehran82

#1135 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

konami666 wrote: 06/07/2025 11:06 ---
Ma ja, tamo je gdje je uvijek bio, tj.niđe. Kakav je to test, da djeca se rađaju bolesna, zato ja i ne ulazim na ove teme da raspravljam sa luđacima i fanaticima, ne znam šta mi bi danas.
Kakav je to test, da djeca se rađaju bolesna,
a sta ako je ljudski faktor uzrok da se djeca radjaju bolesna, recimo izlaganje stetnim hemikalijama itd i onda ti krivis Boga.

dali ti znas sve okolnosti i razloge nastanka djecije bolesti?

a raspravljam sa luđacima i fanaticima, ne znam šta mi bi danas.
smiri dozivljaj.... :roll:
Zehran82

#1136 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Ludzak wrote: 06/07/2025 11:12 ---
A šta bog ima od toga što nas testira? Jesmo li mu to pokusni kunići?
a sta profesor ima od toga da testira studente?

Mi smo usli u ugovor sa Bogom da budemo testirani.....Bog nema nikakvu licnu korist od naseg testiranja, testira nas radi nas a ne radi sebe.
Zehran82

#1137 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

teodati wrote: 06/07/2025 11:47
Zehran82 wrote: 05/07/2025 22:39
teodati wrote: 05/07/2025 21:51

OK, ako je Isus Alahov poslanik, onda mu treba i vjerovati, je tako?

Zašto onda ne vjeruješ kada taj Alahov poslanik tvrdi da je Sin Božji, i umire zbog toga, jel?

Ne može poslanik lagati, ili može po tebi? :?
Sin Boziji ne znaci ono sto ti mislis da znaci, nikakav to nije bioloski sin, nego Boziji sin u bibliji je sinonim za pravovjernu osobu a ne niposto za bioloskog sina....to mora da shvatis.
Biblija jasno to tvrdi da je Isus Krist jedinorođeni, prvorođeni Božji sin, mi nismo ni jedini a ni prvo rođeni, govorim o preegzistenciji Isusa prije rođenja od djevice Marije, dakle nisi upravu, dapače.

A kao Prvorođeni ima su vlast u našem svijetu, zna se da je to tako kod Židova, a Jahve je Bog Židova koje je izabrao.

Dakle Alah je Isusu dao svu vlast na nebu i na Zemlji, čitaj u cijelom svemiru, u cijeloj našoj dimenziji, eto ti citata o tome:

Matej 28,18 Tada pristupi Isus k njima i reče im: "Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji.
Matej 28,19 Zato idite i učinite sebi sve narode učenicima krštavajući ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga.
Matej 28,20 I učeći ih da drže sve, što sam vam zapovjedio. Evo, ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta." Amen.

Jel ti imaš svu vlast na nebu i na zemlji, možeš čuda raditi kao Isus, ne možeš, možeš li ovo reći:

Ivan 11,25 Isus joj reče: "Ja sam uskrsnuće i život. Tko vjeruje u mene, ako i umre, živjet će.

Dakle nije Sin Božji sinonim za pravovjernu osobu, nego je to titula vladara, kralja cijeloga našega svijeta, koji može raditi sa zakonima prirode što hoće, pa i uskrsnuti mrtvoga, ti to nisi, mada simbolično jesmo svi sinovi i kćeri Božje, ali ne po rođenju, po rođenju postoji samo jedan Sin Božji, a to je Isus Krist, vladar i Mesija našega svijeta, i nema problema, ti samo pitaj što ti nije iz Biblije jasno, tu sam zato da na to odgovorim, se razme.
Dakle nije Sin Božji sinonim za pravovjernu osobu,
ocito mi je da ne poznajes Bibliju.

dokaz iz Biblije koliko je ne poznajes:

Isus kaze;
Matej 5:9
"Blago mirotvorcima: oni će se sinovima Božjim zvati!"

Rimljanima 8:14 (Poslanica Rimljanima, apostol Pavle)
"Jer svi koje vodi Duh Božji, oni su sinovi Božji."

znaci pravovjerna osoba je sinonim za sin Boziji.
Zehran82

#1138 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

konami666 wrote: 06/07/2025 11:56 ---
I svijest nestaje sa smrću. Malo o tome razmisli.
ovo nije tacno, i nauka te opovrgava.....
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1139 Re: Istina o Bogu

Post by Truba »

Na hrvatskom se kaze Pavao
Sluzbena Biblija za raspravu u FBIH je na hrvatskom

Zasto slijedimo isusa

https://www.facebook.com/share/r/1EaWqDLgu4/
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1140 Re: Istina o Bogu

Post by Truba »

Djeca Božja po Duhu
Svi koje vodi Duh Božji sinovi su Božji. 15 Ta ne primiste duh robovanja da se opet bojite, nego primiste Duha posinstva u kojem kličemo: »Abba! Oče!« 16 Sam Duh susvjedok je s našim duhom da smo djeca Božja; 17 ako pak djeca, onda i baštinici, baštinici Božji, a subaštinici Kristovi, kada doista s njime zajedno trpimo, da se zajedno s njime i proslavimo.
18 Određeni za slavuSmatram, uistinu: sve patnje sadašnjega vremena nisu ništa prema budućoj slavi koja se ima očitovati u nama. 19 Doista, stvorenje sa svom žudnjom iščekuje ovo objavljenje sinova Božjih: 20 stvorenje je uistinu podvrgnuto ispraznosti – ne po svojoj volji, nego zbog onoga koji ga podvrgnu – ali u nadi.

Morao sam pogledat ovaj odjeljak
Nepoznavanje katolicke terminologije vodi u pogresno tumacenje...
Da svi smo djeca Bozja
Nema efekta na to sto je jedan Sin Bozji
Zehran82

#1141 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

broj dva wrote: 06/07/2025 17:06 ---
Svijest je produkt biološkog mozga
Nije, nego je svijest konektovana za dusu, a mozak je samo nesto na sta se dusa prikljuci, kao reciever...ili bolje primjer, internet je kao svijest, a kompijuter je samo reciever , gdje se internet manifestuje, pa kad slupas racunar, internet i dalje postoji m ti si samo pokvario ono sto internet ocitava, tako isto kad se mozak pokvari onda se slabo emituje svijest.
broj dva

#1142 Re: Istina o Bogu

Post by broj dva »

Zehran82 wrote: 06/07/2025 22:29
Nije, nego je svijest konektovana za dusu, a mozak je samo nesto na sta se dusa prikljuci, kao reciever...ili bolje primjer, internet je kao svijest, a kompijuter je samo reciever , gdje se internet manifestuje, pa kad slupas racunar, internet i dalje postoji m ti si samo pokvario ono sto internet ocitava, tako isto kad se mozak pokvari onda se slabo emituje svijest.
"Duša" je kao jednorog, postoji kao koncept ali ne kao ono na šta koncept referira. Ne možeš tek tako prihvatiti postojanje nečeg nedokazanog te potom taj neobjašnjeni nedokazani koncept koristiti da ni objašnjavao nešto drugo, u ovom primjeru svijest.
Zehran82

#1143 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

broj dva wrote: 06/07/2025 23:18 ---
"Duša" je kao jednorog, postoji kao koncept ali ne kao ono na šta koncept referira. Ne možeš tek tako prihvatiti postojanje nečeg nedokazanog te potom taj neobjašnjeni nedokazani koncept koristiti da ni objašnjavao nešto drugo, u ovom primjeru svijest.
nije tacno, dusa se moze dokazati medicinski.
Dozer

#1144 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 06/07/2025 21:38
a sta profesor ima od toga da testira studente?
Postajes naporan s ovim poredjenjem s profesorima i studentima.....
Ali, kad vec pitas, profesor ima platu, za pocetak. Zatim idu razni ljudski aspekti licnosti i ponasanja, kao sto su ego, prestiz, potreba za postovanjem, itd..

U poredjenju s tim, sta svemocni i sveznajuci bog, koji je ionako svakome od nas unaprijed odredio sudbinu, ima od naseg testiranja?
Mi smo usli u ugovor sa Bogom da budemo testirani.....Bog nema nikakvu licnu korist od naseg testiranja, testira nas radi nas a ne radi sebe.
Mozda si ti usao u taj imaginarni dogovor s isto tako imaginarnim bogom, ja vala nisam.
Last edited by Dozer on 07/07/2025 00:31, edited 1 time in total.
Dozer

#1145 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 06/07/2025 23:21
broj dva wrote: 06/07/2025 23:18 ---
nije tacno, dusa se moze dokazati medicinski.
Hajdeee.... :pisnuo:

Daj nam pojasni kako se dusa dokazuje medicinski..... :skoljka:
Zehran82

#1146 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 07/07/2025 00:27 ---

tebe ne interesuju dokazi.
Dozer

#1147 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 06/07/2025 22:29
Smrle, opet si se poceo gubiti u nebulozama ....
I nije "kompijuter", nego kompjuter.
Sta je CPU ? :D

Btw, i internet postoji zahvaljujuci racunarima i pratecom mreznom opremom koja, kao i tvoj PC, ima CPU, MB, RAM, itd. (ovo itd nije kompIjuterska komponenta).
Last edited by Dozer on 07/07/2025 00:37, edited 1 time in total.
Dozer

#1148 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 07/07/2025 00:29

Ovi tvoji na nivou djecijeg vrtica bas i ne. Ali je zabavno citati za kakve je sve konstrukcije sposoban ljudski um opterecen religijom..
Zehran82

#1149 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 07/07/2025 00:33

Ovi tvoji na nivou djecijeg vrtica bas i ne. Ali je zabavno citati za kakve je sve konstrukcije sposoban ljudski um opterecen religijom..
mozes ti to omalovazavati ali ti nisi u stanju argumentovano osporiti to.
Dozer

#1150 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 07/07/2025 00:34
Dozer wrote: 07/07/2025 00:33

mozes ti to omalovazavati ali ti nisi u stanju argumentovano osporiti to.
Sta da osporim kad nista nisi ni rekao....? Kako medicina dokazuje dusu?
I, zalosno je da ni nakon ovoliko godina nisi naucio sta je dokaz, sta argument.....
Post Reply