Ukrajina
- AliceInChains
#218176 Re: Ukrajina
Znaš čitati sa razumjevanjem??
- AliceInChains
#218178 Re: Ukrajina
Ništa ne brini. Rusi polako ali sigurno kroče pravac zapad, dok se na drugoj strani daje prioritet oružanoj odbrani Gaze od civila.
-
zigzag
#218179 Re: Ukrajina
Hoće li dogodine odmaknuti iz vidokruga Donjecka.
- AliceInChains
#218180 Re: Ukrajina
Kako stvari stoje to je samo pitanje vremena. Nego će valjda nova sjeverna zavjesa u odbrani protiv Rusa biti prije izgrađena 
-
BiBi911
#218181 Re: Ukrajina
Vatnik Metar placa sa 100 zivota, nestace i ludih rusaAliceInChains wrote: ↑04/07/2025 18:49 Ništa ne brini. Rusi polako ali sigurno kroče pravac zapad, dok se na drugoj strani daje prioritet oružanoj odbrani Gaze od civila.
a izrael ce to sam zavrsit
- skrbavi-admin
#218182 Re: Ukrajina
sam sigurno ne zavrsava protiv hudnjaka iz koncentracionog logora - pomaze im i tvoja hohstaplerska nazi vlada.BiBi911 wrote: ↑04/07/2025 19:11Vatnik Metar placa sa 100 zivota, nestace i ludih rusaAliceInChains wrote: ↑04/07/2025 18:49 Ništa ne brini. Rusi polako ali sigurno kroče pravac zapad, dok se na drugoj strani daje prioritet oružanoj odbrani Gaze od civila.
- AliceInChains
#218183 Re: Ukrajina
Bas se prenijelo da je neki plaćenik od preko bare juce ili danas izrafalao po civilima čekajući u redu za hranu. Tako da ni to ne znaju sami savladatiBiBi911 wrote: ↑04/07/2025 19:11Vatnik Metar placa sa 100 zivota, nestace i ludih rusaAliceInChains wrote: ↑04/07/2025 18:49 Ništa ne brini. Rusi polako ali sigurno kroče pravac zapad, dok se na drugoj strani daje prioritet oružanoj odbrani Gaze od civila.
-
zigzag
#218184 Re: Ukrajina
Kako život inače? Ima li planova za vikend. Pusti tabirenje svjecke politike.
- AliceInChains
#218185 Re: Ukrajina
Ma fala, sve isplanirano. Nego mi šega za početak vikenda dati doprinos na najdemokratskijoj temi foruma
…..samo ponekad žulja firewall četvero redovnih trabanata
…..samo ponekad žulja firewall četvero redovnih trabanata
-
zigzag
#218186 Re: Ukrajina
Ko slavensko bratstvo, sve puca od demokratije.
- AliceInChains
-
zigzag
#218188 Re: Ukrajina
Ali realno, ukupan gubitak života u sukobu će biti bar dva miliona ljudi.
Ja to nikad neću shvatiti zato što sam stvarno mislio da se Rusija izdigla na veći civilizacijaki nivo. Ok je braniti geostratešku poziciju koju nekakvi dugini i kratkini imaju u glavi ali preveliki je trošak.
Ja to nikad neću shvatiti zato što sam stvarno mislio da se Rusija izdigla na veći civilizacijaki nivo. Ok je braniti geostratešku poziciju koju nekakvi dugini i kratkini imaju u glavi ali preveliki je trošak.
-
BiBi911
#218189 Re: Ukrajina
Niti su kada bili na tom putu da se podignu niti ce kada bit. Jednostavno ti ljudi nisu ljudi(isti su kao servi, turci, arapi) nadam se da ce im Zelenski doci glave cak i onaj plan kine da ih sve xxxx zvuci sve realnije.zigzag wrote: ↑04/07/2025 20:14 Ali realno, ukupan gubitak života u sukobu će biti bar dva miliona ljudi.
-
zigzag
#218190 Re: Ukrajina
Ne bih ja taj rasizam širio. ( ti malo na sebi moraš poraditi)
Svako poboljšanje životnog standarda je korak za drugačije razmišljanje o vrijednosti vlastitog života. I rusi su, kao.i ostatak planete, u zadnjih 30 godina imali enorman napredak u životnom standardu i komforu.
Svako ima mobitel i svako vidi koprcanje vojnika na livadi. Možda predmetni rus ima i potežak život ali opet je bolji nego skončati ko pseto u nigdjezemskoj.
Svako poboljšanje životnog standarda je korak za drugačije razmišljanje o vrijednosti vlastitog života. I rusi su, kao.i ostatak planete, u zadnjih 30 godina imali enorman napredak u životnom standardu i komforu.
Svako ima mobitel i svako vidi koprcanje vojnika na livadi. Možda predmetni rus ima i potežak život ali opet je bolji nego skončati ko pseto u nigdjezemskoj.
- AliceInChains
#218191 Re: Ukrajina
Jašta prevelik. Bolestan gubitak.
Jedino objašnjenje koje ja imam uvezi tolikog nivoa tolerancije, i mislim da nisam daleko od istine, je zato što su za vrijeme Jelcinjove ili postsovjetske ere također ozbiljno ispaštali i u siromašnom miru i više života izgubili. Kao kolektiv su tada toliko srozali da im se ovo stanje i borba za od zapada samostalni status izgleda čini mnogo isplativija nego da im se desi opet slična ili gora sudbina.
Za prosječnog Evropljana neshvatljivo pošto nikad nije doživo taj nivo poniženja, patnje i kolapsa države i državnih struktura.
Jedino objašnjenje koje ja imam uvezi tolikog nivoa tolerancije, i mislim da nisam daleko od istine, je zato što su za vrijeme Jelcinjove ili postsovjetske ere također ozbiljno ispaštali i u siromašnom miru i više života izgubili. Kao kolektiv su tada toliko srozali da im se ovo stanje i borba za od zapada samostalni status izgleda čini mnogo isplativija nego da im se desi opet slična ili gora sudbina.
Za prosječnog Evropljana neshvatljivo pošto nikad nije doživo taj nivo poniženja, patnje i kolapsa države i državnih struktura.
- Danguba
#218192 Re: Ukrajina
Nije mu islo po planu sa Putinom pa da bi ga uplasio najavio razgovor sa Zelenskim.Crvene_brigade wrote: ↑04/07/2025 09:11 Trump: Jako sam razočaran Putinom. Danas ću razgovarati sa predsjednikom Zelenskim
Putin je odmah granatirao i raketirao Ukrajinske gradove kao srednji prst Trampu.
Cirkus je na drugoj strani a ovdje ginu neduzni ljudi.
Hajmo realno, cime prisiliti Putina da izadje iz Ukrajine?
Ko ce zivjeti na tim trenutno okupiranim teritorijama i da se oslobode?
Amerika svjesno balansira i slabi Ukrajinsku odbrambenu moc i isareti im da se pomire sa gubitkom okupirane teritorije.
Rusi ce sve uraditi da bar ovo zadrze.
Je li vrijeme da se Ukrajinci pogledaju u ogledalo i kazu ''bolno jeste ali nikada vise ne mozemo imati kontrolu nad tim teritorijama ali hajmo bar da sacuvamo koji mladi zivot''.
Za par godina svi ce zaboraviti da je ta teritorija na silu oduzeta jer ce se integrisati u Rusiju sa vecinskim ruskim gradjanima.
Ako je borba za plemenite metale onda je nebo granica da ginu tudja djeca za tudje bogatstvo.
- Point.
#218193 Re: Ukrajina
Predaja nije opcija.Danguba wrote: ↑04/07/2025 21:03Nije mu islo po planu sa Putinom pa da bi ga uplasio najavio razgovor sa Zelenskim.Crvene_brigade wrote: ↑04/07/2025 09:11 Trump: Jako sam razočaran Putinom. Danas ću razgovarati sa predsjednikom Zelenskim
Putin je odmah granatirao i raketirao Ukrajinske gradove kao srednji prst Trampu.
Cirkus je na drugoj strani a ovdje ginu neduzni ljudi.
Hajmo realno, cime prisiliti Putina da izadje iz Ukrajine?
Ko ce zivjeti na tim trenutno okupiranim teritorijama i da se oslobode?
Amerika svjesno balansira i slabi Ukrajinsku odbrambenu moc i isareti im da se pomire sa gubitkom okupirane teritorije.
Rusi ce sve uraditi da bar ovo zadrze.
Je li vrijeme da se Ukrajinci pogledaju u ogledalo i kazu ''bolno jeste ali nikada vise ne mozemo imati kontrolu nad tim teritorijama ali hajmo bar da sacuvamo koji mladi zivot''.
Za par godina svi ce zaboraviti da je ta teritorija na silu oduzeta jer ce se integrisati u Rusiju sa vecinskim ruskim gradjanima.
Ako je borba za plemenite metale onda je nebo granica da ginu tudja djeca za tudje bogatstvo.
Fazon je da Putin smatra da su ukrajinci zapravo rusi i neće se zadovoljiti dok ne postave svoga čovjeka u Kijevu.
Daj aždaji prst, uzeće ti ruku.
-
zigzag
#218194 Re: Ukrajina
Neko ko nema blage veze o holomodoru , i ko samo zna za istoriju od 2010. moze "crtati neke nove karte".
@teta alisa, daj mi ovo objasni.
Na koji gubitke se misliJedino objašnjenje koje ja imam uvezi tolikog nivoa tolerancije, i mislim da nisam daleko od istine, je zato što su za vrijeme Jelcinjove ili postsovjetske ere također ozbiljno ispaštali i u siromašnom miru i više života izgubili
- Point.
#218195 Re: Ukrajina
Tačno znam sa kad rusi ovladaju nekom livadom u Ukrajini a još je vikend nastupio, da će se Alisa javiti.
- AliceInChains
#218196 Re: Ukrajina
Pa pogledaj im statistike i sve će ti biti jasno, uglavnom one uvezi Mortaliteta naspram nataliteta. Prosječna starost im naglo pala u kratkom periodu od 8-10 godina. Masovno su pomrli već u pedesetim.zigzag wrote: ↑04/07/2025 21:16 Neko ko nema blage veze o holomodoru , i ko samo zna za istoriju od 2010. moze "crtati neke nove karte".
Na koji gubitke se misliJedino objašnjenje koje ja imam uvezi tolikog nivoa tolerancije, i mislim da nisam daleko od istine, je zato što su za vrijeme Jelcinjove ili postsovjetske ere također ozbiljno ispaštali i u siromašnom miru i više života izgubili
Dan danas se drži fora po Evropi kako se tuču vodkom, iako se to naglo promjenilo.
I otkad se stanje promjenilo nije teško razlučiti. Onog trenutka kad se zapad okrenuo protiv njih. Sječaš li se još zbog čega?
Last edited by AliceInChains on 04/07/2025 21:33, edited 1 time in total.
-
BiBi911
- AliceInChains
#218198 Re: Ukrajina
Nemoj tako Tačko. Da je to razlog, visio bi već sedmicama mnooogo redovnije na ovoj najdemokratskijoj temi 
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#218199 Re: Ukrajina
Nizozemski inženjeri stvorili su tihi ATV (*Hame: "ATV" je skraćenica za vozilo namijenjeno za svaki teren).
Zaboravite tenkove. Zaboravite Bradleyje. Ukrajina je upravo postala prvi strani kupac Erminea, modularnog, hibridno-električnog terenskog vozila koje je u Nizozemskoj izgradila tvrtka Rheinmetall Defense Nederland. I to bi moglo biti najpametnije vojno vozilo o kojem niko ne govori.
U ovom videu objašnjavam zašto je ova mala zvijer od buggyja, dijelom Tesla, dijelom quad, dijelom švicarski nožić s bojišta, više od taktičke isporuke. To je strateški signal. Tihi, modularni, opcionalno bespilotni i dovoljno robustan za blatne ratne zone s dronovima kojima se Ukrajina svakodnevno kreće, Ermine je dizajniran za vrstu ratovanja koju NATO doktrina još uvijek nije sustigla.
Ugovor je potpisan 25.6.2025. na NATO-ovom Industrijskom samitu, u okviru Radne skupine za podršku Ukrajini. Ali ovo nije samo NATO-ova gesta. Sam ukrajinski ministar odbrane bio je tamo. Ovo je isporuka najsavremenije opreme usmjerena na prvu crtu, namijenjena funkcioniranju pod stalnim granatiranjem, rojevima dronova i ometanjem GPS-a.
U ovoj epizodi obrađujem:
Što je hermelin?
• Dizel-električni hibridni pogonski sklop s tihom mobilnošću od 50–100 km
• Konfiguracije 4x4 i 6x6 s opcijskom bespilotnom kontrolom
• Nosivost do 1 tone: zamislite medicinsku evakuaciju, municiju, senzore ili stanice za punjenje dronova
• Zajednička bazna platforma u različitim formatima = brži popravci, manje glavobolja
• Ugrađeno mobilno središte za punjenje bespilotnih letjelica ili podršku zapovjednim mjestima
Zašto je Ukrajini to potrebno upravo sada
• Trenutno bojište: blato, mine, dronovi koji lutaju i jedrilice
• Tradicionalna logistička vozila = čelični lijesovi
• Ukrajinska medicinska evakuacija je pod stalnom prijetnjom FPV dronova
• Ovo je platforma izgrađena za Zlatnih 8 minuta, a ne za Zlatni sat
Specifikacije koje su važne
• 30 kW elektromotori po osovini
• Tiho praćenje i autonomna navigacija po tačkama
• Mogućnost prenamjene na terenu iz rada s posadom u rad bez posade
• Može se prevoziti zrakoplovom, 4 Ermina po CH-47 Chinook
• Nije oklopljen, ali je preživljiv zahvaljujući agilnosti, mal je i brz
Ovo vozilo nije trik. To je odgovor na brutalnu stvarnost. Modularnost je važnija od mase. Agilnost je važnija od oklopa. Elektricitet je važniji od buke motora.
I koristi ga jedina vojska na svijetu koja nema drugog izbora nego se prilagoditi brže od bilo koga drugog, a to je Ukrajina.
*Mnogo toga ovdje mi nije jasno
-
BiBi911
#218200 Re: Ukrajina
E decki maloprije na radio kazu u Ukraini se testira neki Fuelcell dron(hidrogen) neka spanska firma. 7h snima imal ko info sta radi i kako? Ne razumih dobro to je nesto kao swarm comander moze 10+letjelica upravljat.