Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Regres nije obaveza. Nisam pravnik, ali ako ni u KU ne pise "Obavezuje se da ce isplatiti", onda ni ne mora. Kao sto ne mora 30.06 jer ne pise do, vec pise u pravilu.
Kao i oni subvencionci stanova, hoce 12k, a pisalo do 12.000KM. Jebi ga svako cita pravo kako njemu odgovara
cable_stayed_bridge wrote: ↑04/07/2025 15:04
Da li ovo zaduzenje ide na pokrivanje plata, regresa i sl, ili ide na projekte koje ne mogu isfinansirati sa postojecim budzetom. Ili opet racunaju da ce im sindikati ici sa protestima pa da im udovolje pred izbornu godinu
50 miliona KM za projekte, 40 miliona KM za akumulirani deficit iz prosle 2 god
gdje piše da je obaveza isplatiti regres do 30.06.? GO u tekućoj godini možeš koristiti i od 01.01. te godine.
Ti kao pravnik bi trebao znati ove stvari. Evo iz prvog KU koji mi je naletio za srednje obrazovanje. Ne znam kako uopće možete pokušavati odbraniti ovaku nesposobnost vlade. Vala da mi je ćaća rođeni. Sad poznajući tebe ti ćeš se ufatiti ovoga regres se,u pravilu, isplaćuje do 30.6 ..vrtiti do besvijesti.
Problem je kad se nepravnici uhvate nečega I umanjuju značaj "samo jedne rijeci" nema veze sto ona mijenja smisao.
Ovo nije stvar lijepog izražavanja, nego cinjenica da ne postoji obaveza. A ti si spomenuo tužbe. Pa te opet pitam ko ce to tužiti i dobiti? Gdje je obaveza?
Sličnim KU su bila određena povećanja plata po osnovu inflacije i troškova života, ranije nezakonitim umanjenim TO i regresom, pa su pucale tužbe i ljudi su dobijali tužbe. Tvoja logika je da ne treba isplatiti jer tu nije precizno navedeno, jel? Meni je sve kristalno jasno da se treba isplatiti do 30.6 i tačka.
last mohicans wrote: ↑04/07/2025 16:06
Sličnim KU su bila određena povećanja plata po osnovu inflacije i troškova života, ranije nezakonitim umanjenim TO i regresom, pa su pucale tužbe i ljudi su dobijali tužbe. Tvoja logika je da ne treba isplatiti jer tu nije precizno navedeno, jel? Meni je sve kristalno jasno da se treba isplatiti do 30.6 i tačka.
Drago mi je zbog tebe sto ti je jasno, ali kad je to cista situacija onda gdje su tužbe? To je cista zarada advokatima za sastav tužbe i par ročišta.
Bezveze se upinjes oko gluposti. Regres će biti uplaćen, a ako imas kojeg jarana advokata preporuči im laku zaradu.
Drago mi je zbog tebe sto ti je jasno, ali kad je to cista situacija onda gdje su tužbe? To je cista zarada advokatima za sastav tužbe i par ročišta.
Bezveze se upinjes oko gluposti. Regres će biti uplaćen, a ako imas kojeg jarana advokata preporuči im laku zaradu.
Muamer Bandic?
Moguće, ovaj kolektivni kojeg mohikanac povlači je svakako iz njegove oblasti, kad je bio sekretar prigradske škole.
Muamer Bandic?
Moguće, ovaj kolektivni kojeg mohikanac povlači je svakako iz njegove oblasti, kad je bio sekretar prigradske škole.
Dobra ideja, treba ljudima reći. Samo, od oktobra 2026 će se pitati Bandići, Efendići i sl, nažalost. Samo se tad nećete kleberiti sa ovim usiijenim smajlijima. Budzet je u većem kolapsu nego sto to vi želite priznati ili prije biti svjesni. Živi bili pa vidjeli.
Ako sam dobro razumio, radnik koji ispuni uslove ima pravo na regres, koji se u pravilu isplaćuje do 30.6.t.g., ali se i ne mora do tada isplatiti jer ne piše obavezno već u pravilu?
Tužiti pojedinačno se ne isplati jer je pokretanje tužbe veće od regresa. Jedino kolektivna tuzba
Doduše, u citiranom članu samo piše da će radniku biti isplaćen regres do 30.6. ali nije izričito napisano da se mora isplatiti niti je precizirano ko će mu ga isplatiti...
Last edited by duh_sa_sjekirom on 04/07/2025 20:41, edited 1 time in total.
Dobra ideja, treba ljudima reći. Samo, od oktobra 2026 će se pitati Bandići, Efendići i sl, nažalost. Samo se tad nećete kleberiti sa ovim usiijenim smajlijima. Budzet je u većem kolapsu nego sto to vi želite priznati ili prije biti svjesni. Živi bili pa vidjeli.
Bandići i Efendići vele da para ima samo se troše na luksuz. pa eto, nemamo se zbog čega sekirati.
dječak sa šibicama wrote: ↑04/07/2025 20:33
Ovaj Uk je stvarno retard svoje vrste, nevjerovatna sposobnost trojke da pronadju najvece idiote za fotelje.
Ja sam mislio da ovaj Ćuk samo glupo i ružno izgleda...
"Ima pravo" znači da mora dobiti ako ispuni uslove. I za plate se piše "ima pravo" pa to ne znači da nije obavezno.
"U pravilu" znači da nije pod obavezno da bude do 30.06. ali bi trebalo biti prije korištenja godišnjeg odmora, a pošto se ide kolektivno na GO 01.07, u praksi to znači da treba biti plaćeno do 30.06.
duh_sa_sjekirom wrote: ↑04/07/2025 20:29
Doduše, u citiranom članu samo piše da će radniku biti isplaćen regres do 30.6. ali nije izričito napisano da se mora isplatiti niti je precizirano ko će mu ga isplatiti...
Ne piše u tom, ali piše u ranijem članu da plate i druge naknade obezbjeđuje KS tj. osnivač.
Eno Kalamujić kuka kako je pad prihoda u budžet KS evidentan...
A neki se nadaju regresu...
Treba stegnuti kaiš, teška vremena dolaze. Svi se trebaju ponečega odreći-regresa, dijela plaće, toplog obroka...
svejedno sve sto pise u ugovorima moraju isplatiti
da ne bi bilo kao s grasom pise jedno daju manje
onda se nakupi za 15 godina da ljudi dobivaju 90000 na sudu
bolje prije isplatiti nego kasnije s kamatama
i profesorima godinama nisu prethodne vlade placale pa odjedmo im sada daju po 10000 nekima i 40000