INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

HelaS

#25676 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by HelaS »

banjaluka078 wrote: 04/07/2025 10:16
HelaS wrote: 04/07/2025 09:25
Ne dolazi nama roba druge ili treće klase, lošijeg kvaliteta, zato što je neko takvu šalje, već je takvu neko naručuje iz BiH. Neko ko odlučuje u ime kupaca i neko ko misli da u BiH nema kupovne moći da savlada visoke cijene bolje kvalitetnih proizvoda.

Drugarica radila u Stradivarijusu u BL. Kaže da su im za sniženja dovozili robu koju povlače iz Španije, na čijim etiketama piše "made in EU", dok je na njihovoj robi nabavljenoj za BiH pisalo Bangladeš.
Ako joj šef nije odobrio takvu transakciju, ne bi ni bila upućena u BiH. Šefovi na terenu zu osobe koje brinu o prometu, a logistiku rade uprave. Ovo je neko pravilo, ali.... misliš da bi Šef Stradivarijusa imao hrabrosti da prigovori ideji ili inicijativi da mu se pošalje tamo neprodana roba, pa da ugroozi radno mjesto :-)
last mohicans

#25677 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by last mohicans »

Ne dolazi nama roba druge ili treće klase, lošijeg kvaliteta, zato što je neko takvu šalje, već je takvu neko naručuje iz BiH. Neko ko odlučuje u ime kupaca i neko ko misli da u BiH nema kupovne moći da savlada visoke cijene bolje kvalitetnih proizvoda.

Drugarica radila u Stradivarijusu u BL. Kaže da su im za sniženja dovozili robu koju povlače iz Španije, na čijim etiketama piše "made in EU", dok je na njihovoj robi nabavljenoj za BiH pisalo Bangladeš.
Sve je to smeće, upravo se vratio iz Španije. Sve isti kvalitet. Prije si u Primarku mogao naći dobrih stvari, sad samo smeće i sintetika poput Bershke, HM,CA i sl.markih. Jedino sto sam u Pepcu primjetio malo bolji kvalitet. Uzeo običnu bijelu majicu za 4 eura.
Naslovnica

#25678 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Naslovnica »

Domaci izdajnik wrote: 04/07/2025 09:48 Beograd ima skoro 2 miliona ljudi i regonalna metropola je u svakom pogledu.

Kada sam onomad ušao u C&A u TC Ušće nakon DE šokirao se cijenama :shock: izašao vani da vidim da se nisam zajebo pa ušao u T. Hilfiger ili Lacoste :? Kako je to logično u tolikom gradu? A BTW poguglajte šta se desilo sa C&A u Srbiji i što je otišao iz nje ;-)
Prodavali krivotvorenu C&A robu pod originale.
:lol: :lol: :lol:

Umenemi hanuma kupuje nam samo BOA Arilje, kune se u njih.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#25679 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Domaci izdajnik »

Prodavali krivotvorenu robu, a cijene bile preko dva puta veće nego u EU :run:
Trappist

#25680 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Trappist »

Domaci izdajnik wrote: 04/07/2025 10:32 Prodavali krivotvorenu robu, a cijene bile preko dva puta veće nego u EU :run:
pa idealni biznis model za nas narod, da se obrnu pare odmah isti dan nakon ulaganja :bih:
Domaci izdajnik

#25681 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Pa naravno, ali po nekima ovdje sve je to isti kvalitet kao u uređenim zemljama EU. Aham jašta je... :oops:
kabal1337

#25682 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by kabal1337 »

last mohicans wrote: 04/07/2025 10:20

Sve je to smeće, upravo se vratio iz Španije. Sve isti kvalitet. Prije si u Primarku mogao naći dobrih stvari, sad samo smeće i sintetika poput Bershke, HM,CA i sl.markih. Jedino sto sam u Pepcu primjetio malo bolji kvalitet. Uzeo običnu bijelu majicu za 4 eura.
danas se ljudi takmice da nose sintetiku, samo pogledaj obucu
Domaci izdajnik

#25683 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Kupio ja tako jednom neku ekološki osviještenu majicu, stvarno je dobro izgledala, ali nakon sat vremena nošenja ja se usmrdim ko pokisla džukela :shock: Sastav 60% reciklirani poliester najsitnijim mogućim slovima :mrgreen:

Manje bi se usmrdio u kineskoj bofl majici od 3 KM :oops:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#25684 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Made in EU je Made in Bulgaria ili Romania.
Ili je siveno u Bangladesu a u EU prisivan rajfeslus da se stekne pravo na Made in EU etiketu.
HelaS

#25685 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by HelaS »

_BataZiv_0809 wrote: 04/07/2025 10:39

Ili je siveno u Bangladesu a u EU prisivan rajfeslus da se stekne pravo na Made in EU etiketu.
Poprilično je rigorozan nadzor nad takvim poslovima. Međutim, ako su lohn poslovi, ako je tkanina proizvedena u EU, ako je krojena u EU, konac iz EU, a Vijetnam samo provukao tkaninu kroz mašinu, onda je i porijeklo robe EU. Kontrola šivenja je od EU kontrolora.
Hakiz

#25686 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

Mea_parvitas wrote: 04/07/2025 09:34 Zato sto taj u Grazu proda 100 jakni mjesecno, a ovaj u BL 5 komada.Ovdje nema prolaza za bolju robu, samo smece
Možda bi i ovaj u BL prodao 100 komada kada bi cijena po komadu bila kao u Grazu?

Imaš za isti proizvod u gradu A cijenu od 50 KM, u gradu B cijenu od 100 KM, onda se ovaj u gradu B pravda da mora imati tu cijenu jer prodaje manje nego onaj u gradu A. Da li je ovaj u gradu B uopšte pokušao prodavati po cijeni koja je u gradu A ili je odmah stavio svoju cijenu pa ko se prevari?

Ovdje će to možda biti riješeno jedino ulaskom u EU, pa kada proizvod budem mogao kupiti bilo gdje u EU, plaćajući transport mnogo manje nego što je sada i bez carine. Tak tada će naši trgovci morati paziti i na cijene i na kvalitet robe koju prodaju.

Ovako, moraš platiti skup transport, na carini te maltretiraju da ti je u paketu ili previše stvar ipa nje to lično, to je za komercijalno ili da ti je proizvod koji si kupio "profesionalni" pa ti traže registrovanu djelatnost, ako ti se smilju, onda ti skup transport toliko poskupi da upadneš u obavezu plaćanja carine PDV-a itd.

Samo ulaskom u EU će se to riješiti. Tada će nam i cijene biti niže (neću kupiti u BL po 100 KM, kupit ću u Grazu po 50, na to dodati transport 20, dakle 70, opet je niže nego 100 pa će ovaj u BL morati prodavati po 70 najviše), izbor veći itd.

Transport je smrt. Već sam pisao neke primjere:

Proizvod koji košta 135 eura, transport za Hrvatsku je 22 Eura. Transport za BiH je 175 eura :shock: A onda na to carina i PDV. Pa Hrvata taj proizvod košta 160 eura, mene u BiH košta 400 eura :lol:

Drugi primjer je da proizvod koji prodavnica šalje u Hrvatsku neće da pošalje u BiH jer se za BiH taj proizvod tretira kao "opasan" i naprosto nema slanja.

Jedino ulazak u EU može nam popraviti tu situaciju. Do tada, trpjeti.
banjaluka078
Moderator

#25687 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by banjaluka078 »

_BataZiv_0809 wrote: 04/07/2025 10:39
Ne znam kako sad to ide u šivanju za EU kupca, kakva je kontrola kvaliteta proizvoda ili te cake sa završnim prišivanjem etike.

Mama je radila u tvornici obuće, šili su za Salamander. Kaže, dođe Švabo, uzme neku cipelu s trake, šubler, mjeri đon, šav i ako jedna nije ok, cijela serija se vraća, šije se ponovo. Sumnjam da sad neko radi takve provjere.
Domaci izdajnik

#25688 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Hakiz wrote: 04/07/2025 10:52 Proizvod koji košta 135 eura, transport za Hrvatsku je 22 Eura. Transport za BiH je 175 eura A onda na to carina i PDV. Pa Hrvata taj proizvod košta 160 eura, mene u BiH košta 400 eura
Koliko sam ja upućen, mi nemamo carina sa EU jer smo u CEFTA. Ako nije riječ o akciznoj robi, radi se o čistoj pohlepi. Pošto pričamo o velikim količinama robe, razlika u cijeni kada se uračuna skuplji transport bi trebala biti u vr' glave 10% a ne 200-300%

Dove Men gel za tuširanje u DE je 1.80 eura u BL je 10 KM :-) Eno ga u BiMgu sletio na 4.5 KM :mrgreen: kako sad može kada ne ide prodaja i kupi prašinu na rafama :?
Last edited by Domaci izdajnik on 04/07/2025 11:01, edited 1 time in total.
Dino79

#25689 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Dino79 »

Voda 38 % :izet: :izet: :izet:

https://www.klix.ba/vijesti/bih/vlasnic ... /250703075

Sta me briga za Bjelasnicu kao da nam bude lakse da primimo ovo povecanje jer su kao i njima digli cijenu vise nego nama.
ljubijankic

#25690 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by ljubijankic »

Zamisli apartmani koje iznajmljujes ili u kojima boravis 10 dana godisnje ne spada u domaćinstvo. Pa strasno
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#25691 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Recimo licno volim dzempere od jedne poznate marke, nebitno koje, ali sam voljan kupiti jedan takav umjesto da kupim 3x u Zari.

Imam primjerak kupljen u Holandiji, Italiji, jedan je stigao iz Amerike, jedan iz Designer outleta u ZG i jedan za koji znam da je kupljen kod nas (rodjendanski poklon pa sam isao mijenjati zbog velicine). Radi se o istom modelu dzempera

Apsolutno svi Made in China i apsolutno svi identicni do u detalj (izuzuev boja).
Javier Pena

#25692 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Javier Pena »

Hakiz wrote: 04/07/2025 10:52
Mea_parvitas wrote: 04/07/2025 09:34 Zato sto taj u Grazu proda 100 jakni mjesecno, a ovaj u BL 5 komada.Ovdje nema prolaza za bolju robu, samo smece
Možda bi i ovaj u BL prodao 100 komada kada bi cijena po komadu bila kao u Grazu?

Imaš za isti proizvod u gradu A cijenu od 50 KM, u gradu B cijenu od 100 KM, onda se ovaj u gradu B pravda da mora imati tu cijenu jer prodaje manje nego onaj u gradu A. Da li je ovaj u gradu B uopšte pokušao prodavati po cijeni koja je u gradu A ili je odmah stavio svoju cijenu pa ko se prevari?

Ovdje će to možda biti riješeno jedino ulaskom u EU, pa kada proizvod budem mogao kupiti bilo gdje u EU, plaćajući transport mnogo manje nego što je sada i bez carine. Tak tada će naši trgovci morati paziti i na cijene i na kvalitet robe koju prodaju.

Ovako, moraš platiti skup transport, na carini te maltretiraju da ti je u paketu ili previše stvar ipa nje to lično, to je za komercijalno ili da ti je proizvod koji si kupio "profesionalni" pa ti traže registrovanu djelatnost, ako ti se smilju, onda ti skup transport toliko poskupi da upadneš u obavezu plaćanja carine PDV-a itd.

Samo ulaskom u EU će se to riješiti. Tada će nam i cijene biti niže (neću kupiti u BL po 100 KM, kupit ću u Grazu po 50, na to dodati transport 20, dakle 70, opet je niže nego 100 pa će ovaj u BL morati prodavati po 70 najviše), izbor veći itd.

Transport je smrt. Već sam pisao neke primjere:

Proizvod koji košta 135 eura, transport za Hrvatsku je 22 Eura. Transport za BiH je 175 eura :shock: A onda na to carina i PDV. Pa Hrvata taj proizvod košta 160 eura, mene u BiH košta 400 eura :lol:

Drugi primjer je da proizvod koji prodavnica šalje u Hrvatsku neće da pošalje u BiH jer se za BiH taj proizvod tretira kao "opasan" i naprosto nema slanja.

Jedino ulazak u EU može nam popraviti tu situaciju. Do tada, trpjeti.
Ne konta dosta ljudi kako sve to funkcioniše, glavno je popljuvati i reći 'ovo je skupo'.
last mohicans

#25693 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by last mohicans »

Kad već o kvaliteti robnih marki trunimo, US Polo nema izvikanije marke. Osobito u Turskoj je to neopjevano smeće. Uzeo par majica i 2 košulje. Majice odmah dvije dobile misteriozne rupčage koje se i dalje šire, one tamnije boju promijenile, jedino se jedna košulja održala, druga promijenila boju nakon 6 mjeseci.
Naslovnica

#25694 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Naslovnica »

ljubijankic wrote: 04/07/2025 11:03 Zamisli apartmani koje iznajmljujes ili u kojima boravis 10 dana godisnje ne spada u domaćinstvo. Pa strasno
Pokušavam da skontam kakve veze ima cijena vode sa "koliko dana boraviš u svom apartmanu"?
Pod uslovom da ga ne izdaješ...
ljubijankic

#25695 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by ljubijankic »

Nautica ima najbolji omjer kvalitete i cijene, otezavajuca okolnost je sto se sve mora narucivati iz Amerike.
ljubijankic

#25696 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by ljubijankic »

Naslovnica wrote: 04/07/2025 11:41
ljubijankic wrote: 04/07/2025 11:03 Zamisli apartmani koje iznajmljujes ili u kojima boravis 10 dana godisnje ne spada u domaćinstvo. Pa strasno
Pokušavam da skontam kakve veze ima cijena vode sa "koliko dana boraviš u svom apartmanu"?
Aha, pa onda staviti svima istu cijenu, Hotel, fabrika, kuca, apartman, kakve ima veze ko se cim bavi. Kakve ima veze ima koliko boravis tu i sta radis dok si tu
Ironmen

#25697 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ironmen »

_BataZiv_0809 wrote: 04/07/2025 11:10 Recimo licno volim dzempere od jedne poznate marke, nebitno koje, ali sam voljan kupiti jedan takav umjesto da kupim 3x u Zari.

Imam primjerak kupljen u Holandiji, Italiji, jedan je stigao iz Amerike, jedan iz Designer outleta u ZG i jedan za koji znam da je kupljen kod nas (rodjendanski poklon pa sam isao mijenjati zbog velicine). Radi se o istom modelu dzempera

Apsolutno svi Made in China i apsolutno svi identicni do u detalj (izuzuev boja).
Jedan tvoj primjer i recimo da je to ok, evo ti moj primjer gdje su pampers pelene za bebu koje smo koristili bile drasticne kvalitete iz DE i nase kupljenje ovde u CM-u ili Bingu za 3 klase losija roba, kasnije sam u prici sa badzom koji je sofer i koji je iz Holandije dovlacio pampers za BH trziste saznao da zemlje treceg reda imaju posebnu tovarnu rampu i da dobijamo na Balkanu losiju robu od EU zemalja i sami mediji kao i KLIX su pisali o tome vise puta, zivimo u totalnom kapitalizmu i gdje god je moguce po zakonu praviti fus fus se i pravi pa bile to cak i velika brendirana imena.
Naslovnica

#25698 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Naslovnica »

ljubijankic wrote: 04/07/2025 11:44
Naslovnica wrote: 04/07/2025 11:41
Aha, pa onda staviti svima istu cijenu, Hotel, fabrika, kuca, apartman, kakve ima veze ko se cim bavi. Kakve ima veze ima koliko boravis tu i sta radis dok si tu
Ko kaže da svima treba staviti istu cijenu?
Hotel, fabrika, apartman (koji se iznajmljuje) su komercijalni potrošači i ide komercijalna cijena.
Zašto bih ja u stanu, kući, vikendici, apartmanu (od kojih se niti jedan ne koristi u komercijalne svrhe) imao istu cijenu kao i fabrika, hotelčina, bazen ili sl?
Hakiz

#25699 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

last mohicans wrote: 04/07/2025 11:39 Kad već o kvaliteti robnih marki trunimo, US Polo nema izvikanije marke. Osobito u Turskoj je to neopjevano smeće. Uzeo par majica i 2 košulje. Majice odmah dvije dobile misteriozne rupčage koje se i dalje šire, one tamnije boju promijenile, jedino se jedna košulja održala, druga promijenila boju nakon 6 mjeseci.
Meni se slično desilo sa Timberland.
Sanjarko

#25700 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Sanjarko »

Kupila mi sestra 5 eura majicu, ali platila 13 BAM.

Znači na etiketi je 5 eura stajala cijena, a ovdje 13 BAM.

30% marža. Sad znam imaju troškova ali baš za 30% ne znam.
Post Reply