Sam svoj majstor

Post Reply
Whatever[]

#2276 Re: Sam svoj majstor

Post by Whatever[] »

Pitanje za beton. Koja je minimalna količina koja se može naručiti i koja je cijena po m3? Sarajevo!
laik1981

#2277 Re: Sam svoj majstor

Post by laik1981 »

Je li ko pravio ili uspio gdje naci kakva unutrasnja sjenila ze krovni prozor. Nije veluxov, a nesto univerzalno izgleda ne postoji.
Hakiz

#2278 Re: Sam svoj majstor

Post by Hakiz »

laik1981 wrote: 03/07/2025 12:38 Je li ko pravio ili uspio gdje naci kakva unutrasnja sjenila ze krovni prozor. Nije veluxov, a nesto univerzalno izgleda ne postoji.
Žaluzine ne dolaze u obzir? To bi bilo najbrže rješenje i ne preskupo. A firme ih prave po dimezijama, pa će moći napraviti i za tvoj prozor.

Da se to i napraviti, ali...

Ili misliš na sjenilo koje ide u prozor, između stakala, između krila? Ovo ti niko "treći" neće raditi, samo firma čiji je prozor.
laik1981

#2279 Re: Sam svoj majstor

Post by laik1981 »

Hakiz wrote: 03/07/2025 12:55
laik1981 wrote: 03/07/2025 12:38 Je li ko pravio ili uspio gdje naci kakva unutrasnja sjenila ze krovni prozor. Nije veluxov, a nesto univerzalno izgleda ne postoji.
Žaluzine ne dolaze u obzir? To bi bilo najbrže rješenje i ne preskupo. A firme ih prave po dimezijama, pa će moći napraviti i za tvoj prozor.

Ili misliš na sjenilo koje ide u prozor, između stakala, između krila? Ovo ti niko "treći" neće raditi, samo firma čiji je prozor.
ma ja, zalozine svejedno. Vidim da taj materijal na koji mislim zovu plise. Onaj materijal kao harmonika. Samo me interesuje gdje se to moze uzeti kao reptomaterijal u Sarajevu. Ide unutra u okvir prozora. Jednostavno je to napraviti. Dva u profila sa strane da sluze kao vodilice za one zavrsne lajsne. Da se moze spustati i dizati u oba pravca.

Ne mogu naci adekvatnu sliku. Na ovaj fazon.
Image
Hakiz

#2280 Re: Sam svoj majstor

Post by Hakiz »

laik1981 wrote: 03/07/2025 13:57

ma ja, zalozine svejedno. Vidim da taj materijal na koji mislim zovu plise. Onaj materijal kao harmonika. Samo me interesuje gdje se to moze uzeti kao reptomaterijal u Sarajevu. Ide unutra u okvir prozora. Jednostavno je to napraviti. Dva u profila sa strane da sluze kao vodilice za one zavrsne lajsne. Da se moze spustati i dizati u oba pravca.

Image
Otiđi tamo gdje prave žaluzine i roletne. Sa njima dogovori. Mogu ti raditi po mjeri.

Kao repromaterijal gdje kupiti, ako u tim prodavnicama ne može, ne znam. Traži po internetu.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#2281 Re: Sam svoj majstor

Post by izvrsni direktor »

Image
U Jysk, ima svih mjera i boja. Ali nije repromaterijal vec gotov proizvod
holowey

#2282 Re: Sam svoj majstor

Post by holowey »

Image
ja sam koristio usluge firme iznad cobanije (cim skrenes u ejuba ademovica oni su sa lijeve strane nakon cca 30m), ne sjecam se kako se zove, bas za krovne prozore... oni su to reklamirali kao unutrasnje roletne, bila opcija total blackout i neka varijanta da se nista ne vidi ali da razlikujes kada je dan a kada noc... narucio ove druge, cca 180 po prozoru... dosli, uzeli mjere i nakon par dana dosli na montazu... super funkconisalo dok se nije pohabala koncana navlaka na pvc sajlama... sada na jednom prozoru se ne moze spustiti do kraja, na drugom kada se spusti do kraja ne moze da ostane u tom polozaju nego se opet narola... opet kontaktirao tu firmu, ne popravljau nego nude izradu novih roletni... tako da jos uvijek koristimo stare roletne :D
kuli1961

#2283 Re: Sam svoj majstor

Post by kuli1961 »

ivan98 wrote: 23/06/2025 19:09
kuli1961 wrote: 17/06/2025 12:50
xPaco1337 wrote: 17/06/2025 11:47 Prva aku busilica meni barem, imam par drugova sa onim kopijama od Makite ne mogu rupu izbusit pa reko da probam Ryobi izletila fina akcija u Proficentar 207KM i boreri i odvijaci su 70KM (htjeo sam isto ryobi i to jer nemam nikakav set sigurno se moze jeftinije nac). Ali mislim sama bušilica je đaba

Image
Čestitke na kupovini! Je li solo uredjaj ili dolazi sa baterijom i punjačem? Koji je obrtni momenat- izražen u Nm? Motor brushless ili kolektorski?
Da se i ja malo pohvalim- kupio sam polovnu ubodnu pilu Metabo STE 100 Quick (A/C, "klasika" šnjura") za stvarno džaba pare- 70 EUR, stra 3 godine, a radila je skoro ništa. Kupljena je u Austriji, stiže mi za koji dan.
https://www.metabo.com/com/en/tools/saw ... igsaw.html
Uskoro ću staviti u prodaju Einhell accu obodnu pilu solo. Mislim da je TE JS 18 Li solo, u garanciji je, nije izrezala ni 1 m reza, pa ako koga zanima, javite se.
Reci koliko trazis za einhell ubodnu?

Pošto si me neki dan pitao koliko tražim za Einhell accu ubodnu pilu, upravo sam oglasio prodaju.
Ako te zanima, pogledaj link:
https://olx.ba/artikal/69162831
Pila je zaista potpuno ispravna, stojim iza svega napisanog u oglasu.
EDIT: postavka oglasa traži oznaku snage, a pošto nemam podatak snage za accu pilu, nju sam u oglasu bezveze označio :). Ono što znam je da uz odgovarajuću pilu, bez muke reže drvo i aluminij, a željezo nisam rezao. Pile su "T" prihvat.
SuperHans

#2284 Re: Sam svoj majstor

Post by SuperHans »

Kupio vrata u domaviji dosla skroz rastavljena od stoka, lajsni itd. Pojeo sam govno sto sam kasno skonto to, nisam ni razmisljao ne bih ih ni preuzeo ali jbg pouka za ubuduce. Nejse, sastavljena, postalvjena i sve, ali imam problem. U mraku se vidi procijep izmedju vrata i stoka i svijetlost prolazi. Kako to rijesiti, negdje sam vidio kao da je to dihtunga, a negdje do baglame. Baglame nmg modifikvoati one fiksne su. Zna li neko sta bi moglo biti kako da rijesim to ?
Hakiz

#2285 Re: Sam svoj majstor

Post by Hakiz »

...
kuli1961

#2286 Re: Sam svoj majstor

Post by kuli1961 »

SuperHans wrote: 19/07/2025 21:31 Kupio vrata u domaviji dosla skroz rastavljena od stoka, lajsni itd. Pojeo sam govno sto sam kasno skonto to, nisam ni razmisljao ne bih ih ni preuzeo ali jbg pouka za ubuduce. Nejse, sastavljena, postalvjena i sve, ali imam problem. U mraku se vidi procijep izmedju vrata i stoka i svijetlost prolazi. Kako to rijesiti, negdje sam vidio kao da je to dihtunga, a negdje do baglame. Baglame nmg modifikvoati one fiksne su. Zna li neko sta bi moglo biti kako da rijesim to ?
Ako su obične baglame, moguće malo pomjeranje lijevo - desno. To postižeš tako što i mušku baglamu (na štoku) i žensku (na krilu vrata) odvrćeš za po 1 krug, ili samo jednu od njih- zavisi koliki je trag svjetlosti. Obe baglame imaju- barem bi trebalo da imaju - navoj, pa se zato mogu zavrtati- izvrzati.
Ako se svjetlost vidi čitavom visinom vrata i jednake je širine, možda pomogne. Medjutim, ako je svjetlost samo na nekom mjestu visine, tada je upitno da li je štok dobro postavljen, tj. da li je razvučen ili je izvan libele. To ćeš najlakše utvrditi tako što ćeš precizno premjeriti raspon štoka u vrhu-kod gornjeg horizontalnog dijela štoka i isto to dole- kod praga. Ako su iste mjere, moguće je da je do problema došlo zbog toga što je štok previše razuprt na sredini, pa mu je forma kao bure. U tom slučaju lijek je- štok napolje, pa sve ponovo.
rimano

#2287 Re: Sam svoj majstor

Post by rimano »

Da li je iko koristio jeftine vibro masine za ugradnju betona. Treba mi za sitnije radove oko kuce da izbacim mjehurice koji se zadrze uz oplatu. Cijene su oko 70KM a evo na sta mislim

Image

Ne znam da li je totalno sranje ili mozd posluziti za diy radove.
SuperHans

#2288 Re: Sam svoj majstor

Post by SuperHans »

kuli1961 wrote: 20/07/2025 21:19
SuperHans wrote: 19/07/2025 21:31 Kupio vrata u domaviji dosla skroz rastavljena od stoka, lajsni itd. Pojeo sam govno sto sam kasno skonto to, nisam ni razmisljao ne bih ih ni preuzeo ali jbg pouka za ubuduce. Nejse, sastavljena, postalvjena i sve, ali imam problem. U mraku se vidi procijep izmedju vrata i stoka i svijetlost prolazi. Kako to rijesiti, negdje sam vidio kao da je to dihtunga, a negdje do baglame. Baglame nmg modifikvoati one fiksne su. Zna li neko sta bi moglo biti kako da rijesim to ?
Ako su obične baglame, moguće malo pomjeranje lijevo - desno. To postižeš tako što i mušku baglamu (na štoku) i žensku (na krilu vrata) odvrćeš za po 1 krug, ili samo jednu od njih- zavisi koliki je trag svjetlosti. Obe baglame imaju- barem bi trebalo da imaju - navoj, pa se zato mogu zavrtati- izvrzati.
Ako se svjetlost vidi čitavom visinom vrata i jednake je širine, možda pomogne. Medjutim, ako je svjetlost samo na nekom mjestu visine, tada je upitno da li je štok dobro postavljen, tj. da li je razvučen ili je izvan libele. To ćeš najlakše utvrditi tako što ćeš precizno premjeriti raspon štoka u vrhu-kod gornjeg horizontalnog dijela štoka i isto to dole- kod praga. Ako su iste mjere, moguće je da je do problema došlo zbog toga što je štok previše razuprt na sredini, pa mu je forma kao bure. U tom slučaju lijek je- štok napolje, pa sve ponovo.
Baglame su one što se sarafe i na stok I na vrata. Ne mogu se nista korigirati. Ma štok je sve u redu postavljeno. Vaga mjere dobre
kuli1961

#2289 Re: Sam svoj majstor

Post by kuli1961 »

SuperHans wrote: 20/07/2025 22:43
Baglame su one što se sarafe i na stok I na vrata. Ne mogu se nista korigirati. Ma štok je sve u redu postavljeno. Vaga mjere dobre
Možeš li slikati izgled baglame?
SuperHans

#2290 Re: Sam svoj majstor

Post by SuperHans »

kuli1961 wrote: 21/07/2025 09:00

Kako da stavim sliku ? :lol:
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#2291 Re: Sam svoj majstor

Post by Bobi »

SuperHans wrote: 22/07/2025 16:26

Upload ovdje, copy bbcode link koji ti ponudi i paste ga u postu ovdje.
https://imgbb.com/
SuperHans

#2292 Re: Sam svoj majstor

Post by SuperHans »

https://ibb.co/847TBPs2
https://ibb.co/zhCm3qgF
Hvala bobi
kuli1961

#2293 Re: Sam svoj majstor

Post by kuli1961 »

SuperHans wrote: 22/07/2025 17:11

Hvala bobi
Uh. ne valja. Ako se ne varam, mogući način da smanjiš zazor izmedju štoka i krila je da ispod jedne (npr. ona koja je na štoku, jer po slici ispada da tu zazora uopšte nema) ili obe strane baglama podbacis drvenu ili metalnu pločicu odgovarajuće debljine, tako da se zazor kod baglame poveca, a na drugoj strani smanji, npr. da pločice budu svaka po par milimetara debljine.
Ako to ne pomogne, mislim da bi trebalo citav stok demontirati, ponovo montirati na tlu i vidjeti da li je ok- možda je fabrička greška- krilo bitno uže od štoka, pa ima preveliki zazor. Ako je tako ipak OK (na tlu), negdje si pogirješio kod montaže i tada bih ipak angazovao stolara da on postavi vrata.
SuperHans

#2294 Re: Sam svoj majstor

Post by SuperHans »

kuli1961 wrote: 23/07/2025 08:59
SuperHans wrote: 22/07/2025 17:11
Hvala bobi
Uh. ne valja. Ako se ne varam, mogući način da smanjiš zazor izmedju štoka i krila je da ispod jedne (npr. ona koja je na štoku, jer po slici ispada da tu zazora uopšte nema) ili obe strane baglama podbacis drvenu ili metalnu pločicu odgovarajuće debljine, tako da se zazor kod baglame poveca, a na drugoj strani smanji, npr. da pločice budu svaka po par milimetara debljine.
Ako to ne pomogne, mislim da bi trebalo citav stok demontirati, ponovo montirati na tlu i vidjeti da li je ok- možda je fabrička greška- krilo bitno uže od štoka, pa ima preveliki zazor. Ako je tako ipak OK (na tlu), negdje si pogirješio kod montaže i tada bih ipak angazovao stolara da on postavi vrata.
Hvala ti. Vidjet ćemo dalje jbg
saiks

#2295 Re: Sam svoj majstor

Post by saiks »

Nije to do stoka nego do one rupe u stoku gdje ulazi onaj jezicak sto kad stisnes kvaku on se uvuce. Probaj pritisnuti vrata i vidjeti oce li se dobro onda zatvoriti
canvra888

#2296 Re: Sam svoj majstor

Post by canvra888 »

Image

Ima li neko ideju gdje nabaviti, naći ove stakleno-ogledalske panele? Viđam ih na dosta mjesta, u raznim bojama, a nemam ideju gdje bih mogao tražiti. Vidim po netu da spominju lacobel staklo, ali gdje tražiti to?
kabal1337

#2297 Re: Sam svoj majstor

Post by kabal1337 »

Treba mi neka elektricna kosacica ( na kabal)
Gledam ove male jer mi veca ne treba
Sta je best buy?
Vidim imaju ove Villager Villy 1200 P, Villy 1200 Prime.
Ima li nesto bolje sa slicno para? Ove se krecu oko 139 KM.

Edit: Smijesna kosilica
Mana: Ne dodje uputstvo za sastavljanje, nema ni na netu. ???! Kakav je ovo fazon, pa da je tocak trebalo je doci.

Tockovi su pricvrsceni metodom osiguraca. (Minus)
Trebali su ih napraviti veceg precnika da je kosilica laksa za guranja.

Rucke za guranje bi mogle biti malo vise.

Tijelo plastika dosta tanka, ako se gurne u nesto malo cvrsce ili vise trave tijelo kosilice posto je tanko dodje u kontakt sa nozem.
Snaga ne cini mi se da ima deklarisanih 1200w.
Korpa veoma mala, kada se krene punit trava pocne ispadati na spoju.
Ja ne znam ko hvali ove Villager proizvode ali su po meni teski krs.

Jedina pozitivna stvar je sto ima motor bez cetkica, i malo je tisa nego motor sa cetkicama. Po zvuku podsjeca na aku alat.

Ja je ne preporucujem. Starija od 900w je djelovala da ima vise snage, a nacin na koji je izradjena 10 puta kvalitetnije.

Villager 👎
Qler

#2298 Re: Sam svoj majstor

Post by Qler »

Pozdrav majstori :)

https://www.ekupi.ba/bs/alati-i-masine/ ... tabDetails

je li ovo dovoljno za po kuci, izbusiti zid za sliku, neke police, i to... Da li je 48Nm dovoljno za taj neki kucni posao, ili da idem ma malo skuplju varijantu sa 120Nm....

https://www.ekupi.ba/bs/alati-i-masine/ ... K000634324
no_sekirli

#2299 Re: Sam svoj majstor

Post by no_sekirli »

rimano wrote: 20/07/2025 21:30 Da li je iko koristio jeftine vibro masine za ugradnju betona. Treba mi za sitnije radove oko kuce da izbacim mjehurice koji se zadrze uz oplatu. Cijene su oko 70KM a evo na sta mislim

Image

Ne znam da li je totalno sranje ili mozd posluziti za diy radove.
Kasnim, ali tek sam vidio pa možda nekome pomogne.

Koristio ja, neka crvena sa Pika.

Radi posao, samo bi valjalo naći neku kvalitetniju, ova moja sama pojačava i smanjuje vibraciju. Ali, opet bolje nego gubiti vrijeme na udaranje čekićem.
Armin2013

#2300 Re: Sam svoj majstor

Post by Armin2013 »

Qler wrote: 10/10/2025 11:10 Pozdrav majstori :)

https://www.ekupi.ba/bs/alati-i-masine/ ... tabDetails

je li ovo dovoljno za po kuci, izbusiti zid za sliku, neke police, i to... Da li je 48Nm dovoljno za taj neki kucni posao, ili da idem ma malo skuplju varijantu sa 120Nm....

https://www.ekupi.ba/bs/alati-i-masine/ ... K000634324
pozz, ja imam ovu
https://olx.ba/artikal/45754813
i odlično odrađuje poso, cigla, beton ide kao kroz puter :D naravno uz dobar borer
Imam manju bušilicu na struju i jednu na beterije ide to al je malo patnja pogotovo beton, tako da s njima slabo bušim.
Odradit će poso sigurno i te, malo pogledaj obično u specifikacijama piše recimo koji rupu može max bušit u betonu
Post Reply