Cenzura

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

walkabout

Post by walkabout »

Bea_Trix wrote: super, zanimljivih stvari ima, samo nisam sigurna da bas berem otkud vam samospoznaja pade na pamet :D

Pa, Kemica da bi bijo poznat mora prvo da bidne samospoznat :D (ma kriva je Shoshana, nju ganjaj :lol: )

pricam o vrlo jednostavnoj stvari: kaznjavamo umjetnike koji progovaraju, ukoliko nam se to sto govore ne svidja ili nas vrijedja, kao da umjetnost postoji da bismo se mi uvrijedili ili osjecali sjajno (za to postoje novine, wellness centri, itd.)

Kaznjavamo - pa ti i mene ubraja u kaznjenicku bojnu - haj dobro, halalit cu ti ovaj put :D

Svako drustvo ima povucenu granicu izmedju prihvatljivog i neprihvatljivog. Ta granica ima svoju evoluciju i naravno njen razvoj i dalje traje. Ta granica je razlicita, kako za pojedince u drustvu tako i za pojedine zajednice.
Ako pojedinac (obicno umjetnik) ode iznad granice (pozitivna teritorija)dovoljno daleko obicno je neshvacen i cesto se desi da ga se shvati tak 1-2 generacije poslije. Ako pojedinac ode malo iznad granice i shvati ga dovoljno veliki broj pripadnika zajednice onda ce da bidne slavan (nekad i bogat) za vrijeme zivota.

Sad malo ispod granice (negativna teritorija). Ako pojedinac ode duboko ispod granice i svojim aktom negativno utice na dobrobit/razvoj drustva, onda ce ga se kazniti, vrlo brzo, kako drustvo tako i vladajuce "snage" (ovo je uglavnom opravdano ako ima uporiste ali se cesto zlouptebljava od vlada)
Ako pojedinac ode malo ispod granice, onda su sanse da ce se njegova promjena prihvatiti i tolerisati (pomjeranje granice prihvacenog je svakako zanimljiv poso :lol: )

no, koliko nas vrijedja i kako kaznjavamo SUTNJU umjetnosti o bilo kojem problemu u svijetu? nikako.

Znam na sta mislish ali kako znati ko zna a suti kada suti (ili kada svi sute). Malo problematicno za odrediti i sigurno je za osudu da onaj ko zna nece nista da kaze/poduzme (kukavicluk?/hrabrost?/(licna) granica izmedju ovo dvoje?/itd).
Ovdje bih naveo jednu Albertovu:
"Ovaj svijet nije losh zbog loshih ljudi vec zbog dobrih koji nista ne poduzimaju zbog toga" (tako nekako, mrsko mi trazit orginal)

eto, prosto to :D

Prosto ko pasulj? :D

@Lucy... ovaj post je dijelom odgovor i na ono sto si ti napisala. Samo bih ja radije rekao: Rizik donosi napredak ali moze donijeti i nazadak (sam rizik ja takav, u bilo kojoj oblasti zivota).
Shoshana

Post by Shoshana »

Bea_Trix wrote:super, zanimljivih stvari ima, samo nisam sigurna da bas berem otkud vam samospoznaja pade na pamet :D

pricam o vrlo jednostavnoj stvari: kaznjavamo umjetnike koji progovaraju, ukoliko nam se to sto govore ne svidja ili nas vrijedja, kao da umjetnost postoji da bismo se mi uvrijedili ili osjecali sjajno (za to postoje novine, wellness centri, itd.)

no, koliko nas vrijedja i kako kaznjavamo SUTNJU umjetnosti o bilo kojem problemu u svijetu? nikako.

Hmmm... ja sam vise imala utisak da pricas o sutnji kao takvoj (bilo umjetnickoj ili cijoj drugoj), ne o eventualnom kaznjavanju umjetnicke sutnje...

No, nije mi jasno, ako umjetnicka izrazavanja ne treba kuditi jer nam ne gode (upitno je u kolikom stepenu umjetnost postoji bas zato) - zar bismo ih trebali kuditi za nedostatak drustveno-politickog angazovanja (mada, da se razumijemo, i takve su se stvari dogadjale i dogadjaju)?
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

Post by pici »

Cenzura je kontrola(ocjena,procjena),pa tu ide sada nabrajanje al evo šturo cu :javnih publikacija (knjiga,novina ) ,filmova,radio i tv emisija itd itd .Znaci sve ono što je štetno i vrijeđa interese ,država,javnog poredka,morala,ratnih planova ,diplomatskih napora i pregovora itd.
Recimo pozorišnu cenzuru su vec davno poznavali stari Heleni.
Francuska revolucija (1789.) proglasila je potpunu slobodu misli i štampe, ali je već Direktorij uveo preventivnu cenzuru.
Filmska cenzura se vrši u mnogim zemljama cak i u današnje doba...USA i Kina naprimjer ništa nisu puno razliciti što se ovoga tice.

Cenzura i sloboda govora ???
Sloboda govora i na Internetu ???

Ako je nešto mjerilo razvoja društva i države u odnosu na demokratske vrijednosti onda je to sloboda govora.Jednako tako, ta se sloboda ocituje i u slobodi svakog pojedinca da javno izrazi svoje mišljenje o bilo cemu, a jedni je uvjet da tim mišljenjem ne vrijeđa bilo čije osjecaje ili ugrožava bilo čija prava. U tom smislu je internet, medij XXI. stoljeća, vrlo zahvalan prostor u kojemu gotovo svaki korisnik može izreci ono što misli.
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

Shoshana wrote:
Bea_Trix wrote:super, zanimljivih stvari ima, samo nisam sigurna da bas berem otkud vam samospoznaja pade na pamet :D

Hmmm... ja sam vise imala utisak da pricas o sutnji kao takvoj (bilo umjetnickoj ili cijoj drugoj), ne o eventualnom kaznjavanju umjetnicke sutnje...

No, nije mi jasno, ako umjetnicka izrazavanja ne treba kuditi jer nam ne gode (upitno je u kolikom stepenu umjetnost postoji bas zato) - zar bismo ih trebali kuditi za nedostatak drustveno-politickog angazovanja (mada, da se razumijemo, i takve su se stvari dogadjale i dogadjaju)?
nema frke, nesporazum uklonjen :D

nisam, naravno mislila ni na kakvo kaznjavanje sutnje - bar ne sistematsko i organizirano, kao sto to cini cenzura (koja za mene nije nista drugo do kazna).

dakle, ako cenzura nalazi svoje opravdanje u neprimjerenosti i/ili uvredljivosti sadrzaja koje cenzurira, onda bi smo isto tako mogli kazniti i neizgovoreno, koje vrijedja ili je neprimjereno? zvuci besmisleno, je li tako?

no, ako uzmemo u obzir koliko se u savremeno doba marginalizira (i po mom skromnom misljelju - s punim pravom) umjetnost kojoj nedostaje socijalni angazman (jer kako je pokazano, politicke konotacije se ne mogu izbjeci, prisutne su u jeziku i bez intencije) onda shvacamo da je sutnja itekako primijetna. zasad, medjutim, osudom je "kaznjavaju" samo drugi umjetnici.

evo, na primjer, nas posljednji rat. bilo je umjetnika koji su govorili (lose, jezivo govorili). bilo je drugih koji su govorili (sjajno, hrabro, koliko i kako su mogli). i onih koji su negdje sutili. a prije rata su bili uspjesni i slavni (evo, ne navodim primjere da me neko ne bi odmah optuzio da okrecem temu sa podforuma Kultura na Politiku, ali tako je to danas). i danas, kad za te umjetnike cujemo, mnogi od nas ce reci da im nemaju sta zamjeriti. bili su "OK". meni je to... sasvim slicno... kao da ti je prijatelj posmatrao sa prozora kako te neka banda dva sata mlati. i sutio. drugi prijatelj ti je pokusao pomoci. treci je navijao da te sto zesce prebiju. koja je razlika izmedju prvog i zadnjeg?

naravno, temu ne usmjeravam samo prema ovoj sutnji, tako da slobodno pisite o cenzuri u umjetnosti opcenito.
pipliček

Post by pipliček »

Gdje god postoji sloboda i umjetnost, bit će pokušaja i cenzure. Čak se može reći da cenzura nikada nije bila veća, kao što ni polje slobode nikada više prostora za djelovanje.
Naime, opća globalizacija i komercijalizacija glavnih distributera umjetničkih djela (tv, novine, kino multipleksi) dovela je do standardizacija tih sadržaja, tj. izbacivanja takvih sadržaja iz tih medija. Recimo, tv. stanice se bore za svoju gledanost i marketing, pa u tzv. prime time dominiraju umiveni programi za cijelu porodicu. To se pokazuje kao najefikasniji oblik cenzure subverzivnih sadržaja svih oblika. Dakle, na djelu je metod bez cenzure do cenzure. Ako još imamo u vidu rad regulacionih agencija za komunikacije (posjećanja radi - kazna za Radio 202 zbog puštanje progresivne muzike), dobiva se društvo u kojem na mainstream tv. stanicama nema subverzivnih ili kritičkih sadržaja. Slično je u novinama i kinomultpleksima po čitavom svijetu.
S druge strane, novi mediji, prije svega- internet, brišu granice cenzure i svako može da plasira svoje ideje, vizije, projekte, ma koliko god one bile subverzivne ili liberalne.
Do čega će dovesti borba ova dva trenda u svijetu, vidjet ćemo.
Kod nas, s druge strane, cenzure i samocenzure ima na pretek!
Sanjarko

#31 Re: Cenzura

Post by Sanjarko »

Image

Šta je ovo? Jesam flagovan tj označen, i da li se polako ali sigurno uvodi na ovom forumu cenzura? 🤔

Obrisali ste već temu gdje smo se toga malo dotakli.
Ci-Nick

#32 Re: Cenzura

Post by Ci-Nick »

Ovu mašinu za cenzuru treba popraviti.
Jučer na temi o žoharima ne da mi da ostavim komentar: "Dolaze iz kanalizacije" i to okarakterisa kao govor mržnje.
:lol:
Sanjarko

#33 Re: Cenzura

Post by Sanjarko »

This post is not visible to other users until it has been approved by a moderator.
:(
Sanjarko

#34 Re: Cenzura

Post by Sanjarko »

Bojkotiram forum do daljnjeg pa me nemojte citirati itd.

Hvala vam svima na svemu, lijep pozdrav i ugodno vrijeme vam želim svima.

Vjerojatno ču se i oprostiti od foruma. Trajno možda.
1Dante1

#35 Re: Cenzura

Post by 1Dante1 »

Vjerovatno si pretjerao sa AI, pa se nije znala razlika izmedju tebe i AI. Fino sam ti dobronamjerno i savjetovato da to revidiras.
Sanjarko

#36 Re: Cenzura

Post by Sanjarko »

1Dante1 wrote: 02/07/2025 16:43 Vjerovatno si pretjerao sa AI, pa se nije znala razlika izmedju tebe i AI. Fino sam ti dobronamjerno i savjetovato da to revidiras.
Nije to, nego smo se ja i neko porječkali oko člana DF stranke.

Nazvan je taj član DF stranke kokošarem od strane glavešine ovog foruma.

AI je budućnost, to što vi to ne vidite, nije moj problem.

PS. Glavešine foruma trebaju neutralni da budu.

Smanjio sam forum skroz i samo na upite odgovaram u pp.

Povremeno dođem da vidim ima li upita i sl.

Lijep pozdrav svima, vidjeti ču šta dalje, da li ču ostati i dalje član foruma ili je vrijeme da kako kažu na Engleskom jeziku move on.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#37 Re: Cenzura

Post by Bobi »

Moraš razlikovat cenzuru i moderaciju, eto moze ti poslužiti ai, takodjer da ispraviš svoj pravopis a porečko si se ti sam sa sobom izgleda :D ne sa glavešinama :D.
Sanjarko

#38 Re: Cenzura

Post by Sanjarko »

Bobi wrote: 02/07/2025 18:53 Moraš razlikovat cenzuru i moderaciju, eto moze ti poslužiti ai, takodjer da ispraviš svoj pravopis a porečko si se ti sam sa sobom izgleda :D ne sa glavešinama :D.
Od kada si Gorana i druge clanove DF-a pogrdno nazvao meni se ogranici ovdje komentarisanje skroz. Gdje sam ja u komentarima bilo koga vrijedzao, pozivao na mrznju, pogrdno nazivao i slicno. Ad hominem evo tvoj u vezi moga paravopisa je primjer toga.

Gorana od kako si kokosarem nazvao je sve pocelo. Moderacija nije ogranicavanje svakog moga komentara da mora biti odobren da bi prosao. Pravopis jos manje ima s tim i znaju svi da se ja zalazem ja manje ristrikcije sta se tice naseg jezika itd.

PS. X sadasnji, bivsi Twitter moze, YT moze i klipovi YT i videa YT, Instagram moze, Facebook moze itd, sve moze ali eto AI je kriva i ona ne moze.
Hakiz

#39 Re: Cenzura

Post by Hakiz »

Sanjarko wrote: 02/07/2025 19:11
Bobi wrote: 02/07/2025 18:53 Moraš razlikovat cenzuru i moderaciju, eto moze ti poslužiti ai, takodjer da ispraviš svoj pravopis a porečko si se ti sam sa sobom izgleda :D ne sa glavešinama :D.
Od kada si Gorana i druge clanove DF-a pogrdno nazvao meni se ogranici ovdje komentarisanje skroz. Gdje sam ja u komentarima bilo koga vrijedzao, pozivao na mrznju, pogrdno nazivao i slicno. Ad hominem evo tvoj u vezi moga paravopisa je primjer toga.

Gorana od kako si kokosarem nazvao je sve pocelo. Moderacija nije ogranicavanje svakog moga komentara da mora biti odobren da bi prosao. Pravopis jos manje ima s tim i znaju svi da se ja zalazem ja manje ristrikcije sta se tice naseg jezika itd.

PS. X sadasnji, bivsi Twitter moze, YT moze i klipovi YT i videa YT, Instagram moze, Facebook moze itd, sve moze ali eto AI je kriva i ona ne moze.
Vodiš izgubljenu bitku.

Moderatori odlučuju. Ne znači da su u pravu, samo koriste moć koju imaju. Ne treba se zbog toga nervirati.

Ako ti baš smeta, jedini izlaz ti je odlazak s foruma.

Neutralnost i jednako tretiranje itd su iluzija, ako to očekuješ, samo ćeš se razočarati.

Nekada će ići tebi u korist, nekada na štetu, ali ne očekuj jednak tretman.

Osim toga, forum zavisi i od kompanija, stranaka, pojedinaca itd, moderatori moraju paziti na to da se o onima od kojih zavisi ne piše prečesto i previše loše. I to moraš imati na umu.

Zato, opusti se, ako ti i kontrolišu upise, pa ti neke ne puste, baš te briga.

Ako se budeš svađao, samo ćeš sebe još više nervirati, a ništa nećeš promijeniti.
Bobi
Forum administrator

#40 Re: Cenzura

Post by Bobi »

To je bilo dva dana prije, znači nema veze s vezom, usput političare mozemo nazivat kako zelimo jer su javne ličnosti i rade ili ne rade posao od javnog interesa.
pronadji post od 28.6. gdje sam te upozorio ali tvoj bezobrazluk je postojan i nastavio si dalje, lijepo sam ti rekao da smanjis copy paste ai, vise ga koristi za učenje kao na primjer pravopisa ili šta koji pojam znači, zato služi a ne da copy paste neciji post ai pa on umjesto tebe odgovara ovdje.
Bobi
Forum administrator

#41 Re: Cenzura

Post by Bobi »

Hakiz wrote: 02/07/2025 19:23

Vodiš izgubljenu bitku.

Moderatori odlučuju. Ne znači da su u pravu, samo koriste moć koju imaju. Ne treba se zbog toga nervirati.

Neutralnost i jednako tretiranje itd su iluzija, ako to očekuješ, samo ćeš se razočarati.

Osim toga, forum zavisi i od kompanija, stranaka, pojedinaca itd, moderatori moraju paziti na to da se o onima od kojih zavisi ne piše prečesto i previše loše. I to moraš imati na umu.

Ako se budeš svađao, samo ćeš sebe još više nervirati, a ništa nećeš promijeniti.
:D ma ovdje je očigledan slučaj spamanja sa AI, njemu sad nije jasno zašto njegovi copy paste odgopvori sa chatgp moraju cekati odobrenje :D ?
Sanjarko

#42 Re: Cenzura

Post by Sanjarko »

Hakiz wrote: 02/07/2025 19:23

Vodiš izgubljenu bitku.

Nije stvar u upisima/komentarima, da su samo neke kontrolisali upise/komentare, nego neki dan sve su kontrolisali, imamo mi i zakone iznad toga i koji regulisu svasta nesto pa i online sto sta, i znam privatan je forum, pod vlasnistvom svejedno koga itd.

Ne nerviram se, nije me bilo 3 dana, od 30-toga Juna na forumu, samo povremeno ulazio da vidim ima li citata. A upisi/komentari nisu ni prosli mnogi, neki naknadno jesu. Ne svadzam se itd, znam da mozda necu nista promjeniti, ali ne mogu da sutim na ovo.
Sanjarko

#43 Re: Cenzura

Post by Sanjarko »

Bobi wrote: 02/07/2025 19:32

To je bilo dva dana prije, znači nema veze s vezom, usput političare mozemo nazivat kako zelimo jer su javne ličnosti i rade ili ne rade posao od javnog interesa.
pronadji post od 28.6. gdje sam te upozorio ali tvoj bezobrazluk je postojan i nastavio si dalje, lijepo sam ti rekao da smanjis copy paste ai, vise ga koristi za učenje kao na primjer pravopisa ili šta koji pojam znači, zato služi a ne da copy paste neciji post ai pa on umjesto tebe odgovara ovdje.
Nisi me ti upozorio na copy paste AI nego forumas @1Dante1, ali ako sve sta sam naveo moze od X platforme i copy paste toga pa do YT klipova i videa i ostalih drustvenih mreza itd, kako AI ne moze.

A AI nije bio samo on upotrebljavan, nego i moji upisi/komentari i ideje i slicno zajedno sa AI odgovorima. Znaci nista progres, napredak i preporod, jer AI je to ipak.
Bobi
Forum administrator

#44 Re: Cenzura

Post by Bobi »

Postoje pravila, ti ne želiš da ih poštuješ. Ne može vladati anarhija.
Bobi wrote: 28/06/2025 00:44
Sanjarko wrote: 28/06/2025 00:41 Naravno da narod misli na dzep i shrinkflation i inflation i da je ugrozen ali ovo je previdjelo se od strane naroda koji je zaokupljen time:
Dobro je Sanjarko i tebe s tim copy paste chatgpt još na angleskom :D, ne pridonosiš ništa raspravi ponavljaš se ko semafor :D. Bez uvrede.
Copy paste vijesti sa yt x ili drugih platfoprmi, ti trazis asistenciju AI za svaki post ovdje :D.
Pogledaj šta kaze AI za moje lično korištenje AI.
Image
Sanjarko

#45 Re: Cenzura

Post by Sanjarko »

Sanjarko wrote: 12/05/2024 06:01 Image

Šta je ovo? Jesam flagovan tj označen, i da li se polako ali sigurno uvodi na ovom forumu cenzura? 🤔

Evo @Bobi da li je u ovom mom upisu/komentaru bilo AI? Mnogo stariji komentar i tada jos nisam ni upotrebljavao AI, uopste. Znam kao administrator si iznad mene kao forumasa i ti i moderatori ste ali da li je tada bila upotrebljavana AI.

A nije ovo prvi put da mi se svasta desava na ovom forumu od toga da su se brisale teme moje razne od tipkovnice kako je poboljsati pa do toga u Korona sr*nju sta sam otvarao teme razne i upozoravao na Cenzuru i svasta nesto.
Bobi
Forum administrator

#46 Re: Cenzura

Post by Bobi »

Kad se pojavio AI mnogi su ga koristili za pisanje seminarskih radova diplomski doktorata ali tome se stalo u kraj :D, jel pošteno da neko dobije diplomu koristeci pomoc 100% umjetne inteligencije?
Sanjarko

#47 Re: Cenzura

Post by Sanjarko »

Bobi wrote: 02/07/2025 19:56 Postoje pravila, ti ne želiš da ih poštuješ. Ne može vladati anarhija.
Bobi wrote: 28/06/2025 00:44
Sanjarko wrote: 28/06/2025 00:41 Naravno da narod misli na dzep i shrinkflation i inflation i da je ugrozen ali ovo je previdjelo se od strane naroda koji je zaokupljen time:
Dobro je Sanjarko i tebe s tim copy paste chatgpt još na angleskom :D, ne pridonosiš ništa raspravi ponavljaš se ko semafor :D. Bez uvrede.
Copy paste vijesti sa yt x ili drugih platfoprmi, ti trazis asistenciju AI za svaki post ovdje :D.
Pogledaj šta kaze AI za moje lično korištenje AI.
Image
Znaci 2024 sam isto koristio AI u 5 mjesecu te godine? Da li sam AI koristio u Korona sr*nju kada sam objavljivao ovdje teme o svacemu necemu sta nas ceka, da li sam kod poboljsanja tipkovnice koristio AI itd, itd?
Bobi
Forum administrator

#48 Re: Cenzura

Post by Bobi »

Sanjarko wrote: 02/07/2025 19:57
Sanjarko wrote: 12/05/2024 06:01 Image

Evo @Bobi da li je u ovom mom upisu/komentaru bilo AI? Mnogo stariji komentar i tada jos nisam ni upotrebljavao AI, uopste. Znam kao administrator si iznad mene kao forumasa i ti i moderatori ste ali da li je tada bila upotrebljavana AI.

A nije ovo prvi put da mi se svasta desava na ovom forumu od toga da su se brisale teme moje razne od tipkovnice kako je poboljsati pa do toga u Korona sr*nju sta sam otvarao teme razne i upozoravao na Cenzuru i svasta nesto.
Ti uporno pišeš cenzura, lijepo sam ti rekao nauči šta je cenzura šta je moderacija. Šta je spam, trrolanje, šta je neprikladan sadržaj ...
Bobi
Forum administrator

#49 Re: Cenzura

Post by Bobi »

Sanjarko wrote: 02/07/2025 20:00 Da li sam AI koristio u Korona sr*nju kada sam objavljivao ovdje teme o svacemu necemu sta nas ceka, da li sam kod poboljsanja tipkovnice koristio AI itd, itd?
ovo se naziva besmislen sadržaj. O svemu i svacemu.
Sanjarko

#50 Re: Cenzura

Post by Sanjarko »

Bobi wrote: 02/07/2025 19:58 Kad se pojavio AI mnogi su ga koristili za pisanje seminarskih radova diplomski doktorata ali tome se stalo u kraj :D, jel pošteno da neko dobije diplomu koristeci pomoc 100% umjetne inteligencije?
Ja tek od prije nekoliko dana koristim AI. Od prosle sedmice, nikad prije nisam AI koristio. Ljudi koji me znaju na forumu znaju da ne lazem i sl. Da li je onda tvojom logikom i koristenje interneta, Googla itd raznih algoritama, pa sve do knjiga, dokumentaraca i sl, posteno da dobiju diplomu.

12.5.2024 nisam koristio AI, nisam koristio AI ni u Korona sr*nju pa su banirane teme, brisane i banirani clanovi koji su se sa mnom tada slozili. Za tipkovnicu i njeno poboljsanje nisam koristio AI i tema je obrisana od ne znam tacno kojeg moderatora, Ozona mislim da jest.

Blo je brisala u Korona sr*nju teme i banirala sve koji su se tada slozili s time itd. Nema veze kazem, a AI koristim tek odnedavno, od prije nekoliko dana. Sedmicu najvise, ali kazem ako moze ovo sve od Googla i interneta i sl, raznih algoritama, pa sve do knjiga, dokumentaraca i sl, sto AI ne moze?

Ali mislim da AI nema toliko veze sa ovim. Ali eto neka bude kako ti kazes da ima.
Post Reply