ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
1Dante1

#4876 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by 1Dante1 »

Da, presuda jasno kaze ko je krivac.
Da su dali vise para i to bi bilo otplaceno evo do kraja ove godine.

Dobro, koji je to novi projekat EP koji je povecao vrijednost, podigao prozivodnju. Sta?
VladaFBiH

#4877 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by VladaFBiH »

drug_profi wrote: 01/07/2025 14:32
1Dante1 wrote: 01/07/2025 14:23
drug_profi wrote: 01/07/2025 13:52 Pri tom vlstiti izvori su iz HE gdje je nekoliko feninga trošak proizvodnje po kilovatsatu
Zasto EP nema par feninga potrosnje iz HE Vranduk? Ko je odgovarao za to sto nema? Ko je odgovarao za propusteni profit svih ovih godina? Ko je odgovara za penale?

Evo ja imam odgovor samo na jedno. KO CE PLATITI SVE TO? NAROD!
Vranduk je bio 20 MW snage, relativno mala elektrana. Dest puta manja od Jablanice (197), Salakovca (208), i šest puta manja od Grabovice (117).
Priča je poznata i realno okolnosti su objektivne. Izvođač tražio više para mimo ugovora, investitor nije htio dati (da je htio ti bi pitao a što je dao), ugovor raskinut, ovi tužili i eto.
Generalno na Bosni se ne može izvući ono što može na Neretvi, Drini, Vrbasu...
i EP BiH izgubila arbitažu tako da će je platiti a neće je imati...
drug_profi

#4878 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by drug_profi »

Tačno pod uslovom da je završeno u roku, tj do jaunara 2020, sa projektovanom proizvodnjom od 98 GWh godišnje, proizvelo bi do danas oko 500 GWh ili 500.000 MWh.
Da je 100 eura recimo prodavana sva ta struja u izvoz navuklo bi se do sad 50m eura, što bi uskoro pokrilo 112 miliona maraka investicije.

Ali teško da bi taj scenario bio realan. Niti bi se sve izvozilo niti bi mogao imati prosjek 100 eura. Jer već 3 godine imamo lošu hidrologiju pa ni proizvodnja ne bi bila tolika.

Svejedno, imali bi elektranu koja bi se kad tad otplatila i donosila jeftinu struju koliko toliko.

Šta se sve desilo tu treba pitati Fadilovu vladu i bivšeg direktora.
Jer ovaj sadašnji sumnjam da ima ikakva znanja o bilo čemu.
VladaFBiH

#4879 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by VladaFBiH »

drug_profi wrote: 01/07/2025 14:50 Tačno pod uslovom da je završeno u roku, tj do jaunara 2020, sa projektovanom proizvodnjom od 98 GWh godišnje, proizvelo bi do danas oko 500 GWh ili 500.000 MWh.
Da je 100 eura recimo prodavana sva ta struja u izvoz navuklo bi se do sad 50m eura, što bi uskoro pokrilo 112 miliona maraka investicije.

Ali teško da bi taj scenario bio realan. Niti bi se sve izvozilo niti bi mogao imati prosjek 100 eura. Jer već 3 godine imamo lošu hidrologiju pa ni proizvodnja ne bi bila tolika.

Svejedno, imali bi elektranu koja bi se kad tad otplatila i donosila jeftinu struju koliko toliko.

Šta se sve desilo tu treba pitati Fadilovu vladu i bivšeg direktora.
Jer ovaj sadašnji sumnjam da ima ikakva znanja o bilo čemu.
ovaj je dobio fakturu zbog izgubljene arbitaže da plati :) valjda zna šta potpisuje :run: a da je sve crno-bijelo mediji bi bili puni ovoga
drug_profi

#4880 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by drug_profi »

samo kažem da sumnjam da sadašnji direktor ima ikakvo znanje, o bilo čemu. Ne samo o Vranduku. Meni izgleda kao neko ko se sa YT obrazuje.
Da se ogradim, možda griješim.
gidra

#4881 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by gidra »

Hakiz wrote: 01/07/2025 14:17
gidra wrote: 01/07/2025 12:42
Hakiz wrote: 01/07/2025 12:22

Da li se mrežarina računa kao količina kWh potrošena u toku jednog ciklusa?

Ako nećeš direktno i precizno odgovoriti na postavljeno pitanje, nemoj nikako. Ja sam fino pitao, volio bih odgovor na moje pitanje ako neko želi da ga da. Nisam pitao šta ulazi u limit potrošnje, pitao sam da li se samo stavka iskazana na računu kao ELEKTRIČNA ENERGIJA računa kao potrošnja koja ulazi u limit ili se računa i ta stavka i stavka MREŽARINA.

Hvala.
Da pojednostavimo.
Potrosio je 150 kWH (123 + 27), a mrežarina je put do njegovog brojila kojim je prošla ta potrošena struja i taj put (prenos) njegove električne energije se plaća i ima svoju cijenu. Ove dvije stavke se ne sabiru za ukupno količinu, tako da se gleda samo 150 kWh.
Prošlogodišnje poskupljenje je bilo 10% za električnu energiju, mrežarina nije bila poskupila, i onda je ukupni iznos računa poskupio 5%.

Ovo novo poskupljenje ne znamo još, nemamo uvid u metodologiju obračuna, vjerovatno kada ode zahtjevu FERKu znaćenmo detalje.
Hvala. To je to.

Za cijenu mi je bilo jasno, samo me je interesovalo za računanje potrošnje zbog limita od 350 kWh mjesečno. Znači, za gledanje da li se prelazi limit, gleda se samo stavka iz kućice ELEKTRIČNA ENERGIJA, ne iz kućice MREŽARINA.

Bit će da mnogi razmišljaju samo o cijeni pa ne skontaju da ima i drugih pitanja, po inerciji odgovore :-D
Nekada prije X godina ranije je sve to bilo zajedno i bila je jedinična cijena (energija + mrežarina zajedno) i narod nije razmišljao, dođe račun i platiš.
Međutim to što je nekada zajedno bilo se pocjepalo na dvije stavke (energija i mrežarina) i cijena se u početku prepolovila na dva jednaka dijela (to narod ne shvata ni dan danas), bila je ista cijena za energiju i prenos(mrežarinu) i onda je poskupila energija prošle godine, dok je mrežarina ostala ista i njena cijena se nije mijenjala godinama unazad (u cijenu mrežarine se ugrađuju EPBIH i fiksni dio se mora prebaciti/uplatiti Elektroprenosu, NOS-u i ostalim regulatorima), sada možda poskupi oboje, zato i kažem ne znamo metodologiju još.

To razdvajanje na računu se desilo zbog evropskih i naših zakonskih regulativa, ne što elektroprivreda hoće da prikaže odvojeno, i sve je to u cilju otvaranja tržišta električne energije kao što je u Hrvatskoj, pa tako ti ako uspiješ naći negdje ovu stavku energija jeftinije (ima preko 30 prodavača struje u BIH) možeš dogovoriti sa njima, a mrežarinu ćeš uvijek platiti lokalnoj elektrodistribuciji odnosno EPBIH po ovoj cijeni sa naših računa.
Suma sumarum, odi u HIFU (kod Ahmetlića), koji prodaje i struju i probaj dogovoriti da ti proda energiju po cijeni VT od 0,1022 KM/kWh ili MT 0,0511 KM/kWh, samo će ti se nasmijati. Nigdje ni u blizu nema ovako jeftina energija za domaćinstva kao u EPBIH.
upitan

#4882 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by upitan »

Kako je poceo Nerminov prvi mandat,tako ce zavrsiti i ovaj drugi.
Da li ce biti pozarno stanje u FBiH ne znam,al znam da su fondovi i budzeti bili prazni i da je SDP bio kaznjen na izborima.
Mislim da sam osjetno imao vise novca u dzepu prije Nermina, ovo danas sve je kao vrijeme Covida-19 ali nije Covid i protok novca nije zaustavljen.
Znao je Marphy koga treba postaviti,a koga skloniti i rezultati su svima vidljivi.

Mislim spas EP je jedna tema,ali nece niko da stvari pogleda istinom= mi cemo platiti kao sto placamo opcenito svu administraciju.
I ova cijena povecanja struje jeste visak administracije u rudnicima ali i u EP.
Neka rudnici imaju trenutno
2.000 radnika viska to je x najmanje 2.000 KM (plata i doprinosi)= 48M KM za godinu dana.
Dakle,sigurno je na onih 10.000 radnika nekada 2009 god. njih bilo vise a primjer je i Cementara u Kaknju prije i danas kad je vlasnik stranac.
Danguba

#4883 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Danguba »

skrbavi-admin wrote: 01/07/2025 14:27 inace smo razmazen narod u picku materinu ono ne znamo sta cemo sa parama i blagostanjem.....nisu svi gospodo uhljebi sa neogranicenim pristupom forumom i razvucenim dijapazonom placenog slobodnog radnog vremena..... pa da ravnate po sebi.....

imam u kuci hadalja sa ozbiljnim ptspom i teskom psihopatologijom poslije rata od prvog do zadnjeg dana bio..... opasan po okolinu, svega se nagledao u ratu, bio i diverzant i sanitetlija.... pa de ove Dangube i ovi sto ugadjaju narodu da mi kazu na koji nacin je trebao da prezivi 25 godina nakon rata bez posla.... osim da dangubi.....
Komisija procijeni da je nesposoban za rad i treba da prima socijalu.
Takvih ima na hiljade pa na ulicu da im se obezbijede uslovi za normalan život.
Pred izbore takvi prodaju glas za smrznuto pile.
Onaj ko je socijalni slučaj nije ni dužan plaćati komunalija(to treba socijalna služba da regulira) ili da plati a država da mu refundira.

Ne može svaka šuša/političar voziti auto 100k+ a nemati adekvatnu socijalnu službu.

Kalkulacija sve pokazuje. Ne može se raditi ako znaš da proizvodiš gubitak.

Zato i kažem da tvom najmilijem treba neko da pomogne a to ne mogu biti komunalna preduzeća.
zigzag

#4884 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by zigzag »

https://www.klix.ba/biznis/privreda/pit ... /250701116

Sad ide medijsko nadrkavanje naredna dva mjeseca. I još mjesec nakon zvaničnog poskupljenja.
Prpa.ba

#4885 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Prpa.ba »

zigzag wrote: 01/07/2025 17:43 https://www.klix.ba/biznis/privreda/pit ... /250701116

Sad ide medijsko nadrkavanje naredna dva mjeseca. I još mjesec nakon zvaničnog poskupljenja.
Sta si mislio, da ce petparacki portali koji zive od reklama za kladionice i placenih clanaka o lokalnom dzet-setu napisati "struja ima cijenu ispod proizvodne"? :mrgreen:

Prvo, vokabular potreban za artikulaciju takvog naslova prevazilazi mogucnosti kako novinara, tako i dominantne vecine konzumenata.

Drugo, i da se odluce na odvazan potez, nasao bi se drugi petparacki portal poput crne hronike da ih oblati i pozove na bojkot, i ode minimalac novinaru.

:mrgreen:
skrbavi-admin

#4886 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by skrbavi-admin »

Danguba wrote: 01/07/2025 16:09
skrbavi-admin wrote: 01/07/2025 14:27 inace smo razmazen narod u picku materinu ono ne znamo sta cemo sa parama i blagostanjem.....nisu svi gospodo uhljebi sa neogranicenim pristupom forumom i razvucenim dijapazonom placenog slobodnog radnog vremena..... pa da ravnate po sebi.....

imam u kuci hadalja sa ozbiljnim ptspom i teskom psihopatologijom poslije rata od prvog do zadnjeg dana bio..... opasan po okolinu, svega se nagledao u ratu, bio i diverzant i sanitetlija.... pa de ove Dangube i ovi sto ugadjaju narodu da mi kazu na koji nacin je trebao da prezivi 25 godina nakon rata bez posla.... osim da dangubi.....
Komisija procijeni da je nesposoban za rad i treba da prima socijalu.
Takvih ima na hiljade pa na ulicu da im se obezbijede uslovi za normalan život.
Pred izbore takvi prodaju glas za smrznuto pile.
Onaj ko je socijalni slučaj nije ni dužan plaćati komunalija(to treba socijalna služba da regulira) ili da plati a država da mu refundira.

Ne može svaka šuša/političar voziti auto 100k+ a nemati adekvatnu socijalnu službu.

Kalkulacija sve pokazuje. Ne može se raditi ako znaš da proizvodiš gubitak.

Zato i kažem da tvom najmilijem treba neko da pomogne a to ne mogu biti komunalna preduzeća.
jastace satrase se svi od pomaganja.... :thumbup: :lol:
belfy

#4887 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by belfy »

drug_profi wrote: 29/06/2025 18:19
belfy wrote: 29/06/2025 17:04
drug_profi wrote: 29/06/2025 13:26

Ma stas izginut, nije gola zica.
Lijepo oblikujes krosnju da ne udara po zicama bar koju godinu. Bolje nego da ti to radi neko kome nije stalo nu do tog drveta, ni do tog hlada, ni do izgleda okolisa u koje ces ti stalno gledati.
ljudi su ti dobro rekli, a i sam sam imao takav slucaj. to je odgovornost ED, ali im se, naravno, mora prijaviti, jer nece oni obilaziti drvo po drvo da vide da li ima gdje krosnja koja se preplice sa dovodima.

i opasnost uvijek postoji. sve i da se domacin popne da sam to sredi, pa se shebe sa stabla ko je onda kriv? a regularna opcija postoji... dovoljno je samo nazvati.
Nisam dovodio odgovornost u pitanje, vec samo kazem sta je meni lakse bilo uvijek.
joj, sada moram ovako odgoriti i na stari post... najlakse je i ubiti i onog ko ti smeta, nego zvati policiju, jel tako? eh, ovdje je isto. cuj lakse...

nije pitanje sta je lakse, nego sta je po zakonu majku mu... znaci - zakonski imas pravo da ih nazoves i kazes da to odrade kao strucna lica. naravno da mozes i mimo toga, ali onda si sam odgovoran za posljedice...

zasto bi zelio imati mogucnost posljedica, ako vec, bez ikakve potencijalne opasnosti mozes angazovati one koje si bukvalno platio da to rade? da njima ustedis pare, a sebe dovedes u mogucnost pravljanjea sranja? zasto!? navedi mi samo jedan realan razlog...
drug_profi

#4888 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by drug_profi »

Zato sto nisam mutav da ne znam odsjeci grane, zato sto imam potreban alat, zato sto hocu da to na nesto lici...
moee

#4889 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by moee »

Hakiz wrote: 01/07/2025 14:17

Ako nećeš direktno i precizno odgovoriti na postavljeno pitanje, nemoj nikako. Ja sam fino pitao, volio bih odgovor na moje pitanje ako neko želi da ga da. Nisam pitao šta ulazi u limit potrošnje, pitao sam da li se samo stavka iskazana na računu kao ELEKTRIČNA ENERGIJA računa kao potrošnja koja ulazi u limit ili se računa i ta stavka i stavka MREŽARINA.

Hvala.
Da pojednostavimo.
Potrosio je 150 kWH (123 + 27), a mrežarina je put do njegovog brojila kojim je prošla ta potrošena struja i taj put (prenos) njegove električne energije se plaća i ima svoju cijenu. Ove dvije stavke se ne sabiru za ukupno količinu, tako da se gleda samo 150 kWh.
Prošlogodišnje poskupljenje je bilo 10% za električnu energiju, mrežarina nije bila poskupila, i onda je ukupni iznos računa poskupio 5%.

Ovo novo poskupljenje ne znamo još, nemamo uvid u metodologiju obračuna, vjerovatno kada ode zahtjevu FERKu znaćenmo detalje.
Hvala. To je to.

Za cijenu mi je bilo jasno, samo me je interesovalo za računanje potrošnje zbog limita od 350 kWh mjesečno. Znači, za gledanje da li se prelazi limit, gleda se samo stavka iz kućice ELEKTRIČNA ENERGIJA, ne iz kućice MREŽARINA.

Bit će da mnogi razmišljaju samo o cijeni pa ne skontaju da ima i drugih pitanja, po inerciji odgovore :-D
Za određivanje blok tarife, gleda se ili cifra ELEKTRIČNA ENERGIJA ili MREŽARINA. Cifra bi morala biti ista i ne sabiraju se.
moee

#4890 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by moee »

neki wrote: 01/07/2025 12:17
U limit potrošnje ulazi količina kWh potrošena u toku jednog ciklusa

Hvala.
Da pojednostavimo.

Dobro objašnjeno, ali boldirani dio nije tačan. Prošle godine je el.energija poskupila 23.4%, a ukupni račun cca 10%, što su iz EP lijepo upakovali.
Drugclanbiblioteke

#4891 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Drugclanbiblioteke »

Meni je racun sa 60 otisao na 100+
k4mi

#4892 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by k4mi »

Drugclanbiblioteke wrote: 02/07/2025 01:02 Meni je racun sa 60 otisao na 100+
moze biti da ti je drugaciji obracunski period, provjeri racun
vanjki

#4893 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by vanjki »

k4mi wrote: 02/07/2025 06:09
Drugclanbiblioteke wrote: 02/07/2025 01:02 Meni je racun sa 60 otisao na 100+
moze biti da ti je drugaciji obracunski period, provjeri racun
Ovo novo poskupljenje je samo nesposobnost menadžmenta EP. Tamo je davno trebala uci Sipa zbog tolikih gubitaka Ove nove tarife za poskupljenje su prevara teska i izazvati ce domino efekt na ostale cijene
zigzag

#4894 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by zigzag »

U to ime, treba otići par kutija cigara i sjesti uz kafu te brinuti se o domino efektu....... a nakon toga nabavati aluminijske felge za auto da se ne ide svakakav na more.
Peacean

#4895 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Peacean »

Svi bi da se nešto mijenja ali niko neće da protestuje.
aCme

#4896 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by aCme »

Nek ne puca.
Chloe
Photo mod

#4897 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Chloe »

Peacean wrote: 02/07/2025 07:55 Svi bi da se nešto mijenja ali niko neće da protestuje.
Pasivan narod ... :oops: i veoma egoističan, niko ne da sebe i svoje vrijeme za neko društveno dobro ( krenuvši od higijene i urednosti u mjestu boravka), upitno je bil i da ih se plati, jer mnogi bi to smatrali poniženjem, posebno oni kojima su temelji rođenja i odrastanja malograđanstvo, koje su zapečatili diplomama. :D
Ci-Nick

#4898 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Ci-Nick »

https://www.ferk.ba/_ba/images/stories/ ... -62025.pdf

Toliko buke oko ničega. :lol:
Evo ako bi računali da neko ko troši npr. 800 KWh mjesečno plati sve prema ovom prijedlogu sa zonama kako su ih nazvali prvih 350 KWh plati po cijeni zelene a 450 KWh po cijeni plave taj će platiti više za 1,35 KM nego što bi platio svih 800 KMh po cijeni zelene.
Razlika je toliko simbolična da će broj toplotnih pumpi i klima namjenjenih za grijenje da se udupla.
Planirana prosječna prodajna i dalje je 1 fening ispod proizvodne tako da je planiran gubitak na domaćinstvima oko 27 miliona KM i to kad kompletnu proizvodnju u HE usmjere prema domaćinstvima..
ferratilis

#4899 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by ferratilis »

Ko dostavlja racune za struju, postar ili onaj iz EP sto ocitava brojilo? Pitam jer mi neko mjesecima u sanduce stavlja tudje racune, iako ja moj racun primam na mail jer placam preko aplikacije. Da znam kome da se obratim.
costacurta

#4900 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by costacurta »

"Elektroprivreda HZHB u potpunosti proizvodi električnu energiju u hidroelektranama, što je najjeftinija proizvodnja.
Ako ti u koncernu, čiji si većinski vlasnik i upravljaš kapitalom, imaš i rudnik koji te snabdijeva osnovnom sirovinom za rad koja je prirodni resurs, a željeznica također dio koncerna ti prevozi taj eksploatisani ugalj na depoe kako možeš reći da je neko ko ima hidroresurs u povoljnijoj situaviji? Kako ljubite brat kad ti diktiraš i upravljaš svime u tom koncernu?! Kako? Pa jer ste nesposobni, sa qurchevim diplomama, profesori geografije i qurcologije zaposleno u EP i jedina vam briga jel lego regres.
Uspjeli ste rudnikr još zadužiti u vrijeme invazije na Ukrajinu kad se zlatnim polugama plaćalo za ugalj. Čak ste gori od Brankovića i onog Hafžipašića koji su uspjeli prodati naftnu kompaniju za marku.
Nema nesposobmijih i nestručnijih ljudi nego u ovoj vukojebini
Post Reply