BiH - Crna hronika

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
1Dante1

#4226 Re: BiH - Crna hronika

Post by 1Dante1 »

relativno84 wrote: 01/07/2025 17:38 Da je ona mrcina devastirala nekoga na onom camcu druga bi prica bila, zbog nekoliko vaspitnih totalno se zanemarila bahatost pojedinca koji je nicim izazvan ugrozio svoj zivot i zivote drugih. Ali vazno je praviti dramu gdje je nema.
Ne slazem se. Prije svega nije nekoliko vaspitnih, vec je fino navedeno vise puta da su pretuceni i drugi koji su se oglusili na njihove "molbe" da ne skacu bez cetificiranja.

Zamisli dodjes na carsiju, doneses svoju psenicu i ljudi te nalupaju jer nije sanitarno ispitana da li steti golubovima. Paradoks.

Jos veci bi paradoks bio da udruzenje Golubara Sebilj odlucuje ko smije hraniti golubove i to naplacuje po vlastitim pravilima.

What the fuck vam je ljudi?
geralt

#4227 Re: BiH - Crna hronika

Post by geralt »

_BataZiv_0809 wrote: 01/07/2025 17:41
dale cooper wrote: 01/07/2025 17:14 Možda je lik povezan sa ovima na mostu, pa mu serete u posao. :mrgreen: Mislim, ko bi još napad na par šibicara preveo kao animozitet i napad na Bošnjake iz Mostara.
Okamova britva veli da si upravu
Stari grad u Mostaru je poprilicno anarhicna lokacija po mnogim aspektima. Skakaci i camdzije su samo vrh ledenog brijega koji je sad dosao u medije. Veliki broj Mostaraca ima solidnu finansijsku korist od trenutnog stanja, ne zele da se ista mijenja, i ne zele medijsku paznju na Stari grad osim potpuno pozitivne.

Tako da Palermo jeste u pravu, vecina Mostaraca to stvarno posmatra kao direktan udar na njih i njihovu egzistenciju.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#4228 Re: BiH - Crna hronika

Post by _BataZiv_0809 »

geralt wrote: 01/07/2025 17:56
_BataZiv_0809 wrote: 01/07/2025 17:41
dale cooper wrote: 01/07/2025 17:14 Možda je lik povezan sa ovima na mostu, pa mu serete u posao. :mrgreen: Mislim, ko bi još napad na par šibicara preveo kao animozitet i napad na Bošnjake iz Mostara.
Okamova britva veli da si upravu
Stari grad u Mostaru je poprilicno anarhicna lokacija po mnogim aspektima. Skakaci i camdzije su samo vrh ledenog brijega koji je sad dosao u medije. Veliki broj Mostaraca ima solidnu finansijsku korist od trenutnog stanja, ne zele da se ista mijenja, i ne zele medijsku paznju na Stari grad osim potpuno pozitivne.

Tako da Palermo jeste u pravu, vecina Mostaraca to stvarno posmatra kao direktan udar na njih i njihovu egzistenciju.
Slazem se.
dale cooper

#4229 Re: BiH - Crna hronika

Post by dale cooper »

palermo wrote: 01/07/2025 17:53
dale cooper wrote: 01/07/2025 17:46

Druga stvar su hrvatski mediji, oni će iskoristiti ovo u druge svrhe. Ali pisanje ljudi ovdje na forumu, barem većim dijelom, nije na tom fonu.
Pobogu pa sta ja drugo.pisem. Da.pisanje.medija.i.portala ima.politicki pozadinu.
A za.dio forumasa.sam.rekao da.jesu antidrzavni nastrojeni a dio da.se ponasa.kao korisni idioti.

Nisam nigdje rekao da.je to veci dio forumasa, al da.je ova manjina glasna bogami jeste
Kao što rekoh eventualno hrvatskih medija, ali optužiti sve portale (ili forumaše) koji su o ovome pisali da su anti državni i anti bošnjački zbog progovaranja o događaju koji spada u kategoriju društveno neodgovornih je čista paranoja.
palermo

#4230 Re: BiH - Crna hronika

Post by palermo »

dale cooper wrote: 01/07/2025 18:01
dale cooper wrote: 01/07/2025 17:46

Druga stvar su hrvatski mediji, oni će iskoristiti ovo u druge svrhe. Ali pisanje ljudi ovdje na forumu, barem većim dijelom, nije na tom fonu.
Pobogu pa sta ja drugo.pisem. Da.pisanje.medija.i.portala ima.politicki pozadinu.
A za.dio forumasa.sam.rekao da.jesu antidrzavni nastrojeni a dio da.se ponasa.kao korisni idioti.

Nisam nigdje rekao da.je to veci dio forumasa, al da.je ova manjina glasna bogami jeste
Kao što rekoh eventualno hrvatskih medija, ali optužiti sve portale (ili forumaše) koji su o ovome pisali da su anti državni i anti bošnjački zbog progovaranja o događaju koji spada u kategoriju društveno neodgovornih je čista paranoja.
OK

Mada moram .primijetiti da smo skloni svacemu pripisivati paranoju.
tramvajtrojka

#4231 Re: BiH - Crna hronika

Post by tramvajtrojka »

palermo wrote: 01/07/2025 18:09
dale cooper wrote: 01/07/2025 18:01

OK

Mada moram .primijetiti da smo skloni svacemu pripisivati paranoju.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/ilegaln ... /230722059

I ovo od liste je zasigurno anti drzavni i anti bosnjacki narativ vidi dina dušmanina kako se samo okomio na postenjacine :oops: :oops: :oops:
moimoi

#4232 Re: BiH - Crna hronika

Post by moimoi »

Palermo, samo se stavi u kozu turiste. Zamisli da si ti dosao u Svicu, vidio da ljudi skacu sa mosta a i sam si skakac… vruce ti, dobrila ti… hoces i ti da skocis, konacno da imas uspomenu… skocis.. a onda te docekaju sake bijesnih svicaraca?!? Bi li se sjebao k’o foka?? pitao se wtf?
Jedno je pozvati i muriju, sto su vec svi rekli.. a drugo je kada rulja uvodi red. Pa nismo indija jebote.

I neces mi reci da samo bosnjaci skacu?? Jesu ovi sto saketaju mogli biti hrvati?srbi? ostali? -jesu! Ti si taj koji je citavo njasre okrenuo na nacionalizam.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#4233 Re: BiH - Crna hronika

Post by Chmoljo »

palermo wrote: 01/07/2025 16:42
Chmoljo wrote: 01/07/2025 16:07 ovo sad već postaje iritantno.

ako vrli skakači zagovaraju da je to turistička atrakcija za koju bi se trebalo nešto i naplatiti, podržavam. naravno, u tom slučaju je nužno da gospoda izvole da se registruju, fiskaliziraju i da uplaćuju državne dadžbine, pa ćemo tada pričati o tome kako je to u cilju interesa države, lokalne zajednice, a ne privatizovanje zajedničkog naslijeđa.
Registrovani jesu, fiskalizacija I placanje.poreza.jw zadatak drzave (tj. da.ih natjera, uvede u red ako to.ne rade)

Al.,zaista mi.nije kasno zasto se.govori o privatizaciji necega kada se sve radi u dogovoru sa Gradom I turistickom zajednicom grada Mostara
"S obzirom da se radi o UNESCO zaštićenoj zoni, u tijeku je koordinacija sa svim akterima kako bi se usuglasile mjere i donijele odluke koje imaju za cilj spriječiti daljnje neželjene događaje", naveo je Kordić za Klix.ba.

Pitali smo i za komentar o trenutnom natpisu na ovom mostu, te nam je rekao da su sve trenutke aktivnosti koje se poduzimaju nelegalne i nisu službeni stav Grada Mostara.

možda se ipak ne radi baš sve u dogovoru sa Gradom.

:D
palermo

#4234 Re: BiH - Crna hronika

Post by palermo »

moimoi wrote: 01/07/2025 18:21 Palermo, samo se stavi u kozu turiste. Zamisli da si ti dosao u Svicu, vidio da ljudi skacu sa mosta a i sam si skakac… vruce ti, dobrila ti… hoces i ti da skocis, konacno da imas uspomenu… skocis.. a onda te docekaju sake bijesnih svicaraca?!? Bi li se sjebao k’o foka?? pitao se wtf?
Jedno je pozvati i muriju, sto su vec svi rekli.. a drugo je kada rulja uvodi red. Pa nismo indija jebote.

I neces mi reci da samo bosnjaci skacu?? Jesu ovi sto saketaju mogli biti hrvati?srbi? ostali? -jesu! Ti si taj koji je citavo njasre okrenuo na nacionalizam.
Ne.znam jesi li znala, ali klub skakac na vodi je ustrojen po dejtonskom.sporazumu, tako I skokovi idu, skoci prvo Bosnjak, pa onda Hrvat pa onda Srbin.....ako se.slucajno zadesi da dvanput zatedom.skoci Bosnjak.onda se to mora.nadoknaditi slijedeci dan....

Mislim,.smijesno mi je vise pisati...al jebi ga vrucina te prikuje za kucu, Dzumhur vec zijanio....I sta onda.covjek da radi...
palermo

#4235 Re: BiH - Crna hronika

Post by palermo »

Chmoljo wrote: 01/07/2025 18:34
palermo wrote: 01/07/2025 16:42
Chmoljo wrote: 01/07/2025 16:07 ovo sad već postaje iritantno.

ako vrli skakači zagovaraju da je to turistička atrakcija za koju bi se trebalo nešto i naplatiti, podržavam. naravno, u tom slučaju je nužno da gospoda izvole da se registruju, fiskaliziraju i da uplaćuju državne dadžbine, pa ćemo tada pričati o tome kako je to u cilju interesa države, lokalne zajednice, a ne privatizovanje zajedničkog naslijeđa.
Registrovani jesu, fiskalizacija I placanje.poreza.jw zadatak drzave (tj. da.ih natjera, uvede u red ako to.ne rade)

Al.,zaista mi.nije kasno zasto se.govori o privatizaciji necega kada se sve radi u dogovoru sa Gradom I turistickom zajednicom grada Mostara
"S obzirom da se radi o UNESCO zaštićenoj zoni, u tijeku je koordinacija sa svim akterima kako bi se usuglasile mjere i donijele odluke koje imaju za cilj spriječiti daljnje neželjene događaje", naveo je Kordić za Klix.ba.

Pitali smo i za komentar o trenutnom natpisu na ovom mostu, te nam je rekao da su sve trenutke aktivnosti koje se poduzimaju nelegalne i nisu službeni stav Grada Mostara.

možda se ipak ne radi baš sve u dogovoru sa Gradom.

:D
Da, vrlo vjerovatno je da bi Mario svasta nesto promijenio u Starom gradu
Chmoljo

#4236 Re: BiH - Crna hronika

Post by Chmoljo »

palermo wrote: 01/07/2025 18:38

ok to sve, samo zašto daješ lažne informacije? ko je jednom NVO dao pravo na tapiju na kulturnoj baštini najvišeg stepena?
tramvajtrojka

#4237 Re: BiH - Crna hronika

Post by tramvajtrojka »

Chmoljo wrote: 01/07/2025 18:40

ok to sve, samo zašto daješ lažne informacije? ko je jednom NVO dao pravo na tapiju na kulturnoj baštini najvišeg stepena?
zašto mislim da svi putevi vode k salemu i safi :mrgreen: :mrgreen:
moimoi

#4238 Re: BiH - Crna hronika

Post by moimoi »

palermo wrote: 01/07/2025 18:37
moimoi wrote: 01/07/2025 18:21 Palermo, samo se stavi u kozu turiste. Zamisli da si ti dosao u Svicu, vidio da ljudi skacu sa mosta a i sam si skakac… vruce ti, dobrila ti… hoces i ti da skocis, konacno da imas uspomenu… skocis.. a onda te docekaju sake bijesnih svicaraca?!? Bi li se sjebao k’o foka?? pitao se wtf?

Ne.znam jesi li znala, ali klub skakac na vodi je ustrojen po dejtonskom.sporazumu, tako I skokovi idu, skoci prvo Bosnjak, pa onda Hrvat pa onda Srbin.....ako se.slucajno zadesi da dvanput zatedom.skoci Bosnjak.onda se to mora.nadoknaditi slijedeci dan....

Mislim,.smijesno mi je vise pisati...al jebi ga vrucina te prikuje za kucu, Dzumhur vec zijanio....I sta onda.covjek da radi...
Pa eto.. i sam vidis apsurd. Zasto okreces na nacionalnost?
Ko je ikad igdje prozvao bosnjake? Cak i u medijima susjednim nisam procitala nista slicno… samo od tebe dolazi
palermo

#4239 Re: BiH - Crna hronika

Post by palermo »

Koje lazne ? O cemu pricas ? Ako su nelegalni zasto ih onda Mario ne zatvori, ne zabrani rad, otkud ih u organizaciji Rrd Bulla itd...
I konacno, kakva tapija....o cemu vi ljudi pricate, bi li bili sretniji da samo pokoji cuko i macka predje Starim mostom....

Nevjerovatno
palermo

#4240 Re: BiH - Crna hronika

Post by palermo »

moimoi wrote: 01/07/2025 18:46

Ko je ikad igdje prozvao bosnjake? Cak i u medijima susjednim nisam procitala nista slicno… samo od tebe dolazi

Sefio, jbg, jednostavno zaboravio da su elementi dejtonskog ugradjeni u Statut Skakaca I da se skokovi izvode kako sam napisao..ha Bosnjak, ha Hrvat, ha Srbin...
moimoi

#4241 Re: BiH - Crna hronika

Post by moimoi »

palermo wrote: 01/07/2025 18:49
moimoi wrote: 01/07/2025 18:46

Sefio, jbg, jednostavno zaboravio da su elementi dejtonskog ugradjeni u Statut Skakaca I da se skokovi izvode kako sam napisao..ha Bosnjak, ha Hrvat, ha Srbin...
Majkemi gubis se. Udarila valjda vrucina. Nemoj skakati s mosta al barem uroni glavu u hladnu Neretvu.
Chmoljo

#4242 Re: BiH - Crna hronika

Post by Chmoljo »

palermo wrote: 01/07/2025 18:46

Koje lazne ? O cemu pricas ? Ako su nelegalni zasto ih onda Mario ne zatvori, ne zabrani rad, otkud ih u organizaciji Rrd Bulla itd...
I konacno, kakva tapija....o cemu vi ljudi pricate, bi li bili sretniji da samo pokoji cuko i macka predje Starim mostom....

Nevjerovatno
pa rekao si da se sve radi u dogovoru sa gradom, a onda izjava gradonačelnika da se ipak ne radi sve u dogovoru sa gradom. dakle, neistina.

ne može im on zabraniti rad. to je NVO. to može sud ili organ uprave koji ih je osnovao. ali može odrezati kaznu ili prijaviti za nelegalne aktivnosti, tipa da ne knjiže donacije, da nameću pravila ponašanja za šta nisu ovlašteni itd. itd.

a iskreno, jako si naporan i uvijek potežeš tu pačenićku priču. niko nije ratovo jebote, samo vi.
palermo

#4243 Re: BiH - Crna hronika

Post by palermo »

Chmoljo wrote: 01/07/2025 18:58

a iskreno, jako si naporan i uvijek potežeš tu pačenićku priču. niko nije ratovo jebote, samo vi.
Sa ovim se.slazem, posebno sam sebi naporan, a vjerujem I vama legalistima I mirotvorci.a
Chmoljo

#4244 Re: BiH - Crna hronika

Post by Chmoljo »

:thumbup:

još da su ga liske i odbranile, a ne nevesinjci gdje bi vam kraj bio.
palermo

#4245 Re: BiH - Crna hronika

Post by palermo »

Chmoljo wrote: 01/07/2025 19:07 :thumbup:

još da su ga liske i odbranile, a ne nevesinjci gdje bi vam kraj bio.
Znacajan su doprinos dali I nevesinjski bataljon I samostalni gatacki battaljon " Sargan".
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#4246 Re: BiH - Crna hronika

Post by izvrsni direktor »

1Dante1 wrote: 01/07/2025 17:21
Chmoljo wrote: 01/07/2025 17:02 Registrovani kao NVO?
Ma ja udruzenje gradjanja. Palermo radi nekih drugih stvari izvrce i ovdje je zadrt ko kakva mazga. Udruzenje skakaca sa Starog Mosta mogu registrovati bilo koji pojedinci, bez bilo kakvih uslova.

Totalno je pogresno da neki likovi odredjuju drugim likovima da li mogu ili ne mogu da skoce. Ono biti ce meksi i odobrit ce skok ako im se plati. Nidje veze.
Evo uzmimo za primjer sljedeci slucaj, neka grupa bosnjaka iz mostara odluce da osnuju udruze "pravi skakaci sa starog mosta" i da se bave besolatnim skakanjem sa mosta. Sta mislis kako bi prosli? Da li bi dobili dozvolu od onih koji su sda-ovski stvorili zacafani krug izvlacenja love u kojem su svi dobri?!
Kakavbi degenek dobili kada bi samoinicijativno stavili stand sa ponudom voznje camca po neretvi?

Covjece u mostaru ne smijes voziti camac jer to samo smiju probrani, i naplacuju to masno..
geralt

#4247 Re: BiH - Crna hronika

Post by geralt »

Nevjerovatno
pa rekao si da se sve radi u dogovoru sa gradom, a onda izjava gradonačelnika da se ipak ne radi sve u dogovoru sa gradom. dakle, neistina.

ne može im on zabraniti rad. to je NVO. to može sud ili organ uprave koji ih je osnovao. ali može odrezati kaznu ili prijaviti za nelegalne aktivnosti, tipa da ne knjiže donacije, da nameću pravila ponašanja za šta nisu ovlašteni itd. itd.

Mostar je grad pun nepisanih pravila i dogovora, a jedan od njih ih je da "jedni" "drugima" ne petljaju u "njihovo".

Jednu stvar se slazem sa Palermom, a to je da u nekim situacijama red mora postojati, i da ne moze vladati bas potpuna anarhija. Npr. sa mosta ne moze skakati ko god hoce i kad god hoce, jer je to opasnost i za skakaca i za ljude ispod mosta.

Problem koji nastaje je ko ce taj red zavoditi i na koji nacin. Posto mjestani iz svojih razloga ne vole da im se policija i inspekcije previse tuda motaju, te da postoje neka stroga pravna pravila jer bi to otvorilo Pandorinu kutiju, redari su grupe gradjana, a nacini zavodjenja reda su saka i samar.

Tako da je iz te perspektive ovdje sve bilo ok i kako treba da bude, jedini problem su mediji i forumi sto nece da se okanu pisanja o tome.
Chmoljo

#4248 Re: BiH - Crna hronika

Post by Chmoljo »

geralt wrote: 01/07/2025 20:00

Nevjerovatno

Mostar je grad pun nepisanih pravila i dogovora, a jedan od njih ih je da "jedni" "drugima" ne petljaju u "njihovo".

Jednu stvar se slazem sa Palermom, a to je da u nekim situacijama red mora postojati, i da ne moze vladati bas potpuna anarhija. Npr. sa mosta ne moze skakati ko god hoce i kad god hoce, jer je to opasnost i za skakaca i za ljude ispod mosta.

Problem koji nastaje je ko ce taj red zavoditi i na koji nacin. Posto mjestani iz svojih razloga ne vole da im se policija i inspekcije previse tuda motaju, te da postoje neka stroga pravna pravila jer bi to otvorilo Pandorinu kutiju, redari su grupe gradjana, a nacini zavodjenja reda su saka i samar.

Tako da je iz te perspektive ovdje sve bilo ok i kako treba da bude, jedini problem su mediji i forumi sto nece da se okanu pisanja o tome.
Ma jasno je to sve. Samo sada je malo bezveze fiskalne kase spominjati samo za Medjugorje. Mescini da je to rijetka pojava i u Starom Gradu.
palermo

#4249 Re: BiH - Crna hronika

Post by palermo »

Samo.jednu opaslu na.inace prilicno.koretan post. Nije da.ne.vole.da.se.policija .mota,.nego je.nema....da meni sutra neko opljacka stan ja bih razmisljqo dal da prijavim policiji. Mislim, jal policiji jal kenjcu isti.jw rezultat. A poreznike.i.inespektorw.niko.ne.voli. Nigdje
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#4250 Re: BiH - Crna hronika

Post by _BataZiv_0809 »

:lol: :lol: :lol:

Ali umro sam na podvuceno :lol:
Post Reply