BiH - Crna hronika

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
1Dante1

#4201 Re: BiH - Crna hronika

Post by 1Dante1 »

palermo wrote: 01/07/2025 13:23 A kako se zna da si ti bolji.skakac od.njih ? Kazes, alaha.mi, skacem k'a nebeska.munja. E , ako je tako, moze.onda.i bez treninga.
Svidjaju mi se pitanja pa evo za tebe:

1. ko izdaje certifikat da si spreman za skok i gdje je on ovlasten
2. koja ustanova i gdje je ovlastena
3. gdje i kako se placa, kako se registruje placanje
4. obavee znamo, plati, ali koja su PRAVA onoga ko ce dobiti dozvolu?

Ili je prica, skupilo se 2-3 glasnih, oni odluuju ko mo ko ne moze za petobu koju potorse u lokalnom restoranu?
palermo

#4202 Re: BiH - Crna hronika

Post by palermo »

1Dante1 wrote: 01/07/2025 14:25
palermo wrote: 01/07/2025 13:23 A kako se zna da si ti bolji.skakac od.njih ? Kazes, alaha.mi, skacem k'a nebeska.munja. E , ako je tako, moze.onda.i bez treninga.

Ili je prica, skupilo se 2-3 glasnih, oni odluuju ko mo ko ne moze za petobu koju potorse u lokalnom restoranu?

Iskreno da ti kazem, ne.znam. Al pretpostavljam da postoji neka uredba, sporazum sa Gradom (ili mozda sa.bivsom opstinom Stari grad) da Udruzenje skakaca na Neretvi vodi ove akcije. Haris je dao lijepe primjere za udruzenja ribolovaca I slicno, pa pretpostavljam da je I ovdje taj slucaj. Placa se valjda na nekoj blagajni I valjda se dobije neka priznanica. Placaju li porez na to, sumnjam. A mozda I jesu.
Prava onog koji plati je da dobije trening I kad se procijeni da moze skociti, onda skoci.

Nego, nije mi jasno sta hoces da kazes. Da je to Udruzenje samo sebe proglasilo vlasnikom Starog mosta ? Nije, ako si na to.mislio.
1Dante1

#4203 Re: BiH - Crna hronika

Post by 1Dante1 »

palermo wrote: 01/07/2025 14:53 Da je to Udruzenje samo sebe proglasilo vlasnikom Starog mosta
Koliko mi je jasno nemaju nikakvu dozvolu da su oni cetficirani za donosenje odluke ko i sta moze. Ni naplata nije regulisana.

Mozda ja grijesim i nemam tacne informacije, zato i pitam.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#4204 Re: BiH - Crna hronika

Post by mk ultra »

1Dante1 wrote: 01/07/2025 14:56
palermo wrote: 01/07/2025 14:53 Da je to Udruzenje samo sebe proglasilo vlasnikom Starog mosta
Koliko mi je jasno nemaju nikakvu dozvolu da su oni cetficirani za donosenje odluke ko i sta moze. Ni naplata nije regulisana.

kriminogena ilegalna organizacija, što drugo očekuješ

da postoji udruženje sa statutom, cjenovnikom i fisklanom kahsom :mrgreen: :mrgreen:
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#4205 Re: BiH - Crna hronika

Post by izvrsni direktor »

palermo wrote: 01/07/2025 14:53
1Dante1 wrote: 01/07/2025 14:25

ne.znam. Al pretpostavljam, pa pretpostavljam, valjda, nekoj, valjda. Placaju li porez na to, sumnjam. mozda,
Ali ako ne mislite kao, to znaci da ste hrvati i da mrzite bosnjake.
Ha ja
palermo

#4206 Re: BiH - Crna hronika

Post by palermo »

1Dante1 wrote: 01/07/2025 14:56

Nemam ni ja neke.posebne informacij Al eto,.odes.na.njihovu web stranicu,.pa vidis.da su.im.sponzori I Grad Mostar I Sportski savez Grada Mostara i nekako zakljucis da ne rade u ilegali.

To da ima tu netazrjesenih I mutnih stvari je , ne samo moguce, nego I vjerovatno.

Al nisam ja reagovao zbog njih nego zbog neprimjerene hajke koja se digla, a koja sasvim sigurno ima I svoju politicku pozadinu.
moimoi

#4207 Re: BiH - Crna hronika

Post by moimoi »

DaysleepeR wrote: 01/07/2025 13:45
moimoi wrote: 01/07/2025 12:49 Koliko vidim, nigdje nije potrebno nikakvo odobrenje niti se naplacuje osim kod nas

https://www.contiki.com/six-two/article ... the-world/

Zasto bi se kod nas zabranilo turistima? Hocete turizam? I ovo je dio turizma…
Ne može isto biti neka stijena i UNESCO-ov spomenik u centru grada...
Onda trebaju naplacivati “mostarinu” svakome,a ne skakanje.
Nema logike da je nekima dozvoljeno, drugima nije… tj samo ukoliko plate onda mogu.
Nije bandzi dzamping pa da koristis tudju opremu… koju neko mora odrzavati. Ovo je cista kradja i nista vise.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#4208 Re: BiH - Crna hronika

Post by Chmoljo »

ovo sad već postaje iritantno.

ako vrli skakači zagovaraju da je to turistička atrakcija za koju bi se trebalo nešto i naplatiti, podržavam. naravno, u tom slučaju je nužno da gospoda izvole da se registruju, fiskaliziraju i da uplaćuju državne dadžbine, pa ćemo tada pričati o tome kako je to u cilju interesa države, lokalne zajednice, a ne privatizovanje zajedničkog naslijeđa.
DaysleepeR

#4209 Re: BiH - Crna hronika

Post by DaysleepeR »

Mostarski skakači skaču 12 mjeseci godišnje, a ne samo kad je ljeto i super vrijeme.
Zbog njihovih skokova jako puno ljudi u Mostaru zaradi fine pare...
1Dante1

#4210 Re: BiH - Crna hronika

Post by 1Dante1 »

Zemlja cuda, ono standardno "snaŠo se, sta si ljubomoran".

Cerificiras frajera, skoci i pogine, mir mir niko nije kriv.
Danguba

#4211 Re: BiH - Crna hronika

Post by Danguba »

Ma nije to samo, odo ja skočiti.
Gdje ćeš skočiti, kako, ko je dole, hoćeš li doživjeti nezgodu prilikom skoka...?
Jedan skočio i nikada ga nisu našli.

Na drugoj strani, dečki objasne oko tehnike, rizika, sigurnosti...pa onda angažuju ekipu koja će da obezbijedi mjesto pada, izvlačenje, evakuaciju...

...da li plaćaju porez je pitanje za nadležne.
Mislim da je stopa poreza kao u Međugorju. :D
palermo

#4212 Re: BiH - Crna hronika

Post by palermo »

Chmoljo wrote: 01/07/2025 16:07 ovo sad već postaje iritantno.

ako vrli skakači zagovaraju da je to turistička atrakcija za koju bi se trebalo nešto i naplatiti, podržavam. naravno, u tom slučaju je nužno da gospoda izvole da se registruju, fiskaliziraju i da uplaćuju državne dadžbine, pa ćemo tada pričati o tome kako je to u cilju interesa države, lokalne zajednice, a ne privatizovanje zajedničkog naslijeđa.
Registrovani jesu, fiskalizacija I placanje.poreza.jw zadatak drzave (tj. da.ih natjera, uvede u red ako to.ne rade)

Al.,zaista mi.nije kasno zasto se.govori o privatizaciji necega kada se sve radi u dogovoru sa Gradom I turistickom zajednicom grada Mostara
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#4213 Re: BiH - Crna hronika

Post by _BataZiv_0809 »

Natpis na UNESCO bastini

Image
moimoi

#4214 Re: BiH - Crna hronika

Post by moimoi »

Turistickoj zajednici bi valjda trebalo biti u interesu da su turisti zadovoljni. Sto znaci da se ni u kojem momentu ne moze desiti da turista bude napadnut jer je prekrsio “izmisljena pravila” postavljena od strane nekog kluba. Sama cinjenica da naplacuju i svoje skokove je ludost. Mislim, i njima se povrede, a konacno i smrt, mogu desiti. Zamisli platis 50eura a taj vise ne izroni ziv. Bi li nastavio sa odmorom i lijepim sjecanjima? Ili bi prepricavao taj odmor godinama nakon, kao odmor from hell. Bukvalno si platio nekome put u smrt. Neka stave kutiju sa donacijama.. pa im ljudi doniraju kao klubu a ne da placaju neciji skok.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#4215 Re: BiH - Crna hronika

Post by Chmoljo »

palermo wrote: 01/07/2025 16:42

Registrovani jesu, fiskalizacija I placanje.poreza.jw zadatak drzave (tj. da.ih natjera, uvede u red ako to.ne rade)

Al.,zaista mi.nije kasno zasto se.govori o privatizaciji necega kada se sve radi u dogovoru sa Gradom I turistickom zajednicom grada Mostara
Registrovani kao NVO?
dale cooper

#4216 Re: BiH - Crna hronika

Post by dale cooper »

Možda je lik povezan sa ovima na mostu, pa mu serete u posao. :mrgreen: Mislim, ko bi još napad na par šibicara preveo kao animozitet i napad na Bošnjake iz Mostara.
palermo

#4217 Re: BiH - Crna hronika

Post by palermo »

Chmoljo wrote: 01/07/2025 17:02
palermo wrote: 01/07/2025 16:42

Registrovani kao NVO?
Da
1Dante1

#4218 Re: BiH - Crna hronika

Post by 1Dante1 »

Chmoljo wrote: 01/07/2025 17:02 Registrovani kao NVO?
Ma ja udruzenje gradjanja. Palermo radi nekih drugih stvari izvrce i ovdje je zadrt ko kakva mazga. Udruzenje skakaca sa Starog Mosta mogu registrovati bilo koji pojedinci, bez bilo kakvih uslova.

Totalno je pogresno da neki likovi odredjuju drugim likovima da li mogu ili ne mogu da skoce. Ono biti ce meksi i odobrit ce skok ako im se plati. Nidje veze.
palermo

#4219 Re: BiH - Crna hronika

Post by palermo »

dale cooper wrote: 01/07/2025 17:14 Možda je lik povezan sa ovima na mostu, pa mu serete u posao. :mrgreen: Mislim, ko bi još napad na par šibicara preveo kao animozitet i napad na Bošnjake iz Mostara.
Pa mislim vecina mosraraca koji citaju portale I forume.
Doduse, Bosnjaka...al valjda to nije vazno
dale cooper

#4220 Re: BiH - Crna hronika

Post by dale cooper »

palermo wrote: 01/07/2025 17:23
dale cooper wrote: 01/07/2025 17:14 Možda je lik povezan sa ovima na mostu, pa mu serete u posao. :mrgreen: Mislim, ko bi još napad na par šibicara preveo kao animozitet i napad na Bošnjake iz Mostara.
Eto to se nikada nije oplelo po sličnim likovima i događajima u drugim sredinama, bila to Tuzla, Zenica, Banja Luka ili Sarajevo.
palermo

#4221 Re: BiH - Crna hronika

Post by palermo »

dale cooper wrote: 01/07/2025 17:28
Eto to se nikada nije oplelo po sličnim likovima i događajima u drugim sredinama, bila to Tuzla, Zenica, Banja Luka ili Sarajevo.
Koje ? Ovakva hajka po.medijima. Da hrvatski portali pet vijesti o ovom.dogadaju plasiraju u jednom danu. Da neki klixovi forumasi pisu postove vrlo slicne onim.koji se pisu na hrvatskim forumima. Bogami rijetko. Imas.neki primjer.

Pa sam.svajcatac nije znao da.je to.neki veliki.dogadaj dok ga nisu poceli proganjayi medijo.

Uosyalom, mislite sta hocete.....
relativno84

#4222 Re: BiH - Crna hronika

Post by relativno84 »

Da je ona mrcina devastirala nekoga na onom camcu druga bi prica bila, zbog nekoliko vaspitnih totalno se zanemarila bahatost pojedinca koji je nicim izazvan ugrozio svoj zivot i zivote drugih. Ali vazno je praviti dramu gdje je nema.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#4223 Re: BiH - Crna hronika

Post by _BataZiv_0809 »

Okamova britva veli da si upravu
dale cooper

#4224 Re: BiH - Crna hronika

Post by dale cooper »

palermo wrote: 01/07/2025 17:36
dale cooper wrote: 01/07/2025 17:28

Koje ? Ovakva hajka po.medijima. Da hrvatski portali pet vijesti o ovom.dogadaju plasiraju u jednom danu. Da neki klixovi forumasi pisu postove vrlo slicne onim.koji se pisu na hrvatskim forumima. Bogami rijetko. Imas.neki primjer.

Pa sam.svajcatac nije znao da.je to.neki veliki.dogadaj dok ga nisu poceli proganjayi medijo.

Uosyalom, mislite sta hocete.....
Druga stvar su hrvatski mediji, oni će iskoristiti ovo u druge svrhe. Ali pisanje ljudi ovdje na forumu, barem većim dijelom, nije na tom fonu.
I trebaš to razgraničiti. Što bih ja imao protiv nekog prosječnog Mostarca Bošnjaka? Komentarišemo ono što se desilo ne ulazeći u nacionalnost
osoba koje su to uradile. Isto tako sa ovim likom koji je skočio, trebali su ga prijaviti zbog ugrožavanja ljudi ispod mosta i zvati policiju i neka
se hladi i trijezni u stanici.
palermo

#4225 Re: BiH - Crna hronika

Post by palermo »

dale cooper wrote: 01/07/2025 17:46

Druga stvar su hrvatski mediji, oni će iskoristiti ovo u druge svrhe. Ali pisanje ljudi ovdje na forumu, barem većim dijelom, nije na tom fonu.
Pobogu pa sta ja drugo.pisem. Da.pisanje.medija.i.portala ima.politicki pozadinu.
A za.dio forumasa.sam.rekao da.jesu antidrzavni nastrojeni a dio da.se ponasa.kao korisni idioti.

Nisam nigdje rekao da.je to veci dio forumasa, al da.je ova manjina glasna bogami jeste
Post Reply