DVB-T u BiH
Moderator: anex
- genius 723
#4501 Re: DVB-T u BiH
Aha meni bi jedino Duga njiva pasala kolko je sta radeno na tom ostecenom stubu?
-
Brcak1971
#4502 Re: DVB-T u BiH
Ne znam, vjeruj, ne znam da li se taj stub vidio sa tvoje lokacije prije havarije?genius 723 wrote: ↑27/06/2025 23:35 Aha meni bi jedino Duga njiva pasala kolko je sta radeno na tom ostecenom stubu?
- Mrvica 77
#4503 Re: DVB-T u BiH
@genius 723 i @Brcak1971
Dečki dragi a kako bi bilo da se jednostavno strpite još kratko vrijeme, jer svojim zapitkivanjem ne vjerujem da ćete na bilo koji način požuriti puštanje u rad
Kad bude, bit će!
Ja npr. lovim FTV analogno na 29 ch s Vlašića, slika 9/10, dakle odlična
Druge tv me baš i ne zanimaju
Meni se ništa naročito neće promjeniti
Istina slika će biti još malo bolja, ali i sada je kako rekoh jako dobra
Isto tako program će biti kakav je, ni bolji ni gori..
Čemu tolika nestrpljivost?
Uostalom to radi hrvatski OiV tako da vjerujem da će to biti jako dobro, jer ako naprave samo upola dobro kao u HR bit će sjajno...
Dečki dragi a kako bi bilo da se jednostavno strpite još kratko vrijeme, jer svojim zapitkivanjem ne vjerujem da ćete na bilo koji način požuriti puštanje u rad
Kad bude, bit će!
Ja npr. lovim FTV analogno na 29 ch s Vlašića, slika 9/10, dakle odlična
Druge tv me baš i ne zanimaju
Meni se ništa naročito neće promjeniti
Istina slika će biti još malo bolja, ali i sada je kako rekoh jako dobra
Isto tako program će biti kakav je, ni bolji ni gori..
Čemu tolika nestrpljivost?
Uostalom to radi hrvatski OiV tako da vjerujem da će to biti jako dobro, jer ako naprave samo upola dobro kao u HR bit će sjajno...
- genius 723
#4504 Re: DVB-T u BiH
@Brcak1971 Nekad sam prije izlazio na jedno brdo iznad mene i kad je lijepo vrijeme Duga njiva odnosno rtsrs predajinik se ono bas lijpo vidio.Provjerio sam informaciju 7 ili 8 mjesec ce ici Ciganiste Doboj i Kraljica i ono sto nisam bas ocekivao da ce do kraja 8 mjeseca vjerovatno ici i Paljenik Vlasic
-
Mango19
#4505 Re: DVB-T u BiH
ma OIV-Zagreb to rade turbo i profesionalno.
Gospodin Denis Nikola Kulišić koji to sve vodi je i započeo svoju karijeru u OIV davne 1997. na montaži mikrovalnih veza, tako da u njih se ne mora sumnjati.
Kada bi barem nakon tog svega ostali uz Dasto Semtel barem kao firma partner da se i taj mux D uveže mreža kako treba, jer ovisiti o satelitu na glavnim lokacijama nije baš bajno pogotovo kada dođe zima.
Gospodin Denis Nikola Kulišić koji to sve vodi je i započeo svoju karijeru u OIV davne 1997. na montaži mikrovalnih veza, tako da u njih se ne mora sumnjati.
Kada bi barem nakon tog svega ostali uz Dasto Semtel barem kao firma partner da se i taj mux D uveže mreža kako treba, jer ovisiti o satelitu na glavnim lokacijama nije baš bajno pogotovo kada dođe zima.
-
Selco_SA
- Boki Antena
#4507 Re: DVB-T u BiH
Te su trase oduvijek postojale. Predajnik ILinčica Tuzla biće povezan sa centralom u Banjaluci preko Kraljice isto kao i Udrigovo. Predajnik je u Federaciji i vlasništvo BHRT ali to je SFN mreža i tako funkcioniše. Ne mogu na istom 25.kanalu da se puste signali iz dvije različite centrale. Centrale su Banjaluka, Mostar, Sarajevo. Banjaluka pokriva oblasti: Kozara, Majevica i Trovrh. Mostar : Velež, Tušnica i Leotar. Sarajevo : Bjelašnica, Vlašić i Plješivica. Npr. Trebevićem se upravlja iz centrale u Sarajevu a ne iz Banjaluke. Bilo je mnogo galame oko toga u prvoj fazi a onda i prekida digitalizacije. Tada je RTRS uspio barem opremu na njihovim predajnicima da knjiži na RTRS iako zbog međunarodnog plana neće se svim predajnicima u RS upravljati iz Banjaluke.Mango19 wrote: ↑23/06/2025 22:18 zanimljiva je ova trasa kako će biti uvezani predajnici , vidi se npr. da će Ilinčica Tuzla biti uvezana sa Lisac-Zenica a ne sa Vlašićem.
Ima dokument na e-kapija kad su se nabavljali linkovi za 2.fazu -->Tenderska dokumentacija-->Prilog IV Tehnički dio na stranici 7. mreža kako će biti uvezani predajnici.
https://www.ekapija.com/bs/tender/17005 ... rometa-bih
- Boki Antena
#4508 Re: DVB-T u BiH
Hvala na informaciji. I MUKS D prvi signal kojeg sam dobio bio je sa Ciganišta. Vlašić je počeo mnogo kasnije. Koliko se sjećam nekih 60-ak posto signala dovoljno za sliku bez problema. Očekujem barem jednako tako od MUKS Agenius 723 wrote: ↑28/06/2025 12:08 @Brcak1971 Nekad sam prije izlazio na jedno brdo iznad mene i kad je lijepo vrijeme Duga njiva odnosno rtsrs predajinik se ono bas lijpo vidio.Provjerio sam informaciju 7 ili 8 mjesec ce ici Ciganiste Doboj i Kraljica i ono sto nisam bas ocekivao da ce do kraja 8 mjeseca vjerovatno ici i Paljenik Vlasic
-
Brcak1971
#4509 Re: DVB-T u BiH
Boki Antena I ostali iz Slavonskog/Bosanskog Broda mislim da ćete moći već 1.jula pratiti MUX-A sa Kozare jer ste geografski bliže Banja luci nego mi sa ovog područja.
- Boki Antena
- Mrvica 77
#4511 Re: DVB-T u BiH
@Brcak1971 hvala što se brineš za nas, ali ne moraš...
@Boki Antena ti je savršeno objasnio situaciju
Znam da u nekim selima zapadno od SB na većoj nadmorskoj visini love Kozaru
Bosanski i Slavonski Brod ne, Motajica smeta, možda eventualno u brdskim dijelovima SB da neki love, ali iskreno nemam saznanja...
Ja sam sjeverno od SB i zaklonjen sam istočno (Majevica) i zapadno (Kozara), tako da ja čekam Vlašić, jer da nisam hvatao bi i npr. naše Borince (VK) i programe iz njihovog M2... Psunj mi je istina dostupan, ali je 52 km zračne linije, a Košarevac 7,5, pa sam se logično fokusirao na bliži... A kako su mi Vlašić i Košarevac manje-više na pravcu s jednim sam udarcem ubio dvije muhe
A i kako rekoh jučer, čemu tolika žurba?
Kad ste u BiH nažalost čekali godinama na digitalac, pa onda se možete strpiti još koji tjedan/mjesec...
@Boki Antena ti je savršeno objasnio situaciju
Znam da u nekim selima zapadno od SB na većoj nadmorskoj visini love Kozaru
Bosanski i Slavonski Brod ne, Motajica smeta, možda eventualno u brdskim dijelovima SB da neki love, ali iskreno nemam saznanja...
Ja sam sjeverno od SB i zaklonjen sam istočno (Majevica) i zapadno (Kozara), tako da ja čekam Vlašić, jer da nisam hvatao bi i npr. naše Borince (VK) i programe iz njihovog M2... Psunj mi je istina dostupan, ali je 52 km zračne linije, a Košarevac 7,5, pa sam se logično fokusirao na bliži... A kako su mi Vlašić i Košarevac manje-više na pravcu s jednim sam udarcem ubio dvije muhe
A i kako rekoh jučer, čemu tolika žurba?
Kad ste u BiH nažalost čekali godinama na digitalac, pa onda se možete strpiti još koji tjedan/mjesec...
- Mrvica 77
#4512 Re: DVB-T u BiH
@Boki Antena dovoljno je ovisno o prijemniku (osjetljivost) cca 35-40, a sa 60 već radi bez trzanja ili tek sporadično
Kad već pričaš o mux D, u rujnu/septembru je rečeno da su krenuli, a ja sam mux D dobio tek početkom prosinca/decembra
Pošto kažeš da je Vlašić pušten kasnije, onda je to potvrda da ja lovim baš sam Vlašić, pretpostavljam da je on tada pušten...
Kad već pričaš o mux D, u rujnu/septembru je rečeno da su krenuli, a ja sam mux D dobio tek početkom prosinca/decembra
Pošto kažeš da je Vlašić pušten kasnije, onda je to potvrda da ja lovim baš sam Vlašić, pretpostavljam da je on tada pušten...
-
Mango19
#4513 Re: DVB-T u BiH
Zanimljivo za znati, hvala na objašnjenju.. ima li obavijesti na BHRT, FTV i RTRS da se gasi analogni signal, koliko se sjećam u Hrvatskoj je stalno išla traka s obavijesti pri vrhu ekrana gledateljima par dana prije gašenja.Boki Antena wrote: ↑28/06/2025 19:59Te su trase oduvijek postojale. Predajnik ILinčica Tuzla biće povezan sa centralom u Banjaluci preko Kraljice isto kao i Udrigovo. Predajnik je u Federaciji i vlasništvo BHRT ali to je SFN mreža i tako funkcioniše. Ne mogu na istom 25.kanalu da se puste signali iz dvije različite centrale. Centrale su Banjaluka, Mostar, Sarajevo. Banjaluka pokriva oblasti: Kozara, Majevica i Trovrh. Mostar : Velež, Tušnica i Leotar. Sarajevo : Bjelašnica, Vlašić i Plješivica. Npr. Trebevićem se upravlja iz centrale u Sarajevu a ne iz Banjaluke. Bilo je mnogo galame oko toga u prvoj fazi a onda i prekida digitalizacije. Tada je RTRS uspio barem opremu na njihovim predajnicima da knjiži na RTRS iako zbog međunarodnog plana neće se svim predajnicima u RS upravljati iz Banjaluke.Mango19 wrote: ↑23/06/2025 22:18 zanimljiva je ova trasa kako će biti uvezani predajnici , vidi se npr. da će Ilinčica Tuzla biti uvezana sa Lisac-Zenica a ne sa Vlašićem.
Ima dokument na e-kapija kad su se nabavljali linkovi za 2.fazu -->Tenderska dokumentacija-->Prilog IV Tehnički dio na stranici 7. mreža kako će biti uvezani predajnici.
-
Brcak1971
#4514 Re: DVB-T u BiH
Mango19 na Federalnoj tv je 27. juna u emisiji " federacija danas" predstavnik OIV Kulišić rekao da će javnil servisi na njihovim web stranicama tokom sledećih dana obaveštavati građane kada će početi emitovanje digitalnog signala za određena područja.Mango19 wrote: ↑29/06/2025 18:00Zanimljivo za znati, hvala na objašnjenju.. ima li obavijesti na BHRT, FTV i RTRS da se gasi analogni signal, koliko se sjećam u Hrvatskoj je stalno išla traka s obavijesti pri vrhu ekrana gledateljima par dana prije gašenja.Boki Antena wrote: ↑28/06/2025 19:59Te su trase oduvijek postojale. Predajnik ILinčica Tuzla biće povezan sa centralom u Banjaluci preko Kraljice isto kao i Udrigovo. Predajnik je u Federaciji i vlasništvo BHRT ali to je SFN mreža i tako funkcioniše. Ne mogu na istom 25.kanalu da se puste signali iz dvije različite centrale. Centrale su Banjaluka, Mostar, Sarajevo. Banjaluka pokriva oblasti: Kozara, Majevica i Trovrh. Mostar : Velež, Tušnica i Leotar. Sarajevo : Bjelašnica, Vlašić i Plješivica. Npr. Trebevićem se upravlja iz centrale u Sarajevu a ne iz Banjaluke. Bilo je mnogo galame oko toga u prvoj fazi a onda i prekida digitalizacije. Tada je RTRS uspio barem opremu na njihovim predajnicima da knjiži na RTRS iako zbog međunarodnog plana neće se svim predajnicima u RS upravljati iz Banjaluke.Mango19 wrote: ↑23/06/2025 22:18 zanimljiva je ova trasa kako će biti uvezani predajnici , vidi se npr. da će Ilinčica Tuzla biti uvezana sa Lisac-Zenica a ne sa Vlašićem.
-
Brcak1971
#4515 Re: DVB-T u BiH
https://youtu.be/QGBfzsyU4xE?si=cFtTED0l5NzlaLix
Ovdje možete vidjeti i čuti opširnije informacije o digitalizaciji u BIH. Spominje se i Vlašić na kojem postoji antenska oprema, a radovi počinju tokom mjeseca avgusta.
Ovdje možete vidjeti i čuti opširnije informacije o digitalizaciji u BIH. Spominje se i Vlašić na kojem postoji antenska oprema, a radovi počinju tokom mjeseca avgusta.
-
Selco_SA
#4516 Re: DVB-T u BiH
U Sarajevu proradila DVB-T2 mreža u Mux A.BHT,FTV i RTRS se emituju u HD formatu,a Tv HB i Hayat kao i do sada u SD.
-
Refik4
-
Refik4
-
Selco_SA
#4519 Re: DVB-T u BiH
Što se tiče Mux-a A,biće ova tri javna servisa sigurno,a vjerovatno i ostali kanali koji budu izrazili želju da se emituju u Mux A
-
1981+ 1
#4520 Re: DVB-T u BiH
Jel to za danas sve?
Samo Sarajevo ili je još neka regija dobila signal?
Samo Sarajevo ili je još neka regija dobila signal?
-
Selco_SA
-
Mango19
#4523 Re: DVB-T u BiH
ovo su krivo napisali "Rok je produljen za šest mjeseci, kada je planirano da signal bude pušten i za regije Zenice i Tuzle, a za ostala područja do kraja godine."
Regija Tuzla i Zenica će još ovaj mjesec bit puštene a ne za šest mjeseci. Vjerojatno je pitanje dana kada će proradit Ilinčica Udrigovo i Lisac.
- Boki Antena
#4524 Re: DVB-T u BiH
Na drugom forumu pišu da je signal sa Kozare u Hrvatskoj u krajevima udaljenim 20-ak km od granice slabiji za čak 6 do 6,5 dB nego ranije dok je bio DVB-T. Na Vlašiću je planirano naginjanje prema dole UHF panela za čak 1 stepen što je mnogo i moglo bi da izazove problem sa signalom u Posavini. Prema mojoj računici 1 stepen bio bi 114 km. Nadam se da se neće držat tog papira. Druge zemlje se ne drže. Psunj i Papuk recimo bacaju signale duboko u BiH, a i signal iz Mađarske je ovdje. Naši trebaju na vrijeme reagovat kod OIV da ne radi gluposti. Mislim da će uskoro svakodnevno dodavati nove predajnike. Predajnika ima 90, gap fillera ili pretvarača 30-ak. Lokacija do sada odrađenih i spremnih za uključenje je oko 45. Dana do isteka roka 155.
-
Mango19
#4525 Re: DVB-T u BiH
ajoooj nadajmo se da neće to obaranje UHF panela napravit s Vlašićem, a mogli bi jer iz OIV znaju da je to dominantna lokacija i da taj signal ide čak i do granica Mađarske.
Ali kao što kažeš drugi se ne pridržavaju i tako Mađari npr. bez problema upadaju u mux D BiH na 27 uhf na području Brčkog i tu nitko ne reagira.
treba pisati voditelju tehnike BHRT-a da se reagira na taj pokušaj ako smiju drugi zašto bi se i Vlašić obarao ako ne smeta drugima
Ali kao što kažeš drugi se ne pridržavaju i tako Mađari npr. bez problema upadaju u mux D BiH na 27 uhf na području Brčkog i tu nitko ne reagira.
treba pisati voditelju tehnike BHRT-a da se reagira na taj pokušaj ako smiju drugi zašto bi se i Vlašić obarao ako ne smeta drugima