Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ma problem ko radi do 16 ili 17 dodje kuci skupa struja sve popali. Jedino ujutro prije 7 sati napravit rucak i ugrijat vodu za posljepodne ali voda se ohladi.
Zimi i nekako masine mozes upalit iza 22:00 na kratke programe, prevashodno ves masinu.
Ali ljeti ne mozes jbg.
Pa upali nakon 23:00, jel imaju one programirane da se pale ili sa wifi, vidis nisam to upratio, pa kad ustanes nocu na pisanje usput upalis mashinu ugasi se sama kad zavrsi.
I ti si otišo.
*Ovo jača tema nego Ukrajina i Zlo koje nam pripremaju
NediM17 wrote: ↑30/06/2025 21:34
Treb'o bi malo vise jeftinu gOnjat.
Ma problem ko radi do 16 ili 17 dodje kuci skupa struja sve popali. Jedino ujutro prije 7 sati napravit rucak i ugrijat vodu za posljepodne ali voda se ohladi.
Sad ozbiljno, iako imam dvotarifno, nastojim paziti ali misljenja sam da je isplativije bojler dogrijati 15ak minuta i na skupoj sto je dovoljno za okupati se nego ga na jeftinoj pregrijati do kraja i kupajući se potrošiš vrlo malo vrele vode a ostalo ostane da se hladi
I majstor koji mi je čistiokamenac mi je to rekao da je tako bolje da manje sedri tj da se manje kamenca stvara kad udrijes samo malo koliko ti treba a ne da se svaki put sam ugasi tj da se max zagrije
I nije pametno stalno drzati upaljen bojler i zbog toga a i sto je prie bio mit da se tako manje trosi-zabluda
Zavisi od izolacije bojlera. Meni zna drzati toplu vodu gotovo cijelu dan. Vidio ono kad su zadnji put iskljucivali radi radova. Ugasio ujutro kad sam pošao na posao. Navecer kad je voda dosla izlazi jos skoro vruca.
Mea_parvitas wrote: ↑01/07/2025 08:02
Kupite protocni bojler Struja je i dalje prejeftina naspram ostalih rezijskih troskova, sve i jednog, a neuporedivo ju je teze dobiti
Pa ne bi mi gospođa po dva sata izlazila ispod tuša....
Svaki hotel u crno zavila.
E svaka čast ko može planirati kad će se tuširati i kupati ... Roknula bih se da mi i ta stavka opterećuje mozak.
Pa upali nakon 23:00, jel imaju one programirane da se pale ili sa wifi, vidis nisam to upratio, pa kad ustanes nocu na pisanje usput upalis mashinu ugasi se sama kad zavrsi.
Ma ne mogu prike cuje se bas puno, komsinicu ispod sam jedva ugajgulio da ne pali svoju.
Doduse kod nje je bilo bas nesto nenormalno-cula se ko da je kod mene u sobi.
Hajte reko kono vi kod mene na kafu da vi cujete svoju masinu
Prebaci se na jednotarifno (to ti je srednja vrijednost ove dvije) i onda deri struju i ne razmisljaj kad ces sta paliti.
Kupite protocni bojler Struja je i dalje prejeftina naspram ostalih rezijskih troskova, sve i jednog, a neuporedivo ju je teze dobiti
slazem se, struja jeste objektivno jeftina, i razlog (jedan od njih) sto su prije neke stvari bile jeftinije u BiH nego u drugim drzavam je upravo ta struja i jeftinije gorivo. Medjutim, cim je gorivo jos 2023 poskupilo, cijene svega su rapidno rasle, cim je doslo prvo poskupljenje struje, cijene svega su rapidno rasle. Tako da sad imamo situaciju da je objektivno struja i dalje jeftina, ali su cijene ostalih stvari vec skocile. Zamisli sta ce biti ako struja dodatno poskupi 20-30%?
E svaka čast ko može planirati kad će se tuširati i kupati ... Roknula bih se da mi i ta stavka opterećuje mozak.
Ma ne to, grijanje vode, kupaš se kad želiš . prijedlog je da se ugrije voda kad je jeftina struja u bojleru ali vremenom temperatura vode padne , tako da sve šta se ugrijao propadne pa nam ta varijanta nije isplativa .
slazem se, struja jeste objektivno jeftina, i razlog (jedan od njih) sto su prije neke stvari bile jeftinije u BiH nego u drugim drzavam je upravo ta struja i jeftinije gorivo. Medjutim, cim je gorivo jos 2023 poskupilo, cijene svega su rapidno rasle, cim je doslo prvo poskupljenje struje, cijene svega su rapidno rasle. Tako da sad imamo situaciju da je objektivno struja i dalje jeftina, ali su cijene ostalih stvari vec skocile. Zamisli sta ce biti ako struja dodatno poskupi 20-30%?
Neće biti ništa.
Ukupna potrošnja el. energije u BiH, po sadašnjim cijenama je oko 2 milijarde KM i privreda i domaćinstva. To je oko 5% BDP-a.
Privreda ostvari čistu dobit preko 4 milijarde KM. Ako struja poskupi za 200 miliona ( 10%) i domaćinstvima i privredi onda je to povećanje troška 0,5% BDP-a. Što privreda iz ove 4 milijarde dobiti vrlo lako može kompenzirati.
Dakle učešće el.energije u troškovima bilo da se radi o privredi ili domaćinstvima je nisko.
Prosječno domaćinstvo da duplo više za gorivo nego za struju. Da li se desila kaktklizma kada je cijena goriva otišla na 3,70 KM ?
Ništa se spektakularno nije desilo.
Ma ne to, grijanje vode, kupaš se kad želiš . prijedlog je da se ugrije voda kad je jeftina struja u bojleru ali vremenom temperatura vode padne , tako da sve šta se ugrijao propadne pa nam ta varijanta nije isplativa .
.. ili je potroše pa se kupaš hladnom vodom ili čekaš jeftinu da ugriješ vodu i okupaš se ...
Postoje veliki potrošači koji se mogu koristiti na jeftinoj ali isto tako za normalan život ne možeš se striktno držati toga ...
Neće biti ništa.
Ukupna potrošnja el. energije u BiH, po sadašnjim cijenama je oko 2 milijarde KM i privreda i domaćinstva. To je oko 5% BDP-a.
Privreda ostvari čistu dobit preko 4 milijarde KM. Ako struja poskupi za 200 miliona ( 10%) i domaćinstvima i privredi onda je to povećanje troška 0,5% BDP-a. Što privreda iz ove 4 milijarde dobiti vrlo lako može kompenzirati.
Dakle učešće el.energije u troškovima bilo da se radi o privredi ili domaćinstvima je nisko.
Prosječno domaćinstvo da duplo više za gorivo nego za struju. Da li se desila kaktklizma kada je cijena goriva otišla na 3,70 KM ?
Ništa se spektakularno nije desilo.
Je li ti zivis u sarajevu druze? Ja od svoje plate mogu priustiti 50% manje stvari nego prije 3 godine, i kao glavni razlog je uvijek "povecanje cijena energenata" gdje god pogledam.