ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
kabal1337

#10976 Re: ZOBS

Post by kabal1337 »

vjeshalica wrote: 18/06/2025 08:55 To je za parking, jer je donesena odluka na Ustavnom sudu BIH.
I treba, ovim pretodnim odlukama sve zele da prekopiraju sistem iz Srbije, pa bi nam uvalili i oko Sokolovo.
Medjim nesto sam citao za zastaru kazni.

Da se sud ne bavi automatski zastarama, vec da se mi moramo pozvati na relativnu zastaru ( otici valjda na sud) ako je prosla godina dana i kazna do 3000 KM.

Ako ima neki pravnik neka pise u vezi ovog, vjerujem da bi nekome dobro doslo.
@kuli1961 Znas li ti mozda nesto vise u vezi ovoga, ili je ovo neka suplja prica po internetu sto kruzi?
preludezalude

#10977 Re: ZOBS

Post by preludezalude »

Naravno da se sud ne bavi automatski sa zastarama. To je na odbrani da prilozi dokaz. Zato treba u tim slucajevima angazirati advokata i onda kad advokat naplati sudske troskove od druge strane...tuzitelj ce vise da obrati paznju na takve stvari.
kabal1337

#10978 Re: ZOBS

Post by kabal1337 »

preludezalude wrote: 18/06/2025 17:03 Naravno da se sud ne bavi automatski sa zastarama. To je na odbrani da prilozi dokaz. Zato treba u tim slucajevima angazirati advokata i onda kad advokat naplati sudske troskove od druge strane...tuzitelj ce vise da obrati paznju na takve stvari.
Da, ali se spominje termin relativne zastare ( tj. vise od 12 mjeseci tj 1 godina). Dok se ovdje spominje na forumu 2 godine.
Pa me zanima jel supljak ili ne.

Znam da je neko govorio u RS je godina, medjutim ovo je kao i u Federaciji.
JMGuti

#10979 Re: ZOBS

Post by JMGuti »

preludezalude wrote: 16/06/2025 19:42
JMGuti wrote: 16/06/2025 12:42
preludezalude wrote: 16/04/2025 16:05 Pricamo o novom pravilniku, bahatoj voznji i policijskom trajnom oduzimanju vozila. To nije ovrha. Ne moze policija radit ovrhu vec samo sud.
Pa policija po pravilu i ne oduzima trajno auta, već privremeno. Zbog toga se i počiniocu prekršaja izdaje Potvrda o PRIVREMENOM oduzimanju. Procedura je drukčija. Kada recidivistu uhvate u prekršaju, sudu šalju Zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, a ujedno u drugu prekršajnu fazu ide i Zahtjev za izdavanje naredbe za oduzimanje i deponovanje predmeta, odnosno za čuvanje privremeno oduzetih predmeta.

Kad sud donese rješenje, odnosno naredbu za čuvanje privremeno oduzetih predmeta, onda počinilac mora čekati poziv suda za usmeni pretres (što je procedura koja može trajati mjesecima), nakon kojeg donosi konačno rješenje o oduzetim predmetima.

Dakle, neće policija biti ta koja će utvrđivati da li će se vozilo oduzimati trajno ili ne, već će kao i dosad imati ovlast da privremeno oduzme vozilo i od suda traži ostale naredbe.
Moj komentar je bio na prijedlog novog zakona koji kaze da policija moze trajno oduzeti vozilo.
Pa prijedlog zakona to ni ne kaže. Ako bolje pročitaš citirani članak, on kaže da se predviđa trajno oduzimanje vozila, ali ne piše nigdje da će OSL trajno oduzimati vozila. U nastavku dalje stoji da će OSL zbog bahate vožnje oduzeti pmv, i onda još važnije u nastavku stoji: "ako se utvrdi da je u prethodne dvije godine pravosnažnim sudskim rješenjem već jednom kažnjen za bahatu vožnju”. Policija može privremeno oduzeti predmete, uz saglasnost vlasnika/vozača ili ne, a zatim sud donosi naredbu za oduzimanje vozila. I ovdje je jasno da će to raditi sud.

Još jedna važna stvar je ta da se predmeti, u ovom slučaju vozila, ne oduzimaju na osnovu ZOBS-a, već isključivo ZKP-a i ZP-a.
Evo jedan primjer.
Općinski sud xxx, sudija xxx, u prekršajnom postupku protiv okrivljenog xxx, zbog prekršajnog djela iz člana 184. Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH ("Službeni glasnik BiH", broj: 66/06), povodom Zahtjeva Policijske stanice xxx broj: xxx od xxx2025. godine, na temelju člana 18. stav 2. Zakona o prekršajima FBiH ("Službene novine FBiH", broj: 63/14) u vezi sa članom 84. Zakona o krivičnom postupku FBiH ("Službene novine FBiH", broj: 35/03), dana xxx 2025. godine, izdaje sljedeću:

NAREDBU

Naređuje se Policijskoj stanici xxx čuvanje predmeta, privremeno oduzetih na temelju Potvrde broj: xxx od xxx.2025. godine, i to: na Deponiji xxx: pmv marke VW Passat, registarskih oznaka xxx, broj šasije: xxx; te u službenim prostorijama MTS Policijske stanice xxx: dva ključa, za stavljanje u pogon pomenutog motornog vozila.

Privremeno oduzeti predmeti, na način određen u prethodnom stavu, čuvat će se do pravosnažnog okončanja prekršajnog postupka, ili do drugačije odluke suda.
JovicSA

#10980 Re: ZOBS

Post by JovicSA »

Pozdrav društvo, evo vam jedna realna stvarna situacija u kružnom toku kod Halilovića tj. u Džemala Bijedića kod novog LIdla, pogledati video pa recite ko je ovdje u krivu?

Dzontra_Volta

#10981 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

Kriv međed u žutom kamionu, ko će drugi.
Još stao i nešto se svađa, umjesto da se poklopi i produži.
preludezalude

#10982 Re: ZOBS

Post by preludezalude »

Naravno, zuti kamion. On nema prvenstvo ulaska u kruzni tok nad onim ko se krece u kruznom toku. To sto si ti vozio unutrasnjom trakom uopste ne daje njemu pravo da se ukljuci u kruzni tok. To su dvije ceste i njegova se ukljucuje u tvoju i on ima znak da nailazi na cestu sa prvenstvom prolaza.
vjeshalica

#10983 Re: ZOBS

Post by vjeshalica »

Ovo je ista situacija kad se po forumu vrtio snimak sa Mojmila kako sa Transferzale lik ulijece ko pomamljen u kruzni, a auto vec hoce skoro da izadje unutrasnjom.

Valjda mislio da nema pravo izaci unutrasnjom dok pn oduzima prvenstvo

I jos trubi

Hahhaha koji je ono fjasko bio
HD_2015

#10984 Re: ZOBS

Post by HD_2015 »

Želim da proanaliziramo slijedeću situaciju.

Prije toga, malo zakona.

ZOBS
propuštanje vozila je radnja koju je u određenim slučajevima vozač dužan da izvrši zaustavljanjem vozila, smanjivanjem brzine kretanja ili prekidanjem radnje koju izvodi vozilom, i to na način koji ne primorava vozača drugog vozila da naglo mijenja pravac ili brzinu kretanja;
Član 49, stav (4)
(4) Vozač koji ulazi vozilom na put koji je saobraćajnim znakom označen kao put s prvenstvom prolaza dužan je da propusti sva vozila koja se kreću tim putem.
Ako put ima dvije trake. Vozač na glavnoj vozi lijevom - ja se mogu odmah ključiti u desnu - ne moram ga propuštati da prođe. Zašto - jer ga ne primoravam da naglo mijenja pravac ili brzinu kretanja.

OK, šta ako se ja počnem uključivati na glavnu ulicu, a nakon toga vozač sa lijeve strake skrene i udari u mene? Ko je kriv? Nisam siguran. Mislim da je on kriv, jer
član 36, stav 1
Vozač koji namjerava da obavi neku radnju vozilom na putu ili vozilo uključiti u saobraćaj (pomjeranje vozila udesno ili ulijevo, mijenjanje saobraćajne trake, preticanje, obilaženje, zaustavljanje, skretanje udesno ili ulijevo, polukružno okretanje, vožnja unazad i sl.) smije da počne takvu radnju samo ako se prethodno uvjerio da to može učiniti bez opasnosti za druge učesnike u saobraćaju ili imovinu, vodeći pri tome računa o položaju vozila i pravcu i brzini kretanja.
NediM17

#10985 Re: ZOBS

Post by NediM17 »

Samo si baljezgarije prebacio na ovu temu, neka te.
Uradi to pa nam javi kako si pros'o.
Sta mislis zasto moras propustiti SVA vozila koja se krecu glavnom cestom?
nemezis

#10986 Re: ZOBS

Post by nemezis »

Zašto baljezganje? "uradi pa javi kako si prošao" nije argument. Treba li na ulazu u kružni čekati dok kružni ne bude potpuno prazan?
NediM17

#10987 Re: ZOBS

Post by NediM17 »

Po zakonu bi trebalo, u praksi nemoguce.
Ali probaj se ukljuciti u kruzni dok se ovaj u kruznom prestrojava iz unutrasnje u vanjsku i slozi te prilikom ukljucivanja.
Pa nam i ti javi kako prodje.
nemezis

#10988 Re: ZOBS

Post by nemezis »

NediM17 wrote: 27/06/2025 21:06 Po zakonu bi trebalo, u praksi nemoguce.
Ali probaj se ukljuciti u kruzni dok se ovaj prestrojava iz unutrasnje u vanjsku i slozi te.
Pa nam i ti javi kako prodje.
Zašto radiš zamjenu teza?
HD_2015 wrote: 27/06/2025 20:47 OK, šta ako se ja počnem uključivati na glavnu ulicu, a nakon toga vozač sa lijeve strake skrene i udari u mene?
A ti
NediM17 wrote: 27/06/2025 20:52 Uradi to pa nam javi kako si pros'o.
A sada
NediM17 wrote: 27/06/2025 21:06 probaj se ukljuciti u kruzni dok se ovaj prestrojava
NediM17

#10989 Re: ZOBS

Post by NediM17 »

Ja, i?
Oduzimas pravo prvenstva, tu je kraj price.
Ovaj na glavnom putu moze da se prestrojava, ti se ne smijes ukljuciti.
Zato i zakon kaze propustiti SVA vozila na putu sa prvenstvom prolaza.
Last edited by NediM17 on 27/06/2025 21:17, edited 1 time in total.
Dzontra_Volta

#10990 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

Ja se svakodnevno uključujem i isključujem sa kružnog toka kod Energoinvesta na Pofalićima.
Taj kružni tok je gotovo uvijek pun, ali se nikad nisam morao nikome uvaliti, bez obzira da li taj vozi vanjskom ili unutrašnjom trakom. Uvijek ima dovoljno lufta da se ubacim u kružni tok.
Isto i za isključenje, ako izlazim na 3. ili 4. izlaz, iz unutrašnje se prestrojim u vanjsku malo prije izlaza sa kružnog toka i onda izbjegnem da me nekakav ulijetač ili vanjskokružač pokupi.
Svi ovi što kažu šta ima veze što se neko ubaci, ko će čekati, su u stvari:
a) nemači pojma ili
b) bahate budale ili
c) bolikurtzi.
nemezis

#10991 Re: ZOBS

Post by nemezis »

NediM17 wrote: 27/06/2025 21:13 Ja, i?
Nije kraj priče. U opisanom slučaju, na koji si odgovarao sa "baljezganje", kriv je ovaj koji mijenja traku nakon što je ovaj usao u desnu. Ooet pitam, gdje je granica, treba čekati na ulazu dok kružni ne bude prazan? Ti kažeš da je u praksi nemoguće. Pa sta raditi ako hoćeš po Zakonu?
NediM17

#10992 Re: ZOBS

Post by NediM17 »

Sta raditi, pa dobro paziti kad se ubacujes, ovo sto johntra kaze.
Ne, nisi se jos ukljucio, tek se ukljucujes i ovaj te spuca sa boka prilikom prestrojavanja.
HD_2015

#10993 Re: ZOBS

Post by HD_2015 »

HD_2015 wrote: 27/06/2025 20:47 Želim da proanaliziramo slijedeću situaciju.

Prije toga, malo zakona.

ZOBS
propuštanje vozila je radnja koju je u određenim slučajevima vozač dužan da izvrši zaustavljanjem vozila, smanjivanjem brzine kretanja ili prekidanjem radnje koju izvodi vozilom, i to na način koji ne primorava vozača drugog vozila da naglo mijenja pravac ili brzinu kretanja;
Član 49, stav (4)
(4) Vozač koji ulazi vozilom na put koji je saobraćajnim znakom označen kao put s prvenstvom prolaza dužan je da propusti sva vozila koja se kreću tim putem.
Ako put ima dvije trake. Vozač na glavnoj vozi lijevom - ja se mogu odmah ključiti u desnu - ne moram ga propuštati da prođe. Zašto - jer ga ne primoravam da naglo mijenja pravac ili brzinu kretanja.

OK, šta ako se ja počnem uključivati na glavnu ulicu, a nakon toga vozač sa lijeve strake skrene i udari u mene? Ko je kriv? Nisam siguran. Mislim da je on kriv, jer
član 36, stav 1
Vozač koji namjerava da obavi neku radnju vozilom na putu ili vozilo uključiti u saobraćaj (pomjeranje vozila udesno ili ulijevo, mijenjanje saobraćajne trake, preticanje, obilaženje, zaustavljanje, skretanje udesno ili ulijevo, polukružno okretanje, vožnja unazad i sl.) smije da počne takvu radnju samo ako se prethodno uvjerio da to može učiniti bez opasnosti za druge učesnike u saobraćaju ili imovinu, vodeći pri tome računa o položaju vozila i pravcu i brzini kretanja.
Uzeo sam jednostavnijju situaciju. Nije u pitanju kružni tok. Već glavna ulica sa sa dvije trake i sporedna sa koje se uključujem.
HD_2015

#10994 Re: ZOBS

Post by HD_2015 »

Imam argument i za ovu diskusiju, ali ne želim trošiti riječi na niže karaktere,
nemezis

#10995 Re: ZOBS

Post by nemezis »

Dzontra_Volta wrote: 27/06/2025 21:15 Ja se svakodnevno uključujem i isključujem sa kružnog toka kod Energoinvesta na Pofalićima.
Taj kružni tok je gotovo uvijek pun, ali se nikad nisam morao nikome uvaliti, bez obzira da li taj vozi vanjskom ili unutrašnjom trakom. Uvijek ima dovoljno lufta da se ubacim u kružni tok.
Isto i za isključenje, ako izlazim na 3. ili 4. izlaz, iz unutrašnje se prestrojim u vanjsku malo prije izlaza sa kružnog toka i onda izbjegnem da me nekakav ulijetač ili vanjskokružač pokupi.
Svi ovi što kažu šta ima veze što se neko ubaci, ko će čekati, su u stvari:
a) nemači pojma ili
b) bahate budale ili
c) bolikurtzi.
Nije tema ubacivanje nego je li dozvoljeno uključiti se u kružni (ili bilo koji put sa dvije trake) ako u unutrašnjoj ima vozilo.
nemezis

#10996 Re: ZOBS

Post by nemezis »

HD_2015 wrote: 27/06/2025 21:24
Imam argument i za ovu diskusiju, ali ne želim trošiti riječi na niže karaktere,
Ma jasno je, propustiti znači ne ometati a ne čekati dok cesta bude prazna (kako je neko karikirao, do Konjica).
nemezis

#10997 Re: ZOBS

Post by nemezis »

NediM17 wrote: 27/06/2025 21:20 Sta raditi, pa dobro paziti kad se ubacujes, ovo sto johntra kaze.
Ne, nisi se jos ukljucio, tek se ukljucujes i ovaj te spuca sa boka prilikom prestrojavanja.
A ne smije se prestrojiti ako ne može.
HD_2015

#10998 Re: ZOBS

Post by HD_2015 »

nemezis wrote: 27/06/2025 21:16
Nije kraj priče. U opisanom slučaju, na koji si odgovarao sa "baljezganje", kriv je ovaj koji mijenja traku nakon što je ovaj usao u desnu. Ooet pitam, gdje je granica, treba čekati na ulazu dok kružni ne bude prazan? Ti kažeš da je u praksi nemoguće. Pa sta raditi ako hoćeš po Zakonu?
Zabuna nastupa kod "propustiti sva vozila". Zato sam stavio definiciju propuštanja:
Znači, "propustiti" ne znači sačekati da sva auta prođu, već ne prisiljavati druge da mijenjaju brzinu ili pravac. Ako se nalazi vozač u lijevoj traci, moim uključivanjem u desnu, ja ga ne prisiljavam.

Sve sam već naveo u prvom postu.
NediM17

#10999 Re: ZOBS

Post by NediM17 »

nemezis wrote: 27/06/2025 21:28
NediM17 wrote: 27/06/2025 21:20 Sta raditi, pa dobro paziti kad se ubacujes, ovo sto johntra kaze.
A ne smije se prestrojiti ako ne može.
Od koga ne moze, od tebe koji mu oduzimas pravo prvenstva?
Ne budi smijesan.
Cuj propustiti znaci ne ometati. :lol:
nemezis

#11000 Re: ZOBS

Post by nemezis »

HD_2015 wrote: 27/06/2025 21:29
nemezis wrote: 27/06/2025 21:16
Zabuna nastupa kod "propustiti sva vozila". Zato sam stavio definiciju propuštanja:
Znači, "propustiti" ne znači sačekati da sva auta prođu, već ne prisiljavati druge da mijenjaju brzinu ili pravac. Ako se nalazi vozač u lijevoj traci, moim uključivanjem u desnu, ja ga ne prisiljavam.

Sve sam već naveo u prvom postu.
Pa ja se slažem, isto sam nekada pisao.
Post Reply