Alergičari, na šta ste alergični?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Bluemore

#826 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by Bluemore »

insaneinthebrain wrote: 12/04/2025 10:22 Ljudi jacajte imunitet. Kupite maticne i pijte svaki dan. Vitamin D 500, 1000, 2000 IU. Koliko vam odgovara. Uzimajte lijekove protiv alergije redovno dok traju simptomi. Ja sam od prije dvije godine poceo da pijem i Bromelain u kombinaciji sa Quercetinom. Na pocetku po jednu dnevno a u najgorem periodu i po dvije kapsule. I pomoglo mi je. Vidjecu kakakva ce ova sezona biti. Mene ufati krajem Aprila do sredine Juna :thumbup:
:thumbup: :thumbup:
Bluemore

#827 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by Bluemore »

macchiato wrote: 12/04/2025 12:08 A ustvari je jak imunitet razlog za jaku alergijsku reakciju, ne obrnuto. :mrgreen:
e nije! jak imunitet znaci da ne reaguje na alergene, pomocu ovoga gore navedenog se moze "modulirati" ublaziti alergijska reakcija...
Bluemore

#828 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by Bluemore »

xoklix wrote: 12/04/2025 18:38
nivla wrote: 12/04/2025 10:15
xoklix wrote: 12/04/2025 10:05

Oči ko nove spram jučer, azelastin zaista djeluje. Još uvijek crvene,ali bitno da ne suze i ne svrbe.
Možda mi se čini,ali kao da me malo uspavljuje ovaj sprej za nos. Jutros stavio i evo borim se sat vremena da ne zaspem.
ma uspavljuju i ovi sto pise da ne uspavljuju, ja sam se navikao, pa i ne obracam paznju, ali ko se sjeca dimidrila ovo je minimalno uspavljivanje
Ono što neki dan napisah da su mu uvalili u apoteci neke tablete za dizanje imuniteta zapravo je imunomodulator, namijenjen za alergicare. Nisam ni čitao šta je, samo mi žena reče da joj je žena u apoteci rekla da su tablete za dizanje imuniteta,a zapravo i nije baš tako... Eto link ispod.

https://bivits.com/proizvod/quercetin-phospholipid/
:thumbup: :thumbup:
GrozniKlosar

#829 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by GrozniKlosar »

Ja sam alergičan na polen. Ali vidio sam da je to manje više povezano sa drugim bolestima, općim zdravstvenim stanjem tj. imunitetom, nego sa količinom polena tj. kakav je današnji dan (pun polena i vjetrovit ili kišan i čist). Čitao sam neke knjige o naturopatiji i da se može sve to izliječiti postom i zdravom hranom i dobrim navikama tj. stilom života, i da ne treba posmatrati bolesti lokalno tj. pojedinačno već općenito tj. sveobuhvatno. Npr. u mene su otišli i zubi, nokti, koža, oči, i imam ili sam imao mnogo manjih bolesti kao što su karijes zuba, halitoza tj. smrad iz usta, perut, proširene vene, konjuktivitis, zatvor, dijareja, moguće i manji tumor, slab vid tj. dioptrija, mitiseri, akne, urasli nokti, anksioznost... Također postoji velika povezanost alergije i sinusitisa. U nekim knjigama o prirodnom liječenju sam našao da je alergija uzrok sinusitisa. I uvidio sam da je sinusitis samo dokaz da alergija skoro da nema veze sa polenom. Recimo, bilo je dana, kad jedem manje zdravu hranu, da čak i kad nema polena, imam sinusitis, koji je skoro isti kao alergija na polen, samo mnogo gori. A bilo je dana da ima mnogo polena u zraku i topao sunčan vjetrovit dan, a meni ništa, kao da sam skroz zdrav. Često kad kupim kolač i gazirani sok, pomislim "ma nije to od tog", i zadnji put prije nekoliko dana sam se uvjerio da to jeste od tog. Čim sam malo popravio hranu, nestane mi sinusitis tj. traje samo jedan dan. Iako sam čuo na internetu da može potrajati od uobičajeno sedmica do nekoliko mjeseci, meni nikad nije toliko. Mislim da je sinusitis samo dokaz da alergija nema veze sa polenom, već da nas može uhvatiti i kad nema polena, npr. mene je hvatao sinusitis i van sezone alergija, mada rjeđe, a bilo je i dana kad je sezona alergija i pun zrak polena, ali ja sam dobro. Jedina razlika između sinusitisa i alergije je što je sinusitis mnogo gori i što kod sinusitisa nemate gdje pobjeći, ne možete se samo sklonuti od polena ili čekati kišu koja će očistiti zrak tj. spustiti polen na zemlju. Standardno vjerovanje je da je alergija od slabog imuniteta i od polena tj. alergena, a sinusitits od virusa i bakterija, mada ja sam primijetio veću povezanost sa prehranom i stilom života. Sa alergijom se patim već 20 godina, i to je ono šta sam iskusio i naučio. Također, bilo je dana kad mi nijedan lijek ne može pomoći protiv alergije, npr. Flonidan, Alerix, Lostop, vjerovatno zato što je alergija već prerasla u sinusitis te dane, ili zato što mi nikad nisu ni pomagali lijekovi, već u neka vremena jeo zdravije, pa mislio da su mi to lijekovi pomogli te dane. A bilo je dana i kad samo jedna tabletica ipak pomogne. Ili nekad samo pomogne prvi red tableta iz jedne kutije, dok drugi red ne pomaže.
Optimus09

#830 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by Optimus09 »

Ja koristim godinama mometazon sprej,s pauzama.
Nakon 2 dana koristenja druga osoba :thumbup:
prof.dr.

#831 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by prof.dr. »

probook wrote: 12/06/2025 20:41
konektovan wrote: 12/04/2025 10:13
probook wrote: 11/04/2025 23:59 Koristi li iko ovo

https://www.springshield.ba/
Ja bih to mozda uz neki antihistaminik uzeo...kao suplementacija.
Review za springshield:

Meni stvarno pomaze, treba mu jedno 10-tak dana da se osjeti djelovanje. Prvo sam uzimao nesto uz njega, a onda samo ostavio ove tablete i pomazu bas dobro. Nema nekih velikih problema sa alergijom. Sledece godine cu poceti uzimati vec pocetkom marta, pa cemo viditi kako ce biti.
Super, baš mi je drago da je i tebi pomoglo. Ja ga nisam ni prestajao piti ove godine :D
prof.dr.

#832 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by prof.dr. »

GrozniKlosar wrote: 22/06/2025 00:42 Ja sam alergičan na polen. Ali vidio sam da je to manje više povezano sa drugim bolestima, općim zdravstvenim stanjem tj. imunitetom, nego sa količinom polena tj. kakav je današnji dan (pun polena i vjetrovit ili kišan i čist). Čitao sam neke knjige o naturopatiji i da se može sve to izliječiti postom i zdravom hranom i dobrim navikama tj. stilom života, i da ne treba posmatrati bolesti lokalno tj. pojedinačno već općenito tj. sveobuhvatno. Npr. u mene su otišli i zubi, nokti, koža, oči, i imam ili sam imao mnogo manjih bolesti kao što su karijes zuba, halitoza tj. smrad iz usta, perut, proširene vene, konjuktivitis, zatvor, dijareja, moguće i manji tumor, slab vid tj. dioptrija, mitiseri, akne, urasli nokti, anksioznost... Također postoji velika povezanost alergije i sinusitisa. U nekim knjigama o prirodnom liječenju sam našao da je alergija uzrok sinusitisa. I uvidio sam da je sinusitis samo dokaz da alergija skoro da nema veze sa polenom. Recimo, bilo je dana, kad jedem manje zdravu hranu, da čak i kad nema polena, imam sinusitis, koji je skoro isti kao alergija na polen, samo mnogo gori. A bilo je dana da ima mnogo polena u zraku i topao sunčan vjetrovit dan, a meni ništa, kao da sam skroz zdrav. Često kad kupim kolač i gazirani sok, pomislim "ma nije to od tog", i zadnji put prije nekoliko dana sam se uvjerio da to jeste od tog. Čim sam malo popravio hranu, nestane mi sinusitis tj. traje samo jedan dan. Iako sam čuo na internetu da može potrajati od uobičajeno sedmica do nekoliko mjeseci, meni nikad nije toliko. Mislim da je sinusitis samo dokaz da alergija nema veze sa polenom, već da nas može uhvatiti i kad nema polena, npr. mene je hvatao sinusitis i van sezone alergija, mada rjeđe, a bilo je i dana kad je sezona alergija i pun zrak polena, ali ja sam dobro. Jedina razlika između sinusitisa i alergije je što je sinusitis mnogo gori i što kod sinusitisa nemate gdje pobjeći, ne možete se samo sklonuti od polena ili čekati kišu koja će očistiti zrak tj. spustiti polen na zemlju. Standardno vjerovanje je da je alergija od slabog imuniteta i od polena tj. alergena, a sinusitits od virusa i bakterija, mada ja sam primijetio veću povezanost sa prehranom i stilom života. Sa alergijom se patim već 20 godina, i to je ono šta sam iskusio i naučio. Također, bilo je dana kad mi nijedan lijek ne može pomoći protiv alergije, npr. Flonidan, Alerix, Lostop, vjerovatno zato što je alergija već prerasla u sinusitis te dane, ili zato što mi nikad nisu ni pomagali lijekovi, već u neka vremena jeo zdravije, pa mislio da su mi to lijekovi pomogli te dane. A bilo je dana i kad samo jedna tabletica ipak pomogne. Ili nekad samo pomogne prvi red tableta iz jedne kutije, dok drugi red ne pomaže.
Pogledaj Spring Shield, mislim da si upravo ti dobar kandidat za njega. U suštini on jača organizam da se sam izbori.

Sad će opet biti da ga reklamiram :D
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#833 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by konektovan »

Svi tvoji postovi su na temu alergije...nije tesko skontati.
Ublehe prodajite nekom drugom. :lol:
zposao

#834 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by zposao »

Je li iko radio ove nekakve ALEX2 testove?
Dijete je u pitanju, ima nekakvu alergiju na oči mu se odražava. Trebalo bi detaljno ispitati sve alergene ali vidim ako se hoće bas detaljno to je žara skupo.
Kakva su vaša iskustva? Koje testove, koliko koštaju i gdje je preporučljivo odraditi?
Tabijat

#835 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by Tabijat »

zposao wrote: 01/08/2025 09:53 Je li iko radio ove nekakve ALEX2 testove?
Dijete je u pitanju, ima nekakvu alergiju na oči mu se odražava. Trebalo bi detaljno ispitati sve alergene ali vidim ako se hoće bas detaljno to je žara skupo.
Kakva su vaša iskustva? Koje testove, koliko koštaju i gdje je preporučljivo odraditi?
Imam sezonsku alergiju, izmedju ostalog manifestuuje mi se i na oči... svrbež, peckanje, suze, jedno prilikom sam završila u hitnoj jer sam čupala neke trave na haremu pa valjda dirnula do oka.
Ne pomaže mi to što znam na šta sam alergična (od biljaka), živim tu gdje živim. Pomaže allerix, šumeći kalcij, kapi za oči za alergiju (bilo koje) i u ovom ekstremnom slučaju dexametazon- neomicin mast.
Radila sam privatno prick test (ono sa bockanjem - kaže prof.dr. da je to jedino relevantno), nije bio preskup (80 km 10 biljaka i 10 kućnih alergena - prašina, mačke cuke grinje itd)
Ja bih radila na dizanju imuniteta (NPR neki preparati matične mliječi, suplementi, kalcij je obavezan...) , kapi ovi antihistaminici ako je neophodno.
Btw i ja ovo imam od 11te.
Sretno!
madesa

#836 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by madesa »

ima li ko da je na ribu alergican osim mene :D
konektovan

#837 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by konektovan »

madesa wrote: 07/08/2025 11:33 ima li ko da je na ribu alergican osim mene :D
Ima i to?! :lol:
madesa

#838 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by madesa »

konektovan wrote: 07/08/2025 13:29
nisam na tunu i lignje :D

Ovo ostalo bukvalno mali komadic i u hitnu pravac :D
zposao

#839 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by zposao »

Tabijat wrote: 07/08/2025 11:31 Imam sezonsku alergiju, izmedju ostalog manifestuuje mi se i na oči... svrbež, peckanje, suze, jedno prilikom sam završila u hitnoj jer sam čupala neke trave na haremu pa valjda dirnula do oka.
Ne pomaže mi to što znam na šta sam alergična (od biljaka), živim tu gdje živim. Pomaže allerix, šumeći kalcij, kapi za oči za alergiju (bilo koje) i u ovom ekstremnom slučaju dexametazon- neomicin mast.
Radila sam privatno prick test (ono sa bockanjem - kaže prof.dr. da je to jedino relevantno), nije bio preskup (80 km 10 biljaka i 10 kućnih alergena - prašina, mačke cuke grinje itd)
Ja bih radila na dizanju imuniteta (NPR neki preparati matične mliječi, suplementi, kalcij je obavezan...) , kapi ovi antihistaminici ako je neophodno.
Btw i ja ovo imam od 11te.
Sretno!
Hvala ti na pomoći! :thumbup:
madesa wrote: 07/08/2025 14:08
konektovan wrote: 07/08/2025 13:29
nisam na tunu i lignje :D

Ovo ostalo bukvalno mali komadic i u hitnu pravac :D
Ti onda baš obožavaš ići na more :cry:
probook

#840 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by probook »

konektovan wrote: 26/06/2025 13:01 Svi tvoji postovi su na temu alergije...nije tesko skontati.
Ublehe prodajite nekom drugom. :lol:
Meni je dobro olaksao simptome ove godine, sledece godine cu pocetu ranije piti pa bas da vidim sta ce biti.
Dzontra_Volta

#841 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by Dzontra_Volta »

Ima li igdje kod nas kupiti Nasonex sprej ili neka zamjena sa mometazonom?
madesa

#842 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by madesa »

ove godine nikakve simptome alergije . Jedino sto sam tokom citave godine uzimao veliku dozu cinka za koji kazu da pomaze kod alergija.
Danguba

#843 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by Danguba »

Sin alergican na susam/sezam.
Vec nosi epipen/ona inekcija.
Mora paziti gdje i sta jede inace odmah haos.
banjaluka078
Moderator

#844 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by banjaluka078 »

Radi li se ovo kod nas? Mislim sam čula da u Srbiji Batut radi desenzibilizaciju.

https://www.plivazdravlje.hr/aktualno/c ... rgija.html
Dzontra_Volta

#845 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by Dzontra_Volta »

banjaluka078 wrote: 09/04/2026 12:05 Radi li se ovo kod nas? Mislim sam čula da u Srbiji Batut radi desenzibilizaciju.

Mislim da je Zehra Dizdarević nekada spravljala te koktele, ako je to to.
konektovan

#846 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by konektovan »

Dzontra_Volta wrote: 09/04/2026 15:37
banjaluka078 wrote: 09/04/2026 12:05 Radi li se ovo kod nas? Mislim sam čula da u Srbiji Batut radi desenzibilizaciju.

Mislim da je Zehra Dizdarević nekada spravljala te koktele, ako je to to.
Nije to isto. Nije to rahmetli Zehra radila u privatnoj praksi. Moj rodjak u Minhenu ide na hiposenzibilizaciju zadnje 3 godine, i kaze da mu je extra pomoglo, da su simptomi sve slabiji i gotovo minimalni. Farmaceutska industrija je napravila kamaru lijekova, sprejeva..svega i svacega, pa se i vecina ljekara prilagodila tome. Propisi lijek, sprej i pati se...ako pomogne, pomogne, ako ne, nijom nista, pokusaj s drugim i tako u krug. Ja sam kod Zehre isao na koktele godinama, i meni je to pomagalo, i samo sam tako funkcionisao 100%. Ja kad sam nekad davno kontaktirao ukc i pitao za hiposenzibilizaciju, rekli su da ne rade,...zbog nekog razloga, ne mogu se sjetiti, pa sam odustao od te varijante kod nas.
banjaluka078
Moderator

#847 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by banjaluka078 »

Ja sam nekad naletjela na informaciju da to rade u ZG i BG (najozbiljnije u Torlaku), ali moje alergije su skoro sasvim spontano nestale.
Nemam pojma kako, ja nisam nikako uticala na to, u smislu terapije osim antihistaminika kad je bilo potrebno. Bukvalno sam imala periode kad sam alergična i onda prestane, pa se javi za 10-15 godina.
Cijeli život sam u kući s dvorištem i u prirodi, nije da mi je nedostajalo cvijeća, trave, zelenila. Prvi napad sam imala s nekih 20-21 godinu kad sam krenula kroz livadu koja je čitava bila u cvatu. Tog ljeta su mi smetale i lipe.
Onda tako nestane, pa se vrati. Zadnja tura je bila one godine kad se pojavila korona i tu sam se napatila da uopšte dođem do ljekara, jer su me svi odmah slali u ambulantu za koronu, tek krajem ljeta sam uspjela doći do alergologa i testiranja. Do 2023. se ponavljalo svake godine. I od tad opet ništa.
leki hz

#848 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by leki hz »

Dzontra_Volta wrote: 06/04/2026 15:36 Ima li igdje kod nas kupiti Nasonex sprej ili neka zamjena sa mometazonom?
Ima Monaliz sprej, trebalo bi da ima u svim apotekama.
Dzontra_Volta

#849 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by Dzontra_Volta »

leki hz wrote: 26/04/2026 23:38
Dzontra_Volta wrote: 06/04/2026 15:36 Ima li igdje kod nas kupiti Nasonex sprej ili neka zamjena sa mometazonom?
Ima Monaliz sprej, trebalo bi da ima u svim apotekama.
Uzeo sam Flixonase, pomogao mi je pravo. Preporučujem.
xoklix

#850 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by xoklix »

Nigdje Allergodila(sprej za nos)... 6-7 apoteka obišao.
Sinoć u gluho doba safatalo(nos i kihanje), auto i pravac dežurna apoteka. Daj šta daš... Alerix tablete i Olynth H sprej, ovo drugo nije za alergiju,ali služi kao vatrogasac u kriznim periodima. Danas odličan, pretpostavljam da je Alerix već djelovao.
Post Reply