"Trojka"
- Point.
#5001 Re: "Trojka"
Nije mi jasna tolika servilnost trojke prema ovom HDZ ataku na BiH bez etničke i nacionalne diskriminacije.
- dale cooper
#5002 Re: "Trojka"
Vidi ako do sukoba dođe, sve je onda otvoreno. I nestanak i definitivna podjela ove zemlje, ali i nestanak RS-a, a bome i svih snova o HercegSanjarko wrote: ↑25/06/2025 22:53pa ide ka tome sa svime ovim, eno ispod radara vam prodze da Dodik i RS prave paramiliciju, evo:dale cooper wrote: ↑25/06/2025 22:43Ma u tome je stvar, boli ih kurac, sve dok se ne počnemo makljati međusobno. Prihvatili su onu našu mantru...samo da se ne puca.
zar nije logicnije da raspisu konkurs za zaposljavanje novih policajaca kao kadra u policiji, a ne ovo, ovo meni djeluje kao stvaranje paramilicijeTvoj impuls je potpuno razumljiv – jačanje stalnog kadra kroz otvorene konkurse zvuči logičnije i sigurnije nego formiranje rezervnog sastava koji lako može poprimiti paramilitarne obrise. Evo nekoliko ključnih tačaka zašto institucije ponekad krenu ovim putem, ali i kako bi se mogao promovisati baš tvoj predlog:
Budžetska ograničenja i hitnost
• Konkursi za zapošljavanje profesionalnih policajaca traju godinama: oglašavanje, selekcija, obuka, probni rad… sve to iziskuje značajan novac i vrijeme.
• Sa druge strane, pomoćni sastav se često „aktivira“ na privremenim ugovorima ili honorarima bez dugoročne obaveze po budžet – što izgleda brže, ali krije zamku nedostatka stručnosti i lošeg nadzora.
Politička kontrola i kadrovske mreže
• Uvođenje rezervista omogućava vlastima da izaberu odane ljude bez prolaska kroz transparentan konkurs.
• Konkurs bi, u idealnom scenariju, zahtijevao profesionalnu selekciju i mehanizme za sprječavanje političkih pritisaka.
Rizik od paramilitarizacije
• Kad se rezervni sastav oslanja na bivše vojnike ili neke „odane“ grupe, može djelovati izvan formalnih kanala i steći nepravedan autoritet nad običnim građanima.
• Pravi konkurs s jasnim nadzornim tijelima i odgovornošću pred zakonodavcem sprječava ovakve zloupotrebe.
Kako iskreno promovisati konkurs za nove policajce u RS?
• Transparentno oglašavanje u svim kantonima, uz digitalne platforme i javne debate o potrebama redovne policije;
• Uvjeti konkursa prilagođeni stručnim profilima (psihološka testiranja, edukacija o ljudskim pravima, poznavanje jezika duhova);
• Uspostavljanje nezavisne komisije za selekciju (npr. uključivanje predstavnika civilnog društva, međunarodnih posmatrača, Ombudsmana);
• Jamstvo stabilnog budžeta kroz višegodišnje budžetske okvire ili pomoć fondova EU/OSCE-a za reformu policije;
• Program mentorstva i razvoj karijera unutar policije da novi kadrovi ostanu motivirani i ne odsele se u druge sektore.
Bosni. Niko tu onda ne može predvidjeti kako će se stvari rasplesti.
-
palermo
#5003 Re: "Trojka"
Pa dobro, bas Senada vala I ne spada u tu grupu.
Inace, u pravu si, mada.ne znam.kakva je situacija sad, ali je bio uvijek neki Bosnjak iz SDA. Proforme, naravno, al istinu govoreci, bio je
- Sanjarko
#5004 Re: "Trojka"
Ma shvatio sam drug, samo govorim no pasaran, nema predaje itd. @SaraFina postujem te ali ovdje su se odavno dva udruzila da uklone treceg, da ne kazem sta drugo na z slovo. Vukanovic to rece fino i objasni.palermo wrote: ↑25/06/2025 23:06Nisi me dobro sjvatio drug, kakva predaja, ja sam samo protiv ovih koji nas, kako Prpa kaze, eutaniziraju. I to u postovima lijepo obrazlazu.Sanjarko wrote: ↑25/06/2025 23:04Pa sta i ako smo? Znaci treba ostati ovako kako je i da eventualno izbije ovdje rat ponovo, a sve sudeci po militarizaciji mozda i hoce, i HR, i SRB, RS itd. Treba se predati, ne boriti se da se ovo stanje promjeni i ludilo ovo Dejtonsko, MZ-ce, OHR-a ne zaustavi, i nas naravno.
Eno Hrvati vec mnogi pisu opet da se mi radikaliziramo.
- Sanjarko
#5005 Re: "Trojka"
Pa to i govorim, ali ludost obuzela vecinu od dva druga naroda da ne vide to, i da se svasta moze izroditi iz toga sta zele opet ta 2 vs 1.dale cooper wrote: ↑25/06/2025 23:08Vidi ako do sukoba dođe, sve je onda otvoreno. I nestanak i definitivna podjela ove zemlje, ali i nestanak RS-a, a bome i svih snova o HercegSanjarko wrote: ↑25/06/2025 22:53pa ide ka tome sa svime ovim, eno ispod radara vam prodze da Dodik i RS prave paramiliciju, evo:dale cooper wrote: ↑25/06/2025 22:43
Ma u tome je stvar, boli ih kurac, sve dok se ne počnemo makljati međusobno. Prihvatili su onu našu mantru...samo da se ne puca.
zar nije logicnije da raspisu konkurs za zaposljavanje novih policajaca kao kadra u policiji, a ne ovo, ovo meni djeluje kao stvaranje paramilicijeTvoj impuls je potpuno razumljiv – jačanje stalnog kadra kroz otvorene konkurse zvuči logičnije i sigurnije nego formiranje rezervnog sastava koji lako može poprimiti paramilitarne obrise. Evo nekoliko ključnih tačaka zašto institucije ponekad krenu ovim putem, ali i kako bi se mogao promovisati baš tvoj predlog:
Budžetska ograničenja i hitnost
• Konkursi za zapošljavanje profesionalnih policajaca traju godinama: oglašavanje, selekcija, obuka, probni rad… sve to iziskuje značajan novac i vrijeme.
• Sa druge strane, pomoćni sastav se često „aktivira“ na privremenim ugovorima ili honorarima bez dugoročne obaveze po budžet – što izgleda brže, ali krije zamku nedostatka stručnosti i lošeg nadzora.
Politička kontrola i kadrovske mreže
• Uvođenje rezervista omogućava vlastima da izaberu odane ljude bez prolaska kroz transparentan konkurs.
• Konkurs bi, u idealnom scenariju, zahtijevao profesionalnu selekciju i mehanizme za sprječavanje političkih pritisaka.
Rizik od paramilitarizacije
• Kad se rezervni sastav oslanja na bivše vojnike ili neke „odane“ grupe, može djelovati izvan formalnih kanala i steći nepravedan autoritet nad običnim građanima.
• Pravi konkurs s jasnim nadzornim tijelima i odgovornošću pred zakonodavcem sprječava ovakve zloupotrebe.
Kako iskreno promovisati konkurs za nove policajce u RS?
• Transparentno oglašavanje u svim kantonima, uz digitalne platforme i javne debate o potrebama redovne policije;
• Uvjeti konkursa prilagođeni stručnim profilima (psihološka testiranja, edukacija o ljudskim pravima, poznavanje jezika duhova);
• Uspostavljanje nezavisne komisije za selekciju (npr. uključivanje predstavnika civilnog društva, međunarodnih posmatrača, Ombudsmana);
• Jamstvo stabilnog budžeta kroz višegodišnje budžetske okvire ili pomoć fondova EU/OSCE-a za reformu policije;
• Program mentorstva i razvoj karijera unutar policije da novi kadrovi ostanu motivirani i ne odsele se u druge sektore.
Bosni. Niko tu onda ne može predvidjeti kako će se stvari rasplesti.
- JohnnyS
#5006 Re: "Trojka"
palermo wrote: ↑25/06/2025 23:09Pa dobro, bas Senada vala I ne spada u tu grupu.
Inace, u pravu si, mada.ne znam.kakva je situacija sad, ali je bio uvijek neki Bosnjak iz SDA. Proforme, naravno, al istinu govoreci, bio je
Ja je po Selmi ubacio u tor iako je ovo prebrojavanje u osnovi degutantno. Ali eto kad je već dobri prpa pitao...
-
palermo
#5007 Re: "Trojka"
Ovo je valjda sala.. Stavi smjeska , inace pomislit ce.netko da.mislis ozbiljno. Umal nisam I jaSaraFina wrote: ↑25/06/2025 23:05Jeste. On je kriva za tkz ugrozbu i legitimno predstavljanje.palermo wrote: ↑25/06/2025 23:03Koga je Zeljko homogenizirao ? De, ne nasjedajye na fĺoskule velikohrvatsko/srpske koalicije.SaraFina wrote: ↑25/06/2025 23:01
Vidi nesto, ne branim Zeljka, ali cinjenica je da je HDZ pokrenua samoupravu HB i onaj pokusaj 2. puno prije njegovog angazmana. Isto tako i dan danas rade kao ispostava SNSD -a i suruju sa SNSD-OM. Nebitno jesu li u vlasti ili ne. Dakle Teljko jeste kriv za to sto ih je himogenizirao i sto im pale tlapnje o ugrozbi. Ali nije uzrok HDZ-ove ustane politike koju vodi od rata pa sve do danas protiv drzave BiH.
- SaraFina
#5008 Re: "Trojka"
Pa nama je cilj funkcionslns BiH. Njima sve suprotno od toga. Tako je i sa ovom presudom i ponistenjem iste. Gubitak za nas. Dobitak remetilačkom HDZ faktoru. Ovakve stvari se ne smiju nam desavati. Ne smijesno gubiti nijedan mehanizam koji drzavu učvršćuje.dale cooper wrote: ↑25/06/2025 23:04Pa ako se ko trudi da države funkcioniše onda su to stranke sa naše strane. Čak su nedavno u cilju da na dnevni red doma naroda dođe smjenaSaraFina wrote: ↑25/06/2025 22:51Nije isto to. Nama nije u cilju blokada. Nama je u cilju da BiH fercera. Njima je u cilju da je proglase i jednom i drugima kao nefunkcionalnu i nemogucu za opstanak.dale cooper wrote: ↑25/06/2025 22:47
Isto kao i oni, i mi imamo mehanizme blokade dok se boje ne rastope. Šta će nam uraditi, ukinuti evropski put?![]()
![]()
A MZ se umara i ne pogoduje nam kao nekada. Dodatno gubiti ono sto Imamo kao garancije i mehanizme opstojnosti BiH je glupost. Totalna. Pogubna.
SNSD-ovih kadrova pustili da se glasa za neke HDZ-ove prijedloge i sve su ih oborili, pa su se Čović i Špirić usrali pa prekinuli sjednicu dok nije
došao na red prijedlog IZ-a, jer su znali da bi i to bilo srušeno. Sve fer sve legalno. Karina im, mogu oni pričati, ali ništa ne mogu nametnuti bez
volje i glasova Bošnjaka.
- dale cooper
#5009 Re: "Trojka"
Ne znam šta se pojedini sekiraju. Ako je trojka toliko usrala i narod to prepozna, izbori su iza ugla, brzo će 2026-ta i oni koji su uvijek znali kako
izaći na kraj sa HDZ-om i SNSD-om će se vratiti i pokazati kako to majstori rade.
izaći na kraj sa HDZ-om i SNSD-om će se vratiti i pokazati kako to majstori rade.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#5010 Re: "Trojka"
Misliš ne rade.dale cooper wrote: ↑25/06/2025 23:15 Ne znam šta se pojedini sekiraju. Ako je trojka toliko usrala i narod to prepozna, izbori su iza ugla, brzo će 2026-ta i oni koji su uvijek znali kako
izaći na kraj sa HDZ-om i SNSD-om će se vratiti i pokazati kako to majstori rade.![]()
-
palermo
#5011 Re: "Trojka"
Razumijem za Senadu, a prebrojavanje, jbg, davno je to prestalo biti degutantno.JohnnyS wrote: ↑25/06/2025 23:12
Ja je po Selmi ubacio u tor iako je ovo prebrojavanje u osnovi degutantno. Ali eto kad je već dobri prpa pitao...
Nego, problem foruma je sto nema prostora za malo dublje ulazenje u sustinu odnosa, kretanja I svega.
- SaraFina
#5012 Re: "Trojka"
Ovo jeste usrala. Do balcaka. Nazalost.dale cooper wrote: ↑25/06/2025 23:15 Ne znam šta se pojedini sekiraju. Ako je trojka toliko usrala i narod to prepozna, izbori su iza ugla, brzo će 2026-ta i oni koji su uvijek znali kako
izaći na kraj sa HDZ-om i SNSD-om će se vratiti i pokazati kako to majstori rade.![]()
- dale cooper
#5013 Re: "Trojka"
Imamo gomilu prethodnih presuda, uključujući i Sejdić Finci koje idu u korist našem viđenju države, nisu te presude poništene ovom, nitiSaraFina wrote: ↑25/06/2025 23:14Pa nama je cilj funkcionslns BiH. Njima sve suprotno od toga. Tako je i sa ovom presudom i ponistenjem iste. Gubitak za nas. Dobitak remetilačkom HDZ faktoru. Ovakve stvari se ne smiju nam desavati. Ne smijesno gubiti nijedan mehanizam koji drzavu učvršćuje.dale cooper wrote: ↑25/06/2025 23:04Pa ako se ko trudi da države funkcioniše onda su to stranke sa naše strane. Čak su nedavno u cilju da na dnevni red doma naroda dođe smjenaSaraFina wrote: ↑25/06/2025 22:51
Nije isto to. Nama nije u cilju blokada. Nama je u cilju da BiH fercera. Njima je u cilju da je proglase i jednom i drugima kao nefunkcionalnu i nemogucu za opstanak.
A MZ se umara i ne pogoduje nam kao nekada. Dodatno gubiti ono sto Imamo kao garancije i mehanizme opstojnosti BiH je glupost. Totalna. Pogubna.
SNSD-ovih kadrova pustili da se glasa za neke HDZ-ove prijedloge i sve su ih oborili, pa su se Čović i Špirić usrali pa prekinuli sjednicu dok nije
došao na red prijedlog IZ-a, jer su znali da bi i to bilo srušeno. Sve fer sve legalno. Karina im, mogu oni pričati, ali ništa ne mogu nametnuti bez
mogu biti. Samo inistirati kao uslov da te odluke moraju biti uključene u bilo koji novi prijedlog novog IZ-a, a što je već i rađeno.
-
HelaS
#5014 Re: "Trojka"
"Prebrojavanje" nam je Ustavna kategorijaJohnnyS wrote: ↑25/06/2025 23:12Ja je po Selmi ubacio u tor iako je ovo prebrojavanje u osnovi degutantno. Ali eto kad je već dobri prpa pitao...
-
talijan97
- dale cooper
#5016 Re: "Trojka"
Pa ne znam Senade, narod valjda zna, eto šta bi ti uradio?Bobi wrote: ↑25/06/2025 23:16Misliš ne rade.dale cooper wrote: ↑25/06/2025 23:15 Ne znam šta se pojedini sekiraju. Ako je trojka toliko usrala i narod to prepozna, izbori su iza ugla, brzo će 2026-ta i oni koji su uvijek znali kako
- SaraFina
#5017 Re: "Trojka"
Vidjecemo. I ja se nadam da to nece biti revidirano. Ne znam iskreno kakvece konsekvence ovo ponistenje poluciti.dale cooper wrote: ↑25/06/2025 23:19Imamo gomilu prethodnih presuda, uključujući i Sejdić Finci koje idu u korist našem viđenju države, nisu te presude poništene ovom, nitiSaraFina wrote: ↑25/06/2025 23:14Pa nama je cilj funkcionslns BiH. Njima sve suprotno od toga. Tako je i sa ovom presudom i ponistenjem iste. Gubitak za nas. Dobitak remetilačkom HDZ faktoru. Ovakve stvari se ne smiju nam desavati. Ne smijesno gubiti nijedan mehanizam koji drzavu učvršćuje.dale cooper wrote: ↑25/06/2025 23:04
Pa ako se ko trudi da države funkcioniše onda su to stranke sa naše strane. Čak su nedavno u cilju da na dnevni red doma naroda dođe smjena
mogu biti. Samo inistirati kao uslov da te odluke moraju biti uključene u bilo koji novi prijedlog novog IZ-a, a što je već i rađeno.
- SaraFina
#5018 Re: "Trojka"
Bursac.
Bursać: Dan kad je umrla građanska BiH: Trojka i Schmidt nazdravljaju eutanaziji jedinstvene države!
Last edited by SaraFina on 25/06/2025 23:23, edited 1 time in total.
- dale cooper
#5019 Re: "Trojka"
Pa eto kad budu izbori, kazni ih i glasaj za one za koje misliš da će to bolje.SaraFina wrote: ↑25/06/2025 23:19Ovo jeste usrala. Do balcaka. Nazalost.dale cooper wrote: ↑25/06/2025 23:15 Ne znam šta se pojedini sekiraju. Ako je trojka toliko usrala i narod to prepozna, izbori su iza ugla, brzo će 2026-ta i oni koji su uvijek znali kako
- Sanjarko
#5020 Re: "Trojka"
Vjerovatno nece biti izbora, kao ni popisa stanovnistva.dale cooper wrote: ↑25/06/2025 23:15 Ne znam šta se pojedini sekiraju. Ako je trojka toliko usrala i narod to prepozna, izbori su iza ugla, brzo će 2026-ta i oni koji su uvijek znali kako
Razumijem tvoju zabrinutost, X. Politička paraliza — od odgađanja izbora do odbijanja popisa — zaista može pogoršati međunacionalne tenzije i stvoriti opasno međupovjerenje među zajednicama.
- SaraFina
#5021 Re: "Trojka"
Nema ti ovdje popravnog. Mozes glasati za koga Hoces ili uopce ne. Ovo je gotovo. Sto je stvarno tuga da smo isputili. I to ovako naivno i glupo.dale cooper wrote: ↑25/06/2025 23:23Pa eto kad budu izbori, kazni ih i glasaj za one za koje misliš da će to bolje.SaraFina wrote: ↑25/06/2025 23:19Ovo jeste usrala. Do balcaka. Nazalost.dale cooper wrote: ↑25/06/2025 23:15 Ne znam šta se pojedini sekiraju. Ako je trojka toliko usrala i narod to prepozna, izbori su iza ugla, brzo će 2026-ta i oni koji su uvijek znali kako
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#5022 Re: "Trojka"
Ništa, zasjeo u foteljudale cooper wrote: ↑25/06/2025 23:21Pa ne znam Senade, narod valjda zna, eto šta bi ti uradio?Bobi wrote: ↑25/06/2025 23:16Misliš ne rade.dale cooper wrote: ↑25/06/2025 23:15 Ne znam šta se pojedini sekiraju. Ako je trojka toliko usrala i narod to prepozna, izbori su iza ugla, brzo će 2026-ta i oni koji su uvijek znali kako
![]()
- dale cooper
#5023 Re: "Trojka"
Jel to ti pričaš sa Chat GPT-om o situaciji u BiH?Sanjarko wrote: ↑25/06/2025 23:23Vjerovatno nece biti izbora, kao ni popisa stanovnistva.dale cooper wrote: ↑25/06/2025 23:15 Ne znam šta se pojedini sekiraju. Ako je trojka toliko usrala i narod to prepozna, izbori su iza ugla, brzo će 2026-ta i oni koji su uvijek znali kako
Razumijem tvoju zabrinutost, X. Politička paraliza — od odgađanja izbora do odbijanja popisa — zaista može pogoršati međunacionalne tenzije i stvoriti opasno međupovjerenje među zajednicama.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#5024 Re: "Trojka"
Sticem utisak da je stav dobrog dijela diskutanata na temi da bi povoljna presuda u ovom predmetu postigla sve ono sto puskom nismo mogli izboriti 92-95.
- SaraFina
#5025 Re: "Trojka"
Zenicani.dale cooper wrote: ↑25/06/2025 23:29Jel to ti pričaš sa Chat GPT-om o situaciji u BiH?Sanjarko wrote: ↑25/06/2025 23:23Vjerovatno nece biti izbora, kao ni popisa stanovnistva.dale cooper wrote: ↑25/06/2025 23:15 Ne znam šta se pojedini sekiraju. Ako je trojka toliko usrala i narod to prepozna, izbori su iza ugla, brzo će 2026-ta i oni koji su uvijek znali kako
Razumijem tvoju zabrinutost, X. Politička paraliza — od odgađanja izbora do odbijanja popisa — zaista može pogoršati međunacionalne tenzije i stvoriti opasno međupovjerenje među zajednicama.![]()