Bolje pročitaj post na koji sam odgovorio. Onda možda shvatiš. Ovako si se upeco na prvu i otvorio stranice rasprave. Pod pojmovima rast i napredak mislilo se na broj turista u Sarajevu, promet Zračne luke, popunjenost hotelskih kapaciteta, izdavanje stanova (stan na dan), taxi usluge, restorane, izletišta itd. To je činjenica a isto tako je činjenica da zbog toga "ispašta" lokalno stn npr. zbog rasta cijena ćevapa itd. U tom kontekstu je bilo, da ne može i jare i pareTrappist wrote: ↑25/06/2025 09:10kakav napredak i rast covjece dragi?Dr Arsla wrote: ↑25/06/2025 06:00Jbg, to je cijena napretka i rasta. Ne može i jare i pare ili i ovce i novce, što bi rekliMessier wrote: ↑22/06/2025 22:36
Tako i mi tamo.
Arapa je manje zbog svega na tom podrucju, hoce li Iran gadjati Usa baze u Dohi?
Jebo nas je Rayanair, dolaze i trose , rastu cijene.
Pa normalno da ce rasti.
Ljudi dolaze trose, pusi lokalno stanovnistvo.
Grad raste, vise kesa, priliv vise kesa znaci bolje mjesto za zivot
To je posebna tema, kako dolazak novca iz van pridonosi boljitku.
Bio to Kataranin il napuseni Holandez.
Sto vise novca treba da udje u grad, ko to moze pratiti, pratice, ko ne moze, nece mu biti gore, bice mu mrvicu bolje.
Ocekujem da ovaj grad probukti u sljedecih 10 godina.
Poskupice skoljka jaja sa 6.20 na 8.80( karikiram)..zao mi je, to je dio procesa.
INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Moderator: anex
-
Dr Arsla
#25476 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
-
Ci-Nick
#25477 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
https://financa.ba/fao-va-analiza-pokaz ... ne-u-padu/
U januaru je globalno bio najveći pad cijena hrane u posljednje četiri godine,.. ali mi to nismo primjetili.
U januaru je globalno bio najveći pad cijena hrane u posljednje četiri godine,.. ali mi to nismo primjetili.
-
1Dante1
#25478 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Naravno da nismo, jer smo i bili jefitni. Ponavljam, kila krompiruse 6 eura je i dalje malo.
-
upitan
#25479 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Danas meni kolega na poslu bas spominje Italiju,kaze cijena hrane (2009 godina) skroz jeftina a u odnosu na platu i poredili smo cijene kod nas tada ali i danasnji standard.dječak sa šibicama wrote: ↑25/06/2025 13:37Bojim se da je Vojvodina prilicno grohnula, kao i Slavonija ili nasa Posavina, a imas tu panoniju koja je blago za zemljoradnju. Sjebace nas covjek sve.Naslovnica wrote: ↑25/06/2025 13:30I Vojvodina je ljepota za vidjeti ona polja, vinogradedječak sa šibicama wrote: ↑25/06/2025 13:25 Gore kod Novare blizu Milana, sva polja zasadjena rizom, to je ona talijanska riza koju imas kupiti u svakom marketu.
Oni koriste sve poljane, psenica kukuruz zob jecam, ako nista posade mirisno bilje.
To je uredjena drzava, a ne ova ubleha koja se trudi dokazati da je napredak drzave divljanje cijena i novi Bimgo otvoren negdje u Kladnju.
Izadjes iz Milana prema Torinu i odmah pocinju nepregledna polja, do samog Torina je kukuruz na kukuruz riza na rizu, ljudi stancaju milione tona valjda. Tako cijela italija, gdje god je ravno ili blago brezuljkasto, nesto se sadi. Svako selo ima nekakvu tvornicu necega, skladiste zitarica, bilo sta.
Bez toga nema jake drzave, ne moze trgovina obogatiti drzavu, samo proizvodnja bilo cega. Sto mozes nekome prodati. Sve drugo je ubleha.
Neko moje misljenje jeste da smo mi prihvatili tzv. EU uslove, tako da je uvozni proizvod jeftiniji od domaceg.
Kod nas je drzava pasivna po pitanju proizvodnje hrane ali i opcenito kada se radi o proizvodnji i onda vidimo na kraju deficit uvoz/izvoz.
Privatnici se sluze svim sredstvima za opstanak, cak sam cuo kako pojedinci uvoze masine za svoje potrebe - kao otpadni proizvod a onda plati mizernu carinu i u startu je napravljena podloga za profit.
I kakav je ovo sistem, da uvedemo ogranicenu marzu i smanjen pdv na hranu pa niko nam ne garantuje da ce cijene hrane biti manje.
Bas kao sa slucajem sa smanjenom stopom doprinosa,i povecanja plata.
Izgleda moraju "stranci" na kraju zauzeti nasa polja al samo ona gdje ima litijuma a mi cemo sta drugo kupovati od njih sve ali i vracati njima kredite.
-
bumerangss
#25480 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ja evo trecu godinu uplacujem vitre i zekat u pomozi.ba jer iste nemam kome dati. Jednostavno ne poznajem nikog da je iole vjernik a da slabije živi kome bi to znacilo i da znam da to nece potrositi na cikare aljohol kladionice...VladaFBiH wrote: ↑25/06/2025 10:00istina ali s druge strane na svakom čošku imaš natpise "tražimo radnike" - naravno da postoji određeni broj ljudi koji nisu radno sposobni i njima se na svaki način mora pomoći jer ih ovo divljanje cijena "ubija".Karikaturist wrote: ↑25/06/2025 09:58 Ima raje i koja nemaju sta jesti. Treba se i sa tim znati pomiriti.
Ljudi u globalu imaju para ali svi navikli kukati
Oglasi na svaku stranu da se traze radnici ali jbg nece niko da radi ni za 1500 a ima neku bezveze srednju tekstilnu ili gimnaziju...
Evo sad u merkatoru na socijalnom i na dobrinji svake subote prikupljaju plasticne flaše i na piku dobiješ 10 feninga za svaku flašu. Ljudi donesu u dvije crne vrece 100 flaša i doviju cenera.
Ja donio 22 flaše, toliko skupio za 15ak dana od jogurta vecinom jer mi godi po ovoj vrucini piti i dobio 2,20 KM
Ima posla ko hoce raditi
Ali gledam raju stid to donijeti... a prije 20 godina u Makarskog gazda Mirko kod kojeg sam ljetovao scake godine u prizemlju kuće kad odemo na plažu on iz kante za smece ispred ulaza u apartman izvadi svaku flašu i odnese u konzum i unovći a vila sa 12 apartmana i njega nije stid...
- xoklix
#25481 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Prosjake odavno ignorišem... Pogotovo kad ga vidim prav zdrav, može konju rep iščupat. Ma mrš... Jedino sam na penzionere osjetljiv, njih je ova inflacija dobro udarila,ali ćeš teško naći ijednog da prosi(zbog ponosa).
Najjači mi je onaj u BCCu, prodaje Jasin u džepnom formatu. I hajd rekoh evo 5 KM kontajuci da je 2-3 KM, kad mi odgovori ja nisam prosjak, cijena je 10 KM ...i to se haman prodera ba mene
Kakvo udaranje na emocije, nisam mu ništa htio dati dok se žena nije napravila pametna i izvadila 10 KM
Ko da je meni iz džepa izvadila 100 KM koliko mi bijaše krivo, ne volim kad me neko na emocije hvata,a pogotovo kad vjeru zlouptrebljava u te svrhe.
Najjači mi je onaj u BCCu, prodaje Jasin u džepnom formatu. I hajd rekoh evo 5 KM kontajuci da je 2-3 KM, kad mi odgovori ja nisam prosjak, cijena je 10 KM ...i to se haman prodera ba mene
Kakvo udaranje na emocije, nisam mu ništa htio dati dok se žena nije napravila pametna i izvadila 10 KM
Ko da je meni iz džepa izvadila 100 KM koliko mi bijaše krivo, ne volim kad me neko na emocije hvata,a pogotovo kad vjeru zlouptrebljava u te svrhe.
-
noviclan
#25482 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Mozda je ispravna transkripcija, al' je supruga dobila svoje kad je dosla kuci
- VladaFBiH
#25483 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
kod mene u firmi hoće
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#25484 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Kao i u vecini zdravih i normalnih firmi.
Nego mediji, namjerno ili ne, umjesto da pitaju neutralne strucnjake ili da saslusaju sve stranje, oni iskljucivo plasiraju misljenje opozicionog parlamentarca.
Cavalicu svaka cast na znanju koje nesumljivo ima, medjutim kad se politicki svrstas, ti vise ne mozes glumiti neutralnost.
Njegovoj stranci je cilj da aktuelnu Vladu ocrni sta god uradila. I to je tako. Legitimna politicka borba. Ali nemoj mi na rende kora.
- dječak sa šibicama
#25485 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Osnova razvitka drzave nije ni proizvodnja, vec znanje, temelj svega je znanje. Obrazovni sistem, ako imas strucnjake, lako ces i za proizvodnju.
Mi nemamo znanje, imamo gomilu fals fakulteta i "strucnjaka" koji ne znaju ni pisati kako treba. Sposobni samo za ukrasti i nesto smuljati.
Glavna ideja u drzavi je daj Bimgasu jos lokacija za granap, i "poslace dijaspora". A osnova ekonomije MMF kredit. Pa ti oni diktiraju da ne smijes imati dvije stope PDVa jer ne mozes onda kvalitetno vracati dugove. I daj inflaciju tolerisi, samo da se puni budzet da mozemo vratiti dugove. A kredite trose na svoje jeboguzluke.
Mi nemamo znanje, imamo gomilu fals fakulteta i "strucnjaka" koji ne znaju ni pisati kako treba. Sposobni samo za ukrasti i nesto smuljati.
Glavna ideja u drzavi je daj Bimgasu jos lokacija za granap, i "poslace dijaspora". A osnova ekonomije MMF kredit. Pa ti oni diktiraju da ne smijes imati dvije stope PDVa jer ne mozes onda kvalitetno vracati dugove. I daj inflaciju tolerisi, samo da se puni budzet da mozemo vratiti dugove. A kredite trose na svoje jeboguzluke.
-
Trappist
#25486 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Jest da je srbija, ali i kod nas nije nista bolje
https://www.klix.ba/vijesti/regija/impr ... /250626052
"Tako je majka Aleksandra Martinovića, inače penzionerka, u posljednjih deset godina kupila dva stana, jedan u Beogradu, a jedan u Novom Sadu. Ovi stanovi vrijede oko 350.000 eura.
Porodica bivše ministrice Irene Vujović posjeduje nekretnine na ekskluzivnim lokacijama u Beogradu, uglavnom na Dedinju, koje vrijede 13 miliona eura."
Svi pare oprali u nekretnine, zgrade, zemljista. I ovdje dodju ljudi kazu pa ima narod para pa se prodaju stanovi i lupaju cijene kako stignu i treba to tako. Ovo je jedan od uzroka inflacije i divljanja, a ne nekakve ulazne cijene i rast ekonomije
"Tako je majka Aleksandra Martinovića, inače penzionerka, u posljednjih deset godina kupila dva stana, jedan u Beogradu, a jedan u Novom Sadu. Ovi stanovi vrijede oko 350.000 eura.
Porodica bivše ministrice Irene Vujović posjeduje nekretnine na ekskluzivnim lokacijama u Beogradu, uglavnom na Dedinju, koje vrijede 13 miliona eura."
Svi pare oprali u nekretnine, zgrade, zemljista. I ovdje dodju ljudi kazu pa ima narod para pa se prodaju stanovi i lupaju cijene kako stignu i treba to tako. Ovo je jedan od uzroka inflacije i divljanja, a ne nekakve ulazne cijene i rast ekonomije
-
daario naharis
#25487 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ja ipak mislim da je Ryanair razlogTrappist wrote: ↑26/06/2025 11:37 Jest da je srbija, ali i kod nas nije nista bolje
Svi pare oprali u nekretnine, zgrade, zemljista. I ovdje dodju ljudi kazu pa ima narod para pa se prodaju stanovi i lupaju cijene kako stignu i treba to tako. Ovo je jedan od uzroka inflacije i divljanja, a ne nekakve ulazne cijene i rast ekonomije![]()
-
ramizovstrasni388
#25488 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Častila ga je pivu i da ima bacit na bingo, kakav vjernik i bakračixoklix wrote: ↑25/06/2025 21:17 Prosjake odavno ignorišem... Pogotovo kad ga vidim prav zdrav, može konju rep iščupat. Ma mrš... Jedino sam na penzionere osjetljiv, njih je ova inflacija dobro udarila,ali ćeš teško naći ijednog da prosi(zbog ponosa).
Najjači mi je onaj u BCCu, prodaje Jasin u džepnom formatu. I hajd rekoh evo 5 KM kontajuci da je 2-3 KM, kad mi odgovori ja nisam prosjak, cijena je 10 KM ...i to se haman prodera ba mene![]()
Kakvo udaranje na emocije, nisam mu ništa htio dati dok se žena nije napravila pametna i izvadila 10 KM![]()
- dječak sa šibicama
#25489 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Zamisli kad bi neko procesljao imovinu bh politicara. Pao bi internet.Trappist wrote: ↑26/06/2025 11:37 Jest da je srbija, ali i kod nas nije nista bolje
Svi pare oprali u nekretnine, zgrade, zemljista. I ovdje dodju ljudi kazu pa ima narod para pa se prodaju stanovi i lupaju cijene kako stignu i treba to tako. Ovo je jedan od uzroka inflacije i divljanja, a ne nekakve ulazne cijene i rast ekonomije![]()
- xoklix
#25490 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Mah znam ja to sve nego..... ženskoramizovstrasni388 wrote: ↑26/06/2025 13:17Častila ga je pivu i da ima bacit na bingo, kakav vjernik i bakračixoklix wrote: ↑25/06/2025 21:17 Prosjake odavno ignorišem... Pogotovo kad ga vidim prav zdrav, može konju rep iščupat. Ma mrš... Jedino sam na penzionere osjetljiv, njih je ova inflacija dobro udarila,ali ćeš teško naći ijednog da prosi(zbog ponosa).
Najjači mi je onaj u BCCu, prodaje Jasin u džepnom formatu. I hajd rekoh evo 5 KM kontajuci da je 2-3 KM, kad mi odgovori ja nisam prosjak, cijena je 10 KM ...i to se haman prodera ba mene![]()
Kakvo udaranje na emocije, nisam mu ništa htio dati dok se žena nije napravila pametna i izvadila 10 KM![]()
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#25491 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ne provaljuj se! Ima mjesta ali ako kupiš, platiš kvadrat 4000+ KM i još moraš izvratiti 15-20k da imaš gdje da se parkiraš. Na to sve dodaj da po zakonu ne možeš da kupuješ i uknjižiš to isto parking mjesto, sa izuzetkom garaža.
Nije jedna zgrada tako sklepana sa sve urednim dozvolama...
-
1Dante1
#25492 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Jesam li ja, ili zakon rekao da garaza ili parking mjesto MORAJU biti besplatni?Domaci izdajnik wrote: ↑26/06/2025 15:33 Ne provaljuj se! Ima mjesta ali ako kupiš, platiš kvadrat 4000+ KM i još moraš izvratiti 15-20k da imaš gdje da se parkiraš.
Da ponovim, zgrada da bi prosla dozvole MORA imati dovoljno parking mjesta, ja mislim 1 po stanu. Ista NE MORAJU biti besplatna.
-
Karikaturist
#25493 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
A sta se tacno provaljuje? Moze zgrada bez parkinga ili kanalizacije mozda ili neces treceg? 
- Domaci izdajnik
#25494 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Čitaš li ti šta pišem? Mjesta ima ako platiš, a po zakonu moraš imati obezbijeđeno parking mjesto po stanu - besplatno. Po tebi je u redu da kupiš nešto što ne možeš uknjižiti kao vlasništvo?
https://www.banjaluka.com/drustvo/bura- ... 15-000-km/
https://www.banjaluka.com/drustvo/bura- ... 15-000-km/
- Domaci izdajnik
#25495 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Parking nije obavezan, ali ne možeš prodavati nešto što nije zakonski regulisano! A za kanalizaciju ima i to - grunuli cijev nove zgrade u odvod oborinskih voda i niko ništa...Karikaturist wrote: ↑26/06/2025 15:36 A sta se tacno provaljuje? Moze zgrada bez parkinga ili kanalizacije mozda ili neces treceg?![]()
-
1Dante1
#25496 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Da bi mogao konzumirati zakon, moras ga i poznavati. Ne, ne moras imati besplatan parking. Moras imati priliku da ga zakupis, ali besplatan, po zakonu, NE!Domaci izdajnik wrote: ↑26/06/2025 15:38 Mjesta ima ako platiš, a po zakonu moraš imati obezbijeđeno parking mjesto po stanu - besplatno
ODredjeni clanovi zakona kazu da investitor moze platiti i penale ako ne obezbijedi dovoljan broj parking mjesta. Postoje entitetski, kantonalni, opcinski etc propisi, ali NITI JEDAN ne kaze da treba/mora biti besplatno.
- Domaci izdajnik
#25497 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Važi! Ti majke mi služiš na čast neoliberalizmu! Ko ima neka živi, ko nema neka krepa, ko mu jebe mater
Neka kvadrat stana bude 10 milja, parking ako hoćeš 20k, hljeb 10 KM, litra mlijeka 15....ima narod para ha ja
Neka kvadrat stana bude 10 milja, parking ako hoćeš 20k, hljeb 10 KM, litra mlijeka 15....ima narod para ha ja
-
1Dante1
#25498 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Stos ljut brato?
Ja nisam rekao da se slazem, bio bih budala ako necu nesto jefitnije. Sto bih ja placao parking mjesto ako ga mogu dobiti dzabe?
Kazem sta je u zakonu i ne znam sto diskutujemo o tome?
Ja bih volio da sam kvadrat platio po 1.000KM, ali jarane moj, prodavac stavio da je 3.000KM i kaze ako ti neces, ima ko hoce. Sta sam mogao? Odustati od kupovine i platiti za pola godine 3.300KM?
Ako ste tako merhametli, bujrum pravite zgradu i prodajite za 50km profita po kvadratu. Sto da ne?
Ja nisam rekao da se slazem, bio bih budala ako necu nesto jefitnije. Sto bih ja placao parking mjesto ako ga mogu dobiti dzabe?
Kazem sta je u zakonu i ne znam sto diskutujemo o tome?
Ja bih volio da sam kvadrat platio po 1.000KM, ali jarane moj, prodavac stavio da je 3.000KM i kaze ako ti neces, ima ko hoce. Sta sam mogao? Odustati od kupovine i platiti za pola godine 3.300KM?
Ako ste tako merhametli, bujrum pravite zgradu i prodajite za 50km profita po kvadratu. Sto da ne?
- Domaci izdajnik
#25499 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Po tebi je u redu da je kvadrat stana skoro ko u Beču, cijene namirnica ko u Oslu, a plate kao u Kišnjevu?
- dječak sa šibicama
#25500 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
On hoce reci jbg tako je kako je neko ima para i platice Oslo cijene.
Ko nema, nekide izdrzave ha ja.
Inace na ovom forumu cesto vlada to misljenje, iz kruga ocigledno dobro uhljebljenih ljudi, kojima je normalno da su cijene kao u Oslu jer oni imaju nadprosjecna primanja.
Mislim ok je to, imas kurcis se, ali mojne ublehe da je to pokazatelj razvoja drzave. Da dijaspora prestane slati pare i MMF ukine kredite, bankrotirali bi za dva mjeseca, ne bi imao pas za sta da ih ujede.
Cijene kvadrata stana su takve jer prodace se, uvijek ima kupaca, kao sto i onaj cevabdzija cugave cevape proda za 14 km jer uvijek ima arapcina ili neka druga budala koja ce platiti. Da nema, ne bi dizao cijenu.
Usluzna djelatnost je takva, zakon ponude potraznje.
Za skupo mlijeko ili ulje je ljigavo reci "ima narod para", ljudi kupuju jer moraju, ima bebu ima familiju mora se jesti. A kako ljudi placaju sve skuplju hranu, znaju oni sami. I cega se odrices da bi kupio nesto sto je nuzda.
Ko nema, nekide izdrzave ha ja.
Inace na ovom forumu cesto vlada to misljenje, iz kruga ocigledno dobro uhljebljenih ljudi, kojima je normalno da su cijene kao u Oslu jer oni imaju nadprosjecna primanja.
Mislim ok je to, imas kurcis se, ali mojne ublehe da je to pokazatelj razvoja drzave. Da dijaspora prestane slati pare i MMF ukine kredite, bankrotirali bi za dva mjeseca, ne bi imao pas za sta da ih ujede.
Cijene kvadrata stana su takve jer prodace se, uvijek ima kupaca, kao sto i onaj cevabdzija cugave cevape proda za 14 km jer uvijek ima arapcina ili neka druga budala koja ce platiti. Da nema, ne bi dizao cijenu.
Usluzna djelatnost je takva, zakon ponude potraznje.
Za skupo mlijeko ili ulje je ljigavo reci "ima narod para", ljudi kupuju jer moraju, ima bebu ima familiju mora se jesti. A kako ljudi placaju sve skuplju hranu, znaju oni sami. I cega se odrices da bi kupio nesto sto je nuzda.