Bili su i u Grckoj jedno vrijeme kako znam.sime_cipol wrote: ↑25/06/2025 11:57Jordan i Kiparskrbavi-admin wrote: ↑25/06/2025 11:40 mene samo zanima dje gubarima stoje avioni pa ih mimoiso i jedan metak.....
IRAN
- Sanjarko
#47401 Re: IRAN
- SaraFina
#47402 Re: IRAN
Nema šanse. Iran je od Putina dobio zelje i pozdrave. Donald u su sugerirali ljudi oko njega da ne nastavlja i ne ulazi u rat sa Iranom. Podigao je malo tenzije onim napadom i rekao Zidovima da je USA van tog konflikta. Dobio je nominaciju za Nobela ni za šta. Reda radi podržao Zidove. A realno Iranu nije pera odbio a ne unistio atomski program. Toga su svi svjesni. Iran je u cijeloj priči ispao pobjednik. Putin navodno vodi mirovne pregovore i riješio je sukob izmedju Irana i Izraela. A Zidovi su bogami bušni kao sir.512MB wrote: ↑25/06/2025 11:04Putin je izlobirao kod Trumpa da istrese na Iran par komada a ostalo ponese kući, i da proglasi pobjedu i završetak "rata". Dok su dva dana prije Kinezi kamionima pokupili Uran i dovezli kod sebe na čuvanje.SaraFina wrote: ↑24/06/2025 23:36Ma kakav Putin. Ko je Rusima vjerovao zna se kako je prosao. Iran je upotrijebio u ovim napadima sve i svašta. Mislim da su izbacili i neprecizne i zastarjele projektile. Kasetnim su kaže takodjer gadjali čija je preciznost nikakva. Ali hiljadu se manjih bombi rasprši i gadja naokolo. Tako da Iran je sam zaslužan za ovo primirje. Protiv USA ionako nisu imali šanse i odlično je da se sve ovako zavrsi. Ali da su Zidove poremetili i natjerali u skloništa to jesu.
Zato je Netanjahu još par puta poslije bombardirao Fordo dok mu Trump nije zaprijetio.
-
JovicSA
#47403 Re: IRAN
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/pogi ... /250625052Poginulo sedam izraelskih vojnika, borac Hamasa prišao transporteru i zakačio eksplozivnu napravu
Pa odakle više izlaze ovi Hamasovci "teroristi", iz zemlje? Mrtve oživljavaju?
- HarTar
#47404 Re: IRAN
Grčka, Kipar, i britanske baze na Kopru.Sanjarko wrote: ↑25/06/2025 11:59Bili su i u Grckoj jedno vrijeme kako znam.sime_cipol wrote: ↑25/06/2025 11:57Jordan i Kiparskrbavi-admin wrote: ↑25/06/2025 11:40 mene samo zanima dje gubarima stoje avioni pa ih mimoiso i jedan metak.....
- HarTar
#47405 Re: IRAN
Najslabija karika ispade najjačaJovicSA wrote: ↑25/06/2025 12:02https://www.klix.ba/vijesti/svijet/pogi ... /250625052Poginulo sedam izraelskih vojnika, borac Hamasa prišao transporteru i zakačio eksplozivnu napravu
Pa odakle više izlaze ovi Hamasovci "teroristi", iz zemlje? Mrtve oživljavaju?![]()
![]()
- Čitalac
#47406 Re: IRAN
Do kraja dana Iranci će ponovo moći neometano da koriste internet.
Od jutros mobilni i fiksni internet postupno je dostupan nekim korisnicima diljem Irana. Ovaj pristup još nije dostupan na nacionalnoj razini, a usluge fiksnih operatera popraćene su prekidima. Kako je najavljeno, internet će se vratiti u normalu do danas poslijepodne.
- HarTar
#47407 Re: IRAN
Gledam sinoć na Al Jazeera-i, pitaju građane Teherana i Tel Aviva o primirju, i jedni i drugi su ga jedva dočekali, i nadaju se da se neće prekršiti.
- SaraFina
#47408 Re: IRAN
Ko krtice. Iz zemlje izlaze i to sve sa eksplozivnim napravama.JovicSA wrote: ↑25/06/2025 12:02https://www.klix.ba/vijesti/svijet/pogi ... /250625052Poginulo sedam izraelskih vojnika, borac Hamasa prišao transporteru i zakačio eksplozivnu napravu
Pa odakle više izlaze ovi Hamasovci "teroristi", iz zemlje? Mrtve oživljavaju?![]()
![]()
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#47409 Re: IRAN
i još jedna stvar koju svi zaboravljaju, Iran se povukao iz nukleranog sporazuma...što znači da više nikakvih međunarodnih inspekcija neće biti
sada su baš otvorili prostor za razvoj bombe...na kraju bi se moglo ovo khurchenje izraelcima vratiti kao bumerang
sada su baš otvorili prostor za razvoj bombe...na kraju bi se moglo ovo khurchenje izraelcima vratiti kao bumerang
- SaraFina
#47410 Re: IRAN
Iran je 80% posla već završio. Ako ne i više. Tako da će stvoriti odličnu protutežu za neke židovske mokre snove u buducnosti. USA očigledno takodjer nema volje ispunjavati šta zidovi zamisle. Ovo je ispalo ko kec na desetku Orancima.JoseMujica wrote: ↑25/06/2025 12:28 i još jedna stvar koju svi zaboravljaju, Iran se povukao iz nukleranog sporazuma...što znači da više nikakvih međunarodnih inspekcija neće biti
- HarTar
#47411 Re: IRAN
I Kiprani se počeli brinuti.... Kiparska stranka digla uzbunu: Izraelci kupuju zemljište i prave zatvorene zajednice. https://www.klix.ba/vijesti/svijet/kipa ... /250625053
- HarTar
#47412 Re: IRAN
Iranski parlament je danas skandirao "Smrt Americi... Smrt Izraelu" nakon glasanja o obustavi saradnje s IAEA.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#47413 Re: IRAN
bez obzira na krhanje avionima, ako nisu uspjeli zaustaviti nuklerani program, Izrael je podbacio u ostvarenju strateškog ciljaSaraFina wrote: ↑25/06/2025 12:33Iran je 80% posla već završio. Ako ne i više. Tako da će stvoriti odličnu protutežu za neke židovske mokre snove u buducnosti. USA očigledno takodjer nema volje ispunjavati šta zidovi zamisle. Ovo je ispalo ko kec na desetku Orancima.JoseMujica wrote: ↑25/06/2025 12:28 i još jedna stvar koju svi zaboravljaju, Iran se povukao iz nukleranog sporazuma...što znači da više nikakvih međunarodnih inspekcija neće biti
- astala_vistala
#47414 Re: IRAN
Dakle imaju Iranci svu tehnologiju,potrebna je politicka volja samo, ali moraju ubrzo testirati svoju nuke i da se konacno formira balans moci na bliskom istoku.
- staxx
#47415 Re: IRAN
Jedno je sigurno, rating Irana kao nacije se podigao na ljestvici znacajno. U narednih 10-tak godina, ako ne bude drugih sukoba u kojem bi lose prosli, ce ih uvrstiti u velikog igraca na istoku. Kladim se da su Rusi sada retroaktivno voljeli da su pokazali vise spremnosti za podrsku, imali bi dobrih kredita sada... Uglavnom, atraktivniji su za savezništvo mnogostruko postali preko noci bukvalno. Bitno je da porade na propustima koji su se uocili u zadnje 2 sedmice, i da se domognu te atomske.
P.S: Saveznistvo sa Turcima bi bilo strasna stvar, nadopunjavali bi se medjusobno u vojnoj industriji i imaju know-how. Svakako je NATO propao k'o kauc.
Last edited by staxx on 25/06/2025 12:49, edited 2 times in total.
-
Crvene_brigade
#47416 Re: IRAN
Gdje je “nestao” i zašto šuti Hamnei?
Zabrinjavajuća tišina: Vrhovni vođa Irana šuti o primirju s Izraelom. Oči svijeta uprte u Khamaneija.
Dan nakon što su visoki zvaničnici Irana, uključujući i predsjednika zemlje, potvrdili postizanje primirja s Izraelom, vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei još se nije oglasio o ovom pitanju – što izaziva dodatnu neizvjesnost i spekulacije unutar i izvan Irana.
Ajatolah Hamnei, koji u Islamskoj Republici ima konačnu riječ u svim ključnim državnim i vojnim pitanjima, posljednji put se pojavio u unaprijed snimljenoj poruci emitovanoj 18. juna, u kojoj je odbacio poziv američkog predsjednika Donalda Trumpa na “bezuvjetnu predaju”.
Od izraelskog zračnog napada na iransku teritoriju 13. juna, Hamnei nije viđen u javnosti. Njegov posljednji fizički susret sa zvaničnicima zabilježen je 11. juna, kada je primio članove iranskog parlamenta.
Zabrinjavajuća tišina
Njegove službene objave na društvenoj mreži X bile su aktivne do trenutka postizanja primirja, ali od tada nema novih poruka, izjava ni javnih nastupa.
BBC navodi da cijeli region sada čeka na signal iz Teherana – konkretno, iz Hamneijevog ureda – koji bi mogao potvrditi, osporiti ili redefinirati dosadašnje političke poruke iranske vlade.
S obzirom na centralnu ulogu koju vrhovni vođa ima u donošenju odluka o ratu i miru, njegova šutnja po pitanju primirja s Izraelom otvara prostor za različita tumačenja – od unutrašnjih političkih neslaganja do moguće promjene kursa iranske politike.
Izvor: Rapport.ba
-
JovicSA
#47417 Re: IRAN
Neko je pisao da bi S. Koreja i Pakistan mogli posuditi po dvije nuklearne bombe pogodne za nošenje na iranskim projektilima kao odvračanje za buduće napade dok samo ne naprave. Koliko ima istine u tome?
- dembele
#47418 Re: IRAN
Psihološki momenat u svemu ovome je jako bitan. Stanovnici Izraela su shvatili da Iran može rokati po cijelom Izraelu, da ne postoji pvo koji ih može sačuvati od iranskih balističkih raketa i da nikada nisu mirni da neće opet trčati u skloništa. Tehnološki i obavještajno superiorniji, vojna podrška najmoćnije vojne i političke sile kao i arapskih petokolonaša i ako ništa drugo verbalna od EU ojebina i opet dobiše po guzici od solo igrača pod sankcijama.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#47419 Re: IRAN
Kad su dosli na vlast u Iranu ovi 80-tih godina odmah im je bilo unistiti Izrael i US, umjesto da su prvo napravili bombu i air defense oni pprijetili unistenjem Izraela sa pračkama
. Trebali su govorit, mi smo za mir, mi sve poštujemo mi smo fini a na hinjaka kao svi drugi pravit bombu pa kad je napraviš onda se ku*čiš
.
- Sanjarko
#47420 Re: IRAN
monster-tourist-slams-toddler-head-first-moscow-airport-floor-18-month-old-coma-skull:
https://www.ibtimes.co.uk/monster-touri ... ll-1736583
Boze sacuvaj
https://www.ibtimes.co.uk/monster-touri ... ll-1736583
Boze sacuvaj
- Haris.ba
#47421 Re: IRAN
Nema. Sjeverna Koreja je sada u lovi od izvoza vojne opreme u Rusiju i nema razloga da kvari sebi situaciju.
A, Pakistan ce ako ikome dati Saudiji nuklearke.
- Sanjarko
#47422 Re: IRAN
Bobi wrote: ↑25/06/2025 12:51 Kad su dosli na vlast u Iranu ovi 80-tih godina odmah im je bilo unistiti Izrael i US, umjesto da su prvo napravili bombu i air defense oni pprijetili unistenjem Izraela sa pračkama. Trebali su govorit, mi smo za mir, mi sve poštujemo mi smo fini a na hinjaka kao svi drugi pravit bombu pa kad je napraviš onda se ku*čiš
.
did Iranians chant death to America for no reason?
Not quite. The chant “Death to America” (in Persian, *Marg bar Āmrikā*) emerged from a deep well of historical grievances, not random hostility. It became prominent during the 1979 Iranian Revolution, when many Iranians were reacting to decades of U.S. involvement in their country’s internal affairs—most notably the 1953 CIA-backed coup that overthrew Prime Minister Mohammad Mossadegh and reinstalled the Shah, whose regime was widely seen as oppressive.
Over time, the slogan evolved into a symbolic expression of opposition to U.S. foreign policy, rather than a literal call for violence against American people. Iranian leaders, including Supreme Leader Ali Khamenei, have clarified that the phrase targets what they view as American “arrogance” and interventionism, not ordinary citizens.
So while the chant is provocative and understandably controversial, it’s rooted in a specific political and historical context. If you're exploring how such slogans shape national identity or international relations, we could dig deeper into how rhetoric like this influences diplomacy and public perception.
- jeza u ledja
#47423 Re: IRAN
Pa bas tako.Bobi wrote: ↑25/06/2025 12:51 Kad su dosli na vlast u Iranu ovi 80-tih godina odmah im je bilo unistiti Izrael i US, umjesto da su prvo napravili bombu i air defense oni pprijetili unistenjem Izraela sa pračkama. Trebali su govorit, mi smo za mir, mi sve poštujemo mi smo fini a na hinjaka kao svi drugi pravit bombu pa kad je napraviš onda se ku*čiš
.
- moonco
- Grijem se na: Plin
- Horoskop: Vaga
#47424 Re: IRAN
Pakistan je dobio nuklearnu tehnologiju od Kineza. Sjeverna Koreja od Sovjetskog Saveza/Rusa. Iranski raketni program usko je povezan sa Sjevernokorejskim raketnim programom. Iran je vec slao satelite u svemir.
U Iranu postoje dvije valute zbog zapadnih sankcija, dvije paralelne vojske (vojska i revolucionarna garda), tako da me ne bi cudilo da imaju razvijena i dva nuklearna programa. Jedan javni uranijumski koji obogacuju putem centrifuga, i drugi tajni plutonijumski koji negdje obogacuju u skrivenom istrazivackom nuklearnom reaktoru gdje se kao nuklearno gorivo koristi i uranijum i plutonijum kako sam ja skontao. Razlika izmedju ova dva nuklearna programa je u tome sto se plutonijum brze obogacuje i proizvodi, ali je problem u kompleksnijem i rizicnijem upaljacu. Iran vec ima dovoljno uranijuma za proizvodnju najmanje 9-10 uranijumskih nuklearnih bombi. Uranijumske nuklearne bombe mogu da se metnu i u obicnu granatu umjesto eksploziva.
Iran jeste nuklearna, atomska sila, ali moraju da imaju kao Sjeverna Koreja najmanje oko 50-90-100 atomskih bombi. Znaci da se ima kapacitet razbucati 1-2 milijarde stanovnika. Nije isto imati nuklearne bombu jacine koje su bacene na Hirosimu ili Nagasaki, vec 10 do 100 puta jacu tako da bude sto vise ljudskih zrtava. Iran je u ovom kratkom ratu pokazao da imaju hipersonicno raketno naoruzanje. Da imaju sposobnost proizvodnje MIRV bojevih glava. U ovome ratu su to bile bojeve glave sa obicnim eksplozivnim punjenjima. Sljedece MIRV bojeve glave mogu da budu i nuklearne. Znači na jednu raketu se metne 4-5-10 ili vise atomskih bombi koje mogu da gađaju 4-5-10 ili više lokacija odjednom samo sa jednom raketom. Desetak, dvadeset, trideset, pedeset hipersoničnih raketa sa MIRV bojevim glavama može da probije bilo kakvu protivraketnu odbranu. I tu nema nikakve odbrane.
Sateliti (telekomunikacioni, navigacioni, spijunski), nuklearne i konvencionalne podmornice, interkontinentalne balisticke rakete i njima niko nista vojno ne moze. Mislim ne moze im ni sada, ali sa ovim navedenim arsenalom i par stotina nuklearnih bombi od najmanja 100-150kt mogu se svrstati medju najace nuklearne sile. Rusija u jednu nuklearnu podmornicu metne oko stotinu nuklearnih bombi.
U Iranu postoje dvije valute zbog zapadnih sankcija, dvije paralelne vojske (vojska i revolucionarna garda), tako da me ne bi cudilo da imaju razvijena i dva nuklearna programa. Jedan javni uranijumski koji obogacuju putem centrifuga, i drugi tajni plutonijumski koji negdje obogacuju u skrivenom istrazivackom nuklearnom reaktoru gdje se kao nuklearno gorivo koristi i uranijum i plutonijum kako sam ja skontao. Razlika izmedju ova dva nuklearna programa je u tome sto se plutonijum brze obogacuje i proizvodi, ali je problem u kompleksnijem i rizicnijem upaljacu. Iran vec ima dovoljno uranijuma za proizvodnju najmanje 9-10 uranijumskih nuklearnih bombi. Uranijumske nuklearne bombe mogu da se metnu i u obicnu granatu umjesto eksploziva.
Iran jeste nuklearna, atomska sila, ali moraju da imaju kao Sjeverna Koreja najmanje oko 50-90-100 atomskih bombi. Znaci da se ima kapacitet razbucati 1-2 milijarde stanovnika. Nije isto imati nuklearne bombu jacine koje su bacene na Hirosimu ili Nagasaki, vec 10 do 100 puta jacu tako da bude sto vise ljudskih zrtava. Iran je u ovom kratkom ratu pokazao da imaju hipersonicno raketno naoruzanje. Da imaju sposobnost proizvodnje MIRV bojevih glava. U ovome ratu su to bile bojeve glave sa obicnim eksplozivnim punjenjima. Sljedece MIRV bojeve glave mogu da budu i nuklearne. Znači na jednu raketu se metne 4-5-10 ili vise atomskih bombi koje mogu da gađaju 4-5-10 ili više lokacija odjednom samo sa jednom raketom. Desetak, dvadeset, trideset, pedeset hipersoničnih raketa sa MIRV bojevim glavama može da probije bilo kakvu protivraketnu odbranu. I tu nema nikakve odbrane.
Sateliti (telekomunikacioni, navigacioni, spijunski), nuklearne i konvencionalne podmornice, interkontinentalne balisticke rakete i njima niko nista vojno ne moze. Mislim ne moze im ni sada, ali sa ovim navedenim arsenalom i par stotina nuklearnih bombi od najmanja 100-150kt mogu se svrstati medju najace nuklearne sile. Rusija u jednu nuklearnu podmornicu metne oko stotinu nuklearnih bombi.
- SaraFina
#47425 Re: IRAN
Definitivno je tako. Prosto je neugodno sto u javnost izlaze i zidovi i USA tvrdeći suprotno.JoseMujica wrote: ↑25/06/2025 12:36bez obzira na krhanje avionima, ako nisu uspjeli zaustaviti nuklerani program, Izrael je podbacio u ostvarenju strateškog ciljaSaraFina wrote: ↑25/06/2025 12:33Iran je 80% posla već završio. Ako ne i više. Tako da će stvoriti odličnu protutežu za neke židovske mokre snove u buducnosti. USA očigledno takodjer nema volje ispunjavati šta zidovi zamisle. Ovo je ispalo ko kec na desetku Orancima.JoseMujica wrote: ↑25/06/2025 12:28 i još jedna stvar koju svi zaboravljaju, Iran se povukao iz nukleranog sporazuma...što znači da više nikakvih međunarodnih inspekcija neće biti