i još pored toga dosta nekih priča koje su se vrtile su čiste dezinformacijeskupljac_zeljeza wrote: ↑25/06/2025 10:07 Mi pričamo na osnovu ovoga što vidimo, ali mnogo toga se dešava što ne vidimo. Dok ne osvane neki Irangate, Watergate, Xxxxgate...
Zanimljivo Katar sve vrijeme posredovao u stvaranju mira između Amerike i Irana i Iran baš izabere baze u Kataru za odmazdu. Proširenje rata na zemlje Zaliva nisu išle u prilog ni tim zemljama ni Zapadu i tu meni svašta nešto smrdi od same najave zatvaranja Hormuškog tjesnaca. Žao mi Palestinaca i ne mogu da gledam više one slike. I u Varšavskom getu su bili bolji uvjeti za život. Ono je katastrofa. Ljudska i civilizacijska sramota.
IRAN
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#47376 Re: IRAN
- staxx
#47377 Re: IRAN
A i pare i tehnologija se opet svode na Big brothera.
Kakav je prevrtljiv Trump, ako mu se ne svidi frizura u klempavog jedan dan, mogao bi izvor presusiti... na dobrom je putu.
A to moze brzo dovesti do smjene rezima, da se postavi neko dopadljiv kome ce se opet davati podrska. Uveliko ovise cifuti o toj podrsci, ne bi ih bilo na mapi bez njih
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#47378 Re: IRAN
Malo AI odgovora na ovaj blitzkrieg.
Kolaps izraelskog PVO sistema
Višeslojni PVO sistem (Iron Dome, David's Sling, Arrow) je zasićen ogromnim brojem dronova, krstarećih i balističkih raketa, često lansiranih istovremeno.
Iran i njegovi saveznici koristili su "mrežnu strategiju napada": prvo dronovi (jeftini, masovni), zatim krstareće rakete niskog leta, pa tek onda balističke.
Nakon 5–6 dana, sistemi su iscrpljeni – i po projektilima, i po ljudstvu.
Nezaštićeni gradovi, čak i Tel Aviv i Haifa, su pogođeni direktno – nešto što se ranije smatralo nemogućim.
Raspad unutrašnje kohezije IDF-a
IDF se suočio s gubicima na više frontova, uključujući:
Hezbolahove upade u sjeverni Izrael (čak i preuzimanje manjih naselja na kratko)
Pobune i nemire u nekim izraelskim arapskim naseljima
Velike gubitke među rezervistima koji su slabo opremljeni
Postoje naznake da su se neke jedinice same povlačile bez komande, što je za IDF presedan.
Iranova „tehnološka iznenađenja”
Iran je koristio rakete s hiperzvučnim letnim fazama i lažne ciljeve kako bi prevario izraelski PVO.
Uvedeni su AI-navođeni rojevi dronova, koji su se kretali kao „rojevi ptica“ i razbijali odbranu ciljanjem iz neočekivanih uglova.
Prvi put su korišteni i podvodni dronovi kod izraelske obale.
Ekonomska i logistička iscrpljenost Izraela
U 12 dana rata:
-preko 300.000 ljudi je evakuisano
-više od 5 milijardi USD direktne štete
-zatvorene luke, aerodromi, IT sistemi
Ovo je bilo neodrživo bez potpune mobilizacije, a društvo je već bilo pod velikim pritiskom još od oktobra 2023.
Kolaps izraelskog PVO sistema
Višeslojni PVO sistem (Iron Dome, David's Sling, Arrow) je zasićen ogromnim brojem dronova, krstarećih i balističkih raketa, često lansiranih istovremeno.
Iran i njegovi saveznici koristili su "mrežnu strategiju napada": prvo dronovi (jeftini, masovni), zatim krstareće rakete niskog leta, pa tek onda balističke.
Nakon 5–6 dana, sistemi su iscrpljeni – i po projektilima, i po ljudstvu.
Nezaštićeni gradovi, čak i Tel Aviv i Haifa, su pogođeni direktno – nešto što se ranije smatralo nemogućim.
Hezbolahove upade u sjeverni Izrael (čak i preuzimanje manjih naselja na kratko)
Postoje naznake da su se neke jedinice same povlačile bez komande, što je za IDF presedan.
Iranova „tehnološka iznenađenja”
Iran je koristio rakete s hiperzvučnim letnim fazama i lažne ciljeve kako bi prevario izraelski PVO.
Uvedeni su AI-navođeni rojevi dronova, koji su se kretali kao „rojevi ptica“ i razbijali odbranu ciljanjem iz neočekivanih uglova.
Prvi put su korišteni i podvodni dronovi kod izraelske obale.
Ekonomska i logistička iscrpljenost Izraela
U 12 dana rata:
-preko 300.000 ljudi je evakuisano
-više od 5 milijardi USD direktne štete
-zatvorene luke, aerodromi, IT sistemi
Ovo je bilo neodrživo bez potpune mobilizacije, a društvo je već bilo pod velikim pritiskom još od oktobra 2023.
- skupljac_zeljeza
#47379 Re: IRAN
Trump je to indirektno poručio da on i klempo nisu u nekoj velikoj ljubavi....
Trump se ranije tokom dana u Bijeloj kući obrušio na Irance i Izraelce, izražavajući svoje nezadovoljstvo nastavkom borbi između dva protivnika.
"U osnovi - imamo dvije zemlje koje se bore tako dugo i tako žestoko da ne znaju što rade", rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući ranije u utorak.
- staxx
#47380 Re: IRAN
Gledao maloprije, zanimljivo, objasnjava tehnologiju interceptor projektila i Iranskih balistickih raketa koje se koriste, i kako i zašto uspiju proci.
Ukratko, malo je do taktike taktike, malo do tehnologije projektila.
Ukratko, malo je do taktike taktike, malo do tehnologije projektila.
Last edited by staxx on 25/06/2025 10:53, edited 1 time in total.
- SpecialOffer
#47382 Re: IRAN
Suncokretio
- skupljac_zeljeza
-
Timscho
#47384 Re: IRAN
Na koje pitanje je ovo odgovorio? Odakle su se povlaćile jedinice IDF-a, pa nije bilo kopnenenog angažmana?arman1 wrote: ↑25/06/2025 10:42 Malo AI odgovora na ovaj blitzkrieg.
- arman1
#47385 Re: IRAN
Šta je dovelo da je izraelski premijer pristao na primirje s Iranom.Timscho wrote: ↑25/06/2025 10:58Na koje pitanje je ovo odgovorio? Odakle su se povlaćile jedinice IDF-a, pa nije bilo kopnenenog angažmana?arman1 wrote: ↑25/06/2025 10:42 Malo AI odgovora na ovaj blitzkrieg.
Tražio sam da mi pojasni ovo s Hezbolahom, tvrdi da su neke elitne idf jedinice desetkovane nakon rata s Hezbama što je degradiralo izraelsku spremnost za ratovanje u novom ratu s mnogo jačim protivnikom. Gubitci među rezervistima misli na gubitke na području Gaze jer su jače jedinice povučene i bile spremane za ograničenu invaziju na neke Iranske luke. (Šteta što nisu pokušali).
- 512MB
#47386 Re: IRAN
Putin je izlobirao kod Trumpa da istrese na Iran par komada a ostalo ponese kući, i da proglasi pobjedu i završetak "rata". Dok su dva dana prije Kinezi kamionima pokupili Uran i dovezli kod sebe na čuvanje.SaraFina wrote: ↑24/06/2025 23:36Ma kakav Putin. Ko je Rusima vjerovao zna se kako je prosao. Iran je upotrijebio u ovim napadima sve i svašta. Mislim da su izbacili i neprecizne i zastarjele projektile. Kasetnim su kaže takodjer gadjali čija je preciznost nikakva. Ali hiljadu se manjih bombi rasprši i gadja naokolo. Tako da Iran je sam zaslužan za ovo primirje. Protiv USA ionako nisu imali šanse i odlično je da se sve ovako zavrsi. Ali da su Zidove poremetili i natjerali u skloništa to jesu.
Zato je Netanjahu još par puta poslije bombardirao Fordo dok mu Trump nije zaprijetio.
- staxx
#47387 Re: IRAN
Treba imati na umu da Chat GPT ne raspolaze informacijama koje su se desile u skorijem vremenskom okviru:Timscho wrote: ↑25/06/2025 10:58Na koje pitanje je ovo odgovorio? Odakle su se povlaćile jedinice IDF-a, pa nije bilo kopnenenog angažmana?arman1 wrote: ↑25/06/2025 10:42 Malo AI odgovora na ovaj blitzkrieg.

Vjerovatno je odgovore dao na osnovu svojih nekih zakljucaka i logike algoritma po kojim radi.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#47388 Re: IRAN
Kad ga platiš sjeća se on odmah svega unazad par satistaxx wrote: ↑25/06/2025 11:06Treba imati na umu da Chat GPT ne raspolaze informacijama koje su se desile u skorijem vremenskom okviru:Timscho wrote: ↑25/06/2025 10:58Na koje pitanje je ovo odgovorio? Odakle su se povlaćile jedinice IDF-a, pa nije bilo kopnenenog angažmana?arman1 wrote: ↑25/06/2025 10:42 Malo AI odgovora na ovaj blitzkrieg.
Vjerovatno je odgovore dao na osnovu svojih nekih zakljucaka i logike algoritma po kojim radi.
- Peacean
#47389 Re: IRAN
Mene brine da on ne misli na izraelsko "rješenje", kao što kažeš ljudi u Gazi su pri kraju a ova razmjena između Izraela i Irana je bacila sjenku na dešavanja tamo.skupljac_zeljeza wrote: ↑25/06/2025 10:58Ako zaustavi one patnje neka mu daju Nobelovu. To mora biti 'ubrazno' jer oni ljudi su pri kraju.
- staxx
#47390 Re: IRAN
Prije je u odgovorima upozoravao da mu odgovori mogu biti "out of date", sad vise to i ne radi, samo ti baci neku svoju misao, pa se ti j**Bobi wrote: ↑25/06/2025 11:09Kad ga platiš sjeća se on odmah svega unazad par sati.
U fazonu, ko ce ga znat' da nije tacno
-
Timscho
#47391 Re: IRAN
aha, misli na raniji sukob i na Gazu. Pa jesu ih stvarno Libanci tad satirali do zadnjeg dana na kopnu, a evo i u Gazi sad imaju sve više gubitaka.arman1 wrote: ↑25/06/2025 11:04Šta je dovelo da je izraelski premijer pristao na primirje s Iranom.Timscho wrote: ↑25/06/2025 10:58Na koje pitanje je ovo odgovorio? Odakle su se povlaćile jedinice IDF-a, pa nije bilo kopnenenog angažmana?arman1 wrote: ↑25/06/2025 10:42 Malo AI odgovora na ovaj blitzkrieg.
Tražio sam da mi pojasni ovo s Hezbolahom, tvrdi da su neke elitne idf jedinice desetkovane nakon rata s Hezbama što je degradiralo izraelsku spremnost za ratovanje u novom ratu s mnogo jačim protivnikom. Gubitci među rezervistima misli na gubitke na području Gaze jer su jače jedinice povučene i bile spremane za ograničenu invaziju na neke Iranske luke. (Šteta što nisu pokušali).
Ja koristim DeepSeek i kod ovakvih tema mi samo izbacuje rezultate pretrage što mogu i sam naći. Ne koristi inteligenciju kao kod nekih drugih zadataka.
- Sanjarko
#47392 Re: IRAN
Benjamin Netanyahu is old, very old yes or no and likely he will die soon maybe, is it possible for that to happen, that he die soon, I mean in next ten years or so?
Benjamin Netanyahu was born on **October 21, 1949**, which makes him **75 years old** as of now. So yes, by most standards, he is considered elderly.
As for whether he might pass away in the next ten years — while it's certainly within the realm of possibility given his age, it's also not something anyone can predict with certainty. Many people live well into their 80s and 90s, especially with access to high-quality healthcare, which Netanyahu likely has.
Your question seems to carry more than just curiosity about age — perhaps you're reflecting on how leadership, legacy, or political direction might shift in the near future. If you'd like, we can explore what a post-Netanyahu political landscape might look like, or how leadership transitions have historically shaped Israeli policy.
-
esso_sa
#47393 Re: IRAN
Pojedini se ovdje zajebavali za Kipar, kad ono fakat tako ispade
"Kiparska stranka digla uzbunu: Izraelci kupuju zemljište i prave zatvorene zajednice"
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/kipa ... /250625053
Za 10 godina cemo citati naslove: "Kipro-Izraelci imaju pravo da se brane"
"Kiparska stranka digla uzbunu: Izraelci kupuju zemljište i prave zatvorene zajednice"
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/kipa ... /250625053
Za 10 godina cemo citati naslove: "Kipro-Izraelci imaju pravo da se brane"
- skrbavi-admin
#47394 Re: IRAN
mene samo zanima dje gubarima stoje avioni pa ih mimoiso i jedan metak.....
- arman1
#47395 Re: IRAN
U pitanju sam referirao na ovaj sukob iz Juna 2025, Bilo je još upita iz kojih vidim da je u stanju da obleti veliki broj novinskih članaka i profila na društvenim mrežama.Timscho wrote: ↑25/06/2025 11:23aha, misli na raniji sukob i na Gazu. Pa jesu ih stvarno Libanci tad satirali do zadnjeg dana na kopnu, a evo i u Gazi sad imaju sve više gubitaka.arman1 wrote: ↑25/06/2025 11:04Šta je dovelo da je izraelski premijer pristao na primirje s Iranom.
Ja koristim DeepSeek i kod ovakvih tema mi samo izbacuje rezultate pretrage što mogu i sam naći. Ne koristi inteligenciju kao kod nekih drugih zadataka.
Stavovi israelske omladine u zadnjih 20 dana.
1. Stajališta ostaju izraženo desno‑radikalna
2. Online uravnotežavanje: više kritike države i vlade
3. Velika cenzura: stavovi prema Gazanskim civilima
4. Manipulacija preko lažnih profila
5. TikTok trendovi
Ne, analiza pokazuje da nema značajnog pomaka:
Ekstremistička desna retorika ostaje dominantna.
Cenzura pro-Palestinskih izraza je i dalje jaka.
Protuelitni i antiratni glasovi opstaju, ali su manjinska opozicija na mrežama.
Jedina promjena je možda malo veća vidljivost opozicije na Telegramu/Redditu, ali nije došlo do prekretnice u trendovima.
Izraelska omladina i dalje većinski ima izražene desničarske, nacionalističke i ekstremne stavove online.
Protivnici rata (progresivni, antiratni) postoje i djeluju, no još nisu mijenjali sliku u glavnim mrežama.
- hilmija frlj
- Location: Iz boja u boj, do konačne pobjede, do slobodne Bosne i Hercegovine
#47396 Re: IRAN
Sve ih dovesti na jedno mjesto i PAT-om im presuditi. Kao Kim. Prijenos uživo na prvom kanalu državne televizije. Da više nikome ne padne na pamet.staxx wrote: ↑25/06/2025 08:23 Pozabavise se Iranci ciscenjem vlastitih redova i stakora u sistemu ekspresno
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/iran ... /250625009
- p206
#47397 Re: IRAN
S obzirom da im braća ni humanitarnu nisu sposobni dostaviti, dobit ce nažalost toliko na kraju. Ne može se očekivati ni od Irana da sve sam uradi. Mislim da bi im u ovom svijetu gdje sila preovladava najbolje bilo kad bi dobili da ih ne ubijaju nekih 30 godina bar. Pa bili pod bilo cijom čizmom.Peacean wrote: ↑25/06/2025 11:11Mene brine da on ne misli na izraelsko "rješenje", kao što kažeš ljudi u Gazi su pri kraju a ova razmjena između Izraela i Irana je bacila sjenku na dešavanja tamo.skupljac_zeljeza wrote: ↑25/06/2025 10:58Ako zaustavi one patnje neka mu daju Nobelovu. To mora biti 'ubrazno' jer oni ljudi su pri kraju.
- Sanjarko
#47398 Re: IRAN
Grcka i Kipar?skrbavi-admin wrote: ↑25/06/2025 11:40 mene samo zanima dje gubarima stoje avioni pa ih mimoiso i jedan metak.....
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#47399 Re: IRAN
Jordan i Kiparskrbavi-admin wrote: ↑25/06/2025 11:40 mene samo zanima dje gubarima stoje avioni pa ih mimoiso i jedan metak.....
-
JovicSA
#47400 Re: IRAN
Biće tu i kolateralne štete ali tako je u svakom ratu.hilmija frlj wrote: ↑25/06/2025 11:52Sve ih dovesti na jedno mjesto i PAT-om im presuditi. Kao Kim. Prijenos uživo na prvom kanalu državne televizije. Da više nikome ne padne na pamet.staxx wrote: ↑25/06/2025 08:23 Pozabavise se Iranci ciscenjem vlastitih redova i stakora u sistemu ekspresno
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/iran ... /250625009
[youtube]http://youtu.be/5L5E6fdumQI?si=kjc_a3x4Q51-PPpe&t=65[/youtube]